2024-09-27 1037 瀏覽
墨西哥菜係香港唔係好多選擇,上網扒文後揀左位於尖東嘅8Five2 Restobar。一入到去就畀佢嘅裝潢吸引住!成個餐廳都充滿咗墨西哥風情,座位都好舒服,有室外同室內,秋天晚上室外嘅座位都幾有feel,真係人生一大享受呀!食物方面,揀左一個沙律,兩個小食同一份taco,真係樣樣都咁有驚喜!吞拿魚伴厄瓜多爾醬: 玻璃碟下層有乾冰,上檯後會有噴煙嘅效果,賣相超吸睛,非常精緻,打卡一流!吞拿魚好新鮮,配埋青瓜同洋蔥,加埋厄瓜多爾醬,食落酸酸地,非常開胃。莎莎醬薯條:網上見到chips翻譯成薯條,其實係玉米脆片,不過咁樣仲好,更加有墨西哥風味。玉米脆片配上自家製嘅莎莎醬,食落酸酸甜甜,非常開胃,令到人一口一口咁食過不停。墨西哥牛脷串燒: 牛脷串燒厚切又大塊,燒得啱啱好,肉質軟嫩有油香,配埋辣芝士醬同埋墨西哥青醬,真係惹味到不得了!烤雞墨西哥玉米餅: 黎食墨西哥菜,又點可以唔食taco 呢?Taco 一份有4件,餡料豐富,烤雞肉嫩多汁,夾埋香脆嘅玉米餅,再淋上莎莎醬,口感豐富,入口酸酸甜甜,非常好開胃!呢度食物好味,環境又舒服,最重要係價錢都算合理!如果你鍾意食墨西哥菜嘅話,就一定要嚟試吓啦!

4天前 0 瀏覽
今日朋友帶到天文臺道食Taco,餐廳有座位露天茶坐,室外環境好舒服放工好啱透透氣happy hour,店內牆上壁畫好吸睛,有唔少打卡位,有戶外座位Grilled Chicken Salad with Corn Pesto Salsa 烤雞沙律拌玉米莎莎醬沙律好足料!有沙律菜、牛油果、蕃茄,牛油果,加上Salsa好惹味,雞胸肉質烤得香又夠滑,整個配搭好好食Crispy Prawn & Avocado Taco 脆蝦牛油果玉米餅 Taro食墨西哥菜一定會叫!外酥內軟Taro,加上牛油果餡料,香脆炸蝦,再加上香辣汁好好食!Chicken Pesto Penne Pasta蒜香雞肉焗長通粉蘿勒青醬加上長通粉本身好香口,加上嫩滑烤鷄,真係好滿足Overall 餐廳環境舒服,食物幾好食,加杯cocktail,放工chill 一流menu

蘿勒青醬加上長通粉本身好香口,加上嫩滑烤鷄,真係好滿足

menu
  • Spicy  Lamb  Taco
2024-11-04 370 瀏覽
~8five2restobar😍尖沙咀高質素酒吧餐廳👍~Beef Fajitas (烤牛肉薄餅)😛香烤過既牛肉非常好味☺️非常有肉味😗配菜有洋蔥同甜椒😍非常之正👍仲要用鐵板上菜🥳配上薄餅食真係勁正😍~Chicken Burrito (雞肉墨西哥卷)🤪非常好食嘅雞肉飯卷😛雞肉肉質嫩滑🥳飯粒分明☺️卷餅外皮質感軟熟😍調味亦都做得非常之好😍~Mango margarita🥳非常好飲嘅Cocktail 😍芒果味極香濃仲要唔假😛👍~順帶一提😛呢間酒吧餐廳環境靚😍店員服務態度好👍下次一定再嚟食😎📍8Five2 Restobar (尖沙咀)尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
~8five2restobar😍尖沙咀高質素酒吧餐廳👍

非常好飲嘅Cocktail 😍芒果味極香濃仲要唔假😛👍

~順帶一提😛呢間酒吧餐廳環境靚😍
店員服務態度好👍
下次一定再嚟食😎

📍8Five2 Restobar (尖沙咀)

尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
與朋友在尖沙咀本來是想吃韓國菜,但最後朋友堅持要吃墨西哥菜,因為他說「天文臺道」這個地方有間可戶外嘅餐廳,好讓他可以透透氣。起初我都沒有太大期望,一試之下,質素也都不錯喔!【8Five2 Restobar】係墨西哥酒吧餐廳,感覺好似去了拉丁美洲旅遊一樣,氣氛輕鬆愉快。餐廳外牆掛滿色彩繽紛嘅裝飾,一入到去就被牆上嘅拉丁藝術畫吸引住,仲有昏黃柔和嘅燈光,營造出一種充滿異國情調嘅氛圍,非常適合同朋友小酌一番。MENU:✨墨西哥海鮮地中海焗飯一試就感受到佢哋嘅海鮮焗飯係用心製作!飯粒煮得非常乾燥,有一陣陣嘅飯焦香;上面有青口、炸蝦同墨魚;海鮮新鮮豐富,飯粒吸收咗精華味道,每一啖都能食到海鮮嘅鮮甜,味道層次分明!✨烤牛脷墨西哥玉米餅 呢款墨西哥玉米餅夾入咗厚切烤牛脷,口感柔軟有嚼勁,仲帶有少少炭燒香,配上脆爽嘅洋蔥同香菜,仲可以擠一啲青檸汁,酸酸甜甜嘅好開胃。牛脷嘅鮮味配合玉米餅嘅香氣,每一啖都係驚喜,係一道充滿特色嘅小吃。✨惹味BBQ烤牛仔骨 最後推薦呢道惹味BBQ烤牛仔骨,牛仔骨經過秘製醬料醃製,再燒得外焦內嫩,啱啱好熟成。每啖肉都濃郁多汁,帶有微微嘅甜辣味,口感豐富,仲有淡淡嘅煙燻香。如果
MENU:
墨西哥海鮮地中海焗飯
烤牛脷墨西哥玉米餅
惹味BBQ烤牛仔骨
每啖肉都濃郁多汁,帶有微微嘅甜辣味,口感豐富,仲有淡淡嘅煙燻香。如果係配啤酒或者雞尾酒,一路食一路同三五知己吹水都係一個唔錯嘅選擇!
【8Five2 Restobar】帶嚟嘅係一個充滿異國風情嘅墨西哥美食體驗。無論係鍾意海鮮、牛肉定地道嘅墨西哥小吃,都可以喺呢度搵到自己嘅心頭好。
餐廳環境舒服、食物選擇多樣,可以慢慢Chill住飲杯生啤,或者點杯雞尾酒,享受美食同美酒嘅美好時光。
  • 烤牛脷墨西哥玉米餅
2024-11-01 298 瀏覽
同友人喺尖沙咀行街,忽發其想想試新菜色,就揀左間墨西哥餐廳喇~呢間餐廳好開揚,氣氛佈置係酒吧類型,叫唔同嘅酒類加上小食或者墨西哥卷餅/餡餅之類就可以坐好耐傾下計😆我地因為唔係好食得辣,就叫左小辣嘅清酒煮蜆,清清地配上蜆嘅鮮味,仲有塊薄餅皮比我地吸收清酒蜆汁黎食,都唔錯😋另外叫左雜豆羊肉卷餅,卷餅裏面有芝士、香羶羊肉再加上雜豆飯粒,整體味道好有層似感,再配上墨西哥小辣嘅醬汁,更加豐富~仲有叫左豬肉絲酥餅,可以點3種唔同嘅醬料,有酸忌廉、青醬同埋辣醬選擇,食晒都唔覺得膩☺️咁當然唔少得飲番杯啦😆叫左Snow ball同Monjito,滿足咁食完呢餐😋

2024-09-26
  • Pork  Ques
2024-10-22 472 瀏覽
平時同老公都鍾意周圍搵嘢食,試吓啲新菜式,朋友熱烈推介呢間尖沙咀既墨西哥菜,一於去試吓😬餐廳屬於酒吧餐廳,地方闊落,而且播着輕快嘅歌曲,啱哂三五知己飲嘢傾偈👍🏻首先order咗前菜,墨西哥風情辣蝦,虎蝦好大隻,蝦肉鮮甜爽口而且充滿蝦膏,蝦肉吸收晒墨西哥特色辣汁,充滿香料香味加微辣好正😊之後到墨西哥雜豆羊肉卷餅,估唔到份量都幾大,除咗鮮嫩多汁嘅羊肉之外,配搭軟熟嘅墨西哥雜豆泥,加埋香口嘅墨西哥米飯,餡料好多,配埋香口嘅餅皮一齊食好正😊最後係主廚推介,墨西哥海鮮地中海炒飯,呢個炒飯嘅配料好豐富,有酥炸大蝦、青口、魷魚等等,而且海鮮好新鮮,墨西哥飯嘅味道超香濃,除了海鮮味還有一些墨西哥香料既香味,飯軟硬適中,而且吸收晒海鮮嘅精華👍🏻

