這天放工後,專程坐叮叮過來鰂魚涌,目的是為了跟好友借參考書,當然,我一說明這天我請客,所以先與她吃飯再取書。由於她不想我太破費,所以選了一間既經濟又實為的台式小店吃飯。餐廳距離地鐵站步行約4分鐘,雖然路程不遠,但由於餐廳位處小巷,所以較難找到。 來到的時候,人客不多,大概只得2枱,隨意就能找到位子坐下。餐牌上的食物選擇不少,小食、飯、雞鍋、小菜及粉麵,全都應有盡有。寶島滷拼(雞腎、糖心蛋、雞翼)這裏的滷味煮得非常入味,而且味道不會過鹹,帶有滷水的獨有的香味,當中以雞翼最好味,雞皮入口油潤,滑滑的,而肉質香嫩軟,雞腎口感軟硬適中,爽口得來又有嚼勁,糖心蛋蛋汁豐富,口感軟嫩。 點子炸雞球配船家湯粉炸雞球的數量蠻多,約有4塊,全都是大大件的,外層炸至金黃色,入口超級香脆,而內裏的雞肉不會因為油炸後而變得乾燥及粗鞋,相反,肉汁豐富,而且口感軟滑。另外,船家湯粉內放了魯肉碎,將醬油與魯肉混合湯粉攪勻,味道分外美味。 點子蝦醬腩肉配船家湯粉 點子蝦醬腩肉的味道不錯,腩肉因為炸脆後,油份都被迫出來,所以口感除了香脆外,味道亦非常甘香,一點油膩感覺都沒有,非常好吃,是必吃推介。珍珠奶茶珍珠奶茶做得

來到的時候,人客不多,大概只得2枱,隨意就能找到位子坐下。
寶島滷拼(雞腎、糖心蛋、雞翼)

點子炸雞球配船家湯粉

點子蝦醬腩肉配船家湯粉
珍珠奶茶
珍珠奶茶做得挺有水準,奶茶口感細滑,茶味香濃,牛奶味不會搶去茶香,加上口感煙煙韌韌的珍珠,滿分。
2017-12-14
  • 點子蝦醬腩肉配船家湯粉
  • 珍珠奶茶
2017-12-17 80 瀏覽
同男友講好想食滷肉飯,跟住佢就提議去佢屋企附近呢間點子巷餐廳位置係一條巷仔入面,但唔算太難搵位置唔算太多,但坐得算舒適餐具上面有貓仔圖案,幾得意食物價錢介乎50至$100 ,非常平民化糖心蛋肉躁珍珠飯( $46 )滷肉粒好香,配上珍珠飯以及蔥粒好好味飯粒上除咗蔥花之外仲有少少芝麻粒蝦醬腩肉虎夾包( $32)第一次食呢隻夾包,入面有腩肉粒,蔥花以及菜譜,但就冇咩蝦醬味,不過都好好食兩個人share都夠醉香火炙三杯雞($88 )雞肉粒一上枱就有陣陣嘅酒香撲鼻,食落去其實酒味不太濃,雞肉炒過所以特別香脆三杯雞賣相不錯,醬料均勻百香果梳打( $26 )梳打味道酸甜開胃埋單晚餐每人約$100
同男友講好想食滷肉飯,跟住佢就提議去佢屋企附近呢間點子巷

餐廳位置係一條巷仔入面,但唔算太難搵

位置唔算太多,但坐得算舒適

餐具上面有貓仔圖案,幾得意

食物價錢介乎50至$100 ,非常平民化

糖心蛋肉躁珍珠飯( $46 )
滷肉粒好香,配上珍珠飯以及蔥粒好好味

飯粒上除咗蔥花之外仲有少少芝麻粒

蝦醬腩肉虎夾包( $32)

兩個人share都夠

醉香火炙三杯雞($88 )

