2018-06-04 2652 瀏覽
lunch很喜歡來這裏~$50 已有餐湯,飲品,三餸意粉超划算!😋可是最近去了幾次都是「吃閉門羹」…打電話詢問也無人接聽…😓請問你們還在營業嗎?……還有一張可換餐的印花coupon沒用呢…😭
lunch很喜歡來這裏~

$50 已有餐湯,飲品,三餸意粉超划算!😋

可是最近去了幾次都是「吃閉門羹」…
打電話詢問也無人接聽…😓
請問你們還在營業嗎?……

還有一張可換餐的印花coupon沒用呢…😭
2018-02-21 1882 瀏覽
好食嘅食物,唔難食到。但有heart嘅廚師,就未必經常能夠遇得到。情人節我地揀左觀塘一間樓上私房菜,呢間餐廳嘅主廚好有心思,將情人節set dinner嘅幾道菜串連成一個故事,每道菜無論係味道抑或是用料都好有驚喜。1. 地獄獨個子這道菜用帶子嘅音比喻獨個子(未拍拖之前獨自一人),煎帶子配啤梨蓉,味道異常的夾,中間伴菜有西芹、果仁粒同蘋果粒,以蜜糖拌勻,味道清新。2. 情迷熱戀第一次試用熱情果做嘅沙律,熱情果果肉酸酸的,味道自然,正好可代替沙律醋。沙律菜加有鹽及黑胡椒,連埋熱情果肉,再配上巴馬火腿一齊食,特別醒胃。3. 重拾窩心蕃茄忌廉湯,蕃茄唔會打得太爛,每啖湯都有甜甜地嘅蕃茄蓉,口感豐富。4. 愛心小禮包就好似情人送嘅小禮物一樣,小巧可愛,亦係我比較喜歡嘅其中一道菜之一。每隻小雲吞內包有鮮蝦同cream cheese,香蝦味混著cream cheese,因為有清清地嘅雜菜湯,所以一連食五隻雲吞都唔覺得膩。5. 猶如初見以士多啤梨雪葩加入甜甜地嘅ginger ale來清清味蕾,確係有refresh嘅效果。6. 脆嫩「魚」18、情場好「duck」意呢兩款主菜扭轉左我唔鐘意食三文魚扒同鴨胸

1. 地獄獨個子

愛心小禮包

5. 猶如初見
猶如初見

6. 脆嫩「魚」18、情場好「duck」意
呢兩款主菜扭轉左我唔鐘意食三文魚扒同鴨胸嘅睇法,尤其係前者,我真係好討厭食三文魚扒,因為大部份嘅三文魚扒都好乾。要令呢塊挪威三文魚扒同「脆嫩」呢兩個字扯上關係,主廚應記一功!魚皮煎得香脆如薯片,魚扒能夠將肉汁鎖住,並沒有煎到全熟所以肉質十分嫩滑。我敢講呢塊絕對係我食過最好食嘅三文魚扒!
脆嫩「魚」18

