餐廳: 181 FORTNUM & MASON
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-01-01 2314 瀏覽
同老公周年紀念, book咗呢間餐廳,預約時,即管試吓約窗邊位,好彩最尾都坐到。但張枱係正侍應落單,電腦轉角位,所以佢哋行出行入都幾嘈下,整晚未能好好靜靜地chill 下。晚餐試左差不多枱枱都叫嘅威靈頓牛,餐飲叫左茶,感覺幾好,因為一路食一路可以消滯,侍應仲會定時過嚟加水。侍應會喺席前即時煮威靈頓牛果醬汁,由於差不多台台都叫嘅關係,未輪到我哋食嘅時候都已經睇咗幾次呢個表現。煮既時候見落左唔少白蘭地,但到食落嘅時候同個牛真係幾夾。侍應煮完果汁仲會問份牛想切兩件定再切薄啲,由於想影相靚啲嘅關係我哋要求分兩件上就可以啦。整體個牛係幾好食,但氣氛黎講唔太感覺到高級餐廳應有既寧靜舒服感,即管一試都可以嘅。

2022-12-15
  • 威靈頓牛柳
2022-12-31 1785 瀏覽
聖誕節正日去咗呢間餐廳食飯,入到去一打開個Menu,有啲覺得自己賴嘢,因為只有set dinner,仲要係HK$1500一位冇其他嘢可以叫唯有硬着頭皮叫咗兩個set dinner。我又估唔到個set dinner 味道一流.值回票價,服務態度又好。尤其是嗰個牛肉他他,不單止賣相精美味道一流,個牛肉味好香,夾埋嗰個麵包一齊食,令到你覺得個牛肉好似有少少炭燒味,一碟前菜可以做到兩個味道,廚師確有一手,至於主菜,我們加了錢點了牛扒,配菜中黑松露薯蓉,又有黑松味,質感質柔滑牛油味都很重,令我停唔到囗。總括而言,成個晩上我也很滿足,最驚喜係有禮物收
2022-12-25
$2000
聖誕節
2022-12-14 1461 瀏覽
位於K11 Musea靚靚海景餐廳 平時見啲人都係下午時間黎食tea set 但其實夜晚黎食望住維港都好靚好浪漫💕 黎緊聖誕節唔洗煩諗咩餐廳啦😝食左成餐飯 最impress既就係Beef Wellington💰988 食完覺得絕對係值呢個價!Waiter會係客人面前煮個醬汁~個爆火場面好震撼 好似睇緊表演咁😆金黃色既酥皮一睇就知好酥脆 牛肉好重牛味亦好林 外脆內軟咁真係好好食😋 另外仲配左個千層薯都幾驚喜 因為出面啲餐廳多數只會配薯蓉🥹 千層薯芝士味好濃亦好creamy 估唔到咁簡單既材料可以整到咁好味🤤呢間係食完會想即刻encore既餐廳🍴就算貴小小都值🥰

食左成餐飯 最impress既就係
Beef Wellington💰988

呢間係食完會想即刻encore既餐廳🍴就算貴小小都值🥰
由茶店經旋轉樓梯間走到餐廳,進入以茶、下午茶與海景聞名的傳統英國菜世界,這裡的氛圍好比餐廳設計的紅綠色主調,活潑又帶點高貴,搶眼之餘又和諧,正好也是英國菜的特色。❝Lobster Benedict❞ | $148龍蝦肉份量不多,但勝在肉質鮮美有彈性,切開Egg Benedict內裡呈偏向凝固的流心狀,醬汁與菠菜與麵包固然是絕配,但似乎咖啡店出品也可媲美,如非特別喜歡這菜式,不點也沒損失。❝Wellington for two❞ | $988侍應首先會把原件威靈頓牛柳呈上,然後再在旁邊的餐車上逐片逐片切到碟上。留意到侍應同一刀切開酥皮與牛柳,酥皮的鬆化脆薄、以及牛柳的嫩滑細緻,是視覺與味覺一致的體現。蘑菇蓉與鴨肝的比例得宜,不搶牛味風頭。配菜中的千層薯是忌廉、芝士與偏硬身薯仔片的融和。❝Crepe Suzette❞ | $188看著香梨在餐車上被烈火溫柔地燃燒著,又是一場賞心悅目的備餐過程,甜酒與香梨的搭配比想像中更融為一體,班戟濕潤又軟糯,口感特別。❝Study in Pink❞ | $148以rose pouchong與rose champagne製成的cocktail,入口帶檸檬微
由茶店經旋轉樓梯間走到餐廳,
進入以茶、下午茶與海景聞名的傳統英國菜世界,
這裡的氛圍好比餐廳設計的紅綠色主調,活潑又帶點高貴,
搶眼之餘又和諧,正好也是英國菜的特色。

