2017-06-22 897 瀏覽
都有好一排冇來喇,上次來係見有位先去食,今次係專程來開餐嘅,只因上次老友見有人食漢堡好吸引,所以就話下次一定一唻食喎,而我就當然有人請就唔客氣啦。今餐我地點了:① 現磨咖啡 Regular Coffee ($35)② Kronenbourg Deli 1664 ($48)③ 無花果巴馬火腿沙律 Fig & Parma Ham Salad ($88)④ 普羅旺斯燉雜菜法式蕎麥薄烤餅 Ratatouille Crepe ($78)⑤ 肉眼牛扒雜菜蘑菇漢堡(竹碳軟包)配薯條 Rib eye steak burger with ratatouille & Portobello mushroom (sesame bun) ($168)Sub Total = $41710% Service Charge Total = $459現磨咖啡 Regular Coffee:用嘅咖啡豆唔錯,咖啡味香帶甘。Kronenbourg Deli 1664:帶有清新果香同麥味,清爽易入口。 無花果巴馬火腿沙律:份量唔大,無花果特甜,連咸咸的巴馬火腿同新鮮沙律菜一齊食,很醒胃。 普羅旺斯燉雜菜法式蕎麥薄烤餅:坦白講睇

今餐我地點了:
① 現磨咖啡 Regular Coffee ($35)
② Kronenbourg Deli 1664 ($48)
Sub Total = $417
Sub Total = $417, 10% Service Charge Total = $459

① 現磨咖啡 Regular Coffee ($35) ② Kronenbourg Deli 1664 ($48)

普羅旺斯燉雜菜法式蕎麥薄烤餅:坦白講睇個款其實有D失望嘅,Size細外配料也很少;可幸係蕎麥薄烤餅香脆,但燉雜菜味道普通。

肉眼牛扒雜菜蘑菇漢堡配薯條:呢到嘅burger樣貌真係好吸引,呢個竹碳軟包雖然冇咩包味,但非常鬆軟,肉眼牛扒味香濃又富肉汁,中間夾雜烤雜菜同一大片厚香烤蘑菇,好味;另外鮮炸薯條幼幼少少咸多多脆,好食。

2017-06-20
  • 無花果巴馬火腿沙律
  • 肉眼牛扒雜菜蘑菇漢堡
2015-03-04 1429 瀏覽
個人上, 我很喜歡吃All Day Breakfast, 因為一次過好像好豐富的!今次是Agnes B Café的All Day Breakfast.與大部份All Day Breakfast一樣, 有蛋, 腸, 沙律菜, 麵包……等!這條腸味道不錯, 我喜歡它有香草味, 加上口感OK!但我很喜歡這裡的薯仔粒同什菌, 因為牛油味很香, 但又不會覺得很油!另外, 沙律菜配上了黑醋, 於吃其他東西前吃, 十分開胃!同時, 我ORDER了Agnes B Café出名的ROSE LATTE. 這個其實與一般LATTE沒什麼分別, 玫瑰只是點綴, 但勝在Agnes B Café的咖啡本來是不錯的!

這條腸味道不錯, 我喜歡它有香草味, 加上口感OK!

另外, 沙律菜配上了黑醋, 於吃其他東西前吃, 十分開胃!

2014-10-18
  • All Day Breakfast
2015-02-11 811 瀏覽
Lucie Petit 4" $198以cream cheese製成的芝士蛋糕質感結實,口感非常稠密而且充實,略帶上點濕潤,面層加有香甜的朱古力,如是芝士加上朱古力兩者味道相輔相成,還有底層充滿油香的餅乾碎,整個蛋糕不甜不膩,味道非常不錯。
Lucie Petit 4" $198

