2014-11-29 2824 瀏覽
記得小時候經常嚷着爸媽去吃壽司, 但總是請求了二三十次才有機會去一次, 最記得多數去的壽司店是當時頗有名氣的「元綠」, 大家還記得它嗎? 現在還有嗎? 看來已結業得七七八八。的確人大了, 對食物質素要求高了, 辛苦揾來志在食, 它的確不可能令我戀上, 又怎會去再呢? 幸兒今次讓我遇上它, 一間令我一試難忘, 繼而戀上, 甚至着迷了…….的壽司店。小店位於寧靜的街角, 灰泥石牆配上日式的竹簾, 還以細小的綠色植物包圍着, 再加上柔和的燈光, 感覺尤如置身於日本的當中, 的確這裏的裝潢充滿着日式傳統的元素, 而大部份食材亦是由日本新鮮空運到港, 看來牆上所掛的“鮮”字相當合適。店內除了擺放多幅黑白色的食材相片外, 牆上還刻了日式的圖畫、掛了寫上日本字的小木牌, 而最搶眼的是那幅以魚為主題的布畫, 條條栩栩如生, 尤如努力覓食中。小店地方不大, 當日內設三張四人位的木枱木椅、一張八人長枱, 還有L字形的吧枱, 坐在吧枱座位上還可看到師父投入製作的過程。柔和的燈光、寧靜的環境, 以及簡約平實的和風式裝潢, 舒適得令人有種家的感覺。據知本店是按時令節季而為客人帶來最合適且優質的刺身, 正是11月
據知本店是按時令節季而為客人帶來最合適且優質的刺身, 正是11月下旬至1月份, 盛冬的寒鰤魚是特別肥美, 此時怎能不吃, 故先來一客寒鰤魚刺身。平時都會外出吃壽司刺身, 但寒鰤魚真很少見, 究竟它是什麼? 寫食評的好處就是引起我對食材產生興趣, 推動我上網查明。經上網細閱, 原來鰤魚含有豐富的DHA,是人腦營養必不可少的高度不飽和脂肪酸, 對人體很健康的食物。而第二年冬天, 長成體長1米、體重10公斤的成魚, 南下產卵, 此時捕撈的鰤魚稱爲“寒鰤”,是最美味的, 看來今晚有口福。
寒鰤魚刺身
背位
此客寒鰤魚刺身 ($568)由三款組成, 先由品嚐的先後次序介紹一下。片片切成近三角形的背位($168/ 5塊), 色澤紅潤, 魚肉質感柔軟, 雖油份較少, 但爽口甘香, 清新而鮮味一流。
二番腩他他
中間是二番腩他他($188), 以脆口的紫菜 捲着伴食。二番腩 為魚頭下的中間位, 油份比背位多, 雖並不是最肥美的位置, 但油香味明顯比前者強烈, 混入清新的蔥花粒 可減卻一些油膩感, 再加入芝麻粒, 更能提升其香口之感。
一番腩
最後是切成長形的一番腩($208/5塊), 是三者之中之最, 亦是個人認為最美味的一款。其油份最高, 肉厚油肥, 每咬一口油脂均逐漸佈滿口腔每一角落, 油潤得令人難忘。而肥美的魚肉本身已很有口感, 再 "界"上紋路更進一步提升口感層次, 加上無比鮮美, 簡直是三款之霸。
特上壽司定食
一場來到又怎能只吃刺身, 壽司亦不能缺少。要吃就吃最好, 那便點選了一客特上壽司定食($288)。一客共有十二件不同款式即叫即製的壽司, 配上三小碟前菜、一碗沙律及味噌湯, 份量十足, 極之豐富。
三款前菜
前菜有墨西哥海膽寒天, 以鰹魚魚湯製成, 鮮甜的魚湯配上甘香的海膽, 味道美味, 而質感極之滑溜。另一款是菠菜蟹柳, 雖配搭簡單, 但墨綠色的菠菜弄得清新嫩口, 挺不錯。最後是絲絲的醃漬大根, 酸咪咪兼爽口, 用來作為前菜最適合不過。
沙律菜及味噌湯
