2017-04-25 1053 瀏覽
早排見到呢間話晚餐火鍋半價,一早想試下,今天有機會了!與太太同仔仔齊晚餐,想起了呢間,當然要去試下啦!一去到,第一件事係「等位」,等咗15分鐘左右啦!就有位了!當然一定係試個半價火鍋啦!未食前,先講講服務!各個侍應的服務,都是不錯的,真的不錯!👍🏻再講講主菜,我叫了個雞肉火鍋,辛辣湯底!湯底唔覺辣,但幾好味!d料都幾靚,算合格!但份量,我回家應要煮個麵食了!😭如果要食飽,暫不建議呢間!另外,有樣必須要大讚,個甜品好好食!雪糕夠滑,紅豆好味!係正既👍🏻整體算是合格,呢個價錢,算值得的!
早排見到呢間話晚餐火鍋半價,一早想試下,今天有機會了!

與太太同仔仔齊晚餐,想起了呢間,當然要去試下啦!

一去到,第一件事係「等位」,等咗15分鐘左右啦!就有位了!

如果要食飽,暫不建議呢間!

整體算是合格,呢個價錢,算值得的!
2017-04-17 888 瀏覽
麻布茶房38週年推出3款半價火鍋,有優惠當然要前來光顧,這次我們來樂富店試試⋯半價割引的碗後吸引,我們7點到剛好還有位,遲多一步就要等位了,樂富店座位不多,但明顯因為這個優惠而前來的客人就很多了,我們入座後門外已開始有人龍⋯茶房風牛肉火鍋,配白飯,沒有飲品,如改配烏冬要加錢的,湯底味道濃,所以整個火鍋配料包料蔬菜也全部很入味,配料算多,但牛肉份量就少得很可憐了,每片都要好珍惜地吃XD茶房風豚肉火鍋同樣湯底味濃郁,豚肉份量較牛肉多小小,但脂肪比例太多了⋯我們加了$12配巨峰可必思,其實是乳酸飲品,巨峰提子味道濃,但有點甜,最好待冰溶了再搞拌才喝由於麻布工房沒有朱古力味雪糕,所以我們甜品選了Haagen-Dazs的雲呢拿雪糕三文治,可惜其中一件漏氣了,三文治不脆的~這餐好抵食啊﹗一定會再encore
這餐好抵食啊﹗一定會再encore
2017-04-12
2017-04-16 559 瀏覽
慘痛經歷一家人原本想晚飯後嚐一嚐甜品作一個完美终结,行經此餐廳,看一看餐牌後便入內光顧,誰知各人點了甜品後,十五分鐘後侍應便遞上帳單,甜品還未吃完,便要趕客走?!環顧四週,還有空抬,我們只佔一枱,當時只是下午六時半多,真很難理解為何要趕客,若此時段不歡迎客人只點甜品,為何不在還未入座時提醒客人,甚或拒絕客人光顧?待客人點餐後,做出此趕客行為,很難理解此餐廳怎樣管理。最後,我們付了約四佰圓後便離開,從進入餐廳至離開前後不到二十分鐘。
慘痛經歷
2017-04-16
2017-04-04 728 瀏覽
呢間餐廳係樂富商場門口附近,好顯眼,我地俾佢餐牌吸引左。而且老細都出埋黎熱情推介,因為佢做緊火鍋+甜品set 半價,甜品仲有haagen dazs,我地就即刻入座喇呢個就係佢做緊既優惠我食A+B 牛肉鍋(豬骨湯)加烏冬+焦糖雪糕三文治男朋友甜品就選芒果霜淇淋牛奶刨冰成個鍋個賣相都幾靚既,但個湯有啲咸,就算唔點豉油啲食物都好夠味。之後就試甜品啦 haagen dazs 品質保證,呢個焦糖就好好味。到呢個就中伏啦勁大碗,但係倒埋啲芒果汁都係無味既,好似淨食冰咁。早知叫多個haagen dazs算數,仲平啲tim...

