2018-11-10 1616 瀏覽
据闻这间的麫食颇为出名,所以专程一试,但却十分失望。云吞麫汤底一般,不惹味,麫质不够弹力,虾肉细小,更甚是汤不够热.,带不出食物的香味,侍应招呼差劲,有货不对版之感。
2018-10-12 1483 瀏覽
黃枝記由澳門開到黎香港﹐去唔到澳門唯有黎回味一下。果然係做旅客生意﹐勁多大陸人。地方都大有好多位。叫左個炸醬麵同秋葵雜菌泡飯。 下午茶餐跟SET 有餐飲。熱飲唔洗加錢。而且一坐底都會比壷菜你任飲。落完單好快上菜。炸醬麵的炸醬好香黃豆味。酸甜咸集於一身。開胃的麵食。幼幼的肉條加起炸醬,令整碟麵更有口感。而麵質屬於幼身跟雲吞麵既麵質係一樣。有咬口用撈麵湯麵一流。食完重味既野食返個泡飯 清一清腸胃。呢個泡飯有好清新既感覺。秋葵軟硬適中。秋葵及雜菌切到一粒粒, 容易入口。雜菌沒有草青味,唔想食濃味既野既人可以試下。
黃枝記由澳門開到黎香港﹐去唔到澳門唯有黎回味一下。
果然係做旅客生意﹐勁多大陸人。地方都大有好多位。
而且一坐底都會比壷菜你任飲。落完單好快上菜。
炸醬麵的炸醬好香黃豆味。酸甜咸集於一身。開胃的麵食。
幼幼的肉條加起炸醬,令整碟麵更有口感。
而麵質屬於幼身跟雲吞麵既麵質係一樣。有咬口用撈麵湯麵一流。
食完重味既野食返個泡飯 清一清腸胃。
雜菌沒有草青味,唔想食濃味既野既人可以試下。
2018-10-07
2018-10-08 917 瀏覽
是次晚餐頗不快,服務和食物普通。本人茹素,要查問才有素食餐牌,唯職員首先遞上的是午市menu,本人不知道,故如常下單百合淮山粥跟餐加油菜,加凍檸檬茶,同行叫了牛腩麪。職員下單時發現午市沒有百合淮山粥,改叫淮山雜菌粥(其實本人不吃菇), 不打緊,一餐半餐單印出來,發現因晚市冇粥餐,職員沒有詢問下自行轉了單叫油菜和凍檸檬茶,甚是詫異!!因價錢不同,且沒有詢問,故欲轉牛腩麪加菜遠,但未知是溝通問題還是其他問題,職員沒有改單,單叫油菜取消了但沒有加菜遠,因見職員已面露不悦,故作罷…食物,粥尚可,材料味道份量也不錯。牛腩麪過咸,麪也煮得成團,我倆草草完結晚飯,希望餐廳可以改善前線員工和食物。
是次晚餐頗不快,服務和食物普通。
2018-10-07
聽同事成日都話嚟呢間食嘢 於是我都決定嚟試吓😆 下午茶時間系2:15pm-5:30pm 好彩每次放飯都甘上下時間 呢間鋪要上一層 樓梯有d窄 上落要小心💁🏻‍♀️ 環境都舒服 夠大 夠企理 見有樓梯仲有得再上多層 放飯時間通常要我哋撘枱的。見到餐牌都多選擇 🙌🏻有粥麵飯粉等 下午茶價錢嚟講算吾貴 合理 有茶供應 冇收加一 又吾洗收茶位費 有單工證仲有9折😍👍🏻個人好鐘意食豬手~豬軟骨等,呢間都有,通常豬手系岀面食都較貴,而呢間就反而價錢冇想像中貴。 於是我就點咗個豬手撈麵👻 估吾到都幾大碟 仲有個湯俾我撈 個豬手個汁都幾好味😋重點系豬手好入味又5會太un 又5會太淋 啱啱好 有大約3-4舊。 至於d麵就比較實 要整鬆佢先食得 5系太大舊食5到🧐 最後杯熱柚子檸檬水都幾好飲 檸檬同柚子都幾夾 岀面餐廳比較少有呢款揀,飲完個人幾舒服。

豬手撈麵,熱柚子檸檬水
2018-09-12
豬手撈麵,熱柚子檸檬水
  • 檸檬柚子蜜
  • 豬手撈麵
2018-07-14 1119 瀏覽
來到主打賣麵的黃枝記~ 上到一樓 看到旁邊有間小房子~ 內有竹昇 ,好像是製麵的地方~ 到底真係喺度做 定係display only 😅 試下啲麵先至知 ~下午茶~ 京都炸醬撈麵 $42~ 雖則雲吞麵出名 但飢詩更愛港式炸醬麵 😚 ~ 炸醬酸甜微辣 很開胃 😁 豬肉絲軟熟 不柴 😃 麵條 確是 都做得很幼細~ 可惜飢詩覺得麵 太幼了 , 令到口感 欠缺 一點咬口, 唔夠彈😆~ 亦有少許鹼水味~ 如果面條粗返少少 口感更佳 😉 不過幼可能係特色吧~ 😆飢 point : 6 / 10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢 point : 6 / 10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-05-25 794 瀏覽
今日我同兩位朋友午餐😊介紹大家有機會去黃枝記叫XO醬炒腸粉和秋葵海帶蜆肉泡飯好好食引死人仲有鎮店雲吞麵香煎瑤柱蘿蔔糕和檸檬柚子蜜😋😋😋化肚餓為食量🤣以前淨係為食....而家係為食+大食問你死未😜
今日我同兩位朋友午餐😊

