2024-07-19 2683 瀏覽
呢晚同幾個朋友聚餐, 朋友介紹呢間位於尖東的酒家, 話小菜特別同夠鑊氣. 一於黎試下.地點夠方便, 酒家有包廂. 是一般酒家格局夠親切. 門口大魚缸內有不同鮮魚, 海鮮. 看餐牌這裡的菜式, 尤其海鮮類都合理價錢. 點左幾款小炒: 話梅涼瓜 $98先點前菜, 估唔到涼瓜冰鎮係咁爽脆, 又完全無苦澀味, 帶點話梅咸甜的味, 增加層次味道. 一道好合時又清爽的前菜. 水晶雞-(半隻 ) $208平時很少地方可吃到, 原來做法只係將雞隔水蒸, 但做得雞肉軟滑, 的確要點秘訣. 這裡的水晶雞風味獨特,色澤透明、皮滑、肉嫩、香味純正、雞味十足,令人回味無窮, 熟度剛好, 味道入味, 雞皮同肉中間有透明的膠質, 更雞肉入口散發濃濃的雞油香. 半隻雞都有些內臟連碟上, 真材實料. 百花煎肉餅 $168是這裡的名菜, 帶點家鄉菜的味道, 煎香後肉餅肉味香濃, 半煎炸效果外脆內軟, 香口酥脆, 看似簡單但控制肉的熟度, 大廚控制得恰到好處. 一道很好下飯的餸. 蒜蝦干韮菜花炒 和牛 $238又一款香口小炒, 比較吸引我們的就是用和牛, 讓這小炒的魅力升級. 韮菜花爽脆香口, 蝦干好大隻很

看餐牌這裡的菜式, 尤其海鮮類都合理價錢.

點左幾款小炒:

話梅涼瓜 $98

一道好合時又清爽的前菜.

水晶雞-(半隻 ) $208

百花煎肉餅 $168

蒜蝦干韮菜花炒 和牛 $238

又一款香口小炒, 比較吸引我們的就是用和牛, 讓這小炒的魅力升級. 韮菜花爽脆香口, 蝦干好大隻很出味. 和牛入口好嫩滑, 入口即溶, 炒得非常有鑊氣.

琵琶荳付 $128

一度有技巧精緻的菜式, 功夫不少, 外面炸至金黃香脆, 豆腐豆味香濃夠滑, 混入鯪魚肉, 只有少許芡汁, 唔會將豆腐整稔. 味道適中香口, 一家大小都會鐘意食.

咸菜胡椒花甲$198

大大隻的花甲, 隻隻都飽滿, 鮮甜美味, 用的食材都係真材實料. 用上咸菜, 及胡椒上湯來浸, 花甲十分入味, 帶點點辛香, 更加增添花甲的鮮香. 湯底鮮而不咸, 完全無味精.

豉油皇炒面 $138

老闆介紹另一道的招牌菜, 跟外面酒家食的炒麵有點不一樣, 麵質很幼身, 爽口.

重點係一D都唔油, 炒至十分乾身, 沒太多花巧配料, 純粹的豉油皇炒, 已經好食到停唔到口.

最後仲送上自家製的糖水, 腐竹白果糖水, 好清潤而不甜, 香滑舒喉, 的確唔同出面的死甜糖水.

食飽後知道這裡有難怪有咁多熟客捧場, 因為菜式夠地道, 選料新鮮, 烹調亦夠鑊氣, 合適大伙兒來聚餐.

所以黎之前一定要預先預約.
  • 百花馬友蝦膠煎肉餅
  • 咸菜胡椒浸花甲
2024-10-21 683 瀏覽
同朋友後面科學館心思思想食中菜、佢帶咗地去尖東注重一間中菜館、佢話呢間舖頭香港都有啲飲食嘅歷史!中菜非常好!呢度亦都非常之近地鐵站尖東P出口有部升降機直上就可以到達i帝后廣場!三道前頭係炸既小菜:廬山炸魚皮:呢個都幾香炸得幾好味!椒鹽九肚魚釀尖椒:有點辣要飲好多菜避風塘炒茄子:炸得好好,茄子完全乾身!加上份量超多,好抵食大大碟!之後第4度唔係炸既煮法:係錫箔紙焗雞煲,呢個幾出色,除左大大煲仲好香,雞肉質素可以,重蒜頭味!多蔥!第5係雜菜粉絲湯:比較味道清淡,自然的味道加上大大碟好飽好抵食!清下喉嚨之前炸野比較熱氣!仲有個甜話梅苦瓜幾特別!呢間餐廳位於帝后廣場在尖東p出口升降機直上就到好方便!餐廳叫龍圖閣近尖東個邊!

