2018-12-27
近年在香港又出現了很多不同形式的火鍋,有乾蒸的,亦有五層或九層塔,亦頗有趣。但港人吃火鍋,習慣了一定有煲有水,然後將食物放在沸騰的湯內淥,就是喜歡淥下淥下的感覺。這晚吃的叫做「三汁燜鍋」,食店【黃記煌】在內地非常有名的,看餐牌說...在各省市合共超過500間加盟店,開了一段時間,我還是首次來吃。.進駐了尖沙咀,在街頭中【黃記煌】,在遠處也能看見,一整層黃色,橫額十分搶眼。餐廳跟想像中一樣闊落啊,光猛又乾淨,等待安排座位時已經聞到香噴噴的燜鍋味道,十分期待的說...燜鍋款式很多,「有魚、雞、牛蛙、海鮮、牛肉、豬類,定價約$228-298」。想自由度多一點?!沒有怕啦,可以選擇自選配料四款,都係$298。自選的「有白蝦、蠔、牛柳、雞、魚柳、白蝦等等」..然後最重要的是醬汁自選「有招牌鹹鮮汁、麻辣汁、香辣豉皇汁、海鮮鹹鮮汁等等」...當你選好三汁燜鍋款式可以看看加不加個涼菜吃吧!麻辣土豆絲還挺吸引的。什麼是三汁燜鍋?【黃記煌】主打三汁燜鍋,意思就是不加水,放入底油、蔬菜,配搭海鮮肉類等主料,加上自家製醬汁,靠食物與蔬菜自身的水分將食物燜熟,務求食到食物的原味。喜歡鍋物朋友可以一試呢!基本上不
基本上不能說是打邊爐,因為既無水,亦不需要用大火。但有其特點,就是可以自選食材,像我們這晚只有兩個人吃,只點海鮮大軍燜鍋$298。及肉類、一些配菜及飲品。配料有蔬菜、肉類、、丸餃滑類等等!!
海鮮大軍燜鍋$298
侍㒣先送上一個大紅色非常美麗的紅色大花瓶,花瓶掀開原來內有乾坤,裡面裝著一整個火鍋的料及配料,一應俱全。先在鍋上放素牛油然後下蔬菜 第一層是蔬菜配料🌿有紅蘿蔔,大量的蒜頭,洋蔥,青紅椒,紅棗,芹菜,第二層就是肉類有白蝦,紅魚柳,廣島蠔及墨魚仔。最底層是醬汁。服務員將食物排得精緻。
鋪好後再落調味料,包括黑、白胡椒、五香粉等等,開著中火,上蓋焗大約兩分鐘後,再下最重要的秘製醬汁,然後淋上芫茜再上蓋燜大約10分鐘,撈勻後便可吃。鍋蓋是透明的玻璃蓋,眼看鍋𥚃的食物慢慢變了顏色十分興𡚒。
個烹調過程的海鮮大軍燜鍋終於可以食了,滾到卟卟的聲音真叫人流口水...
虎蝦、白蝦加埋都有接近20隻,相對白蝦,虎蝦嘅質素較好,既大隻啲,而肉質較彈牙爽口,感覺都幾新鮮。墨魚仔其實都好多,不過燜完縮哂水,細細隻但夠爽口鮮甜。
用這秘製醬汁燜過的食物,帶有甜、酸、咸味和微辣,味道並沒有想像中的濃烈,初吃時會感到味道略為太淡,我們吃時繼續開著火,過了一陣後,才濃郁了不少。這個香辣豉皇汁真係可以帶出白蝦、紅魚柳、廣島蠔及墨魚仔的鮮味。
幾款食物之中,以紅魚柳及廣島蠔最入味。而這湯汁最佳的食法,我認為是用來撈飯,真的非常開胃美味。紅魚柳很嫩滑、啖啖肉。
好欣賞有大量蔬菜,索曬味道!而且可以減去了淨食肉類的飽滯感,蔬菜剩返一半嘅時候,我哋就開始打邊爐啦。海鮮鹹鮮汁,夠哂鮮味,打邊爐一定好正!愈煲愈入味。配料我地都食清光啦我們點了...三黃雞件、嚮鈴、萵筍。加左湯之後,味道會稍為調淡。
萵筍$42
外表似綠色的蘿蔔, 只要去皮、 切段, 便可灼來吃了,呢度份量十足,價錢十分抵食
三黃雞件 $58
之前猶疑食燜雞鍋還是海鮮大軍燜鍋,所以點了海鮮就散點雞件吧!
雞件份量正常,配呢個鍋底都入味得黎又真係好夾,好好食呀! 三黃雞果真會滑嫩一點呢!
炸嚮鈴 $42
所謂「打邊爐必食響鈴」,但響鈴真係邪惡無比,炸響鈴熱辣辣配上香辣豉皇汁,一口食落去,索晒汗好爽!
海鮮大軍燜鍋真係冇叫錯,有冇promotion我都會叫呢個啊!因為當日呢個燜鍋做緊Promotion,7折就可以食到,讚一讚好【黃記煌】Facebook或者追蹤Instagram專頁及網上指定廣告就有7折,咁簡單既事,就慳咁啲...你懂的...
呢個鍋完全冇失望,最重要是份量比我想像中多,下次要再點辣一點呢。
【黃記煌】有許留山既飲品提供,應該是互相合作緊吧!
正牌許留山產品,芒椰奶西 $29
芒椰不會太甜還有粒粒蘆薈幾有咬口,飲得到二杯有半價優惠。好抵呀!一路圍爐一路飲許留山呢個感覺又幾好!好耐冇飲過了。芒果果肉有誠意喔!
埋單後有張$100現金券,去到2019年2月28日,有充足既時間round 2,滿$500就可以當$100,等我約埋屋低人再食過先。
燜鍋係香港真係相對少見呀,「原汁原味」食到好野食又點可以錯過呢!呢間【黃記煌】又位於尖沙咀區,地點方便,而且地方又大,隨時都可以約埋三五知己一齊去食。重點係二百幾蚊一位但質素是很不錯啊!