呢個就係佢做緊既優惠

芒果雪糕刨冰
2017-04-03
牛肉火鍋
2016-12-08 1292 瀏覽
同同事食lunch,佢叫果個幾好食,唔記得叫咩名。我叫果個係咖哩牛舌蛋包飯(唔記得真正個名)我果個麻麻地,有些後悔叫左。碟野好耐先黎,同事差唔多食完。前菜幾好食,酸酸甜甜,幾開胃碗湯有蛋花,但偏咸,麻麻地。整體算ok,佢飯後送迷你雪條,我選左芒果味,都好味唔知係唔係超忙,d侍應唔多理你。。。建議請多個人幫手。
同同事食lunch,佢叫果個幾好食,唔記得叫咩名。
我叫果個係咖哩牛舌蛋包飯(唔記得真正個名)
我果個麻麻地,有些後悔叫左。
碟野好耐先黎,同事差唔多食完。

前菜幾好食,酸酸甜甜,幾開胃

碗湯有蛋花,但偏咸,麻麻地。

整體算ok,佢飯後送迷你雪條,我選左芒果味,都好味

唔知係唔係超忙,d侍應唔多理你。。。建議請多個人幫手。
2016-11-25
15 分鐘 (堂食)
午餐
2016-11-24 876 瀏覽
與閏蜜二人的日式晚餐(´∇`)兩人都點了名字很特別的屏屏麵我的豆乳鮭魚蟹棒熱屏屏麵 和她的雞肉冷屏屏麵豆乳湯底很香很美味 冷屏屏麵比熱的質感更Q彈.有所期待的芭菲賣相很美 但蕨餅和裹面的配搭(沒味道的寒天)令人失望不過白玉和抹茶冰淇淋球的質感和味道都挺好的.抱著一試無妨的心態來點的燒紫薯冰淇淋 則有很大驚喜♡ 原個熱紫薯配上沁涼的牛奶冰淇淋紫薯被熱烤過後 湯匙一舀就是紫薯泥暖心的紫薯和冰凍的冰淇淋 絕對是冰火交融的口感!!而一直猶豫不決要不要試試看的安倍川年糕 口感有在日本吃到的日式團子的煙韌度 不過只有兩塊 所以CP值相對其他來說較低呢平日晚上用餐的人數不多 環境閑適店員的服務也挺好的有機會會再來喔
與閏蜜二人的日式晚餐(´∇`)

兩人都點了名字很特別的屏屏麵
我的豆乳鮭魚蟹棒熱屏屏麵
和她的雞肉冷屏屏麵
豆乳湯底很香很美味
冷屏屏麵比熱的質感更Q彈.
有所期待的芭菲賣相很美
但蕨餅和裹面的配搭(沒味道的寒天)令人失望

不過白玉和抹茶冰淇淋球的質感和味道都挺好的.
抱著一試無妨的心態來點的燒紫薯冰淇淋
則有很大驚喜♡
原個熱紫薯配上沁涼的牛奶冰淇淋
紫薯被熱烤過後 湯匙一舀就是紫薯泥
暖心的紫薯和冰凍的冰淇淋
絕對是冰火交融的口感!!
而一直猶豫不決要不要試試看的安倍川年糕

用餐優惠
團購
  • 沖繩燒紫薯冰淇淋
2016-10-21 1033 瀏覽
常經過都沒想著進去吃飯,總覺得這不是吃飯的地方,這次被大大的Haggen Dazs 雪條吸引了是近排的推廣,餐後甜品送雪條,正!和同事坐下看看餐牌...驚喜,日本西餐廳般,樣樣都想試試,最後點了 咖哩牛舌蛋包飯。賣相唔錯,牛舌挺嫩滑的,配日式咖哩挺好;蛋包飯,蛋的處理很好,滑流流的蛋汁,滋味!餐飲叫了杯涷奶茶,因看見隔離枱的好像不錯,目測很像港式奶茶,點知.....唔係嗰回事,下次都係叫咖啡穩陣。最後奉上雪條,完美的句號。
是近排的推廣,餐後甜品送雪條,正!

最後奉上雪條,完美的句號。
2016-10-14 942 瀏覽
一起身都唔知食咩好同我女人行下樂富見到麻布午餐又未食過諗住試下個午餐menu選擇唔多 平既68 貴既話過百都有我叫左3.6滑蛋咖哩牛肉蛋包飯我女人叫左個魚生飯埋單168連加一滑蛋不算特別滑內裏不是炒飯底 失色不少咖哩食到有幾隻磚味小小辣 唔錯牛肉都唔錯 唔會咬唔開魚生飯就正正常常冇特別個餐亦有小食 一個湯附送家陣晚市食夠299有多士爐送
一起身都唔知食咩好

