2016-11-01 630 瀏覽
懶洋洋既假日下午,唔想行唔想睇戲,就係tst揾間cafe坐下。依度好大,下面有佢地既店行下。我擇左角落位,算有少少私人空間。花茶好香同濃味,飲完個時好好比杯暖水我,我自己再加入飲多杯,個味仲好重蛋糕入面有d朱古力,外面好軟同絨少少粉粉地,唔太甜享受左幾個鐘
蛋糕入面有d朱古力,外面好軟同絨少少粉粉地,唔太甜
享受左幾個鐘
下午茶
2016-09-24 852 瀏覽
星期六下午在崇光附近逛街,有點肚子餓,從agnes b cafe 的落地玻璃窗外看到裡面人不多便走進去了。坐在餐廳裡,外面只是車水馬龍的街道,其實沒有什麼賞心悅目的景色,不過外面的繁華跟餐廳內的清靜又令人有截然不同的心情。烤磨菇蔬菜法式三文治雖然知道這裡的蛋糕有名氣,但由於想食飽些,自然不會選擇蛋糕類,最後點了個法式三文治。店員把食物翻熱,個包外脆內軟,裡面包著磨菇、三色椒、沙律菜、蕃茄乾等,但太部分都過腍,沙律菜亦不太新鮮,不知是否翻熱的原故。始終是預先弄好的食物,再翻熱難免會失色了些,幸而調味做得不錯,味道挺好的。下次還是點蛋糕好了。下午茶少不了的咖啡,espresso 底不算甘香,但味道夠香濃,連鎖咖啡店來說水準中上(agnes b cafe 當然是連鎖啦)。

烤磨菇蔬菜法式三文治
2016-09-04 857 瀏覽
Agnes b.famous chocolate FrancisMelanie38 dollarsAgnescup of Rose latteabsolutelyAgnes b.but at New Sogo fast food restaurant and pricelooking forward to space museum harbourWindow seats this piece ofchocolate is reallymaster piecefor all choco loversalthoughI have a great deal from Sogo china bank carda 50 dollars for birthdaybut I can tell youthis Melanieis worthy 38 dollarshere they don't require 10%one can also find your seat easilythe rose latte after a bitestill so lovely andlivelyfull of
Agnes b.
famous chocolate Francis
Melanie
38 dollars
Agnes
cup of Rose latte
absolutely
Agnes b.
but at New Sogo
master piece for hot coffee
2016-09-04
信用卡優惠
2016-08-18 690 瀏覽
今日係尖咀食完晚飯,見唔係好飽又經過見到agnes b cafe,就入去買件cake返屋企,因為比熊仔個樣吸引左,就決定叫依件香蕉朱古力蛋糕,可能個樣特別d, 所以價錢都比其他cake 貴。入口嚐到好香嘅香蕉味,整個cake 都係好mousse,質感好軟滑,中間重有d香蕉溶,朱古力慕絲嘅味道又不會太甜。
外賣自取
2016-05-18 1223 瀏覽
於Sogo逛街後,可以到 Agnes b Cafe坐一坐。因為Sogo的店鋪分佈有點兒亂,要從Sogo門口再走到cafe是有點兒難,所以我推介大家可以直接於Sogo外的街道上找,會比較容易找。於梳士巴利道會有一個門口可以直接進入餐廳。平日時間的cafe沒有太多人,可能因cafe有點兒大,眼見四周的台都是空空如也。Cafe如Agnes b品牌一樣,裝潢桌椅都很精美。因tea break不想多吃,所以與朋友一人叫了一款蛋糕。朱古力三重奏 (4/5分)蛋糕有3個層次,外層有朱古力慕絲,中層有濃朱古力蛋糕加上朱古力脆脆,朱古力味十分濃烈,不太甜。另外,中間位置會有莓的味道。芒果香草奶油蛋糕 (3/5分)其實看樣子都知道這芒果蛋糕不會太重味,加上先吃了朱古力蛋糕,這蛋糕可說是被比下去了。蛋糕本身沒有太重味道,如一般海綿蛋糕,幸好芒果十分甜,加上蛋糕中心是流心芒果,也算不錯整體來說,這裡的蛋糕十分精緻,味道也不錯。不過,蛋糕比較小件。Cafe除了提供蛋糕外,還供應三文治、意粉及飲品。cafe外就是維港的景觀(雖隔了一條大馬路),在這用餐都算是一個好選擇。