還有那碗清新爽脆的沙律菜, 甜美多汁的車厘茄加入酸咪咪的沙律醋汁, 令人開胃醒神, 亦清新怡人。暖笠笠的味噌湯內有不少油豆腐、滑身的昆布, 還添加了少許青蔥碎, 味道剛好, 絶不會如平時所喝的味噌湯味道偏鹹。
特上壽司
一板十二件各具特色的壽司大小相若, 賣相精緻吸引, 其實要品嚐每件壽司的獨特味道亦要按先後次序進食, 並不是如迴轉壽司, 看到想吃什麼就拿什麼來吃。要先由味道最清淡吃起, 最後一件則是味道濃郁的。每件壽司的米飯粒粒晶瑩亮澤, 圓潤且富彈性, 粒粒黏在一起而不鬆散, 而且我能嚐出其帶點甜, 相信是以下款款鮮甜十足的海鮮為它加上的甜味。
白身魚三款
先由上排三款白身魚起, 連魚皮的黑鯛魚壽司味道是眾多件壽司中最清淡的, 能吃出啖啖鮮味, 雪白的魚肉偏紮實, 頗有咬口。旁邊是羽太魚壽司呈半透明, 晶瑩剔透, 邊位爽口, 魚身腍嫩, 味道清新, 充滿魚鮮味。石垣調魚壽司魚身帶稍稍粉紅, 它為深海魚, 魚味甚重, 甘香美味, 稍稍爽身, 口感不錯。
油甘魚壽司
油甘魚壽司色澤紅潤, 充滿油光, 鮮甜肥美, 魚肉夾雜一些筋位, 頗有咬口。
深海池魚壽司
深海池魚壽司肉質爽口, 口感層次豐富, 魚鮮味同樣突出, 亦存有不少油份, 吃時感其肥美油潤, 相當吸引!
帆立貝壽司
上排最後是品嚐帆立貝壽司, 呈淡黃色, 肉厚肥大, 啖啖都極之鮮甜, 口感柔軟且黏度較高, 亦帶有彈性, 口感和味道有別於一般白雪雪品種的帆立貝, 果然質數上乘, 令我吃得津津有味!
牡丹蝦壽司
輪到下排, 先吃尤如玻璃般光亮的牡丹蝦壽司, 蝦肉無比爽身彈牙, 而且富有黏性, 又爽又黏, 口感豐富特別, 加上極之鮮甜, 令人吃得非常滋味。
香雙蟹壽司
別以為這件香雙蟹壽司與平時所吃的蟹棒壽司相若, 簡直是天壤之別。它層次分明, 絲絲紮實的蟹肉, 挺有咬口, 別以為只放了一小粒鱈長蟹蟹膏 那麼吝嗇, 其已發揮極大的作用, 份量相當合宜, 甘香濃郁, 與鮮甜的香雙蟹同吃, 配搭一絶!
火炙中拖羅壽司
火炙中拖羅壽司是眾多件壽司中我最喜愛的, 火炙後香味極之突出, 肉質油潤且柔軟, 每咬一口都充滿油脂, 無比甘香, 甘香的程度和油份久久留在口腔不散, 令人回味無窮, 極之難忘, 可再來一件嗎?
火炙海鰻壽司
鰻魚壽司就吃得多, 但這裏則選用了海鰻來製作, 因牠是野生, 味道會較香鮮。這件火炙海鰻壽司外表炙至帶點焦燶, 有少少煙燒味。用上味道偏淡的自家製醬汁, 不如鰻魚汁那麼甜而蓋過魚的本身鮮味, 故其鮮味突出, 可惜火炙得有點過火, 肉質變成有點乾硬, 未能討我喜歡。
蔥吞拿魚腩壽司
看到墊着那件蔥吞拿魚腩軍艦的葉子滿佈油光, 就知這些吞拿魚腩他他 的多麼肥美啊! 同是二番腩, 雖沒有鰤魚他他那麼油潤美味, 但肉質亦很柔軟, 近乎入口即溶, 同樣混入了清香的蔥花粒, 亦有助中和吃時的油膩感。
墨西哥海膽壽司,
來到最後一件, 真的極之不捨得, 雖已飽飽地, 但不想那麼快完結這頓晚餐。最後一件是味道最濃烈的墨西哥海膽軍艦, 採用墨西哥出產的海膽是當地水質較清, 有質素保証。一件壽司放了滿滿色澤鮮橙亮澤的海膽, 看到都已令人如癡如醉, 入口甘香甜美, 帶有稍稍的海水味, 肉質緊實肥美, 那份甘甜油潤久久留待口中, 美好得難以形容。

