2021-08-16 1053 瀏覽
我係一個火鍋愛好者,經常約朋友一齊去打邊爐。呢間上次食過者幾好食,今次再encore。🔎湯底方面我地就揀左理想點“鮮”($58),佢係牛骨湯,清清地但可以食到牛味,配上牛肉一流吖。🔎肉類當然以牛肉為主啦,有好多唔同既牛肉部位可以揀,價錢由$48-$68/碟。我地叫左:🔹滑龍尾($48)牛肉配上雞蛋,非常滑嫩。🔹胸口膀($48)我哋最鐘意既牛肉部位之一,非常爽口。出面好少有得食。🔹牛舌($48)唔會好韌,有口感。🔹金花趾($68)另一個我地鐘意牛肉部位,佢口感帶啲爽,有牛味,而且平時比較少食到呢個部位。🔎配料🔹蜂巢豆腐($28)吸湯一流👍🏻👍🏻🔹手打牛筋丸-半打($28)牛筋丸非常彈牙同爽口,有牛味。🔹稻庭烏冬($28)平時打邊爐我其實係好少會食粉麵既,但我今次覺得呢個湯底好適合配烏冬食,真心正。🔹油趣魚皮($38)其實係麻辣魚皮,魚皮非常爽口,調味唔算好辣,連平時唔係好食得辣既我都食到。🔎飲品🔹可樂($13)🔹烏梅汁($15)🔹洛神玫瑰茶($15)我就係飲烏梅汁,酸酸甜甜,好開胃。朋友飲洛神玫瑰茶,佢話好飲,有洛神花味,帶少少玫瑰味,唔會好酸。🔎價錢醬料費:$10/人我地3個人食,人均

🔎湯底方面

🔎肉類
我地叫左:
🔹滑龍尾($48)
牛肉配上雞蛋,非常滑嫩。

🔹胸口膀($48)
我哋最鐘意既牛肉部位之一,非常爽口。出面好少有得食。

🔹牛舌($48)
唔會好韌,有口感。

🔹金花趾($68)

🔎配料
🔹蜂巢豆腐($28)
吸湯一流👍🏻👍🏻

🔹手打牛筋丸-半打($28)
牛筋丸非常彈牙同爽口,有牛味。

🔹稻庭烏冬($28)

🔹油趣魚皮($38)

🔎飲品
🔹可樂($13)
🔹烏梅汁($15)
🔹洛神玫瑰茶($15)

🔎價錢
醬料費:$10/人
我地3個人食,人均$200,其實唔算太貴,大家都食得好飽。
試咗元朗嘅616火鍋店,之前試過其他幾間分店,有啲坐得好狹窄,反而元朗依間坐得比較舒適 裝修:見到有花好多心思擺小裝飾上,例如:坦克車,90年代的玩具,勾起好多兒時回憶 點左鴛鴦鍋青花椒+牛骨湯: 平時都食得幾辣下,之前都試過青花椒🫑,覺得比水煮更加野味,因為有青椒的麻香…點知今次就出咗事一開始落咗一片牛肉,覺得有D麻好香,點知成個烏冬放落去,拎返之後烏冬辣到食唔到,佢依個係泡椒湯底,同我平時食開的麻香完全唔同……即刻將個烏冬點落啲秘製牛肉汁度,解咗辣,甜甜地幾好味😋試咗唔同嘅牛肉,質素幾好,不過份量比較少。辣牛肉餃子🥟 - 係有辣汁係牛肉餃子裏面總結: $450 二人食得超級飽,食唔曬

