2021-01-10 59 瀏覽
今日約左朋友係新浦崗食野,朋友話有間船面好似幾好食, 鐘意食泰國野既我,當然即刻叫好!🤪🤪呢間餐廳係一間小店,枱唔多,我地中午一點黎食都唔駛排隊,入面有好多閃閃小燈都幾特別,兩個人都坐得幾舒服🥰🥰餐牌都多選擇🤪 最正係船面佢可以揀size,所以如果有啲朋友想試幾款既話就可以叫幾個細既😝😝見天氣凍凍地,最好食碗熱辣辣既湯面😚😚我地叫左一碗海鮮冬陰公船面(正常size), 同一個牛肉船金邊粉(正常size), 仲有一份泰式炸蝦餅 同一杯泰式熱檸檬茶,都好夠飽🤪👍🏼牛肉船金邊粉🐮:呢個真係好推薦! 個湯底好濃郁,好似係泰國食既一樣😍 啲牛丸都係泰國細細粒個款,真係好有泰國正宗風味,份量都夠大!海鮮冬陰公船面:呢個既冬陰公湯都好正宗同濃郁,唔太辣所以就算唔係好食得辣既朋友都可以一試,海鮮料多,有魚片,蝦,魚肚,魚蛋同魚片頭😍😍😍杯檸檬茶既茶底就用左泰茶去沖,帶少少甜,我冇落糖就咁飲都幾正😋😋👍🏼👍🏼總括黎講,性價比都算高🤪👍🏼👍🏼👍🏼

牛肉船金邊粉🐮:

海鮮冬陰公船面:

總括黎講,性價比都算高🤪👍🏼👍🏼👍🏼

2021-01-09 60 瀏覽
很少去新蒲崗覓食,原來已經變成美食區,朋友介紹話這間泰船麵好出名又好吃,那就即刻嚐嚐啦!原來好多名人都有來過吃,看見門口玻璃窗貼滿相片。牛肉船金邊粉 有牛肉、牛腩同牛丸,濃濃湯底好惹味即炸魚皮卜卜脆,而金邊粉掛滿湯汁非常好吃。豬肉船金邊粉有豬肉、肉丸同豬肚,而配料有豆卜蘿蔔等。煎泰國餃子皮薄外脆餡料豐富,味道鮮甜。泰式手工炸蝦餅招牌菜嘅蝦餅爽口彈牙,口感豐富。咸味柚子碧很潤喉又醒胃,鹹柑桔味鮮濃。自家製凍泰式檸檬茶這杯檸檬茶很鮮味不單子有檸檬還有話梅,味道很出很夾。

