2024-04-17 139 瀏覽
We were recommended this Vietnam restaurant, upon arrival on a Sunday 1pm, there was already a queue outside. Lucky the wait wasn’t too long. Appetisers and drinks, we ordered:Avocado 🥑 milkshake: the shake was delicious, silky smooth and great taste! Vietnamese coffee ☕️ : this was ok, next time I will order a drip drip coffee insteadRice paper rolls with Vietnamese sausage: very refreshing roll with nice fish sauce to compliment it! Jelly fish salad 🥗: loved this salad, it has great crunch text

Jelly fish salad 🥗: loved this salad, it has great crunch texture and very well seasoned jellyfish!!!

Bahn Mi 🥖 with roasted pork: the roasted pork had the perfect balance of fat vs meat, it was also very well marinated! The only thing
was, I wished it had more butter and pate spread - this would have made the whole Bahn mi more flavourful!

Mains:
We ordered a raw beef pho for kids (so asked for well done) the soup was nice but a bit too much “herbs” for my liking…

Haiphong crab roe vermicelli: the broth was absolutely delicious and aromatic! One of the favourites for the family!

Vietnamese steamed rice rolls: this was my favourite dish, the rice roll was silky smooth and the fillings with minced pork and black fungus have it a really nice texture!

Overall great lunch! There was still a queue outside when we left at 2pm!

Staff was also super friendly! Will come back!
呢間係一間超級值得去完再去嘅餐廳🤓😙😙之前佢哋未搬舖嘅時候已經成日食🤣🤣而家搬咗舖之後舖位更加大同埋闊落🤓佢哋嘢食真心好食同埋入味🤣份量超級多 我覺得都對得住個價錢😂😂😂最鍾意食佢哋嘅沙嗲雞肉串 因為條味味都幾獨特 唔係周圍都食得到 仲有佢哋嘅越式脆春卷 個皮夠香夠薄 餡料豐富越式烤豬肉法包🥖 真心幾出色 因為個包烤得好香脆 啲豬肉調味都幾香 本身包已經係充滿澱粉質 所以我自己食完之後都覺得飽飽地..😂仲有其他好多嘢食都好好食 有機會再繼續介紹同埋佢哋啲嘢飲全部都好有特色唔似某啲越南餐廳剩係得乜鬼嘢凍檸茶凍檸水水飲😂😂😂
呢間係一間超級值得去完再去嘅餐廳🤓😙😙

仲有其他好多嘢食都好好食 有機會再繼續介紹
同埋佢哋啲嘢飲全部都好有特色
唔似某啲越南餐廳剩係得乜鬼嘢凍檸茶凍檸水水飲😂😂😂
2024-03-23 372 瀏覽
今晚光顧了土瓜灣北帝街的1986越南餐廳!獨食他們的招牌生牛肉湯河伴溫泉蛋及牛油炸雞翼!🐮招牌生牛肉湯河伴溫泉蛋 - 湯頭鮮香濃郁,河粉煮得剛好,牛肉柔軟滑嫩,加上配菜,與湯頭完美融合。加上溫泉蛋的濃郁順滑,帶來了豐富的口感和滿足感🌟🐔牛油炸雞翼 - 金黃酥脆,雞肉質嫩滑多汁美味!餐牌上有不同配搭的湯河,檬粉,法包等的選擇,獨食友善,其待下次光臨品嘗其他招牌菜式!🌟食評指數:8/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD100🗺️ 地址:北帝街60號想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_#tstfood #tstjollyfoodie #JKHK

今晚光顧了土瓜灣北帝街的1986越南餐廳!
獨食他們的招牌生牛肉湯河伴溫泉蛋及牛油炸雞翼!

🐔牛油炸雞翼 - 金黃酥脆,雞肉質嫩滑多汁美味!