點知今次就出咗事
,佢依個係泡椒湯底,同我平時食開的麻香完全唔同……

即刻將個烏冬點落啲秘製牛肉汁度,解咗辣,甜甜地幾好味😋

試咗唔同嘅牛肉,質素幾好,不過份量比較少。

辣牛肉餃子🥟 - 係有辣汁係牛肉餃子裏面

總結: $450 二人食得超級飽,食唔曬
  • 稻庭烏冬
  • 醬料
2021-07-18 2183 瀏覽
⭐️616牛肉火鍋專門店⭐️📍:全港各區都有好多分店(元朗、大圍、太子,銅鑼灣、馬鞍山、荃灣)⏰:12:00pm-10:00pm💰:人均$100-$200⭕️: 現金、信用卡、Alipay👉🏻胸口膀、牛柳、匙柄、牛心、牛舌、吊龍伴、金花趾、雙層肉、封門柳🌜大部分牛肉價錢都介乎$48-$68👉🏻牛骨清湯、鴛鴦湯底、牛雜湯底🌜湯底 💰38-78👉🏻仲有好多蔬菜、烏冬、水餃、響鈴嗰啲🌜都係💰28-48🌜醬料費$10/1位🌟616主打牛肉火鍋 不同部位嘅牛肉 可以滿足唔同人嘅需求🤤比出邊普通既打邊爐店更吸引 如果唔食牛嘅基本上唔使過嚟!😂可以點唔同種類嘅牛肉部位 種類都好多 碟碟都唔係好大碟 小人嘅可以叫多幾碟👍🏻牛肉嘅每一個部位都好出色 最緊要係貴精不貴多!食物質素好新鮮 枱面有指示可以睇每一碗牛肉嘅烹調時間 (基本上6-8秒都得)又有醬料推介 醬料種類都唔少 呢樣好細心!🌟友人推薦沙嗲湯底 花生味道好濃郁 唔會好水 食得出有沙嗲味 唔會過咸 再加上牛肉一齊淥 味道會更加突出 !仲有牛舌,澳洲和牛牛胸肉,胸口膀👍🏻👍🏻👍🏻✨都大推!
⭐️616牛肉火鍋專門店⭐️
📍:全港各區都有好多分店
(元朗、大圍、太子,銅鑼灣、馬鞍山、荃灣)
⏰:12:00pm-10:00pm
💰:人均$100-$200
⭕️: 現金、信用卡、Alipay

🌜大部分牛肉價錢都介乎$48-$68
👉🏻牛骨清湯、鴛鴦湯底、牛雜湯底
🌜湯底 💰38-78
👉🏻仲有好多蔬菜、烏冬、水餃、響鈴嗰啲
🌜都係💰28-48
🌜醬料費$10/1位

又有醬料推介 醬料種類都唔少 呢樣好細心!

仲有牛舌,澳洲和牛牛胸肉,胸口膀👍🏻👍🏻👍🏻✨都大推!
2021-05-16
10 分鐘 (堂食)
  • 金花趾
2021-07-04 649 瀏覽
牛肉美味,選擇多,店內還有寫著牛肉在鍋裏煮幾多秒。其他配菜則少貴,例如菜要20多,但份量少,而且某些味道一般例如牛肉球,沒有彈性。如果想品嚐牛肉,這間也是不錯選擇。

2021-07-03
2021-06-27 817 瀏覽
好食好抵 好多唔用牛部位食 食左幾次了 食果部分我是好滿意的而且黃 理應繼續支持的但女服務員態度真係好差 每次打去訂枱態度都好差好似欠左佢咁真係唔想再受氣喇 所以我應該唔會再去幫襯了
好食好抵
好似欠左佢咁
真係唔想再受氣喇
所以我應該唔會再去幫襯了
2021-06-12 985 瀏覽
今次去係有100分鐘時間限制,我哋7點正入座,到8點嘅時候有個短髮眼鏡女人職員行埋嚟話仲有20分鐘,我哋回過神來發現應該係剩40分鐘,點解要誤導我哋?但係我哋覺得可能佢搞錯左就冇理繼續食。到時間剩返9分鐘嘅時候佢又行埋嚟,篤住隻錶話「你哋張枱已經夠鐘,出面仲有客等緊」然後我哋就問佢我哋張枱係唔係食到8點40分?佢又話係。乜原來埋左單就唔係客架喇?我當時仲食緊最後一碗野食,冇齋坐唔食,亦冇超過100分鐘時間限制,點解要催我哋?以前覺得逐碟計錢嘅616好好,因為唔會催人走可以放鬆咁食,所以隔一排就會去,而家限制時間之餘仲要催得個態度差過放題,希望嗰位職員可以計啱啲時間同埋明白埋左單嘅客人都係客人*食物質素同其他職員態度都好好,純屬個別職員問題