魚生飯就正正常常冇特別
個餐亦有小食 一個湯附送
家陣晚市食夠299有多士爐送
2016-09-14 1143 瀏覽
同朋友食晚飯,選了麻布茶房,餐牌好豐富好吸引。餐廳有裏面及出面,我們坐出面,環境都舒服我食豚肉定食,有一個豚肉飯,面豉湯,一碗蓮藕紅蘿蔔,一碗黃豆,豆腐,酸瓜,前菜好多好豐富,好味的,黃豆甜甜地好味,豆腐好夠滑,好香。豚肉飯好香,豚肉唔肥夠薄身,有些甜甜地醬汁,仲有芝麻及子薑,好味呀,飯都幾香,少少淋身,啱我,份量好足。朋友的牛仔骨牛舌定食,跟梅子飯,前菜同我一樣的。牛仔骨牛舌,鐵版上的,有幾塊牛仔骨,牛舌都好多塊,仲有薯條,粗身的,西蘭花,車厘茄,洋蔥絲,燒汁另上,牛仔骨好味,不過難咬左少少,牛舌好薄好味的。正呀朋友好想食這個榴槤雪糕,加33元可以食到,初初以為係榴槤味雪糕,原來唔係,係有一個軟雪糕,下面有一舊蕃薯,旁邊有榴槤肉,榴槤朋友話好味又香的,雪糕軟身夠滑,下面的蕃薯係熱的,好好味,又香,又甜,又粉,又淋,正
同朋友食晚飯,選了麻布茶房,餐牌好豐富好吸引。
餐廳有裏面及出面,我們坐出面,環境都舒服
豚肉定食
朋友的牛仔骨牛舌定食,跟梅子飯,前菜同我一樣的。
牛仔骨牛舌定食
牛仔骨牛舌
蕃薯榴槤雪糕
2016-08-11
牛仔骨牛舌定食
牛仔骨牛舌
蕃薯榴槤雪糕
2016-06-06 1496 瀏覽
上海擔擔麵就成日食,日式擔擔麵呢都係第一次試,賣相都相當唔錯,湯頭很濃郁,有竹筍,芽菜,辣肉碎,中度辣味,麵係用日本拉麵,麵吸左啲辣味湯汁,十分香辣惹味,湯也很好喝。
2016-05-04 1078 瀏覽
星期日同屋企人去試下呢架日式野, 試佢既蛋包飯, 最初黎到以為好細碟,唔夠飽, 但食落係夠食有餘, 而蛋包飯既蛋好好味,好滑好香甜。另外叫左一個牛柳粒便當, 其間發生左小插曲,因為唔小心倒瀉 旦花湯, 職員都好樂意幫忙清潔, 抵讚
2016-04-24
5 分鐘 (堂食)
2016-04-01 1507 瀏覽
小小豬提意去接DADDY放工,我當然係舉腳贊成,因為又可以借機唔洗煮飯嘛!任務完成之後,就去左麻布茶房食晚飯啦~其實之前我地都嚟過好幾次,都覺得不太差,不過今次一食又真係幾喜出望外呀~ 今次食發現有個新菜單,一個主菜再加一款甜品,個價錢都好似幾抵哦~ 吉列豬扒定食,好明顯依個係俾小小豬同DADDY嘅~ 基本上依個都食過好幾次,都唔會有啲咩問題,老公話都幾好食,個豬扒都好淋身~ 我地仲叫左一份小食,日式煎餃子~ 四隻都俾小小豬食晒,所以我地都冇得食,不過小小豬一個人食晒,味道都應該唔錯啦! 我嘅辛味泡菜豚肉拉麵~ 依個可以話係完全驚喜,佢嗰一份辛味帶有少少辣,辣得嚟一啲都唔“確”喉,而且食落仲幾激刺添~ 嚟到小小豬等左成晚嘅甜品,白玉霜淇淋甜點~ 好香嘅紅豆再加埋個白玉粒粒,同埋個軟雪糕,只係睇小小豬個樣就知有幾好味啦~ 今晚依餐都真係有啲驚喜,同時亦都應該好快會再嚟,因為老公試左一啖之後都話正,仲話下次要到佢食依個麵呀!
吉列豬扒定食,好明顯依個係俾小小豬同DADDY嘅~
我地仲叫左一份小食,日式煎餃子~

