2024-08-16 546 瀏覽
見到呢度咁多好評,放工經過 MetroPlaza 就特登搵佢嚟試吓,買咗呢度好多人推介嘅普洱珍珠奶茶。 點知難飲到不得了,成杯嘢冇茶味,冇奶味,珍珠又冇甜味。 真心唔明點解咁多人讚!! 結論:難飲!冇下次!
結論:難飲!冇下次!
2024-08-16
3 分鐘 (外賣自取)
$41 (其他)
2024-08-13 675 瀏覽
葵芳新都會原來已經開咗喇🤩之前圍板見到係龜記勁開心,因為知道係台灣好出名既,依家新開張當然要去吓啦❤️紅柚翡翠🥤見到個餐牌係熱銷第1名招牌飲品!就試下佢😍入面有大量新鮮西柚肉酸酸甜甜,但飲落好清新,仲加咗粒粒蘆薈,每一啖吸落都食到果粒👍🏻好正 🧋碎銀普洱奶茶加珍珠碎飲普洱完全唔苦澀,微微茶香 ,琥珀珍珠係透明,口感係煙煙韌韌,仲有少少甜味,配合埋一齊飲係無得輸既組合🤩依家飲完成日收工都心思思想再飲

紅柚翡翠🥤

🧋碎銀普洱奶茶加珍珠
碎飲普洱完全唔苦澀,微微茶香

依家飲完成日收工都心思思想再飲
2024-08-11 599 瀏覽
葵芳兩大商場一直都是手搖店的修煉場,選擇跟款式眾多實在多不勝數;早兩月開始又有來自台灣的人氣品牌來到香港開設本地的首間分店,主打健康天然古早味道,就跟中同們來試試這家紅柚翡翠 $42(珍珠 +$5)先來店家的招牌飲料,這個在台灣月售100萬杯超誇張,來到香港也是人氣飲料啊!加入新鮮西柚肉再配上代表「翡翠」的綠茶,酸酸甜甜好清爽啊!飲品真的有非常多的西柚肉,每飲一口啖都飲到絲絲柚肉,再另加由蜂蜜製成的琥珀珀珍珠,口感豐富,綠茶茶香帶回甘~ 選了三分糖,不過對於我們來說也已經太甜,如果不嗜甜的朋友可以直接走甜會比較好蘋果紅萱 $38(蘆薈 +$7)另一款同樣是店家的人氣特色飲品,新鮮蘋果汁搭配集合茶香、花香、熟果香三種口味的三韻紅萱,喝起來非常順口,茶底本身甘醇渾厚也回甘,蘋果香甜味道芬芳,建議加配蘆薈令增加口感,一喝就愛上了!糖度很適合調成一分糖,因為會更突顯出茶味跟蘋果香~ 開業至今已成了銷售排行榜前五名,味道實在很好自己很喜歡這個碎銀普洱鮮乳 $36(珍珠 +$5)還是首次喝碎銀普洱,聽店員介紹才知道這款茶葉是帶有微微的糯米香!去年首次接觸了這種如此有特色的中國茶之後就很喜歡了,自帶
紅柚翡翠 $42(珍珠 +$5)

蘋果紅萱 $38(蘆薈 +$7)

