2016-02-28 799 瀏覽
自問不是常用Openrice但是次用餐後感實在令我不禁要在此一訴由剛開業開始光顧感覺最近再來各方面質素卻大不如前 每況愈下大概成本等問題 伴碟火龍果早已消失不見如今連特色飲品都改制果汁奶昔等只能額外單點大概以前光顧至今對比落差太大可能對新客人而言感覺沒有如我般強烈但食物質素也稍有退步之嫌友人點了煙三文魚意粉基本上沒有味道另外也有小昆蟲出現😓意大利飯則是較為有水準之作總括而言無論食物質素、性價比都是令人失望的一餐
自問不是常用Openrice

友人點了煙三文魚意粉

基本上沒有味道

另外也有小昆蟲出現😓

意大利飯則是較為有水準之作

總括而言無論食物質素、性價比都是令人失望的一餐
2016-01-04 770 瀏覽
有沒有試過工作上遇到不如意,不想回家,又很想找個人大吐苦水一場?說真的,明白你工作又願意聆聽的沒有幾多個,想到了住在附近的一個人,立刻打電話,好野不是工作天,以請食飯為由騙他出門。為方便對方,就在他家樓下吃吧。想不到太和屋村都有如似風格簡潔的小店。可能時間尚早,只是六點,可以被安排到角落位,方便我隨時爆發的苦水。所有主菜都可以+$49 轉套餐,有餐湯面包飲品甜品。雖然屋村價格略嫌貴,不過味道是值的。是日餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜蓉應該很豐富,每啖都很足料,加上香草,令湯很清甜芳香。蒜蓉包雖然細塊,但牛油和蒜味卻很出位,而且焗得香脆,配湯一流。牛肝菌意大利飯我們都是意大利飯粉絲,可能一起去過意大利的關係吧。牛肝菌味道香,還可以見到片片的菇在飯面,感覺十分足料。飯煮得剛剛好,不過略嫌多汁了少少,但汁都是味道香濃,精華所在,所以沒有關係吧。還附送生果,用火龍果殼做盤,很有心思,色彩也變得豐富搶眼,而且生果也多元新鮮,可以當作甜品也可以。 All Day Breakfast是個豐富大餐,賣相一絲不苟,跟餐牌上的擺位一模一樣。腸,煙肉,漢堡扒都煎得香香不油膩。雞蛋很滑,且有啖

牛肝菌意大利飯

All Day Breakfast

是個豐富大餐,賣相一絲不苟,跟餐牌上的擺位一模一樣。腸,煙肉,漢堡扒都煎得香香不油膩。雞蛋很滑,且有啖啖奶香。很欣賞那小片蕃茄,焗得剛好加上黑醋很開胃。

乳酪

原味乳酪還有心思地附上大大粒原粒士多啤梨,加上燕麥令整個乳酪口感豐富,還很健康。不是很多cafe會加燕麥呀,始終是外國住家比較流行吧。

整個晚飯也很滿足,除了舒解到內心不快,很大程度都是食物令人愉快吧。
2015-09-04
10 分鐘 (堂食)
  • All Day Breakfast
太和★A Little Bit Restaurant今個星期超忙碌,星期4放工已經頂唔住要去鬆一鬆。腦海中出現大半年前幫襯過,近近地係太和火車站行10分鐘左右就到既A Little Bit Restaurant好早6點幾黎到無嘜客人,可以盡情欣賞小店既佈置。以白色為主調,放左好多綠色既小盆栽做裝飾,仲有牆上面可愛既圖畫,唔知果3位小朋友係咪就代表左幾位老闆呢?hee~坐係間cafe心情即刻輕鬆晒,寧靜又舒適本menu都成本畫冊咁,見到咁多美食圖個人都開胃d為左留位比主角waffle,又黎開心share個主菜+$49要埋餐湯配牛油法包+特色餐飲+自家製鮮果麥皮酸乳酪先- 餐湯_蘑菇湯配牛油法包:見個湯面頭好似有d一塊塊我第1眼仲以為係麥皮,試飲1啖先知原來係好香濃足料既蘑菇湯!牛油法包烘到好脆但唔算好香,點下個湯食痴下d蘑菇味即刻升級- 烤菇牛肝菌意大利飯($74):鐘意依度既其中1個原因就係有好多生果食!每個主菜都會配埋豐富水果,淨係賣相同健康度都加分啦火龍果橙菠蘿都好鮮甜,係個哈蜜瓜一般般...意大利飯煮得入味又有咬感,食落啖啖菌香。最估唔到係食食發現有1大舊烤菇收埋左係d飯底,扮有
太和★A Little Bit Restaurant

