2021-08-19 1456 瀏覽
今日公司收早,約咗朋友食飯,朋友提議去呢間龍悅食,一入去見到得幾枱有人,心諗會唔會有伏🤭坐低感覺唔錯,枱與枱之間嘅距離好夠,坐得幾舒服,叫餸時侍應推介呢款香辣豬手,原來而家做緊promt,送一支大樽裝藍妹,我哋都食得辣,所以叫咗碟嚟試吓,食落竟然有驚喜,上枱見到份量好大碟,豬手軟冧適中,好夠味。另外兩碟都唔錯,帶子蝦球,食得出啲蝦同帶子係新鮮嘅,咬落爽脆鮮甜,切雞拼燒腩仔,雞正常水準,不過不失,反而個燒腩仔就正,皮脆肉嫩,三條友一陣就掃清😂埋單茶芥加一另外叫咗兩碟白飯$465,真心覺得唔錯,下次會再嚟幫襯。
2021-08-13
2021-07-19 736 瀏覽
Steamed dim sum has no tastes and fried ones are too oily! I don't see how the management can serve food quality like this and be able to get away with it!
都吾好講佢地因為獨市關係,啲質素係幾差,吾好食,淨係講佢由我18:55落單到依家都淨係黎得2個餸就已經係死罪啦,疫情關係都無咩人食,都要等到傻🙄🙄人手吾夠就請人啦
2020-09-28 929 瀏覽
星期日平食 #下午茶 分享今天下午4:00pm要去小西灣客人屋企化妝工作特意提早時間到商埸揾嘢食先其實心中都係想去酒樓飲個下午茶先去做job😋😋好彩小西灣廣場入面就有呢間酒樓2:45pm去到酒樓門口同員工說飲下午茶員工叫我哋自己入去隨便搵位枱與枱相隔很闊落 沒有擠迫感覺食物都好快送到 燒腩仔米粉個樣雖然麻麻地但原來啲皮好脆才二十幾蚊😆真抵食😋😋腸粉皮比較厚少少😆😆😅鳳爪入味😋😋鯪魚球好大件😋😋共叫了4個點心 2人才1093:45pm 離開就食了一小時舒舒服服的下午茶😋😋👍
星期日平食 #下午茶 分享
2人才109
3:45pm 離開
就食了一小時舒舒服服的下午茶😋😋👍

2020-03-25 975 瀏覽
嚟到小西灣邨探個長輩,當然陪佢飲吓茶啦,老人家唔走得遠,所以都係去屋邨入面嘅酒樓,見到呢間龍悅都有幾間分店,相信應該唔會差啩!最近少咗人出外消費,所以酒樓都做咗啲減價推廣,小食三寶都只係$78,即管試吓啦!首先係呢個青瓜雲耳海蜇,佢係海蜇頭而唔係海蜇絲,青瓜:雲耳:海蜇頭嘅比例係4:5:1,所以如果想食海蜇嘅朋友就會好失望喇,不過味道少少辣都ok嘅!鮑汁鳳爪份量十足,但似乎浸煮咗好耐咁,所以鳳爪有啲唔完整咁,但味道仍唔錯嘅!呢個蜜椒雞翼本身賣相一般,大大隻碟裝住5隻雞翼,不過一食之下真係好驚喜,脆口得嚟少少蜜糖甜味,肉質幼嫩唔會過熟,真係後悔叫咗一碟咁少本身鍾意食鍋貼,所以就叫咗一碟啦,不過呢碟鍋貼真係嚇死人,一上到枱啲皮已經係爛晒,仲要完全唔係平時食開嘅皮,完全唔入得口灌湯餃嘅湯好清好正,所以成碗清晒!鮑魚燒賣原來只有兩件,鮑魚細隻就預咗㗎啦,但係下面粒燒賣嘅肉真係超難食 包點類係正常嘅,個馬拉糕仲幾精美添!呢個炒麵都幾抵食嘅,份量又多,味道亦唔錯!