*食物質素同其他職員態度都好好,純屬個別職員問題
2021-05-21 1149 瀏覽
第一次食!平日晚上去,即日朝早book枱但人不太多,點了沙嗲及清湯底。沙嗲湯底非常濃郁,牛肉也非常新鮮!點了胸口膀,匙柄,牛舌,三花健,滑尾龍,響鈴,油麥菜,手打蝦滑,手打墨魚滑尤其牛駝峰,牛味非常重!很推薦!三花健口感特別,似食緊魚生。不過個人不太喜歡~手打蝦滑一般。最後加個公仔麵會有食緊沙嗲牛肉麵既感覺,非常入味飲品方面花圓菊桂露很清甜解渴。朋友點了玫瑰茶,味道酸酸甜甜。上菜速度很快,員工們都很有禮貌!會想再去及推薦朋友

點了胸口膀,匙柄,牛舌,三花健,滑尾龍,
響鈴,油麥菜,手打蝦滑,手打墨魚滑
尤其牛駝峰,牛味非常重!很推薦!
三花健口感特別,似食緊魚生。不過個人不太喜歡~
手打蝦滑一般。
最後加個公仔麵會有食緊沙嗲牛肉麵既感覺,非常入味

飲品方面花圓菊桂露很清甜解渴。
朋友點了玫瑰茶,味道酸酸甜甜。
上菜速度很快,員工們都很有禮貌!

會想再去及推薦朋友
2021-05-20
  • 匙柄
  • 菊花桂圓露
  • 脖仁
  • 醬料
2021-03-08 1925 瀏覽
去咗食晚市,佢係用iPad點餐,但店員可能太忙關係,忘記咗幫我哋係system 開檯,搞到點唔到餐,不過同咗店員講後,店員好迅速幫我哋開返個system,服務算唔錯餐廳環境幾寛敞叫咗個鴛鴦青花椒牛骨湯個花椒湯底個邊都幾辣下連我食得下辣都覺得好辣佢係有後勁個隻辣但好味牛骨湯個邊清清地都好好味叫咗個616原漿手工啤好好飲冇咩啤酒苦澀味大部分都係叫牛食其中手打牛滑同滑尾龍真心值得推介其實樣樣嘢食都好味啲朋友都話下次可以再嚟多次食

餐廳環境幾寛敞

616原漿手工啤酒
  • 滑尾龍
  • 手打牛滑
2021-02-24 1442 瀏覽
616火鍋自從食過一次之後已經變咗我心目中第一位嘅火鍋🍲🤤高質手切牛價錢唔貴 但可以食到好多唔同種類嘅牛部位每次一大班朋友諗唔到食咩都會去呢度打邊爐必食😍推介沙嗲、牛肉清湯鴛鴦火鍋
616火鍋自從食過一次之後已經變咗我心目中第一位嘅火鍋🍲
🤤高質手切牛
價錢唔貴 但可以食到好多唔同種類嘅牛部位
每次一大班朋友諗唔到食咩都會去呢度打邊爐
必食😍推介沙嗲、牛肉清湯鴛鴦火鍋
2021-01-10 1761 瀏覽
自從上次係銅鑼灣堂食過之後,一直都心思思🥺好想再瘋狂食牛所以12月都再外賣過兩次都知係好定唔好 無送上門服務🤫如果有嘅話 我應該每星期食一次每間分店有嘅選擇都好似有啲唔同而我依兩次都係元朗自取自取仲有8折💰第一次外賣係三個人食本身諗住唔使煩嗌個四人餐🤔但睇睇吓發現二人餐$288 VS 四人餐$568四人餐就多咗3碟牛、4隻扇貝、牛丸同啲垃垃雜雜所以就決定花少少心機揀吓加咩牛好二人火鍋套餐 $288🍲湯底:理想點”鮮”牛肉:橫隔肌、五花匙、牛駝峰、匙炳鮮蔬拼盤:娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、芋絲小食:炸魚皮麵:稻庭烏冬、公仔麵各一個飲品:菊花桂圓露、洛神玫瑰茶、烏梅汁、可口可樂 (任選其二)湯底清清哋,帶少少牛味覺得還可以唔會搶咗啲牛味好過之前堂食嘅沙嗲湯底🤭個湯仲有啲牛腩唔係好嫩嗰啲,但好有肉味老實講,啲配料就好一般般嘅😂所以第二次就淨係嗌咗湯底同埋牛然後再自己出面買料好,入正題!講吓啲牛先依兩次都試咗好幾款牛牛舌 $48依個無得唔嗌嘅燒牛舌就係人都知正用嚟連打邊爐 都一樣係不得了薄切得嚟,味道濃郁又好有口感牛上肋 $68油花好重好啱我口味美國天然肩帶胛翼板 $48依款就重肉味唔錯唔錯安格斯
自從上次係銅鑼灣堂食過之後,一直都心思思🥺好想再瘋狂食牛
所以12月都再外賣過兩次