2024-10-18 527 瀏覽
放工想去chill一chill,但又唔想去酒吧咁普通?呢間位於尖沙咀嘅墨西哥菜就啱晒啦!店舖門口係露天位置,叫杯cocktail 同朋友坐喺露天位置,一齊飲吓酒,吹吓水,即刻好似去咗旅行咁😍推介菜式墨西哥卷🌮外皮唔會軟淋淋,有多款餡料可選,豬肉/雞肉/羊肉都有,加咗少少辣椒碎,入口辣辣地好好味😋鐵板炒豬肉豬肉好香夠juicy,仲附上墨西哥餅比大家夾住啲肉食👍🏻飲品🍸Cocktail 款式夠多唔飲酒嘅都有好多特飲可以揀
放工想去chill一chill,
但又唔想去酒吧咁普通?
呢間位於尖沙咀嘅墨西哥菜就啱晒啦!
店舖門口係露天位置,
叫杯cocktail 同朋友坐喺露天位置,
一齊飲吓酒,吹吓水,
即刻好似去咗旅行咁😍

推介菜式
墨西哥卷🌮
外皮唔會軟淋淋,有多款餡料可選,
豬肉/雞肉/羊肉都有,
加咗少少辣椒碎,
入口辣辣地好好味😋

鐵板炒豬肉
豬肉好香夠juicy,
仲附上墨西哥餅比大家夾住啲肉食👍🏻

飲品🍸
Cocktail 款式夠多
唔飲酒嘅都有好多特飲可以揀
2024-10-18 519 瀏覽
起28/9嘅時候,入左去呢間店同朋友聚會。環境比較酒吧風,似專門比外國人食嗰種。當時價格偏貴,不過食物幾有特色下,食墨西哥野。當時叫左唔同嘅玉米餅做法同一個party drinks. Party drinks係果汁鷄尾酒,酸甜果香,推薦同人一齊飲。食物嘅話羊肉焗玉米餅同鷄沙律玉米餅比較推薦。焗餅芝士味同番茄味十足,外加肉香味混合令人舒服。沙律酸酸甜甜。另外配上牛油果醬同生洋蔥一齊食,會幾清爽下。不過價格無咁親民,預佢一個散叫150-200之內。叫肉排會更貴。會叫多啲人一齊食再分攤錢會輕鬆啲。
起28/9嘅時候,入左去呢間店同朋友聚會。

2024-09-28
2024-10-01 934 瀏覽
今日同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳就可以入坐 。我們叫了一個前菜海魚伴厄瓜多爾和炸洋蔥圈伴番茄、奶酪 。主食叫了胡椒加芝士墨西哥酥餅和烤牛肉墨西哥卷餅 。我們點的前菜中,海魚伴厄瓜多爾的擺盤十分精緻,鮮豔的海魚粒上點綴著綠色的香菜,旁邊是色彩繽紛的蔬菜沙拉,口感清新。海魚的鮮美與厄瓜多爾的酸橙醬相得益彰,酸甜適中 。而炸洋蔥圈伴番茄、奶酪則是另一番風味,外酥內嫩,搭配濃郁的奶酪醬,讓人一口接一口。主菜方面,胡椒加芝士墨西哥酥餅的外皮金黃酥脆,內餡豐富,胡椒的香氣與芝士的濃郁完美融合,口感層次分明。烤牛肉墨西哥卷餅則是另一種享受,牛肉鮮嫩多汁,搭配新鮮的生菜和番茄,讓人感受到墨西哥料理的獨特魅力。總的來說,食物份量足,味道不錯 。
今日同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳就可以入坐 。