如小店名字0.5°上正在飛翔的鳥兒, 帶了我飛往日本一轉, 品嚐了新鮮的日式料理, 實實在在地感受到道地的日本料理風味, 此刻我只可以說對它難忘。戀上。着迷……

油甘魚壽司
墨西哥海膽壽司,
三款前菜
  • 墨西哥海膽壽司
2014-11-29 2050 瀏覽
大坑一直都是港島罕有靜區,不過近幾年由於有不少特色食肆進駐,迅即被熱炒成為潮流型格地標。筆者近排同大坑這個《銅鑼灣後花園》又的確幾有緣份,繼早前和友人到過施弼街的《Soft Crème》吃冒煙軟雪糕、及去浣紗街街尾的《肉骨皇》品嚐了一頓極具地道風味的星馬菜後,這天又和魚癡小妹來到大坑覓食,而這次的目標就是以新派日式料理為主打的《0.5° Japanese Cuisine》。據悉店主在同區已經先後開設咗兩間餐廳,分別是位於布朗街、以時令意菜為主打的《No.5 Italian》和充滿日本小店風情的《五谷串燒》。至於座落於施弼街的《0.5°日式料理》,餐廳門面以灰、黑色為主調,石屎牆身併落地大玻璃、室內天花及窗口掛上的粗麻繩、用餐區的木色檯椅,配搭和諧,設計型格得來又滿是 fusion 玩味,加上店裡空間感十足完全擺脫傳統居酒屋的框框,裝潢著實令人眼前一亮。安坐後拿起餐牌細看,刺身定食,二八八0,嘩,價錢非常進取,再定睛細看,怎麼價格是以円計算的呢?原來據店員稱,這只不過是餐廳的一個小 gimmick,食物售價根本就沒與日元匯率扯上任何關係,客人只須於餐牌價錢減掉最後一個 “0” 就是 ac
安坐後拿起餐牌細看,刺身定食,二八八0,嘩,價錢非常進取,再定睛細看,怎麼價格是以円計算的呢?原來據店員稱,這只不過是餐廳的一個小 gimmick,食物售價根本就沒與日元匯率扯上任何關係,客人只須於餐牌價錢減掉最後一個 “0” 就是 actual price,噢,明白,果然夠搞鬼。
來到主菜,服務員先端上一客鰤魚刺身 ($568),一魚三食,分別有一翻的腩位、二翻的鰤魚他他及鰤魚背位。相信鰤魚對大部分香港人來說,都比較陌生,不過其實簡單點說,牠就是長大了的油甘魚,於秋冬季節時最當造,所以亦有《寒鰤》這個別稱。日本人向來講究不時不食,每季每時都有必吃的當造食材,就好似矜貴的鰤魚咁,據說牠由入冬至早春期間的魚肉最為肥美,所以除了可製成刺身壽司外,亦經常成為冬季鍋物的主角。
先試寒鰤的背位 ($168),油分雖然唔算好豐厚,但肉質吃起來亦頗為甜滑爽口,令人回味。
接著是鰤魚他他 ($188),師傅先把上等的鰤魚切碎,混入蔥花和芝麻以增強咬口,舀起一匙入口,吃起來既油潤又充滿魚香,再放於紫菜上夾著吃,果然又是另一番風味。
至於這客已經界咗花的刺身,屬鰤魚的腩位 ($208),肉質比油甘魚結實幼滑,脂肪分布十分平均,吃起來肥美鮮嫩,而且還帶點黏口,充滿魚油的香味。
