2024-08-26 265 瀏覽
🔍 龍騰海鮮酒樓📍 鯉魚門海傍道中1-2號地舖📝  ★★★☆☆  👍有人請食飯,去左鯉魚門食痛風餐。價錢偏貴,不過唔洗我比錢。【 象拔蚌刺身 】刺身唔夠凍,應該係一早片好哂擺係度。【 原隻燒鵝皇 】 幾肥美,好Juicy【 蒜茸粉絲蒸扇貝 】有啲唔熟,應該係因為疊住黎蒸出事。【 上湯焗龍蝦伊麵 】正,其實龍蝦定伊麵先係主角?【 豉椒炒蟶子皇 】雖然炒到甩哂殼,但炒得幾惹味,好食!【 油焗奄仔蟹 】 入面全是蟹膏,如果有人幫我剝殼就好【 蒜茸粉絲蒸貴妃蚌 】 貴妃蚌有沙,都係扇貝好食啲。【 揚州炒飯 】 最驚喜🍳炒飯比海鮮出色金黃炒飯🤩粒粒分明完!
🔍 龍騰海鮮酒樓
📍 鯉魚門海傍道中1-2號地舖

📝  ★★★☆☆  👍

有人請食飯,去左鯉魚門食痛風餐。
價錢偏貴,不過唔洗我比錢。

【 象拔蚌刺身
刺身唔夠凍,應該係一早片好哂擺係度。

【 原隻燒鵝皇 】
幾肥美,好Juicy

【 蒜茸粉絲蒸扇貝 】
有啲唔熟,應該係因為疊住黎蒸出事。

【 上湯焗龍蝦伊麵 】
正,其實龍蝦定伊麵先係主角?

【 豉椒炒蟶子皇 】
雖然炒到甩哂殼,但炒得幾惹味,好食!

【 油焗奄仔蟹 】
入面全是蟹膏,如果有人幫我剝殼就好

【 蒜茸粉絲蒸貴妃蚌 】
貴妃蚌有沙,都係扇貝好食啲。

【 揚州炒飯 】
最驚喜🍳炒飯比海鮮出色
金黃炒飯🤩粒粒分明

完!
2024-06-16 454 瀏覽
呢間餐廳通常每逢大時大節,都會同親戚過嚟食飯。水準次次都保持得非常好,海鮮非常之新鮮生猛,海鮮調味全部都非常滿意。今次母親節大餐一行4人叫咗上湯龍蝦伊麵,酥炸生蠔,椒鹽瀨尿蝦,白灼蝦,蒜蓉粉絲蒸扇貝,豉椒炒蟶子。最鍾意係佢嘅上湯龍蝦伊麵,龍蝦非常新鮮彈牙,大大嚿啖啖肉!酥炸生蠔炸到熱辣辣,好juicy!點埋個篋汁真係一流!豉椒炒蟶子真係好正!好有火候,脹卜卜聖子啖啖肉好新鮮。呢間酒家要行得入啲先至會到,我諗喺入邊食嘅通常都係熟客,總之真係大推!!啲人成日話鯉魚門啲酒家呃遊客,但呢間真係老實唔會呃秤或者換貨俾你!