碎銀普洱鮮乳 $36(珍珠 +$5)
還是首次喝碎銀普洱,聽店員介紹才知道這款茶葉是帶有微微的糯米香!去年首次接觸了這種如此有特色的中國茶之後就很喜歡了,自帶糯米的香氣本來就已經夠特別,加上牛奶又會有另一種風味~ 這杯實際上的比例是以鮮牛奶為主打,茶味不會太重但每一口都會喝到淡淡的茶香,口感因為牛奶而變得香滑;聽從店員推介加入蜂蜜珍珠,飲品會滲出微微蜂蜜的香甜,值得一試
店家是來自創立於2017年的台灣過江龍手搖茶飲品牌,不少在台灣旅行的港人早已對這間手搖店並不陌生~ 以堅持新鮮、健康、天然為理念,供應的款式以茶為主調,再搭配其他的天然食材,簡單純粹的味道,最重點是可以喝得健康點啊!對於想喝手搖又怕糖份高的朋友(包括我)來說這個很適合,下次要再來試試別的
2024-07-29
5 分鐘 (外賣自取)
2024-08-08 511 瀏覽
台灣人氣茶飲店 「龜記茗茶」!黎左葵芳新都會廣場啦!!!帶左狗仔去散步 即刻買黎去飲!💯紅柚翡翠呢個店內No.1既真係實至名歸!我本人都大推呢杯!佢西柚肉係非常之多 啖啖肉!茶底清新 柚肉微酸 但沒有完全蓋過茶味~叫三分糖都唔會淡口!熱天飲非常之爽⭕️蘋果紅萱使用100%蘋果汁 茶底用左紅萱茶2樣都係比較清香淡雅🍎🌼呢個可以3分/1分甜都可以會更突出到蘋果既香氣!龜記2款飲品既茶味都出色!飲落感受到原材料既存在唔會死甜假味 大家快d去試下就知我無吹水!🫰🏻
台灣人氣茶飲店 「龜記茗茶」!
黎左葵芳新都會廣場啦!!!
帶左狗仔去散步 即刻買黎去飲!

💯紅柚翡翠
呢個店內No.1既真係實至名歸!
我本人都大推呢杯!
佢西柚肉係非常之多 啖啖肉!
茶底清新 柚肉微酸
但沒有完全蓋過茶味~
叫三分糖都唔會淡口!
熱天飲非常之爽

⭕️蘋果紅萱
使用100%蘋果汁
茶底用左紅萱茶
2樣都係比較清香淡雅🍎🌼
呢個可以3分/1分甜都可以
會更突出到蘋果既香氣!

龜記2款飲品既茶味都出色!
飲落感受到原材料既存在
唔會死甜假味
大家快d去試下就知我無吹水!🫰🏻
店名: 龜記茗茶地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖葵芳站 E 出口,行2分鐘環境: 外賣價錢: 4.5/5味道: 5/5呢間大熱過江龍古早味手搖茶飲店🧋係台灣已經坐擁超過150間分店🇹🇼,首間海外分店進駐香港‼️有多款主打健康天然古早味既茗茶茶底選擇🫖,配搭新鮮✨!今次就試左幾款龜記推薦👍🏻,睇下點解茶葉愛好者同奶茶迷都為之若狂😳~凍桂圓翡翠 加珍珠 ❤️❤️❤️❤️❤️$38 (+$5)首先翡翠其實係綠茶底🍵,配合桂圓口味獨特創新,飲第一啖俾個種清新驚艷到🤩!加$5有 黃 金 珍 珠 ✨~明顯食得出有別於坊間用黑糖磋出黎既!聽店員介紹佢地係採用更富營養價值既天然蜂蜜🍯,所以擺耐左都唔會變硬🙅🏻‍♀️!果然一路飲住去葵廣掃街到最後仲係好煙韌Q彈🫶🏻榮登近期珍珠世一🧋!凍碎銀普洱鮮乳 加珍珠 ❤️❤️❤️❤️❤️$38 (+$5)龜記2023年秋冬推出既碎銀普洱茶底香高、湯厚、綿滑🫖~加入滑順明治鮮牛乳後🥛,令普洱茶醇厚既風味更加豐富同平衡,更賦予茶飲滑順既質感🤤!加埋有淡淡蜂蜜香既金黃色琥珀珍珠🍯,絕配😋~翡翠鮮乳茶 加蘆薈 ❤️❤️❤️❤️$38 (+$7)飲完以上兩杯✌🏻忍唔住再嗌多兩杯外賣🥡!茶
店名: 龜記茗茶

地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖
葵芳站 E 出口,行2分鐘

環境: 外賣
價錢: 4.5/5
味道: 5/5

凍桂圓翡翠 加珍珠 ❤️❤️❤️❤️❤️
$38 (+$5)

凍碎銀普洱鮮乳 加珍珠 ❤️❤️❤️❤️❤️
$38 (+$5)