吃過鰤魚刺身,緊接出場的是這客特上壽司定食 ($288),先介紹隨定食附上的幾款前菜,當中包括有清爽的日式沙律;以墨西哥海膽入饌、吃起來滑嘟嘟的海膽寒天;清爽味美的醃漬蘿蔔;綠油油的蟹柳菠菜,及以昆布和鰹魚等熬煮而成的味噌湯
至於這 12 件壽司,先講前排一行,由右至左是三件時令的白身魚,最右邊的一件是黑鯛壽司,魚的肉質比較紥實、韌身得來更帶點嚼勁,充滿魚肉的鮮甜味,很不錯。至於黑鯛旁邊、呈半透明狀的一件是肉質較腍滑,味道清新的羽太魚,據說是當天由日本築地新鮮直送到港的。
接著的是石垣鯛,據說石垣鯛是日本人眼裡的魚中之王,屬深海魚,魚脂特別肥厚。至於這片薄切的石垣鯛,肉質緊實、魚味入口極重,魚肉吃起來既清爽又帶嚼勁,甚為美味。
這件色澤粉嫰的魚肉,相信大家一眼已經認出是 BB油甘,食落魚味較重,比起黑鯛更煙韌鮮爽。
至於這件深海池魚,入口鮮甜豐腴,就算師傅於製作時沒預先加上檸汁或薑芽來提味,吃時亦無須蘸醬油,已能吃出其鮮味。
也試了這件顏色淡黃、肉身充滿光澤、外形既厚身又大塊的北海道帆立貝壽司,入口新鮮肥美,沾上自家研製的醬油,一啖入口,質感爽而鮮甜, 吃出食材的原汁原味。
來到後面一排,這次由左至右,先試這件已去殼的牡丹蝦,蝦肉呈半透明狀、色澤帶微紅,入口爽滑鮮甜,彈牙得來又滿是綿密的膠質感,以甜中又帶微酸的壽司飯伴吃,一口一件,超正。
蟹肉蟹膏壽司
,成品以味道較清淡的香雙蟹配上油潤香軟的鱈場蟹膏,前者肉質緊實、味道清甜,而後者鱈場蟹膏,分量雖然十分的骰,但入口甘甜濃郁,滋味亦教人難以抗拒。
火炙吞拿魚腩壽司
,中拖羅魚腩脂肪甘香,肉質滑溜無渣,經微燒後外層帶點焦,入口即溶,味道鹹香得來還有些脆口,鮮味泗溢,好吃得真想再 encore 多一件。
反而接著的海鰻壽司,水準就沒預期中出色,魚肉經燒炙後,入口雖然是啖啖肉,不過魚身吃起來就稍嫌有點過乾,幸好入口鮮味足,亦無泥味;配香甜軟糯的壽司飯吃,也不錯。
碎蔥吞拿魚腩軍艦,師傅先把肥美的吞拿魚腩切碎,再配上蔥粒及醬汁,魚肉在蔥香和紫菜香的襯托下,鮮味被徹底引發,入口非常甘香,叫人一試難忘。
壓軸是海膽軍艦,墨西哥海膽肉身肥厚,質地鮮明挺身,帶海水的氣息。輕咬一口,海膽在口中溶化,香味慢慢擴散,在舌尖留下陣陣餘香,creamy 得來又夠濃郁甘甜,美味。
這裡以鮮活魚鮮為主打,食物新鮮,價錢公道,相信很快又會是另一個港人覓食的潮流熱點。
3K
2014-11-27 1537 瀏覽