最鍾意係佢嘅上湯龍蝦伊麵,龍蝦非常新鮮彈牙,大大嚿啖啖肉!
上湯龍蝦伊麵

酥炸生蠔炸到熱辣辣,好juicy!點埋個篋汁真係一流!
酥炸生蠔

豉椒炒蟶子真係好正!好有火候,脹卜卜聖子啖啖肉好新鮮。

慶祝紀念
母親節
上湯龍蝦伊麵
  • 椒鹽瀨尿蝦
2023-01-22 2315 瀏覽
三年冇得出去食飯,終於今年公司團年飯可以拉大隊去鯉魚門食海鮮🦞老細book咗龍騰,係一間比較舊式嘅海鮮酒家,室內環境撲實不華,第一印象已經覺得老實唔劏客。墨魚刺身,生鮮爽口,墨魚鬚比較硬所以再加工椒鹽炒,炒過即刻變得爽口(唔記得映相)。牛油蒜蓉焗蝦,極度香口但又唔覺熱氣,連蝦殼蝦頭都食埋。上湯焗龍蝦煎米粉底,每人半隻龍蝦用刀叉食好爽,但估唔到主角係煎米粉,大家爭住encore。一魚兩味:炒球和炆頭腩,炒球食到塊魚皮啖啖骨膠原,個炆頭腩同平時出邊酒樓唔同,炸過再炆,所以有外脆內軟嘅效果,讚👍酥炸生蠔,同事點名要食,炸漿薄身,蠔有蠔味,可以連食3隻都唔覺漏。薑蔥鮑魚煲,一開蓋香噴噴,不過食落味道冇想像中入味,又或者已經食到好飽食慾開始下降。另外叫咗上湯浸菜心和招牌生炒骨,唔記得映相。甜品有脆麻花同木瓜,人均大約$600連海鮮,大滿足🥰

牛油蒜蓉焗蝦,極度香口但又唔覺熱氣,連蝦殼蝦頭都食埋。

另外叫咗上湯浸菜心和招牌生炒骨,唔記得映相。

甜品有脆麻花同木瓜,人均大約$600連海鮮,大滿足🥰

一魚兩味:炒班球
一魚兩味:炆頭腩
薑蔥鮑魚煲
脆麻花
今年生日朋友同我去鯉魚門食海鮮 其他人介紹龍騰海鮮酒家 我哋去試吓食 服務態度超好啲海鮮超新鮮 好好食 豉椒蟶子有蟶子本身汁味 無俾豉椒搶走鮮味 蟹裏面好多膏 蒸鮑魚好彈牙好好食😋
2022-06-07 1854 瀏覽
朋友從英國回港探親,特意來鯉魚門食久違了的海鮮餐。英國沒有新鮮的中式海鮮,這餐令大家非常滿意!廚師的功架在水準之上,味道有驚喜,必定令你回味!一定會再來幫襯😋曾經到過流浮山、屯門青山灣食海鮮,但這裏的性價比較高。這價錢在流浮山,不能食到這麼多款海鮮,一定不會失望,值得一試推介:象拔蚌刺身、酥炸生蠔其他美食:龍蝦刺身、椒鹽瀨尿蝦、豉椒炒聖子、清蒸鮑魚、辣酒花螺、上湯龍蝦頭伊麵底、海鮮湯、南瓜糖水、芒果、白酒

推介:象拔蚌刺身、酥炸生蠔

其他美食:
辣酒花螺
海鮮湯(免費)
上湯龍蝦頭伊麵底
芒果(免費)
  • 象拔蚌刺身、酥炸生蠔
2021-11-10 1781 瀏覽
今日與好友相聚,同往鯉魚門吃海鮮。這家店是朋友介紹的,水準穩定。餐廳是一貫海鮮飯館的格局,沒有富麗堂皇,就是樸實企理的模樣。椒鹽瀬尿蝦:這瀨尿蝦炒得相當香口,蝦肉剛剛離殼,蝦肉相當鮮甜,肉質爽嫩,又帶鹹香,比斑馬瀨尿蝦好吃得多。豉椒炒蟶子:蟶子啖啖肉,炒得爽口,還有貝類獨有的鮮甜味,配上惹味香口的豉椒,味濃而不過鹹,配白飯一流。鹽水魷魚:這魷魚相當新鮮,只是用簡單的鹽油水,已經吊起了魷魚的鮮味,魷魚肉質柔軟,完全不費勁去咬,不錯。花甲粉絲湯:這花甲有驚喜,估唔到花甲咁鮮甜,有少少清酒煮蜆那一種風味,粉絲索了鮮甜的湯汁,十分滋味,正呀!蒸魚:這蒸魚蒸到剛離骨,火侯剛剛好,魚肉又鮮甜又嫩滑,加上甜豉油的加持,鮮上加鮮。椒絲腐乳通菜:吃晚飯少不了青菜,這通菜帶腐乳的香,帶一點油亮,唔韌無渣,是正常水平。豆腐海鮮湯:呷一口海鮮湯,原來是豆腐魚湯,呈奶白色,湯汁充滿魚味,但又唔腥,有少少大頭菜吊味,十分順喉滋潤。蒸奄仔蟹:一年只有兩倜月吃到奄仔蟹,現在正值時令,蟹膏又多,蟹十分肥美,充滿黃油,蟹膏的甘香加上鮮甜的蟹肉,甘香鮮美,太滋味了,失儀態也要黏手指。最後送上的甜點是夏威夷木瓜,十分香甜,果

