最近去咗西營盤依間「616牛肉火鍋專門店」打邊爐,依間分店與眾不同,裝修風格係行懷舊香港路線,圍繞住昔日嘅士多、家品店、押舖、海味店等等,嚟依間餐廳食飯,彷彿好似走進陳列館一樣,非常適合打卡,店內仲有一部街霸拳皇機,睇見其他大朋友、客人挽到好興奮,真係覺得依度可以滿足到大家唔同需求,另外,依間嘅特選和牛盛嘅牛肉部位亦同以往去其他分店食到嘅有所不同。特選和牛盛(單點$234),信州和牛羽下肉,油脂分布均勻,食落油脂味濃;信州和牛牛胸肉,食落牛味濃厚;信州和牛赤身,牛味濃香;澳洲五花趾,肉質帶有筋位,食落有咬口。熔岩沙嗲湯底(單點$82),口感稠身,沙嗲醬、花生醬味道濃郁。黑豚濃湯餃(單點$68),豚肉餡料飽滿,食落有肉汁。2隻扇貝(單點$48),扇貝肉質肥美,口感厚嫩,味道鮮甜。美國天然肩胛翼板(單點$48),肉質軟腍。竹笙(單點$48),口感爽滑,食落充滿湯汁。泰酸化骨爪(單點$38),有D失望,無骨鳳爪口感爽脆,但略嫌泰式鳳爪應有嘅酸、辣味都欠奉,整體味道偏甜、微酸、無辣,配料有青椒、辣椒、青瓜。鮮製手打烏冬(單點$18),麵條比較幼身,所以食落唔似平時嘅烏冬咁煙韌,但容易掛湯。醬料

黑豚濃湯餃(單點$68),豚肉餡料飽滿,食落有肉汁。

2隻扇貝(單點$48),扇貝肉質肥美,口感厚嫩,味道鮮甜。

美國天然肩胛翼板(單點$48),肉質軟腍。

竹笙(單點$48),口感爽滑,食落充滿湯汁。

醬料(兩人$20),包括有鮮牛油豉油、沙茶醬、陳醋、炸蒜、柑桔、蒜蓉、芫荽、香蔥、指天椒、辣椒油、秘製牛肉汁、豉油、熱水、凍水。

菊花桂圓露(單點$16),選用菊花、桂圓、杞子、冰糖,菊花味道最突出,飲落好清甜。
  • 特選和牛盛
  • 美國天然肩胛翼板
  • 竹笙
  • 鮮製手打烏冬
  • 菊花桂圓露
已經食過好多次外賣同堂食,每次都好滿足🤰環境氛圍616火鍋嘅環境簡直係打卡聖地!裝潢時尚又有格調,燈光柔和,乾淨企理。設計得幾靚,無論係同朋友聚會,定係家庭聚餐,都感覺自在。食材新鮮度火鍋最緊要就係食材新鮮。616嘅肉類、海鮮同埋蔬菜都係無得彈。我特別推介佢哋嘅牛肉,尤其匙柄,肉質鮮嫩,簡直係入口即化!湯底選擇湯底方面,616仲有多款選擇,從清湯到麻辣湯,甚至有酸菜白肉鍋,我試咗麻辣湯底,真係超香辣,味道好過癮!湯底嘅香氣一出嚟就令人食指大動。服務質素服務方面,員工都好熱情,反應快,隨時準備幫你。點餐時,佢哋會耐心解釋,仲俾你建議,感覺好貼心。總結總括來講,616火鍋真係一個值得一試嘅火鍋熱點!無論係食材新鮮度、湯底選擇定係服務質素,都讓我好滿意。如果你鍾意火鍋,呢度絕對唔可以唔去!快啲約埋朋友一齊嚟享受啦!

