2016-02-03
話說屋企人去曬旅行,朕一支公 - 啊唔係,應該係話朕放左御膳房一日假,自己出去覓食。 中環 lunch 已經食過黃枝記,果邊坐位比較迫,銅鑼灣新店,果然光猛闊落,可以一食。 話說我國天氣比較反常,都係叫杯蜂蜜生姜茶($18),暖一暖身先。 生薑茶絕對係足料,姜絲同蜂蜜漿沉底,攪一攪一流,一飲落肚真即刻趕走晒啲寒氣。 主食 - 朕叫咗一個皮蛋瘦肉粥 $42 粥底綿就梗架喇,碗粥朕拔黎拔去都係咁熱!皮蛋同埋瘦肉既份量一啲都唔少,每啖粥都有料入口。瘦肉少少鹹,而且真係唔多肥。最後當然同場加映一碟香口嘅嘢,平衡一下心理。 能夠做到炸両香脆而又唔硬唔容易,因為油炸鬼唔可以淋,但又不能太翻炸。不過朕今晚就遇到了它 炸両 ($28)Whether you like it or not, 個炸両已經有甜麻兩醬一併付上,岩晒朕心水。炸両同粥品絕對係 perfect match. 咁就搞掂一餐,原來簡單都可以好有質素。
主食 - 朕叫咗一個皮蛋瘦肉粥 $42
最後當然同場加映一碟香口嘅嘢,平衡一下心理。
不過朕今晚就遇到了它
炸両 ($28)
炸両同粥品絕對係 perfect match.
咁就搞掂一餐,原來簡單都可以好有質素。