2023-07-11 68 瀏覽
一向大多去酒樓一盅兩件,因喜歡食點心。今日特地去了油麻地一間以食點心為主的餐廳,以香港製造和即叫即蒸為主。餐廳地方不太大,但兩邊全是卡位,排列整潔,感覺舒適。我點了:蝦餃-2粒皮薄蝦肉彈牙燒賣-2粒配原隻蝦在面,夾埋豬肉的燒賣食很夾金沙脆皮銀蘿腸粉腸粉皮很薄,包著香脆片,再有蘿蔔,很有口感。黑松露菜苗餃黑松露味濃濃湯鮮竹卷湯底清甜還有杞子,鮮竹卷餡料有冬瓜粒,很清爽。欖仁榴槤酥這點心製作要30分鐘,一出來道熱辣辣,很香榴槤香味,也不太甜。沙參玉竹燉土雞湯非常足的湯料,湯味濃郁,飲了不口渴冇味精。
蝦餃-2粒
皮薄蝦肉彈牙

燒賣-2粒
配原隻蝦在面,夾埋豬肉的燒賣食很夾

金沙脆皮銀蘿腸粉
腸粉皮很薄,包著香脆片,再有蘿蔔,很有口感。

黑松露菜苗餃
黑松露味濃

濃湯鮮竹卷
湯底清甜還有杞子,鮮竹卷餡料有冬瓜粒,很清爽。

欖仁榴槤酥

沙參玉竹燉土雞湯
非常足的湯料,湯味濃郁,飲了不口渴冇味精。
2023-07-05
之前在旺角食過一次點心到mix大排檔覺得佢地嘅質素都唔錯所以今次在油麻地見到點心到嘅分店好快入咗去食啦坐位在同女點心餐廳嚟講都算幾企理我哋安排卡位都坐得幾舒適點心嘅選擇都相當多我哋都揀咗啲比較出名嘅來試黑金流沙包麵包一撕開有滿滿嘅奶黃流沙好有滿足感黃金蝦角相當足料,有滿滿嘅蝦肉外皮亦都炸得好鬆脆鳳爪鳳爪煮得非常入味而且都炆得好林食起上嚟真係唔錯雞扎有雞肉芋頭蟹柳同腐竹等等雞肉食起來相當嫩滑芋頭亦炆得入味糯米雞相當有驚喜嘅菜式因為好大隻好足料入邊仲有大大嚿雞肉同叉燒十分有滿足感總結呢間點心舖嘅出品都幾唔錯佢仲有啲籠仔飯都幾特別下次會搵機會試下

之前在旺角食過一次點心到mix大排檔

黑金流沙包
麵包一撕開有滿滿嘅奶黃流沙
好有滿足感

黃金蝦角
相當足料,有滿滿嘅蝦肉
外皮亦都炸得好鬆脆

總結呢間點心舖嘅出品都幾唔錯
佢仲有啲籠仔飯都幾特別
下次會搵機會試下
2023-07-06 48 瀏覽
同friend得閒想飲茶吹水,😋呢一間喺油麻地嘅點餐店真係好方便。🫶🏻上菜都幾快手,而且仲有多款點心。我哋叫咗兩隻蝦餃,🦐蝦肉都幾豐富,食落去爽口,而且仲係熱辣辣,🥢所以個皮衣仲係好軟熟。另外佢哋嘅🐮牛肉腸粉都唔錯,因為牛肉餡嘅分量頗足,淋上最愛嘅甜豉油,👍晶瑩剔透,食落去都好有米香。如果平時鍾意鹹蛋黃,🥚都可以試下佢哋嘅黑金流沙包,建議可以搣開嚟食,😍咁就唔會驚入邊熱辣辣嘅蛋漿會淥親。