三杯雞賣相不錯,醬料均勻

百香果梳打( $26 )
梳打味道酸甜開胃

埋單晚餐每人約$100
2017-12-16 59 瀏覽
這間小店其實上次都已經食過一次~上次食物味道已都不錯,但因為人手不夠,食物等得較耐及食物唔熱(珍珠奶茶好飲),加上人懶無特別寫食評。今日掛住d味道+珍珠奶茶再去,希望有進步啦!今次去到,多左一個人幫手,食物快左好多,食物又熱,味道一如以往的好,珍珠奶茶亦好飲! *誠意邀請大家有時間黎食下*是日推介是:古早滷火腩,半肥瘦好香呀!咩叫肥?唔記得曬啦~~最後係多謝三個FB比我tag既朋友,因為tag完3位朋友有珍珠奶茶送
今日掛住d味道+珍珠奶茶再去,希望有進步啦!
*誠意邀請大家有時間黎食下*

是日推介是:古早滷火腩,半肥瘦好香呀!

咩叫肥?唔記得曬啦~~

古早滷水腩仔
古早滷水腩仔
2017-12-12 2200 瀏覽
鰂魚涌這個寫字樓小區,午市搵食非常熱鬧,白領一族需要走到附近幾條橫街內覓食,有些街道會突然轉入橫巷,若非地膽你可能不會走進,例如海堤街頭段。 巷仔內有幾間食肆,不知是新開還是舊故,其中一間零舍有文青的氣質,名字既貼切亦特別,位於巷仔,就命名為點子巷,英文名 Bistro Lane。 一般巷仔內的街坊食肆,裝潢會比較簡單,這家做台式食品的,甫進店內,隨即令人覺得與別不同,簡約得來有品味,一面牆身大膽用上粉紅色,跟以米色為主色的暖色感覺不會不協調,牆燈及吊燈看來小巧別緻,其實是普通燈泡的變奏。 品牌 logo 及墊枱紙張設計同樣非一般,顏色的運用,字體的選擇及排列等等,怎樣看,都是設計師的創作,後來終於證實,老闆正是在職設計師,從事品牌及商店設計,鋪位就在對面,怪不得! 想到自己開家食肆最様本,同時開門做生意,真有諗頭!還有一點我可以肯定,老闆必定喜歡吃、亦懂得吃,因為小店的食物確有水準,點子巷給予我的感覺,就是準備了自己喜歡吃的招待客人,並不花巧,但注重味道,過得自己一關,不會難為食客。 價錢實惠,六十多元一個午市套餐,今日我是下班來,晚上沒有套餐,只好散點,同樣是幾十蚊一款,

價錢實惠,六十多元一個午市套餐,今日我是下班來,晚上沒有套餐,只好散點,同樣是幾十蚊一款,只有藥膳雞鍋超過一百,街坊店,價錢親民。

糖心蛋肉燥飯
肉燥不肥,有肉香,味道濃厚,糖心蛋幼滑,米飯粒粒分明又掛汁,尚有一些白芝麻倍增口感,組合完美,吃得滋味,心水推薦!

炸腐皮魚角多士
炸得通透,全件多士金黃酥脆,色澤光亮但無油淋淋感覺,入口外脆內軟,惹味豐富;細心配搭鴛鴦沙律醬,一黃一白,味道相若。

呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵
名字改得有趣,感覺是祖傳秘方,吸引了我點選。

呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵
組合不俗,蔥油香料提升雞絲味道,蕎麥面吸盡醬汁,柔韌有力,我認為最出色是配備在旁的湯汁,味道豐富,倒入麵內吃,十分滋味。