好早6點幾黎到無嘜客人,可以盡情欣賞小店既佈置。

本menu都成本畫冊咁,見到咁多美食圖個人都開胃d

- 餐湯_蘑菇湯配牛油法包:
蘑菇湯配牛油法包
牛油法包烘到好脆但唔算好香,點下個湯食痴下d蘑菇味即刻升級

- 烤菇牛肝菌意大利飯($74):
鐘意依度既其中1個原因就係有好多生果食
!每個主菜都會配埋豐富水果,淨係賣相同健康度都加分啦
火龍果橙菠蘿都好鮮甜,係個哈蜜瓜一般般...
意大利飯煮得入味又有咬感,食落啖啖菌香。
烤菇牛肝菌意大利飯
最估唔到係食食發現有1大舊烤菇收埋左係d飯底,扮有feel鋸下菇先,so juicy
不過呢,牛肝菌令個汁食落好似有dd酸,唔太好菌味既都人都係嗌其他啦~

- 自家製鮮果麥皮酸乳酪:
自家製鮮果麥皮酸乳酪
酸乳酪上面灑左d麥皮,感覺上又"健康"左
乳酪好香奶味,不過個人黎講覺得稀左d,可能配番枝飲管而唔係用匙羹食會好d。另外,d鮮果係後加而唔係mix左入個乳酪到,幾好唔會搶左乳酪既香味

- 黑糖cappuccino(原價$32):
黑糖cappuccino
本身仲驚好甜,原來只係係capuccino面灑d黑糖粉,黑糖味唔太出。杯cappuccino略嫌多泡左d,下面既咖啡香就香,但好似飲左幾啖仔就飲完

- A little bit love($72):
A little bit love
waffle有好多選擇不過想食2球自家製雪糕,所以好快就揀淨依個,仲有個名咁sweet唔揀唔得

同啤酒肚1個揀1隻味,要左雲尼拿同綠茶。自家製雪糕係唔同d,綠茶味香濃帶微苦,雲尼拿味超香仲見到一粒粒雲尼拿籽
格仔waffle面頭灑左d焦糖蜂蜜同果仁脆脆,食落甜甜地勁重蛋香,不過口感似食叮噹銅鑼燒多d?啤酒肚好欣賞但我就覺得實少少多番d麵粉會好味d
。。waffle底下係大量士多啤梨奇異果火龍果,繼續今晚既水果大餐

埋單$215/2ppl。
整體黎講cafe環境好relaxing,食物睇得出有用心炮製,有埋新鮮水果食夠晒健康。唯一係個waffle味道真係見仁見智...
2015-10-15
蘑菇湯配牛油法包
  • 餐湯
剛剛的星期天同朋友去食All Day Breakfast,好彩一早有book檯。之後好多人walk-in都要等。(ps.用餐時間90mins only)其實我覺得哩個all day breakfast真係一般,算唔上難食,但真係無特別、無驚喜。粟米好扁好乾,煙肉有一半以上都係肥膏,M記早晨全餐個蛋都好食過佢,窩夫更差,不是差在味道,而是個窩夫好''岩攙'',又空洞又崩左忽咁同行有fd order左意粉 (不過無影相),味道聽說都ok,不過不失。唯一好味的係杯-凍奶綠不過而家好CONFIRM的是,唔會再嚟第2次。