❝Lobster Benedict❞ | $148
龍蝦肉份量不多,但勝在肉質鮮美有彈性,
切開Egg Benedict內裡呈偏向凝固的流心狀,
醬汁與菠菜與麵包固然是絕配,
但似乎咖啡店出品也可媲美,
如非特別喜歡這菜式,不點也沒損失。

❝Wellington for two❞ | $988
侍應首先會把原件威靈頓牛柳呈上,
然後再在旁邊的餐車上逐片逐片切到碟上。
留意到侍應同一刀切開酥皮與牛柳,
酥皮的鬆化脆薄、以及牛柳的嫩滑細緻,
是視覺與味覺一致的體現。

蘑菇蓉與鴨肝的比例得宜,不搶牛味風頭。
配菜中的千層薯是忌廉、芝士與偏硬身薯仔片的融和。

❝Crepe Suzette❞ | $188
看著香梨在餐車上被烈火溫柔地燃燒著,
又是一場賞心悅目的備餐過程,
甜酒與香梨的搭配比想像中更融為一體,
班戟濕潤又軟糯,口感特別。

❝Study in Pink❞ | $148
入口帶檸檬微酸,甜度高,尾調才感受到酒味來襲,
加上近於乾燥玫瑰的粉紅色調,很難不愛上。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 181 FORTNUM & MASON 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @181fortnums
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下002&122號FORTNUM & MASON內
尖沙咀J出口/4mins
每日11:00 - 22:00

#17尖沙咀
#17英國菜

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
2022-10-19 1926 瀏覽
環境氣氛服務一流,侍應在面前製作的威靈頓牛,很有驚喜,威靈頓牛內軟外脆,和侍應推介的紅酒也十分配,他他也十分推介,十分新鮮。枱與枱之間有足夠的距離,不會太近有私隱,非常推介這間餐廳給大家試一試
2022-10-19 1334 瀏覽
餐廳位置比較難搵,要先入左佢嘅茶店,再係茶店嘅一條條樓梯上去。上到去即刻有staff會問你訂左幾點,同埋會同你閒話家常,超級nice!! 不過雖然book左枱,都要等一陣先入到座,睇menu當你揀唔到食乜or飲乜時,staff們都會主動推介👍🏻👍🏻
被譽為英女皇都喜愛的下午茶,除左High Tea,晚餐可以欣賞到維港美景都好吸晴而且FORTNUM & MASON個樓梯設計都好靚都係一個靚靚打卡位🐮威靈頓牛柳 😋席前烹調胡椒醬汁,仲有爆火場面外層包住焗到金黃鬆脆的酥皮,內裡肉質軟滑香濃,再配上薯蓉同炒豆角做配菜,非常豐富的主菜👅味道:❤️❤️❤️❤️🍔賣相:❤️❤️❤️❤️🏝環境:❤️❤️❤️❤️🤵🏻服務:❤️❤️❤️❤️📸打卡:❤️❤️❤️❤️💵價比:❤️❤️❤️💌FORTNUM & MASON茶包大家一定聽過用餐之後會有九折優惠卷,可以到樓下商店購買茶包or朱古力🏠181 FORTNUM & MASON  @181fortnums尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下002&122號💰預約需要信用卡預付,缺席會扣取費用🚇交通: 港鐵尖沙咀/尖東站 J 出口, 步行約2分鐘☎️電話: 39168181
被譽為英女皇都喜愛的下午茶,
除左High Tea,晚餐可以欣賞到維港美景都好吸晴
而且FORTNUM & MASON個樓梯設計都好靚
都係一個靚靚打卡位