已經食過好多次外賣同堂食,每次都好滿足🤰

環境氛圍

• 牛朴肉
  • 吊龍伴
  • 封門柳
2024-08-27 324 瀏覽
做完運動超邪惡咁約Friends去「616牛肉火鍋專門店」打邊爐😎.蟲草花冬瓜牛肉鍋🍲有大量牛骨🦴蟲草花、冬瓜、杞子令湯底格外清甜😌.扇貝(4隻)🐚十分鮮甜😋.毛肚🐄.安格斯橫隔肌🥩肉味濃郁,有咬口🤤.黃喉🐂非常爽脆😆.蟲草花杞子滑雞🐓雞肉果然滑嫩☺️滋補之選😉.台式蛋餃🥟蛋餃粒粒飽滿🍳包住豬肉餡🐖.冰麻牛🐮麻辣牛肚配青瓜🌶️🥒麻香惹味😛.娃娃菜🥬.鮮製手打烏冬🍜煙韌略粗😆非常掛汁👍🏻.菊花桂圓露🌼.洛神玫瑰茶🌸
扇貝(4隻)🐚十分鮮甜😋
毛肚🐄
安格斯橫隔肌🥩肉味濃郁,有咬口🤤
黃喉🐂非常爽脆😆
菊花桂圓露🌼
洛神玫瑰茶🌸
  • 安格斯橫隔肌
2024-03-26 324 瀏覽
一想食牛就會想去「616牛肉火鍋專門店」同Friend淥一淥👭🏻.熔岩沙嗲湯底🍲沙嗲味濃郁香口😗帶陣陣花生味🥜好開胃😛.罕有部位3送1組合🥩有信州和牛後腿肉、信州和牛肩胛🐄澳洲五花趾、橫格肌🐂後腿肉比較紮實,有咬感😆和牛肩胛牛肉質油脂紋理細緻😍鮮嫩多汁,五花趾肉味特別濃郁🤤.黑豚濃湯餃🥟豬肉味好香🐖確實有爆汁👍🏻.牛朴肉🐮肉質肥嫩,味道甘香😋.竹笙🥢.泰酸化骨爪🐓泰式酸辣🌶️加埋青瓜🥒爽口解膩😬.菊花桂圓露(2支)🌼菊花清香☺️
熔岩沙嗲湯底🍲沙嗲味濃郁香口😗帶陣陣花生味🥜好開胃😛
黑豚濃湯餃🥟豬肉味好香🐖確實有爆汁👍🏻
牛朴肉🐮肉質肥嫩,味道甘香😋
竹笙🥢
泰酸化骨爪🐓泰式酸辣🌶️加埋青瓜🥒爽口解膩😬
菊花桂圓露(2支)🌼菊花清香☺️
  • 牛朴肉
  • 信州和牛肩胛
與朋友食過616幾次, 最鐘意佢夠部件選擇, 而且唔太肥膩, 你會見到湯底就算淥完牛肉都好清, 唔會有好多泡沫, 湯飲落份外鮮甜==============================推介常見肉類部位:1) 「吊龍」,即牛的脊肉,肥瘦均匀,口感滑順2) 「匙柄」,即連住肩胛骨的牛肉,肉中間明顯有筋,但食落多汁彈牙, 肉質細嫩3) 「五花趾」,即牛的後腿肉,肉比較少,筋肉交錯,比較貴,但入口特別爽脆4) 「黃喉」,即主動脈弓,吃起來非常的脆,口感爽口彈牙,淡淡牛香味5) 牛前胸,爽口帶嚼勁==============================食616牛肉火鍋,湯底不需要花巧,用清湯,將牛肉放落滾水「灼一灼」就可以食淥牛肉的過程不要超過10秒,才可食出牛肉的嫩滑和另外, 自己調配醬建議甜味多辣味少,與牛肉搭配一起時就不會搶去牛肉的鮮味,相得益彰==============================>>>>>>4個女仔食, 人均消費約$250<<<<<<<
推介常見肉類部位:
1) 「吊龍」,即牛的脊肉,肥瘦均匀,口感滑順
5) 牛前胸,爽口帶嚼勁

淥牛肉的過程不要超過10秒,才可食出牛肉的嫩滑和

>>>>>>4個女仔食, 人均消費約$250<<<<<<<
2023-08-23
2023-12-11 412 瀏覽
服務超級超級差,佢地自己搞錯俾多左一碟牛肉,話加係我地單,我地叫左咁多野,有咩就食咩,都食左一半有多,我地唔肯,個呀姐一手拿走碟肉扔左都唔俾我地食,眼都特埋,咁樣做餐廳就唔好做啦,自己做錯野仲發食客脾氣、仲要浪費食物!唔會再去!