2023-07-03 53 瀏覽
原隻蝦燒賣(2粒)🐷$15大大隻鮮甜爽口嘅蝦仁響上面😋底下就係肉質鮮嫩嘅豬肉🍖口感嫩滑彈牙,而且好多汁😉潮州粉果😉$19皮薄餡靚,外皮煙韌🥰餡料豐富,件件飽滿😛沙律明蝦角🦐$28即叫即炸,炸到金黃色😊外脆內軟,仲要勁多蝦響裡面,非常Juicy🥳蜆蚧鯪魚球🐟$26依家唔係好多地方可以食到😛六件都大大粒,超彈牙,魚味濃郁😎加埋蜆蚧醬一齊食,更加香口惹味😜蜜汁叉燒腸😄$25腸粉晶瑩剔透,粉皮唔會太厚😙完全望到入面,的確係用料十足😉真係啖啖都食到叉燒同芫荽嘅獨有味道🥰香煎蘿白糕😋$20四件都好厚身,表面煎到香脆😚口感軟糯綿密,鬆軟好食🤩籠仔香辣排骨飯😛$35排骨鋪滿整個蒸飯😎夠香又夠辣,食得非常過癮😝二人份量,真係好抵食😚茶位🍵$5(位)全日無加一👍點心到 (油麻地)油麻地彌敦道484號鴻星大廈地下
原隻蝦燒賣(2粒)🐷$15
大大隻鮮甜爽口嘅蝦仁響上面😋
底下就係肉質鮮嫩嘅豬肉🍖
口感嫩滑彈牙,而且好多汁😉

潮州粉果😉$19
皮薄餡靚,外皮煙韌🥰
餡料豐富,件件飽滿😛

沙律明蝦角🦐$28

即叫即炸,炸到金黃色😊

外脆內軟,仲要勁多蝦響裡面,非常Juicy🥳

蜆蚧鯪魚球🐟$26

依家唔係好多地方可以食到😛
六件都大大粒,超彈牙,魚味濃郁😎
加埋蜆蚧醬一齊食,更加香口惹味😜

蜜汁叉燒腸😄$25

腸粉晶瑩剔透,粉皮唔會太厚😙
完全望到入面,的確係用料十足😉
真係啖啖都食到叉燒同芫荽嘅獨有味道🥰

香煎蘿白糕😋$20
四件都好厚身,表面煎到香脆😚
口感軟糯綿密,鬆軟好食🤩

籠仔香辣排骨飯😛$35
排骨鋪滿整個蒸飯😎
夠香又夠辣,食得非常過癮😝
二人份量,真係好抵食😚

茶位🍵$5(位)
全日無加一👍

點心到 (油麻地)
2023-07-03 46 瀏覽
如果話食點心除左米之蓮果間, 點心到一定係我嘅首選,價錢相宜之餘,分店位置都好方便。蝦餃(4粒)- $32蝦餃分量十足,四粒好似乒乓波咁。 個人建議攤一陣先食,個痞凍咗啲就唔會咁癡立立。 蝦餃入面有幾隻蝦好彈牙,外皮煙靭。韭黃鮮蝦腸 - $28 腸粉雖然唔係超薄,但正正係咁先唔夠咬口,又可以品嚐到腸粉皮係幾滑溜。籠仔香辣排骨飯 - $35飯嚟講,真係好平,雖然佢飯嘅份量唔算好多,平均放喺荷葉上面,飯有荷葉嘅香味亦蒸度粒粒分明。排骨軟林林,調味少少辣,好惹味。欣賞佢加咗蔥,好香口。燒賣(2粒) - $15燒賣可以叫兩粒,啱晒人小小嘅我哋。燒賣好Juicy, 肉同蝦嘅份量剛剛好,調味適中。卡通流心芋蓉包 - $ 22呢個係顏值好高分既包點,三粒細細粒,唔會食得太飽。 包入面嘅芋頭蓉好綿滑,又唔膩。薑蔥牛柏葉 - $26 牛百葉唔會韌,薑蔥味非常吸引,仲有蘿蔔底,吸晒啲味,正呀。四寶滑雞扎 - $30大大份嘅雞札,入面有芋頭、滑雞、豬皮同蟹柳, 各有千秋,比較欣賞滑雞,好入味。芋頭都唔差,好綿唔會有渣。茶位(每位)- $10茶味都夠濃,夠熱,用嚟消滯啱啱好。

