2024-10-29 15 瀏覽
今日同咗個仔出去玩完之後唔係好想煮飯所以去咗aeon 買啲即食餸嗰陣時係夜晚六點幾啲嘢開始減價我就買咗一盒叉燒同滷水雞翼食叉燒都幾好唔會太過硬食落都幾淋身不錯而個滷水雞翼就正正常常咁味道都啱啱好唔會太過鹹喺屋企煮咗個麵浸咗落啲湯食少少熱咁食
今日同咗個仔出去玩完之後

喺屋企煮咗個麵
浸咗落啲湯食
少少熱咁食

2023-06-18 426 瀏覽
上個禮拜有一晚八點半左右,差唔多收工,本人親眼見到燒味對面啲staff一次過收番哂啲綠包嘅班蘭糕(一盒六件,總共四盒),拆哂啲包裝保鮮紙同埋紙上面嘅保質期標籤,再放番入雪櫃。本人非常之懷疑,第二日啲staff重新包裝,再貼上一個新嘅保質期標籤之後,施施然再賣過,當冇件事!所謂嘅保質期只係得啖笑,信者失救。各位食家,自求多福!少買為妙……

各位食家,自求多福!少買為妙……
2022-10-28 652 瀏覽
First time here after their renovation. Lots of food options here but I usually get their curry rice. It's sweet japanese curry that isn't spicy and great for sharing with kids. They're quite generous with the curry portions and I personally enjoy the pork katsu curry with crispy skin. They use japanese rice so the texture of the rice is chewy and nice. Sometimes I get their egg omelette as well. It's very smooth and melts in your mouth. Great value for money.

2022-09-25 400 瀏覽
十二點幾買咗堆如山再加埋週三特價呀買咗四百幾蚊嘢兩個人根本食唔曬其實堂食比較抵食由於朋友係皇馬人士能夠入去商場進食只能買返去住宅嚟食三文魚顏色銀邊夠肥但成一百三十蚊一盒諗起都覺得好肉赤朋友仲嫌棄我自己砌成兜都冇食結果自己吞曬食完第二日好胃痛呢啲嘢係幾好食食物品質都唔錯。但係小食多滋味今次真係多食壞肚皮

十二點幾買咗堆如山再加埋週三特價呀

成兜都冇食

結果自己吞曬

食完第二日好胃痛

呢啲嘢係幾好食

食物品質都唔錯。

但係小食多滋味

今次真係多食壞肚皮

2022-06-29 226 瀏覽
有陣時都會裝好咗整好嘅章魚小丸子一盒盒咁賣其實明明就係凍咗喇但係價錢亦都唔會平啲當然坐低食就最好啦但係就要等一陣食完嘢當小食食特別開心嘅不過啲阿姐也是做得唔係好好脾氣有時幾好禮貌睇心情喇
有陣時都會裝好咗整好嘅章魚小丸子
一盒盒咁賣
其實明明就係凍咗喇但係價錢亦都唔會平啲
當然坐低食就最好啦但係就要等一陣

食完嘢當小食食特別開心嘅
不過啲阿姐也是做得唔係好好脾氣
有時幾好禮貌
睇心情喇

2022年5月29日19:45左右,本人跟太太去到呢間店,想睇下有乜好食,點知離遠係中島壽司隔離"又"見到我地稱為"乞衣"嘅、身材高挑、經常藍色衣藍色牛仔褲打扮嘅男便衣保安。佢當時隻眼釘著我地,又玩吓部手機,似乎通知緊其他人。我同太太咪同時用手機鏡頭對番佢囉,佢跟着行埋嚟,圍著我轉咗一圈,我未驚過,一樣用雙眼死釘著佢。對著我地佢噏咗幾句野,包括話呢度個個都識你㗎啦(係又點呢?咁俾面?),又話我做"乞衣"都好過你做賊(我偷咗野,你咪報警拉人囉!警我一樣可以報㗎,唔係你嘅專利……)。點解我前面第一段強調個"又"字呢?原因係佢過往多次騷擾作為客人嘅我地,五行欠"炳",又報假案屈我地偷野。差佬嚟到,check過哂所有野,一樣放我地走,乜事都冇。我地喺Aeon係客,唔係賊。之後我地大大聲聲話去顧客服務部投訴,佢縮沙,唔再跟著釣著我地啦!之不過招呼我地嘅譚姓女經理(身上掛咗pass)又係廢嘅,佢話唔著制服唔掛pass嘅佢就管唔著,咁好明顯係偏袒啦!"乞衣"係從來唔掛pass㗎!咁我就好想知,實際操控黄埔Aeon嘅係唔係只係一位"食焦"呢?"食蕉"冇王管?我地喺其他商場都見到d"蕉"有掛pass喎!