2 分鐘 (外賣自取)
$100 (宵夜)
2014-08-12 961 瀏覽
不錯的聚脚地方, 交通方便, 食物有選擇份量較輕盈, 菜少雞件多, 雞肉很有味道, 驚喜, 汁較少賣相不錯, 份量都是較少, 意粉較硬身是應該的, 汁拌勻生蛋黃之後很creamy, 味道很好少許甜的雜菜, 放在餅裡面, 餅不脆的, 很薄不會太飽, 整體不錯, 可一試蛋夠creamy, 內裡的饀很多很豐富, 味道很香很美味
不錯的聚脚地方, 交通方便, 食物有選擇
Chicken Caesar
份量較輕盈, 菜少雞件多, 雞肉很有味道, 驚喜, 汁較少
Carbonara
雜菜法式鹹餅
煙肉洋蔥奄列
蛋夠creamy, 內裡的饀很多很豐富, 味道很香很美味
2014-08-01
2014-07-23 1518 瀏覽
香港一向是個變幻無常的地方,幾個月沒有過來 K11,已經發現到不少變化,好像之前以半自助形式經營的 agnès b. Café,原來經已化身成為 agnès b. la pain grillè。變身之後,餐廳的菜單感覺上精彩了一點,除了簡單健康的輕食和全天候早餐之外,還有一些肉類和海鮮,選擇更多元化。不過今日還是繼續從健康出發,因此只點了一款凱蕯沙律。凱蕯沙律不單有翠綠的生菜、煙肉碎和麵包粒,還有幾片嫩滑的香煎雞柳,那種鮮甜的味道,果然跟沙律是對絕配。菜單多了花款,下次一定要試試這𥚃的青口鍋。

凱蕯沙律
菜單多了花款,下次一定要試試這𥚃的青口鍋。

凱蕯沙律
2014-07-16 1073 瀏覽
香港大世界之算是相聚啦1之前香港龍舟節,同朋友三隻小貓gum 嘗試左呢間,純屬巧合入,因為都算適合吹水既。之後就去左看龍舟飲啤酒在食晚飯,無奈openrice 沒得一次過寫兩間野,所以分開一同二version 啦為左吹一陣水,所以飲野only.飲左個菠蘿茶,好解渴同清甜。朋友簡左 smoothie,但一開始送來既好像吳多是 smoothie, 所以問他地,即刻處理同加多 d 沙冰,服務態度有嘉。另一杯咖啡,是玫瑰味既,設計上加了塊玫瑰,整體香味適中,一般啦如果你是飲開不同咖啡既食客。價錢當然就因為名牌效應而有所關係啦。五分最高分的話,性價比:回頭率:店鋪衛生:服務態度:
香港大世界之算是相聚啦1

為左吹一陣水,所以飲野only.
飲左個菠蘿茶,好解渴同清甜。

五分最高分的話,

性價比:

回頭率:

店鋪衛生:

服務態度:
2014-07-12 1157 瀏覽
今日出黎原本決定左食一間我好想食嘅嘢,不過有啲意外,冇得食。。。。。 所以,見時間尚早4點幾5點,誤打誤撞就決定去agnes.b cafe食個下午茶先,晚飯再諗啦!一去到都好似幾full, 不過原来又有位喎,所以唔使等就入得啦! 一坐底有兩個menu, 一個甜品,一個係主餐嘅!最終決定左叫一個chocolate mousse cake, 一杯碎朱古力沙冰加多一個芝士洋蔥煙肉奄列!!等左十分鐘到就有得食啦~~~ 期待左好耐o既金字塔mousse, 想食好耐啦!!! ^3^ 果然唔係得個樣, 真係好好味, 口感一流, 中間mousse 好滑, 又有朱古力, 而且底層仲有D朱古力脆脆架, 好正!!! 朱古力沙冰亦都冇得彈, 因為充滿左粒粒碎朱古力, 好味~~~~最後講下個芝士洋蔥煙肉奄列, 切開一睇, 雞蛋比想像中厚wor, 仲比我想像中多芝士, 洋蔥好香~~~ 熱辣辣, 加啲pepper, o岩晒~~

