2025-06-28 194 瀏覽
.一出旺角地鐵站🚉就見到大大隻字龍城冰室🤭🐉 嘩 好彩我早少少到 ت我一坐低就即刻見到出面好多人排隊呀🤯.🌟常餐 — 招牌秘製香辣魷魚公仔麵🍜嚟茶記 識食一定食常餐😌😌次次都沙嗲牛麵? 試吓呢度既招牌魷魚🦑麵用左秘製調味 少少辣但非常香口 🌶️ 魷魚🦑爽口彈牙 口感豐富又有層次☺️. 🌟韓式泡菜魚片花甲豆腐石鍋 🍲熱氣騰騰🍲🔥 泡菜香氣濃郁 魚片鮮嫩 花甲鮮甜 🐟 豆腐柔滑吸晒啲汁超入味石鍋保溫效果好好 ♨️茶餐廳都做到韓式料理真係好勁👏🏿 .🌟焗芝士雞扒意粉🧀🐓🍝芝士融化的香氣配上酥脆嫩滑雞扒🐔 芝士香濃拉絲 意粉彈牙入味 焗烤後表面微焦 好滿足🤤🤤.🌟滑蛋叉燒蝦球飯 🍳🦐 蛋香滑嫩 叉燒甜香入味 🤤🤤蝦球鮮彈Q脆 米飯粒粒分明 🍚 .🌟榴槤菠蘿包🍍🥯 創意十足‼️ 菠蘿包的酥脆外皮加上濃郁的榴槤餡香氣飄飄👃 鍾意榴槤嘅一定唔可以錯過😌🤭.香港茶餐廳食物種類越來越多😎😎除咗基本嘅常餐之外仲有多元化多國菜🇨🇳🇩🇰🇩🇪🇯🇵香港茶記冇得頂呀🤡🤡.@dragoncitycafe.hk📍: 香港旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖.
[龍城冰室]
📍: 香港旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖
2025-06-19
  • 榴槤菠蘿包
2025-06-26 281 瀏覽
每次行過哩間茶餐廳,都睇到排長龍,今日收工早少少,有位即刻試試。餐廳裝修得好古香古色,好似入到港劇啲茶餐廳。Menu好多嘢揀,加少少錢仲可以包埋飲品,抵食。凍檸檬茶,套餐加配,茶底應該用咗錫蘭茶地,夠曬濃濃。飲品飲落唔會好甜, 茶底帶有回甘又有好重嘅檸檬香味。雜果賓治,傳統嘅港式飲品。飲品顏色繽紛,有數款唔同味道嘅啫喱,再搭配埋七喜,飲落酸甜清爽,氣泡濃郁。巴拿馬火腿凱撒沙律,巴拿馬火腿入口鹹香帶少少煙熏味,同新鮮爽脆嘅羅馬生菜好夾。沙律醬調得啱啱好,唔會太膩,仲灑滿咗芝士碎同麵包粒,增添口感。香煎沙朗肉燥飯,沙朗牛扒煎得啱啱好,肉質嫩滑唔韌。肉燥飯嘅肉燥肥瘦比例唔錯,醬汁鹹香味十足,用來撈飯一流。仲會搭配埋青瓜,酸菜同流心蛋,全部食曬TIM。招牌微辣肥牛拼鮮蝦,肥牛片薄切入口軟嫩,鮮蝦新鮮爽口彈牙。湯底似酸菜魚多D,微辣醬汁好惹味。配料仲搭配埋娃娃菜,娃娃菜吸曬啲汁好入味,食落更加清甜。

2025-06-25
  • 招牌微辣肥牛拼鮮蝦
  • 巴拿馬火腿凱撒沙律
2025-06-20 294 瀏覽
今日lunch去咗旺角龍城冰室,啱啱過咗中午時間都仲有勁多人~龍城冰室嘅麵包都係新鮮出爐忍唔住要叫返個試吓🍍 菠蘿油麵包焗得香脆,外皮帶少少甜味,加埋厚厚一塊冰牛油,咬落去夠晒邪惡又香口,成個味道平衡得幾好。🍞 厚切西多士厚身多士炸得金黃酥脆,外脆內軟,牛油同糖漿配合得剛剛好,唔會太膩,每一啖都好有層次感,啱晒鍾意食甜嘢嘅人。🥩 鐵板 招牌黑椒牛柳個餐會有埋餐包同埋紅湯~~首先牛柳熱辣辣上枱,叫左七成熟。肉質比較嫩,茶餐廳冰室嚟講質素真係算幾好,黑椒汁味道香濃,配菜可以揀薯菜/飯/意粉,咁啱因為我哋想食埋菠蘿油同埋西多士,所以就叫咗薯菜!份量夠豐富,食完有滿足感。🐟 招牌酸菜魚呢個算係幾有特色,佢有唔同份量嘅酸菜魚,我就揀咗個一人份量但係都好大兜。🙈🙈酸菜湯底香中帶微辣,好開胃,魚食落比較有口感,佢唔係一咬就散開嗰隻~配埋啲蒜蓉辣椒同花瓣裝飾,打卡一流,味道同賣相都有驚喜。總括嚟講,龍城冰室啲嘢食幾有心思,不過繁忙時間就可能要早少少過去排隊啦,因為都幾多人!
今日lunch去咗旺角龍城冰室,
啱啱過咗中午時間都仲有勁多人~
龍城冰室嘅麵包都係新鮮出爐