原來好多名人都有來過吃,看見門口玻璃窗貼滿相片。

牛肉船金邊粉

豬肉船金邊粉
有豬肉、肉丸同豬肚,而配料有豆卜蘿蔔等。

煎泰國餃子
皮薄外脆餡料豐富,味道鮮甜。

泰式手工炸蝦餅
招牌菜嘅蝦餅爽口彈牙,口感豐富。

咸味柚子碧
很潤喉又醒胃,鹹柑桔味鮮濃。

自家製凍泰式檸檬茶
這杯檸檬茶很鮮味不單子有檸檬還有話梅,味道很出很夾。
  • 牛肉船金邊粉
晚餐食乜好?OpenRice 外賣自取有折,價錢好抵,於是試下。.原本諗住外賣自取無打算寫食評,故此並無影食物相,真不好意思,結果實在覺得好好食,價錢又好抵,於是決定無相都要寫食評向大家分享😋😋.椰青咖喱牛腩飯 $31 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️泰式海南雞飯 $28 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉船金邊粉 $28 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.♨️♨️♨️.在OpenRice訂外賣自取好方便,清楚分類,時間自選,亦可列明特別要求如轉粉絲、轉湯底等。.椰青咖喱牛腩飯 $31 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️以上價錢原來是細份,其實都比一般下午茶size大小小,我和朋友都夠食,肚餓、胃口好的朋友可加 $19要正常份量。這個椰青咖哩可選飯或黃麵,我選了飯去配咖哩汁,好正😋👍.✅咖哩汁惹味,少辣,主要是咖哩味香濃✅汁好味亦夠多,可撈飯😁😁✅夠多餸,不單多薯仔,亦多牛腩✅牛腩夠淋夠多.♨️♨️♨️.泰式海南雞飯 $28 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅雞肉嫩滑✅連雞皮都好爽口忍唔住食埋✅油飯好夠味,絕不像一些餐廳只係黃黃地而無味✅細份 ($28) 同樣地比一般餐廳的下午茶輕量版要大少少,不夠可加$13要大份.♨️♨️♨️.牛肉船金邊粉 $28 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅包肥牛、牛腩、牛丸,爽口不韌✅有兩種份量✅
椰青咖喱牛腩飯 $31
泰式海南雞飯 $28
牛肉船金邊粉 $28
椰青咖喱牛腩飯 $31
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅咖哩汁惹味,少辣,主要是咖哩味香濃
✅汁好味亦夠多,可撈飯😁😁
✅夠多餸,不單多薯仔,亦多牛腩
✅牛腩夠淋夠多
泰式海南雞飯 $28
✅雞肉嫩滑
✅連雞皮都好爽口忍唔住食埋
✅油飯好夠味,絕不像一些餐廳只係黃黃地而無味
牛肉船金邊粉 $28
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅包肥牛、牛腩、牛丸,爽口不韌
✅有兩種份量
✅多種配搭,可選米粉或河粉,亦可選不同湯底,可加煎蛋
🎈🎈🎈
總結:
✅外賣自取好抵食
✅味道十分滿意
✅包裝好,咖哩牛腩飯及牛肉船粉的飯及粉都與汁及湯有一格另外分開裝
🎈🥰十分推介
2021-01-03
  • 泰式海南雞飯
  • 椰青咖喱牛腩飯
  • 牛肉船金邊粉
2021-01-05 39 瀏覽
今日做嘢做到去呢個新蒲崗突然之間聞到浸好香嘅泰國風味原來附近有呢間賣緊船麵嘅而且外邊嘅招牌仲寫到主話自己係泰國第一所以就即刻入去買個外賣試一試返公司度食嘢啦我哋一行三人因為限聚令關係唔可以喺餐廳入邊食嘢所以我哋就選擇咗外賣自取我就揀咗雙丸泰國船面商院原來就即係豬肉丸同埋牛丸泰國嘅遠慮方面通常都係細細粒但係佢哋嘅肉質就非常之咁鮮甜無比完全將肉丸嘅味道濃縮左係細細粒入邊而且呢度外賣自取爆得非常之咁好因為佢係完全將麵同湯分開而將面放喺Tang上面所以呢熱辣辣嘅湯係會輕煮呢個面帶到返公司所以就唔會將個面已經放到凍哂已放返入一個已經比較凍咗嘅湯入面所以返到公司入面依然可以享受呢個熱辣辣嘅湯底船面一打開個櫃見到呢個船麵湯底顏色就已經非常之咁對對因為深紅色嘅船麵湯底係因為佢哋加入左牛或者豬血但係佢特別飛雪就係唔會有呢一種嘅血腥感覺而且再加上輕輕嘅藥材味道令到個湯底非常之咁好而同事就叫左呢個冬陰功湯底嘅估唔到佢冬陰功湯底嘅味道都非常之咁出色因為打開個蓋之後差唔多全公司都問咗嗰陣冬陰功嘅味道而且佢嘅配菜仲非常之咁多佢叫佢呢款海鮮冬陰功入邊唔單止有大蝦而且仲有魚塊同埋有更加其他海鮮配合埋米粉爽口嘅味道因為
今日做嘢做到去呢個新蒲崗突然之間聞到浸好香嘅泰國風味
原來附近有呢間賣緊船麵嘅