壺底黑油滑豆腐

壺底黑油滑豆腐
黑油未如想像中有層次,比較單一,只有鼓油香,起初還以為是星加坡的黑油,會比較黏稠及帶甜,但是豆腐就真的滑。

羅漢果茶
真材實料,清潤可口。
一家用心去做的小店,家常台灣小吃小菜,卻又可令你稱心滿意!
2017-12-04
2017-12-11 945 瀏覽
鰂魚涌自從大型商業大廈進駐之後, 愈來愈多食店係呢度開業, 我地Lunch都經常過黎開餐, 其中有好多小店由於地方唔大, 座位唔多, 基本上我地呢d遲放Lunch嘅上班族要搵位真係好難。點·子·巷係鰂魚涌海堤街龍景大廈地下, 雖然係小巷入面位置好隱蔽, 但Lunch一樣係排滿人, 今晚趁老婆放早, 我地決定收工約係鰂魚涌去食晚餐。我地6點半已經到餐廳, 果然客人仲未係好多, 餐廳好細間, 不過座位都比較闊落, 以四人座位為主。點·子·巷裝修設計幾有格調, 雲石枱, 玫瑰金色嘅餐具, 配上粉紅色牆身, 感覺幾華麗。😍晚餐選擇都唔少, 我地揀左銷量排行榜TOP 3嘅呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵($52)同店員推介嘅新品桂花醉香藥膳雞鍋($128), 另外晚市惠顧$40以上食物可半價配飲品, 我叫左伯爵珍珠奶茶($16), 老婆就叫左杯熱飲, 桂圓杞子紅棗茶($14)。呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵嘅雞肉份量都幾多, 沙薑味濃, 配以芝麻, 香蔥, 粟米, 再撈上甜醬油, 味道層次豐富, 蕎麥麵彈牙, 另外仲可加上微微辣嘅熱湯撈麵食, 好惹味, $52呢個撈麵相當超值。👍桂花醉香藥膳雞鍋除左個雞鍋之外, 仲包

呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵

桂花醉香藥膳雞鍋除左個雞鍋之外, 仲包括其他火鍋配料, 我地先食預先已烹調好, 用爐加熱後我地先食雞肉, 雞肉肉質嫩滑, 吸了藥膳湯汁, 藥材味都幾重, 好啱老婆口味。之後店員幫我地加湯之後就開始打爐爐, 火鍋配料原本係有肥牛, 不過因為老婆唔食牛, 餐廳幫我地轉左做豚肉, 豚肉份量都好多, 而且脂肪分佈均勻, 肉味好濃, 老婆好鍾意。其他火鍋配料味道都唔錯, 最特別係台灣香腸片, 我地都係第一次打邊爐食, 比烤嘅更軟腍多汁。😋

桂花醉香藥膳雞鍋

打邊爐配珍珠奶茶冇得頂, 呢個伯爵珍珠奶茶唔會太甜, 伯爵茶味比其他茶香, 晚市半價非常抵飲, 老婆杯桂圓杞子紅棗茶材料豐富, 味道清甜, 佢話感覺都幾潤。😚
伯爵珍珠奶茶

呢餐咁豐富埋單都係每位$115, 性價比好高👍
2017-12-11
伯爵珍珠奶茶
2017-12-09 417 瀏覽
這幾天忽然想起台灣夜市的小食,心血來潮,約朋友放工後吃台灣菜。地鐵站一出,一直向前走,見到「越南粉」幾個大字後轉彎一直行,就到了。店舖很迷你,一眼所望,只有數張檯,看來這間小店做外賣生意較多。但雲石檯加上可愛的盤子,為餐廳添了不少生氣。餐牌的選擇貴精不貴多,有台式飯、麵、小食、小菜、素食和特飲,還有三杯雞鍋,頗有特色呢!⭐️蝦醬腩肉虎夾包名字很有趣,原來夾包的形狀像老虎咬著滷肉,所以叫🐯虎夾包。豬腩肉用蝦醬醃製後,經過油炸非常香脆可口,個人覺得不錯,包皮更軟一些就完美了。⭐️呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵這碗麵配料有雞絲、蔥花和粟米。把配料和蕎麥麵拌在一起吃,味道清淡,麵條有絲絲甜味,感覺很健康喔!蕎麥麵的麵條Q度很低,較柔軟,一咬就斷,意味著過去不好的事都切斷,重新開始,我覺得份量挺多的,兩個人一起分享也不過分。⭐️鹽椒台腸片 我很想吃香腸,最怕香腸味道太鹹。這份香腸片不會太鹹,令人想一吃再吃!⭐️溏心蛋滷肉噹 溏心蛋不錯,蛋黃呈膏狀,又香又美味。滷肉跟我吃過的不太一樣,這份滷肉飯選用瘦肉,相對比較健康,而我比較喜歡吃肥肉,嘻嘻。⭐️羅漢果菊花茶 看見一朵朵心情也變好了!羅漢果有天然甜味,甜度是砂糖的3