2023-09-14 628 瀏覽
呢間火鍋店主打牛肉,提供好多唔同嘅部位,有啲仲係比較少見嘅,啱晒牛魔王🐮▪️鴛鴦冬瓜酸菜鍋蟲草花冬瓜牛肉鍋,味道比較清爽,唔油膩,入面仲有牛腩,好腍好入味。而酸菜湯底就辣辣哋,但又唔會太辣,都幾惹味▪️信州和牛肩胛係日本長野縣直接運到香港,肉質結實,但唔韌,而且牛味香濃▪️滑尾龍將雞蛋打散,同牛肉撈埋一齊再淥,食落口感順滑▪️牛朴肉油脂分佈平均,口感軟嫩▪️匙柄中間穿插著細筋,口感柔軟得嚟,帶有拉伸感▪️澳洲五花趾、金花趾筋肉分明,口感爽脆彈牙,嚼勁十足▪️牛舌、毛肚、手打牛筋丸、黑豚霜降肉、手打蝦滑、手打墨魚滑、娃娃菜、萵筍、金菇、響鈴、炸魚皮除咗牛肉,仲叫咗好多嘢,全部質素都唔錯▪️洛神玫瑰茶、烏梅汁、菊花桂圓露洛神玫瑰茶同烏梅汁都係酸酸哋,夠晒開胃,又可以解膩,而菊花桂圓露就好清熱嘅感覺616牛肉火鍋專門店📍西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖

▪️鴛鴦冬瓜酸菜鍋

▪️信州和牛肩胛
係日本長野縣直接運到香港,肉質結實,但唔韌,而且牛味香濃

▪️滑尾龍
將雞蛋打散,同牛肉撈埋一齊再淥,食落口感順滑

▪️牛朴肉
油脂分佈平均,口感軟嫩

▪️匙柄
中間穿插著細筋,口感柔軟得嚟,帶有拉伸感

▪️澳洲五花趾、金花趾
筋肉分明,口感爽脆彈牙,嚼勁十足

除咗牛肉,仲叫咗好多嘢,全部質素都唔錯

▪️洛神玫瑰茶、烏梅汁、菊花桂圓露

616牛肉火鍋專門店
📍西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
鴛鴦冬瓜酸菜鍋
信州和牛肩胛
牛朴肉
匙柄
澳洲五花趾
金花趾
牛舌、毛肚、黑豚霜降肉、手打蝦滑、手打墨魚滑
手打牛筋丸、娃娃菜、萵筍、金菇、響鈴、炸魚皮
洛神玫瑰茶、烏梅汁、菊花桂圓露
2023-09-13 395 瀏覽
616食過幾次堂食+外賣,今次嚟到西環分店,裝修好懷舊,超多打卡位🤩湯底叫左鴛鴦冬瓜酸菜鍋,鍋底好足料,一上枱就聞到勁香!個冬瓜鍋裡面仲有不少牛腩,又腍又入味😋佢嘅價錢都幾貼地,所以我地都狂點單,叫左勁多牛嘅唔同部位,仲有由日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛肩胛,佢嘅油脂分佈好平均,沾埋個秘製牛肉汁,真係會想再encore!而牛嘅部位,我地叫左滑尾龍、匙柄、澳洲五花趾、牛舌、牛朴肉金花趾同毛肚~ 滑尾龍跟左隻生雞蛋,撈均再淥熟佢都食到好滑身👍我個人就最like匙柄同牛朴肉,比較腍身,好易入口🤤如果鍾意有口感嘅,就必定要食澳洲五花趾同金花趾🧡除左牛肉,我地仲叫左手打牛筋丸,超彈牙;黑豚霜降肉質感有d似豬頸肉🐖蝦滑同墨魚滑夠晒爽口!打邊爐亦唔少得響鈴同炸魚皮,浸一浸個湯再即刻拎上嚟,keep到脆卜卜之餘又食到湯嘅精華😚蔬菜叫左娃娃菜、萵筍同金菇,全部都好新鮮,索埋湯汁食幾惹味😂飲品揀左菊花桂圓露、洛神玫瑰茶同烏梅汁,唔會太甜,當清下熱都唔錯😎