而且外邊嘅招牌仲寫到主話自己係泰國第一
所以就即刻入去買個外賣試一試返公司度食嘢啦

我就揀咗雙丸泰國船面

而同事就叫左呢個冬陰功湯底嘅

因為我都偷偷地搶咗同事幾啖嚟食所以都品嚐到呢款爽口嘅米粉嘅味道完全唔會比去上面嘅味道差
簡直係可以encore再encore
2021-01-01 1296 瀏覽
今日要返公司攞啲嘢,有人話好耐無食過泰國船麵,記得公司附近有間口碑唔錯嘅船麵店,辦完正經事,提議由我帶路,嚟試下仁愛街呢間「666 泰船麵」。餐廳地方不大,不過裝修得好有格調,兩邊牆身都掛滿裝飾品,為白色的牆壁注入了鮮明的色彩和個性。唔好睇佢舖面細細,但原來食物選擇都幾豐富,除了主打嘅船麵之外,仲有泰式海南雞、椰青咖喱類、泰式小食、沙嗲串燒、煲類、湯類、酒類同飲品等供應。我哋揀咗個花膠椰子燉雞湯、泰式海南雞飯、豬肉船金邊粉,另外再加咗客泰式薄餅。先飲啖花膠椰子燉雞湯 ($25),湯身熱辣辣,帶椰子的自然清甜,味道剛好,飲得出無落味精,入口舒服順喉。湯內有椰子肉、雪耳和一大片花膠,非常足料。花膠軟腍富彈性,有膠質感,滋潤養顏。椰子椰香味濃,而雪耳亦粘糯爽口,入口即化。泰式海南雞飯  ($45/正常)  雖然呢碟飯只係 40 幾蚊,但絕對無將貨就價,雞件分量唔少,雞肉十分鮮嫩,連雞皮也很滑溜,而且全部的雞肉都已去骨,食嘅時候可以蘸點特製的醬料,鹹香帶辣,再吃一口充滿雞油香氣的黃飯,超級滿足!至於碗豬肉船金邊粉 ($45)  味道亦非常對辦,湯底嘅香料味好濃郁,入口甜中帶回甘。配料有豬肉片、
至於碗豬肉船金邊粉 ($45)  味道亦非常對辦,湯底嘅香料味好濃郁,入口甜中帶回甘。配料有豬肉片、肉丸、豬肚、炸豬皮、蘿蔔、通菜和芽菜等,用料十分豐富。豬肉片有咬口;豬皮炸得夠酥脆,完全沒有肥膩感;蘿蔔清甜無渣,配埋香滑易掛湯嘅金邊粉,好味。
泰式薄餅配咖喱汁 ($35)   個薄餅做得很不錯,煎得十分脆口,蘸點咖喱汁同吃,真係絕配,雖然淨係得汁無餸,但都頗具風味。
2020-12-27 100 瀏覽
今個聖誕節真係夠哂特別,6點後冇堂食,我哋就決定外賣聖誕大餐,而且想嚟個泰式聖誕大餐!所以就決定去666泰船麵買外賣啦!《泰式生菜包》,可以揀走辣,小辣,中辣,大辣,我哋因為有小朋友,所以就揀咗走辣,配生菜食,真係食唔停口!《泰式海南雞飯》,必+$5 要埋個泰式水門醬,個醬真係幾特別,海南雞好滑,啲油飯又唔會勁多油,好味。《椰青咖哩牛腩飯》,少少辣,啲牛腩好入味,薯仔勁冧,配白飯一流。《樂駱駱泰式蠔餅》,好多蠔仔好好味!《泰式腐乳生菜》,好夠味!$20 份量唔算多,多人食就叫多一/兩個啦!總結:值得 encore 嘅泰菜,下次再試多啲其他食物!

《樂駱駱泰式蠔餅》,好多蠔仔好好味!

總結:值得 encore 嘅泰菜,下次再試多啲其他食物!

2020-12-25
慶祝紀念
聖誕節
2020-12-25 100 瀏覽
某日路過新蒲崗見到有間泰國菜,門面係型格黑色為主,貼左好多老闆同明星既合照,而且個餐廳名仲要好得意叫666甘就入左去買外賣食啦~入到去見到入面裝飾得都幾靚仲要有好多特色擺設甘,我叫左一碟芝士炸蝦餅,一啖一口,芝士面經過火炙後有種炭燒既味加埋蝦餅食又幾夾甘,另外叫左一碗淨咖哩牛腩,牛腩都幾大舊,咖哩味香濃,另一個小食係炸蝦卷外層酥脆,同埋叫左兩碗金邊粉,一碗係淨牛丸金邊粉,外賣好好甘將粉同餸分開裝唔驚整淋晒d粉,牛丸細細粒但好彈牙,仲有好多粒tim,另一碗係牛肉船金邊粉,牛腩,牛丸,牛肉乜都齊,湯底濃郁。

2020-12-24 64 瀏覽
泰式食品,一直是個人的最愛之一,今天下午便來到新蒲崗的一間以船麵為主打的食肆。泰式海南雞飯$47,海南雞肉質鮮嫩,香晚飯味道吸引,再加上自家製的海南雞醬,非常美味,不知不覺之間已經瞬速把它消滅了。豬扒金邊粉$45,豬扒香脆,肉質軟腍,湯頭帶點藥材的香氣,味道濃郁。青檸梳打加$10,青檸味道十足,非常配合吃泰式船麵。鹹味柚子碧,跟餐加$10,柚子蜜加上雪碧,原來都是一個不錯的配合。腐乳通菜,跟餐加$12,腐乳份量十足,味道香濃。