青瓜雲耳伴海蜇
鮑汁鳳爪
蜜椒雞翼
上海鍋貼
灌湯餃嘅湯好清好正,所以成碗清晒!
瑤柱灌湯餃
鮑魚燒賣皇
包點類係正常嘅,個馬拉糕仲幾精美添!
潮式糯米卷&古法馬拉糕
呢個炒麵都幾抵食嘅,份量又多,味道亦唔錯!
韭黃肉絲炒麵
蜜椒雞翼
韭黃肉絲炒麵
2019-09-30 1056 瀏覽
每次嚟龍悅都希望有新菜式, 今晚嚟到果然有驚喜, 因為推出咗好多孖寶或三寶精選 。結果我揀咗龍躉三寶 第一: 西蘭花炒龍躉球 ,肉質常算彈口 但未必啱老人家食因為有難度 第二:木耳蒸頭腩,第三:就係金銀蛋浸時菜 。再嗌多兩個小菜: 茄子牛仔骨煲 ,茄子夠入味但牛仔肉有羶味 再叫個香芋金瓜臘味煲 。呢個完全啱曬老人家食因為芋頭入口即溶 ,金瓜(南瓜)非常鮮甜 椰汁可以撈飯食, 下次再嚟希望再試埋佢個孖寶😜
2019-09-29
2019-06-17 1075 瀏覽
一年一度父親節晚飯,本身我早早大半個月前已經開始搵酒樓訂位,點知全部都full晒,我阿媽話不如試下去小西灣商場入面間龍悅酒樓試下,聽街坊講平時佢哋去飲下午茶食評都唔錯,所以我就即刻打去book枱!當晚食七點入到去已經有幾枱客喺度食緊,就坐之後酒樓經理就介紹當日新鮮海鮮,推介熱門小菜同介紹餐牌內的套餐比我哋,我們在看看餐牌內的其他小菜之後就決定點以下這幾個小菜清蒸沙巴珍珠龍躉仔清蒸龍躉仔魚肉細滑白嫩,即叫即蒸極為鮮味芝士焗龍蝦伊麵採用新鮮波士頓龍蝦,蟹肉超級豐富!最失色就是一點芝士都無,係一個上湯伊麵底海皇響螺燉冬瓜盅材料份量十足有響螺 鮮蝦等等各種配料,各種鮮味融合一體配上冬瓜肉清甜爽口蜜椒金薯安格斯牛柳粒牛肉粒嫩滑有牛味,金薯香甜配上青椒同洋蔥烹極為惹味金沙蝦球原粒大蝦球炸到金黃色內脆外軟再配埋鹹蛋香味,越食越好味龍悅小炒王其實係好多雜菜炒埋一碟,初頭都以為平平無奇,但係原來味道相當之香口,炒得好有火氣!令我最深刻係有迷你油炸鬼脆卜卜配埋各種雜菜口感豐富揚州炒飯新解原粒鮮蝦帶有甜味叉燒粒,炒飯粒粒分明,最緊要係夠曬鑊氣!

清蒸沙巴珍珠龍躉仔

清蒸龍躉仔魚肉細滑白嫩,即叫即蒸極為鮮味

芝士焗龍蝦伊麵

海皇響螺燉冬瓜盅

蜜椒金薯安格斯牛柳粒

牛肉粒嫩滑有牛味,金薯香甜配上青椒同洋蔥烹極為惹味

金沙蝦球

原粒大蝦球炸到金黃色內脆外軟再配埋鹹蛋香味,越食越好味

龍悅小炒王

揚州炒飯

慶祝紀念
父親節
2019-05-11 808 瀏覽
第一次去小西灣搵朋友,然後朋友帶我哋去小西灣廣場3樓間龍悅食晚飯。我哋叫咗6份原隻鮑魚扣玉掌$118,鮑魚和玉掌都炆得好好味。紅蔥頭貴妃雞一隻,加埋清蒸沙巴龍躉仔及叉燒皇共$128,雖然貴妃雞賣相擺得一般,但係估唔到食落雞肉好滑,仲有好香嘅蔥頭味,條魚又蒸得時間啱啱好,叉燒又好好食。另外仲叫咗鮮淮山雲耳炒金瓜$75、白灼海生蝦$98、客家煎釀豆腐$78、黑椒德國咸豬手$88,都煮得唔錯。總結:食物水準比預期中好食,職員態度又比想像中好,最後仲有送每人一碗紅豆沙,成晚大家都食得好開心。

原隻鮑魚扣玉掌

原隻鮑魚扣玉掌
叉燒皇
黑椒德國咸豬手
2019-04-15 602 瀏覽
这里经常都人頭湧湧,皆因点心味道不错,价钱也不贵。口水雞味道不錯,不太辣,几香口,但油了一点。燒鸭亦不錯,皮仍有点脆,肉質颇滑。鹹水角外皮松脆,餡料亦足,味道也不错。鹹水角外皮松脆,餡料亦足,味道也不错。蝦饺皮夠白,蝦亦新鲜弹牙,亦算大粒,颇有咬口。
这里经常都人頭湧湧,皆因点心味道不错,价钱也不贵。

鹹水角外皮松脆,餡料亦足,味道也不错。

2019-02-03 737 瀏覽
又到星期日飲早茶嘅日子,今日遲咗起身,11點先去,所以去見近近啲。去到酒樓時巳經好多人,好在都唔洗等位。老公鐘意食呢到嘅叉燒,所以叫咗個叉燒皇三寶。好食夠大份,跟米線好大窩呀。冷盤青瓜有點辣呀!我最鐘意食柱侯金錢牛肚,好淋好入味。老爺叫了點心拼盤$59,好抵食過紅棗糕酸左,同經理講佢即蒸多籠新嘅,送嘅。佢態度很好,讚 xD。食到飽飽都係$308 。整體嚟講4個人食唔係好平,但食物質素同環境係值高分的。
。冷盤青瓜有點辣呀!
我最鐘意食柱侯金錢牛肚,好淋好入味。