鴨胸又係好嫩,嫩到我懷疑係食緊脾肉,鴨胸上面灑上海鹽,中間夾着少少薰衣草嘅味道,以剁碎咗嘅大蔥混入芥辣成為醬汁,提升咗鴨胸嘅肉味。
情場好「duck」意

最後一道菜式「甜入心」,牛奶朱古力片上放上士多啤梨雪糕、藍莓同士多啤梨,再淋上燒著嘅烈酒造成火焰效果。
甜入心

呢餐食得好開心,最難得嘅係主廚會走出嚟同每一台食客傾計,問佢哋對菜式嘅意見。我最欣賞嘅係,當我問佢某啲菜式點煮嘅時候,佢完全唔會吝嗇,好耐心地講解。呢度每一道菜都非常之出色,我會再嚟幫襯架!
2018-02-14
脆嫩「魚」18
情場好「duck」意
甜入心
2018-01-25 1352 瀏覽
幾個月前的生日飯後,昨晚再次拜訪。 晚飯主题及食物再一次讓大厨發版!再一次開心驚喜。全晚共6度菜,食物主角是野生鱘魚子及海鮮。 1. 鱘魚子配牛油果+牛油果酱法包 2. 鱘魚子配意大利沙律菜 3. 香煎大带子配椰菜花酱 4. 即做意大利雲吞,芝士鲜虾餡 5. 香煎鱈魚柳配意式香料 6. 即做蛋白檸檬酥皮撻。 感謝大厨的细心安排,食材一流,味道一流,其待着下次的驚喜。😍😘😍😘很抱歉,第2度沙律忘記了影相😝
很抱歉,第2度沙律忘記了影相😝
2017-08-12 906 瀏覽
生日与朋友試這欧陸式私房菜,第一次到工廈晚餐。 全程菜單都交比老板安排,很有驚喜。 菜式外觀有創意,味道都很合我口味。 後生仔大廚仲很有heart地介绍每度菜式及交流煮食心德。 全晚在輕鬆愉快中渡過。 直得介绍给朋友,自己就當然会再去!
2017-07-18 1511 瀏覽
Happy Friday 要試下新的餐廳 同事介紹左黎試呢間車仔意粉 $50可以自選三個餸 包餐湯包餐飯 呢個價錢 其實真係算抵食 是日餐湯係龍蝦湯好咸 無龍蝦味我揀左煙肉加兩份蘑菇配香草汁意粉上菜速度都算快 份量都ok味道就~無特別香草味係有既 不過吾夠多似係自己係屋企整既意粉同埋我明明無揀洋葱 但入面就加左洋葱呢個有啲吾中意… 見到有all day breakfast都只係$40下次有機會拿黎講下呢個 見隔離枱叫左 個賣相都吾錯!整體黎講 質素對得住個價錢 而且環境 服務態度都不錯
Happy Friday 要試下新的餐廳

味道就~無特別
香草味係有既 不過吾夠多
似係自己係屋企整既意粉
同埋我明明無揀洋葱 但入面就加左洋葱
呢個有啲吾中意…
煙肉蘑菇香草汁意粉

見到有all day breakfast都只係$40
下次有機會拿黎講下呢個
見隔離枱叫左 個賣相都吾錯!

整體黎講 質素對得住個價錢
而且環境 服務態度都不錯

2017-07-14
煙肉蘑菇香草汁意粉
今日去咗呢間餐廳,12點開但我11:50到咗,店員邀請我入去坐低等,都係嘅,喺工業大廈外面呆等,真係會熱到暈咗。入面座位唔算多,但總算有心思,客人係唔會望到廚房係點樣,因為佢已經化身成一架露營車,而枱布都配合返個主題,用紅色格仔布,再加上一幅草牆,的確幾有氣氛!lunch有3款,1款係$40嘅all day breakfast、另一款係佢哋定配料嘅意粉($40)、第3款就係自選配料意粉,$50可以喺肉、海鮮及蔬菜裡面揀3種配料,另加配料每款$5,又叫做「車仔意粉」。而呢3種lunch set都包湯及凍熱飲品,哇真係好抵喎!龍蝦湯唔要求同其他餐廳嗰啲百幾二百蚊一碗嘅龍蝦湯去比較,呢個湯口感濃度啱啱好,唔會太杰唔會太稀,都有啲龍蝦味,但可能鹹咗少少香草汁雞絲蘆筍蘑菇螺絲粉 ($50)配合返露營嘅主題,係用不銹鋼盤承載,幾有風味!以呢個價錢嚟講,份量算大而且足料。落單時要求多蒜,本來都冇乜期望佢哋真係會多蒜,點知真係超多蒜,一上菜時香到不得了,感覺非常新鮮熱辣辣!香草汁味道濃郁,唔會太杰;蘆筍冇渣,味道清甜;雞絲好多,但如果冇雞皮會更加好;螺絲粉偏腍身,落單時唔記得要求al dente啲添。

龍蝦湯
龍蝦湯

香草汁雞絲蘆筍蘑菇螺絲粉 ($50)
配合返露營嘅主題,係用不銹鋼盤承載,幾有風味!以呢個價錢嚟講,份量算大而且足料。落單時要求多蒜,本來都冇乜期望佢哋真係會多蒜,點知真係超多蒜,一上菜時香到不得了,感覺非常新鮮熱辣辣!香草汁味道濃郁,唔會太杰;蘆筍冇渣,味道清甜;雞絲好多,但如果冇雞皮會更加好;螺絲粉偏腍身,落單時唔記得要求al dente啲添。不過整體係好味嘅,可能用橄欖油煮,所以食完都唔會覺得好油膩。$50有個咁樣質素嘅新鮮炒意粉,老實講,我真係冇野可以再挑剔