椒鹽瀬尿蝦:

豉椒炒蟶子:

鹽水魷魚:

花甲粉絲湯:

蒸魚:

椒絲腐乳通菜:
吃晚飯少不了青菜,這通菜帶腐乳的香,帶一點油亮,唔韌無渣,
是正常水平。

豆腐海鮮湯:

蒸奄仔蟹:

最後送上的甜點是夏威夷木瓜,十分香甜,果肉結實。

這一天的海鮮晚餐十分豐富,四大一細埋單二千七,約六七百一位,味道相當不錯,今天捧腹而回。

2021-11-06 1353 瀏覽
海鮮食得多,鯉魚門餐廳食過都唔止一間,食過咁多間,呢間係最值得推介的!處理海鮮,同埋煮海鮮嘅廚師真係好緊要!如果唔係啲海鮮有幾新鮮都冇用今晚叫咗m隻象拔蚌刺身,佢會俾個爐你可以打邊爐。之後就係一條六斤重嘅龍躉,咁大條梗係要二食啦!首先係西芹炒龍躉球,之後就係薑蔥龍躉頭腩。跟住仲有上湯龍蝦,煎米粉底,今次叫咗嘅係本地龍蝦2隻,因為海鮮檔話澳洲龍蝦唔抵食,反而本地龍蝦質素都係差唔多,價錢又平一半。佢又冇錯喎,啲肉質好結實彈牙,亦都好鮮甜!跟住再嚟嘅係5隻油鹽焗奄仔蟹,我覺得比薑蔥蟹好食好多。仲有豉椒炒蟶子,椒鹽賴尿蝦,一個楊州炒飯,仲有薑汁炒芥蘭。海鮮檔送咗兩條魚俾我哋,餐廳亦都免費幫我哋整咗個魚湯超級鮮甜。呢間餐廳臨走之前仲有果盤同埋糖水同埋蛋散做甜品最後食唔晒,總共要pack咗七盒野走又食又拎每人都唔使$1000FYI, 呢間餐廳係D 區

最後食唔晒,總共要pack咗七盒野走
又食又拎每人都唔使$1000

FYI, 呢間餐廳係D 區
2021-11-05
2021-10-19 943 瀏覽
因為婆婆住油塘 同鯉魚門好近 所以嗰日慶祝婆婆生日 就去咗鯉魚門食海鮮🎂全部海鮮揀完之後就即刻煮 夠晒新鮮😚全部都係時價 所以就唔寫價錢喇 嗰日六個人食咗$3000左右 都唔錯幾抵食👅.📌椒鹽斑馬瀨尿蝦 全日嘅𝒎𝒗𝒑 未食過咁鮮甜嘅瀨尿蝦 夠多肉 肉質又爽口夠彈牙🤩炒得好有獲氣 椒鹽味好香 但又唔會蓋過蝦嘅鮮味🤤揀咗軟殼嘅瀨尿蝦 應該係有走過油好脆卜卜 好似軟殼蟹咁 連啲殼都可以食埋🥳面頭仲有勁多爆香過嘅炸蒜🧄連埋個蝦一齊食夠晒惹味🔥.📌芝士焗龍蝦伊麵因為之前都嚟過一次 不過係食漢記🙈呢間嘅龍蝦伊麵比下去了🥺個龍蝦肉都鮮甜嘅 不過就唔算太多膏🤔但係啲芝士份量勁多 鋪滿成個面🧀但係芝士嘅鹹香味唔夠 似係加咗好多忌廉 奶味比較重🤭但係個伊麵底幾煙韌 唔會太腍一𝒑𝒂𝒕𝒑𝒂𝒕🤓但係整體質素同平時酒樓差唔多👀.📌油泡墨魚第一次食咁樣煮嘅墨魚🦑用咁淡口嘅煮法 好帶到墨魚嘅鮮味😚出奇地唔韌 好爽口 牙力唔好都一樣食到😎佢仲配埋蝦膏醬 嫌唔夠味可以點嚟食😋.📌油鹽水浸花甲每隻都好大好肥美😍湯底唔濃味 個花甲好鮮甜😚飲埋個湯都仲得🍲.📌菠蘿咕嚕肉食海鮮都要食下肉嘅🐷個咕嚕肉個皮炸到好脆 真係外脆內嫩 又
📌椒鹽斑馬瀨尿蝦

