2025-02-08 1131 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗荃灣多嘢食就係人都知,同朋友周圍逛時,響相對少餐廳嘅街上,發現咗呢間帶有復古味嘅日式餐廳好似幾得意,就入去試吓~ 見到佢特別製作咗一張卡,係教客人如何享用蛋包飯,就知道呢款係名物,就梗係要試~🍴明太子奶醬蛋包飯($118)賣相非常吸引,比飯更大舊嘅蛋放咗響炒飯上,仲有溶咗嘅芝士片、明太子同紫菜,切開嗰一劇,望住滑溜溜嘅雞蛋傾瀉落嚟,朋友不禁發出驚嘆聲,真係超興奮~一羹將蛋、飯、明太子奶醬放入口,一種幸福感隨即升起,好味呀~ 因為蛋係好嫩滑,加埋奶醬,有好creamy 嘅口感,蛋香味... 奶香味... 加埋炒飯同明太子嘅鹹香味,好夾,呢款真心好食~🍴日式吉列炸蝦飯($82)有3隻炸蝦,蝦都幾大隻,炸皮好薄夠鬆脆,蝦肉爽口,日式咖哩味道帶甜而且唔辣,好香~🍴奶油味噌野菜燉雞腿肉($82)奶油同味噌嘅組合係第一次試,味噌唔算好濃,奶油味相對濃一D,雞腿肉燉到好嫩滑,唔錯~🍴抹茶巴斯克芝士蛋糕($55)呢款蛋糕嘅抹茶味唔算好濃,不過對我嚟講啱啱好,同芝士味好夾,亦都冇帶苦澀嘅 after taste,好啱我食~🍴印度香料奶茶(跟餐 +$10)
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴明太子奶醬蛋包飯($118)

明太子奶醬蛋包飯

🍴日式吉列炸蝦飯($82)
日式吉列炸蝦飯

🍴奶油味噌野菜燉雞腿肉($82)
奶油味噌野菜燉雞腿肉

🍴抹茶巴斯克芝士蛋糕($55)
抹茶巴斯克芝士蛋糕

🍴印度香料奶茶(跟餐 +$10)
估唔到日本餐廳會有印度香料奶茶,驚喜位係有拉花~ 香料味十足,比較重肉桂味,味道幾好,飲過唔少餐廳嘅印度香料奶茶,呢杯可以算係做得好過好多印度餐廳,鍾意嘅人係可以試吓~
印度香料奶茶

🍴日本提子梳打(跟餐 +$8)
正常~

其實都嗅到其他人飲嘅咖啡都好香,如果再嚟都想試吓~ 呢間餐廳嘅食物有俾到我好似去咗日本嘅味道,食得出廚師用心嘅製作。餐廳嘅裝飾擺設復古味極濃,空間坐得舒服,食得好開心!

☆ @tracyloveliving ☆
午餐
日式吉列炸蝦飯
奶油味噌野菜燉雞腿肉
印度香料奶茶
之前在大圍的時候就已經有留意到了,想不到搬了來到荃灣,更近我了!晚上時候,餐廳都有人在排隊,幸好可以網上排隊,所以就不用在門口罰站了!主打都是日式蛋包飯和甜品!明太子奶醬蛋包飯(118元)挺多人叫這裡的明太子奶醬的,無論是意粉還是蛋包飯!奶醬偏奶滑,帶點甜,吃起來帶點明太子香,再跟滑嫩的蛋包和酸甜的茄汁炒飯一吃起,味道剛剛好!經典日式牛肉醬汁蛋包飯(86元)這個就是日式經典蛋包飯的組合,香濃甜甜鹹鹹的牛肉醬汁配上流心蛋包飯,吃起來真的是一口接一口,中間還有酸甜的茄汁炒飯,突出牛肉醬的香。日式咖哩吉列豬扒飯(76元)豬扒炸得挺香的,肉質柔軟。咖哩就是傳統的日式口味,味道帶點甜的,陣陣的咖哩香。炸薯條(42元)炸薯條挺有驚喜的,本身就加了紫菜味的調味粉,所以直接吃就很香了,我們還選了明太子奶醬口味的,所以多了一份鹹鮮味!升級套餐(25元)跟一碗忌廉薯仔湯,小菜和飲品,飲品只要補飲品差價,還算不錯的!焙茶巴斯克芝士蛋糕(52元)芝士蛋糕口感非常軟滑,既有香濃的芝士味,又有濃濃的焙茶香,再配上忌廉一起吃就更滑。日式焦糖醬油團子雲呢拿新地(38元)挺特別的一個新地,上面加了很多的曲奇碎,雪糕有兩