青檸梳打加$10,青檸味道十足,非常配合吃泰式船麵。

腐乳通菜,跟餐加$12,腐乳份量十足,味道香濃。
2020-12-23 69 瀏覽
晚市禁堂食搞到邊到都唔想去,食外賣真係食多左,今日就想食泰國小菜,過一過想去泰國玩啲癮。🔷芝士炸蝦餅 💰45Fried Shrimp Cakes with Cheese蝦餅係我嘅至愛,配埋芝士簡直一流。芝士塊鋪左係個蝦餅面頭再燒過,沾下個泰式甜酸辣醬,外脆內爽仲帶有芝味。🔷泰式生菜包 💰45Thai Minced Pork with Lettuce 食開辣嘅泰式生菜包,所以今次要左無辣,因為屋企人唔係咁食得辣,估唔到又會有另一番風味,而且同樣出色。生菜包住可以中和左豬肉嘅肥美,最愛泰式嘅金不煥香味了。🔷泰式薄餅配咖哩汁 💰35Thai Pancake with Curry咖喱汁帶有微辣,沒有太浠亦不稠,薄餅好香酥,都有成3大塊,非常抵食而且飽肚。

🔷芝士炸蝦餅 💰45

🔷泰式生菜包 💰45
Thai Minced Pork with Lettuce

🔷泰式薄餅配咖哩汁 💰35
Thai Pancake with Curry

2020-12-23 37 瀏覽
已經好耐無去開新蒲崗,勁多連鎖店同小店,呢日入左間食泰菜嘅餐廳買左外賣反屋企食。呢到加分位係啲食物份量竟然有分細同正常,餵口細同埋想食多啲種類嘅人就有福了。🔷雞肉船金邊粉(正常) 💰45(雞、鳳爪、雞腎、雞絲)Chicken Thai Noodles正常份量都算大份,啲配料非常充足,雞腎夠哂爽而雞絲又淋,個鳳爪係無骨。最重要嘅係個金邊粉同個湯底夠曬正宗,食船麵最鐘意落佢個金不煥,係必落!🔷泰式海南雞半隻 💰118Thai Hainese Chicken (Half)另外叫左半隻海南雞加料,勁滑又勁嫩嘅雞肉,雞皮油香味又好明顯。沾雞果隻醬汁酸甜酸甜的,非常不錯。

🔷雞肉船金邊粉(正常) 💰45
(雞、鳳爪、雞腎、雞絲)
Chicken Thai Noodles

🔷泰式海南雞半隻 💰118
Thai Hainese Chicken (Half)
2020-12-22 45 瀏覽
新蒲崗可算是另類的新型美食集中地,明明是工業區,卻因為租金相宜所以比較多餐廳進駐,這家泰式船麵也是其中一家看到他們的餐廳最好的就是有細+大的飯麵選擇,我肚不餓可以選個細的飯,可以醫肚又不用浪費食物,而且比較便宜!基本的泰式地道小食都有,海南雞飯,船麵,咖哩,串燒,炸物也不少得海南雞半隻$118嫰!已全去骨的海南雞滿好吃的,件頭雖然不大,但口感非常軟嫰,滑進喉嚨無阻礙,而且完全無骨很易吃,老人小孩也方便吃還有送酸辣汁,的確是解膩神器!山豬肉$35味甜而肉質扎實,很少見的山豬肉比普通豬肉更優更緊實,吃多了肥膩的普通豬,偶爾吃吃這也不錯

海南雞半隻$118

還有送酸辣汁,的確是解膩神器!

山豬肉$35

15 分鐘 (外賣自取)
2020-12-21 55 瀏覽
新蒲崗原來有好多好野食架今日經過見到有間泰國餐廳,門口有好多明星相,令我好有好奇心要入去食內裡環境有啲酒吧feel,有好多唔同種類嘅擺設!加上價錢仲好親民架$30幾蚊就可以食到碗泰國粉海南雞飯都係$30幾蚊咋真係抵食到喊豬肉船金邊粉呢碗船粉個湯好夠味一放低碗粉,已經有種香味散發出嚟雖然我唔知道算唔算正宗,但呢碗船粉係我係香港食過最好味既我連湯都清得7788炸豬皮一定要即刻食,浸左湯就無咁好食!泰式酸辣鳳爪酸辣味未算突出,食唔到酸辣味!鳳爪有少量筋,如果可以再淋啲、再入味會更好
新蒲崗原來有好多好野食架

內裡環境有啲酒吧feel,
有好多唔同種類嘅擺設!
加上價錢仲好親民架

$30幾蚊就可以食到碗泰國粉

海南雞飯都係$30幾蚊咋

真係抵食到喊

呢碗船粉個湯好夠味

一放低碗粉,已經有種香味散發出嚟

雖然我唔知道算唔算正宗,
但呢碗船粉係我係香港食過最好味既

我連湯都清得7788

炸豬皮一定要即刻食,浸左湯就無咁好食!