油泡墨魚

📌油鹽水浸花甲
油鹽水浸花甲

📌菠蘿咕嚕肉
食海鮮都要食下肉嘅🐷個咕嚕肉個皮炸到好脆 真係外脆內嫩 又冇豬騷味👍🏻最鍾意佢個汁夠酸 食落好開胃😌估唔到連炒小菜都做得唔錯 份量又夠多🥰
菠蘿咕嚕肉

📌椒絲腐乳炒通菜
雖然係腐乳 但呢個味道比較清🙈水份比較多 炒得唔夠香 唔太有獲氣🔥
椒絲腐乳炒通菜
椒鹽斑馬賴尿蝦
芝士焗龍蝦伊麵
油泡墨魚
油鹽水浸花甲
菠蘿咕嚕肉
椒絲腐乳炒通菜
2021-09-20 750 瀏覽
我一向食海鮮都係西貢,不過今次午餐走咗去鯉魚門諗住試吓,個度海鮮街好多魚檔洒家,真係9曲13彎,我哋都不知如何選擇好,我哋最後是但入左一間,店內裝修比較傳統,帶有懷舊氣息,好有風味,座位寬敞舒適,雖然舊但地方整潔乾淨,店員服務態度非常好而且有禮,海鮮鮮味十足,象拔蚌刺身勁鮮甜、賴尿蝦野味、所有都味道非常好食,雖然價錢真不平,但咁高質正常的,我哋兩人食了$2600,食得非常飽亦都好滿足,我哋一定會再去食。
2021-08-24
2021-07-11 924 瀏覽
龍騰海鮮酒樓 (鯉魚門)📍鯉魚門海傍道中1-2號地下5字真言形容抵食夾大件 十幾人食圍返每人400蚊既一餐海鮮餐1.椒鹽豆腐真係好大碟,味道我就覺得好一般 中規中矩2.油鹽水蜆比較清淡既一味,普普通通但係唔知點解當日嘅水蜆都較為偏紅3.豉椒炒聖子 ( 炸米粉底) 有鍋氣既一碟,最特別係個米粉底,重點在於點埋d汁黎食而佢炒嘅聖子都唔輸蝕,小編本身是一個好嘴刁嘅人 但係都會不停夾佢呢一個餸#必食推介4.大班2味😂會分別有蒸魚同炸魚,味道真係值得一讚!重點啲魚係冇骨嘅,擔心食魚有骨既人絕對可以放心吃,大啖吃!5.魚湯勁鮮甜 又好大煲 當日每個人(12人)都至少飲到兩碗,而我覺得真系太好飲 引吾住一次過飲左3碗6.椒鹽賴尿蝦脆卜卜既蝦殼,店員仲好貼心附送鉸剪俾我哋剪蝦殻,但如果你好似小編嘅男朋友咁懶 只係口咬賴尿蝦嘅話可能就會有啲難度,因為它啲殼太硬了7.咕嚕肉大大碟嘅咕嚕肉,唔會好酸8.椒鹽鮮魷平時食個d一細舊,呢度既鮮魷好大舊得黎都炸得幾香口,抵食新鮮大件!9.唐生菜清淡大碟得黎食唔哂😂 10.油泡鮑片值得一試,美味👍🏻👍🏻 仲要係秒速俾人夾哂,可想言之它既威力11.南瓜糖水微甜得黎有少

