2024-02-05 2326 瀏覽
要不是有人介紹,也不知道荔枝角工廈都有間咁抵食的台灣餐廳,不過整體格局其實不似餐廳,因為裝潢比較簡約,但勝在面積大,樓底高,座位多。此店以QR code落單,大概等10分鐘左右上菜,不收加一服務費。蕃茄紅燒台式牛肉麵 $88(優惠價加配)冬瓜茶 +$9我點了碗牛肉麵,份量可真係超級多,紅蘿蔔及白蘿蔔切到大大舊,索晒湯汁入口甜甜地,牛肋條都有好多條,啖啖肉,而且炆得入味又夠淋,仲有滷蛋做配菜,麵的份量都算多,煮得剛好唔會太軟身。跟餐可優惠價加配飲品,選了清涼解渴的冬瓜茶,唔會太甜,入口清爽。手工滷肉雞扒便當 $68(優惠價加配)桂花雪莉羅漢果茶 +$15食台式便當一定要食滷肉飯,肥美的豬肉加上香濃的醬汁就最好食,呢碗滷肉飯的滷肉肥瘦相間好均勻亦唔錯,雞排大大塊,外皮都炸得香脆,肉質嫩滑。跟餐可優惠價加配飲品,選了化痰止咳的羅漢果茶,因為加了雪梨,所以飲落口甘甘地又甜甜地,好潤喉亦潤肺。台式肉蛋芝士吐司 $56(優惠價加配)花枝丸配麻辣鬼椒粉(5粒) $28相比牛肉麵及滷肉飯,我個人更喜歡這份台式肉蛋芝士吐司,店家好貼心提供即棄手套,用手食唔怕整污糟,重點是因為蛋汁加上芝士的餡都頗多,一咬

蕃茄紅燒台式牛肉麵 $88
(優惠價加配)冬瓜茶 +$9

手工滷肉雞扒便當 $68
(優惠價加配)桂花雪莉羅漢果茶 +$15

台式肉蛋芝士吐司 $56
(優惠價加配)花枝丸配麻辣鬼椒粉(5粒) $28
相比牛肉麵及滷肉飯,我個人更喜歡這份台式肉蛋芝士吐司,店家好貼心提供即棄手套,用手食唔怕整污糟,重點是因為蛋汁加上芝士的餡都頗多,一咬入口就會流出來,夾在裡面的豬扒都好好食,好鬆軟香口。
選購任何吐司亦都可以優惠價加配小食,花枝丸其實可配麻辣鬼椒粉或是淮鹽粉,各位愛辣勇士要注意,麻辣鬼椒粉真心勁辣,連我食得辣之人都要頻頻飲茶解辣,耍有心理準備才去挑戰啊!