香草汁雞絲露荀蘑菰螺旋粉
All day breakfast ($40)
老實講,平時閒閒哋一個all day breakfast,都要過$100,你同我講$40有一個?!我真係有啲驚!同行嘅朋友仔叫咗一個試吓,賣相又幾靚喎,用個木托盤上菜,放喺紅色格仔檯布上面更加襯。份量唔算多,不過for一個普通食量嘅女仔係足夠,厚多士可配紅酒乾蔥牛油或香草蒜香牛油;炒蛋嫩滑無比;漢堡扒同麥當勞嗰塊豬柳有8成相似,感覺好好!一句講晒,$40一個all day breakfast,個牛油唔係俾Anchor或者Lurpak,即係要搣開先有得搽嗰種啊,已經係非常有誠意!
All day breakfast
喺觀塘食lunch,有湯、主菜及飲品嘅茶餐廳係非常多,價錢仲差唔多添。但有邊間會有咁企理嘅環境?又有邊間會有店員喺你食緊一個$50嘅set lunch嗰陣,走埋嚟問你佢哋有冇野需要改善,蒜夠唔夠多?又有邊間會咁用心落橄欖油去新鮮煮你嘅意粉?

喺觀塘返工嘅朋友,如果想食一餐性價比高、服務好、環境舒適嘅lunch,呢度係你嘅選擇
2017-06-29
10 分鐘 (堂食)
All day breakfast
  • 車仔意粉
  • alldaybreakfast
2017-06-22 944 瀏覽
西餐的私房菜- Acapella (觀塘)私房菜可能食得多 但你試過西式嘅私房菜未?又怕出去食西餐 要有質素 要有安靜的環境又有要從頭菜至甜品貴 ? 不如你試下得介紹既呢間 呢個老闆 從頭到尾 我一道餸都為我地介紹呢個老闆 從頭到尾都係自己一個人煮首先講下 如果你想食 首先你要同呢個老闆 「預約」佢會喺WhatsApp問你主菜想要什麼 分別有Duck 「鴨」Pork 「豬」Beef 「牛」Lamb 「羊」Salmon 「三文魚」頭盤係 自家製嘅麵包配自家製嘅橄欖油橄欖油已經有四種嘅味道 我特別推介辣味橄欖油第二道餸黑松露沙律第三道菜 你可以選擇周打魚湯或者蘑菇湯預先在WhatsApp 和老闆說第四道餸忌廉青口 或者 焗酥皮魚個人特別喜好 我從不吃青口 都吃了二次了第五道就係主菜基本上除咗鴨 和 豬我都已經細味過好吃👍🏻第六道餸你可以選擇Pizza 或者 意大利粉 我二樣都嘗試過 如果你胃比較細你話 你可以選擇pizza 第七道餸甜品-火焰焦糖燉蛋 或者 千層蘋果批🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️omg 我從來唔食蘋果批 但係我都收唔到口 佢嘅千層係自己一層一層做非
西餐的私房菜- Acapella (觀塘)

私房菜可能食得多 但你試過西式嘅私房菜未?
又怕出去食西餐 要有質素 要有安靜的環境
又有要從頭菜至甜品貴 ?

不如你試下得介紹既呢間
呢個老闆 從頭到尾 我一道餸都為我地介紹
呢個老闆 從頭到尾都係自己一個人煮
首先講下 如果你想食
首先你要同呢個老闆 「預約」
佢會喺WhatsApp問你
主菜想要什麼 分別有
Duck 「鴨」
Pork 「豬」
Beef 「牛」
Lamb 「羊」
Salmon 「三文魚」

頭盤係 自家製嘅麵包配自家製嘅橄欖油

但係如果你指定
Lamb extra 加 $50
Beef extra 加$100
我每一次上去我都會不禁講一句
「佢到底䁠咩呢」?

如果你超過六至七個人消費過咗2000
你已經可以包場 和你嘅朋友或者屋企人
渡過一個好開心嘅晚上

呢位廚師值得稱讚
朋友生日 佢會拎住個結他唱生日歌
煮飯煮到汗流浹背嘅時候 都會出黎為你介紹每一道菜.