明太子奶醬蛋包飯(118元)

經典日式牛肉醬汁蛋包飯(86元)

日式咖哩吉列豬扒飯(76元)

炸薯條(42元)

升級套餐(25元)

焙茶巴斯克芝士蛋糕(52元)

日式焦糖醬油團子雲呢拿新地(38元)
挺特別的一個新地,上面加了很多的曲奇碎,雪糕有兩球,加上了焦糖和軟糯的團子。味道會偏甜,因為焦糖的關係。

2024-10-24
2024-09-22 5173 瀏覽
去開荃灣廣場,小朋友話想食🍳蛋包飯,就嚟左呢度~舖頭復古和洋風設計,主打「和洋食料理」~但座位有限,所以門口貼張紙方便大家先行電子攞位~而佢地嘅食物,比我感覺係好温暖😌屬於家嘅味道~「🐮經典日式牛肉醬汁蛋包飯」/ 「🩷明太子奶醬蛋包飯」/「🥩Ado’s 自家手打日式漢堡扒」Menu入邊嘅餐點,可以加錢升級為套餐🍽️套餐包括:是日餐湯、前菜及飲品~講返佢地嘅蛋包飯同埋漢堡扒~半熟嘅煎蛋卷係飯上面,自己輕輕以刀切開蛋衣~滑溜嘅嫩蛋直接流出嚟覆蓋成個蕃茄炒飯🤤配上日式牛肉醬汁,夠濃郁送飯一流👍🏻而配上明太子奶醬,creamy得嚟帶些少鹹香,女仔最愛🩷至於漢堡扒,好明顯自家手作嘅感覺~冇特別太多額外嘅調味,濃香牛肉味紮實嘅肉感,加上醬汁~同樣都係送飯一流之作👍🏻「🥞熱香餅set」/「🍰焙茶巴斯克芝士蛋糕」/「💙夏之風巴菲杯」/「🍨日式焦糖醬油團子雲呢拿新地」甜品都令人值得期待❤️傳統嘅熱香餅配搭,鬆軟甜入心嘅口感,作為早餐或者下午茶,都一樣吸引~焙茶巴斯克充滿濃郁嘅茶香,一啲都唔覺得膩~巴菲杯同新地,同樣係雪糕,小朋友見到難以抗拒🤤特別係巴菲杯,冰藍色打卡造型,非常吸睛👀味道亦透心涼充滿夏日感(波

去開荃灣廣場,小朋友話想食🍳蛋包飯,就嚟左呢度~
舖頭復古和洋風設計,主打「和洋食料理」~
但座位有限,所以門口貼張紙方便大家先行電子攞位~
而佢地嘅食物,比我感覺係好温暖😌屬於家嘅味道~

Menu入邊嘅餐點,可以加錢升級為套餐🍽️
套餐包括:是日餐湯、前菜及飲品~
講返佢地嘅蛋包飯同埋漢堡扒~
半熟嘅煎蛋卷係飯上面,自己輕輕以刀切開蛋衣~
滑溜嘅嫩蛋直接流出嚟覆蓋成個蕃茄炒飯🤤
配上日式牛肉醬汁,夠濃郁送飯一流👍🏻
而配上明太子奶醬,creamy得嚟帶些少鹹香,女仔最愛🩷
至於漢堡扒,好明顯自家手作嘅感覺~
冇特別太多額外嘅調味,濃香牛肉味紮實嘅肉感,加上醬汁~
同樣都係送飯一流之作👍🏻