黑布台式香腸(2條) $28
另一款小食台式香腸水準不過不失,絕對是台式香腸應有的味道,煙韌多汁,味道較甜。

桂圓杞子玫瑰三色圓 $38
有齊芋圓、地瓜圓及紫薯圓,每款都幾大粒,加上養顏的桂圓,以及好香甜的杞子玫瑰糖水,好暖胃又暖心。

2024-02-03
想不到晚上都滿場,需排隊輪侯。📍位置:荔枝角站 D1 出口,步行約1分鐘。🏠環境:木系門面,近門口設有輪侯座位可坐和收銀櫃,室內面積大而座位安排較緊密,十足似一個學生飯堂,很簡單裝潢。🤵🏻服務:QR Code下單,先付款後上菜,設有自助區,不收取加一。🍽️晚市:提供各款台式便當🍱、牛肉麵、三文治和蛋餅等,價錢合理。🍗慢烤雞腿蛋吐司🥪 $49👍這是招牌菜,😍流心的蛋黃配嫩滑入味的雞肉🍗,份量雖然是細,但雞肉多😚而挺膩,所以跟朋友分半份就剛好。🧃桂花雪梨羅漢果茶(凍)(無糖)$15😚重羅漢果味,帶點清甜,很滋潤。🍱手工滷肉便當 $58+🍵桂花雪梨羅漢果茶(熱)$15😉滷肉較重滷水味,肥瘦均勻,配有咸菜、椰菜和半隻滷蛋,白飯挺多,所以一定吃得飽肚。🍢花枝丸配淮鹽(5粒)$28☺️炸得外脆內軟,不錯,不會過鹹。🧀芝士🥓火腿🥚蛋餅 $38😍蛋餅很出色,餡料豐富🤩,芝士拉絲效果突出,餅皮軟韌有嚼口😋,內有火腿、蛋、蔥花和芝士,味道和口感很豐富👍。🥣芋頭🥥椰汁三色圓(凍)$46🥥椰汁糖水比例較重,碗底有三色芋圓,口感十分軟韌☺️,不過芋頭味不多。
想不到晚上都滿場,需排隊輪侯。
📍位置:荔枝角站 D1 出口,步行約1分鐘。
🏠環境:木系門面,
近門口設有輪侯座位可坐和收銀櫃,
室內面積大而座位安排較緊密,
十足似一個學生飯堂,很簡單裝潢。
🍗慢烤雞腿蛋吐司🥪 $49
慢烤雞腿蛋吐司
但雞肉多😚而挺膩,所以跟朋友分半份就剛好。
🧃桂花雪梨羅漢果茶(凍)(無糖)$15
😚重羅漢果味,帶點清甜,很滋潤。
🍱手工滷肉便當 $58+🍵桂花雪梨羅漢果茶(熱)$15
😉滷肉較重滷水味,
肥瘦均勻,配有咸菜、椰菜和半隻滷蛋
,白飯挺多,所以一定吃得飽肚。
🍢花枝丸配淮鹽(5粒)$28
☺️炸得外脆內軟,不錯,不會過鹹。
🧀芝士🥓火腿🥚蛋餅 $38
😍蛋餅很出色,餡料豐富🤩,
芝士🥓火腿🥚蛋餅
芝士拉絲效果突出,餅皮軟韌有嚼口😋,
芝士🥓火腿🥚蛋餅
內有火腿、蛋、蔥花和芝士,味道和口感很豐富👍。
🥣芋頭🥥椰汁三色圓(凍)$46
2024-01-20
  • 桂花雪梨羅漢果茶
2024-01-10 916 瀏覽
//05 01 24 晴天🌞15:00 荔枝角 億利工業大廈@hakpo_alley台菜良心店 ☺︎ 「黑布小巷」 ——— 係我近年幫襯得最多嘅一間工廈食店。簡約嘅裝修,開揚嘅環境,帶比食客有種舒適樸素嘅感覺。而且喺呢度,你仲可以重新認識咩叫做物超所值𠻹吖!🔻芝士蛋餅 HKD$35ꕀ蛋餅外皮煙靭 口感軟熟熱辣辣嘅芝士拉絲 咬落去半溶狀態 再伴隨芝士嘅鹹香、濃郁嘅蛋香、惹味嘅蔥香嗰種滋味難以形容 食完真係非常滿足🔻黑布台式香腸 (2條) HKD$28ꕀ外皮烤得香脆 內裏肉質飽滿 而且多汁肥瘦比列完美3:7 鹹鮮得嚟帶少許甜味次次食完都忍唔住要𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦🔻台式肉蛋芝士吐司 & 凍頂烏龍 HKD$68ꕀ香濃嘅芝士醬配日本半熟流心蛋 有住無限嘅爆汁 已經極為邪惡再加埋:香煎美國大草原穀飼豬扒、金黃酥脆嘅吐司以及自家秘製醬汁整體口感豐富之餘 味道酸香少甜 開胃極致不愧係店內人氣𝘕𝘖.1嘅首選凍頂烏龍經冷泡後 味道清爽甘甜 當中更散發出淡雅嘅花果清香 🔻手工滷肉雞扒便當 & 凍頂烏龍 HKD$80ꕀ採用傳統台式做法以自家製滷水慢煮豬腩肉 將肉香昇華之外 仲更加入味 雞扒大塊 炸粉鬆脆 調味出色有
05 01 24 晴天🌞
15:00 荔枝角 億利工業大廈
@hakpo_alley

台菜良心店 ☺︎

而且喺呢度,你仲可以重新認識咩叫做物超所值𠻹吖!