唯一好味的係杯-凍奶綠

不過而家好CONFIRM的是,唔會再嚟第2次。
2015-09-27
2015-08-04 869 瀏覽
成日經過元朗都見到呢間a little bit,第一次食就係太和。叫左個all day breakfast graceful, 比普通多左個生果。首先蛋唔夠滑,老左啲,而且冇餐鹽,不過可能問佢都有。所有煎既野包括腸,煙肉同漢堡扒都煎唔夠火候,仲係好油。個人中意煎到脆既煙肉。waffle唔香,好一般。水果唔新鮮,橙肉食落有陣爛味,咖啡不過不失。americano要加12蚊,所以成個餐加埋都100,唔抵食,因為食物水平低過預期又普通。
2015-07-24 984 瀏覽
最近大埔開咗幾間cafe,今次就係朋友介紹下黎咗哩間。入面裝修簡單清新,以白、綠色為主。唔可以坐太多人。但感覺好舒服。我叫咗個all day breakfast 同杯姜紅茶。首先講杯野飲,超好飲!香濃姜味但又唔會搶咗杯紅茶味。然後講下個all day breakfast,份量岩岩好,味道都岩岩好,唔會太咸或太淡。唯一失望嘅地方係個鬆餅竟然係McDonald d包。本人好喜歡吃鬆餅的說。整體讚!如果平時假日無野做黎打'等'係不錯選擇。
最近大埔開咗幾間cafe,今次就係朋友介紹下黎咗哩間。

入面裝修簡單清新,以白、綠色為主。唔可以坐太多人。
但感覺好舒服。

我叫咗個all day breakfast 同杯姜紅茶。
All day breakfast

首先講杯野飲,超好飲!香濃姜味但又唔會搶咗杯紅茶味。

唯一失望嘅地方係個鬆餅竟然係McDonald d包。

本人好喜歡吃鬆餅的說。

整體讚!如果平時假日無野做黎打'等'係不錯選擇。
2015-07-16 969 瀏覽
三位妙齡少女無懼日曬到大埔踩單車,先到太和附近找點吃的,search了多間餐廳,區內都以快餐及簡餐為主,唯獨是這一家cafe,有pasta及all day breakfast的,另外,還有早上最需要...有質素的咖啡因! 由地鐵站穿過太和村,過一條馬路後就會見到a little bit,單是門外的西式佈置已經很吸引眼球!甫進店內,店員帶我們到餐廳角落的梳化位置,餐廳主色調為白、淺綠及木啡色,自然光透進餐廳每一個角落,令環境感覺上更舒適。隨手抓拍餐廳的佈置,簡單又很有心思。餐牌的設計好可愛,三人就點了一份all day breakfast跟兩款小吃: 蜜糖果醋凍蕃茄:-名字很得別,賣相更特別,店員上菜時我們都"嘩"了一聲,凍蕃茄以密實樽盛載著,再以多種沙律菜圍著,賣相像小花園似的。打開之後會見到原個紅卜卜的大蕃茄浸在蜜糖果醋中,味道酸酸甜甜並透出果醋香味,非常清新,在炎熱的天氣下吃這個凍蕃茄簡直一流。打開之後:A Little Bit的英式早餐有三款選擇,分別有"Relax", "Graceful"同Tasteful,內有不同的英式傳統早餐combination,第一(Relax)跟

打開之後:
蜜糖果醋凍蕃茄
A Little Bit的英式早餐有三款選擇,分別有"Relax", "Graceful"同Tasteful,內有不同的英式傳統早餐combination,第一(Relax)跟第二款(Graceful)感覺比較輕怡一點,但對從來都眼闊肚也不窄的筆者來說,當然要最大份量的A Little Bit Tasteful吧!