總的來說,食物份量足,味道不錯 。
2024-09-16
2024-09-29 1142 瀏覽
今天相約朋友在尖東購物,順便在附近吃午餐,嚐嚐特色菜。餐廳在尖沙咀天文台道,鄰近尖東站。半開放式,有戶外部份,地方寬敞,座位舒適。裝修是典型西餐廳設計,牆壁上有熱帶植物裝飾,帶點中南美洲風格。店員推介了一款富有特色的頭盤:“酸橘汁醃魚(白魚)”,賣相別緻,容器下方放入了乾冰,產生煙霧效果,上面盛著白魚魚生,份量不少,配上酸中帶微辣的醬汁,能夠提升魚的鮮味,是道開胃的前菜。主廚推介:“惹味烤豬肋條”,巨型豬肋條,份量十足,外皮烤得香脆,肉質腍軟入味,配上特製醬汁,吃起來尤其滋味。隨碟附上的薯條及玉米餅,新鮮即炸,香脆可口。“烤牛扒墨西哥玉米餅”,特色的墨西哥美食,用特製的支架盛載。香脆的玉米餅,夾著烤香的牛扒,加上惹味醬汁,多重口感,一試難忘,是必食的美食。吃過一頓富特色的午餐之後,意猶未盡,下次再來嘗試其他菜式。

今天相約朋友在尖東購物,順便在附近吃午餐,嚐嚐特色菜。

烤豬肋骨

烤牛扒墨西哥玉米餅

吃過一頓富特色的午餐之後,意猶未盡,下次再來嘗試其他菜式。
烤豬肋骨
2024-09-24 969 瀏覽
最近有個外國朋友番咗香港,諗起依間充滿地道特色墨西哥餐廳,決定帶佢試一試。之前聽人講餐廳食物質素高,服務又好,入夜後仲好熱鬧。見到餐廳有個靚酒吧,我地predrink完食咗個dinner,質素的確唔錯。Grilled Beef with Beans 燒牛仔骨(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)作為前菜,份量好對得住價錢。牛仔骨燒過後油香十足,油脂比例合適,不會太乾或煙韌。微微燒焦的邊皮位置增加了脆口感,牛肉味都好出,近骨位置的肉都不會痴骨。油膩感重時,不妨搭配伴碟的沙律中和一下。Seafood Paella 海鮮飯(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)海鮮焗飯擺盤精美,加入了不同顏色的食材,食材互相配合令人有驚喜。大廚將西班牙紅蝦當天婦羅炸,蝦肉肥美之餘炸皮脆口。對比之下,其他海鮮(例如:青口、八爪魚仔)則保留原始食材的外貌,焗起後依舊鮮嫩,唧了青檸汁後更鮮甜。飯底亦脆口入味,口感似煲仔飯的飯焦但不會粘牙。整體十分滿意。Bean and Ground Lamb Burrito 羊肉捲餅(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)作為墨西哥名物,餐廳加入了自己的特色,捲餅之中混合了中西元素,用上香口軟糯嘅米飯,混和充滿墨西哥風情嘅豆泥,配合香口羊肉同埋調味香料,