🐮威靈頓牛柳 😋
席前烹調胡椒醬汁,仲有爆火場面
外層包住焗到金黃鬆脆的酥皮,
內裡肉質軟滑香濃,
再配上薯蓉同炒豆角做配菜,非常豐富的主菜

👅味道:❤️❤️❤️❤️
🍔賣相:❤️❤️❤️❤️
🏝環境:❤️❤️❤️❤️
🤵🏻服務:❤️❤️❤️❤️
📸打卡:❤️❤️❤️❤️
💵價比:❤️❤️❤️

💌FORTNUM & MASON茶包大家一定聽過
用餐之後會有九折優惠卷,可以到樓下商店購買茶包or朱古力

💰預約需要信用卡預付,缺席會扣取費用
🚇交通: 港鐵尖沙咀/尖東站 J 出口, 步行約2分鐘
☎️電話: 39168181
2022-10-16
2022-10-18 3719 瀏覽
Fortnum & Mason英國好出名嘅高級餐廳,嚟之前已提早預約remark坐海景位置,同慶祝週年紀念餐廳環境方面相當之靚,樓梯好似雲石咁,旁邊嘅牆身已水墨畫嚟襯托,裝修帶有英倫風格Lunch menu ($388/per person)頭盤-雞肝及鵝肝芭菲伴煙肉布里歐麵包,雞肝同鵝肝混合埋一齊,再夾埋麵包一齊食,感覺好特別食落好濃郁同creamy主菜-威靈頓牛柳、千層薯、豆角及胡椒汁 (兩位用) (per person$348),個酥皮好香好脆,牛柳大約5成熟,配埋個醬汁一齊食一流,牛柳唔會太韌太乾,反而夠淋好厚身,個千層薯好濃郁口感豐富,配菜亦好好食,有驚喜餐後點心-香檳酒漬水果配士多啤梨及開心果雪糕,個開心果味好濃郁食唔停,而士多啤梨好濃烈嘅酒味食落有啲唔習慣職員知道我地係嚟慶祝結婚週年另外送左個芝士蛋糕🍰比我地食☺️,臨走前職員比左張當日消費嘅9折購物卡

Lunch menu ($388/per person)

2022-10-17
紀念日
2022-10-14 2215 瀏覽
食完午餐後特登再試下scones因為之前睇過gp 友推介叫2件先至包醬,分別係cream, strawberry,同lemonScones有3種口味,有original, cinnamon+raspberry,grape,我揀左前者一上枱已經聞到好香肉桂味,狀態係微熱,容易切開2半口感係唔乾個人比較中意食肉桂味配cream,甜而不膩,夠香配jam覺得太甜(可能我唔識貨😂)Bf中意配lemon jam,食落都清新d堂食價:Scones 128hkdTea 88hkd額外資訊:一個月前book 位想要sea view位,但比唔到,職員都盡量叫做比左個卡位睇到五分之一既sea view。成間餐廳服務都非常好,我覺得野食係唔錯,但個價錢有一部分係貴係服務😂😂
食完午餐後特登再試下scones
因為之前睇過gp 友推介
一上枱已經聞到好香肉桂味,狀態係微熱,容易切開2半
口感係唔乾
個人比較中意食肉桂味配cream,甜而不膩,夠香
配jam覺得太甜(可能我唔識貨😂)
Bf中意配lemon jam,食落都清新d
堂食價:Scones 128hkd
Tea 88hkd
鍾意享用英式下午茶既朋友,應該對呢間餐廳一啲都唔陌生,佢唔單至好出名,係英國經典品牌,聽講仲係英國皇室御用茶葉同茶點品牌😳所以我都去試個究竟先😀佢既裝修都幾靚幾貴氣,好有英倫貴族風~不過我顧住食嘢都唔記得影埋個環境😹😹✨茶餐:任選一款菜式+二款鬆餅+幾款蛋糕+ Fortnum既茶品✨✎ 香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批牛柳七成熟,少少鞋,幾煙韌。表面有綠色粉狀物體,鹹鹹地,調味一流,淋上面既醬都鹹鹹地,整體味道唔錯😌薯批表面煎到少硬,而下面口感腍身,入口即融,仲好有薯仔味,味道唔錯,呢個加好多分😍另配酸酸地既醬,味道層次更加提升。✎ 維多利亞龍蝦松露奄列 淡淡黑松露味,奄列厚身,幾有咬口而且好滑嫩😋不過蝦就得一粒咁大把🤣✎ 層架內鬆餅及糕點鬆餅外脆內軟,沾上一啲果醬,更美味可口。而各款糕點更甜入心🥰好味!✎ Royal blend茶色深,茶味甘而濃郁~✎ Victoria grey濃濃既伯爵茶味😘