蝦餃(4粒)- $32

韭黃鮮蝦腸 - $28

籠仔香辣排骨飯 - $35

燒賣(2粒) - $15

卡通流心芋蓉包 - $ 22

薑蔥牛柏葉 - $26
牛百葉唔會韌,薑蔥味非常吸引,仲有蘿蔔底,吸晒啲味,正呀。

四寶滑雞扎 - $30

茶位(每位)- $10
茶味都夠濃,夠熱,用嚟消滯啱啱好。
2023-07-03 917 瀏覽
喺油麻地彌敦道嘅鴻星大廈,有間名叫「點心到」嘅點心店,我去咗試咗幾款佢哋嘅招牌菜。首先係蝦餃,佢嘅賣相精緻,皮薄彈牙,鮮蝦鮮甜,一咬就噴汁,真係好正。燒賣仲有啲咬口,裡面嘅肉汁多汁鮮美,令我食得好過癮。另外,鮮竹牛肉球都好出色。個肉球細細粒,入口即化,牛肉鮮嫩多汁,加埋鮮竹香味,味道好香濃。醬皇金錢肚就好特別,金錢肚鮮軟滑口感,醬汁醇厚,入口即溶,真係令人回味。而蜜汁叉燒包係另一個必試嘅菜式。包皮發酵得好好,餡料滋味豐富,叉燒肉鮮甜多汁,包黎嘴裡真係咁軟軟地,一口咬落就係純粹享受。懷舊混醬腸粉都好好味。粉軟滑,配上混醬,鮮味十足,濃郁好滋味。濃湯杞子浸時蔬帶嚟嘅湯頭濃郁鮮甜,杞子令湯更加滋補,時蔬鮮脆豐富營養,令味蕾感到滿足。最後一道是籠仔煎蛋牛肉飯。煎蛋煎得金黃香脆,肉質鮮嫩多汁,蓋咗喺香氣四溢嘅白飯上,一啖牛肉、蛋及飯嘅組合,簡單而美味。而且值得一提嘅係,佢地所有嘅菜式都係即叫即蒸,保持咗食物嘅新鮮和口感。整體而言,「點心到」嘅點心味道正,份量適中,賣相精美,值得一試。

燒賣仲有啲咬口,裡面嘅肉汁多汁鮮美,令我食得好過癮。

2023-07-03
2023-07-03 38 瀏覽
人少少想飲茶又唔想去酒樓,於是黎到油麻地呢間人氣點心店 —「點心到」~~餐廳主打多款港式點心🇭🇰,價錢實惠!同朋友叫左幾款點心試試🤩🤩📍燒賣 (2粒)賣相唔錯,燒賣面層放有蝦仁同蟹籽~~口感紥實、啖啖肉,豬肉同蝦肉的比例啱啱好!推介👍🏻👍🏻📍蝦餃(2粒)粒粒晶瑩剔透,內餡飽滿~好吸引!!裡面包住大大隻的蝦仁🦐,味道鮮甜多汁!食完想再encore🤤🤤📍醬皇金錢肚金錢肚口感爽彈,索哂醬汁好入味~~下面仲有大大舊的蘿蔔,入口即溶!整體配搭得唔錯❤️❤️📍豐料糯米雞份量十足!餡料有雞肉、臘腸、香菇、咸蛋等,好豐富~~糯米咬落Q軟,帶淡淡的荷葉香~食完夠哂飽👍🏻👍🏻📍榴槤雪媚娘外皮煙韌,裡面包住滿滿的cream同榴槤果肉!!榴槤味道香濃,作為飯後甜品就啱哂😋😋

📍燒賣 (2粒)
賣相唔錯,燒賣面層放有蝦仁同蟹籽~~
口感紥實、啖啖肉,豬肉同蝦肉的比例啱啱好!推介👍🏻👍🏻

📍蝦餃(2粒)
粒粒晶瑩剔透,內餡飽滿~好吸引!!