🌟食評指數:8/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD100

🗺️ 地址:北帝街60號

• 招牌生牛肉湯河
  • 海防蟹膏湯檬粉
2024-03-22 261 瀏覽
土瓜灣真係一個好多好西食嘅地方,我周不時都會係個頭搵野食,今次就來到位於北帝街嘅《1986地道越南餐廳》買外賣。越南菜係其中一樣喜歡嘅菜式,而呢到有齊曬生牛肉湯河,檬粉,法包同米紙卷等等傳統越南菜式。其實之前都幫襯過一次,食物高質,價格唔貴,外賣自取仲有八折,真係好抵食。~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~🤩海防蟹膏濃湯飯 (HKD 82)一打開蓋就香味十足,飲落有濃濃嘅蟹膏香味,倒埋個飯落去撈埋啲湯一齊食真係一流。調味無過份重手,因此保留到海鮮嘅鮮味,就算成碗湯飲曬都唔會好口渴。海鮮分量亦十足,有蝦,蟹肉,青口,越南肉丸等等。🤩越式家鄉粉卷 (HKD 66)越式粉卷有啲似我地所食開嘅蒸腸粉,但食法同餡料都係有啲唔同。粉卷餡主要係豬肉碎木耳碎(走左青),再伴上兩片札肉。同埋附上一碗蘸汁,入面有兩粒越式肉丸,俾你用來伴粉卷食,個汁味道有啲似甜辣醬,但多左魚露嘅味道。口感同腸粉有啲啲似,但更薄身。🤩青木瓜雞絲沙律 (HKD 46)青木瓜沙律係我其中一款喜愛嘅沙律,呢到嘅青木瓜沙律除左主角青木瓜同雞絲之外,仲有紅蘿蔔絲同札肉條。醬汁唔會太重味,剛好做到開胃調味之用,另外佢
~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~

🤩海防蟹膏濃湯飯 (HKD 82)

🤩越式家鄉粉卷 (HKD 66)

🤩青木瓜雞絲沙律 (HKD 46)
青木瓜沙律係我其中一款喜愛嘅沙律,呢到嘅青木瓜沙律除左主角青木瓜同雞絲之外,仲有紅蘿蔔絲同札肉條。醬汁唔會太重味,剛好做到開胃調味之用,另外佢仲加入左花生碎去撈,食落口感豐富。
🇻🇳喜歡越南菜嘅朋友要來試下
💰性格比十分高

外賣自取
2024-02-25 691 瀏覽
之前喺澳洲好多時食越南野,因為好多越南人移民過來,所以都食過不少正宗越南野。今次又去北帝街搵食,見到呢間越南小店都幾多人,一於試下。喺澳洲時讀大學為左慳錢,成日食Banh mi,貪佢夠平又好味又夠飽今次難得見到,一定要嗌,烤豬肉片肥瘦適中,香茅味重,燒得乾身但不過硬,配上酸蘿蔔、青瓜、肝醬十分夾!法包十分脆但略嫌太脆,有d𠝹口建議可以不用對半切左再去烘,可先烘再切,保留一點包包軟熟口感更好!又嫌少少太乾,私心覺得可以學澳洲加少少蒜味美奶滋,就perfect蒸粉包好似腸粉!但口感較彈牙,覺得唔算太特別。佢個豬頸肉燒得香,油份已被燒得七七八八,所以不會過膩,檬粉好滑。但個魚露汁可以減少少甜多少少鹹味同酸味。仲叫左個蟹膏湯飯,湯都幾鮮,不過提議可以將飯同湯分開上唔會浸到d飯太淋,同加上食到最尾有點咸係幾滿意的一餐

蒸粉包好似腸粉!但口感較彈牙,覺得唔算太特別。

係幾滿意的一餐
蟹膏蟹湯飯
Pho
豬扒飯
鵝肝醬小法包
見到Openrice嘅comment,全部都係好評,所以今日一於試試。1. 三拼湯河粉:必食!湯底濃郁且鮮味,牛肉新鮮,牛丸和扎肉質感和味道極佳。2. 北越鮮椰子炆豬腩肉:椰子汁味香,但較油,加上肥美的豬腩肉,只能淺嚐,不能吃得太多。3. 越式烤豬肉法包:必食!麵包烤得很脆,豬肉調味出色。4. 海防肝醬小法包:必食!肝醬味道濃鬱突出,另配一款越式 醬料,口味非常獨特。5. 越式沙爹牛柳:相信係用美國靚牛,而且係厚切,所以牛味濃郁和有口感。6. 越式沙嗲雞肉串:必食!調味非常獨特,經過燒烤後,烤味非常突出。7. 越式脆春卷:必食!外皮香脆夠薄,餡料一點也不油膩。8. 薄荷芫茜可樂:薄荷+芫茜+可樂,口味非常夾。9. 北越椰汁冰咖啡:椰汁香味濃郁,加上越南咖啡,味道非常融合。10. 越南雞蛋咖啡:咖啡上面有一個雞蛋布甸,加上1986的字樣,非常合適打卡。