金字塔朱古力mousse
碎朱古力沙冰
芝士洋蔥煙肉奄列

題外話/補充資料: 今日黎到好多款cake都冇晒啦, 下次真係要早d黎先得~~!!
2014-06-14
2 分鐘 (堂食)
金字塔朱古力mousse
碎朱古力沙冰
2014-06-10 1456 瀏覽
星期日4:00pm, 最岩舒適悠閒地嘆下午茶. 避過人流不用排隊, 但蛋糕甜點已經冇心水既delices 及petit four. 所以想食受歡迎既甜點就早多少少黎.地方夠開揚, 座位距離適中, 坐得好舒適. 店員細心有禮, 會講解食物, 而且服務態度好, 加一服務收費是值得的. - rose chocolate (熱玫瑰朱古力) ($42) : 飲品一上枱, 我同友人一路影相時, 已經有陣陣玫瑰味飄過黎, 好香好吸引. 入口係溫熱既朱古力比較淡味, 應該用了較多既牛奶來沖調, 味道輕怡, 不愛濃朱古力人士都岩, 而且飲完唔會膩. - cafe au ginger (熱薑汁鮮奶咖啡) ($40) : 友人話, 初飲有少少薑味同咖啡味好平均, 後來越飲越重薑味, 好正. 最尾見杯底有超多薑末, 用料十足, 果然夠薑. - Marthe (伯爵茶朱古力蛋糕) ($38) :外表睇落有層朱古力醬會好膩, 但其實味道濃而不膩, 因為有伯爵茶mousse, 而唔係成件都係濃厚朱古力, 所以食完岩岩好. 材料一層層清色可見, 朱古力淋醬, 伯爵茶mousse, 朱古力蛋糕片, 還布裝飾的黑, 白朱

- Marthe (伯爵茶朱古力蛋糕) ($38) :

外表睇落有層朱古力醬會好膩, 但其實味道濃而不膩, 因為有伯爵茶mousse, 而唔係成件都係濃厚朱古力, 所以食完岩岩好. 材料一層層清色可見, 朱古力淋醬, 伯爵茶mousse, 朱古力蛋糕片, 還布裝飾的黑, 白朱古力片. 雖然材料主要係朱古力, 但整個蛋糕都不會太甜.

- b. barista (開心果熊仔蛋糕) ($48) :

可愛熊仔既外形, 加上友人喜歡開心果, 所以試左呢個蛋糕. 有開心果既mousse, 果蓉及蛋糕片組合而成, 夾雜著開心果碎. 試完唔差幾好味, 清爽既甜點, 有春夏既感覺.

飲品同甜點都不錯, 雖然不是好特出, 但不似食評說的這樣差, 我覺得味道幾好, 而且環境舒適, 服務又好, 所以會再黎.
玫瑰朱古力 (熱)
薑汁鮮奶咖啡
Marthe (伯爵茶朱古力蛋糕)
b. barista (開心果熊仔蛋糕)
b. barista (開心果熊仔蛋糕
2014-06-08
玫瑰朱古力 (熱)
2014-05-26 2083 瀏覽
每次放長假期就來生病,這次病了足足一個星期,雖然還沒完全恢復狀態,但實在忍不住嚷著要跟E先生趁假期的最後一天出來閒逛。於是兩個人來到K11,經過agnès b.佔地兩層的大型生活概念店-agnès b. Rue de Marseille,就當然要入內逛逛,裡面有齊男女裝、Sport B.、Voyage、Fleuriste、La Maison sur l'eau、CAFÉ L.P.G.及Délices。逛得累了當然就來到1/F的CAFÉ L.P.G.小休歇息,點一件精緻的蛋糕及一杯香滑的熱咖啡,來個輕盈下午茶。其實我仍沒什麼胃口,所以兩個人只點了一杯咖啡+一件蛋糕share。除了各式精緻甜品,及法式麵包、三文治之外,CAFÉ L.P.G.門口位置的貨架木箱放滿新鮮水果,原來他們還代售Homegrown Food出產、本地耕種的有機新鮮食材。Danielle面層有一層薄薄的焦糖,下面間雜著甜酒慕斯及朱古力蛋糕,味道不算太甜,又有朱古力香味及甜酒的淡淡酒味,不錯。CappuccinoCappuccino的拉花是個簡單的心形,入口奶泡輕盈,咖啡尚算香滑,一邊喝著香滑咖啡,一邊吃著甜美蛋糕,真是