真心欣賞 ❤️
2017-06-21 307 瀏覽
吃了這裡的午餐,有50元的「車仔麵」意粉,就是自選餸菜,再選麵和汁,包餐湯和飲品。一上來是羅宋湯,我從未喝過如此酸的羅宋湯,完全喝不完。然後是意粉,選了蜆肉,帶子,蘆筍扁意粉,香草汁。意粉到似俾BB食咁,Al Dente? Noway! 香草汁鹹死人,想送啖湯又酸死人,蘆筍又有渣,蜆肉都有殼。連裝意粉嘅餐具都有問題,係金屬器皿,用鐵叉耙麵時,嗰啲金屬磨擦,令人難受。喺觀塘食咁多次呢種小店,總有一半機會中招,因為啲人無餐飲經驗,以為開餐廳好簡單,就搵着啲食客嚟搞。呢間就係例子。

一上來是羅宋湯,我從未喝過如此酸的羅宋湯,完全喝不完。

2017-06-21
2017-02-20 1122 瀏覽
這間餐廳跟其他工廈的不一樣,比較小型及晚餐以私房菜為主. Set dinner 有七味菜,每一樣都有誠意.先說餐飽,自家製,非常鬆化. 餐湯及沙津ok. 主打是焗魚,非常新鮮,絕對不是雪藏,吃得出魚味. 之後還有豬扒,配上自家製牛油,非常香口. 最後是pizza, cheese 十分香. 甜點是奶凍. 整體來講,食物比預期中好.

2017-02-13 868 瀏覽
近年觀塘區真係越來越多不同類型的食肆進駐, 特別係工廈樓上鋪. 所以多加留意的話, 不難揾到既有特色又平民價的餐廳. 在朋友的推介下, 黎到呢間位於工廈樓上的私房菜.  餐廳內的地方不算大, 大約可坐三十人左右, 裝修風格打造出餐車 & 野外野餐的風格.  先黎上頭盤: 香脆的法包 配上 橄欖油/意大利黑醋. 老闆好有心思地用而試管型的樽仔裝住有唔同味道的橄欖油 (有黑白胡椒味, 辣椒香蒜味, rosemary 味& 原味橄欖油) 和意大利黑醋. 選中自己喜愛的味道後, 只需輕輕一按噴咀, 橄欖油就可均勻噴洒係法包上, 方便得黎又有趣.  田園沙律 份量大大碟, 新鮮又爽脆.  牛尾雜菜湯 薯仔和蔬菜已經煲到軟爛并熔於湯中, 而牛尾就少肥膏而且口感軟腍易咬. 個人覺得如果蕃茄的酸味再出少少的話, 會更好味.  鹽焗魚 紅魷魚的外層用了厚厚的蛋漿鹽包裹住, 而且仲刻劃出魚的外型, 非常有心思. 雖然魚唔係太大條, 但勝在肉質非常鮮甜嫩滑, 令人驚喜. 而且最重要係少魚骨, 絶對唔怕梗骨.  吋厚碳燒豬扒 碳燒豬扒不單只成吋厚, 而且面積差不多有手掌咁大. 雖然豬扒成吋厚, 但碳燒

先黎上頭盤: 香脆的法包 配上 橄欖油/意大利黑醋.

田園沙律

份量大大碟, 新鮮又爽脆.

牛尾雜菜湯

吋厚碳燒豬扒

碳燒豬扒不單只成吋厚, 而且面積差不多有手掌咁大.

雖然豬扒成吋厚, 但碳燒的火喉掌握得剛剛好, 不會過老或太生. 肉質軟腍多汁唔會 “又柴又硬”, 而且仲有淡淡的碳燒香味.

配上左下角的特製玫瑰花瓣鹽原來都好夾咖, 味道非常地清新, 可以帶走肉的肥膩感.

個人非常喜愛的紅酒香蔥牛油, 裡面一點點的紅色原來係用紅酒浸過的香蔥頭, 味道非常地香濃. 薄薄地搽一層係豬扒上, 令豬扒充滿香蔥味, 味道更豐富更上一層樓.

自家製Pizza

即叫即整的熱辣辣pizza, 底薄料超多. 每一啖都係厚厚的一層軟棉芝士加煙肉, 啱哂我呢啲芝士控, 好味~

甜品 - 焦糖燉蛋.

微暖, 口感香滑, 而甜度剛好, 不會過甜, 不錯.