⭐️蝦醬腩肉虎夾包

名字很有趣,原來夾包的形狀像老虎咬著滷肉,所以叫🐯虎夾包

⭐️呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵

鹽椒台腸片

⭐️鹽椒台腸片

溏心蛋滷肉噹

⭐️溏心蛋滷肉噹

羅漢果菊花茶

⭐️羅漢果菊花茶

看見一朵朵心情也變好了!羅漢果有天然甜味,甜度是砂糖的300-400倍,但熱量低,配上菊花,舒肺潤喉

▪️餐廳的餐桌和餐具很可愛,拍出來的照片真的很漂亮!

▪️地方不大,但位於小巷內,是談心的好地方,適合放工後跟三兩知己小聚。
2017-12-04
我本人好喜歡吃台灣菜,今日同家姐行街,無意中經過一條橫街,見到一間食台灣菜嘅小店,佢嘅位置不太起眼,我見咁有緣份俾我發現 見到,於是就同姐姐入去試下。坐下後我哋點咗一個紅燒辣牛腩配船家湯河$58,一上枱已經聞到香噴噴嘅牛腩香,蜜濃嘅湯底,鮮甜至極,牛腩紅燒得非常入味,辣得零舍醒胃,河粉夠爽滑,最後我俩連湯都冇浪費。另一個蝦醬腩肉虎夾$32,外形真係好似老虎口模樣,好有趣,包嘅質感好軟熟滑溜,夾著厚厚嘅冧冧肉,肉汁豐盛,蝦醬味香濃,加上自家製嘅香料配合,令整體吃起嚟味道更豐富,一間不大起眼嘅小店,居然有咁嘅水準,給我們遇上,真係一個緣份。最後我哋叫咗兩杯飲品,青檸梳打$26,好清新嘅青檸 幽香,口感非常清爽。雙色莓果茶$27,賣相幾靚,莓果味甜甜蜜蜜,這個天時飲用好潤喉,茶味都好配合。

2017-11-17 99 瀏覽
今日lunch約左同事~之後上openrice睇下有咩食~就去左呢間別緻小台灣啦~門面都裝修幾靚,細細間又夠簡潔竹,後面係堂食位,前面可以外賣同外賣野飲好在早少少去,過左一陣就滿客啦!我自己就叫左碗蔥油雞絲撈蕎麥麵加炸魚角小食,同事就叫左碗類撈米線加花枝丸小食個人就覺得我果碗雞絲太少,可以加多一點,蕎麥麵味道比較甜左少少,但還可以接受,相對d小吃比較做得出色,份量對女士來說都很足夠,整體還是可接受的

2017-11-17
2017-11-16 66 瀏覽
來到了鰂魚涌尋找一間台灣料理店這小店點子巷果然名不虛傳低調地隱身於在小巷裡店內裝修極具文青風格環境舒適乾淨肉燥飯用上珍珠米珍珠米口粒粒飽滿入口香軟配搭大量肉燥和半隻溏心蛋但我嫌油份太多飯底都浸滿油點子炸雞球配船家湯粉沒有令人失望炸雞球外層香脆可口去了骨可以蘸著千島醬和沙律醬大口咬湯底味道比較柔和湯粉很短用匙羹連湯食用會更佳芝士釀雞翼金光閃閃雞皮烤得又薄又脆雞肉油潤帶芝士香點了熱洛神花茶是美顏之選百香果梳打分成三層色相當漂亮最底層最酸整體味道清新在香港要尋找隱世美食不花點功夫豈能找到寶
來到了鰂魚涌尋找一間台灣料理店
百香果梳打
2017-11-14
芝士釀雞翼
百香果梳打
Boyfriend and I were in the Quarry Bay area for the farmers market nearby but it started to rain. So, we ducked into here for lunch. Bistro Lane seemed nice and it appeared to be a cafe but it served Taiwanese food.When we arrived, it was  after 2 PM but the staff at first gave us the lunch set menu. When we asked for the tea set menu (as that was what was posted outside the restaurant), the staff grumpily said it starts at 2 PM. Where we promptly showed our watches to state it was already after