三道前頭係炸既小菜:
廬山炸魚皮:呢個都幾香炸得幾好味!
椒鹽九肚魚釀尖椒:有點辣要飲好多菜

之後第4度唔係炸既煮法:

仲有個甜話梅苦瓜幾特別!

• 話梅涼瓜
  • 尖椒釀九肚魚
2024-10-18 838 瀏覽
同朋友佢哋去完科學館嗰邊參觀之後、大家都諗住去刷餐好啲嘅,呢間中菜館喺香港,都有着一定嘅時間同埋香港人深深都認識!就一定要過去嗰度啦!同埋佢嘅小菜味道好吸引之外!價錢除開幾個人都係好優惠!在多數份量一定夠飽!我哋今次叫咗四個人菜:頭三條都係炸既野、包括 廬山炸魚皮:椒鹽九肚魚釀尖椒避風塘炒茄子如果鐘意食炸野既你就一定要黎呢間啦!炸得好出色,魚皮夠香脆!油份剛好不過椒鹽九肚魚釀尖青椒,就要小心特別留意佢真係非常之辣!加上皮比夠厚!唔食得辣就盡量唔好叫啦!第三道都一樣係炸既野、避風塘炒茄子、餐廳仲話好小整呢道菜,特登整比我地食!又真係幾出色!食完三度炸既小菜,終於有唔係炸既菜雞煲:幾出色!雞肉都香、蒜頭味重!加上都夠飽!粉絲菜雜錦粉絲帶自然味道,菜好清爽,味道清淡!仲有個自家小菜味道小甜特別甜話梅苦瓜有啲可惜嘅係今次試到海鮮!有機會下次都會試下海鮮龍圖閣海鮮飯館尖東帝后廣場一樓

頭三條都係炸既野、包括
廬山炸魚皮:
椒鹽九肚魚釀尖椒
避風塘炒茄子

食完三度炸既小菜,終於有唔係炸既菜
雞煲:幾出色!雞肉都香、蒜頭味重!加上都夠飽!

粉絲菜雜錦
粉絲帶自然味道,菜好清爽,味道清淡!
仲有個自家小菜味道小甜特別甜話梅苦瓜
有啲可惜嘅係今次試到海鮮!有機會下次都會試下海鮮

龍圖閣海鮮飯館
尖東帝后廣場一樓
2024-09-12 1268 瀏覽
朋友話想食下中餐,就約左去尖沙咀龍圖閣海鮮飯店食飯,貪呢度位置夠中間,無論係九龍同香港區做嘢都唔會太遠,夠晒方便。咕嚕肉成日都食,但冰鎮咕嚕肉就比較少見,冰鎮嘅咕嚕肉外層好脆,酸酸甜甜,配上鮮甜洋蔥青椒,仲有不少生果。用生面炒成嘅豉油皇炒面好有鑊氣,爽口彈牙,而且唔覺得好油膩。淮山百合炒勝瓜,淮山爽口,配上鮮甜的百合健康之選。沙薑焗雞熱辣辣成煲上,未食已經聞到香味,個雞都幾嫩滑,而且夠晒入味。咸菜胡椒花甲,咸菜配上肥美鮮甜的花甲原來都幾夾,粉絲吸收晒D味更好食。

2024-09-01 1599 瀏覽
近期比較少食中菜,朋友知道尖沙咀有間中菜館,非常舒適,老闆親切,食物有特色,今日簡單点了幾款。蜜汁豚肉叉燒叉燒外面燒得很香,加入秘製的叉燒汁,味道很特別,很入味。沙薑焗雞熱辣辣的雞煲,飄來香噴噴的沙薑香味,每件雞件煎得很香,啖啖沙薑味,味道好。淮山百合炒勝瓜各款蔬菜都非常新鮮,勝瓜清甜,淮山爽脆,百合香甜,炒得很有鍋氣,好味。咸菜胡椒花甲咸菜胡椒湯底,不太咸,少少胡椒辣味及香濃的麻油味,加入大大隻新鮮花甲及粉絲,味道不錯。