2023-09-05 353 瀏覽
一路以來都知道616有得打邊爐,但係原來呢間616中午係有出午市套餐,仲要唔係打邊爐果種,岩曬我呢啲得1個鐘lunch hour 嘅打工仔。午市套餐嘅價格全部都只係38-48蚊,分分鐘平過附近HKU嘅canteen!見到呢個價錢,接近糧尾嘅我決定點都試一試。今次叫咗個西冷牛扒飯($38)雖然賣相普普通通,但味道和份量都相當出色(同埋至少圖文相符先,嘻嘻)。牛扒厚度適中,煎得恰到好處,食落帶有肉汁又唔會韌,整體口感令人滿意。另外試咗豉椒荷葉牛肉飯($48),份量大得黎有啲似豉椒排骨嘅感覺,又唔會太鹹,同埋都略略食到荷葉的香氣,呢個價錢真係唔話得。再加咗個唐生菜($9)同枝裝菊花桂圓露($5),成個午餐相當豐富同滿足。總括黎講,咁嘅價錢食到咁嘅質素絕對係物超所值。

西冷牛扒飯

豉椒荷葉牛肉飯

西冷牛扒飯
2023-08-23 941 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕成日都帶朋友去食嘢,今次就有朋友帶我去食嘢!😍佢話帶我去食一啲平時食唔到嘅牛肉部位,我都幾好奇佢會帶我食啲咩!🫢原來就係616牛肉火鍋專門店,🤩而家牛肉火鍋專門店嘅分店都幾多,所以我都有聽聞過!😆今次就約咗喺皇后大道西呢個分店食嘢,🤭喺香港大學站行過去又或者西營盤站行過去都得!🤩湯底嘅選擇都唔少,😛我就揀咗牛雜湯底,🫢呢個湯底嘅牛肉風味極桂,😍入邊仲有牛肚牛腸牛肺等等,🥰未食火鍋配料就已經可以享受到牛肉嘅風味!🤪醬料可以自己喺出邊調配,🤓醬料區仲有牛肉汁,甜甜地幾特別!😏上菜嘅速度都幾快,🤓我哋嗌咗唔少牛肉嘅部位!🤭牛肉嘅部位都係坊間比較少見,😎所以好少會食到!🤪今次就試咗啲特別啲嘅部位,😗亦都試咗餐廳promo緊嘅信州和牛!😍牛駝峰係牛頸背間嘅肉,😉油香肉味濃!第一次食依個部位佢嘅牛肉風味比牛頸脊更加好味,😆油花香而不膩!🤣金花趾通常會切得較薄,口感會爽脆啲!😌放喺湯底入邊幾秒就已經食得!😉滑尾龍真係超滑,😗食之前將肉類同埋蛋黃液撈埋一齊,😜飯嘅時候會有蛋香嘅味道同埋牛肉嘅香味,🤪口感真係好似瀡滑梯咁滑!😎壓軸出場嘅就係信州和牛系列,🤭今次嗌咗信州和牛赤身同
🌕Hello我係Moon🌕

牛雜湯底

牛駝峰

滑尾龍

壓軸出場嘅就係信州和牛系列,🤭今次嗌咗信州和牛赤身同埋信州和牛胸肉,🤗赤身就係肉味比較濃,😎而且佢嘅肉質比較實在,
信州和牛赤身
而牛胸肉就相反!🤓油花香,有一種入口即溶嘅感覺!😙
信州和牛胸肉

