2021-07-11 419 瀏覽
喺尖沙咀唔知食咩好所以求其入咗間台灣嘢,點咗個玉子雞排飯,本身以為玉子係日本料理個種🤣不過依種玉子出乎意料地好味,唔會淡。雞排嘅皮同肉都好嫩滑,而且肉燥醬汁好足夠,亦都同飯配搭得好好,50蚊就食到真係幾抵~
2021-07-02 456 瀏覽
呢度係我最愛嘅一人邊爐店,以前番part time放lunch就算只係得一個鐘都成日走去食,因為佢真係又大份又好食。除咗邊爐,佢仲有好多款台灣野食,個menu成日都睇到我花多眼亂。佢呢度有好多種湯底嘅鍋,麻辣、沙茶、蕃茄、壽喜燒、酸菜,甚至養生鍋都有。佢每個鍋嘅配料都會有少少唔同,大同小異啦。基本上都會有肉,中意食肉嘅都可以再加錢加多份,可以揀肥牛、豚肉或雞肉。然後就要揀個主食啦,飯麵都有,其中最推薦嘅係佢嘅台灣手工拉麵。佢嘅麵質其實有啲似稻庭烏冬,扁扁地身,咬落好煙韌,仲要好吸湯汁,唔洗一定要盛口湯一齊食都食到個湯嘅味。咁多個鍋入面,我最中意嘅就係麻辣三杯雞。佢個湯唔算好麻辣,反而咸味更搶,但都好濃肉湯味。最正係佢個雞,因為係採用左雞脾肉,所以好嫩滑,一路煮都冇變老。重點係分量好足,起碼有成隻雞脾俾左你。其餘配菜就有啲椰菜、金菇、日式豆腐、豆卜、粟米等,雖然話就話係一人鍋,但我暫時都未試過自己一個食哂。仲要可以用優惠價追加台式飲品,三蚊就叫到杯珍珠奶茶,埋單都係七十蚊左右,真係抵到爛。
麻辣三杯雞火鍋
2020-10-31
麻辣三杯雞火鍋
2021-05-15 651 瀏覽
​💥麻辣麻醬手撕雞涼拌麵 $68💥🚁​淨係得辣味,無其他味,麵又唔好食​珍珠奶茶淡,珍珠一啲都唔煙韌​好難食❗️​​味道👅​抵食🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉​ ​ ​ ​ 伏🚁🚁🚁🚁​(最高分x5)​

💥麻辣麻醬手撕雞涼拌麵 $68💥🚁​
淨係得辣味,無其他味,麵又唔好食​
珍珠奶茶淡,珍珠一啲都唔煙韌​
好難食❗️​

番兜🍉​
​ ​ ​ 伏🚁🚁🚁🚁​
(最高分x5)​
2021-04-20 731 瀏覽
喺厚福街真係好多嘢食揀,我哋見佢冇乜人就入咗呢間食台灣嘢😋佢lunch Set都幾抵食!叫咗個香茅豬扒肉燥新竹米粉同埋麻辣雞扒新竹米粉🤤隨餐仲有小食,😍當然係揀鹽酥雞同埋鹽酥花枝丸🤤🤤碗米粉真係超大碗,肉燥都算多,米粉又多😆豬扒幾好,唔韌,咬落都幾入味。另外麻辣雞扒米粉塊雞扒都幾大塊,唔錯,湯底係基本麻辣味😆冇乜特別。另外2款小食,鹽酥雞就覺得比較硬咗些少,唔係勁脆,尚可接受😅而個花枝丸一上檯,感覺駛唔駛咁油呀😂所以我哋都攤咗佢一陣先食😂味道都可以接受。2杯飲品就幾好!係柑桔檸檬(少甜)!超大杯😆👍🏻《Lunch Set》-香茅豬扒肉燥新竹米粉 $68 跟 鹽酥雞 + 柑桔檸檬-麻辣雞扒新竹米粉 $68 跟 鹽酥花枝丸 + 柑桔檸檬
隨餐仲有小食,😍當然係揀鹽酥雞同埋鹽酥花枝丸🤤🤤