仲有鎮店雲吞麵
香煎瑤柱蘿蔔糕
和檸檬柚子蜜😋😋😋

化肚餓為食量🤣

以前淨係為食....
而家係為食+大食問你死未😜
2018-05-25
  • 鎮店雲吞麵
  • 香煎瑤柱蘿蔔糕
  • 檸檬柚子蜜
2018-05-23 636 瀏覽
午餐來黃枝記食了二人套餐組合($118),選了小吃鼓油(鹵水)雞亦非常普通,不推薦。主食一牛腩撈面,面底彈牙應該是全蛋制,極小鹼水味。主食二(傳說的)招牌肉絲煎面,煎面底精致不焦很特別。
2018-05-22
2018-05-09 396 瀏覽
「京都炸醬撈麵」 ($42/ 包凍熱飲)評分:7/10.其實好似整係食過一次炸醬麵其實冇乜野好評論。諗咗好耐食蝦子麵好定炸醬麵最後揀咗後者。幾鍾意個麵嘅質感,系蛋麵,好彈牙,唔油膩,唔會好似橡筋咁。個炸醬少少辣,但對於我呢個唔點食得辣嘅人嚟講算係幾 OK, 醬入面撈咗條狀豬肉(其實 pat 醬都係炸醬味都冇乜好評論) 間唔中做番香港人食吓撈麵做lunch都吾唔錯
「京都炸醬撈麵」 ($42/ 包凍熱飲)
評分:7/10.

京都炸醬撈麵
京都炸醬撈麵
2018-04-13 337 瀏覽
兩年後故地重遊老字號, 早午点了兩个炒粉米,配例湯粉葛鯪魚湯:真材實料,冇味精。雪菜火鴨𢇁炆米:火鴨絲吾太多,不過米粉炆得有雪菜味。翡翠瑞士汁牛肉炒河:瑞士汁其實是带甜滷水汁,一般是老字号才有此出品。最出名應是太平館嘅瑞士雞翼。瑞士汁並非来自瑞士,而是老外吃了我们的豉油西餐覚得好味,但吾識怎样叫,只能描述爲“sweet sauce “, 而中国人又把sweet 聽成Swiss, 最终把它翻译成瑞士。回到碟炒河,先是炒得夠香,調味刚好,吃到跟干炒牛河分別,但又吾係太甜;牛肉夠嫩滑。再配合自家制辣椒油,做到相得益彰效果。
兩年後故地重遊老字號, 早午点了兩个炒粉米,配例湯
粉葛鯪魚湯:真材實料,冇味精。

雪菜火鴨𢇁炆米:火鴨絲吾太多,不過米粉炆得有雪菜味。

再配合自家制辣椒油,做到相得益彰效果。
2018-04-07
2018-03-10 314 瀏覽
個粥歺迫你叫杯野,我問個侍應點又食粥飲野?唔make sense wor. 佢完全答非所問,也不是他問題,management 有病⋯⋯。孖枱又唔問下人,客人又不帶位。樓梯破破爛爛又不保。這麼勉強做生意,不應該繼續,你們辛苦時客人辛苦!
2018-03-10
2018-02-08 258 瀏覽
服務奇差,好似欠左佢咁,又唔係多人樓面落錯單重反話係客人改單,浪費食物,話係我叫錯,浪費佢地時間,而佢落錯單果樣食物係我本身食完會敏感氣喘,無可能會叫本身做服務性行業,從未遇過咁嘅員工
服務奇差,好似欠左佢咁,又唔係多人

