銅鑼灣位置非常方便,Sogo附近嘅澳門逸園中心就可以品嚐,餐廳裝潢擺設以木系為主,牆身放滿清酒樽,整體環境好有日本感覺🪄燒鱈魚條燒得啱啱好,好乾身好似薯片咁,作為小食一流🪄燒帆立貝帆立貝非常新鮮,表面灑上左蔥花同牛油。帆立貝食落彈牙鮮甜,湯汁味道獨特🪄海膽汁燒蠔海膽汁配燒蠔不得了😎四隻燒蠔配濃郁海膽汁包住,要咬開蠔肉厚身,食完一隻又一隻好幸福🪄雞湯卡邦尼拌烏冬卡邦尼意拌烏冬可以話一個fusion菜,之前喺東京食過一次不得了🤣每一條烏冬都非常掛汁,醬汁比較濃郁,有超多芝士🧀好 creamy🪄銀鱈魚西京燒 銀鱈魚肉質真係嫩滑,做法都係味道帶少少甜味,油脂豐富🪄 豚肉香蔥卷、美國牛腹肉串、自家製免治雞肉串串燒都燒得啱啱好,香蔥燒得好香配豬肉一流,牛肉亦都好大粒,牛味好濃,雞肉配上特別醬汁同雞蛋好入味🪄燒飯團🍙外脆內軟,只需要搽少少醬油就足夠🪄三文魚三文魚籽燒飯團面頭佈滿三文魚跟三文魚籽,口感豐富美味,紫菜亦好脆身🪄自家製雞蛋布甸甜品做結尾先完滿,自家製嘅雞蛋布甸🍮質地滑溜,入口即溶,雞蛋味超濃配上帶點焦香味嘅焦糖醬,入口唔會太甜🪄柚子梳打、香檸Mojito食咁多嘢,當然要飲番啲有酒精飲品解渴

🪄燒鱈魚條
燒得啱啱好,好乾身好似薯片咁,作為小食一流

🪄燒帆立貝

🪄海膽汁燒蠔

🪄雞湯卡邦尼拌烏冬

🪄銀鱈魚西京燒
銀鱈魚肉質真係嫩滑,做法都係味道帶少少甜味,油脂豐富

🪄 豚肉香蔥卷、美國牛腹肉串、自家製免治雞肉串

🪄燒飯團🍙
外脆內軟,只需要搽少少醬油就足夠

🪄三文魚三文魚籽燒飯團
面頭佈滿三文魚跟三文魚籽,口感豐富美味,紫菜亦好脆身

🪄自家製雞蛋布甸

🪄柚子梳打、香檸Mojito
食咁多嘢,當然要飲番啲有酒精飲品解渴🤣檸檬味同Mojito好夾,梳打亦都好解渴

🚩Akoya @akoya_cwb

#addifoodie #addifoodie銅鑼灣
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #美食 #香港美食 #香港餐廳推介 #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳指南 #銅鑼灣餐廳 #香港打卡 #打卡 #銅鑼灣美食 #香港打卡好去處 #hkfoodie #香港探店 #akoya #日本菜 #銅鑼灣日本菜
2024-08-21
銅鑼灣出名美食多,日本居酒屋的招牌串燒深受居酒屋愛好者的歡迎,焦香又惹味。Akoya酒場店內的裝修新淨,除了有多款串燒選擇,亦有刺身、壽司及炸物等各款美食,鮮味可口,價錢合理親民,適合與親朋好友共聚,分享日本地道滋味 😍🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀🔸刺身拼盤7點盛💰380最鐘意係佢嘅精選刺身拼盤,足足有7款,而且賣相七彩繽紛。當中包括赤身、池魚、真鯛、左口魚、間八、伊左木同魷魚 🦑,仲要擺得好靚,好吸引,件件都新鮮厚切💯🔸雞湯卡邦尼烏冬💰 98店內招牌的邪惡卡邦尼烏冬,以雞湯為湯底的卡邦尼烏冬,幼滑又重芝士味的湯汁配上煙韌的烏冬,一個字正👍🏻🔸明太子煎蛋卷 💰88明太子塞滿整條蛋卷,相當慷慨,蛋卷呈半熟狀態,不會煎得太乾,與明太子絕對是完全配搭。🔸鹽燒牛舌💰78牛舌厚薄適中,口感爽彈,肉香十足!🔸燒羊排💰88食落好香口,唔會有羊嘅個種騷味🔸帆立貝💰148原粒帆立貝肉夠厚身飽滿,裙邊爽口彈牙,無比鮮味。🔸海膽汁燒蠔💰118將煎香的廣島蠔再配特製的海膽汁,口味超重,用來佐酒一流。🔸銀鱈魚西京燒💰138充滿魚油香氣,銀鱈魚厚身、肉質細緻、油脂豐厚,調味微甜有焦香,非常高質
銅鑼灣出名美食多,日本居酒屋的招牌串燒深受居酒屋愛好者的歡迎,焦香又惹味。Akoya酒場店內的裝修新淨,除了有多款串燒選擇,亦有刺身壽司及炸物等各款美食,鮮味可口,價錢合理親民,適合與親朋好友共聚,分享日本地道滋味 😍

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀
🔸刺身拼盤7點盛💰380

🔸雞湯卡邦尼烏冬💰 98

🔸明太子煎蛋卷 💰88

🔸鹽燒牛舌💰78
牛舌厚薄適中,口感爽彈,肉香十足!