二人餐$288 VS 四人餐$568
四人餐就多咗3碟牛、4隻扇貝、牛丸同啲垃垃雜雜
所以就決定花少少心機揀吓加咩牛好

二人火鍋套餐 $288🍲
湯底:理想點”鮮”
牛肉:橫隔肌、五花匙、牛駝峰、匙炳
鮮蔬拼盤:娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、芋絲
小食:炸魚皮
麵:稻庭烏冬、公仔麵各一個
湯底清清哋,帶少少牛味
覺得還可以
唔會搶咗啲牛味
好過之前堂食嘅沙嗲湯底🤭個湯仲有啲牛腩
唔係好嫩嗰啲,但好有肉味
老實講,啲配料就好一般般嘅😂所以第二次就淨係嗌咗湯底同埋牛
然後再自己出面買料
好,入正題!講吓啲牛先
依兩次都試咗好幾款牛

牛舌 $48
依個無得唔嗌嘅
燒牛舌就係人都知正
用嚟連打邊爐 都一樣係不得了
薄切得嚟,味道濃郁又好有口感

牛上肋 $68
油花好重
好啱我口味

美國天然肩帶胛翼板 $48
依款就重肉味
唔錯唔錯

安格斯橫隔肌 $48、牛朴肉 $48、澳洲五花趾 $68,定係跟餐嘅牛駝峰、匙炳
我就覺得無般特別啦

黑柏葉 $68
幾爽口,不過價錢有啲偏貴

至於醬料!!!

2020-12-25
外賣自取
  • 牛上肋
2020-12-15 1434 瀏覽
已經係第二次幫襯,第二次帶咗2位台灣朋友去食,都讚高汁🤣環境舒適,湯底多選擇,啲肉仲要好好食!特別鍾意佢嘅牛肉,鮮牛肉質素好好。價錢合理,唔係好平嘅餐廳,但係質素對得起價格!仲要係良心店(良心火鍋店好少),會多多支持
已經係第二次幫襯,第二次帶咗2位台灣朋友去食,都讚高汁🤣
環境舒適,湯底多選擇,啲肉仲要好好食!
特別鍾意佢嘅牛肉,鮮牛肉質素好好。
  • 菊花桂圓露
  • 牛骨湯
  • 手打牛滑
2020-11-28 1479 瀏覽
616 @ yuen long - enjoying different cuts of beef at home💛👧🏻 ate...🐮 四人火鍋外賣套餐🍲 包括:🍲 理想點"鮮"湯底🐮 牛肉併盤:俄羅斯牛側胸肉 牛上肋 橫隔肌 五花趾 牛駝峰 匙柄 肩胛翼板 (各1碟)🐚 生猛海鮮:扇貝4隻🥬 鮮蔬拼盤:娃娃菜 金菇 蜂巢豆腐 芋絲 牛丸🥗 小食:炸魚皮 🍜 麵食:公仔麵 (2個) 及 稻庭烏冬 (1個)追加:滑尾龍吊龍伴牛朴肉👧🏻 wants to say...個set真係勁勁勁抵食!對於一個超級鐘意牛嘅人嚟講簡直就係人生一大享受🤤之前都已經試過佢個卜卜蜆湯底同牛 今次就試左佢個四人火鍋外賣套餐💛由於佢太多款牛嘅關係 我就淨係講啲我印象特別深刻嗰啲喇 個人認為滑尾龍冇我上次咁好食 食落雖然都係好滑 但就完全食唔到原本陣牛味 反而食到好大陣鹽醃味 如果追求原汁原味就唔建議大家追加喇🙌🏻至於個牛上肋同澳洲五花趾都係比較’鞋’身同韌但肉味都幾重 啱哂食得比較健康嘅人😽一向唔肥唔食同重口味嘅我就梗係推介油脂分明有少少雪花嘅牛側胸肉 雪花胸肋 同牛朴肉(追加) 雖然未去到入口即溶 但咩都唔駛
👧🏻 ate...
🐮 四人火鍋外賣套餐🍲
包括:
🍲 理想點"鮮"湯底
🐚 生猛海鮮:扇貝4隻
🥬 鮮蔬拼盤:娃娃菜 金菇 蜂巢豆腐 芋絲 牛丸
🥗 小食:炸魚皮
🍜 麵食:公仔麵 (2個) 及 稻庭烏冬 (1個)
追加:
吊龍伴
牛朴肉