🌕最後MoonMoon真係好滿意依間牛肉火鍋專門店,因為佢呢度可以食到坊間比較少接觸嘅部位,亦都可以滿足我依啲食肉獸嘅慾望!🌕
10 分鐘 (堂食)
牛雜湯底
牛駝峰
信州和牛赤身
信州和牛胸肉
2023-08-23 176 瀏覽
最近同朋友突然間好想打邊爐。聽朋友嘅推介,今次就去咗謂語西營盤嘅火鍋專門店度享用我哋嘅火鍋晚餐。該餐廳名為616牛肉火鍋專門店。我覺得喺餐廳嘅座位,其實都幾舒服。而且有自助醬料區可以選擇自己鍾意嘅醬料。另外我想講餐廳真係提供到好多唔同部位嘅牛肉俾我哋食。我自己覺得餐廳提供嘅滑尾龍都幾特別,喺煮牛肉之前將雞蛋打發好,咁就可以確保到牛嘅肉質超級順滑。最令我印象深刻嘅一定係信州和牛系列嘅牛肉。當日我就分別叫咗赤身,牛胸肉同埋羽下肉。牛胸肉嘅口感好爽口,而羽下肉嘅肉質好細嫩。而赤身真係好入味,淥熟咗之後都保留到牛嘅鮮味。絕對係食咗一晚牛嘅盛宴。如果大家都鍾意打邊爐可以不斷食牛嘅話,不妨嚟呢間餐廳享受吓啦。

2023-08-23 123 瀏覽
616牛肉火鍋一直都深受歡迎,最近終於同朋友去試咗。店內位置尚算寬敞,有啲懷舊嘅裝飾品,充滿香港風情。湯底佢嘅湯底有唔少選擇,我地叫咗鴛鴦麻辣牛骨湯底,咁就可以一次過滿足鍾意食辣同唔鍾意a食辣嘅朋友。牛肉信州和牛肩胛 $78呢款牛肉係堂食限定。信州和牛色澤吸引,顏色鮮紅,油脂分布平均。信州和牛食落口肉質非常細嫩而且多汁,富有濃郁的脂肪及豐富的香味。滑尾龍 $48呢款牛肉加入咗雞蛋,我地只需要打散隻雞蛋,將牛肉沾上蛋液再放入湯底煮就可以。加咗蛋液嘅牛肉非常滑!特色系列鴨血 $38鴨血係打邊爐必備嘅食物!無論係台式火鍋定係港式火鍋,都一定會叫一份share食。將鴨血放落麻辣鍋煮真係好惹味,多汁滑嫩之餘仲又香又辣,令人食唔停口。台式蛋餃 $38我非常鍾意食餃類食物!見好耐冇食過蛋餃,一於叫一份嚟食下。蛋餃外層有蛋皮,內裏嘅豬肉餡有麻油及胡椒香。海鮮系列手打蝦滑 $50蝦滑係我最愛嘅食物之一,佢嘅質地十分Q彈!佢嘅蝦滑落足料,每一啖都食到原隻蝦仁!

湯底

台式蛋餃 $38

海鮮系列
手打蝦滑 $50

2023-08-19 149 瀏覽
今日想打邊爐~ 同朋友揀咗間幾出名又好多分店嘅邊爐店食飯。我同朋友仔去咗位於西營盤嘅616牛肉火鍋專門店。餐廳今期主打信州和牛,我地可以用親民嘅價錢就食到日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛!首先湯底方面,我地揀咗鴛鴦麻辣牛骨湯,一邊辣一邊唔辣,任君選擇。麻辣牛骨湯有好多辣椒,辣得嚟又帶點麻味,好惹味。另外,牛骨青湯就清清地,有啲芹菜同牛腩等等嘅配料。信州和牛肩胛牛肩胛好吸引,睇到油花分佈平均,紋理好靚。煮完後牛肉軟淋,入口柔軟,油花豐富。安格斯-橫隔肌安格斯橫隔肌有濃郁的嘅牛肉風味,帶少少脂肪,肉質口感豐富。英國安格斯牛前胸肋牛前胸肋依個部位嘅肉質通常比較柔軟,肉食落多汁同充滿風味。熟成加拿大牛肩脊加拿大牛肩脊肉質軟嫩且味道濃郁。鴨血鴨血煙煙韌韌,放落麻辣湯底非常適合!台式蛋餃蛋皮薄薄一片,好滑,內裏豬肉餡鮮甜。唐生菜我哋都嗌咗唔少蔬菜類,唐生菜有脆脆地嘅口感,又健康又好味。竹笙竹笙吸滿湯底嘅湯汁,仲帶點爽脆嘅口感,非常好味。手打蝦滑蝦滑非常彈牙,好有膠質感。

信州和牛肩胛

安格斯-橫隔肌
安格斯橫隔肌有濃郁的嘅牛肉風味,帶少少脂肪,肉質口感豐富。

英國安格斯牛前胸肋
牛前胸肋依個部位嘅肉質通常比較柔軟,肉食落多汁同充滿風味。

熟成加拿大牛肩脊
加拿大牛肩脊肉質軟嫩且味道濃郁。

鴨血
鴨血煙煙韌韌,放落麻辣湯底非常適合!