龍騰海鮮酒樓 (鯉魚門)
📍鯉魚門海傍道中1-2號地下

5字真言形容
抵食夾大件
十幾人食圍返每人400蚊既一餐海鮮餐

1.椒鹽豆腐
真係好大碟,味道我就覺得好一般 中規中矩

2.油鹽水蜆
比較清淡既一味,普普通通
但係唔知點解當日嘅水蜆都較為偏紅

3.豉椒炒聖子 ( 炸米粉底)
有鍋氣既一碟,最特別係個米粉底,重點在於點埋d汁黎食
#必食推介

4.大班2味😂

5.魚湯

6.椒鹽賴尿蝦

7.咕嚕肉
大大碟嘅咕嚕肉,唔會好酸

8.椒鹽鮮魷

9.唐生菜
清淡大碟得黎食唔哂😂

10.油泡鮑片

11.南瓜糖水
微甜得黎有少許奶味又帶點南瓜絲
不錯選擇

12.木瓜
木瓜真係好甜,無論我幾飽都好 都堅持要食一整個木瓜

⭐️環境方面
Book左會有一間大房,一台12人限聚岩岩好, 最岩一家大細黎食飯,房間有一部電視 📺睇
侍應服務都好好,食完多骨既菜色都會馬上換碟,人未黎齊既時候都好識做話唔上菜住,人齊都會禮貌問聲幾時上菜
2020-09-28 1214 瀏覽
今晚來到鯉魚門的龍騰酒樓吃晚飯。餐廳有兩層,裝修比較傳統,帶有懷舊氣息。首先上桌的是刺身,象拔蚌刺身未吃已聞到一陣腥味,不過海鮮有腥味是正常的。刺身帶甜味,尚算爽口,雖然有墊冰,但如果溫度再凍一點更好。相對來說,魷魚刺身比較失色,不過非常新鮮,觸鬚仍在捲動。椒鹽賴尿蝦幾惹味,肉很多,不會煮得過老,保持了蝦的鮮味。蟶子米粉底很推薦,蟶子新鮮又鮮甜,豉汁沒有搶走味道。米粉炸得香脆,唯一美中不足是米粉明顯有油味,稍嫌油膩。黃皮老虎斑炸魚,極度推薦,從未吃過口感這麼爽彈的魚,新體驗。不是每天都有這種魚,想吃請預早幾日打電話叫老闆留魚。黃皮老虎球起肉炒球,魚肉鮮嫩,但不及炸的驚艷。蒸蟹,好多膏,蟹肉紥實。南瓜露糖水香濃,食飽都一定要飲👍
今晚來到鯉魚門的龍騰酒樓吃晚飯。