👧🏻 wants to say...

一向唔肥唔食同重口味嘅我就梗係推介油脂分明有少少雪花嘅牛側胸肉 雪花胸肋 同牛朴肉(追加) 雖然未去到入口即溶 但咩都唔駛點直接放入口已經忍唔住wow左一聲 啲油脂分布真係好perfect 仲要勁重牛味 同厚薄適中❣️神奇嘅係唔同部位又會有唔同香味😹個橫隔肌都令我好深刻😻薄薄一塊 又滑又香 冇雪花都贏左😹

結論: 好抵 好高質 會再試🙌🏻

外賣自取
  • 金花趾
  • 匙柄
  • 橫隔肌
2020-11-19 987 瀏覽
我係一個無牛不歡嘅人,每次去到總會係叫一大堆牛肉食,入到去店員便推介了幾款牛的部位,完全估唔到居然可以由頭到尾一直食牛,真係有牛嘅頭食到落去牛鞭,甚至係連湯都係用牛油煮出嚟。
2020-09-24 1961 瀏覽
之前係其他分店幫襯過,覺得唔錯。所以今次特別介紹朋友來食。點知呢間分店的服務態度極差😡😡一肚氣🤬🤬🤬🤬特別係肥肥地個位waitress 。(其他waitress服務態度正常) 食物質素還好。以專食牛肉打邊爐來講,牛肉比出面打邊爐舖頭好小小 。但如果多小小打邊爐食物選擇會更加好。可惜經過今次絕對唔會再幫襯☹️即使食物ok,但服務態度差,食到一肚氣,唔會再幫襯。希望舖頭可以改善服務質素,咁樣生意先會長做長有。失望😔
2020-09-06 2215 瀏覽
616已經食過好幾次,今次見佢全線分店6點前離座有8折,就去支持一下啦😜😜平日下晝兩點到,牆上面既畫好有心思,畫咗最有代表性既元朗大馬路叫咗我地最鍾意既鴛鴦青花椒牛骨湯 $78牛骨湯入面有幾舊牛腩同蘿蔔,青花椒湯辣辣地超正👍🏻 次次黎到都吾記得上次食過邊款牛肉好食😂今次叫咗幾款$48既牛肉:匙柄、安格斯橫隔肌、牛朴肉&牛駝峰,仲有$68既朱古力牛牛腩心講真,款款都好食😋,跟住枱面張紙,吾同部位6吾同既秒數,超濃既牛味極度推介一定要叫油豆腐串 $28,索曬湯之後真係超超超超超爆好食😍😍

叫咗我地最鍾意既
鴛鴦青花椒牛骨湯 $78

牛骨湯入面有幾舊牛腩同蘿蔔,青花椒湯辣辣地超正👍🏻

次次黎到都吾記得上次食過邊款牛肉好食😂