2杯飲品就幾好!係柑桔檸檬(少甜)!超大杯😆👍🏻

《Lunch Set》
-香茅豬扒肉燥新竹米粉 $68
跟 鹽酥雞 + 柑桔檸檬
-麻辣雞扒新竹米粉 $68
跟 鹽酥花枝丸 + 柑桔檸檬
2021-04-01 544 瀏覽
Jon媽每個月去一次TST做美甲💅🏻。通常都是選下午,每次做完就可以一個人享受寧靜、自由的下午茶☕️🍽。做甲時還沒想到吃啥。甲師隨口建議一句:去厚福街囉!也好!😌很隨機地,看見有下午茶menu就進店了。選了板燒雞柳肉燥新竹米粉 $30,加配柑桔檸檬,合計$33。雞柳約五六件,烤得很香,雞皮不多,很適合不吃肥的Jon媽。米粉份量不小,完全足夠吃飽。湯底不算太味精,收得貨有餘!柑桔檸檬甜酸適中,很能解暑。進店時都不早,大抵已四時多,店裡客人十多人,不冷清也不擁擠,還算舒適!完全對得起這個價格了!

做甲時還沒想到吃啥。
甲師隨口建議一句:去厚福街囉!
也好!😌

雞柳約五六件,烤得很香,雞皮不多,很適合不吃肥的Jon媽。

米粉份量不小,完全足夠吃飽。湯底不算太味精,收得貨有餘!

柑桔檸檬甜酸適中,很能解暑。

2021-03-23 377 瀏覽
返工食lunch無咩靈感,打開openrice睇吓有咩啱,今日就食台灣野啦,openrice外賣自取仲有折添!以前都食過101,咁就唔驚中伏啦。.香茅豬扒麻辣麻醬涼拌麵 $48超大塊豬扒,又唔會overcook,煮得啱啱好。出街食飯最怕啲豬扒煮得太乾,又痴牙,但呢塊豬扒絕對唔會。.麵底都好大份,男仔食都一定夠飽,個麻辣好正,超香口,但又唔會比辣搶曬啲味。超啱我呢啲想食辣但又唔食得太辣嘅人,過足口癮!
香茅豬扒麻辣麻醬涼拌麵 $48
香茅豬扒麻辣麻醬涼拌麵

2021-03-23
外賣自取
香茅豬扒麻辣麻醬涼拌麵
2021-03-20 332 瀏覽
尋日放假, 同朋友行街玩完一輪後去咗厚福街食台灣野. 因為去到都已經成8點幾9點, 唔食咁多啦. 我同朋友本來諗住叫一個set 去 share, 點知員工話每人最少都要叫個小食或者係飲品.  好啦, 咁我地唯有叫多個小食啦. 我地最後叫咗一個蕃茄牛肉面, 鹽酥雞同柑桔檸檬set ($78), 同滷水豬大腸 ($26).滷水豬大腸 - 雖然入味, 但太鹹, 好就好在唔太肥, 亦都無陣豬大腸 嘅臭味蕃茄牛肉面 - 真係好好食。 湯底好有蕃茄味, 亦都有3大舊牛同2大舊白蘿蔔。TST 咁嘅價位,有咁嘅質素,真心超值。

TST 咁嘅價位,有咁嘅質素,真心超值。
2021-03-19
5 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄牛肉面
2021-03-06 381 瀏覽
下午茶時份走過尖沙咀,找了很久也不知道要吃什麼。找到了這間 101肉燥店,曾經讀書時期,常常會在屯門的分店吃。但未試過在其他分店吃,今天便決定一試。點了一個雞扒肉燥米粉,雞扒大小適中,不大不小。肉質有點老,但未至於鞋口,也算多肉汁。肉燥裡有肥瘦肉,拌在湯中吃不會太鹹。而它米粉很多,吃完很飽滿呢!湯底不會太水太稀,水準是一段餐廳的水準,不過不失。以尖沙咀地段想說,它的價錢便宜合理,食物份量不會太小,也是抵吃之選。
下午茶時份走過尖沙咀,
找了很久也不知道要吃什麼。
找到了這間 101肉燥店,
曾經讀書時期,常常會在屯門的分店吃。
但未試過在其他分店吃,
今天便決定一試。