📍醬皇金錢肚
金錢肚口感爽彈,索哂醬汁好入味~~
下面仲有大大舊的蘿蔔,入口即溶!整體配搭得唔錯❤️❤️

📍豐料糯米雞
份量十足!餡料有雞肉、臘腸、香菇、咸蛋等,好豐富~~
糯米咬落Q軟,帶淡淡的荷葉香~食完夠哂飽👍🏻👍🏻

📍榴槤雪媚娘
外皮煙韌,裡面包住滿滿的cream同榴槤果肉!!
榴槤味道香濃,作為飯後甜品就啱哂😋😋
2023-06-23 61 瀏覽
Ever since the borders reopened, the Yau Tsim Wong area has been packed with tourists. Some restaurants often have a long queue outside, and Dim Sum Here is one of them.Steamed Dim Sum◆Har Gow◆Siu Mai◆Quail Egg Siu Mai ◆Beef Ball◆Xiaolongbao◆Black Bean & Garlic Pork RibsDeep-fried Dim Sum◆Eggplant w/ Fish Cake◆Chili Pepper w/ Fish CakeDim sum is absolutely one of the most popular Cantonese cuisine yet it requires great technique to make. In general the steamed dim sums here were seasoned and coo

Steamed Dim Sum
◆Har Gow
◆Siu Mai
◆Quail Egg Siu Mai
◆Beef Ball
◆Xiaolongbao

Deep-fried Dim Sum
◆Eggplant w/ Fish Cake
◆Chili Pepper w/ Fish Cake

Dim sum is absolutely one of the most popular Cantonese cuisine yet it requires great technique to make. In general the steamed dim sums here were seasoned and cooked on point. Fresh shrimps. Juicy siu mai. Bouncy beef balls.

The fried veggies were nicely prepared. Crispy on the outside and piping hot inside. Chili peppers were pretty spicy.
2023-06-19 46 瀏覽
點心飲茶專門店係油麻地佐敦都有分店呢間評價好好,上次都食過另一分店今次同朋友黎左油麻地店應是新開張的分店來坐位都唔算多,預返等位十分鐘左右當天下雨就好快有位今日黎飲茶食點心2條友食到飽曬都係200左右即係100蚊食點心已經夠曬,只收10蚊茶費沒加一牛柏葉,牛肚,皮蛋肉絲粥,牛肉球,燉湯,腸粉,每人食3款牛肉球夠彈牙,飽滿大隻有蔥香牛柏葉夠多薑蔥絲,啖啖香氣,墊底係甜蘿蔔,非常好食牛肚夠香味香濃,爽口感一流,正粥底夠香棉,肉絲份量多,皮蛋也多粥係比較抵食,廿幾蚊大大碗燉湯足料,黑蒜保健似飲藥膳湯,幾滋補腸粉抵讚,腸粉夠薄料又多,個豉油唔會太重味岩岩好評分9/10消費$191油麻地彌敦道484號鴻星大廈地下G/F, Hung Hsing Building, 484 Nathan Road, Yau Ma Tei
點心飲茶專門店

係油麻地佐敦都有分店
呢間評價好好,上次都食過另一分店

今次同朋友黎左油麻地店
應是新開張的分店來
坐位都唔算多,預返等位十分鐘左右
當天下雨就好快有位

今日黎飲茶食點心
2條友食到飽曬都係200左右
即係100蚊食點心已經夠曬,只收10蚊茶費沒加一
牛柏葉,牛肚,皮蛋肉絲粥,牛肉球,燉湯,腸粉,每人食3款

牛肉球夠彈牙,飽滿大隻有蔥香
牛柏葉夠多薑蔥絲,啖啖香氣,墊底係甜蘿蔔,非常好食

牛肚夠香味香濃,爽口感一流,正
粥底夠香棉,肉絲份量多,皮蛋也多
粥係比較抵食,廿幾蚊大大碗

燉湯足料,黑蒜保健似飲藥膳湯,幾滋補
腸粉抵讚,腸粉夠薄料又多,個豉油唔會太重味岩岩好

評分9/10
消費$191

2023-06-18 43 瀏覽
小朋友放早带佢去新式地方飲茶食吓點心先,小朋友問點解唔係去酒樓😂😂我話你食過就知架啦🌞🌞蝦餃燒賣各兩大粒,蝦餃內原隻大蝦啖啖肉,燒賣上面有原隻大蝦肉汁好juicy😋😋叉燒腸又薄又好滑嘅腸粉內有軟滑多汁叉燒小朋友成碟清晒🤭🤭沙律明蝦角,脆卜卜又係好大隻蝦好惹味呀!黑金流沙包,要熱辣辣食呀,我地顧住食其他嘢,遲咗食冇咁流沙,但個包一樣軟淋淋好好味😋😋香煎蘿蔔糕,煎到脆卜卜好惹味架😍豐料糯米雞,真係好足料仲好大隻添喎👍小朋友最開心有檸檬可樂飲🍋🥤小朋友仲留意到的每個識員件衫背後都有不同點心名架,呢個老板都幾窩心喎👍👍點心到 油麻地彌敦道484號鴻星大廈地下