本身做服務性行業,從未遇過咁嘅員工

外賣自取
2018-01-23 2725 瀏覽
同家姐帶3隻馬騮出銅鑼灣,呢間澳門過江龍餐廳,去到唔使等位,直上一樓,中式傢具古式古香,桌椅唔迫,光猛乾淨,食物無小菜同粉麵,我哋叫套餐加啲粉麵!二人小菜套餐($203)酥炸雲吞:自己唔喜歡呢款雲吞皮,唔似港式酒樓嘅炸雲吞,炸出來雖然金黃色,但係蜂巢式較嚡口,餡料蝦唔多,主要食皮,點開胃酸甜醬都ok!韓式柚子骨:賣相幾靚,似京都骨,肉質煮得入味!不過有啲黏骨,味道酸酸甜甜蝦仁炒滑蛋:賣相幾靚,蛋炒得滑,蝦肉爽口!香單好味!瑤柱蛋白炒飯:賣相幾靚,飯炒得乾身鬆,簡單用青蔥粒,瑤柱絲,蓮子百合紅豆沙:賣相靚,紅豆沙香濃,紅豆炆得淋,唔太甜,蓮子同白合爽口!好味!雲吞蝦籽撈麵($73)雲吞皮薄好嫩滑,蝦肉爽口,夾雜啲大地魚碎,好香好味!麵落好多蝦籽,不過蝦籽食落帶腥澀味,雖然麵質爽口,但蝦籽嘅澀味破壞了!跟嘅湯好味,夠熱又清澈香甜!加啲青蔥吊味就夠!茶水($12/2位)正常食物有啲失望,尤其個蝦籽,因為呢間都係以雲吞蝦籽出名!店員們勤快,回應好快,加茶水亦勤!蝦籽點解會澀?

二人小菜套餐($203)

蝦仁炒滑蛋:賣相幾靚,蛋炒得滑,蝦肉爽口!香單好味!

茶水($12/2位)正常

食物有啲失望,尤其個蝦籽,因為呢間都係以雲吞蝦籽出名!

店員們勤快,回應好快,加茶水亦勤!

蝦籽點解會澀?

2017-07-15
2018-01-01 297 瀏覽
I went there hoping to taste tradition. Their noodles got such a reputation and I had a lot of expectations. Left with great disappointment and will not be returning. Although their noodles tasted very al dente, everything else was very pedestrian. Their wonton and signature dry noodle were both something I can find a better version of at most local places in hk. Their service was also lacking. They were so confused that they gave us the wrong thing and gave us 2 bills. We also ordered a chicken

Although their noodles tasted very al dente, everything else was very pedestrian. Their wonton and signature dry noodle were both something I can find a better version of at most local places in hk. Their service was also lacking. They were so confused that they gave us the wrong thing and gave us 2 bills. We also ordered a chicken rice which took very long. When we asked about it, they brushed us off and just said that item usually takes longer. Won’t be back again.
2017-11-20 401 瀏覽
蟹皇蟹肉撈麵- 湯底魚味香濃- 撈麵的蟹肉蟹膏芡重,膏不甘香肉不鮮味,淡口- 麵幼細,微彈牙,但過濕,甚至黏成一團,加上芡重,難以掛汁。麵帶刺鼻鹼水味,嗅得到但吃不出,感覺不討好- 以灼菜心墊底,菜出水令本已濕的麵底更濕。菜莖極腍、菜葉煮至近爛,用筷子稍為用力夾菜花,即花莖分離。菜味欠奉,了無生氣,不加菜可能更好
蟹皇蟹肉撈麵

- 湯底魚味香濃
- 撈麵的蟹肉蟹膏芡重,膏不甘香肉不鮮味,淡口
2017-11-11 2784 瀏覽
黃枝記這個竹升麵老字號細細個就聞其名,今天經過銅鑼灣才有機會一嚐。樓上鋪有兩層,牆上掛著從前師傅製麵的舊照片,更有一間玻璃房仔放著一支巨大竹竿和工作枱,給客人現場觀賞,幻想以前師傅坐上竹竿壓麵的情形。甫坐下,便送上一壺熱茶,茶色較淡,飄來陣陣花香味,揭開壺蓋一看,茶葉加入玫瑰花,好喝又解膩我點了一客晚市粉麵套餐,送一大碟油菜。海參花膠撈麵$88轉了粗麵,有海參三大件女士們看到一定超開心! 麵的粉量也很多,可惜太乾,麵條黏在一起像麵餅淡而無味,要不停加湯濕潤麵條才可以把麵條分開進食。套餐的生菜一大碟,適合注重健康的人朋友的雲吞蝦子撈麵$73一樣乾得難以分開滿懷期望的雲吞也一挾就爛,味道沒有特別。草莓咕嚕肉$88性價比高的一道菜,酸甜有致,香脆可口,恰到好處,碟底有幾片草莓肉,吃起上來不太有草莓味。肉的份量很多,切成一口大小,方便進食想不到以傳統粉麵聞名的黃枝記的小菜更出色,不知道湯麵質素會否有分別,建議撈麵可不吃。

我點了一客晚市粉麵套餐,送一大碟油菜。
海參花膠撈麵$88
海參花膠撈粗麵

轉了粗麵,有海參三大件

海參花膠撈粗麵
淡而無味,要不停加湯濕潤麵條才可以把麵條分開進食。
套餐生菜
套餐的生菜一大碟,適合注重健康的人

雲吞蝦子撈麵
朋友的雲吞蝦子撈麵$73
一樣乾得難以分開
滿懷期望的雲吞也一挾就爛,味道沒有特別。
草莓咕嚕肉
草莓咕嚕肉$88
性價比高的一道菜,酸甜有致,香脆可口,恰到好處

2017-11-10
草莓咕嚕肉