Danielle

Cappuccino
Cappuccino的拉花是個簡單的心形,入口奶泡輕盈,咖啡尚算香滑,一邊喝著香滑咖啡,一邊吃著甜美蛋糕,真是不錯的下午茶享受,待我病好以後一定要找天再來嚐嚐。
2014-04-20 1987 瀏覽
一向很想食呢間既熊仔蛋糕就約了我的tea友去一下下午茶見到好多蛋糕整齊咁排列喺櫃到 好想隻隻都試晒呢不過呢 啲價錢真係幾嚇人細細件蛋糕都要成$30 熊仔果個仲要$48我和朋友只好硬著頭皮買左兩件蛋糕先個那個朱古力蛋糕 有很濃既朱古力味 又食到啲脆脆 口感特別 但係太甜了至於個熊仔 吾係咖啡味既mosse而係開心果味 幾清又有粒粒開心果其實冇咩好評 只係覺得甜得濟 有點流...
一向很想食呢間既熊仔蛋糕
就約了我的tea友去一下下午茶

見到好多蛋糕整齊咁排列喺櫃到 好想隻隻都試晒呢
不過呢 啲價錢真係幾嚇人
細細件蛋糕都要成$30 熊仔果個仲要$48
我和朋友只好硬著頭皮買左兩件蛋糕

至於個熊仔 吾係咖啡味既mosse
而係開心果味 幾清又有粒粒開心果
其實冇咩好評 只係覺得甜得濟 有點流...
2014-04-12
下午茶
2014-04-15 2670 瀏覽
自從太太轉了工作性質以後,一家三囗出外四圍hea的日子已成過去。現在就只有在週末半天以及週日才能重返以往悠閒的時光。所以每逢一到這時段,我和小友都會特別珍惜....太太平日工作忙,根本就冇啖好食。故此只要一找緊機會,就要帶她吃好一點,讓她多吃一些。小友亦漸漸大個仔了,開始慢慢可以照顧自己不需要人操心。我倆也自然可以有餐安樂茶飯食....今天人來到尖咀K11,本是要找一些動物表演看的,但最後卻摸了門釘不得要領。此時唯有專心去找吃的....來到G層,看到了Agnes B Cafe。印象中許久之前曾到過其他分店買過cakes,記得水準還可以。但點餐來吃卻是第一次,未知水平又是否一樣的好呢.....小友最近突變成一個標準的沙律迷,每次去到西餐廳都會必定淨叫一客給他吃才能讓他止渴,今趟自然亦不例外,叫了一個最經典最普通,但亦屬他最喜歡的凱撒沙律....下了單,轉個頭沙律便已上桌。滿滿一大碗份量十足但只限於菜本身而已;羅馬生菜本身甚爽脆新鮮;但可惜的是沙律醬汁及巴馬臣芝士反而下得超少,令致所有配料變得不太夠味道;煙肉及脆麵包粒兩者同樣量極少,前者在被攤涼後變得煙韌像橡皮一般不再香脆;後者幸好仍保持