甜品都令人值得期待❤️
焙茶巴斯克充滿濃郁嘅茶香,一啲都唔覺得膩~
巴菲杯同新地,同樣係雪糕,小朋友見到難以抗拒🤤
特別係巴菲杯,冰藍色打卡造型,非常吸睛👀
味道亦透心涼充滿夏日感(波子汽水啫喱底+芒果莎莎)
  • 明太子奶醬蛋包飯
  • 經典日式牛肉醬汁蛋包飯
之前聽朋友介紹呢間位於荃灣既日系小店今晚甘岩黎開呢頭 一於去朝下聖餐廳主打日式蛋包飯、咖喱、漢堡扒等等嘅和洋美食平日夜晚都keep住人流 整晚都是滿座在門外等待約10分鐘我們就被安排坐靠窗邊的座位窗邊有好多精緻日式裝飾暖色的燈光 木系加上吊燈既設計俾人一種舒適的氛圍這就是昭和復古風 //明太子奶醬蛋包飯 $118//當然一定要試餐廳主打招牌菜啦賣相非常吸引 一切開就變瀑布滑蛋果然厲害一口將蛋、飯、明太子奶醬放入口口感層次分明蛋汁豐富滑溜 飯底係茄汁燴飯令整體味道更豐富配上了明太子奶醬飯粒吸收了明太子的味道整個感覺真心係好睇又好食 出色 //紅酒燴牛肋條飯 $88//牛肋條炆得好淋 好入味配菜有西蘭花、紅蘿蔔同薯仔個汁好濃郁 撈汁送飯一流 //抹茶巴斯克芝士蛋糕 $55//蛋糕口感香軟 抹茶味濃忌廉芝士剛好中和了抹茶的苦澀味食落香滑creamy仲要流心 推介 //Hot Americano $25//蛋包飯加錢 飲品可配咖啡口感平衡 豆味香
之前聽朋友介紹呢間位於荃灣既日系小店
今晚甘岩黎開呢頭 一於去朝下聖
餐廳主打日式蛋包飯、咖喱、漢堡扒等等嘅和洋美食
平日夜晚都keep住人流 整晚都是滿座

這就是昭和復古風

//明太子奶醬蛋包飯 $118//
當然一定要試餐廳主打招牌菜啦
賣相非常吸引 一切開就變瀑布滑蛋果然厲害
一口將蛋、飯、明太子奶醬放入口
口感層次分明
蛋汁豐富滑溜 飯底係茄汁燴飯
令整體味道更豐富
配上了明太子奶醬
飯粒吸收了明太子的味道
整個感覺真心係好睇又好食 出色

//紅酒燴牛肋條飯 $88//
牛肋條炆得好淋 好入味
配菜有西蘭花、紅蘿蔔同薯仔
個汁好濃郁 撈汁送飯一流

//Hot Americano $25//
蛋包飯加錢 飲品可配咖啡
口感平衡 豆味香
  • 明太子奶醬蛋包飯
港女一直都好鍾意 vintage 嘅風格,早幾日喺荃灣區工作,路過呢間 ✨ADO洋食屋✨,俾佢日系昭和復古風嘅門面吸引左,二話不說就衝左入去 😋 🍴Table for 2️⃣🍴 🥣 粟米湯 & 牛蒡蘿蔔絲 粟米湯濃郁香甜,牛蒡蘿蔔絲清新爽口,非常開胃~ 🍛 明太子奶醬蛋包飯  招牌蛋包飯果然名不虛傳!一切開滑蛋就好似瀑布咁流落黎,視覺效果滿分!蛋漿滑嫩,炒飯又有濃郁嘅蕃茄香味,配埋明太子奶醬,味道濃郁又不會過膩~⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介!  🍤🐥🐷 綜合炸物拼盤 拼盤有齊炸蝦、炸雞同炸豬扒,份量十足!每款都炸得各有特色,蝦酥雞嫩豬扒香,擺哂入口無心傷 🤤 🍰 抹茶巴斯克蛋糕 抹茶味甘香,甜度適中,口感 creamy,好似食緊雪糕咁!回味回味再回味 ❤️❤️❤️ 今次揀嘅幾款招牌菜都非常好味,配合懷舊又華麗嘅環境同友善嘅店員,令整體體驗非常舒服,絕對值得一試!