🔻芝士蛋餅 HKD$35

蛋餅外皮煙靭 口感軟熟
熱辣辣嘅芝士拉絲 咬落去半溶狀態
再伴隨芝士嘅鹹香、濃郁嘅蛋香、惹味嘅蔥香
嗰種滋味難以形容 食完真係非常滿足

將肉香昇華之外 仲更加入味

雞扒大塊 炸粉鬆脆
調味出色有好香嘅椒鹽味
重點用咗雞髀肉 所以食起嚟每啖都外脆內嫩

會有多款配料:滷蛋、炒椰菜、酸菜、肉鬆、紫菜
份量超級多 兩個人𝘴𝘩𝘢𝘳𝘦都足夠

• 手工滷肉雞扒便當
  • 台式肉蛋吐司
  • 凍頂烏龍茶
2023-12-26 1317 瀏覽
台式肉蛋吐司賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧吐司餡料勁多,烘烤得酥脆的多士中夾著嫩滑濃郁的半熟流心蛋、以及孖住上啖啖肉的美國穀飼豬扒,每一口都充滿香濃的蛋汁和肉汁,非常邪惡美味,不愧為餐廳皇牌推薦,必點👍🐧❣️餐廳會提供即棄膠手套,免卻客人食吐司時弄髒雙手的困擾,非常貼心❣️芝士火腿肉鬆蛋餅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋餅煎得外層焦香,裡層軟腍嫩口,內餡填滿經典必食的芝士、火腿和肉鬆,與濃厚的蛋味互相作用,入口鬆香又惹味,高質必食😋 手工滷肉便當賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧便當份量十足,填滿整個大型外賣碗,兩個人分著吃都夠飽🥴 滿滿的珍珠米飯上,舖滿了滷肉、肉鬆、酸菜、椰菜等配料,攪拌勻均一啖入口,味道口感非常豐盈,大滿足推薦。便當中的滷肉比一般坊間的瘦,不會啖啖都是脂肪粒,十分健康。滷肉採用慢煮的形式煮製,更入味更腍身,十分美味。黑布台式香腸賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧跟餐可加配台式香腸兩條😋 外皮薄脆香口,內裡肉質軟嫩多汁,啖啖焦香鹹鮮,當中帶有一絲微微的甘甜,令人回味無窮。黑糖紅棗薑三色圓賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧甜品內有齊芋圓、地瓜圓和紫薯圓,全部手工精心製作,口感軟

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

甜品內有齊芋圓、地瓜圓和紫薯圓,全部手工精心製作,口感軟糯有嚼勁,味道除了本身的甘甜滋味,同時吸納了黑糖紅棗薑湯的精華,食落薑味出眾,辛香帶辣,冬日暖笠笠滋補必選。

味道:🐧🐧🐧🐧

羅漢果茶由餐廳每日新鮮煲製,保證真材實料,超有誠意。入口甘香清甜,潤肺又下火,配搭香口惹味的台式食品剛剛好👍

環境:🐧🐧🐧🐧

餐廳設計簡約潔淨,主要是二人座位,座位之間以隔板隔開,有點似圖書館自修室座位🥴 桌面足夠闊落,以上所有食品同時送上都夠位放😆

🐧❣️餐廳採用QR code 自助下單,並可支援各式各樣電子支付,十分快捷便利。

🐧❤️結語:芝士火腿肉鬆蛋餅出色足料,誠意推薦。
2023-12-12 1297 瀏覽
#搞串個pantry嚟到12月🗓️嘅假期季節,平時返工放飯☀️都可以食啲好嘅嘢😛,獎賞下自己🎁。今次我係就嚟到 #荔枝角 ,呢一間樓上台灣菜🇹🇼大份又抵食。親民嘅定位😍,無論返工💼定係假日🕺🏻嚟都唔錯。🐔手工滷肉雞扒便當($68)好有傳統台式風味🇹🇼,自家配製滷水汁好香😋,配埋雞扒酥脆又肉質嫩滑🐣,而且飯係用咗珍珠米🍚,好正。配料都好豐富😆,有滷蛋🍳、炒椰菜🥬、酸菜🥒、肉鬆🐷、紫菜🌊,夠晒台式。🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司($56)吐司嘅麵包烘香咗♨️,配埋舖頭自己調製嘅汁🍬甜甜香香,好正。仲有半熟流心蛋🍳、瀑布芝士🧀,食落更加邪惡,雞腿🍗嘅口感都夠嫩滑,幾正。🦐夜市蝦捲($28)蝦卷嘅口感唔錯🫦,夠彈牙,而且有蝦嘅香味🦐,好有夜市嘅感覺🌙。💥大大塊甜不辣($28)甜不辣變咗一大片🫓,食落感覺更加酥脆👅,點埋甜辣醬,好香口💕。而且仲食到魚糕嘅香味🐟。🎨芋頭椰汁三色圓($46)椰汁🌴嘅質地都有特別調配過,水狀嘅濃稠度🎐,但係又有芋蓉嘅感覺🤤,綿滑得嚟唔會出水。有番薯🍠、紫薯、芋頭圓☄️,賣相靚靚🌟。仔細啲食,仲食得出各自嘅味道🤩,好滿足。
#搞串個pantry