3. 越式烤豬肉法包:必食!麵包烤得很脆,豬肉調味出色。
7. 越式脆春卷:必食!外皮香脆夠薄,餡料一點也不油膩。
8. 薄荷芫茜可樂:薄荷+芫茜+可樂,口味非常夾。
三拼湯河粉
薄荷芫茜可樂
北越椰汁冰咖啡
越南雞蛋咖啡
2024-01-15 618 瀏覽
來到我自己最愛嘅越南餐館,頭先我就手刀點咗三款必食推介。講真,海防蟹膏濃湯飯啲蟹膏濃到溝到我想叫聲好正🤤!湯底同飯一齊入口,不嬲滑溜溜嘅,真係幾有口感!再嚟個招牌生牛肉湯河,嗌開嗰陣仲夾帶到流心蛋ga溏心效果,個湯海呢,真係做得夠晒心思,淋埋蛋汁吖,個味道豐富好入味!至於越式沙嗲雞肉串,呢個真係攞嚟夾酒住講嘢,雞肉保持到juicy,再加上啱啱好嘅沙嗲汁,啖啖肉香,夠晒惹味。整體黎講,超級滿意,呢啲菜式卜卜脆,絕對係我後續嘅打卡熱點之選!🍲🥢🌶️
2023-12-21 751 瀏覽
今日出去食lunch終於唔係去airside 🤪今次去土瓜灣搵食,其實土瓜灣都有好多選擇,又經濟啲。如果去airside的話,每餐最少都要$150。由公司行去土瓜灣唔遠,大約10分鐘左右,時間比去airside易控制,行路就到,唔受車嘅時間限制。海防蟹膏湯金邊粉 ($72)Haiphong crab roe vermicelli in soup Bún cua Hải Phòng同事極力推薦哩個蟹膏湯粉,仲話個湯正到飲到一啖都無剩。結果成枱都係食同一個湯粉🤣麵可以揀河粉、金邊粉、檬粉、粉絲,大家都係一致揀金邊粉,好夾😌食之前飲一啖個湯,同事果然無介紹錯‼️湯底好香好濃郁,真係會忍唔住飲哂🙈湯入面有一堆蟹膏、蕃茄、香菜肉丸、蝦。香菜肉丸質感有啲削,輕輕用筷子一夾就散,但味道唔錯,無草青味,容易入口。佢個金邊粉同平時食開嗰啲金邊粉唔一樣,平時啲金邊粉係白色幼身。哩個金邊粉係闊身,口感較彈牙,有啲似粉皮。質感比平時食開嘅金邊粉滑身,但依然好掛湯,真心正🥹推薦大家黎哩度👍🏻👍🏻
今日出去食lunch終於唔係去airside 🤪
今次去土瓜灣搵食,其實土瓜灣都有好多選擇,又經濟啲。
如果去airside的話,每餐最少都要$150。

海防蟹膏湯金邊粉 ($72)
Bún cua Hải Phòng

同事極力推薦哩個蟹膏湯粉,仲話個湯正到飲到一啖都無剩。
結果成枱都係食同一個湯粉🤣

食之前飲一啖個湯,同事果然無介紹錯‼️
湯底好香好濃郁,真係會忍唔住飲哂🙈
湯入面有一堆蟹膏、蕃茄、香菜肉丸、蝦。

哩個金邊粉係闊身,口感較彈牙,有啲似粉皮。
質感比平時食開嘅金邊粉滑身,但依然好掛湯,真心正🥹
推薦大家黎哩度👍🏻👍🏻

2023-12-20 451 瀏覽
久違地重返土瓜灣,搬離土瓜灣後,已好耐無黎,再次黎到,見到周邊好多環境都變咗,今日再食番依間越南街坊小店。下龍灣手工墨魚餅 $62墨魚餅香脆香口,墨魚肉爽口彈牙,而且不會太油膩。海防蟹膏濃湯飯 $82香噴噴的蟹膏湯飯,湯底香濃,配料充足,有蟹膏、蝦、扎肉同香菜肉丸。米飯加入濃郁湯底,完全吸收湯底嘅精華,如果大家同我一樣鐘意濃味,可以試試。招牌生牛肉湯河 $72鮮甜的湯底有濃厚牛肉味,無味精感。牛肉份量足,肉質軟腍入味,味道唔錯。