下了單,轉個頭沙律便已上桌。滿滿一大碗份量十足但只限於菜本身而已;羅馬生菜本身甚爽脆新鮮;但可惜的是沙律醬汁及巴馬臣芝士反而下得超少,令致所有配料變得不太夠味道;煙肉及脆麵包粒兩者同樣量極少,前者在被攤涼後變得煙韌像橡皮一般不再香脆;後者幸好仍保持著脆度但就是只得寥寥數粒而已....在這情況底下亦唯有儘量讓小友吃得幾多便是幾多了....
剛好在前天才在"Pret"和小友吃了一頓包餐,太太最近亦經常與包為伍,所以儘管看到那些陳列出來的sandwich甚引人但亦唯有放棄。在短短一張紙的餐牌上,能令人最飽肚的,看來就只有那份英式早餐
看起來件頭好像很大但吃落又不是。小弟近來也算吃過不少地方的English Breakfast,眼前的這一份卻可算是水準比較差的一道....不好吃的關鍵乃在於大部份的食物都是不熱的 ---- 無論是法包件、焗豆、快炒薯仔粒、炒蘑菇及香腸等等,入囗只覺完全未夠熱度。試問凍冰冰的包及肉,除了是cold cut以外,又怎會好吃得到哪裡 ? 唯一有點熱度的竟然是那好幾粒的cherry tomatoes,食落亦以此最對勁,咬入囗甚夠多汁;而太陽蛋的邊煎至帶少許焦脆也是收貨的....此外在餐牌上說過裡頭是有巴馬火腿,但最後食畢一整碟找勻全部也看不到它的蹤影.....

餐牌內另一可以讓人有點東西下胃而覺充實的便應數到pasta類。要了一道忌廉汁煙三文魚菠菜扁意粉,汁是多至浸著意粉入口水汪汪的並不合格,但幸好汁本身的牛油及奶油忌廉香味是頗濃郁的且鹹度調得剛好;而linguine的硬度也很適中;煙三文油份甚豐亦嚐得出輕微的燻香....故此出來的效果也不至於太差....
落order時看見餅櫃內五光十色造型漂亮的pastries及cakes,再回想起剛剛所吃的....相比之下就登時十分後悔,早該只來幾件甜點再加幾塊牛角酥便當一餐,反而冇咁嬲....

2014-03-16 1986 瀏覽
係尖沙咀兜兜轉轉很累人,來到agnes b小休一下。除了店面有坐位,旁邊的卷子裏都有幾張枱可坐。店前的枱攞得十分迫,人人拉啲圓枱圍住自己,兩個人霸兩張圓枱四個位,讀書寫字打電腦等,同平時係星記見到嘅情景一樣。退到旁邊卷子碰碰運氣,六人枱中間有個吉位,即刻坐低,慢啲都比人霸埋。旁邊位可能離賣野嘅店員較遠,好多人無買野齋坐,甚至食自己帶黎嘅野,唉。由於得一個位,友人只好企住食,感覺好差,消費都好似黎乞咁,成枱係垃圾又無人執。落單時叫latte的,覆單都係,但出黎唔知點解變左cafe au lati,其實係咪一樣我唔識分呢?飲落咖啡香滑夠熱,係同加拿大飲嘅咖啡一樣味,突然思鄉添。本人覺得好好飲,但友人不喜,所以變成我獨享了。要左件蛋糕delices,朱古力味好濃好好味,蛋糕望落好硬咁,但食落仲好濕潤好綿。賣相精緻,上面啲朱古力漿流落黎整到件件一樣樣架。係排隊買野嘅其間,有幾個國語人打尖,唔排就沖埋去買,店員無阻止仲serve左佢地先,點知買完又話唔係要個樣要換喎,搞左好耐先買到。

2014-02-15
15 分鐘 (堂食)
二月九日,與摯友A於霞飛點心拉麵吃過數款小食後,仍感不甚飽足,決定去K11商場逛逛,搵甜品食。我們光顧的agnès b. Café LPG位於一樓的agnès b. Rue de Marseille生活概念店中,集飲食、服裝、花店、旅遊、書店和唱片店等於一身。agnès b. Café LPG裝潢新潮型格,燈光明亮悅目,座位寬敞舒適,最重要是客人不多,似乎是我們不二之選了﹗L型的餅櫃陳列了各式精緻的甜品,以及少量的輕食如三文治和沙律。一側的木櫃擺滿了出售的各款新鮮的蔬果,色彩耀目,櫃上擺滿了盆栽,櫃下則擺滿了紅酒,頗有親親大自然之感。用餐區另一側的木架上則井然有序地擺滿了不同類型的杯和精品。仿皮革的椅子造型設計頗為特別,一絲不苟,有型有格﹗我們各要了一杯飲品,再要了一set六小件的法式小撻餅。友人A點的douceur 蘋果、士多啤梨和桃汁$30由三種果汁製造,配搭得宜,味道清新自然,入口頗為順喉。小妹對Caffe HABITU玫瑰拿鐵和Passion by Gerard Dubois熱朱古力一直念念不忘,故要了一杯熱玫瑰朱古力 $42。賣相甚佳,先嗅一下,朱古力味不太濃烈,散發淡淡玫瑰