點了一個雞扒肉燥米粉,
雞扒大小適中,不大不小。
肉質有點老,但未至於鞋口,
也算多肉汁。
肉燥裡有肥瘦肉,
拌在湯中吃不會太鹹。
而它米粉很多,吃完很飽滿呢!
湯底不會太水太稀,水準是一段餐廳的水準,
不過不失。

以尖沙咀地段想說,
它的價錢便宜合理,
食物份量不會太小,
也是抵吃之選。

係尖沙咀返工,食lunch當然想揀最平最抵食啦!慳返d錢又可以醫肚。·🍲鮮茄濃湯牛肉通粉 (HKD 28)首先價錢已經贏左9條街啦🤣仲要味道唔錯,蕃茄味濃郁,通粉係用左有紋個隻,增加左口感😋牛肉份量多,仲好腍身。而且飲品仲有得免費揀珍珠奶茶😍

·🍲鮮茄濃湯牛肉通粉 (HKD 28)

而且飲品仲有得免費揀珍珠奶茶😍
今日去尖沙咀工作 到中午就去厚福街揾嘢食 就見到呢間101係人都知101就係抵食嘅代名詞啦我同同事三個人就叫左3個餐分別係蕃茄牛肉麵 紅燒牛肉肉燥飯 同 玉子雞排肉燥飯我就食玉子雞排飯 唔好睇到d飯好似細細份咁 其實食落去就知份量適中 飽肚玉子有口感 唔會一咬即散 而且炸過 非常香口雞排就細份左d 有咬口到左嘢飲就叫左 珍珠latte、香芋珍珠 同 珍珠奶茶 甜度份量都岩岩好唯獨是支飲筒口略細 不時會卡住d珍珠 要用力吸先飲到Overall 份量味道都適中同好味
今日去尖沙咀工作 到中午就去厚福街揾嘢食 就見到呢間101

Overall 份量味道都適中同好味
蕃茄牛肉麵
紅燒牛肉肉燥飯
玉子雞排肉燥飯
珍珠latte,  香芋珍珠,  珍珠奶茶 (左至右)
2021-03-01
5 分鐘 (堂食)
蕃茄牛肉麵
玉子雞排肉燥飯
珍珠latte,  香芋珍珠,  珍珠奶茶 (左至右)
  • 珍珠奶茶
  • 玉子肉燥飯
2021-03-01 240 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨101肉燥飯專門店-💛中大伏黃店🚫💛難食嘅黃店我通常比次機會,但係佢態度好差,而且冇一樣野唔難食💛所以要警惕世人💛態度點差法呢?就係落錯單,同佢講佢話「你係叫咗喎,下次先啦」,我心諗有下次先奇啊,真係口同鼻拗,都費事潑婦鬧街-🚫🚫🚫三重芝士豬扒撈公仔麵 $68✨商務套餐有主食,小食,同野飲☁️三重芝士我諗講緊個份量?完全唔覺得嗰 pat芝士醬同個三字有關☁️嗰一個好似假髮嘅公仔麵大約好似浸左係一盆凍水5分鐘咁☁️豬扒有香茅味,但係薄過我塊面皮☁️啲菜唔係凍咁簡單,係冰-🚫🚫🚫鹽酥花枝丸(三粒)☁️咬落去以為佢又落錯單,係咪魚蛋嚟㗎,一啲花枝味同花枝粒都冇☁️油到痴咗線,啲味粉唔平均嘅程度有如香港嘅貧富差距-🚫🚫🚫鐵板豬扒飯 $76☁️落錯單唔再講,搞到兩個都食豬扒,有冇咁鍾意呀😪☁️啲飯俾啲肉燥汁浸到勁淋✨丫,有一樣嘢好嘅,就係薯角同配菜都係熱㗎(如果鐵板都係凍不如死咗去算)-滷水豬大腸(小)☁️ 死咸 滷味唔出-🚫🚫🚫珍珠奶茶☁️珍珠好粉-柑桔檸檬☁️死甜味-
👧🏻😋👅🍽✨
101肉燥飯專門店
💛中大伏黃店🚫
💛所以要警惕世人
三重芝士豬扒撈公仔麵 $68
✨商務套餐有主食,小食,同野飲
☁️嗰一個好似假髮嘅公仔麵大約好似浸左係一盆凍水5分鐘咁
☁️豬扒有香茅味,但係薄過我塊面皮
☁️啲菜唔係凍咁簡單,係冰
🚫🚫🚫
鹽酥花枝丸(三粒)
☁️油到痴咗線,啲味粉唔平均嘅程度有如香港嘅貧富差距
鐵板豬扒飯 $76
☁️落錯單唔再講,搞到兩個都食豬扒,有冇咁鍾意呀😪
☁️啲飯俾啲肉燥汁浸到勁淋
滷水豬大腸(小)
☁️ 死咸 滷味唔出
珍珠奶茶
☁️珍珠好粉
柑桔檸檬
☁️死甜味
2020-12-22 650 瀏覽
天氣凍都係想食下鍋物,今日黎到尖沙咀見到呢間台式野有一人鍋就入去試一試。一人台左涮涮鍋商務套餐 ($69)有好多款可以揀,我就揀咗三杯雞,配新竹米粉個鍋上到黎其實仲有勁多配菜,我覺得個玉子豆腐同魚腐都好食。反而主角三杯雞就比較普通。呢個鍋都真係幾大份,慢慢碌下碌下但都真係食唔晒,因為都真係有幾多料。價錢合理,岩晒冬天想食火鍋,一個人都有得食。呢到除咗一人鍋都仲有牛肉麵,肉燥飯,台式小食等等,都多選擇,可以一試。