酸菜魚
  • 厚切西多士
  • 招牌黑椒牛柳
2025-07-16 0 瀏覽
今期熱到溶,見到魷魚麵,就入去食個晏叫左個常餐*嗰餐有火腿煎蛋,個辣魷魚米粉索盡湯汁夠爽,配埋凍檸茶一杯,即刻個人都透心涼另外再加咗一個菠蘿油,個外皮脆卜卜,食完都想再叫,但係個牛油真係極度邪惡

今期熱到溶,見到魷魚麵,就入去食個晏叫左個常餐*

2025-07-15 0 瀏覽
女朋友約我去旺角行街,順道去位於香港旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖的<龍城冰室>食午餐,食客雲集,十分熱鬧。我哋點咗:🍴招牌黑椒牛柳配黑椒汁 $128配香酥丹麥多士、熱飲(夜阿華田)、中湯(蓮藕湯)。香酥丹麥多士香脆可口;黑椒牛柳的外皮香脆及肉質嫩滑,味道不錯;蓮藕湯好青甜又好飲。🍴招牌鐵板西冷牛扒配蒜蓉汁 $118配香酥丹麥多士、熱飲(熱奶茶)、中湯(蓮藕湯)。招牌鐵板西冷牛扒煎得外脆內嫩,牛味香濃,肉汁豐富,好味又好食;伴碟的原個薯仔係用錫紙包著焗製,當中配有沙律醬,好好味。🍴脆皮蒜蓉雞扒拼腸仔配飯 $69大大件雞扒炸得雞皮香脆,雞肉嫩滑,伴碟還有蔬菜,好健康的配搭 。

我哋點咗:
🍴招牌黑椒牛柳配黑椒汁 $128
配香酥丹麥多士、熱飲(夜阿華田)、中湯(蓮藕湯)。

🍴招牌鐵板西冷牛扒配蒜蓉汁 $118
配香酥丹麥多士、熱飲(熱奶茶)、中湯(蓮藕湯)。

🍴脆皮蒜蓉雞扒拼腸仔配飯 $69
  • 脆皮蒜蓉雞扒拼腸仔配飯
  • 招牌黑椒牛柳配黑椒汁
  • 招牌鐵板西冷牛扒配蒜蓉汁
想去茶記食嘢,龍城冰室係個好好嘅選擇,位置方置,食物質素又高鹽焗雞入晒味,口感嫩滑,仲配埋沙薑,味道好豐富焗鮮茄豬扒飯,炒飯底蛋香十足,滿滿嘅邪惡芝士,豬扒大大塊口感軟腍菜遠班片飯,班片肉質實淨,調味剛好,同冬菇雲耳嘅配搭好夾菜心同生菜新鮮嫩綠,大大碟好健康檸茶奶茶茶底香濃,口感順滑,凍冰冰好解渴餐牌提供嘅選無論種類同款式咗好多,仲有好多具香港特色嘅麵包,食物份量十足好抵食,服務具效率,難怪經常大排長龍