叉燒腸又薄又好滑嘅腸粉內有軟滑多汁叉燒小朋友成碟清晒🤭🤭

沙律明蝦角,脆卜卜又係好大隻蝦好惹味呀!

香煎蘿蔔糕,煎到脆卜卜好惹味架😍

豐料糯米雞,真係好足料仲好大隻添喎👍

小朋友最開心有檸檬可樂飲🍋🥤

點心到

2023-06-14 790 瀏覽
兩點多鐘想搵個地方食下野,行過見有間點心舖叫點心到,望下入面居然坐滿人,一張吉枱都無,朋友話不如就食呢間。等左一陣就有枱都幾lucky😆店員好快送上茶同餐具,示意可用qr code落單,如果唔識用,都可以寫點心紙,又幾好喎。🥢蝦餃點心即叫即蒸,都等十分鐘以上㗎,黎到都辣辣😋蝦餃飽滿鮮味,個皮晶瑩剔透又唔會一夾就穿👍🥢燒賣燒賣有咬口,半肥瘋豬肉比例做得好。🥢燒汁釀茄子鯪魚滑彈牙,茄子香脆。🥢醬皇金錢肚吸飽醬汁很入味,而且已經蒸得夠淋唔難咬,下層用蘿蔔墊起,啲蘿蔔好鮮味呢。🥢蜜汁叉燒腸腸粉餡料好多,叉燒配上芫茜好好味,美中不足係腸粉皮較黏口。🥢榴槤雪媚娘榴槤控見到呢樣即刻要點呢份甜品啦,皮煙韌,內裏包著榴槤蓉同忌廉,綿綿的口感好正,微甜啱口味😍🥢欖仁榴槤酥呢樣製作需要,起碼要等三十分鐘㗎,但一上枱即刻香味撲鼻,聞得出係即焗啦🤤外皮酥脆,餡料甜美,勁正呀!茶位$5/位無加一,抵食👍

🥢蝦餃

🥢燒賣
燒賣有咬口,半肥瘋豬肉比例做得好。

🥢燒汁釀茄子
鯪魚滑彈牙,茄子香脆。

🥢醬皇金錢肚

🥢蜜汁叉燒腸
腸粉餡料好多,叉燒配上芫茜好好味,美中不足係腸粉皮較黏口。

🥢榴槤雪媚娘

🥢欖仁榴槤酥

茶位$5/位無加一,抵食👍
2023-06-12
5 分鐘 (堂食)
2023-06-14 48 瀏覽
中午時間到到都人多啦,但日日食茶餐廳,好悶呀,咁不如去飲茶啦,剛剛附近新開了間點心店,於是就與同事去食下,入去位置寬闊,光線充足。坐低後等職員給QR code 點食物,個荷葉蒸飯真係幾好食,可惜同事起筷太快,已拍攝不到,但飯裡有陣陣荷葉清香,值得一試。其次是個流沙飽也是一流,有大茶樓水準,餡料是流沙不是實心,炸兩腸粉亦都好鬆脆,建議大家豉油分開上,我還叫了麻蓉包,上面印有不同的樣子,非常有趣,而且不會太甜蝦餃和燒賣就一般,沒有特別,不過不失,但內裡有多隻原蝦,不是混合攪碎。馬拉糕和煎虎椒又於都是即叫即整,所以也不錯。整餐點心又落單到上菜只需20分鐘,非常快捷,有充足時間慢慢吃,而且味道比酒樓有水準,特別是荷葉蒸飯。又多一間午餐飯堂選擇。
我還叫了麻蓉包,上面印有不同的樣子,非常有趣,而且不會太甜
馬拉糕和煎虎椒又於都是即叫即整,所以也不錯。
又多一間午餐飯堂選擇。
2023-06-11
  • 黑金流沙包
  • 金沙脆皮銀蘿腸
2023-06-12 67 瀏覽
夜晚見到居然仲可以一盅兩件梗係唔放過!💎潮州粉果一籠三件外皮好晶瑩好飽滿入面超多花生🥜口感超好💎欖仁榴槤酥外表扁身食落超濃榴槤味可以咁重味加埋軟身偏濕潤估應該落左真榴槤蓉👍🏻💎卡通流心芋蓉包一盅三件包點size較平時酒樓細唔怕食左一件就飽晒個樣畫左笑哈哈細路仔都鍾意食入面芋蓉甜度好自然食落唔死甜💎蜜汁叉燒包包體鬆軟蜜汁叉燒香甜💎黑蒜螺片燉肉排湯超足料超大粒原粒黑蒜!係重味既湯飲左一啖已感覺到好補身女士必點呀💎沙參玉竹燉土雞湯呢款湯相對較清甜如果同人share建議先飲呢款後飲黑蒜湯藥材同雞件都煲到淋好出味Overall都好高質性價比高冇加一茶芥$5位但茶一啲都唔hea唔係平時幾杯就冇晒味係起碼有茶味解膩
夜晚見到居然仲可以一盅兩件