🍴Table for 2️⃣🍴

🥣 粟米湯 & 牛蒡蘿蔔絲
粟米湯濃郁香甜,牛蒡蘿蔔絲清新爽口,非常開胃~

🍛 明太子奶醬蛋包飯
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介!

🍤🐥🐷 綜合炸物拼盤

🍰 抹茶巴斯克蛋糕

2025-03-04 0 瀏覽
荃灣昭和風cafe冇預先book位好彩個日walk in都只係等1,2枱室內設計超有feel好似去咗日本旅行咁枱嘅數量唔算多 spacing都夠嘅 但每張枱嘅size偏細 似係食light meal會比較適合正餐會唔夠位放野食叫咗2個main 2個甜品share維也納咖啡 pat cream幾正的經典蛋包飯隻蛋整得好靚不過比我切fail咗食落嫩滑 飯裏面都有啲菇粒唔會太膩白味噌野菜雞腿雞腿好滑 不過成個汁撈飯會小滯建議shareSeason menu嘅basque cheesecake同蒙布朗蛋糕🍰😍巴斯克唔算流心狀 面頭嘅焦香有啲太焦 同個蛋糕分離開咗蒙布朗 好甜 同好甜甜品冇乜特別🤣可以略過唔試
荃灣昭和風cafe

建議share

巴斯克唔算流心狀 面頭嘅焦香有啲太焦 同個蛋糕分離開咗

蒙布朗 好甜 同好甜

甜品冇乜特別🤣可以略過唔試

20 分鐘 (堂食)
下午茶
2025-03-03 0 瀏覽
ADO洋食屋荃灣享和街金城大廈地舖裝修非常有日本洋食屋的懷舊氣氛類似孤獨美食家劇集中的餐廳招牌係蛋包飯經典牛肉汁蛋包飯芝士肉醬蛋包飯咖哩蛋包飯等等定價係$7x左右價錢實惠加$25仲可以升級套餐包括前菜,餐湯,茶或咖啡是日餐湯粟米濃湯金黃色湯汁新鮮粟米粒非常暖身前菜海藻絲帶點醋開胃餐飲焙茶茶味香色澤較深氣味芬芳蜜瓜梳打。另加$8甜度剛好蜜瓜味濃梳打有汽泡芝士肉醬蛋包飯激多芝士碎肉醬帶點茄汁味肉粒軟身蛋包飯得確招牌齊得好靚充滿蛋漿和風煙肉意粉煙肉多意粉掛滿汁和風係木魚片
ADO洋食屋

定價係$7x左右
價錢實惠

加$25
仲可以升級套餐
包括前菜,餐湯,茶或咖啡

是日餐湯

煙肉多
意粉掛滿汁
和風係木魚片

2025-02-07
5 分鐘 (堂食)
  • 濃厚芝士肉醬蛋包飯
2025-02-25 0 瀏覽
><又係一間要book咗位先好嚟嘅餐廳竟然有DAN DA DAN高速婆婆招財貓擺設跟餐配是日餐湯&前菜&飲品(+25)粟米湯加入多士粒 前菜係牛蒡蘿蔔絲經典日式牛肉醬汁蛋包飯(86)平時都係有人幫忙切 自己嚟就gg技巧原來係輕輕喺中間𠝹開 雞蛋就會從兩邊滑落冚住炒飯和風洋蔥煙肉奶油意粉(98)木魚碎因為熱氣騰騰而舞動carbonara醬汁很creamy 每啖都食到洋蔥跟煙肉抹茶巴斯克芝士蛋糕(55)望落質感實淨 食起上嚟綿密絲滑兩人分享剛好 ><><><><><><><><><><ADO洋食屋荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
又係一間要book咗位先好嚟嘅餐廳
竟然有DAN DA DAN高速婆婆招財貓擺設
跟餐配是日餐湯&前菜&飲品(+25)
粟米湯加入多士粒 前菜係牛蒡蘿蔔絲
經典日式牛肉醬汁蛋包飯(86)
平時都係有人幫忙切 自己嚟就gg
技巧原來係輕輕喺中間𠝹開
雞蛋就會從兩邊滑落冚住炒飯
和風洋蔥煙肉奶油意粉(98)
木魚碎因為熱氣騰騰而舞動
carbonara醬汁很creamy
每啖都食到洋蔥跟煙肉
抹茶巴斯克芝士蛋糕(55)
望落質感實淨 食起上嚟綿密絲滑
兩人分享剛好
><><><><><><><><><><
ADO洋食屋
荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
2025-02-24 59 瀏覽
好有日式懷舊feel 的餐廳,餐廳雖然细細,但和朋友一齊去,感覺ok。見到餐廳外觀已經好有80年代舊日本feel ,所以入到去好覺得有日本懷舊餐室feel。午餐(建議+$25升級做set , 有前菜同餐飲)前菜1)粟米🌽湯,夠熱,咁凍的天氣暖下胃2)伴菜,都幾好味主菜1)牛肉汁蛋包飯,餐廳經典,推介👍🏼👍🏼👍🏼唔覺有牛肉但有磨菇,打卡好看😊😊2)咖喱吉列豬扒飯,打卡好看,味道正常餐飲1)熱培茶2)凍檸茶,正常