之後我地大大聲聲話去顧客服務部投訴,佢縮沙,唔再跟著釣著我地啦!之不過招呼我地嘅譚姓女經理(身上掛咗pass)又係廢嘅,佢話唔著制服唔掛pass嘅佢就管唔著,咁好明顯係偏袒啦!"乞衣"係從來唔掛pass㗎!咁我就好想知,實際操控黄埔Aeon嘅係唔係只係一位"食焦"呢?"食蕉"冇王管?我地喺其他商場都見到d"蕉"有掛pass喎!點解偏偏Aeon又唔駛呢?

我之前寫過社交平台,冇人理。今次寫Openrice,係希望Aeon解決問題並提醒各位食客,係呢間黄埔Aeon買野,享受美食之餘,被便衣保安騷擾嘅風險不等於零……
2022-05-29
黃埔真係咩舖頭都大間過人🤣 呢度嘅Aeon特別大間,不過行咗幾步就比周圍嘅香味吸引咗,仲要我同🐡都未食嘢,所以就買咗啲嘢入foodcourt 食😋🤍班蘭千層糕 ($35)班蘭千層糕同姨姨講嘅一樣仲暖笠笠🥰 一開始夾起嘅時候有啲難分開,仲有少少痴住,但食落一啲都唔痴牙😋佢食落好好味,甜度適中,唔會好濃味😍 而且椰汁好香,仲食到少少佢千層糕嘅層次,十分推薦💯💭班蘭千層糕係喺啲轉彎位嘅枱度,唔係一間店,如果想食嘅話就要搵下lu
班蘭千層糕

🤍班蘭千層糕 ($35)

班蘭千層糕
穿過Living Plaza,落一層,便到了超市和food court。這food court內有差不多10間熟食,可堂食、亦可揀已包裝好的熱便當。中島的攤檔裏,有一間食日式鐵板燒的,給大板燒、章魚燒、炒麵等。近年內,賣章魚燒等小食店好似愈見愈少。下午4:45,阿姨不斷把新鮮熱辣的章魚燒放入食物盒,放到販賣車上,任人選購。👉🏻而堂食就,1️⃣先於熟食區的收銀櫃檯付款,2️⃣之後拿著收據和取餐提示機(bibi機),坐低等。3️⃣未久,bibi機就響了,拿著機到章魚燒檔取餐。🥢<章魚燒 $31/6粒>大大粒、熱烘烘,粒粒都有章魚顆粒,鋪上滿滿的沙律醬和燒汁醬。一個人食晒6粒都會幾飽架!
穿過Living Plaza,落一層,
便到了超市和food court。
這food court內有差不多10間熟食,
可堂食、亦可揀已包裝好的熱便當。
中島的攤檔裏,有一間食日式鐵板燒的,
給大板燒、章魚燒、炒麵等。
近年內,賣章魚燒等小食店好似愈見愈少。
下午4:45,
阿姨不斷把新鮮熱辣的章魚燒放入食物盒,
放到販賣車上,任人選購。
👉🏻而堂食就,
1️⃣先於熟食區的收銀櫃檯付款,
2️⃣之後拿著收據和取餐提示機(bibi機),坐低等。
3️⃣未久,bibi機就響了,拿著機到章魚燒檔取餐。
🥢<章魚燒 $31/6粒>
大大粒、熱烘烘,
粒粒都有章魚顆粒,
鋪上滿滿的沙律醬和燒汁醬。
一個人食晒6粒都會幾飽架!
2022-01-04 174 瀏覽
今天5:30到Aeon,店員已經在貼特價貼紙,因此價錢十分優惠,CP值異常高。壽司表現不過不失,至少魚生厚薄適中,飯量不是太大,壽司組合正正常常。但魚生也不是十分肥美,但這個價錢可算是表現不錯了。
2021-06-03 200 瀏覽
今日買左壽司刺身返屋企食!買左三文魚腩刺身,加州卷(四件),刺身大蝦同埋壽司小拼盤(有三文魚蟹柳鰻魚帶子甜蝦壽司,共10件)。全部都好新鮮!!好好食!!買咁多都係$200都唔洗,真係超抵食啊!😍😍😍😍
1K
2020-01-09 671 瀏覽
做完嘢, 走落超市諗住買少少嘢, 意外發現壽司好平……我同同事好自然哋諗住食埋先走….未到8點壽司魚生已經減價, 我哋買呢盤壽司 + 刺身 + 蝦刺身 + 去骨起肉火雞翼…埋單唔駛 $210…抵到一個點! 質素高, 魚生新鮮, 讚!
2019-12-16 434 瀏覽
星期日就同個仔去shopping,順便喺Aeon supermarket逛下,睇下有乜嘢好食就買嚟食。壽司攤位一定係浦點之一,事關我個仔最鍾意食壽司, Aeon supermarket壽司出名都平, 睇下睇下就買咗嚟食。半熟三文魚壽司,一盒有六件,睇上嚟整整齊齊又大大件,仲有啲沙律醬喺面,超吸引。一啖咬落去就發覺,佢嘅味道同埋賣相係無關係嘅,三文魚又真係半熟,都幾柔軟,不過冇乜三文魚味,個壽司飯真係又乾又硬,而且仲握得好實,口感同味道都唔好。價錢同質素都算成正比嘅,所以唔算中伏,只係唔好食啫。