2019-01-27
2018-11-14 791 瀏覽
香港人最喜愛打邊爐,天氣涼涼地,當然去食一餐,可能是閒日,不用等便可入座,肥牛不太肥👍,诲鮮也算新鲜👍,碟頭份量不太少,湯底OK,三人埋單$500多,價錢合理,有時間可以一試👍
2018-10-02 764 瀏覽
十月一日,適逢國慶日,大多數人放假,酒樓食肆忙,是很正常不過的事,倘若冷靜,那餐廳一定很有問題何況在早午市,酒家門庭若市,更是常見之事,一家人,喜歡在假日聚首一堂,嘆茶食包,大家相聚一下,聊聊天,飲茶更是不二之選我和友人等了半小時,等到了和別人搭檯的一席,坐下後等了十分鐘,見無侍應理會我們,便揚手示意,想有人清理一下桌上,上一檯客人食剩的食物,食完的餐具有職員看到了,著我們等一下,等了十五分鐘終於有一紅髮行動不方便的女侍應前來清理,卻對我們說: 好心你哋等吓啦,忙到死,冇匙羹呀!我: 唔緊要,唔用羹佢: 總之冇匙羹呀!我心想,不是已經說了沒關係嗎然後用餐也沒什麼特別,上餐的姐姐也很好禮貌然而到將離開時,我們想把吃不完的點心帶走,便揚手想要一個外賣盒把飯帶走部長示意說好,卻嚷嚷叫了剛才那紅髮侍應給我們外賣盒那侍應把盒子和膠袋拿來後,不斷對我們碎碎唸: 咁多人,係要叫我,已經好忙,你哋唔識自己攞?周圍都有得攞啦。張卡(食品記錄卡)係咪你哋㗎?係咪你哋㗎?我: 係呀她彷彿聽不見一樣續說: 係咪你哋㗎吓?同檯的客人也幫忙說: 係佢哋㗎紅髮侍應卻一直反複說: 好心見到咁忙就自己攞啦,已經忙到踢晒
我: 唔緊要,唔用羹
佢: 總之冇匙羹呀!
我心想,不是已經說了沒關係嗎
然後用餐也沒什麼特別,上餐的姐姐也很好禮貌
部長示意說好,卻嚷嚷叫了剛才那紅髮侍應給我們外賣盒
侍應把盒子和膠袋拿來後,不斷對我們碎碎唸
我: 係呀
她彷彿聽不見一樣續說: 係咪你哋㗎吓?
同檯的客人也幫忙說: 係佢哋㗎
紅髮侍應卻一直反複說: 好心見到咁忙就自己攞啦,已經忙到踢晒腳,仲要我攞過嚟
我終於忍不住說: 如果真係周圍都有外賣盒,又唔洗入帳,可以隨便攞,我會自己去攞,唔會麻煩你,更加唔會受你氣囉
說完這句話,她才不再嘀咕,自己走開
如果大家真的不想受氣,有選擇都不要光顧此酒家,貼錢買氣受
2018-10-01
30 分鐘 (堂食)
2018-08-12 744 瀏覽
員工服務態度奇差,昨天到此酒樓照常飲茶,門口知客叫自己入去揾位,坐下連茶都未開,就放了一張"留位"卡,我眼都大埋,連同枱相熟茶客都話:她剛坐下,那來還枱。轉頭另一位侍應通知我話呢張枱要十一點鐘還枱,如果你趕唔切就起身自己去搵過第二張,當時我火都嚟埋,我都未食叫野要我起身仲要我自己揾位喎,係咪痴線㗎, 我真係未見過咁嘅侍應 服務,離曬譜。
2018-08-11
2 分鐘 (堂食)
去左小西灣廣場3樓龍悅酒家, 服務勁差!! 食完口乾兩日......服務:0粒星食物質素:1粒星環境:1粒星抵食:1粒星沙巴龍躉仔腥爆燒鵝超咸蘿蔔糕好難食蝦春卷ok服務勁差!!勁差!!勁差!!勁差!!勁差!!勁差!!勁差!!勁差!!勁差!!

服務:0粒星
燒鵝超咸
蘿蔔糕好難食
蝦春卷ok
2018-08-03
10 分鐘 (堂食)
2018-07-05 668 瀏覽
價錢就小西灣而言唔算好平!食物唔好食!重點:「鯪魚球好明顯係返炸,好燶!豬腳薑無味及啲水又稀又淡!」伙計唔願做嘢,枱布有漬都唔換!相片中見到燒賣籠張紙唔攞走,幾乎掂到食物!
價錢就小西灣而言唔算好平!食物唔好食!

重點:
「鯪魚球好明顯係返炸,好燶!