大坑是一個好特別社區, 靜中帶旺, 食肆靜靜起革命, 多了好多選擇.經朋友介紹得知此店的海產每日新鮮運到, 品質應該有保証, 就不防試試.內裡裝修精簡, 有壽司吧枱, 普通席, 空間感闊, 舒服的感覺.  牆上畫了江尸前的屋, 趣緻.經師傳介紹今天有新鮮運到的鰤魚(ぶり), 即刻點了三食.  鰤魚以肥美甘香的魚油見稱, 多生於高鹽度和 温水水域.  野生品種則叫鰤魚, 養殖的則叫油甘魚, 比較多人認識.  當造期是11,12月, 當然不可錯過.  先吃魚背位, 脂肪較少, 肉質結實, 微微的脂油味好香.  二食是魚腩他他, 魚腩碎加入香葱, 另油脂浸入了香葱, 層次豐富, 如再加上紫菜吃, 又有另一種感覺, 可減油脂感.  最後魚腩位, 油分重, 入口即溶, 食後那油脂香還在我口腔內停留, 讚!    試過了肥美的鰤魚, 點了壽司定食.  前菜非常欣賞那碟海膽寒天, 外觀似jelly, 那jelly部份是用了鰹魚淆湯再加入大葉, 有清香的感覺, 而內裡的海胆鮮甜.  壽司部份有三款是白魚, 分別是黑鯛, 羽太和石垣, 白鱼的口感比較淡, 有鮮味.  食過淡口的, 跟著吃重味的油甘魚,
壽司部份有三款是白魚, 分別是黑鯛, 羽太和石垣, 白鱼的口感比較淡, 有鮮味.  食過淡口的, 跟著吃重味的油甘魚, 油分高嫩滑.  另一款深海池魚, 煙勒度高, 鮮甜.  凡立貝, 表面偏黃, 鮮甜有實質感, 好rich一流.  美食一浪接一浪, 跟著是牡丹蝦, 彈性度高漿口, 蝦味超濃.  香雙松葉蟹壽司, 面上那蟹膏好香滑, 一試難忘, 可惜份量太少不能盡興, 至於那蟹肉非常甜美, 食落帶有少少醋味.  火炙中吞那魚, 這個都係入口即溶, 油份好重, 香口, 口腔內油脂蕩來蕩去, 有幸福感.  野生海鰻壽司, 肉質柔軟, 鮮味, 配以秘製醬汁, 醬汁不太濃比較清甜, 跟一般的有分別, 好味!  葱吞那鱼壽司, 雖然比起剛才的鰤魚他他謙色, 油脂都重,
入口即溶.  最後是海胆壽司, 海胆來自墨西哥, 聽聞墨西哥水質比較清, 養育的海胆都比較好, 食落口果然質感重, 海水味濃, 腍口, 這個都要like!
只是數百元咁嘅品質, 我個人認為超值!
0.5
2013-09-29 2315 瀏覽
朋友生日, 黎到五谷姊妹店 0.5 一試有幸坐房~ 裝修幾有心思大堂要特別寫既 dishes:炭燒包布和牛口感一流, 和牛 medium rare 咬落都幾溶, 而且食落不 heavy 石燒梅子清酒銀雪魚非常香, sake 既香味撲鼻, 食落梅子酸甜 acts as a very good balanceCod 既肉質滑又嫩, 真係想嗌多碟!! 阿文小提示: 房裡面有 AUX-IN/APPLE TV 可以配大家鍾意既歌聽, 但係大家記得 set 好 playlist, 唔好放 D 蒲歌落去, 嚇親朋友就唔好啦 文 ey for valueness: 7/10