翡翠鮮乳茶 加蘆薈 ❤️❤️❤️❤️
$38 (+$7)
飲完以上兩杯✌🏻忍唔住再嗌多兩杯外賣🥡!茶韻清香回甘既綠茶底🍵令人越喝越上癮🥰!加埋濃厚牛乳🥛,碰撞出龜記專屬既清爽淡雅香氣~試完蜂蜜珍珠今次試下加蘆薈果粒,香甜順口,大推☺️~

紅柚翡翠 加蘆薈 ❤️❤️❤️❤️❤️
$42 (+$7)
熱銷榜TOP 1必飲🌟~超適合炎炎夏日之選⛱!每日新鮮手挖紅柚🍊,滿滿果粒一啖接一啖👄!飽滿多汁既西柚果肉果香酸甜,份量仲好大方實在!同甘醇綠茶底結合後🍵,係口中迸發清爽回甘,有得食又有得飲~再加埋蘆薈,夏天消暑解渴一流☀️!
🇭🇰全港首間|過江龍手搖店🥤龜記茗茶 喺🇹🇼台灣擁有超過百間分店🌟主打健康天然的古早味手搖飲品🥤,以高級茶葉🍂做茶底, 成功吸引一眾茶迷🥳📸旁邊有打卡位, 墨綠色瓦磚牆身🟩🙌🏻寫上「#小人物大生活」霓虹燈💡, 十分文青🧚🏻‍♀️大部分飲品皆可自選糖度及冰度🧊*除指定飲品及🐝蜜蜂工坊系列🔸紅柚翡翠🍵 $42 8/10🔝熱銷榜No. 1️⃣新鮮解渴的紅柚🔴配搭淡雅的翡翠綠茶 🍵三分糖, 甜度剛好👌🏻😻每啖都飲到超多果肉粒🤤, 份量十足😚☀️夏天清新解渴の選😎🙂‍↕️不愧是龜記👑皇牌人氣產品❣️🔸碎銀普洱奶茶☕️ $38 6/10🍂優質普洱茶葉, 口腔中散發淡淡陳香味😌🧋貫徹台式奶茶, 偏重奶味🥛, 口感順滑📚碎銀普洱 = 普洱熟茶🍂(溫性)☑️暖胃養胃, 減肥降脂及促進消化
🇭🇰全港首間|過江龍手搖店🥤
龜記茗茶 喺🇹🇼台灣擁有超過百間分店
🌟主打健康天然的古早味手搖飲品🥤,
以高級茶葉🍂做茶底, 成功吸引一眾茶迷🥳

📸旁邊有打卡位, 墨綠色瓦磚牆身🟩
🙌🏻寫上「#小人物大生活」霓虹燈💡, 十分文青

🧚🏻‍♀️大部分飲品皆可自選糖度及冰度🧊
*除指定飲品及🐝蜜蜂工坊系列

🔸紅柚翡翠🍵 $42 8/10
🔝熱銷榜No. 1️⃣
新鮮解渴的紅柚🔴配搭淡雅的翡翠綠茶 🍵
三分糖, 甜度剛好👌🏻
😻每啖都飲到超多果肉粒🤤, 份量十足😚
☀️夏天清新解渴の選😎
🙂‍↕️不愧是龜記👑皇牌人氣產品❣️

🔸碎銀普洱奶茶☕️ $38 6/10
🍂優質普洱茶葉, 口腔中散發淡淡陳香味😌
🧋貫徹台式奶茶, 偏重奶味🥛, 口感順滑

📚碎銀普洱 = 普洱熟茶🍂(溫性)
☑️暖胃養胃, 減肥降脂及促進消化
  • 紅柚翡翠
📍 記茗茶以古樸包裝配上古早味飲品 成功係台灣成為大熱茶飲店ー 連台灣朋友亦大推薦! 🙋🏻‍♀️首間分店位於葵芳 墨綠色磚牆營造傳統高雅感🙈 🌀 蘋果紅萱 以清新的三韻紅萱作為茶底 熟成半發酵茶味道不會太濃烈 但帶點花香而口感清爽! 加入100%新鮮蘋果原汁 蘋果香甜果香同茶味好夾 入口順口又唔會甜膩 炎炎夏日飲落好解暑~🌀 紅柚翡翠朋友同樣地揀咗水果系列🙈 係熱銷第1 名招牌飲品! 用咗大量新鮮西柚肉 酸味較重 但飲落好清新醒神😂 每一啖 吸落都食到果粒 相當足料🙋🏻‍♀️
📍