Cafe如Agnes b品牌一樣,裝潢桌椅都很精美。

因tea break不想多吃,所以與朋友一人叫了一款蛋糕。
朱古力三重奏
朱古力三重奏 (4/5分)
芒果香草奶油蛋糕 (3/5分)

朱古力三重奏
2015-12-26 1130 瀏覽
早前經過agnes b cafe口渴下今次不選擇飲咖啡而選擇呢杯雜莓沙冰HKD46見侍應是真的用鮮雜莓溝冰,用機器打成的味道一般但相信絕對無添加糖漿因為好酸而且味道不夠濃相信份量問題而且每位店員手法亦有所不同四十幾元買一杯沙冰好似不值下次還是點咖啡,飲品才能保持質素最後要一提尖沙咀崇光店店員服務一般有新推出咖啡沒有提客人而且無甚禮貌有點失望畢竟是大型連鎖分店

早前經過agnes b cafe

口渴下今次不選擇飲咖啡而選擇呢杯雜莓沙冰HKD46

侍應是真的用鮮雜莓溝冰,用機器打成的

味道一般

但相信絕對無添加糖漿

因為好酸

而且味道不夠濃

相信份量問題

而且每位店員手法亦有所不同

四十幾元買一杯沙冰好似不值

下次還是點咖啡,飲品才能保持質素
最後要一提

尖沙咀崇光店店員服務一般

有新推出咖啡沒有提客人

而且無甚禮貌

有點失望

畢竟是大型連鎖分店

2015-10-21
8 分鐘 (外賣自取)
$46 (其他)
 但今晚又系一條友黎到 TST Sogo 買聖誕禮物。目標清晰買完要即撇,但口痕想搵啲野咬吓。不過肚仔吿知佢吾餓,咁不如隨便吃啲小食。 於是系尖沙咀sogo 左逛右逛終於搵到一處可落腳地方。Agnes B 又大又隱蔽岩我這個低調既人。它以自助形式,由付款至取食物也是自己一條龍攪掂。本來只想吃件cake 加杯茶,但冇set 加埋都差不多$80 .... 於是婆仔數口開動計算出識食當然系食「Pasta set 」$138Linguini with Spinach & Cream Sauce放在面前的熱辣辣美食,令到本來胃口麻麻地既我亦回魂。而且煙三文魚是我至愛,我當時真系被那一墟橙紅色的煙三文魚吸引著,立即將它隊曬入咀。留返只有孤單的意粉。其實意粉一啲都吾差,有點咬口 sauce 夠多很 Rich 加上青青綠綠既菠菜。正常既我當然可以完美地將它KO。但有時好多事系連自己都吾理解,哽吾落就咪夾硬黎,  咪難為自己。亦是我做人的其中一個佐右銘。放是我走到櫃台叫哥哥仔幫我 pack 起佢。胃口吾好,我深信只有它可以令我起死回生。Marthe 伯爵茶朱古力蛋糕一層亮亮的鏡面黑朱古力,內藏箸淡淡的伯