🐔手工滷肉雞扒便當($68)

🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司($56)

🦐夜市蝦捲($28)

💥大大塊甜不辣($28)

🎨芋頭椰汁三色圓($46)
2023-12-11
食完之後愛唔釋口,由裝修到食物全部都好出色,下次一定要帶埋好友黎食啦🎉首先,餐廳都幾乾淨,燈光打出嚟好有氣氛😄有一種返到台灣嘅感覺👍當然,最緊要嘅係食物啦!首先出場嘅就係蕃茄紅燒台式牛肉麵🥘蕃茄紅燒湯底味道濃郁,配上炖得好好嘅牛肋條,味道真係好正👅再嚟就係經典嘅芝士火腿肉鬆蛋餅!芝士味都幾重,超出我嘅預期。再加返火腿肉鬆,味道更加濃郁。加返佢哋自家製嘅秘制醬汁,真係一流緊接住就係甜不辣同花枝丸!面前一坨大大塊嘅甜不辣,外脆內軟,再加返酸辣醬,味道短時間落腹,仲有花枝丸,辣度正好當然,最後都少唔得嘅係飲品!如果你係茶控,一定要試下佢哋嘅古早味冬瓜茶同桂花烏龍茶!特別推介古早味冬瓜茶,甜度適中,又可以去油解膩總結黎講,食完今晚嘅飯我都覺得超級滿足!處處都見得到佢哋對食物嘅用心。個個菜式都有佢自己嘅特色。餐廳環境安靜舒適,真心推薦大家黎試下!😆
係香港吃台灣菜,可能會選咗些好出名嘅餐廳。但係,真正嘅美食,好多時係藏係人群中未被發掘嘅寶石。今日就分享下我最近探訪過嘅一間“黑布小巷”。呢間餐廳喺荔枝角,入面嘅美食真係非常誘人!首先,佢嘅蕃茄紅燒台式牛肉麵真係要試😋牛肋條煮得夠軟,食落去肉質鮮美,配上蕃茄湯底, 打從心底裏覺得真係好好食🌟牛肉飽滿,湯味十足,值得推介🍲最難得嘅香濃滷蛋令人食指大動,滷得剛好嘅蛋,食落去真係好食到彈牙👌佢嘅足料蕃茄湯配上滷蛋,試過嘅人一定知道幾好味🍅至於手工滷肉雞翼便當,超足料嘅,配合自家配製滷水汁,味道豐富,口感紮實。再配上香香嘅雞翼,一次過滿足你嘅味蕾🥳🍗古早味冬瓜茶,飲落去甜而唔膩,令整個人都清爽咗起嚟,真係夠解渴💧佢嘅桂花烏龍茶亦都唔係尋常嘅烏龍茶,帶有一股淡淡嘅桂花香,飲落去味道香甜,🍵總括嚟講,黑布小巷台灣菜餐廳真係一間非常值得大家嚟試一試嘅好地方。大家有時間都快啲嚟試下啦!🥂
呢度嘅環境裝潢好似帶咗我哋返嚟台灣,置身其中感覺真係超靚😍。食材新鮮,服務人員好親切,真係俾人好印象深刻嘅感覺👍。首先呢,就喺❄️古早味冬瓜茶❄️呀!清新嘅甜味真係好吸引,每次飲都好似喺暖陽下休息咁😊。之後再有嚟個🌼桂花烏龍茶🌼,茶香同桂花香氣得嚟好獨特,就好似喺山林之間嘅味道,好滿足💗!再嚟就喺🔥麻辣鬼椒雞腿蛋吐司🔥!鬼椒烤嘅剛剛好,吃得出肉質嘅軟滑,加埋自家秘製醬汁,口感非常豐富👌。💎黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司💎,焦糖令洋蔥非常香甜,加埋黑松露嘅強烈味道,真係扮相又賣相🍳!我哋再試吓🦐夜市蝦捲🦐,新鮮又劲彈嘅蝦肉完全冇腥味,非常適合我哋呢啲愛海鮮嘅人士😋。最後就系🦑花枝丸🦑啦!帶有准鹽粉嘅味道將花枝嘅香味提升得更上一層,完全冇得頂😯!食完一餐,個肚感覺好豐富,同時又充實咗個心❤️。廚師俾心機去烹調每一樣食物,每一次上菜都帶嚟驚喜!我同同事食完,雖然胃已經飽滿,但仲想再黎試多幾樣。我哋一致認為,下次再俾位給其他同事,嚟呢度食返次午餐!💪🙏