鹽焗雞入晒味,口感嫩滑,仲配埋沙薑,味道好豐富

菜遠班片飯,班片肉質實淨,調味剛好,同冬菇雲耳嘅配搭好夾

菜心同生菜新鮮嫩綠,大大碟好健康

檸茶奶茶茶底香濃,口感順滑,凍冰冰好解渴

招牌酸菜魚餐 ($88)酸菜魚湯底酸香濃郁,酸中帶微辣,魚片份量都幾多,食落滑嫩無腥味,配料除左酸菜,仲有萵筍同白蘿蔔片,非常爽脆,幾有口感古早鹽火雞(例) ($88)鹽火雞味道咸香入味,內裡雞肉嫩滑鬆軟,鹽香滲入肉身,配少許沙薑醬更加惹味,例牌份量都幾足,可以同朋友share食都幾滿足轉套餐 (+$18)轉套餐加$18有埋白飯、中湯同餐飲,今日中湯係白菜豬骨湯,味道濃郁,另外白飯亦大大碗粒粒分明凍檸檬茶凍檸檬茶冰涼清新,茶味濃郁順喉,甜度適中蒜蓉炒萵筍 ($63)萵筍嫩綠爽脆,萵筍帶清甜,帶少許蒜香📌龍城冰室 (旺角)地址:旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖

招牌酸菜魚餐 ($88)

古早鹽火雞(例) ($88)

轉套餐 (+$18)

凍檸檬茶
凍檸檬茶冰涼清新,茶味濃郁順喉,甜度適中

蒜蓉炒萵筍 ($63)
萵筍嫩綠爽脆,萵筍帶清甜,帶少許蒜香

📌龍城冰室 (旺角)
地址:旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖
2025-07-10 0 瀏覽
今日放工好大雨,出咗地鐵站搵咗間完全唔需要淋雨嘅龍城冰室坐低後睇一睇個餐牌,原來唔止一般茶餐廳有嘅嘢食,仲有好多特別嘢揀,所以叫咗招牌酸菜魚配白飯,再加九蚊有凍檸賓酸菜魚好食,麻香辣香都夠,唔遜色俾川菜餐廳朋友叫咗招牌黑椒牛柳配黑椒汁配薯菜(亦可以配飯或意粉),仲有香酥丹麥多士,中湯或羅宋湯,再加九蚊有凍雜果賓治牛柳好淋,好有牛味,正因為佢係牛柳嘅關係,食落唔會有筋,亦唔會有肥膩嘅感覺難得晚飯時段仲有西多士可以叫,我哋叫咗推介嘅芝士流心西多士食落好鬆軟,夠熱夠香口,鹹甜完美平衡,再飲啖凍鴛鴦,完全感受到嗰份港式情懷原來茶餐廳都有咁多特別嘅嘢食 無論係本地人或者遊客都好適合嚟
今日放工好大雨,出咗地鐵站搵咗間完全唔需要淋雨嘅龍城冰室

酸菜魚好食,麻香辣香都夠,唔遜色俾川菜餐廳

難得晚飯時段仲有西多士可以叫,我哋叫咗推介嘅芝士流心西多士

2025-07-10 0 瀏覽
今日我帶大家嚟到旺角,呢一區簡直係美食嘅天堂,今日我同大家介紹一間好出色嘅冰室,無論主食,小食都出色,大家記得留意我嘅推介,絕對唔可以錯過🤭‼️=================Food list📌😋招牌黑椒牛柳配黑椒汁:呢個鐵板絕對唔可以錯過,牛扒鮮嫩多汁,加埋鐵板黑椒汁處理,仲有新鮮薯蓉西蘭花配菜,簡直一流😍😋馬來咖喱雜菜脆皮雞扒飯:雞扒煎得香脆,仲要雞扒鮮嫩,加埋馬來西亞秘製咖喱,成個味道完美,唔單止色香味俱全,仲要成個餸菜都好惹味🥰😋西蘭花炒龍躉球:呢個餸菜非常之入味,有我最鍾意嘅蒜蓉西蘭花,仲有仲有新鮮龍躉,非常之配合😋
=================
Food list📌

2025-07-08 0 瀏覽
呢間嘢長期都好旺,下午茶時段都有七八成滿,晚飯時間更加唔使講。汰弱留強嘅洪潮下,依然咁多街坊幫襯,一定有原因。no second chance for first impression。乾淨企理枱凳四平八穩,醒神員工制服。正常餐廳應有嘅嘢,我要求其實好卑微。燉湯,感覺好滋補暖胃海南雞 係必點!半隻份量都唔少,嫩滑、味濃郁,配上特製醬汁完美啦。XO醬海中蝦西蘭花 味道豐富,蝦肉彈牙,西蘭花爽脆,惹味得嚟又健康!上海香菇浸白菜 聽落好清淡,但香菇嘅鮮味同白菜嘅清甜互相輝映,用上湯浸煮,食落夠晒舒服同健康。凍啡 濃郁香醇,係飯後提神嘅好選擇。煉奶西多 港式冰室嘅經典甜品!外層香脆、內裡鬆軟,配上煉奶同牛油,甜而不膩,作為壓軸甜品真係冇得輸!😋