首間分店位於葵芳 墨綠色磚牆營造傳統高雅感🙈

🌀 蘋果紅萱

🌀 紅柚翡翠

10 分鐘 (堂食)
  • 蘋果紅萱
2024-07-27 294 瀏覽
每次去台灣必喝的龜記茗茶終於終於黎香港喇!今次係葵芳新都會開設香港首店即刻去捧下場,去飲番杯我最愛嘅紅柚翡翠先▪️紅柚翡翠店家招牌no.1,長期人氣之選選用新鮮西柚肉,入口超級fresh充滿紅柚清香,加埋果肉,酸酸甜甜好清爽建議點3分糖剛好,可以完美體會西柚嘅清新感▪️蘋果紅萱茶底選用三韻紅萱,花香茶底加入新鮮蘋果汁超愛蘋果香嘅香濃感,仲可以感受到茶香點了一分糖,令原本蘋果香甜感更明顯,呢個組合超愛啊!
每次去台灣必喝的龜記茗茶
終於終於黎香港喇!
今次係葵芳新都會開設香港首店
即刻去捧下場,去飲番杯我最愛嘅紅柚翡翠先

▪️紅柚翡翠
店家招牌no.1,長期人氣之選
選用新鮮西柚肉,入口超級fresh
充滿紅柚清香,加埋果肉,酸酸甜甜好清爽
建議點3分糖剛好,可以完美體會西柚嘅清新感

▪️蘋果紅萱
茶底選用三韻紅萱,花香茶底加入新鮮蘋果汁
超愛蘋果香嘅香濃感,仲可以感受到茶香
點了一分糖,令原本蘋果香甜感更明顯,呢個組合超愛啊!

2024-07-25 410 瀏覽
早前去台灣竟然無飲到珍奶,見葵廣開咗一間人氣過江龍,即刻去咗買返杯試下。店面有列出熱銷嘅排行榜,我就選咗一杯top one嘅紅柚翡翠。平時我都好喜歡依個口味,果味清爽,好適合炎炎夏日飲,好消暑啊!龜記嘅紅柚翡翠內有好多柚子肉,每飲一啖都飲到絲絲柚肉,配埋綠茶幽幽茶香帶回甘,同酸甜柚肉好夾。我仲加咗蘆薈粒有啲咬口,一分糖但水果嘅糖分都好足夠,下次試埋無糖先。朋友點咗碎銀普洱鮮乳,鮮乳奶味唔會太搶,茶味無想像中咁濃,整體各方面都幾平衡。鮮奶茶加珍珠試埋佢另一款配料,珍珠size偏細同埋軟q口感為主,煲得透好易咬,但朋友係煙韌控,就想再有咬口啲。店舖位置係新都會廣場,買外賣比朋友都好方便。下次途經會想再買杯飲,試多幾款口味。

• 紅柚翡翠
2024-07-23 426 瀏覽
台灣過江龍茶飲店「龜記」開業喇✨🎉台灣過江龍手搖茶飲「龜記」 創立於2017年,海外首間分店已進駐葵芳新都會!!主打健康天然古早味,堅持新鮮、健康、天然為初衷,皇牌飲品「紅柚翡翠」為夏日帶來一抹清新,將品牌文化及台灣古早味帶到香港。紅柚翡翠海量紅柚果肉配上清新綠茶,入口清新醒神,加上黑糖珍珠富有嚼勁,每口充滿果肉加珍珠,整體層次豐富,口感大提升蘋果紅萱龜記「醇粹」系列中必點既手搖單品!既有原來既茶香外,更有淡淡的花香與果香,喝起來非常順口,加上蘋果的淡淡香氣,令人精神為之一振,即使糖度調成為一分糖,也不會覺苦澀,到店必試!茶王奶茶以烏龍茶王作茶底,入口帶有烘焙香且口感絲滑,啖啖烘焙香醇和奶香,一試難忘龜記茗茶📍葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖
台灣過江龍茶飲店「龜記」開業喇✨🎉