海鮮飯

作為墨西哥名物,餐廳加入了自己的特色,捲餅之中混合了中西元素,用上香口軟糯嘅米飯,混和充滿墨西哥風情嘅豆泥,配合香口羊肉同埋調味香料,合拼出一個超巨型的捲餅。不得不讚餅皮脆口有口感,沒有被餡料所弄濕。
~~~~~~~
8Five2 Restobar 尖沙咀天文臺道8號地下2號舖

👍特色味道
👍地點方便
👍環境熱鬧
2024-09-04
5 分鐘 (堂食)
2024-09-21 841 瀏覽
呢間墨西哥bar有水煙食🤭 可以打卡飲酒慢慢食野墨西哥海鮮飯 (Mexican Seafood Paella)墨西哥海鮮飯融合了魷魚、青口、蜆肉、八爪魚等美味海鮮,每一口都展現出豐富的墨西哥風味。墨西哥米飯粒通常要保持潤澤,不油膩,海鮮烹調適中,肉質鮮嫩。而且有墨西哥調味料提味,加少許青檸汁好清新~脆蝦牛油果玉米餅 (Crispy Prawn & Avocado Taco)玉米餅絕對是墨西哥菜中的必試之選。外酥內軟的玉米餅,搭配清香綿軟的牛油果餡料,以及恰到好處的香辣調味,蝦好大隻好香好脆,好驚喜~燒豬仔骨配水城牛辣醬 (Grilled Pork Ribs with Buffalo Sauce)肉質鮮嫩和適中辣度。辣味恰到好處,不會掩蓋肉質的風味,再搭配青瓜粒和墨西哥豆,口感更加豐富。
呢間墨西哥bar有水煙食🤭

墨西哥海鮮飯
脆蝦牛油果玉米餅
燒豬仔骨配水城牛辣醬
2024-09-20 769 瀏覽
🌮Spicy Avacado Taco  $138Taco用左軟熟餅皮🌮,配洋蔥🧅﹑牛油果🥑仲有各種香蔬果🌿,好大塊有成半個牛油果😝,整體餡料味道清香開胃,醬汁微辣🌶️,仲可以加檸檬汁🍋🥙 Chilli Garlic Chicken Ques $152Quesadilla外層香脆,入面有洋蔥🧅﹑芝士🧀同埋辣椒蒜香雞肉🍗,芝士有微拉絲,雞肉多汁微辣惹味🌶️,調味唔錯👍,配三款醬汁,酸忌廉﹑番茄醬同青醬,配搭唔錯😝🍹Friends $88🍸 Breaking Bad $88.✨餐廳主打墨西哥菜,食物選擇多,環境有氣氛,裝潢有格調,空間大亦有室外座位夠哂chill
🌮Spicy Avacado Taco  $138

🍹Friends $88

🍸 Breaking Bad $88
2024-09-19 645 瀏覽
如果講墨西哥菜就會諗起尖沙咀嘅8Five2,我同朋友分別叫咗幾個菜式Share, 一邊傾偈一邊品嚐美食~我哋叫咗個牛肉沙律,肉碎牛肉粒混合生菜,牛油果,蕃茄,芝士,就連個盛器都係用玉米造成可以食埋~當然有我最愛嘅Fish Taco, 魚柳炸到內軟外脆,裏面仲有洋蔥,加啲牛油果醬同乳酪,口感非常豐富~夏天食就最適合啦~墨西哥仲有一味好出名嘅fajitas, 煎烤過嘅肉非常入味,配菜有洋蔥同甜椒,色彩繽紛,用熱鍋上菜香味十足,見到都忍唔住要食啦~通常會連埋啲墨西哥餅tortilla 夾埋一齊食~滿口都係肉汁好滋味啊

• 墨西哥牛肉玉米餅沙律
2024-09-17 715 瀏覽
值得推薦8Five2 Restobar墨西哥菜+酒吧食物好味之餘,環境都好有氣氛👍🏻店內環境偏向昏暗有情調,背景音樂節拍感強美酒佳餚、把酒言歡🍸🦐 Mexican Spicy Prawns $138墨西哥風情辣蝦熱烘烘鐵窩裝住6-7隻大蝦濃濃墨西哥風味,味道唔算太辣辣蝦十分大隻,肉質厚實😍🌮Grilled Steak Taco $156烤牛扒墨西哥玉米餅上菜已經聞到醬料與肉汁嘅香味😋Taco餡料豐富,望到已經覺得吸引乾身玉米餅包裹住juicy烤牛扒&墨西哥莎莎醬,味道酸辣,口感豐富烤牛扒咬落亦十分軟熟,肉味濃郁🥩整體味道十分滿足❤️🍖 BBQ Pork Ribs (with Tortilla & Spicy Fries) $198燒豬仔骨配墨西哥薄餅&炸薯條🍟以木盤盛載,滿滿一盤美食燒豬仔骨份量十足BBQ燒汁附著係豬仔骨表面,食落十分滋味亦可以切成一片片包入墨西哥薄餅,配搭出不同食法🤤
值得推薦8Five2 Restobar墨西哥菜+酒吧
食物好味之餘,環境都好有氣氛👍🏻
店內環境偏向昏暗有情調,背景音樂節拍感強
美酒佳餚、把酒言歡🍸
Mexican Spicy Prawns
🦐 Mexican Spicy Prawns $138
墨西哥風情辣蝦
熱烘烘鐵窩裝住6-7隻大蝦
濃濃墨西哥風味,味道唔算太辣
辣蝦十分大隻,肉質厚實😍
🌮Grilled Steak Taco $156
上菜已經聞到醬料與肉汁嘅香味😋
Taco餡料豐富,望到已經覺得吸引
Grilled Steak Taco
烤牛扒咬落亦十分軟熟,肉味濃郁🥩
整體味道十分滿足❤️
燒豬仔骨配墨西哥薄餅&炸薯條🍟
以木盤盛載,滿滿一盤美食
燒豬仔骨份量十足
BBQ燒汁附著係豬仔骨表面,食落十分滋味
亦可以切成一片片包入墨西哥薄餅,配搭出不同食法🤤
2024-09-08
Mexican Spicy Prawns