台式蛋餃
蛋皮薄薄一片,好滑,內裏豬肉餡鮮甜。

唐生菜
我哋都嗌咗唔少蔬菜類,唐生菜有脆脆地嘅口感,又健康又好味。

竹笙
竹笙吸滿湯底嘅湯汁,仲帶點爽脆嘅口感,非常好味。

手打蝦滑
蝦滑非常彈牙,好有膠質感。

-鍾意打邊爐嘅你🍲一定要試吓呢間引起港式火鍋店!餐廳今期主打日本長野縣直送香港嘅信州和牛🇯🇵重點係親民價錢就食到🤭今次去咗西環店,裝修充滿懷舊港式味道仲有超多打卡位📸/▫️鴛鴦麻辣牛骨湯$82▫️最鍾意食鴛鴦湯底,有辣有唔辣啱晒乜都想食,心大心細嘅我😍麻辣底,又香又濃郁就算加咗好多次湯都仲係咁濃味😋牛骨湯底充滿牛骨,香濃牛味🐮/▫️信州和牛赤身$78▫️私心推介❤️肥瘦均勻,肉質軟腍口感嫩滑之餘仲充滿牛味🐮親民價錢食到和牛,各位牛魔王一定要試!/▫️肩胛翼板$48▫️分量好多,脂肪分布平均肉味香濃,口感更加實在😋/▫️滑尾龍$48▫️外型夠吸引,IGable📸牛肉加上生雞蛋🥚牛肉兩面沾滿蛋液令肉質更加嫩滑🐮/▫️鴨血$38▫️食麻辣湯底一定要叫嘅配菜🔥厚切鴨血,食落更增添口感咬落充滿湯汁💦/▫️油豆腐串$28▫️另一款私心推介😋濃郁豆味之餘仲吸收晒湯汁記得小心食,真係會一口爆汁💧/▫️配菜(娃娃菜$28、響鈴$28、水魷$48)▫️配菜都有好多款選擇蔬菜、豆類製品、海鮮類等等仲有一款啱你心水☺️/▫️鮮製手打烏冬$18▫️手打烏冬,口感煙韌彈牙俾一般烏冬幼身吸收晒湯汁,更加惹味可口🥰/▫️飲品(菊花桂圓露$16、日本橙味碳
鍾意打邊爐嘅你🍲
一定要試吓呢間引起港式火鍋店!
餐廳今期主打日本長野縣直送香港嘅信州和牛🇯🇵
重點係親民價錢就食到🤭
今次去咗西環店,裝修充滿懷舊港式味道
仲有超多打卡位📸
▫️鴛鴦麻辣牛骨湯$82▫️
最鍾意食鴛鴦湯底,有辣有唔辣
啱晒乜都想食,心大心細嘅我😍
麻辣底,又香又濃郁
就算加咗好多次湯都仲係咁濃味😋
牛骨湯底充滿牛骨,香濃牛味🐮
▫️信州和牛赤身$78▫️
私心推介❤️
肥瘦均勻,肉質軟腍
口感嫩滑之餘仲充滿牛味🐮
親民價錢食到和牛,各位牛魔王一定要試!
▫️肩胛翼板$48▫️
分量好多,脂肪分布平均
肉味香濃,口感更加實在😋
▫️滑尾龍$48▫️
外型夠吸引,IGable📸
牛肉加上生雞蛋🥚
牛肉兩面沾滿蛋液令肉質更加嫩滑🐮
▫️鴨血$38▫️
食麻辣湯底一定要叫嘅配菜🔥
厚切鴨血,食落更增添口感
咬落充滿湯汁💦
▫️油豆腐串$28▫️
另一款私心推介😋
濃郁豆味之餘仲吸收晒湯汁
記得小心食,真係會一口爆汁💧
▫️配菜(娃娃菜$28、響鈴$28、水魷$48)▫️
配菜都有好多款選擇
蔬菜、豆類製品、海鮮類等等
仲有一款啱你心水☺️
▫️鮮製手打烏冬$18▫️
手打烏冬,口感煙韌彈牙
俾一般烏冬幼身
吸收晒湯汁,更加惹味可口🥰
▫️飲品(菊花桂圓露$16、日本橙味碳酸汽水$13)▫️
有好多自家製飲品,又清爽又解渴
今次試咗菊花桂圓露,清熱滋潤
好啱打邊爐飲😋
醬料區有多種醬料選擇
私心推介❤️
秘製牛肉汁➕柑桔➕炸蒜➕蒜蓉
酸酸甜甜,更能提升牛肉鮮味🐮
2K
🥩【 616牛肉火鍋專門店 】🍲刁鑽靚牛火鍋 |限時推介信州牛系列⋄全港首創牛肉火鍋專賣刁鑽靚牛🐄,之前已聽聞這店在大埔日日大排人龍,平日晚上,不用等候太久就能入座了,實在太好了。餐廳裝潢以懷舊為主題,非常有特式,牆壁上掛滿了一張張的懷舊牆紙,又不乏menu上的配料,在牆上掛了出來。▫️醬料區提供▫️辣椒油、秘製牛肉汁、蔥花、指天椒、蒜蓉、香茜、炸蒜、金菇、沙茶醬、陳醋、鮮牛油豉油====—====—====—====—湯底蟲草花冬瓜牛肉鍋($88)冬瓜清熱解暑,配搭平民補品蟲草花製作冬瓜湯,不寒不燥,補益肝腎,味道清甜,消暑又健康。沙嗲湯已新鮮香茅、辣椒、花生、香料、特製沙嗲精心製作限時推介系列信州牛是在長野縣飼養的黑毛和牛品牌,以「蘋果飼養的牛」而聞名,透過蘋果作為飼料的一部份來飼養,營養價值很高。信州牛吸收了蘋果所含的維生素、礦物質和糖分。這樣可令健康及營養程度提高,肉質也特別肥美、鮮甜且柔軟。信州和牛肩胛($78)以親民價錢食到信州實在難得,日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛牛肩胛部位,油花較纖細,與肉量分佈平均,油而不膩。推介系列滑尾龍($48)選用牛腿外側的肉條,組織較密集,肉味
🥩【 616牛肉火鍋專門店 】🍲
刁鑽靚牛火鍋 |限時推介信州牛系列