紅柚翡翠

蘋果紅萱

茶王奶茶
以烏龍茶王作茶底,入口帶有烘焙香且口感
絲滑,啖啖烘焙香醇和奶香,一試難忘

龜記茗茶
📍葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖
2024-07-22 398 瀏覽
好耐冇去過台灣旅行,估唔到而家香港開埋龜記,好大驚喜即刻飲返兩杯先☺️☺️💥凍紅柚翡翠本人好喜歡吃紅柚,酸酸甜甜飲落好清爽,翡翠就是綠茶,綠茶做茶底配埋西柚,非常清新,強烈推薦大家要試👍💥凍茶王奶茶男士們都係喜歡喝奶茶,烏龍茶底配上優質茶葉,茶味香濃,非常好飲🤤下次再加埋佢的珍珠,應該更昇華😋呢度好近我做嘢地方,下次約埋同事再嚟試下先😋再唔係可以買返屋企同屋企人分享,因為我都有好多飲品想試🤤🤤

💥凍紅柚翡翠

💥凍茶王奶茶

2024-07-20 1298 瀏覽
過到嚟「新都會廣場」攞嘢,偶然經過呢一間「龜記茗茶」,印象中好似舊年年尾晌台灣踩單車時見過,因為個名比較特別,見唔少人幫襯,就試番兩杯。晌等待期間,上網睇睇,原來佢晌台灣有超過百幾間分店,主打健康天然古早味嘅茶飲,唔會太多花巧嘢,並以較高級嘅茶葉做茶底,務求以質取勝。一般台式茶飲店嘅裝修都比較簡約,呢度都唔例外,不過,晌一側墨綠色瓦仔牆身上,寫住「#小人物大生活」,喺幾搶鏡,見唔少人企埋去打打卡。餐牌嘅分類都幾文青:醇萃、鮮調、鄉韻、奶茶、鮮乳、蜜蜂工房,仲兩款配料可加,如大多數台式茶飲店,糖度及冰度都可以自選,少量款式除外,如蜜蜂工房系列就有糖度固定。如果心大心細唔知揀咩好,就不妨晌「熱銷排行榜」中睇吓有無心水!小弟一向喜歡珍珠奶茶或鮮乳飲品,而蜜蜂嘢就啱晒我老婆。佢哋都沖咗啲奶茶俾大家試飲,不妨飲杯試試再決定揀咩飲。環保少少用上紙杯,不過,就可惜啲睇唔到裡面個樣,但都麻煩咗店員未封蓋前俾小弟影張相,難得佢哋又無所謂,服務一欄加多少少分!雷夢蘆薈蜜 $42老婆問我咩叫做「雷蒙」,哈哈!如果去得台灣多你就知佢哋好多音譯嘅名詞改得特別有詩意,「雷夢」咪即喺檸檬囉,但呢杯所用嘅喺青檸,加上
!小弟一向喜歡珍珠奶茶或鮮乳飲品,而蜜蜂嘢就啱晒我老婆。
雷夢蘆薈蜜 $42

老婆問我咩叫做「雷蒙」,哈哈!如果去得台灣多你就知佢哋好多音譯嘅名詞改得特別有詩意,「雷夢」咪即喺檸檬囉,但呢杯所用嘅喺青檸,加上用咗「蜜蜂工房」嘅天然蜂蜜,飲落味道清新滋潤,加埋杯內有唔少蘆薈粒粒,添加多一份口感,清爽解渴。
雷夢蘆薈蜜
雷夢蘆薈蜜
碎銀普洱鮮乳+珍珠 $43