泰式酸辣鳳爪
酸辣味未算突出,食唔到酸辣味!
鳳爪有少量筋,如果可以再淋啲、再入味會更好
2020-12-19
午餐
2020-12-21 50 瀏覽
今日去新泡崗工作,中午食lunch附近搵食,入左呢間泰菜館,先醒起隔離係九龍城,不過唔緊要一試無妨~~~~~~🤗🤗🤗🤗🤗呢間野裝飾都好有個人風格,又泰式又氣槍咁款幾特別一開始黎左杯 泰國蝶豆花特飲似Soda water口感加碟豆花既味 幾特別豬肉船麵 幾足料,個湯底都幾好飲,係豬肉鞋左d😅😅😅😅😅😅燒泰國山豬肉 呢串野勢利 好好食必叫食落肥瘦適中,肉幼滑甜甜地真係好好食,同頭先d豬完全唔同👍👍👍👍👍👍👍😍😍😍😍😍😋😋😋😋😋😋呢間野價值抵食,質數都ok去開附近可以光顧
一試無妨~~~~~~🤗🤗🤗🤗🤗

呢間野裝飾都好有個人風格,又泰式又氣槍咁款
幾特別

一開始黎左杯 泰國蝶豆花特飲

似Soda water口感加碟豆花既味 幾特別

豬肉船麵 幾足料,個湯底都幾好飲,係豬肉鞋左d😅😅😅😅😅😅

燒泰國山豬肉 呢串野勢利 好好食
必叫
食落肥瘦適中,肉幼滑甜甜地

呢間野價值抵食,質數都ok
去開附近可以光顧
  • 燒山豬肉
2020-12-20 55 瀏覽
豬肉船金邊粉(遊泰國)🍜$45船麵湯底都幾特別😇用料豐富,味道濃郁😝除左有豬肉片🐽仲有豬肚同豬肉丸🐷香辣豬肉碎飯😏$57唔算好辣,肉碎比想像中多😉食落都幾惹味😚加埋隻煎蛋,真係送飯一流🍳泰式生海蝦(5隻)🦐$42海蝦夠新鮮,肉質緊實彈牙😄配合秘製醬汁,味道更有特色😛酸酸辣辣,非常醒胃😋走嗰陣響牆上見到勁辣魷魚挑戰🦑問咗店員,話2分鐘內食晒就免費🤭4分鐘內唔準飲水🙈有興趣嘅朋友可以去試吓🌶🌶🌶666泰船麵 (仁愛街) (新蒲崗)新蒲崗仁愛街48號地舖
豬肉船金邊粉(遊泰國)🍜$45
船麵湯底都幾特別😇

用料豐富,味道濃郁😝
除左有豬肉片🐽
仲有豬肚同豬肉丸🐷

香辣豬肉碎飯😏$57

唔算好辣,肉碎比想像中多😉
食落都幾惹味😚
加埋隻煎蛋,真係送飯一流🍳

泰式生海蝦(5隻)🦐$42

海蝦夠新鮮,肉質緊實彈牙😄
配合秘製醬汁,味道更有特色😛
酸酸辣辣,非常醒胃😋

走嗰陣響牆上見到勁辣魷魚挑戰🦑
問咗店員,話2分鐘內食晒就免費🤭
4分鐘內唔準飲水🙈
有興趣嘅朋友可以去試吓🌶🌶🌶

666泰船麵 (仁愛街) (新蒲崗)
新蒲崗仁愛街48號地舖
2020-12-10 162 瀏覽
在新蒲崗經過看到有間泰菜的餐牌好像很抵食,所以去試試很抵食,大部份船麵可選細和正常size,貪心吃幾個口味的話點幾款細size也不會肉赤部分泰式海南雞飯或麵,和椰青咖喱飯或麵也有分細和正常size。船麵的湯夠濃郁,豬肉船包括了豬肉片、豬肉丸和豬肚,蘿蔔煮得夠淋,啖啖湯汁。炸豬皮很香脆金邊粉也煮得有彈性,不會碎成一段段湯煲材料包括了魚肉、魚片頭、魚蛋和蝦冰冰奶茶的很適合消暑!是餐廳自家製的,有心思的出品很抵食,暫時堂食也沒收加一,吃得飽飽的晚餐
在新蒲崗經過看到有間泰菜的餐牌好像很抵食,所以去試試

豬肉船金邊粉

金邊粉也煮得有彈性,不會碎成一段段

冬陰功海鮮湯煲

湯煲材料包括了魚肉、魚片頭、魚蛋和蝦

自家製泰式凍奶茶

冰冰奶茶的很適合消暑!是餐廳自家製的,有心思的出品

很抵食,暫時堂食也沒收加一,吃得飽飽的晚餐
2020-11-09