我嘅辛味泡菜豚肉拉麵~
嚟到小小豬等左成晚嘅甜品,白玉霜淇淋甜點~

2016-04-11
2016-03-12 829 瀏覽
日系cafe d野食都易選擇,岩我口味.過左2點(定2點半)入座會有下午茶價,抵食左!第一次食麻布,佢比我ge感覺係:我會同其他相似餐廳搞不清,反正就係好似。叫左個照燒雞飯同咖哩飯,會有野飲送(tea/coffee)。賣相幾靚。日餐有味噌湯,吾會太熱,岩岩好飲,都吾會好咸好咸。仲有個前菜,係一小碗凍黃豆,都幾好味。我的雞飯~雖然同相片有點不相乎的感覺,我覺得吾係佢實物有問題,而係張相太靚-_-,雞好味,甜甜的照燒汁。d肉吾可以話好滑,但係都吾會好差,正正常常咁啦。不過比起雞,我更喜歡佢放係一旁的生菜~!!有沙拉醬係隔離,可以好似沙拉咁食。我鐘意食菜,如果成個飯都係肉就好吾OK啦。炸雞咖哩飯~冇食到舊雞,因為衣碟野GE主人冇夾比我。不過我有偷D汁黎食,NICE~!吾辣,是好香的日式咖哩~~汁同飯同肉的比例都好好。其實你一坐低佢就會比杯用綠茶粉沖GE綠茶比你,所以佢餐又送TEA/COFFEE令我吾知再叫咩茶好。朋友幫我叫左杯熱檸茶,又幾好飲WO。最後佢仲會送埋甜品。eps比錢會將一枝軟雪糕upgrade做哈根大斯草莓味,好似好吸引咁,可惜,今日我吾食得生冷野,兩樣都冇試,sad!!!
日系cafe d野食都易選擇,岩我口味.
過左2點(定2點半)入座會有下午茶價,抵食左!
賣相幾靚。
日餐有味噌湯,吾會太熱,岩岩好飲,都吾會好咸好咸。
仲有個前菜,係一小碗凍黃豆,都幾好味。
我的雞飯~
雖然同相片有點不相乎的感覺,
我覺得吾係佢實物有問題,而係張相太靚-_-,
雞好味,甜甜的照燒汁。
d肉吾可以話好滑,但係都吾會好差,正正常常咁啦。
不過比起雞,我更喜歡佢放係一旁的生菜~!!
有沙拉醬係隔離,可以好似沙拉咁食。
我鐘意食菜,如果成個飯都係肉就好吾OK啦。
炸雞咖哩飯~
冇食到舊雞,因為衣碟野GE主人冇夾比我。
不過我有偷D汁黎食,NICE~!
吾辣,是好香的日式咖哩~~
汁同飯同肉的比例都好好。

其實你一坐低佢就會比杯用綠茶粉沖GE綠茶比你,
所以佢餐又送TEA/COFFEE令我吾知再叫咩茶好。
朋友幫我叫左杯熱檸茶,又幾好飲WO。
題外話/補充資料: eps比錢會將一枝軟雪糕upgrade做哈根大斯草莓味,2pm下午茶時間有折。
2016-03-10
2016-03-12 511 瀏覽
這店從剛開張,到現在的晚餐時段還是常常看到等位的人~可是平日沒慶祝真的不太會進這店,因為平均消費算是附近餐廳的中上等吧!然而,時不時會看到 下午茶時的午餐餐單會有8折優惠這怎能放過呢!我點了午餐牌的「饅魚飯套餐」(うなぎ重)~套餐包了湯和小菜~湯,像是 清上湯~搞不清楚內容是什麼~但是絕對有水準小菜是酸酸開野的蔬菜條~絕不是普通的前菜~我有自信只吃這個和白飯也行呢至於,主角的饅魚飯~的饅魚是新鮮和柔軟的! 跟別的店不同~這給的是完整一部份的饅魚,用筷子能輕鬆弄開~不會像有些店的饅魚要用口咬開的硬度~饅魚汁美味又不會搶走主角的風頭,再加上白飯吃~簡直是在被讚賞的一餐!午餐更包飲品,我點了熱咖啡~並沒加任何錢的~可是水準也是我的期待以上, 端上來的是面有些泡沫的咖啡,用茶匙搞一搞就看到是黑咖啡,旁邊給上能剛剛與杯子滿的牛奶! 絕不是三合一等的咖啡! 十分香濃苦甜~喜歡咖啡的人,一定要嘗嘗看!除了餐飯外,入席都會有香香的綠茶,任飲的~店內環境不算很大,服務算是不錯,不過上菜速度比較慢(由於是即叫即做的)~至於其他午餐和下午茶餐單也是很吸引的~下次再有機會在下午茶時段去,也會煩惱到底點下午茶還
這店從剛開張,到現在的晚餐時段還是常常看到等位的人~
然而,時不時會看到 下午茶時的午餐餐單會有8折優惠
這怎能放過呢!
我點了午餐牌的「饅魚飯套餐」(うなぎ重)~
饅魚飯 (うなぎ重)
套餐包了湯和小菜~
湯,像是 清上湯~搞不清楚內容是什麼~但是絕對有水準
饅魚飯
喜歡咖啡的人,一定要嘗嘗看!
咖啡
除了餐飯外,入席都會有香香的綠茶,任飲的~