When we arrived, it was  after 2 PM but the staff at first gave us the lunch set menu. When we asked for the tea set menu (as that was what was posted outside the restaurant), the staff grumpily said it starts at 2 PM. Where we promptly showed our watches to state it was already after 2.  Thus, she gave us the afternoon tea set menu. Menu is in English and Chinese (except for the snacks which was in Chinese only). There is no 10% service charge. Each comes with a paper cup of luo hon guo tea.

Bistro Lane Style Deep Fried Chicken in Boat  at Soup Noodles ($44). I chose this as I didn't know boyfriends as pretty much the same thing. The noodles first of all ... were soggy. Like seriously overcooked. I truly disliked it. The fried chicken had a strong savory seasoning that I liked. It was too bad the meat was a bit dried out and super oily. Otherwise the seasoning they used for the coating was delicious.

Bistro Lane Style Deep Fried Pork Belly in Boat Soup Noodles  ($46). I really disliked boyfriend's deep fried pork belly. It was just this big chunk of fat, deep fried. It did have the same coating as the chicken. But deep frying pork belly was just a bit too much for me. Even boyfriend thought he had somehow crossed a line he thought he'd never cross.

Food wasn't that great though the seasoning they use for the coating was great. But not enough for me to return. Service was extremely grumpy. I guess I would be too if I had to be the waitress, cashier, front of staff, clean tables AND stuff take away boxes into online dining platform bags all by myself.
2017-11-12
2017-11-05 76 瀏覽
今日黎咗位於鰂魚涌ge"點·子·巷 ",一間我自己真心幾中意ge台灣菜小店,簡潔,舒服ge環境,真係幾似系台灣ge小店食梗野.肚餓,即刻叫野食!梗系叫台式小食啦!寶島花枝丸 & 台灣腸片 & 芝心釀雞翼呢幾款都系下午茶時段可以追加ge小食,我都覺得幾抵食,花枝丸好彈牙可口,外面炸得金黃,好味!台灣腸片同系台灣夜市食ge味道一模一樣!!即刻腦海入面浮現翻系台灣去旅行ge時光~個人ge心情都放鬆開朗d><講到我最喜歡呢度ge一款小食就係距ge 芝心釀雞翼,無骨!絕對現叫現炸,入面熱辣辣,食ge時候真係要小心,啖啖肉,入口仲好香芝士味!而且唔知點解食完好有好似屋企啊媽煮ge家常菜ge感覺,好味!!!古早紅燒辣牛腩米線首先講距個重點紅燒牛腩啦,炆得好淋滑,好香,花椒八角味,而且系微微辣ge!好夠味,牛腩真係好正,而且距入面有d蘿蔔,都係炆得好入味,好淋,距個米線都系唔錯,因為我中意距會加d肉燥系個米線度,食落更加香,唔錯.肉燥咸香雞腿飯唔講只雞腿,就講個肉燥飯,真係好好食!距唔似滷肉飯咁,有d肥豬肉,距系就肉燥,呢度系有距個分別系度ge!距呢間個肉燥整得好出色!至小我真係覺得好

肚餓,即刻叫野食!

梗系叫台式小食啦!
寶島花枝丸 & 台灣腸片 & 芝心釀雞翼
好有好似屋企啊媽煮ge家常菜ge感覺,好味!!!