A Little Bit Tasteful:- 這份英式早餐排得滿滿的,非常豐富,有炒蛋、煙肉、煙三文魚、漢堡扒、茄汁豆、烤蕃茄、法蘭克福腸、粟米、窩夫及水果。炒蛋很讚,火侯恰到好處,十分香滑
原來餐牌提及的水果,並不是搭配一兩件的切片水果,而是以火龍果盛載著的水果拼盤呢!
A Little Bit Tasteful
自家製雞翼:-本身比較少吃雞翼的,但是見很多食評都有推介,果然不失所望,自家製的醬汁非常特別,帶有蜜糖的甜味、香草味加點點辣,很Juicy。
自家製雞翼
美式咖啡:麻煩了咖啡師沖了兩次,第一次的咖啡味道比較淡身,似日本的黑咖啡,之後要求濃一點,辛店員都很好樂意為我沖一杯我喜歡的濃度。
美式咖啡
加演店內的花盤裝飾,此小店不論環境、食物均是超有心思的,值得再來!
自家製雞翼
週末天氣晴,與朋友想到郊外踩單車。在出發前當然要吃一餐作開始。上網Open Rice中發現 A Little Bit 有All Day Breakfast 吃,便決定與朋友一試。位於太和翠怡花園,附近有單車出租,極為方便。內裡裝修不錯,很有特色。筆者想點的是All Day Breakfast,而當中有不少選擇,今次選擇了 A Little Bit Tasteful $112. 作一日運動的開始。等了一會兒,A Little Bit Tasteful 便到了。如圖中所見,整個All Day Breakfast十分 “足料”,大部份All Day Breakfast 有的料都齊,而當中都有特色。先點評 “蛋”: 店主是用了牛乳加上忌廉炒蛋,蛋味十分香滑。細滑的雞蛋,入口既香且滑,怎能讓人不心動呢?窩夫方面,是自家制的窩夫,熱烘烘地上檯,充滿蛋香味,外層都很脆,配上自家製糖漿,將一口窩夫放進口中,口腔便充滿糖漿的香味,令人回味。另外值得一讚的是生果: A Little bit 選用的生果是火龍果配上奇異果及波羅等,所選用的生果十分新鮮,而且鮮甜,與All Day Breakfast 一起吃下
另外值得一讚的是生果: A Little bit 選用的生果是火龍果配上奇異果及波羅等,所選用的生果十分新鮮,而且鮮甜,與All Day Breakfast 一起吃下,有一點小清新的感覺。
至於飲品方面,跟餐加$15點了一杯泡沫咖啡, 咖啡質感幼滑細緻,泡沫蠻多的,牛奶的香味香濃卻不太甜膩,啖啖甜美和滿足。喝完一杯,感覺既溫暖,為整天的運動添加了動力。
整體來說: A Little Bit… 在放假時吃是最好不過,令整個心情都放鬆下來。
2015-07-01 747 瀏覽
星期六起床已是中午,brunch 如何解決?上網找到大埔有間咖啡小館,當然要試下啦~ 以前會去愉景灣食 all day breakfast + 杯濃郁的咖啡,不過懷孕後真的很不方便。這裡環境算很不錯的,雖然面對大路,不過因 location 有稍微隔一下。服務和食物的 quality 都蠻好。我點的是推薦的蘑菇意粉: 意粉的硬度恰好,白汁和其他食材的粘稠度也剛好,不會太稀。另外加 $39 有杯飲料,水果,湯和 yogurt。 Flat white 味道不錯,不過略少了喝過後口腔遺留下的咖啡香。老公點的是豐盛且份量十足的 All day breakfast: 食材很新鮮!尤其喜歡那洋蔥醋蕃茄,口感很清新,甜甜酸酸的。
蘑菇意粉 + $39 set
2015-06-27
5 分鐘 (堂食)
蘑菇意粉 + $39 set
2015-06-05 704 瀏覽
聽朋友講話大埔開左間All Day Breakfast鋪,都幾好食,於是去試下。餐廳喺太和邨對面,成條食街最尾尾,都幾難搵,不過餐廳門口佈置的好靚,感覺D野會幾好食。可能早去到唔駛等位,叫左兩份All Day Breakfast,個炒蛋最好食,炒得好滑,煙肉,漢堡扒都係例牌野,不過不失。要讚佢個生果粒拼盤,用火龍果個外殼裝住,火龍果粒,菠蘿粒,奇異果粒咁,賣相唔錯,生果都新鮮。需然份餐幾足料夠大份,乜都有D,但價錢偏貴而且重要加一,兩個人埋單要二百幾蚊,不過難得一餐食下英式風味,當俾錢食個氣氛。