蜜汁豚肉叉燒
叉燒外面燒得很香,加入秘製的叉燒汁,味道很特別,很入味。

沙薑焗雞

淮山百合炒勝瓜

咸菜胡椒花甲

2024-08-12 1419 瀏覽
早兩日和朋友逛尖沙咀,晚上想食一些有特色的中菜,朋友提議去龍圖閣,地點好方便,就在鐵路站旁,飯店亦寬敞,幾舒適。皮蛋子薑,子薑爽脆不辣,皮蛋軟滑,味道香濃,是一個不錯的開胃前菜。沙薑焗雞,一打開蓋,已聞到香噴噴的味道,啫啫聲熱辣辣,雞肉保持肉汁,入口嫩滑,醬汁濃郁入1味,而且份量都幾多。咸菜胡椒花甲,花甲好大隻,十分新鮮,肉厚無沙,配合咸菜胡椒,微辣帶咸,好好味,重點是不會太咸,味道調得剛剛好。冰川古咕嚕肉,賣相相當吸引,咕嚕肉混入於冰塊中,橙亮橙亮的,見到已口水流。咕嚕肉外面手微脆,酸酸甜甜好惹味,一定要試試。招牌豉油王炒麵,炒得超香,麵質好煙韌彈牙,份量足,看到廚師有一定的功力,真係好好食。食完飯還送我們紅豆沙,淡淡的陳皮味,口感幾好,不會太甜,能迎合現代人的喜好。

2024-08-11 1435 瀏覽
昨晚約朋友在尖沙咀龍圖閣食飯,貪這處地點方便,就在鐵路站旁邊,酒家環境舒適,又不會限時,和朋友慢慢邊食邊聊就最合適。香辣魚皮,麻麻辣辣好醒胃,魚皮好爽口,味道調得幾好,不會太過辣。冰川咕嚕肉,在冰塊中藏著橙色的咕嚕肉,視覺效果不錯,令人食慾大增。咕嚕肉外面冰涼微脆,內裏是又暖又滑,酸甜酸甜好好味。上湯海鮮什菜煲,都幾多海鮮,有魚,有魷魚,有蝦等等,好豐富,蔬菜好鮮甜,湯底清香,都幾好味。沙薑焗雞,侍應把菜端上,已聞到陣陣香味,熱辣辣,香噴噴,雞肉幾嫩滑,淡淡的沙薑味,香味濃郁,口感不錯。豉油王炒麵,一點都不油膩,麵質彈牙,炒功一流,可能是我食過的最好味的豉油王炒麵,往往最簡單的菜式最考驗廚師的手藝,值得一讚。前肉餅,看似沒什麼特別,但食味不錯,而且不膩,她香口,伴飯食一流。

• 豉油王炒麵
  • 咸菜胡椒浸花甲
  • 冰川咕嚕肉
2024-07-14 1584 瀏覽
和朋友慶祝生日,我們這次選擇吃中菜,來尖沙咀試試龍圖閣,餐廳位於一個小商場,想不到平日晚上都全場滿座,看來我們挖到寶了。話梅涼瓜$98話梅涼瓜是餐廳的招牌菜式,口感爽脆一試難忘,味道酸甜適中,解暑開胃,而且涼瓜完全不苦,來龍圖閣必吃,別的地方吃不到。百花煎肉餅$168很受歡迎的一道菜,豬肉和鹹魚混合為餡料,外層酥脆金黃,味道鹹香,很適合送酒呢。蒜蝦乾韭菜花和牛$238鮮蝦乾的香氣與滲入清新爽口的韭菜花,牛肉是另外炒的放在韭菜花上,用上和牛十分矜貴,口感也真的與別不同,滿有和牛油香。水晶雞半隻$208水晶雞應該是蒸熟的,雞肉煮至極致嫩滑,入口即化,雞皮薄薄的,也不油膩,原汁原味更吃到雞香,健康無負擔。琵琶豆腐$128入口即化的嫩滑豆腐配以酥脆的外層,再淋上鮮甜的醬汁,口感層次豐富。咸菜胡椒花甲$218花甲以咸菜胡椒油鹽水煮,肥美多汁的花甲十分鮮味,鹹菜和海鮮味道互相配襯,粉絲吸收了鮮味不能錯過。豉油皇炒面$138這款粵式炒面炒得乾身有鑊氣,以秘製醬油炒至入味,炒麵乾身後不油膩,它用上生麵感覺更清爽爽口。邊吃邊發現餐廳店員和客人都很熟的樣子,這裡蠻多熟客聚會,我們吃這麼多菜式,每人只是三百