淡淡果香的健康蘋果水
1K
2017-02-13 3740 瀏覽
觀塘嘅工廈愈黎愈多食肆,事實上都幫襯過唔少,可惜大部分都往往集中於裝潢,食物質素未如所想,例如好熱門嘅小時光就俾我呢種感覺。週五晚同男朋友去左呢間以露營車為題嘅西餐廳,整體質素相當唔錯,算係我地食過比較好嘅工廈食店。不過注意,由於只有一位廚師,為左保持食物質素及穩定性,晚市只以私房菜形式供應,記得要預約。餐廳位置唔多,四四方方,裝潢簡約,但唔代表冇花心思廚房外牆正正係露營車模樣,當然就唔係一架真嘅露營車。枱布都用上必備嘅嘉頓式格仔布,加上旁邊嘅草地、帳幕牆紙、露營燈,可以輕輕幻想自己身處野外,環境舒服。冇浮誇嘅西餐廳佈置,直接反映喺價格上,合理非常。當日我地食嘅係以魚為題嘅七道菜,作為唔太喜歡魚類嘅我,居然食得津津有味意式香草包餐包新鮮熱辣,配上四款橄欖油,包括:原味、迷迭香、蒜辣、黑白胡椒,加上黑醋。最特別係以試管盛載,食嘅時候倒出少少,沾麵包食。雖然唔係太方便食用,但都夠我相機食先。香草包鬆軟,本來以為配以黑醋應該味道最穩陣好食,出乎意料我地都好喜歡蒜辣橄欖油,味道最突出,同香草包形成強烈衝突感。周打魚湯廚師略作介紹,佢採用比目魚作材料,魚味香濃,唔腥之餘仲係鮮,肉質嫩滑。唔似一般

餐廳位置唔多,四四方方,裝潢簡約,但唔代表冇花心思

廚房外牆正正係露營車模樣,當然就唔係一架真嘅露營車。
枱布都用上必備嘅嘉頓式格仔布,加上旁邊嘅草地帳幕牆紙露營燈,可以輕輕幻想自己身處野外,環境舒服。冇浮誇嘅西餐廳佈置,直接反映喺價格上,合理非常。
當日我地食嘅係以為題嘅七道菜,作為唔太喜歡魚類嘅我,居然食得津津有味

橄欖油、黑醋
周打魚湯

廚師略作介紹,佢採用比目魚作材料,魚味香濃,唔腥之餘仲係鮮,肉質嫩滑。唔似一般西湯咁杰身,入口順滑,配料豐富,蘿蔔、芹菜我都吃光光。

美中不足係魚骨未能去掉,飲湯若然要小心奕奕,未夠爽快。

但依然係全晚令我印象最深刻,幾乎想厚面皮啲問問可否添飲!
煎龍脷柳沙律

龍脷柳簡單用上鹽、胡椒醃製,輕輕煎過,魚肉嫩滑表面微脆
煎龍脷柳沙律
凱撒沙律醬加上沙律菜,好新鮮,份量不少!
鹽焗魚

廚師表示呢味用上紅友魚,經過多次測試最適合鹽焗,最能保留肉質鮮嫩及肉汁。紅友並冇事先去麟,以蛋漿加鹽包住成條魚焗至金黃,難怪上枱聞到強烈蛋香。
鹽焗魚
廚師幫我地輕輕分拆,令我諗起潮州鹽焗烏頭
魚肉紮實,當然肉質點都唔及蒸魚滑溜,但都唔會鞋口,而且保留魚汁、魚油,加上冇添加額外調味,食到魚嘅原汁原味。

魚麟有助阻隔鹽份滲入魚肉,魚肉內嘅檸檬相信都對辟除腥味起左唔少作用,既唔鹹更加唔會腥。
煎三文魚柳

三文魚柳以薰衣草香料醃製,味道唔算好香濃,帶淡淡薰衣草香。三文魚煎得恰到好處,皮脆肉嫩,沾上少許荷蘭醬減輕油膩。
煎三文魚柳
伴菜有蘆荀及自家製薯蓉,入口細滑
煎三文魚柳
食到呢個位,我地都開始飽肚,但仲有兩道菜喔!

蕃茄磨菇薄餅

薄餅餅底自家搓製,加入香草,配料簡單鼙加入蕃茄、磨菇。
蕃茄磨菇薄餅
雖然薄批底夠脆唯茄醬唔多,食落較淡,磨菇份量較少,口感一般。
蕃茄磨菇薄餅
甜品方面一人一款,包括意式奶凍、焦糖燉蛋~

意式奶凍

建議由味道較淡嘅奶凍開始食,奶凍滑溜,口感結實,奶味香甜,唔會覺得膩,我同男朋友都好喜歡
焦糖燉蛋

焦糖薄薄一層,燒至香脆,甜度適中

唯燉蛋唔夠滑溜,食到有少許糖粒,跟廚師反映過,相信會作出改善調整。
焦糖燉蛋
以上就係七道菜。

廚師仲為我地送上一客自選海鮮配料意粉,佢地名為「車仔意粉」,以車仔麵概念而生,客人可以自選兩款配料,包括海鮮、蔬菜、肉類,並以全橄欖油即製,平日午市供應,連同餐湯冷熱飲品,竟然只售$40!