💎蜜汁叉燒包
包體鬆軟
蜜汁叉燒香甜

💎黑蒜螺片燉肉排湯
超足料超大粒原粒黑蒜!
係重味既湯

但茶一啲都唔hea
唔係平時幾杯就冇晒味
係起碼有茶味解膩
2023-06-08 46 瀏覽
香港最近好流行全日點心 好新派啱曬我呢啲唔鍾意去酒樓嘅人呢一間 “點心到” 又係地舖 晚市又有點心又有飯食 啱曬我最鍾意放工嚟食點心 飲啖茶點心非常有水準 選擇又多又近地鐵站 非常之方便 食物好有質素所以都鍾意同朋友過嚟呢度食晚餐今晚點咗 燒賣 上面隻蝦好大粒 用料豐富 豬肉味好香燒汁讓燒虎皮椒 魚肉好新鮮 煎到好香上海小籠包 湯汁 爆汁豬肉味濃 係推介之選卡通流心芋圓包 卡通外表非常可愛 加上流心芋蓉 啱曬我呢啲鍾意芋蓉嘅人呢度仲有 燉湯 非常補身沙參玉竹燉土雞湯 用料豐富湯 好濃味感覺養生 最愛呢度嘅甜品有我鍾意嘅榴槤雪媚娘 裏面有好多忌廉 同埋榴槤肉 係我心水推介養之作係我另外鍾意嘅甜品 楊枝甘露芒果西柚勁豐富 芒果味好香濃 呢度地點方便 價錢唔貴 好想同朋友再嚟
香港最近好流行全日點心 好新派啱曬我呢啲唔鍾意去酒樓嘅人

楊枝甘露
芒果西柚勁豐富 芒果味好香濃

呢度地點方便 價錢唔貴 好想同朋友再嚟
2023-06-07 68 瀏覽
油麻地..點心到.., 點心精緻好味道,價錢實惠, 而且免收加一, 茶錢每位只收五元, 地方裝修簡潔, 適合知己或一家大小共享飲茶之樂.蝦餃 16元...皮薄餡靚,新鮮蝦爽脆彈牙,味道不會太鹹,而且大大粒非常之抵吃.香茜牛肉腸粉配時菜.25元.....牛肉新鮮有肉味,腸粉皮薄爽口,即叫即做,與別不同,好味👍👍😋😋鳳爪排骨籠仔飯.35元....鳳爪和排骨醃製入味,排骨新鮮入口嫩滑,蒸飯好吃在飯是一粒一粒的,好有質感,好有水準😀👍🍚🍚潮州粉果...19元...內餡豐富有花生,瘦肉,香菜,榨菜等等 外皮煙煙韌韌好有口感, 好好食,真想食多一籠😀😀😋鮮竹卷.19元.....湯底清甜不油膩, 外皮淋身爽滑,喜歡吃清淡的朋友這個不容錯過👍👍🫔