朋友生日, 黎到五谷姊妹店 0.5 一試

有幸坐房~
裝修幾有心思
大堂
要特別寫既 dishes:

炭燒包布和牛

石燒梅子清酒銀雪魚
梅子醬魚
Cod 既肉質滑又嫩, 真係想嗌多碟!!

文 ey for valueness: 7/10

慶祝紀念
生日
2013-05-23 1861 瀏覽
千島醬跟我也很喜歡大坑,喜歡它靜中帶旺,偶爾晚上也會兩個人來散散步步。這晚來到,逛到街角這家裝潢獨特的日式料理店,看過了菜單,醬便提議在這裡落腳,吃點東西的。雖沒有很餓,但看到木桌和木餐具我就很歡喜,二話不說進店了。餐廳跟同在大坑的No.5 Italian和五谷やきとり同屬S Concept集團,主打西日fusion菜,又帶居酒屋色彩。第一眼看菜單還以為自己眼睛有毛病—怎麼都是円作價錢單位的?及後方見菜單一角標註了「100円=HK$10」。食物選擇以海鮮作主打,另也有數款以和牛或黑豚入饌的菜式。每位客人都一定會有的前菜及餐前酒($10),前菜是日式漬物,味道恰好,喜歡它是室溫的,不像許多香港的日本料理店那樣送上來是冷冰冰,彷是剛從雪櫃取出來般。餐前酒是以紅酒、荔枝汁和菠蘿汁所調制,味甜香,酒味很輕,可口且易入喉。沖繩海葡萄海膽鯛魚卷($128),海膽鮮甜,份量不少。海葡萄也下得不吝嗇,入口爽脆,味清新。鯛魚新鮮滑嫩,厚度恰到好處。中間沙律菜不苦澀。夾起一件蘸上醬油時都小心翼翼,生怕把此精緻小物破壞。明太子冷烏冬($88),烏冬爽滑不過軟,沒明顯酸味,不過不是太能掛上冷汁,故入口味淡。明
明太子冷烏冬($88),烏冬爽滑不過軟,沒明顯酸味,不過不是太能掛上冷汁,故入口味淡。明太子鹹辛皆備,可惜鹹味略重,吃畢嘴巴也感渴。
點菜時店方便已有提醒,0.5° style paella (大$268,小$198)有別於正統西班牙式的,比較乾身。我們要了小的,飯上來果真粒粒分明,較乾較軟,並且用以韓式石鍋呈上。雖同是在飯粒間混入了不少海鮮,但內容比傳統的更為豐富,包括三文魚、鯛魚、八爪魚和帆立貝等,上頭的紅蝦鮮味爽彈最為出色。完全不是傳統那回事,不過亦沒有違和感,屬一成功fusion菜式。
吃畢東西已是九時,餐廳只剩下我倆一桌。因為跟不太喝酒的千島醬一起所以本沒點酒品之意,但店方告訴我們餐廳平日九時後所有飲品都會有半價優惠,向我們介紹了一下五杯以五位老闆名字為名的Cocktail之後,更請了一杯Pun's style($85)給我們試試。青綠冰沙以Sake、密瓜汁、荔枝汁和綠茶糖漿混合而成,入口清爽,甜味不過份,酒味輕描淡寫,味道很協調,夏天喝最是適合不過,連平常滴酒不沾的醬也喝得停不了。
還有好些菜式很想要試,不過店方表示它們將會轉一下菜式,我們都很期待。挺喜歡的一家店,以後要是在附近吃過飯,也不一定要去排隊吃分子雪糕或糖水,九時後來喝半價cocktail也是個好主意。
2013-05-01 1672 瀏覽
We always wanted to try 0.5 given their sister shop (who is just ard the corner and do western food with good) is quite good. But tried twice at night all fully booked. So that lunch time we saw there's no one inside we decided to go finally give a try. The lunch menu was quite interesting, 3 (?) appetisers (including sashimi, kimchi etc) and main course. But for that price I'd expect better sashimi quality. I ordered the assorted sashimi riceBowl and sashimi unfortunately wasn't that fresh. But
Bowl and sashimi unfortunately wasn't that fresh. But the bigger problem is the rice - it's extremely soggy and strange. We also order the pork chop rice and it was a bit on the dry side and unfortunately disappointing for us as well. Perhaps have a bit too much expectation on 0.5, not sure if dinner will be better? But lunch was not that great. Service was okay though at least the waitress was quite helpful.
聖誕節行完工展會煩緊去邊到食好..兩個人又唔係好餓..聖誕節咁既日子又唔想食頹餐..但一諗起到到好少少既餐廳都會出set..比起平時貴咁多又唔抵食就唔係幾想做水魚..苦惱之際個朋友話佢有個fd係大坑餐廳做..問過冇出set又冇咩客人唔會逼同嘈我又想靜靜地遠離銅鑼灣咁多人既地方食下傾下計所以就決定去啦我個朋友都冇去過..只係知個名係0.5°我即刻出動openrice啦..點知search極都搵唔到有間咁既名既日本野開頭仲以為個fd講錯啦冇理由openrice冇架..之後冇法照去搵..個fd教我地搵到大坑個公廁就見到..我地兩個平時都唔覺有公廁所以都搵左陣哈哈好彩最後都搵到..勁唔起眼個位置!!係公廁對面既一個角落老實講我好鐘意大坑依個地方佢旺中帶靜..又有好多特別既食肆.從未令我失望係到搵食好舒服又有水準今次都唔例外利申::我唔識個fd..但點解過左聖誕會諗番起間餐廳仲有幸幫佢寫第一個食評呢係因為真係覺得唔錯可以推介下好啦..去到個大門有個menu係到..有個staff一見我地行近就出黎serve我地..介紹下個朋友一見就問點解個menu價格係用yen個staff就話係特色..減番最尾個
聖誕節行完工展會煩緊去邊到食好..兩個人又唔係好餓..
比起平時貴咁多又唔抵食就唔係幾想做水魚..
我又想靜靜地遠離銅鑼灣咁多人既地方食下傾下計所以就決定去啦