話梅涼瓜$98

百花煎肉餅$168

蒜蝦乾韭菜花和牛$238

水晶雞半隻$208

琵琶豆腐$128

咸菜胡椒花甲$218

豉油皇炒面$138

邊吃邊發現餐廳店員和客人都很熟的樣子,這裡蠻多熟客聚會,我們吃這麼多菜式,每人只是三百幾,有水準又有鑊氣,性價比高,值得推介。
2024-06-23 1352 瀏覽
我們去的時候,剛好有活動應該是公司慶祝。非常非常之嘈吵,其實如果係包咗場就唔應該再開比散客。已經好好彩安排到小房裏面。否則一定嘈到傾唔到偈。除咗個蟹飯,我覺得稍為好食之外,其他都非常之鹹。個雞簡直係喊到冇飯係食唔到。我想係有啲失望,因為個個都話個雞好好食。而且整體都唔平,個蟹係新鮮,但係其他餸菜都係好一般。中菜嚟講應該有更多更好嘅選擇。值得一讚係個白飯,唔知點解真係煮得粒粒分明好好食。好耐冇喺出邊食過一碗飯係我覺得好好食。😂

2024-06-22
  • 籠仔荷葉蒸花蟹糯米飯
2024-05-13 1101 瀏覽
今晚為家人慶祝生日,他喜歡吃中菜,幾年前曾經來過這裏,知道這裏的粵菜做得不錯,而且價錢不會太貴,便選擇了這裏。豉油王炒面(用生面),平時吃炒麵都是用麵餅,這裏的做法採用了生麵,因此棉質更加爽口彈牙,加上醬汁味道香濃,普普通通的炒麵做得不錯。蒸鱔,白鱔蒸煮時間拿捏得很好,肉質爽口彈牙,沒有泥味和腥味,而且豉汁味道香濃,配合得很好。百花馬友蝦膠煎肉餅$ 168,外表香脆,內裏的鹹魚味道香濃,用來佐飯非常合適。沙姜焗雞半只,砂礓的味道已經吸收在雞件內,令到雞肉味道層次豐富了許多,如果油少一點更好。

2024-05-08 958 瀏覽
上星期六和朋友逛尖東,晚餐朋友提議食中菜,我們就去龍圖閣試試,就在鐵路站出口附近,都幾方便,環境有點懷舊的感覺,不算很大,但都坐得幾舒適。話梅拌涼瓜,幾特別,涼瓜經醃製,入口涼涼的,很爽脆,不怎麼苦,微酸帶甘,是一款很開胃的菜。尖椒釀九肚魚,外皮炸得酥脆,尖椒會太乾,帶微辣,包著的九肚魚相當嫩滑,食味很有層次感,幾有特色。酸薑拌流心皮蛋,皮蛋很流心,質量不錯,夾著酸薑一齊食,味道更佳。南亂炸雞塊,外皮香脆並有香濃的南乳味,雞肉軟滑有肉汁,十分惹味,送酒一流。咸菜豬肚,豬肚爽口,配搭咸菜的味道,很好味,而且湯水更入味,是整個菜的靈魂。部長很好人,送我們老火例湯,一入口就知至少煲了好幾個鐘,甘甜濃郁。生炒糯米飯,看似平平無奇,入口才知廚師工夫所在,飯粒分明,透出香郁的臘味香味,一點都沒有油膩感。細問之下,才知廚師時先稍蒸一下,再炒熟,加本地優質臘味。真的很有水準,一定要試。生菜包也很有特色,與泰式生菜包食味截然不同,有上菇、梅菜和臘味的味道,配合生菜一齊食,惹味之餘有一種清新的感覺。

2024-05-06 768 瀏覽
在繁忙的尖沙咀,龍圖閣海鮮飯店以其優雅的環境和美味的海鮮聞名。寬敞的餐廳內部裝潢簡潔而時尚,燈光柔和,讓人感到舒適與放鬆。百花馬友蝦膠煎肉餅,煎肉餅外層金黃酥脆,煎得頗香,肉質緊緻帶有馬友的餘香。蒸鱔蒸得恰到好處,肉質鮮嫩,細嚼之下,鱔新鮮清甜,簡單卻不失風味。沙姜焗雞,雞肉焗得香嫩多汁,沙姜的辛香完美醞釀,每一口都是對傳統美味的致敬。淮山百合炒勝瓜,淮山的綿軟與百合的清甜,搭配勝瓜的爽脆,口感層次豐富,清新怡人。餐廳不僅環境優美,菜品更是精緻,值得一試。

餐廳不僅環境優美,菜品更是精緻,值得一試。
2024-05-02 643 瀏覽
上星期約了朋友在尖沙咀食晚飯,朋友提議去龍圖閣,酒樓都幾近鐵路站出口,一上扶手電梯就到,幾易找。環境有點傳統feel ,整體感覺舒適。酸羌流心皮蛋,皮蛋好靚,真的有流心,加片酸羌一齊食更正,外皮Q彈,裏面心軟,味道濃郁。南乳炸雞,外皮香脆,好香南乳味,雞肉能保持肉汁,幾嫩滑。如果大件一些可能口感更好。生菜包,泰式生菜包就食得多,中式的第一次食,感覺更惹味,不怎麼辣,肉碎夾雜著菇、梅菜、臘味等,食味十分平衡,用生菜夾著食,一點都不油膩,反而好香。胡椒咸菜豬肚,豬肚爽口入味,最正的就是湯汁,是一種令人回味的味道,結果全給我們喝光。整體而言,出品有質素,感到廚師的誠意。