自選海鮮配料意粉(青口、帶子)
自選海鮮配料意粉
意粉煮得剛好,唔會腍身,而且份量唔少。

海鮮絕不馬虎,青口大大粒,帶子爽口,所版呢個價錢真係超值。
自選海鮮配料意粉
店主好親切,借左佢食緊嘅意粉俾我影相,配合露營主題,午市自選意粉,會用上呢類餐盒盛載,相當特別。
餐盒裝
咁貼地嘅價錢,加上質素,如果喺附近番工,我一定會當呢度係飯堂呢!

作為參考,午市餐牌:
整體黎講,我地非常滿意呢餐晚餐,捧住肚皮離開,回家嘅過程雖遠,但大家一路討論剛才菜式,一路回味各自所好。以人頭三百蚊食到七道菜實屬超值

雖然冇高級西餐廳嘅裝潢,卻有水準菜式,加上服務一流廚師、店員,話係達至酒店水平亦不為過。

細問之下,原來廚師曾經從事酒店業,經過七道菜,我地都感受到佢對食物、服務有好高要求,認真看待客人,重視意見,相信日後再黎,定必一樣滿意。

有特別喜好可以預約時跟廚師溝通,睇睇能否配合。
2017-02-10
2017-02-11 812 瀏覽
觀塘工業區食肆林立早已絕非新鮮事,隨著租金節節攀升,地舖數量卻似乎節節敗退,不少餐廳選擇搬上樓上舖位,撇除租金帶來的夢魘與壓力,廚師往往更能夠專注於食物質素,而價錢自然亦相對能夠更加親民。這次來到觀塘成業工業大廈,目的就為了一訪Acapella——一間晚市只供應私房菜的餐廳,需要預先預約,而當天廚師為我們準備的菜式則是以鮮魚為題。踏入餐廳,一目了然,地方不大,卻驚喜在裝潢以露營為主題,除了甚有野餐感覺的格子桌布之外,廚房外牆亦裝飾得如同一架露營車一樣,旁邊更有露營佈景板及假草地,雅緻之中帶著悠閒,沒有一般西餐廳所給予的拘謹嚴肅。餐包為熱烘烘的意式香草包(Focaccia),配以原味、迷迭香(Rosemary)、辣味、黑白胡椒四款口味的橄欖油及醋。橄欖油和醋以五支試管裝載,可以將小量橄欖油和醋倒於碟上沾以麵包同吃,當中又以辣味橄欖油味道最為突出,微辣而帶蒜香。比目魚湯整體而言味道近似周打蜆湯,入口先滲透出陣陣魚鮮味,忌廉湯的濃郁隨之而來,卻沒有忌廉湯那種稠膩。當中除了有西芹和蘿蔔等蔬菜之外更有比目魚塊,雖然經過熬製卻仍能保持肉質滑溜,略帶魚骨不過骨肉極之易於分離吐出。龍脷柳沙律以沙律菜及

醋/四款口味橄欖油
比目魚湯
煎龍利魚沙律
龍脷柳沙律以沙律菜及凱撒沙律醬作基底,上面的龍脷柳用上鹽和胡椒調味煎香,嫩滑鮮美。
鹽焗紅友魚
鹽焗紅友魚
鹽焗紅友魚外表彷如木乃伊一樣,以鹽及雞蛋厚厚地包裹整條魚。
甫切開外殻挑開魚皮,檸檬香隨之撲鼻而來,加入檸檬酸及胡椒調味。
由於廚師在烹調前沒有將魚鱗及魚皮去除,使得肉汁能夠得以鎖緊之餘鹽味不會過份滲透魚肉,鹹度恰到好處。
煎三文魚柳
煎三文魚柳前所未有地用上薰衣草香料海鹽調味,散發淡淡薰衣草香,配以將薯仔切粒壓爛的自家製薯蓉。
三文魚柳肉質嫩滑,魚皮煎得脆如薯片一樣,鹹香味鮮,以蘆筍墊底隔開三文魚柳及底下的荷蘭醬。
海鮮香草意粉
海鮮香草意粉
海鮮香草意粉材料極之豐富,佈滿大量小帆立貝、鮮蝦及青口,重點是海鮮更絕非一般雪藏貨色,既鮮且嫩。
意粉醬汁份量拿捏得宜,每條意粉均沾上適量醬汁,軟硬適中。從老闆口中得知,午市更有售自選蔬菜、海鮮及醬汁的車仔意粉,配上餐湯和飲品亦只需四十元,在這個百物騰貴的社會之中絕對是萬分划算。
番茄蘑菇芝士薄餅
手搓薄餅簡簡單單以番茄醬作基底,加上蘑菇、香草及芝士。
薄脆的批底將薄餅的膩滯感大大減低,番茄醬酸度較低,天然不造作,整體味道出乎意外地沒有絲毫濃膩。
焦糖燉蛋/意式奶凍
甜品分別為焦糖燉蛋(Creme Brulee)意式奶凍(Panna Cotta)
意式奶凍
先享用味道較為清淡的意式奶凍,質感結實,奶味濃郁香醇。
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋面層焦糖薄脆,底下燉蛋部分較為流質,整體味道有點過甜,如果加以調整甜度定必更加出色。