下龍灣手工墨魚餅 $62
墨魚餅香脆香口,墨魚肉爽口彈牙,而且不會太油膩。

海防蟹膏濃湯飯 $82

招牌生牛肉湯河 $72

2023-12-06 457 瀏覽
1986地道越南餐廳 (東寶大樓)地址: 土瓜灣北帝街60號東寶大樓地下A號舖 #yauyau_土瓜灣 推薦指數:7.5/10 女朋友對pho情有獨鍾,第一篇食評都係寫pho先,今次就帶佢去土瓜灣食一間朋友推薦嘅越南菜小店。 🍖🍜招牌牛肉三拼湯河粉 $70 湯河粉搭配左招牌牛肉 、牛丸、牛扎肉,每啖都品嚐到鮮嫩嘅牛肉,牛骨湯底湯好濃郁。 🦀🍜海防蟹膏湯檬粉 $72檬粉用蟹膏湯為基底,搭配蕃茄嘅酸爽,整體蟹味都好出。 🐙🐙下龍灣手工墨魚餅 $62墨魚餅好彈牙,墨魚鮮甜味道喺個口爆開咁。 味道: 4/5 服務: 4/5 環境: 3.5/5 番兜: 4/5 #土瓜灣美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #土瓜灣越南菜 #越南菜 #1986地道越南餐廳
1986地道越南餐廳 (東寶大樓)
地址: 土瓜灣北帝街60號東寶大樓地下A號舖
#yauyau_土瓜灣 推薦指數:7.5/10

🍖🍜招牌牛肉三拼湯河粉 $70

🦀🍜海防蟹膏湯檬粉 $72
檬粉用蟹膏湯為基底,搭配蕃茄嘅酸爽,整體蟹味都好出。
海防蟹膏湯檬粉

🐙🐙下龍灣手工墨魚餅 $62
墨魚餅好彈牙,墨魚鮮甜味道喺個口爆開咁。
下龍灣手工墨魚餅

2023-07-05
海防蟹膏湯檬粉
下龍灣手工墨魚餅
2023-12-04 325 瀏覽
突然間想食越南嘢,唔覺意就搵到呢度,真係好想再唔覺意嚟到呢度一次!佢哋冇任何套餐,全日都係散叫,但係都吸引好多人一試🫡越式香茅豬扒拌檬粉($70),個香茅豬扒可以話係我食過最好食嘅豬扒🥹🫶🏻超級大塊,超級鬆化,超級厚,超級惹味!食完好想快啲再有第二次嘅感覺🥹招牌牛肉三拼湯河粉($70)正常發揮冇咩特別驚喜,但係都值得一個正評👍🏻叫咗兩杯嘢飲,分別係紫米乳酪沙冰($36)同熱蜜桃鹹柑桔水($22)☀️紫米乳酪沙冰非常驚喜,好多紫米,乳酪唔會太酸,亦都唔會太甜,恰到好處。沙冰始終會溶,但係紫米就可以彌補咗呢個特質,係我飲過最好飲嘅沙冰之一😋好耐冇試過有間餐廳食完好想即刻有第二次🕺🏻

佢哋冇任何套餐,全日都係散叫,但係都吸引好多人一試🫡

好耐冇試過有間餐廳食完好想即刻有第二次🕺🏻
越式香茅豬扒拌檬粉
紫米乳酪沙冰
蜜桃鹹柑桔水
2023-10-23 451 瀏覽
聽聞呢間餐廳嘅份量都偏多,作為月光族,又想食好野,又要就住個銀包,一於試下呢間越南菜💗🍽️招牌牛肉三拼河粉(6.5/10)-湯好清甜😋-三拼係:牛肉/牛丸同牛扎肉-牛肉唔會太老-牛丸爆汁!!!🍽️海防蟹膏湯濛粉(6.5/10)-有蟹同埋蕃茄味,但我覺得兩者都可以再出啲-扎肉黎講我覺得佢個牛扎肉好食過豬扎肉-同埋好足料!!!整體黎講都唔錯!呢個價錢食到個咁豐富嘅晚餐💖細食女仔可以同人share🍽️Revisit!?Maybe🍽️

🍽️招牌牛肉三拼河粉(6.5/10)
-湯好清甜😋
-三拼係:牛肉/牛丸同牛扎肉
-牛肉唔會太老
-牛丸爆汁!!!