Agnes B 又大又隱蔽岩我這個低調既人。
它以自助形式,由付款至取食物也是自己一條龍攪掂。

「Pasta set 」$138
放在面前的熱辣辣美食,令到本來胃口麻麻地既我亦回魂。

立即將它隊曬入咀。留返只有孤單的意粉。

銘。

放是我走到櫃台叫哥哥仔幫我 pack 起佢。
胃口吾好,我深信只有它可以令我起死回生。

Marthe 伯爵茶朱古力蛋糕
一層亮亮的鏡面黑朱古力,內藏箸淡淡的伯爵茶香蛋糕,質感濕潤不會過甜。以一片曲奇餅托底令口感更

豐富。心滿意足後喝一口 Paris 花茶 ROUGE METIS 1854
茶味順滑甘香, 令人滿足

看看街境。一個人可以好型好浪漫。

但浪漫既背後我的聖誕節禮物還是要去繼續血拼的。
2015-12-16
2015-11-30 746 瀏覽
因爲我有一張$50現金券兼一張免費咖啡同迷你蛋糕券,於是同老公嚟呢間cafe試吓。我哋大約1:40到達,餐廳約7,8成滿。窗邊有落地玻璃,鍾意望街嘅人就啱,但噚日中午超過20度,有啲熱,於是我揀冇陽光嘅梳化位坐。主食選擇只有3款,得菴列或意粉,反而三文治,蛋糕,飲品款式較多。我哋叫咗2個菠菜煙三文魚意粉,2杯冇咖啡因花果茶,1件cheese cake,1個凱撒沙律。凱撒沙律都算大兜,連麵包碎都好味,面頭有芝士薄片增加香味。主菜菠菜煙三文魚意粉,啲三文魚好新鮮,個白汁幾多菠菜茸,幾creamy,鹹味同份量適中。蛋糕係憑券送嘅,原價$36。賣相幾靚,面頭有一片白朱古力,中間有一點銀色裝飾,不過真係好迷你,兩三啖食完,$36就唔值啦。件蛋糕中心有淡淡咖啡味,唔太甜,唔膩。呢杯無咖啡因花果茶用嘅係法國茶包,茶包係布做嘅,似乎係貴嘢。初初入口覺得怪味,飲飲吓習慣。我老公話似提子味咳藥水。紙巾都幾靚牆上嘅字,有外國feel今次用咗$50現金券,1張咖啡兼迷你蛋糕券,盛惠$237。如果唔係有優惠券我就覺得唔值。

caesar salad
凱撒沙律都算大兜,連麵包碎都好味,面頭有芝士薄片增加香味。
菠菜煙三文魚意粉
cheese cake
無咖啡因花果茶
紙巾都幾靚
牆上嘅字,有外國feel

題外話/補充資料: 呢度唔算多自由行,環境尚算寧靜,感覺悠閒,冇人等位,唔使趕住食完。想靜靜哋睇書或者傾偈都係係一個好地方。職員好有禮貌,廚房得2個職員,收銀員要兼做埋廚房工作。 如果由sogo入餐廳唔係咁易搵入口,冇指示牌,要穿過agnes b舗頭再上一條樓梯。反而喺街外會容易見到,因爲有落地玻璃。店内近樓梯口有櫃檯賣朱古力,同精品。
2015-11-29
優惠券、現金券
caesar salad
菠菜煙三文魚意粉
  • 菠菜三文魚意粉
2015-11-20 589 瀏覽
今日放工後打算一個人放鬆、享受一下,便到了位於尖沙咀崇光百貨的agnes b. cafe 嘆一嘆,貪這3比較少人來,可以靜靜地休息一番。到達時客人並不多,環境寧靜。我點了一杯ginger latte ($42)及一件 earl grey chocolate cake ($38),選擇了一個近窗的位置慢慢地享用我的下午茶!坦白地說,這個earl grey chocolate cake實在是很普通,並不算太好食,不過賣相尚算精美。朱古力coating包著的是朱古力慕思和蛋糕,朱古力味沒有想像中般濃郁,所以令人有點兒失望。 但這杯ginger latte 就令我有所驚喜!薑味超級強烈,但不會太辣,飲下去時可以嚐到一絲絲的薑;而且奶味和咖啡味都很香濃,很好喝!
到達時客人並不多,環境寧靜。
2015-11-20
今日早左收工一個人去食個TEA呢度好舒服,又唔洗等位,同朋友傾下計都幾好既地方個三文魚包都好足料,同好肥美架 I LIKE IT,分量好岩女仔加埋個CHESSE CAKE,真係好滿足,飽晒CHESSE CAKE係硬CHEESE果隻,好濃芝士味,不過肥死啦,所以食完落樓下行下SOGO,消化下先,
今日早左收工一個人去食個TEA