煙肉,漢堡扒都係例牌野,不過不失。
要讚佢個生果粒拼盤

2015-05-09
5 分鐘 (堂食)
  • 生果粒拼盤
2015-05-11 790 瀏覽
前睇食評講到好似好差,但係媽咪嘅朋友推介話意大利飯好好味,咁啱母親節,咁咪同媽咪,爸爸,細妹去食囉!我都係預早兩個鐘book枱,接電話個女仔都接受,今日咩日子呀,我相信好多餐廳都唔會接受囉!都算幾好啦!我哋比booking時間早到2,3個字,有個帶圍裙嘅女職員問我幾位,有無book位,我話有,佢立即同我講唔好意思,要等一陣,眼見入面full哂,出面有幾個等緊,心諗有排等啦!但係都係等咗4,5個字度,可能book咗嘅關係,所比其他等緊嘅客人早入去啩!入到去,當然order咗最期待嘅意大利啦,仲有卡邦尼,兩個all day breakfast,飲品方面叫咁杯果汁,兩杯咖啡,同埋雪梨茶!個意大利飯果然無失望,菇菌多,仲有隻大蘑菇係底,出面好難用咁嘅價錢食到,卡邦尼夠cream,好夠味,兩個all day breakfast就普通咗啲😊,但waffle唔差嘅,個炒蛋都滑嘅!飲品方面,我就飲果汁,味道唔似用糖水溝出黎,好有果味,爸爸媽咪話咖啡好香,細妹就話杯雪梨茶有啲甜!服務方面,啲職員都係有禮貌嘅,我哋食完嘅時候,有個女人唔知嘈咩,淨係聽到佢講等得耐,我見個職員係咁講唔好意思,就算我book咗

個意大利飯果然無失望

服務方面,啲職員都係有禮貌嘅,我哋食完嘅時候,有個女人唔知嘈咩,淨係聽到佢講等得耐,我見個職員係咁講唔好意思,就算我book咗位都要等啦!不過事實又真係幾多人等位,加上炎熱天氣,邊個願等呀!😨

跟住到埋單果時,職員遞上粒朱古力,講句母親節快樂,算係咁,呢啲日子,好多餐廳都會推出啲甚麼套餐,賺你一筆先,呢間餐廳做返平日之餘,仲要有啲小心思,個老闆都值得一讚!

整體而言,不錯的一餐,媽媽都好滿意!
2015-05-10
25 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
  • 烤菇牛肝菌意大利飯
2015-04-30 814 瀏覽
平時睇得多人地寫食評, 今次終於到自己... 唔好意思~ 第一篇就寫人衰野...但係真心要話俾食客知... 真係好唔掂!!!!! 大約7:30左右, 見到竟然無乜人... 好似都幾好, 唔洗等位, 又可以同朋友傾下計可惜今日水吧無開...咩野飲都無得簡...為有飲水 友人話下午黎過好好食, 所以今晚叫我黎試下... 其實由頭到尾我都無期望過"好好食" ... 點知真係叫左個3文魚意粉同ALL DAY Breakfast... 個意粉真係自己仲整得好食過佢...ALL DAY Breakfast有粟米,煙肉,漢堡扒 (呢D都係現有整返熟佢, 無問題) 最好食都係個炒蛋~ 但係個英式鬆餅就唔掂啦!!!! 硬過石頭... 服務方面無乜特別... 只不過我覺得職員得幾位...我明白做飲食職大部份都有人食煙既...不過行出門口遠少少先好食啦... 係間鋪頭對出就食... 有少少影響左客人對你既信心囉... (呢個係我個人意見~可以不用理會)
但係真心要話俾食客知... 真係好唔掂!!!!!

可惜今日水吧無開...咩野飲都無得簡...為有飲水

2015-04-28
2015-04-15 943 瀏覽
第一次寫食評,因為真係太嬲了! 聽到朋友介紹呢間店既菜式幾好味,所以帶左3個朋友一齊黎試試佢,點知一試就成肚火從來未試過咁嬲!絕對不是因為食物既問題,係因為「「服務態度」」問題!!!首先,一入到去同朋友睇完Menu揀好要落order,舉左3次手,叫左3次,有個長頭髮既女人應該係Manager黎,佢可以扮睇你唔到,無視你既存在,去過既人都知舖面唔係好大。第二,終於叫到佢落好order,要求比4杯水我地,都係要慣性叫2次先會有,黎到杯水仲要係得少過半杯。飲完想叫個長頭髮女經理refill,開始時佢都回應:「好,轉頭幫你」,誰知等了半個鐘都未裝,再叫多佢一次,佢都係會答完你「好」,但都係唔裝。叫第三次,佢回應左「好」,轉頭竟然比我見到佢係水吧「撓埋雙手企係到」我們呆了!! 如果只可限飲一杯水,你可以在餐前同我地說明一下,呢個動作令我們覺得完全沒有被重視的感覺 講返食物,味道和質素其實係幾好,不過這樣的服務態度真的會令人卻步 P.S. 在大約9點3既時候,有一個男人正想入黎食飯,但呢間店係10點關門,個長頭髮女經理直接叫個男人走,話怕廚房煮唔切個男人會食得慢,個男人聽完她這樣說,即時

第一次寫食評,因為真係太嬲了!