✎ 香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批

✎ 維多利亞龍蝦松露奄列

✎ 層架內鬆餅及糕點

✎ Royal blend
茶色深,茶味甘而濃郁~

✎ Victoria grey
下午茶
香草烤Herefordshire牛柳配焗薯批
維多利亞龍蝦松露奄列
2022-09-01 3293 瀏覽
多數嚟Fortnum and Mason買茶包🫖,今次見到有scone,脹卜卜咁樣出現係眼前😍。英式鬆餅有三款味道選擇:原味、提子味、煙三文魚香蔥味。本身想試煙三文魚🐠,可惜package只限選擇兩個相同味道,所以最終揀咗提子味🍇💕英式鬆餅($76 兩個)外表焗得金黃,咬落鬆軟,少少微濕,微甜。如果有clotted cream或者果jam就更好喇😋本身啱啱食飽,唔想scone放過夜,原本只睇唔買,但一個窩心幫忙令我地回心轉意🥰。同行小朋友突然想去洗手間,正打算離開嘅時候,附近嘅職員主動上前,帶咗小朋友去店內🚾。雖然唔清楚本身係咪open to public,但窩心舉動,係會令上完洗手間嘅朋友回頭消費👍

💕英式鬆餅($76 兩個)
提子英式鬆餅

提子英式鬆餅
2022-08-25 1589 瀏覽
Fortnum & Mason 呢個英國王室御用荼牌子係倫敦已經有三百幾年歷史👑疫情冇得去英國本店朝聖,就嚟香港呢間感受下氣氛當去轉旅行✈️ 🤣香港分店開係K11 Musea,佔地兩層,裝修一貫英式華麗風格🏰坐窗邊 可以睇住個靚景飲杯咖啡hea吓,係人生一大享受😚〜 Lunch Set Menu 〜😋Black Pudding scotch egg with piccalilli 蘇格蘭蛋唔係周圍有得食,外層脆內層蛋黃保持流心,推薦大家試吓!😋Rarebit - Buck本身以為只係普通嘅一個芝士多士,但食落芝士超香亦唔漏,surprise 之作😋Pan roasted pork with goat cheese and pine nuts本身唔好豬肉,但配埋啲配菜岀奇地好食啵〜🙂Salmon with Salsa Verde三文魚正正常常🙂Denise - Kahlua Truffles, Brandy Snap, Espresso & Vanilla Ice Cream咖啡愛好者之選🙂Knickerbocker Glory 大大杯英式傳統新地,打卡一流,食就好濟❤️☕️一定要飲佢哋嘅朱古

〜 Lunch Set Menu 〜

😋Rarebit - Buck

本身唔好豬肉,但配埋啲配菜岀奇地好食啵〜

🙂Salmon with Salsa Verde
三文魚正正常常

咖啡愛好者之選

🙂Knickerbocker Glory
大大杯英式傳統新地,打卡一流,食就好濟

❤️☕️一定要飲佢哋嘅朱古力, one of the best we ever had!❤️

食完飯仲會送張折扣咭🪪可以去樓下買佢哋嘅茶葉朱古力餅乾帶返屋企🏡😋

Rating:8/10
Budget:~400 pp
2022-08-23 1645 瀏覽
一肚氣 作為英倫高級餐廳黎到香港就變質?!說好的海景位呢? 登記時 明明見reception既電腦有窗位但分個角落位我 雖然有海景 但其實唔係座窗口位冇意思!落海濱長廊坐更正加上樓底唔高 當日客多 侍應好嘈高談闊論 係搞氣氛但影響到人未食已經不滿意 所以唔叫招牌菜。食物質素一般加上環境咁真係催毁左全晚心情。。Brixham Crab with Burnt Grapefruit $228蟹肉配西柚 整體都算fresh 海水味唔太濃。。Lobster Tagliolini $428完全唔值!!先講個麵底 又硬又唔熱個麵底一舊上 用2隻叉都整唔散舊麵要用上餐刀!! 食意粉用刀!? 咩玩法龍蝦肉都算彈牙加中華沙律既配搭 係downgrade之作囉!!400幾蚊野 加中華沙律 …無奈蟹肉濃湯係OK既 唔好加太多 咸左D! 。。Red Duroc Pork, Grilled Apple, Braised Red Cabbage and Vintage Cider Jus $328豬肋排肉質嫩滑既蘋果酒汁都好夾------------------------------