餐廳有兩層,裝修比較傳統,帶有懷舊氣息。

相對來說,魷魚刺身比較失色,不過非常新鮮,觸鬚仍在捲動。

椒鹽賴尿蝦幾惹味,肉很多,不會煮得過老,保持了蝦的鮮味。

黃皮老虎球起肉炒球,魚肉鮮嫩,但不及炸的驚艷。

蒸蟹,好多膏,蟹肉紥實。

南瓜露糖水香濃,食飽都一定要飲👍

2018-07-15 3405 瀏覽
我地鐘意去呢間因爲佢出面有枱,可以睇到鋰魚門景,我次次去鋰魚門都會為左個景而去呢間。叫左支白酒,400蚊吾貴,落大雨出面得我地一枱,有個阿姐特登出黎酙酒,服侍我地呢一枱(所以張單甘貴,哈哈)碟碟都好好食,其實次次都無伏,耐吾耐都去食,預左500一位,吾計支酒,今次貴左d⋯⋯吾抵得要寫下(供晾人地既價錢出黎,遲早入blacklist 哈哈)我朋友好勇敢,叫sashimi牡丹蝦,佢夠膽叫我夠膽食,食完無肚疴,甘其實呢間舖既衛生情況都好好。個蝦頭整返熟豉油汁煮,個蝦頭勁好食,多肉到同甜到呢⋯⋯蝦身做sashimi好大隻,不過都係食日本菜果d牡丹蝦甜d好食d⋯⋯ nice try!呢度個果皮係陳年果隻,阿媽都話而家好難買靚果皮,所以果皮蒸鮑魚係必食。不過果皮數量一次俾一次少,今次隻鮑魚上面得兩三條.....老虎斑同冬風螺無咩特別吾洗講。竟然無帶子炒西蘭花!結果食左個薑汁芥蘭,油到呢⋯⋯下次都係吾好叫炒菜食

老虎斑同冬風螺無咩特別吾洗講。

2018-06-03 2444 瀏覽
這位置最偏的酒家,但卻非一般的正斗!牡丹蝦新鮮至極,蝦身隻隻晶瑩剔透,肉質爽脆,蝦頭還會動!真夠生猛!蝦頭炸後盡是金黃,蝦膏滿溢,美味程度足讓我們完全把膽固醇拋諸腦後!椒鹽瀨尿蝦也值得一試!蝦肉鮮甜爽口,伴着惹味椒鹽,直是極品!友人笑說龍蝦伊麵的主角是伊麵,當然不是!龍蝦爽甜,半隻已是大滿足!伊麵君,我要把你放下了。壓軸登場的薑蔥蒸鮑魚,比手掌還要大,1.5吋厚,確可稱王!薑蔥本已提鮮,簡單加上少許豉油,已能成為世界級美食。肉質軟韌適中,真是味蕾上的享受!這晚的鮮味,可真精彩絕倫!
這位置最偏的酒家,但卻非一般的正斗!

這晚的鮮味,可真精彩絕倫!
2018-04-10 1810 瀏覽
呢間食店其實因公司關係嚟過幾次,喺呢到勝在可以喺附近嘅海鮮檔揀好買嘅🐟海鮮🦀,即時可以拎去相關嘅酒樓煮🔥~食店煮嘅食物都幾夠穫氣🔥㗎~不過,今次可能近新年,食團年飯嘅人較多,煮個龍蝦時啲失手,個龍蝦裡面有點生啊…冇咁多人應該會好啲嘅~呢到出名係個南瓜西米露糖水,姐姐係拎埋個煲仔入嚟房到煮㗎~(可能係包房同埋我哋有幾圍呱~) 一絲絲嘅南瓜蓉加埋西米,味道真係好香好正啊~PS:南瓜西米露要提早預訂的。

PS:南瓜西米露要提早預訂的。

南瓜西米露

2018-02-12
慶祝紀念
團年飯
南瓜西米露
2017-11-27 2146 瀏覽
鯉魚門嘅海鮮聽得多,不過都仲未試過,今次朋友帶食,龍騰,因為同行朋友比較熟悉所以今次純食,無份點菜。象拔蚌係蒜蓉蒸而鮑魚都係清蒸,兩者都好嫩口,只係鮮味欠奉,但係之後好幾道菜都好有驚喜。哩味蒜蓉蝦好香蒜味,每一隻都炒到好香口,肉質一啲都唔淋,好彈牙。而椒鹽鮮魷就係今晚嘅重點,份量好大,炸粉一啲都唔多,不過仍然好香脆,魷魚嘅肉質好新鮮,係必食之選!仲有一味特別啲嘅係咕嚕肉,份量好大好多肉,肥瘦適中。

仲有一味特別啲嘅係咕嚕肉,份量好大好多肉,肥瘦適中。