至於其他午餐和下午茶餐單也是很吸引的~下次再有機會在下午茶時段去,也會煩惱到底點下午茶還是這個饅魚飯呢
2016-02-05
饅魚飯 (うなぎ重)
饅魚飯
咖啡
2016-02-19 748 瀏覽
又到為姊妹補祝慶生生日飯,因為去了西藏一個長假期,所以要回來後才可以補慶生,今天去了吃日式午飯,麻布茶房。曾經在其他分店食過麻布茶房但吃過甜品,麻布茶房的甜品較為吸引,但沒想到午飯還是不過不失,飲品也是不過不失的水準,唯一是賣相確實是很精緻。麻布茶房就在商場之內,所以餐廳環境也是不錯的,價錢也不算很貴,而且又不限時吃飯,都是一個很合適和朋友來閒聊吃飯的好地方。**********************早上返完教會,便來到樂富廣場的麻布茶房取位,中午時間吃飯,都幾多人等位,還好,等了20分鐘便可以入坐。入坐後便每人一杯綠茶,綠茶都幾香而不甘,是煎茶的味道。 這是我今天所吃的午餐,日式的料理從來賣相很精緻。茶房風豬軟骨拉麵定食 HKD68.8,一麵一拌食。豬軟骨腍得都很腍入味,拉麵湯底很清,拉麵也很彈牙,整個麵都很清淡。 冰金時抹茶牛奶 HKD38.8。抹茶味淡淡,奶味較多,配上紅豆都幾甜,像甜品多一點。 照燒牛柳粒定食,HKD88.8。賣相也是很精緻的照燒牛柳粒定食,牛柳肉粒都幾腍和香口,想不到白飯都幾多。 咖哩牛肉屏屏,HKD69.8。咖哩牛肉屏屏加了一隻蛋在咖哩之中,牛

**********************

入坐後便每人一杯綠茶,綠茶都幾香而不甘,是煎茶的味道。
這是我今天所吃的午餐,日式的料理從來賣相很精緻。
冰金時抹茶牛奶 HKD38.8。
抹茶味淡淡,奶味較多,配上紅豆都幾甜,像甜品多一點。
照燒牛柳粒定食,HKD88.8。
咖哩牛肉屏屏,HKD69.8。
咖哩牛肉屏屏加了一隻蛋在咖哩之中,牛肉也是用上肥牛都幾腍,濶條麵條配上咖哩湯一起吃才好吃。
冰淇淋朱古力牛奶,HKD38.8。朱古力味也不錯,再配上凍淇淋更加滑口,朋友說都幾好飲。

冰巧克力咖啡,HKD35.8。咖啡味配上朱古力的味道都幾夾,咖啡味也幾香,加入忌廉後更加滑口,朋友說好飲。這杯冰巧克咖啡都以半價,HKD17.9品嚐,又真的幾抵飲。
蛋包飯定食,HKD64.8。
用上咖哩牛肉配蛋包飯,咖哩帶甜味多點,牛肉是肥牛肉,又腍又入味,朋友說不錯。
冰淇淋可樂,HKD35.8。
今天可以以半價享受冰淇淋可樂,HKD17.9確實很抵飲。只是可樂加了冰淇淋,可以一邊飲一邊吃冰淇淋。
我們坐在店內閒談,直等到下午茶時段,便要了一份甜品套餐。
巧克力香蕉窩夫,HKD58.8。窩夫做得外脆內軟,配上雲呢拿味雪糕更好吃,這個甜品確實好吃。
下午茶餐跟凍檸茶,茶味淡淡,不會很甜,都不錯。
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日