🔸燒羊排💰88
食落好香口,唔會有羊嘅個種騷味

🔸帆立貝💰148
原粒帆立貝肉夠厚身飽滿,裙邊爽口彈牙,無比鮮味。

🔸海膽汁燒蠔💰118
將煎香的廣島蠔再配特製的海膽汁,口味超重,用來佐酒一流。

🔸銀鱈魚西京燒💰138
充滿魚油香氣,銀鱈魚厚身、肉質細緻、油脂豐厚,調味微甜有焦香,非常高質有驚喜

🔸燒茄子💰28
新鮮,夠juicy,唔乾身,味道香口

🔸燒飯團💰48
燒得焦脆的飯糰

🔸自家製雞蛋布甸💰38
吃起來的口感為輕柔中帶有彈性,並不是屬於綿密的口感類型,甜度溫和,就算不善吃甜的人也能毫無負擔的吃完一整個,雞蛋香氣濃厚。

🔸Apple soda & calpis soda💰38
果香濃郁還原酸甜蘋果滋味,清新解膩,一嚐味蕾多重饗宴!

💬 餐廳職員更會為大家細心介紹合適配搭的菜式和酒類,讓整餐昇華至更高層次 🤌🏻
  • 明太子煎蛋卷
  • 銀鱈魚西京燒
  • 雞湯卡邦尼烏冬
1K
2024-07-27 626 瀏覽
很久沒跟閨蜜晚飯, 來到Sogo 旁邊的樓上店, 地點方便! 鮮蝦牛油果野菜沙律 ~ 牛油果軟滑配上爽口大蝦, 口感已經很豐富! 新鮮沙律菜、酸甜蕃茄、粟米芯、大量芝士碎及酸度剛好的醬汁, 很開胃, 配色也好看! 先來刺身拼盤, 真鯛、間八、深海池魚、吞拿魚、平目、伊佐木、魷魚! 新鮮肥美, 魚油十足, 想不到在這能食到如此高質的刺身!串燒拼盤 ~ 雞肉棒、雞腎、雞心、小青椒、雞翼、豚肉蔥卷! 有炭燒的味道, 雞肉棒內加了蔥粒, 更香口! 內臟處理得很好, 沒異味!燒帆立貝 ~ 打卡必點! 堂前燒火, 讓醬汁稍為再滾燙, 讓牛油溶化令醬汁更濃厚, 帆立貝切成小粒, 食用時十分方便, 粒粒甜美多汁, 鮮嫩彈牙!銀鱈魚西京燒 ~ 皮燒至焦脆, 魚肉嫩滑油脂滿滿, 加點檸檬汁解膩又提鮮! 三文魚三文魚子燒飯團 ~ 我的愛! 飯糰燒得很香脆, 內裡是有味飯, 咸咸香香的三文魚及魚子, 魚油甘香, 一口下去太滿足了!超濃厚雞湯烏冬 ~ 雞湯真的超醇厚, 叉燒嫩滑仍有咬口, 烏冬QQ的, 每口也很鮮美, 很滿足!雞蛋布甸 & 柚子雪葩 ~ 飯後甜點是必須的, 自家制雞蛋布甸很嫩滑!
$88 明太子煎蛋卷MVP之一外表睇落平平無奇整開入面發現係滿滿的明太子🤤明太子味道大家都知係幾濃依家配埋蛋一齊食就岩岩好中和左,唔錯!🙆🏻‍♀️.$118 海膽汁燒蠔MVP之一⭐️佢個海膽汁食落惹味之餘又唔會蓋過左本身的蠔味😍味道相當豐富,但食到後期略為有點咸.$380 刺身拼盤有6款,包括間八、真鯛、伊佐木、平目魚、中拖羅、深海池魚、魷魚每樣都好新鮮,其中最欣賞中拖羅同真鯛,無筋之餘又好鮮🤣.$180 炭火燒拼盤$36 燒雞胸軟骨$36 豚肉露筍卷拼盤有6串,包括雞翼、雞肉免治串、雞心、雞賢、雞肉串其中最欣賞雞肉免治串食落去有少少軟骨位增加個口感,我地另外亦叫左兩串,其中豚肉露筍卷真心正外層的豚肉燒到好香口🥹一咬落去之後食到入面的露筍仲係好juicy,推介!.$48 燒蕃薯配蜂蜜牛油蕃薯夠哂甜,面頭仲落左少少蜜糖,正!.$78 鹽燒牛舌牛舌比相想像中出色是日MVP之一⭐️外層燒到微焦入面的牛舌仲保持到嫩滑.$148 燒帆立貝黎到個時已經切到一粒粒個調味雖然淨係用左湯汁同牛油但已經夠哂突顯個帆立貝的鮮味🙆🏻‍♀️.$78 三文魚三文魚子燒飯團外皮煎得好香口配埋上面的三文魚子一齊食, 爽口又鮮