呢度好舒服,又唔洗等位,同朋友傾下計都幾好既地方

個三文魚包都好足料,同好肥美架
 I LIKE IT,分量好岩女仔

加埋個CHESSE CAKE,真係好滿足
,飽晒
CHESSE CAKE係硬CHEESE果隻,好濃芝士味,

不過肥死啦
,所以食完落樓下行下SOGO,消化下先,
Chesse Cake
三文魚包
2015-09-11
Chesse Cake
三文魚包
  • CHESSE CAKE
2015-08-24 614 瀏覽
中銀信用卡生日月份有張$50現金卷去尖沙咀SOGO 的agnes b. CAFÉ L.P.G. 用。Sogo搬遷後第一次去, 初初以為Agnes b 在Sogo面好容易發現。揾左好耐又要上上落落, 對推住BB車的我們真的有些吃力。其實行出路面去會比較方便。千辛萬苦終於去到, 安坐於梳化位置, 從落地大玻璃望出去見到太空館及文化中心, 景觀尚算舒適。Agnes b 品牌深入民心, 它的形象鮮明, 悠閒的法國餅店。Agnes b 的蛋糕食過不少次, 質素都不錯, 今次試下2款未食過嘅蛋糕。Luice 有Cream cheese, chocolate, biscuits crumble。味道沒有預期中突出, 味道及質感有些似new yoke cheese。Paris 有Strawberry, vanilla crustard, vanilla spongecake , sugar dough。士多啤梨大小均一, 有色澤, 入口鮮甜。crustard 香滑, 撻底有香濃牛油味。朱古力沙冰 半杯都是冰, 入口冰凍, 但味道已被冲淡, 而且可入口的朱古力奶不太多。每次到Agnes b都是原它的朱
每次到Agnes b都是原它的朱古力蛋糕, 今次試新野, 有些失望。
2015-08-23
優惠券
tea
2015-08-19 528 瀏覽
因為有sogo credit card birthday conpon50,所以 走黎食下。我叫左個波菜煙三文魚意粉套餐138,有意粉,蛋糕同一杯咖啡。我本人好小飲咖啡,不過都叫個朱古力味咖啡。首先我食個意粉,d煙三文魚食落有口感,唔會好乾好薄,有厚度,好落想咸左嘅三文魚感覺。波菜意粉食落無咩味道較淡。白汁方面有奶嘅味道,不過水流流。個芝士蛋糕幾軟身,口味唔錯。芝士味濃,餅底軟滑,入口即溶。朱古力味咖啡有小小朱古力味又唔會令咖啡味失色,帶有小小苦澀味。

我本人好小飲咖啡,不過都叫個朱古力味咖啡。

個芝士蛋糕幾軟身,口味唔錯。芝士味濃,餅底軟滑,入口即溶。

2015-08-19
優惠券
  • 芝士朱古力蛋糕
薄荷雜莓梳打:薄荷葉和雜果粒都是被預先冰凍成為冰粒狀態,所以它們令整杯飲品都異常地冰凍!這是一杯非常非常消暑的凍飲!但杯底的濃縮雜莓"汁/醬?"是絕對不容易於冰凍梳打水中溶解的。其實$48一杯梳打的價錢可以再做好一點!
薄荷雜莓梳打:薄荷葉和雜果粒都是被預先冰凍成為冰粒狀態,
所以它們令整杯飲品都異常地冰凍!

這是一杯非常非常消暑的凍飲!

其實$48一杯梳打的價錢可以再做好一點!