平日我們可以在半小時的瞬息之間駑箭離弦地鯨吞一份快餐,囫圇吞棗,得到了飽足,遺忘了滿足;享用了整整三小時的晚餐,從餐包到甜點,每一口,都盡是廚師的熱誠和認真,每一口,都盡是味覺上舌尖的享受,花上了六倍時間,換來了十二倍滿足
2017-02-06 620 瀏覽
朋友介紹放工之後一起去吃私房菜來到靜靜的工廈,已經有幾枱客地方不是太大,裝潢得像車外野餐的感覺其實車後就是廚房~先來法包有5款不同的汁料,用test tude噴頭裝,也頗特別中間的是普通黑醋、另外有橄欖油、浸了辣椒、或Rosemary等香草的橄欖油真的睇得又食得。 法包微暖,而且很香脆。 噴上黑醋,酸酸甜甜,很香口。 田園沙律:很大一盤田園沙律,蔬菜很脆,很清新蘋果水味道清清,有點點酸,但可以幫助去除口中殘餘味道鹽焗魚原條魚型,而且刻劃出魚狀,很有心思! 打開鹽殼,露出香香白白的魚肉味道小小咸,口感又滑又鮮味沒有太多骨,啖啖肉,好吃! 一吋厚切碳燒豬扒2件大大厚厚的豬扒一點都不乾,而且很嫩。 第一次吃到厚燒豬扒但不鞋不乾旁邊還有玫瑰鹽,嗯,點小小,吊出豬扒的鮮味另一個豬扒配料是加了紅蒜的牛油溶在豬扒上,或厚切一刀與豬扒一起吃超Juicy又鬆化,沒有油膩感但當然會帶點邪惡! Pizza薄薄一板Pizza茄汁底加芝士,中間夾了蔬菜,薄脆味道清新甜品我一直喜歡吃法式焦糖燉蛋味道不太甜,燉蛋很滑,合我胃口最後才知道7個course 連湯HKD300多元,價格親民,不錯~
朋友介紹放工之後一起去吃私房菜

來到靜靜的工廈,已經有幾枱客

地方不是太大,裝潢得像車外野餐的感覺

其實車後就是廚房~

先來法包
有5款不同的汁料,用test tude噴頭裝,也頗特別

真的睇得又食得。
法包微暖,而且很香脆。
噴上黑醋,酸酸甜甜,很香口。
田園沙律:很大一盤田園沙律,蔬菜很脆,很清新
蘋果水

味道清清,有點點酸,但可以幫助去除口中殘餘味道
鹽焗魚

原條魚型,而且刻劃出魚狀,很有心思!