$88 明太子煎蛋卷
MVP之一
外表睇落平平無奇
整開入面發現係滿滿的明太子🤤
明太子味道大家都知係幾濃
依家配埋蛋一齊食就岩岩好中和左,唔錯!🙆🏻‍♀️
$118 海膽汁燒蠔
MVP之一⭐️
佢個海膽汁食落惹味之餘
又唔會蓋過左本身的蠔味😍
味道相當豐富,但食到後期略為有點咸
$380 刺身拼盤
每樣都好新鮮,其中最欣賞中拖羅同真鯛,無筋之餘又好鮮🤣
$180 炭火燒拼盤
$36 燒雞胸軟骨
$36 豚肉露筍卷
拼盤有6串,包括雞翼、雞肉免治串、雞心、雞賢、雞肉串
其中最欣賞雞肉免治串
食落去有少少軟骨位增加個口感,
我地另外亦叫左兩串,其中豚肉露筍卷真心正
外層的豚肉燒到好香口🥹
一咬落去之後食到入面的露筍仲係好juicy,推介!
$48 燒蕃薯配蜂蜜牛油
蕃薯夠哂甜,面頭仲落左少少蜜糖,正!
$78 鹽燒牛舌
個調味雖然淨係用左湯汁同牛油
但已經夠哂突顯個帆立貝的鮮味🙆🏻‍♀️
$78 三文魚三文魚子燒飯團
外皮煎得好香口
配埋上面的三文魚子一齊食, 爽口又鮮味
$38 雞蛋布甸
$38 柚子雪葩
前者蛋香味十足
食個時仲要動L動L咁
柚子雪葩食落好fresh!😝
但食到後面略為有點甜
$58 香檸Mojito
$62 梅酒梳打
Mojito成杯好fresh,飲落又唔會太甜,每啖都有絲絲的香檸味~
梅酒梳打岩哂D唔太好酒精的朋友,甜甜地的梅酒夾埋有氣的梳打,爽🤣
5天前 0 瀏覽
好耐冇嚟銅鑼灣,今日同朋友去咗食日式餐廳Akoya,呢度裝修好有日式風格,又氣氛!食物嘅種類多,除咗串燒仲有唔同嘅小食刺身主食同甜品。深海池魚 $180天氣咁熱叫個刺身食下先!師傅切得夠厚好肥美,脂肪比例適中,鮮味十足但冇腥味。炸雞軟骨 $68幾十蚊勁大碟,抵食!爽脆的雞軟骨加上煎至香脆的外皮,骨軟肉嫩,十分過癮。食咗啲小食之後我地叫咗好多串燒,一路食一路吹水好正。宮崎A4和牛串 $148雖然一開始覺得有點貴,但食完後真的覺得超值!和牛的肉質極為細膩,入口即化,搭配燒烤的香氣,絕對值得一試。鹽燒牛舌 $78牛舌的份量相當可觀,抵食!肉質鮮嫩彈牙,鹽燒的方式讓牛舌的原味得以充分展現。雞翼 $72雞全翼當然係必點!外皮香脆,肉質鮮嫩,每一口都充滿雞肉的鮮味,搭配檸檬汁更加絕配。雞皮 $72油香豐富,肥而不膩,口感酥脆令人欲罷不能。Iichiko麥燒酎(杯) $52.00串燒配酒一流,呢款酒勁清爽,唔太甜。口感柔和,入口滑順,帶有淡淡嘅麥香,酒體輕盈。最後都要試一試呢度嘅甜品,主要係布甸同雪糕。我哋叫咗雞蛋布甸同豆奶布甸,都係$38一個。我鍾意雞蛋布甸多啲,雞味香濃又夠滑。豆奶布甸嘅味道比較

深海池魚 $180

炸雞軟骨 $68

食咗啲小食之後我地叫咗好多串燒,一路食一路吹水好正。

宮崎A4和牛串 $148

鹽燒牛舌 $78

雞翼 $72

雞皮 $72
油香豐富,肥而不膩,口感酥脆令人欲罷不能。

Iichiko麥燒酎(杯) $52.00

最後都要試一試呢度嘅甜品,主要係布甸同雪糕。我哋叫咗雞蛋布甸同豆奶布甸,都係$38一個。我鍾意雞蛋布甸多啲,雞味香濃又夠滑。豆奶布甸嘅味道比較特別,平時少見啲都好滑。