燉湯,感覺好滋補暖胃

凍啡 濃郁香醇,係飯後提神嘅好選擇。

2025-07-07 0 瀏覽
🍽️ 旺角龍城冰室|掃枱大滿足!🔥煲仔+🍝鑊氣炒粉+🥯爆餡包點全紀錄📍旺角中心發現抵食冰室寶藏!今次叫到成枱都係👀,煲仔、小炒、包點全制霸💥,份量驚人💰性價比爆燈,同朋友share最開心!🔥🍲 熱辣煲仔套餐 (+$10蚊超值💸✅) → 🐔香菇滑雞煲:上枱滋滋聲!雞件滑溜🍗,香菇吸汁💦,濃淡剛好送飯🍚絕配! → 🌊🐟薑蔥龍躉煲:炸燜龍躉外脆內嫩✨,薑蔥爆香🌿♨️,鮮味撈飯停唔到口! 📦 套餐包例湯🥣+白飯🍚,飽肚首選✅🍝⚡ 鑊氣小炒王→ 🦐龍城炒米粉:乾身唔油!鮮蝦彈牙🔥,火腿叉燒絲鹹香🥓,蛋絲🥚+芽菜🌱口感大滿足,巨碟夠3人share👨👩👧!🧃❄️ 凍飲孖寶 → 🥬🍯凍菜蜜:清甜解膩💚,菜香蜜糖平衡💫 → ☕️❄️凍好立克:濃郁麥香🌾,童年回憶殺👶💛🥯💣 包點核彈級推薦 → 🏔️叉燒包:酥皮脆過菠蘿包‼️💥 熱辣蜜汁叉燒餡🧡🤎,鹹甜冰火交融❄️🔥,必食神作👑 → 🥚🍮酥皮蛋撻:撻皮一咬即碎💨,蛋漿滑溜如布丁🍮✨ → 🍍菠蘿包:脆皮+軟包+融化牛油🧈,經典三重奏🎶 → 🌵墨西哥包:咖啡可可脆皮☕️🍫,微甜軟包好特別🌟💯 整體爆分體驗👑 份量震撼:每碟都巨型💥,飽到捧腹🤰 🎨 款式全能:

🔥🍲 熱辣煲仔套餐 (+$10蚊超值💸✅)
📦 套餐包例湯🥣+白飯🍚,飽肚首選✅

🍝⚡ 鑊氣小炒王

🧃❄️ 凍飲孖寶
→ 🥬🍯凍菜蜜:清甜解膩💚,菜香蜜糖平衡💫
→ ☕️❄️凍好立克:濃郁麥香🌾,童年回憶殺👶💛

🥯💣 包點核彈級推薦
→ 🥚🍮酥皮蛋撻:撻皮一咬即碎💨,蛋漿滑溜如布丁🍮✨
→ 🍍菠蘿包:脆皮+軟包+融化牛油🧈,經典三重奏🎶
→ 🌵墨西哥包:咖啡可可脆皮☕️🍫,微甜軟包好特別🌟

💯 整體爆分體驗
👑 份量震撼:每碟都巨型💥,飽到捧腹🤰
🎨 款式全能:煲仔+炒粉+包點一次滿足✨
💡 環境光猛:冷氣夠❄️座位闊落🪑
⚡ 服務爽手:阿姐上菜快⏱️💨

📣 掃食小貼士
❗ 煲仔同雪山包⏳必須趁熱食!風味差十倍🔥
👥 建議3-4人👨👩👧👦,share先試到多款🔁
🏃 雪山包🥯+蛋撻🍮超搶手!見貨即衝✅
💸 加$轉套餐最抵🔁 湯+飯+飲品三件套🎁

💬 總結:龍城冰室係旺角掃街後🏃💨飽肚首選!大份夾好味💰💥,記住試佢個雪山叉燒包🏔️🥯,脆皮爆餡真係無得輸👏🎉
📌📍 地址:旺角中心
2025-07-04 74 瀏覽
人氣茶餐廳「龍城冰室✨」,食物夠晒港式,夠晒地道,各式各樣嘅港式炒粉麵、常餐、焗飯、咖喱、西多士等等,款式多,價錢大眾化,難怪成日都有人排隊等位。「銀芽肉絲炒麵」麵條炸得香脆,銀芽嘅清脆口感同肉絲嘅鮮嫩完美結合,配上芡汁,好味😋「乾炒牛河」牛肉厚薄適中夠嫩滑,河粉色澤一流,夠晒鑊氣,唔會太油膩,出色。常餐係茶餐廳必點,火腿通粉湯底香濃,火腿奄列輕柔滑順,再加上丹麥多士,非常鬆軟,配埋港式奶茶,夠晒地道好味。「花生醬西多士」🥜西多士入面有濃厚嘅花生醬,甜而不膩,好滿足!