整體而言,出品有質素,感到廚師的誠意。
  • 咸菜豬肚
  • 尖椒釀九肚魚
2024-04-29 530 瀏覽
龍圖閣海鮮飯店位於尖沙咀帝后廣場1樓,係尖沙咀港鐵P3出口就到達,地點十分方便!! 餐廳裝修古樸,帶出懷舊風味,添加一份親切感! 🫰🏻💥涼拌話梅涼瓜不多餐館有這款前菜,面層有一粒大話梅和一片醃製檸檬作裝飾,涼瓜一層層擺放! 涼瓜帶有酸甜味,咬落有西芹既爽脆,食後感到是先甜後回甘,夠開胃!💥百花馬友鹹魚蝦膠煎肉餅據知豬肉餅係人手剁碎,比係機器碎,口感會更加豐富! 混入蝦膠更加彈牙;加上馬友既喊香濃味,煎香後更為惹味!💥辣子雞鋪滿紅卜卜既辣椒,香氣和辣味令到味蕾得到很好的滿足! 加上少許麻辣,感到相當刺激! 雞肉鮮嫩多汁,外表金黃酥脆;師傅炒到乾身上碟,食落唔覺油膩💥啫啫芥蘭煲芥蘭以馬拉蝦醬炒,味道有香濃,啫啫夠乾身,色香味俱全👍🏻 熱辣辣既煲上枱帶出吱吱聲,帶有另一番味道💥豉油王炒麵炒麵炒得夠乾爽、條條分明、色澤均勻,不覺油膩! 而且相當有鑊氣,記住要趁熱食!!💥飯後甜品:紅豆沙紅豆入口軟腍夠,清甜中帶點果皮味道,再加上百合,令味道更豐富!好滿足💁🏻‍♀️仲有好多經典小食:路邊炸大腸、懷舊手打蝦多士、金沙椒鹽白飯魚、籠仔荷葉糯米蒸花蟹等,都相當吸引! 而家唔係好多餐館肯做呢D傳統菜色,大家

餐廳裝修古樸,帶出懷舊風味,添加一份親切感! 🫰🏻

💥涼拌話梅涼瓜

💥百花馬友鹹魚蝦膠煎肉餅

💥辣子雞

雞肉鮮嫩多汁,外表金黃酥脆;師傅炒到乾身上碟,食落唔覺油膩

💥啫啫芥蘭煲

💥豉油王炒麵

炒麵炒得夠乾爽、條條分明、色澤均勻,不覺油膩!

而且相當有鑊氣,記住要趁熱食!!

💥飯後甜品:紅豆沙

而家唔係好多餐館肯做呢D傳統菜色,大家真係要試試!!👍🏻

2024-04-16
2024-04-22 576 瀏覽
跟朋友試了間新餐廳,幾款食物都很有水準。話梅拌涼瓜味道酸酸甜甜加上涼瓜本身甘甘哋,味道很特別。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉的炸皮不會太厚,剛好掛汁及保持香脆,甜酸醬汁加上菠蘿及青椒,很開胃送飯。百花馬友蝦膠煎肉餅肉餅煎得香脆,而且比普通肉餅更彈牙,另外,亦吃到馬友咸魚的香味。鮮淮山百合炒勝瓜這道菜品有勝瓜、淮山及百合,勝瓜又嫩又多汁,淮山及百合都很爽合,整體感覺很清爽,很美味。鐵板沙薑雞雞肉很鮮嫩,沙薑味很香濃,用砂煲上很有穫氣。豉油王炒麵炒麵炒得條條分明,簡單配上銀芽、洋蔥及韭黃同炒,再以豉油調味,又夠穫氣,真的吃完又想再吃。
跟朋友試了間新餐廳,幾款食物都很有水準。

話梅拌涼瓜
味道酸酸甜甜加上涼瓜本身甘甘哋,味道很特別。

菠蘿咕嚕肉

百花馬友蝦膠煎肉餅

鮮淮山百合炒勝瓜

鐵板沙薑雞
雞肉很鮮嫩,沙薑味很香濃,用砂煲上很有穫氣。

豉油王炒麵

2024-04-15