用餐區另一側的木架上則井然有序地擺滿了不同類型的杯和精品。
仿皮革的椅子造型設計頗為特別,一絲不苟,有型有格﹗
我們各要了一杯飲品,再要了一set六小件的法式小撻餅。
小妹對Caffe HABITU玫瑰拿鐵和Passion by Gerard Dubois熱朱古力一直念念不忘,故要了一杯熱玫瑰朱古力 $42。賣相甚佳,先嗅一下,朱古力味不太濃烈,散發淡淡玫瑰花的幽香。呷一口,吓,何解不太熱呢?朱古力要熱笠笠才好飲的。不熱也算了,入口味道淡淡的,仿如茶記用朱古力粉沖調般似的。四十二大元一杯,不甚抵飲了﹗
還是喜歡Passion by Gerard Dubois杯三十六大元的熱朱古力。
一客六小件的Petti Four $68造形的骰精緻,迷你酥皮蛋撻內是幼滑香濃的吉士醬,上面則分別以桃子、藍莓、木瓜、士多啤梨、芒果和刻有agnès b. le pain grillé字樣的圓形朱古力片作裝飾,前五款水果面上更灑上香脆可口的杏仁片增加口感﹗A吃了前三款,後三款則被小妹吃掉了。
士多啤梨撻造形有如一紅色高頂的帽子,一口咬下,鮮甜多汁,混合香脆杏仁片,再加上仍算脆口的撻皮和香濃吉士醬,不消幾口就吃完了。芒果因時令不對,且非呂宋芒,故芒味較淡,甜味也稍遜。朱古力片夠香濃幼滑,惜較細塊且薄片,不甚滿足口腹之慾也。
撻皮因長時間放於冷藏櫃中,乾爽度和香脆度大減,幸仍具脆口,咬下仍叫香脆。若然新鮮即焗即吃,味道、質感一定是絕佳了﹗
2014-02-09
慶祝紀念
情人節
2014-01-27 1678 瀏覽
呢度ge agnes b 甜品鋪可算係大間,位子多,但由於個日係除夕夜,所以都要等一陣先有位。 點餐方面,蛋糕牌子有d 冇介紹款cake 究竟係咩味道或用什麼材料,所以只能夠憑外表去揀心水cake.我同友人各自揀左一款,我揀大一小熊樣ge cake, 而友人揀左焦糖味ge cake熊仔個款cake 好重tiramisu + coffee ge 味道,入面仲有d 慕思,口感不錯,個人幾鐘意,而且外表真係好可愛!另一款,係焦糖味,餅底好脆但同個cake分開食,入面食落都有脆ge 口感,感覺幾得意,幾鐘意食多層次cake ge 可以一試!

2013-12-31
10 分鐘 (堂食)
2013-12-11 1628 瀏覽
星期六到尖沙咀逛街路經K11,見到好大間agnes. b ,集合了男女裝、SPORT B.、手袋及飾品、花店、咖啡店及朱古力店,更設有書店及唱片店呢。回到正題,場內的agnes b cafe,地方頗大配以木製台櫈及裝飾品,很有田園風格,感覺十分舒適。三文魚蛋餅,不夠熱,但仍有蛋香,食完有點膩English Breakfast,味道一般,炒蛋都夠滑,其他配料就普通。最後,少不了來一個甜點,栗子蛋糕上的栗子蓉細滑,不會太甜,味道一流!
很有田園風格,感覺十分舒適。

三文魚蛋餅,不夠熱,但仍有蛋香,食完有點膩
三文魚蛋餅
English Breakfast