古早紅燒辣牛腩米線

肉燥咸香雞腿飯
唔講只雞腿,就講個肉燥飯,真係好好食!距唔似滷肉飯咁,有d肥豬肉,距系就肉燥,呢度系有距個分別系度ge!距呢間個肉燥整得好出色!至小我真係覺得好食過
香港好多台菜餐廳煮ge肉燥飯,可能你會覺得我誇張,但歡迎去試下~

簡單一句!一定會再黎!就憑你個肉燥飯!!
2017-11-03 1238 瀏覽
平時很少來這一邊,所以開了google map按地址找了一陣子才找到這家餐廳,大家從鯽魚涌B出口出來走到海堤街上要轉右到巷子裡面才到,名副其實的巷子餐廳。餐廳裝潢簡約時尚,有一面牆油了粉色,桌子用的是雲石風格,很IG friendly的設計(笑)。這家餐廳的兩位老闆都是熱愛台食的香港人,把台灣料理元素混合香港口味,炮製出港台料理。雖然不是台灣人開,但味道也不賴。餐牌只有一版,以最經典的台式料理為主。我們點了溏心蛋肉燥珍珠飯($46)。肉燥入味,甜甜的,一點都不肥膩,配軟綿綿的珍珠飯一流。下一個是點子蝦醬腩肉配船家湯粉($56)。粉用的是幼身米線,湯底不是很濃,米線上面放了點肉燥,我自己覺得味道還好。小食我們點了椒鹽台腸片($45),這個香腸還蠻肥蠻飽滿,甜甜的味道不錯。最後還點了一份點子炸雞球($68)。這個雞不是台式鹽酥雞那種,是普通炸雞,但是炸得不油膩,外脆內裡雞肉嫩滑,好吃!在餐牌上沒有看到珍珠奶茶類飲品,心想不是吧這個最經典的台式飲品竟然沒有,後來直接問店員原來有在賣珍珠奶茶,便點了一杯來送菜哈哈。茶味蠻濃,珍珠可以再煮得軟一點,我那晚喝的有點硬。奶茶本身味道可以。我覺得這家餐

餐牌只有一版,以最經典的台式料理為主。

溏心蛋肉燥珍珠飯($46)
點子蝦醬腩肉配船家湯粉($56)

點子蝦醬腩肉配船家湯粉($56)
椒鹽台腸片($45)

珍珠奶茶
我覺得這家餐廳小食做得比主食出色,大家可以試試看喔!
2017-10-18
溏心蛋肉燥珍珠飯($46)
椒鹽台腸片($45)
2K
有日見到個朋友係IG upload左幾張台灣野食相,然後location tag左依度就一直bookmark左依間餐廳,睇下幾時可以做開野過黎食下飯,終於都比我等到依個機會啦。今日要去鰂漁涌開會,開完就順便黎左依度食飯啦。點子巷原來真係係條巷仔入面,估佢唔到,地鐵站行過黎5分鐘內就到 都幾方便,以為只係個名,原來個名真係有佢既意思,淨係依點我已經覺得好有心思。入到黎坐底,鋪仔細細有兩個員工,兩個都好nice既。睇睇餐牌 望望環境 以中下價錢可以享受高級台灣菜,挑選餐具都有花心思,令我好期待食物會係點呢!?糖心蛋肉燥珍珠飯果然無令我失望,肉燥同飯既比例岩岩好,食下又一啖食下又一啖,好食到食多幾碗都得。點子蝦醬腩肉配船家湯粉個名有點複雜 不過唔影響我食野既,腩肉新鮮炸起 脆卜卜夠哂香口。芝心釀雞翼熱辣辣又夠脆,雖然佢唔係話流心個d,但一咬落去有好香既芝士味湧出黎,好食!台式肉躁蓋娃娃菜娃娃菜就咁食就好淡,撈埋肉躁食就岩啦,肉躁又唔會好鹹,夾埋就岩岩好,健康得黎又唔會淡味。巨峰提子梳打食飽飽就好想gur下,飲返杯梳打。足料! 唔係勁溝水溝冰,抵飲!全部野都係新鮮即製,熱到你擺唔到落口,我好鐘