我個朋友都冇去過..只係知個名係0.5°
開頭仲以為個fd講錯啦冇理由openrice冇架..
之後冇法照去搵..個fd教我地搵到大坑個公廁就見到..
我地兩個平時都唔覺有公廁所以都搵左陣哈哈
好彩最後都搵到..勁唔起眼個位置!!
係公廁對面既一個角落

老實講我好鐘意大坑依個地方
佢旺中帶靜..又有好多特別既食肆.從未令我失望
係到搵食好舒服又有水準
今次都唔例外
係因為真係覺得唔錯可以推介下

好啦..去到個大門有個menu係到..
有個staff一見我地行近就出黎serve我地..介紹下

有個好大既bar枱area係中間好sharp
我地係唯一既客好似包場咁

好快坐低左
我個朋友個fd就出黎打招呼..介紹我地有咩好食
個menu其實都好多野想試,幾多新奇野
但得兩個人就唔叫得咁多
個個staff都好熱情咁serve我地架..好照顧周到
又聽住soft music..成個感覺好正好relax
MENU靚..桌上既聖誕樹更係得我心..
我個人好鐘意食飯有燭光
但聖誕樹係今晚仲貼切..望住佢咁靚心情都好D哈哈
地方好大..黑暗之中有好型格既BAR枱..睇得出設計係有心思既
柚子魚頭漬..
柚子魚頭漬..唔係個個都接受到佢既酸同食材..我個朋友見到都怕怕.但我好鐘意佢依個前菜..口感好特別好爽..我自己一個食哂!!
芝士春卷..
我自己普通鐘意食春卷啦只食左一條
熱食時點埋個SAUCE都OK既..就唔係話好有驚喜
炭燒布包和牛
一上黎時我好興奮因為實在太靚
侍應好細心咁介紹D脆脆係牛蒡同芝麻麵包
其實食落就冇咩味.
個和牛就好岩鐘意食肥膏既朋友因為60%都係肥膏!!
咬落都幾林有口感
煙燻法國野雞仔..
個FD推薦下試下
黎到覺得好搞笑..由咁西方既和牛突然黎到用個蒸籠上既原隻雞!!
煙燻味食落冇乜..但隻雞出奇地滑!!
D肉好嫩好JUICY..我已經好飽但都係食左好多件...==
最尾黎多個燒餅
個人黎講覺得同出面既分別唔大
係多D材料..但有D乾如果可以有個SAUCE點會好好多!!

到走既時候其實有介紹我地食聖誕木頭蛋糕同蛋白餅
但我地真係好飽..如果唔係我都會想試
下次有機會一定再黎飲下cocktail食dessert!!
總括黎講真係一餐好出色又回味既聖誕大餐!! happy xmas!!

題外話/補充資料: 佢入面有washroom 又係裝飾到好靚架有機會去下啦..xD
2012-12-25
慶祝紀念