價錢同質素都算成正比嘅,所以唔算中伏,只係唔好食啫。

2019-10-03 450 瀏覽
到訪日期,10月2號中午路經黃埔去酒店食飯之前,未夠鐘去AEON行街同飲杯野先黃埔AEON係非常有優勢既,佢直接連結D1出口當天星期3有指定優惠,$3,5,10,15,20,30,35,40既優惠產品再撞正當天係會員折扣日,另外再有5%折扣所以人潮由十點就已經非常多,排隊付款等15分鐘才可以完成當天認真精彩,全面打折,大家都像免費的一樣不停搬不停買$10一排檸檬茶,一盒水餃雲吞$10,$5一包意粉指定日本生果$40 -4個好多蔬菜都用指定優惠價賣,$5一個椰菜,一束蔥$6,總之會比平日折扣明顯大好多一盒日本桃只要$170,有五個!大量生活百貨用品都有特價~$50一包北海道特大扇貝肉$25一盒冷麵壽司組合熱櫃十蚊一隻雞脾,$5一隻全翼,十蚊一個鴨胸!窮人飯盒$15一個 有粟米肉粒!咖哩飯一盒$20!有一片豬排一片魚柳講返窮人飯盒,汁太少,但性價比OK!
黃埔AEON係非常有優勢既,佢直接連結D1出口
再撞正當天係會員折扣日,另外再有5%折扣
所以人潮由十點就已經非常多,排隊付款等15分鐘才可以完成
當天認真精彩,全面打折,大家都像免費的一樣不停搬不停買
$10一排檸檬茶,一盒水餃雲吞$10,$5一包意粉
指定日本生果$40 -4個
一盒日本桃只要$170,有五個!大量生活百貨用品都有特價~
$50一包北海道特大扇貝肉
$25一盒冷麵壽司組合
熱櫃十蚊一隻雞脾,$5一隻全翼,十蚊一個鴨胸!
講返窮人飯盒,汁太少,但性價比OK!
15 分鐘 (外賣自取)
2019-06-06 368 瀏覽
今日唔太返工好忙,OT咗一陣,所以lunch time 得返半粒鐘左右食!唯有去附近aeon買啲嘢填下個肚就算!行到sushi bar睇啱呢盒三文魚腩壽司,$39.9五件!見佢紋理都靚,價錢都合理嘅!😂😂😂味道方面就正正常常,同元氣差不多~~諗住去埋單嘅時候聞到一陣香味!!原來係燒雞髀嘅味!$16.9一隻!我記得如果逢星期三特價日去買係$10一隻嘅!🧐🧐🧐但我又就唔啱時間嚟,貴少少都Okay嘅!😳😳😳 雞髀都算中等size,醃得夠入味,唔錯!環境方面,呢間aeon有相當多位置俾客人坐低慢慢食,平日Lunch時段晏晝一點零鐘都仲有唔少位!抵讚!
三文魚腩壽司

特式燒雞髀

三文魚腩壽司
特式燒雞髀
2019-04-29 331 瀏覽
同朋友喺aeon shopping 完之後去左隔離food court 食野。章魚小丸子26蚊有6粒算好抵。小丸子入面好足料,但可能放得太耐有少小淋不過可以接受。叉燒拉麵喺紀文買,四十蚊有五塊叉燒好抵食。雖然啲叉燒反光但食落冇乜伏。滑蛋豬扒飯同關東煮都係冇乜特別,但好平好抵食。
滑蛋豬扒飯同關東煮都係冇乜特別,但好平好抵食。