午餐(建議+$25升級做set , 有前菜同餐飲)

前菜
1)粟米🌽湯,夠熱,咁凍的天氣暖下胃
2)伴菜,都幾好味

主菜
2)咖喱吉列豬扒飯,打卡好看,味道正常

餐飲
1)熱培茶
2)凍檸茶,正常

食物Ok, 正常,唔係話特別好食,但佢個等人系統非常有問題,佢係網上排隊,佢叫左一張3人枱,但食客唔係現場,佢就Hold 住張枱勁耐,Hold 到人地隔離兩張枱食完都未嚟,照Hold 住,中途又唔知點解執好晒枱,無叫號碼,有人唔知係邊到彈出嚟可以就咁入去坐低。
2025-02-23 0 瀏覽
#20250221 📝📍 #ADO洋食屋 荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#日式薯仔沙律 $42💭 一上枱見到有兩大個雪糕球咁既薯仔沙律有啲嚇親,幾驚食完會好滯食唔到其他野,好彩佢唔係成個都係薯仔,入面仲有煙肉🥓紅蘿蔔🥕洋蔥🧅雞蛋🥚最正係佢好似有啲酸瓜係入面,食落酸酸地唔滯之餘反而仲開胃左🥔.#經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86💭 蛋包飯一個充滿儀式感既菜式,個蛋黃哥軟綿綿彈下彈下咁真係唔捨得切開佢,不過切開左入面半生熟好吸引🤩底下係有料既西炒飯,偶爾會食到啲菇,再撈個有淡淡芝士香既牛肉汁就非常好味🍄‍🟫.#日式咖哩吉列豬排飯 $86💭 呢個係完美還原左去日本旅行果時食到果啲咖喱飯🇯🇵煙韌既珍珠米撈咖喱果然係無得輸,吉列豬扒金黃色,咬落一啲都唔柴,仲可以加$25變套餐有埋餐湯、前菜同野飲tim🍛.#抹茶巴斯克 $55💭 巴斯克蛋糕既特點係用好少小麥粉去幫個蛋糕定型,所以佢係應該要keep到濕潤,呢度呢個就完全做到,濕潤得尼而且係有啲漿口,證明真係好足料,食落茶味同芝士味互相都無搶左對方風頭,鐘意食芝士蛋糕既朋友仔唔可以錯過呀🍰.
#20250221 📝