P.S. 在大約9點3既時候,有一個男人正想入黎食飯,但呢間店係10點關門,個長頭髮女經理直接叫個男人走,話怕廚房煮唔切個男人會食得慢,個男人聽完她這樣說,即時呆了轉頭便走

比錢買難服的感覺
強烈建議老闆轉換一個態度親切的人做樓面,真的每位客人都會怕左她!
2015-04-08
2015-04-06 1052 瀏覽
今晚我和男友經過這a little bit 小店,想不到它給我的驚喜能觸發我第一次寫食評,我真的覺得chef很有心思去設計食譜! 最值得一讚的是牛肝菌risotto, 首先,上菜時很夠熱(出煙的!),未食已有濃濃香菌味! 其次是chef真的很慷慨,用了很多不同種類的菌,還有一塊很大的在risotto下面,好像菌比risotto還要多! 而我最欣賞的是risotto的配菜是半個火龍果,加點奇異果,菠蘿,蜜瓜和橙!!! (根據menu, 點其他也有的) 即使你不叫salad, 也可以有balanced diet! 這一點令我覺得chef真的很用心思去設計menu, 滿足客人的味蕾之外,還顧及客人的健康! 我覺得以這個價錢可以在白色休閒小店,食這樣有質素的食物,真的很讚,就連男友都覺得好正! 我經過常覺得出街吃飯就像吃了許多垃圾或很油膩的東西,唯獨這次沒有這感覺,Yeah! 下次去要食all day breakfast

下次去要食all day breakfast
2015-04-05
2015-03-27 983 瀏覽
適逢天氣回暖,天朗氣清,最好就到市郊活動下。今次黎到大埔,一心諗住去鐵路局博物館行下路軌影下相。成日睇飲食雜誌介紹,見到大埔開咗好多間休閒café,不過一路都無機會試。(因為貪食兔係港島區居民 )於是上網就搵到呢間叫A Little Bit既café,仲有幾豐富既All Day Breakfast,咁我地就展開咗呢個尋找大埔All Day Breakfast既旅程嘞﹗講真都唔係易搵,亦唔算近火車站,加上我地兩個唔係新界人,由太和火車站行下行下,都應該行咗3個幾字先度,大約點半去到,好在唔駛等位唧﹗餐廳環境簡約,以白色格調為主,都擺到10張2人枱。一打開menu見到All Day Breakfast,分別有A Little Bit Relax ($79)、A Little Graceful ($94)同A Little Bit Tasteful ($112)三款,男友問我有咩分別,話都係有個幾樣野食,其實細心一睇,餐廳已經highlight咗三款All Day Breakfast既不同地方。最後我地揀咗最豐富既A Little Bit Tasteful再加一份自家製雞翼,同埋一杯朱古力

一打開menu見到All Day Breakfast,分別有A Little Bit Relax ($79)、A Little Graceful ($94)同A Little Bit Tasteful ($112)三款,男友問我有咩分別,話都係有個幾樣野食,其實細心一睇,餐廳已經highlight咗三款All Day Breakfast既不同地方。最後我地揀咗最豐富既A Little Bit Tasteful再加一份自家製雞翼,同埋一杯朱古力奶昔。
A Little Bit Tasteful材料豐富,有齊一般All Day Breakfast既配料,仲有得揀English muffin或waffle,法蘭克福腸、煙肉、漢堡扒同muffin各有兩件,仲有一份新鮮雜果,超級足料,一個人實食唔哂呀﹗煙三文魚就稍為細份,另外如果可以再多D茄汁豆就perfect嘞﹗
A Little Bit Tasteful
杯朱古力奶昔外型就夠特別,不過質感同味道都似朱古力smoothies多過milkshake,唔知有無落錯單呢….
自家製雞翼有4隻同6隻揀,味道甜甜,加上淡淡既香草味,都值得一試。
如果住大埔附近既話,都會成日黎食既…..可惜我唔係喇….

2015-03-21