一人台左涮涮鍋商務套餐 ($69)
2020-12-09 431 瀏覽
店外的单价很有吸引力,晚饭大概是七十多元左右。还有台式一人火锅,而且有不少选择。进店才知道用餐时间有限制,坐了半个小时已经有客人需要在店外等候。两本餐单大部份都是台式食品,也有铁板扒类,品种繁多。台式古早火锅内有不少材料,牛肉、台式香肠、玉子豆腐等等。单是吃几件牛肉已经能吃饱。只是汤太咸,吃完火锅后想喝它的精华就不行了。餐是包一份白米饭,多加两元就有肉燥饭,大大碗的,肉燥带甜味,非常惹味,不知不觉间全部吃完。再加了3元要了一杯金桔柠檬,味道一般,但可以消滞。这顿饭连加一是81元,吃得好饱。

两本餐单大部份都是台式食品,也有铁板扒类,品种繁多。

古早台式火锅

肉燥饭

甘桔柠檬

再加了3元要了一杯金桔柠檬,味道一般,但可以消滞。

这顿饭连加一是81元,吃得好饱。
2020-12-09
古早台式火锅
甘桔柠檬
2020-11-29 361 瀏覽
喺尖沙咀等朋友放工,等到超級肚餓,月尾又窮窮地,就食返個平價台式飯醬汁雞扒拼玉子豆腐肉操飯 $62先講咗個玉子豆腐,有一層炸皮被包住左個豆腐,個人覺得成粒野冇乜味,所以唔太鍾意。都幾鍾意個餐會有啲菜喺度,當所有嘢都好重口味嘅時候可以中和下味覺!隻蛋就正正常常,冇話特別入味,可能因為肉燥太重口,其他嘢唔夠重口就會比佢搶哂風頭!肉燥睇落唔太多,但因為好夠味都夠拎嚟撈飯,雞扒食落都好夠味,唔會好「鞋」。成個飯食落就係中規中矩,會有飽足感,但唔會有滿足感嗰種始終都係食餐飽飯唔係算食好西 哈哈!晚餐加咗杯珍珠奶茶,珍珠奶茶都幾大杯下,成個餐份量超多,一個女仔真係食唔晒~月尾冇乜錢真係可以食返餐101

醬汁雞扒拼玉子豆腐肉操飯 $62
始終都係食餐飽飯唔係算食好西 哈哈!

2020-11-01 577 瀏覽
W1台灣古早牛肉麵 $54牛肉麵嘅湯有少少甜味 面唔係我哋平時食開嘅面 有少少似扁既烏冬 有咬口又唔會太爛牛肉就俾咗三大嚿 肉唔會太鞋 但稍為過肥 而且湯上面 凍左好快都結左一層油 不過整體都幾好食 而且價錢好平 加$3仲可以配普通嘢飲 我揀咗水蜜桃冰茶 稍微有少少太甜 或者可以揀珍珠奶茶 柑桔檸檬等
W1台灣古早牛肉麵 $54