一肚氣 作為英倫高級餐廳
黎到香港就變質?!
說好的海景位呢?
登記時 明明見reception既電腦有窗位
但分個角落位我
雖然有海景 但其實唔係座窗口位冇意思!
落海濱長廊坐更正

先講個麵底 又硬又唔熱
個麵底一舊上 用2隻叉都整唔散舊麵
要用上餐刀!! 食意粉用刀!? 咩玩法
龍蝦肉都算彈牙
加中華沙律既配搭 係downgrade之作囉!!
400幾蚊野 加中華沙律 …無奈
蟹肉濃湯係OK既 唔好加太多 咸左D!

豬肋排肉質嫩滑既
蘋果酒汁都好夾

天朗氣清 陽光普照 風和日麗 到K11 Musea的 181 Fortnum & Mason,一嚐著名的英倫風味全素午餐: 起脆酥皮蘑菇威靈頓 同 香草意大利芝士雲吞同場加映 現場即席 烹製傳統火焰crêpes 完美演繹 令人陶醉於全維多利亞港海景,🉐👍🏻A return visit to 181Fortnums during a lovely sunny day ☀️❤️Enjoyed a traditional British 🇬🇧 vegetarian lunch tasting the Mushroom Wellington 🍄🥖and Mushroom Tortellini 🍄🥟, followed by their freshly made Flambé 🔥 at the table to round up a wonderful meal - all under the stunning view of the Victoria Harbour @ Victoria Dockside of K11 MUSEA 🌅Recommended dishes 必吃Mushroom We

Recommended dishes 必吃
Mushroom Wellington with Dauphinois Potatoes, Green Beans and Sherry Sauce
威靈頓蘑菇 配 千層薯仔 豆角 及 雪利酒醬 🍄🥖🥔🫘🍷
Mushroom Tortellini with Mirin Poached Asparagus and Miso Broth
香菇意大利雲吞配 蘆筍及味噌湯 🇮🇹🍄🥟🎍🍲
Classic Crêpe with Flambé Liquor Fresh Fruits Finished with a Frozen Yogurt
2022-08-11
生日
2022-08-14 1004 瀏覽
Lunch set 💰$388/@1️⃣ 頭盤:威爾士芝士多士配水煮蛋或煙肉及番茄推薦指數:👍🏻👍🏻一開始見到菜名 非常期待🫣這道菜完美演繹「期望越大 失望越大」😂食落去就是一片普通的吐司🍞上面有一片番茄🍅2️⃣ 頭盤:牛肉他他配松露魚子醬推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻生牛肉肉味香濃😍用生雞蛋黃拌勻 增加口感 但肉質欠腍滑 口感較韌 要多咀嚼 可一不可再😂3️⃣主菜:威靈頓牛柳、千層薯、豆角及胡椒汁推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻五成熟牛柳厚切 肉質上乘 熟度剛剛好😍烹調技巧一流🥰配菜亦煮得相當不錯🤩醬汁香濃 配上牛柳💯4️⃣主菜:香菇意大利雲吞配蘆筍及味噌湯推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻意大利雲吞皮較硬 味道較清淡😆內餡味道一般 可以試其他😂5️⃣餐後點心:英式傳統新地推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻上層是灸燒棉花糖 然後士多啤梨雪糕 中間有士多啤梨醬和鮮果🍓味道不錯🤩------------------------------環境優美 座位舒適🥰食物質素一般 但能看着維多利亞港用膳 尚算值得🤩總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
Lunch set 💰$388/@
1️⃣ 頭盤:威爾士芝士多士配水煮蛋或煙肉及番茄