🍽️海防蟹膏湯濛粉(6.5/10)
-有蟹同埋蕃茄味,但我覺得兩者都可以再出啲
-扎肉黎講我覺得佢個牛扎肉好食過豬扎肉
-同埋好足料!!!

Revisit!?
Maybe🍽️
2023-10-12 469 瀏覽
早二天媽媽說去吃越南餐廳😋😋 因為早前吃過其他食物認為不錯,所以我今次想試試其他食物,這次2個人點了3個食物🤣沒有叫飲品,206蚊埋單,感覺都算貴的海防蟹膏濃湯飯( 味道應該是好的,但本人不喜歡吃) 價錢大概8x下龍灣手工墨魚餅(好吃)價錢6x 越式沙嗲雞肉串(一般)價錢62這裡沒有套餐,全部都散叫,飲品大約2x整體價錢感覺是比同類餐廳偏貴的,雞肉串港幣62只有2串,而且味道是一般的,🤪🤪 整體對我來說是大概是70分吧期待下次會再試其他食物✌️
沒有叫飲品,206蚊埋單,感覺都算貴的
下龍灣手工墨魚餅(好吃)價錢6x
越式沙嗲雞肉串(一般)價錢62
這裡沒有套餐,全部都散叫,飲品大約2x
期待下次會再試其他食物✌️
2023-10-05 339 瀏覽
味道比起其他一般越南餐廳優勝, 尤其法包, 環境清潔, 服務員質素很好, 還沒收加一收費. 我每星期三必與太太到此餐廳進餐, 好有回家吃飯的感覺. 唯一是冷氣比較凍. 但極力推薦
2023-10-05 342 瀏覽
1986地道越南餐廳地址: 土瓜灣北帝街60號東寶大樓地下A號舖原來土瓜灣有間CP值高嘅越南餐廳,價格夠平又有水準😈。三拼湯河粉🍜$68大大碗河粉,河粉彈牙又有口感,超級有啫喱口感,而且佢啲食材好豐富🤩,包搭牛肉; 牛扎肉和牛丸,再加上濃郁牛骨湯底,令河粉食落更清新😝,CP好高!正!招牌牌生牛肉湯河🐮🍜$70叫湯河嘅人當然第一啖一定會飲啖湯先~湯底係濃濃牛肉味,好鮮甜😍,飲得出完全唔係味精味,正。估唔到呢到啲牛肉又多又大大塊,塊塊都好淋,好入味,啖啖都好有咬口☺️,CP好高!正!海防蟹膏湯檬粉🍜$70檬粉一上場已經大為驚訝,因為啲蟹肉真係好足料好多,啖啖都食到鮮甜味🤣,加上湯底係好鮮甜,飲得出完全唔係味精味,大滿足!超正🤪!越式脆春卷🍤$44熱辣辣即叫即炸嘅春卷炸粉係薄薄地😗,炸到外脆內軟☺️,就算擺耐咗都仲好有脆口,正!牛油果沙冰🥑$34牛油果汁口感好重再加入沙冰口感,味道層次感非常豐富😗,好特別呀。檸檸乳酪沙洮🍸$34檸檸乳酪混合埋啲乳酪,酸酸甜甜真係好開胃,好清甜,正🤣。#nicefoodie土瓜灣—--------------------#food #foodporn #hkfoo
1986地道越南餐廳
地址: 土瓜灣北帝街60號東寶大樓地下A號舖

原來土瓜灣有間CP值高嘅越南餐廳,價格夠平又有水準😈。

三拼湯河粉🍜$68

招牌牌生牛肉湯河🐮🍜$70

海防蟹膏湯檬粉🍜$70

越式脆春卷🍤$44

牛油果沙冰🥑$34

檸檸乳酪沙洮🍸$34
檸檸乳酪混合埋啲乳酪,酸酸甜甜真係好開胃,好清甜,正🤣。

#nicefoodie土瓜灣

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #土瓜灣美食 #打卡  #土瓜灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #越南菜 #河粉