#經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86

#日式咖哩吉列豬排飯 $86

#抹茶巴斯克 $55

2025-02-19 188 瀏覽
嚟到依間超多人排隊嘅蛋包飯試吓先!金黃色嘅蛋皮切開係十分滑嘅蛋,同日本見到嘅蛋包飯一樣非常高質,裏面包裹著色彩鮮豔嘅炒飯,視覺上非常吸引。煎蛋外皮柔軟,內裡滑嫩,配埋咖喱汁食落一流。啲飯調味適中,既有番茄嘅酸甜,又有其他配料嘅鮮香,整體味道和諧。而意粉就不過不失,建議都係是但包飯比較好!
嚟到依間超多人排隊嘅蛋包飯試吓先!
2025-02-10 234 瀏覽
之前喺網上睇人推薦呢一間日式餐廳、所以特登由馬鞍山出到荃灣食、喺門口等緊嘅時候店員都非常有禮貌安排入座、餐廳比較細、但入邊裝修好靚適合打卡我哋加$25升級左套餐、入面會包括前菜、粟米湯、嘢飲嘅話只係包$22嘅飲品、其他補差價粟米湯就還好普通粟米罐頭嘅味道本身好期待呢一個蛋包飯、嚟到嘅時候都覺得好靚仔、佢係真係可以切開兩邊自然流落嚟嘅嗰一種蛋包飯、但整體嚟講蛋好淡味、飯亦都太乾、咖喱亦都唔出色、吉列豬扒咖喱飯亦都係一樣非常普通全部餐點入邊最好飲係呢一杯雪糕梳打~汽水同雪糕好夾飲落去好清爽、但係雪糕一上到嚟已經沉左落去整體而言如果經過嘅話想入去打卡可以試下、但如果要特登過嚟嘅話就唔需要了~呢一個價錢有其他更加好嘅餐廳!!

粟米湯就還好普通粟米罐頭嘅味道

2025-02-10 303 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗荃灣調查呢間洋食屋,餐廳走昭和風,配上深棕色餐桌椅,充滿日式懷舊風情,餐廳主打多款經典和式洋食,彷彿帶回昭和時代🍳明太子奶醬蛋包飯 $118🙋🏻‍♂️表示蛋包飯配上明太子奶醬,嫩滑雞蛋包住炒飯,加上香濃明太子同creamy嘅奶油,食落香滑又惹味,口感豐富🫔可樂餅 $48🙋🏻‍♂️表示可樂餅外層酥脆香口,食落口感香軟,味道香濃多汁,配上沙律菜,有助解膩感🍵抹茶巴斯克芝士蛋糕 $55🙋🏻‍♂️表示蛋糕口感香軟,流心芝士食落香滑creamy,抹茶嘅茶香加上芝士嘅鹹香,兩種味道突出同時又平衡到,好好味👍🏻🥤日本波子汽水味梳打 $28 (雪糕球+$10)🍈日本蜜瓜梳打 (雪糕球+$10)🙋🏻‍♂️表示梳打加上雪糕球係昭和時代嘅標誌性飲品,波子汽水味香甜,蜜瓜味清甜,雪糕充滿奶香,將經典完美復刻⚠️主食加$25可升級套餐,包是日餐湯,前菜同飲品,餐湯係昆布湯,味道清甜,前菜係醃大根,酸酸甜甜好開胃📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10

🍳明太子奶醬蛋包飯 $118
可樂餅

🫔可樂餅 $48

🍵抹茶巴斯克芝士蛋糕 $55
日本波子汽水味梳打|日本蜜瓜梳打

🥤日本波子汽水味梳打 $28 (雪糕球+$10)
🍈日本蜜瓜梳打 (雪糕球+$10)
是日餐湯|前菜

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
可樂餅
日本波子汽水味梳打|日本蜜瓜梳打
是日餐湯|前菜
2025-02-10 161 瀏覽
大圍搬到嚟荃灣,一直bookmark咗好耐終於有機會食到😆由裝修至餐牌都如同日本洋食屋一樣,一入門口仲聞到好香食物味~餐廳招牌蛋包飯,有得自己介開隻蛋嗰下好治癒,想有完美嘅刀切面記得要輕輕切開入面炒飯底有淡淡蕃茄味,牛肉汁唔太濃,但有好清甜嘅蔬菜味,入口好舒服🥰另一款招牌手打漢堡,一樣以牛肉汁做底,切開入面流汁,入口鬆軟,用嚟送飯一流🍰巴克斯蛋糕勁軟滑,抹茶回甘味出眾,而且每啖奶香味都好重,為成餐飯畫個完美句號❤️
大圍搬到嚟荃灣,一直bookmark咗好耐終於有機會食到😆