▫️醬料區提供▫️

====—====—====—====—
湯底
蟲草花冬瓜牛肉鍋($88)

沙嗲湯已新鮮香茅、辣椒、花生、香料、特製沙嗲精心製作

限時推介系列

信州和牛肩胛($78)

推介系列
滑尾龍($48)

選用牛腿外側的肉條,組織較密集,肉味較重,加入雞蛋令肌肉纖維軟化,成為獨特香滑牛肉。

花雕醉牛($48)

精選尾龍牛肉,以秘製花雕汁醃制而成,濃郁牛味配有花雕香,別具一格。

黃喉($48)

連接牛心臟的動脈血管,口感爽脆😜

罕有系列
毛肚($58)

毛肚新鮮肥美,爽脆可口😍

海鮮系列
手打蝦滑($50)

蝦滑非常飽滿,入口爽滑,口感彈牙緊實😋

小食
炸魚皮($28)

香脆可口,非常美味👍🏻

其他
響鈴($28)

立即吸收湯頭精華,入口滑溜軟嫩,讓人欲罷不能,質嫩爽口🤩

飯麵
稻庭烏冬($30)

日本製造,煙韌軟滑,配合沙嗲湯式一流👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:616牛肉火鍋專門店’
📍地址:西環西營盤皇后大道西384-386號三多大樓地下A號舖
2023-08-02
  • 滑尾龍