入到黎坐底,鋪仔細細有兩個員工,兩個都好nice既。
糖心蛋肉燥珍珠飯
果然無令我失望,肉燥同飯既比例岩岩好,食下又一啖
食下又一啖,好食到食多幾碗都得。
點子蝦醬腩肉配船家湯粉
個名有點複雜
不過唔影響我食野既,腩肉新鮮炸起 脆卜卜夠哂香口。
芝心釀雞翼
台式肉躁蓋娃娃菜
巨峰提子梳打

全部野都係新鮮即製,熱到你擺唔到落口,我好鐘意!員工nice又有笑容,環境唔錯,食物又好,成餐飯食得好舒服。一定會再黎,會再帶多d朋友黎幫襯依間小店!
2017-10-26 173 瀏覽
鰂魚涌真的有很多非集團式的美食店。今天就相約在鰂魚涌返工的朋友吃晚飯。點.子.巷位於海堤街巷子內。巷子內亦有其他小店,下次一定要再試試其他食店。餐廳面積不大,大約有24座但坐得舒服。而且價格不貴,還有午市套餐和下午茶餐。蝦醬腩肉虎夾包:腩肉炸得酥脆,夾了酸菜蝦醬不會太油膩太咸,而且味道出奇地夾。正正就是在台灣吃過的割包只不過餡料不同!十分推介!紅燒辣牛腩船家湯粉的湯底十分足料,吃得出牛肉、花椒八角和蘿蔔味。蘿蔔十分入味同炆煮得夠腍。我個人喜愛較硬的麵質,所以略嫌湯粉腍了一點。糖心蛋肉躁珍珠飯的肉躁不會太油,比較乾身,而且加上蒜粒,口感十足! 加了芝麻也有畫龍點睛的效果,推介!醉香火炙三杯雞,雞很夠味,連青紅黃椒都爽口入味,咸度十分好送飯,而且重九層塔味。
紅燒辣牛腩船家湯粉

2017-10-25
紅燒辣牛腩船家湯粉
2017-10-25 97 瀏覽
今日約咗朋友食晚飯, 佢話想食台灣嘢, 經朋友介紹下就嚟咗呢一間. 我哋約咗喺鰂魚涌地鐵站A出口等, 行過去用咗三分鐘, 都算方便. 呢間台灣食店, 位於小巷入面, 行過咗好容易會miss個入口.好鍾意呢間鋪嘅雲石枱, 同埋韓式嘅筷子匙羹, 有種Fusion嘅感覺.我哋兩個人好肚餓, 一嚟就叫咗四個餸.首先係紅燒辣牛腩配船家湯粉. 我好欣賞個湯, 佢用咗蕃茄嚟煲, 有少少辣辣地, 啲白蘿蔔同埋牛腩醃到好入味, 好鬼開胃. 跟住就係糖心蛋肉躁珍珠飯. 肉躁上面放咗好多炸蒜粒同埋青蔥粒, 唔係太多油, 撈埋啲飯啱啱好, 算係偏甜嘅肉燥飯. 另外我哋又叫咗蝦醬腩肉虎夾包, 嘩呢個真係真心好味, 個包好軟熟, 腩肉炸完之後卜卜脆, 入面又多汁, 蝦醬味好香, 又落咗少少麻醬, 加埋啲酸菜一齊食, 口感非常豐富.最後係個三杯雞, 啲雞醃得非常入味, 加埋啲九層塔一齊食, 味道唔錯, 不過略嫌雞肉乾咗少少.總括嚟講呢間都唔錯, 我會再嚟㗎~
我哋兩個人好肚餓, 一嚟就叫咗四個餸.

紅燒辣牛腩配船家湯粉

醉香火炙三杯雞

總括嚟講呢間都唔錯, 我會再嚟㗎~
2017-10-25
2 分鐘 (堂食)
紅燒辣牛腩配船家湯粉