2024-05-10 0 瀏覽
一直都想找間好的食肆來個週末放鬆一下,終於在同事的大力推介下,找到了黑布小巷這家略帶神秘氛圍的台灣小吃店,就在我們辦公大樓的附近,今天就是要它了!一走進店鋪,就被融合現代化及傳統元素的裝潢設計吸引了,每一種食材都被香噴噴地展示在那裡,讓人按捺不住要立即下單嘗試😍我們點了多款經典台灣美食來嚐嚐,首先上桌的是凍頂烏龍茶和桂花烏龍茶,烏龍茶的香醇與桂花的清香纏繞在嘴裡,使人陶醉,讓人瞬間有種回到台灣的感覺,非常讚👍接著便是「慢烤雞腿蛋吐司」,這個是我們一致推薦的!那個獨家醬汁的味道,讓我們無比喜愛,再配上烤得恰到好處的雞腿和吐司,讓人吃得津津有味,真的超級滿意這一道 😆而「黑松露焦糖洋蔥大啡菇芝士蛋吐司」則是另一道高手,上桌時那種香氣就讓我們忍不住想要立即嚐嚐。芝士融合了黑松露和焦糖洋蔥的味道,一口咬下,口感豐富,味道獨特,讓人回味無窮。另外,還有我們都狠狠會喜歡的「小巷雞翼」和「大大塊甜不辣」。前者的雞翼炸得剛剛好,酥脆得恰到好處。而後者配上度士酸辣醬的甜不辣,每一口都讓人滿滿的都是幸福感💓總的來說,黑布小巷給我們帶來了一次十分滿意的用餐體驗,滿足的不只是口腹之慾,更有那份對生活的熱愛和喜
總的來說,黑布小巷給我們帶來了一次十分滿意的用餐體驗,滿足的不只是口腹之慾,更有那份對生活的熱愛和喜悅。
2024-05-08 0 瀏覽
荔枝角爆餡芝士蛋吐司發跡於旺角黑布街的「黑布小巷」,早以台式吐司及自製芋圓打響名堂,由小店到荔枝角廠廈樓上舖,我也光顧過幾次,招牌「爆餡芝士蛋吐司」是我的最愛,如瀑布一樣的蛋汁及芝士,視覺上好震撼,口感上亦好豐富。我們兩個人叫了兩個套餐,再加多一份蛋餅,真係超級飽,同埋都好抵食$250有找。①麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司🔹第一啖真的有點辣,芝士好多,仲可以拉絲,加埋有流心蛋,真係好好味!②芝士火腿肉鬆蛋餅🔹餡料豐富,有好多片火腿肉,蛋皮比較薄③手工滷肉雞扒便當🔹上次已經食過,保留到水準,炸雞扒好大塊,又有滷肉、半隻蛋、酸菜,小鳥胃嘅女仔就真係會食唔晒④花枝丸配淮鹽(5粒 )🔹每粒丸內都有花枝粒粒⑤黑布台式香腸(2條 )🔹香脆又爆哂油汁⑥桂花烏龍(凍)⑦凍頂為龍(凍)📍黑布小巷 (億利工業中心)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
荔枝角爆餡芝士蛋吐司

①麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司

②芝士火腿肉鬆蛋餅
🔹餡料豐富,有好多片火腿肉,蛋皮比較薄

③手工滷肉雞扒便當

④花枝丸配淮鹽(5粒 )
🔹每粒丸內都有花枝粒粒

⑤黑布台式香腸(2條 )
🔹香脆又爆哂油汁

⑥桂花烏龍(凍)
⑦凍頂為龍(凍)

📍黑布小巷 (億利工業中心)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
2024-05-08 0 瀏覽
最近趁住去D2 place 市集嘅時候乘機去呢間 bookmark 咗好耐嘅小店食吐司~今次嘅慢烤雞腿蛋吐司係一份有齊慢烤嫩滑雞腿、半熟日本流心蛋、自家秘制醬汁夾埋而成嘅香烤吐司~啖啖肉嘅去骨去筋原隻大雞髀🍗即叫即煎再加埋爆汁嘅流心蛋,🍳真係誇張到一路食一路流汁!原來平時叫到啲相真係唔係誇張效果~吐司上台記得趁熱快手食,咁個吐司嘅脆度就更加高!一個人食曬成份真係大滿足!(仲可以加芝士🧀令成個食味更加豐富,畫面更加澎湃震撼——!)(4/22 膠膠 policy 生效前店家都會貼心準備定手套🧤咁就唔怕食到成手都係~ 新政策下未知係咪改收費定係無套用了🤔)

2024-04-27
  • 慢烤雞腿蛋吐司
2024-05-07 0 瀏覽
今日來左荔枝角億利工業中心搵食💗來到主打台式料理📍黑布小巷多款台式吐司、台灣牛肉麵、炸雞扒、芋圓甜品任君選擇👏🏻👏🏻款式多~價錢實惠⭐️慢煮雞腿腿蛋吐司 $49雞腿🍗多汁又滑溜配埋雞蛋🥚同火腿💗口感豐富又好味⭐️手工蝦捲便當 $69跟有三條蝦捲同多款配菜:炒粉絲、粟米、台式滷肉、酸菜、椰菜~份量好足❗️⭐️小食叫左雞翼同花枝丸雞翼炸皮好正🙌勁香脆入口帶南乳香味花枝丸即叫即炸~配埋麻辣鬼椒粉~好惹味⭐️芋頭椰汁三色圓 🤞🏻😆超好味啊人手手工製作芋圓、地瓜圓、紫薯圓 口感Q彈~配埋超濃厚芋頭椰汁🥥好正飲品就叫左冬瓜茶同桂花雪梨羅漢果茶兩款都係自家製飲品~清熱又下火📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
今日來左荔枝角億利工業中心搵食💗
來到主打台式料理📍黑布小巷