「銀芽肉絲炒麵」

「乾炒牛河」

「花生醬西多士」🥜
西多士入面有濃厚嘅花生醬,甜而不膩,好滿足!
朋友嚟香港玩兩日指定要嚟旺角呢間冰室分店位置好方便.就在地鐵站旁邊加上客流量極高要有排隊嘅準備呀.好彩座位夠多店員有效率.好快就安排入座菜式多元化難怪吸引咁多遊客專登嚟品嚐地道港式風味必食✨招牌沙嗲牛肉公仔麵 超濃郁沙嗲汁.牛肉軟腍又多片每啖公仔麵都充滿沙嗲湯汁✨鐵板招牌黑椒牛柳熱辣辣嘅鐵板餐配上厚切嘅牛柳.淋上黑椒汁超惹味配原個焗薯同新鮮伴菜✨龍城炒米粉 招牌米粉超足料加入鮮蝦.火腿絲.韮菜.芽菜.蘿蔔絲添上雞蛋同芝麻.色香味俱全店內有麵包專櫃每日現場新鮮烘焙所以幾飽都要留肚食呀 或者外賣做下午茶亦得✨招牌冰火菠蘿油 好耐無食咁大個菠蘿包將凍冰冰嘅厚切牛油夾在菠蘿包之中外熱內凍.牛油入口漸溶.香口幼滑✨招牌酥皮蛋撻 多層酥皮好香脆.蛋香味濃郁
朋友嚟香港玩兩日

多層酥皮好香脆.蛋香味濃郁
2025-07-04
午餐
2025-06-30 78 瀏覽
旺角街頭有唔少懷舊冰室今次同朋友經過旺角站被大大個菠蘿油吸引🤩晚餐亦好多款式選擇~❣️仿鮑魚火腿絲通粉配火腿奄列及香酥丹麥多士火腿絲香甜鮮味,仿鮑魚絲口感煙靭,搭配香濃雞湯湯底的爽滑通粉,真系好正~再加上金黃脆卜卜的丹麥多士和火腿奄列,perfect match!❣️招牌沙嗲牛肉公仔麵配火腿奄列及香酥丹麥多士最愛的常餐之一,成為港式茶餐廳的經典~濃郁的湯底微微辣帶有花生香,牛肉腍滑不韌,公仔麵彈牙有咬口,相當掛汁吸滿沙嗲精華,值得推薦❣️龍城炒米粉香港風味的炒米粉,一上枱熱辣辣,材料好豐富有大蝦、豆芽菜、韭黃和肉絲等,即叫即做份量十足夠鑊氣,2隻大蝦好爽口彈牙👍食完一碟好滿足
旺角街頭有唔少懷舊冰室
今次同朋友經過旺角站
被大大個菠蘿油吸引🤩
晚餐亦好多款式選擇~

❣️仿鮑魚火腿絲通粉

2025-06-25
  • 龍城炒米粉
  • 沙爹牛肉公仔麵
2025-06-29 78 瀏覽
呢間茶餐廳位於旺角地鐵站出面,次次經過都大排長龍,早餐、午餐、下午茶、晚餐有唔同菜式供應,出面更有玻璃櫃放新鮮熱辣辣嘅麵包。店內環境超大,空間闊落,坐落舒適,店員服務態度友善,唔會好急忙,可享受香港美食同時同朋友仔食餐飯就最合適不過了。私心推介蛋撻,酥皮外層脆身,蛋幾嫩,因五點半後賣得七七八八,想食嘅建議早啲去啦。呢度仲有榴槤菠蘿包,出面好少見,外面微微暖,榴槤凍,嘗試做到冰火效果,包皮脆,甜度適中,淡淡榴槤香氣,一人一個絕對無問題。雞批都唔錯,勝在夠足料,攞上手都幾重㗎!咖喱什菜雞扒飯十分貼心,醬汁同飯分開上,醬汁微微辣,好惹味,雞扒嫩滑,仲有少量蔬菜,感覺更加健康。下午茶嚟會推芝士流心西多士,如同名所說真係有流心效果,炸至酥脆,搭配蜜糖夠晒邪惡,唔鍾意芝士嘅都可以要返原味嘅花生醬。最後點埋杯茶走同紅豆冰,飽晒。