雖然久唔久都去飲茶,唔喺香片就普洱,不過,好老實再細分嘅,就真喺唔講究喇。而眼前呢一杯碎銀普洱鮮乳當然喺以鮮牛奶為主打啦,飲落香滑,奶味濃郁,細味之下滲出茶香,同飲奶茶又有啲分別,而珍珠口感比較軟糯多啲,但落得非常之多。
碎銀普洱鮮乳+珍珠
碎銀普洱鮮乳+珍珠
一杯台式茶飲好唔好,歸根究底都喺講用料,用料好就已經成功一半啦,加上好嘅配搭,製作認真,都差唔得去邊。
外賣自取
$42 (其他)
2024-07-19 278 瀏覽
之前在台灣幫襯過龜記茗茶台灣超多分店的~覺得質素水準幾高 返到香港都念念不忘 難得進駐葵芳新都會一定要衝去買兩杯飲🧋用上綠色的磚牆加上#小人物大生活霓虹燈做打卡牆超吸精🔺雷夢蘆薈蜜(少冰 五分糖) $42用上檸檬原汁🍋,搭配台灣蜜蜂工坊的蜂蜜🍯加入新鮮晶瑩剔透清爽的蘆薈粒粒味道天然簡單清爽,有咀嚼感絕對係夏日「甜蜜滋味」🌞🤍🔺紅柚翡翠 (少冰 八分糖) $42綠茶配飽滿新解的葡萄柚 可以飲到滿滿果粒,份量十足甜同酸度剛好,好清新解渴果然是龜記皇牌大人氣產品✨
之前在台灣幫襯過龜記茗茶
台灣超多分店的~覺得質素水準幾高
返到香港都念念不忘 難得進駐葵芳新都會
一定要衝去買兩杯飲🧋

用上綠色的磚牆加上#小人物大生活霓虹燈做打卡牆超吸精

🔺雷夢蘆薈蜜(少冰 五分糖) $42
用上檸檬原汁🍋,搭配台灣蜜蜂工坊的蜂蜜🍯
加入新鮮晶瑩剔透清爽的蘆薈粒粒
味道天然簡單清爽,有咀嚼感
絕對係夏日「甜蜜滋味」🌞🤍

🔺紅柚翡翠 (少冰 八分糖) $42
綠茶配飽滿新解的葡萄柚
可以飲到滿滿果粒,份量十足
甜同酸度剛好,好清新解渴
果然是龜記皇牌大人氣產品✨
2024-07-18 174 瀏覽
天氣咁熱 一出街就要飲啲冰凍既飲品🙈但係一般嘅手搖店 都係高糖份 冇咁健康係葵芳新開過江龍手搖店位置係新都會廣場 好多人排隊呀果然好受歡迎😍台灣龜記 佢地係主打天然健康古早味飲唔落就健康好多😊 紅柚翡翠用新鮮嘅紅柚加上茶底酸酸甜甜 夠晒清爽 仲飲到滿滿嘅紅柚肉蘋果紅萱蘋果汁加上紅茶 蘋果味同茶味 啱啱好唔會互相搶咗對方 都係清新之選 好消暑佢地仲會有唔同飲品比大家試飲 好細心嫁 😍健康又好飲 絕對係夏天消暑新選擇👍👍👍
天氣咁熱 一出街就要飲啲冰凍既飲品🙈

佢地仲會有唔同飲品比大家試飲 好細心嫁 😍
健康又好飲 絕對係夏天消暑新選擇👍👍👍

1K
2024-07-18 155 瀏覽
龜記茗茶台灣手捲茶開到去葵芳.紅柚翡翠 $42Signature, 紅柚多幾真材實料 飲落酸酸甜甜天氣咁熱飲好消暑雷夢蘆薈蜜 $42檸檬汁加蜜蜂工坊honey 🍯 同埋蘆薈豐富口感超清爽, 呢款係default 甜度仲有好多茶款選擇 好彩有個排行榜岩哂選擇困難者佢位置其實係電梯後面好易行過龍睇唔到店面仲有quote d 字俾人打卡下次要試其他野飲先 聽講d 茶都好飲@guiji_hk葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖
龜記茗茶

台灣手捲茶開到去葵芳.

紅柚翡翠 $42
Signature, 紅柚多幾真材實料 飲落酸酸甜甜
天氣咁熱飲好消暑

雷夢蘆薈蜜 $42
檸檬汁加蜜蜂工坊honey 🍯 同埋蘆薈豐富口感
超清爽, 呢款係default 甜度

仲有好多茶款選擇 好彩有個排行榜
岩哂選擇困難者