多款台式吐司、台灣牛肉麵、炸雞扒、芋圓甜品
任君選擇👏🏻👏🏻款式多~價錢實惠

⭐️慢煮雞腿腿蛋吐司 $49

雞腿🍗多汁又滑溜
配埋雞蛋🥚同火腿💗口感豐富又好味

⭐️手工蝦捲便當 $69

跟有三條蝦捲同多款配菜:炒粉絲、粟米、

台式滷肉、酸菜、椰菜~份量好足❗️

⭐️小食叫左雞翼同花枝丸
雞翼炸皮好正🙌勁香脆入口帶南乳香味

花枝丸即叫即炸

~配埋麻辣鬼椒粉~好惹味

⭐️芋頭椰汁三色圓 🤞🏻😆超好味啊

人手手工製作芋圓、地瓜圓、紫薯圓
口感Q彈~配埋超濃厚芋頭椰汁🥥好正

飲品就叫左冬瓜茶同桂花雪梨羅漢果茶

兩款都係自家製飲品~清熱又下火

📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
去荔枝角行行,就嚟嘅到荔枝角呢間工業大廈入便嘅台灣餐廳-黑布小巷🛑講下有咩嘢先。桂圓杞子玫瑰三色圓🍡。一見到呢三色圓,大咗口咬落去,先感受到嘅就係果然真料。真係做足心機,好正👍。飲品方面,我揀咗凍頂烏龍茶同桂花烏龍茶🍵。茶香撲鼻而來,茶香而唔苦,味道特出,如果你係茶迷你一定要試下呢兩款茶。芝士吞拿魚粟米蛋餅🌽🍳同埋台式肉蛋芝士吐司🍞🧀,兩樣料理都呼喊緊我👅。透過傳統台式嘅製作方式,份量十足又唔為重,實在係人間美食。尤其佢地自家製嘅醬汁,更加令呢兩種美食進化咗好多。最後,當然唔可唔提嘅就係黑松露焦糖洋蔥日本飛驒牛芝士蛋吐司🥩🧀 黑松露嘅香味真係好好食,仲要加埋呢個日本牛肉,份量十足,食落去真係啖啖肉㗎,而且好多汁好Juicy!推薦小巷雞翼🍗,仲有夜市蝦捲🍤。兩樣小食都係招牌,炸雞翼外皮鬆脆,肉汁充裕,真材實料。食完再嚟個蝦捲,可以話係完美嘅小食。一試難忘,令人食指大動。荔枝角黑布小巷,講真,聚會都非常適合🍴
荔枝角黑布小巷,講真,聚會都非常適合🍴
🌆荔枝角嘅美食熱點——「黑布小巷」 終於等到我要試嘅時機到喇! 星期五晚和老公外出尋找美食,今次揀左喺工業大廈內嘅台灣菜餐廳,真系充滿驚喜🦄🎉!🍽️加分位👍🏻店鋪裝潢好有格格味道,乾淨整齊而且舒適🥰🥳 跟住就嚟介紹下啦👇:⚡💗手工滷肉便當,攞上嚟,眼前一下就亮曬!滷得完全入味,咬落去每一口都極之美味,自家配製滷水汁烹調而成嘅豬腩肉. 😊 然後再飲埋凍頂烏龍茶,味道帶蜜甜,讓人忍不住一口接一口😍🙌。⚡🍻桂花雪梨羅漢果茶,由香甜的桂花、爽口的雪梨和滋潤的羅漢果烹煮而成,一口飲下, 味道層次好豐富🥰。⚡🍔台式肉蛋吐司最出色嘅就係佢啲美國大草原穀飼豬扒,肉嘅質地煎得恰到好處,搭配鮮美嘅煎蛋,每一口都係工夫嘅結晶,絕對係台式美食中嘅瑰寶💎。⚡🦐夜市蝦捲好大隻呀!蝦肉新鮮有又多汁,一咬就知道佢有幾好吃,好足料,油炸得剛剛好,內外都非常美味😋!⚡🍡花枝丸,口感十足,咬落去嘅時候,滿口都係花枝嘅鮮味,彈牙又好食💗💗。嚟到最後💖真系好滿意餐廳環境舒適,服務親切,絕對值得再嚟尋味👋🔥
🍽️加分位👍🏻店鋪裝潢好有格格味道,乾淨整齊而且舒適🥰
今日同friend一齊嚟荔枝角工業大廈食呢個吐司1.芝士🧀雞腿蛋吐司🍞嗌咗個出名嘅芝士雞腿蛋吐司,之前都食過好多次㗎啦,幾好味🤤首先第一啖就係咬到啲甜甜地嘅一啲麵包入面搽咗好似蜂蜜芥末醬同埋雞腿都好Juicy唔會好柴應該有煎過,之後啲蛋都係流心嘅蛋啦,唔會話太老同埋佢係好食嘅👍🏻2.冬瓜茶🍵冬瓜茶,呢個冬瓜茶雖然唔平,但係呢就飲都幾好味幾fresh,提前整好嘅擺喺雪櫃客人要先拎出嚟,味道👅有驚喜3.甜不辣甜不辣加咗甜酸醬之後我覺得麻麻地,時間太耐啦,唔好食太大塊好膩🥲4.花枝丸配粗鹽花枝丸冇之前食嘅好食,外皮雖然炸過,但係呢入面就太粉食落有有啲章魚粒,味道麻麻哋😣
今日同friend一齊嚟荔枝角工業大廈食呢個吐司

1.芝士🧀雞腿蛋吐司🍞
嗌咗個出名嘅芝士雞腿蛋吐司,之前都食過好多次㗎啦,幾好味🤤

2.冬瓜茶🍵

3.甜不辣