打開鹽殼,露出香香白白的魚肉

味道小小咸,口感又滑又鮮味

沒有太多骨,啖啖肉,好吃!
一吋厚切碳燒豬扒

2件大大厚厚的豬扒

一點都不乾,而且很嫩。

第一次吃到厚燒豬扒但不鞋不乾
旁邊還有玫瑰鹽,嗯,點小小,吊出豬扒的鮮味
另一個豬扒配料是加了紅蒜的牛油

溶在豬扒上,或厚切一刀與豬扒一起吃

超Juicy又鬆化,沒有油膩感
但當然會帶點邪惡!
Pizza

薄薄一板Pizza

茄汁底加芝士,中間夾了蔬菜,薄脆味道清新
甜品

我一直喜歡吃法式焦糖燉蛋

味道不太甜,燉蛋很滑,合我胃口
1K
2017-01-21 384 瀏覽
平時最鍾意周圍試新餐廳既我, 今日拉埋fd 試下呢間以camping 為主題既工廈新貴等待上菜期間周圍一望發現好多camping既decoration, 好似係打造成旅遊車既廚房, 木做餐桌, 加埋紅白格仔枱布, 似足野餐, 真係幾有心思先上左烘得香脆既法包, 除左blk vinegar, 佢既olive oil 除左原味仲有3隻特別口味, 分別係blk pepper & garlic, chilli, rosemary. 味道可以按自己口味隨意噴😆 好特別朋友比較鍾意帶微辣既chilli, 而我就較like有獨特香味既 rosemarySoup & Salad忌廉蘑茹湯好creamy,好香蘑茹味👍🏻牛尾雜菜湯就相對淡味啲,啱鍾意食得清淡健康的人飲.Salad份量好多,多到食唔晒. 生菜好新鮮好脆.蘋果水呢排興Detox Water, 估唔到呢度都有, 蘋果水帶天然蘋果香但無哂果糖, 岩哂我呢d 健康人士😎 水果排毒水做法聽落簡單, 但我呢個懶人從來無做過😂 要用水果泡水10個鍾先會出香味, 但又唔可以放過夜wor🙈 所以一定要每朝新鮮製作, 真係少啲心機都唔得 鹽焗紅鮪魚呢個整法好特
味道可以按自己口味隨意噴😆 好特別
Soup & Salad
忌廉蘑茹湯好creamy,好香蘑茹味👍🏻
牛尾雜菜湯就相對淡味啲,啱鍾意食得清淡健康的人飲.
Salad份量好多,多到食唔晒. 生菜好新鮮好脆.

蘋果水

鹽焗紅鮪魚
呢個整法好特別,係平時比較少食到的整法. 整條魚被厚厚的鹽蓋住,再用鍚紙包住焗. 上枱時服務生會幫手切開鹽皮層同魚皮,佢仲叮囑千萬不要食到啲鹽,因為真係好鹹. 見到條魚被厚厚的鹽包住,本以為會好鹹,點知食落一點都唔鹹,反而有啲清淡,食到魚的鮮味,魚肉亦十分滑溜.
魚肚入面放左兩片檸檬作辟鯹用,而近檸檬的魚肉浸入了檸檬的味道,食落酸酸的好開胃😋

玫瑰岩鹽厚切豬排
豬排煎得表面微微金黃, 但仍然keep 到入面好juicy. 呢度豬排香味好多層次, 首先係一邊玫紅色磨成粉狀既玫瑰同岩鹽, 有好濃郁, 玫瑰獨有香味
然後仲有塊homemade 牛油, 中間夾雜住紅酒醃製既蔥頭, 把牛油抹上, 仲會有淡淡紅酒香味✨
平時rose latte 就飲得多, 玫瑰用來烹調咸食我都係第一次試, 估唔到兩者相遇咁有火花
而且咁match
一邊既薯蓉都係homemade, 混合左牛油同basil, 口感更加順滑, 而且比平時既薯蓉多一重香味

自家製Pizza
最後一道主食係一個自家製的薄批. Topping有煙肉,青椒,洋蔥同滿滿的cheese. 雖然材料簡單同平凡,但味道一流👍 另外Pizza皮都幾特別,因為有加入到意大利香草

Creme Brulee & Panna Cotta
一餐要完美畫上句號梗係唔少得dessert 啦
呢度既panna cotta 同creme brulee 口味幼滑, 好香但又唔會過甜, 唔錯

2017-01-16
  • 玫瑰岩鹽厚切豬排
  • 鹽焗紅鮪魚
2017-01-08 444 瀏覽
是晚同多位朋友相聚,以set dinner形式每人一set沙律新鮮,紅/白湯選擇,都者都好足料!其實2道值得推介1 一寸厚香煎豬扒豬扒要煎得好食難,成寸厚既豬扒就難上加難!用上梅頭肉,外焦內嫩,簡單調味已經好好味😋原條鹽焗魚鹽焗通常都會係雞🐔 小編都係第一次食#鹽焗魚 成條🐟用厚厚既鹽覆蓋住,然後拎去焗!上枱既時候見到淡黃色魚形鹽塊,店員會幫手敲爛外層既鹽塊,而入埋條魚好完整,啲魚肉真係好滑😋😋😋 熱辣辣少少咸味,勁好味!唔使幾分鐘就清哂😆😆 小編提提大家:記得食面豬肉喎😋
是晚同多位朋友相聚,以set dinner形式每人一set

沙律新鮮,紅/白湯選擇,都者都好足料!
其實2道值得推介

1 一寸厚香煎豬扒