總括嚟講,除咗食物豐富、美味又抵食。店員都好有耐性解釋又熱心幫忙。讚!
最近同男朋友去咗銅鑼灣Sogo附近嘅澳門逸園中心嘅Akoya😆 餐廳裝修以木系為主 牆身放滿清酒樽做裝飾🍶好chill好有日本感覺🇯🇵♡燒鱈魚乾片 HKD68燒鱈魚乾片燒得啱啱好! 乾身送酒一流😆♡燒帆立貝 HKD148帆立貝好新鮮~口感非常彈牙鮮甜而且好入味!本身已經切好咗好方便食用🤍♡海膽汁燒蠔 HKD118海膽汁配燒蠔呢個配搭不得了😆🧡 四隻燒蠔配海膽汁 入口鮮甜肥美 鍾意食蠔嘅朋友一定會鍾意!♡雞湯卡邦尼拌烏冬 HKD98卡邦尼意粉食得多!拌烏冬比較少見~ 超級濃郁嘅雞湯配卡邦尼烏冬 估唔到好夾!每一條烏冬都掛汁 仲有超多芝士口感好creamy🥰♡銀鱈魚西京燒 HKD138個人最鍾意嘅一道菜!銀鱈魚肉質好嫩滑鮮甜~銀鱈魚燒得啱啱好 而且啖啖魚肉 好正😋♡豚肉香蔥卷 HKD72♡美國牛腹肉串 HKD88♡自家製免治雞肉串 HKD36去居酒屋必點串燒😛 香蔥豚肉好juicy! 牛肉大大粒牛味好重!自家製免治雞肉雞肉配上蛋黃同特製醬汁好正😌♡燒飯團 HKD48♡三文魚三文魚籽燒飯團 HKD78燒飯團外脆內軟 出邊有少少似飯焦咁!面頭有三文魚跟三文魚籽🧡口感好豐富~♡自家製雞蛋布甸 H

♡燒鱈魚乾片 HKD68

♡自家製免治雞肉串 HKD36

♡燒飯團 HKD48
♡三文魚三文魚籽燒飯團 HKD78

♡自家製雞蛋布甸 HKD38
我自己都好鍾意食佢嘅布甸❤️質地好滑好滑好滑 雞蛋味好濃! 重點係甜度適中🫶🏻yummy~~~🍮

♡ 鮮蝦牛油果野菜沙律 HKD98
沙律份量超多,而且蔬菜好新鮮!鮮蝦都好彈牙😆😆估唔到仲有好多芝士喺面🧀🧀

♡柚子梳打 HKD72
♡香檸Mojto HKD68
檸檬味同Mojito好夾 好易入口!
柚子梳打亦非常好解渴✨👍🏻

• 銀鱈魚西京燒
  • 自家製雞蛋布甸
  • 自家製免治雞肉串
  • 雞湯卡邦尼拌烏冬
❝回訪五次✨私心推介!🙋🏻‍♀️心中抵食高質居酒屋首選🎌❤️20秒告訴你我不斷回頭的原因😚❞每次朋友話想食日本野 我都第一時間諗起呢間AKOYA居酒屋 抵食又高質 原來都回訪左5次😳🤣除左尖沙咀 宜家銅鑼灣都開左分店! 建議要先訂位 十分滿座! 值得一提呢度慶生冇切餅費🥳基本上我每次必點既都十分推介✨有明太子煎蛋燒, 卡邦尼烏冬, 燒飯團, 鹽燒牛舌~多款串燒都相當高質🍢我特別喜歡免治雞肉棒, 豚肉蔥卷, 和牛串, 雞皮😬另外今次試左海膽汁燒蠔好有驚喜 帶甜味噌味道 蠔肥美新鮮 連平時少食蠔/海膽既我都覺得好好食😍甜品兩款布甸都好值得試又唔貴 揀晒2款都得✌🏻雞蛋布甸濃蛋香🍮豆乳布甸也是滿滿豆乳香!🤍✨𝗪𝗵𝗮𝘁 𝗜 𝗲𝗮𝘁?▪️明太子煎蛋卷 $88 (4.5/5)▪️雞湯卡邦尼烏冬 $98 (4/5)▪️三文魚三文魚子燒飯團 $78 (4.5/5)▪️海膽汁燒蠔 $118 (4.5/5)▪️鹽燒牛舌 $78 (4.5/5)▪️宮崎A4和牛串 $148 (4/5) ▪️自家製免治雞肉棒 $36 (4/5)▪️雞皮 $36 (4/5)▪️豚肉香蔥卷 $36 (4/5)▪️燒帆立貝 $148 (3.5/5) ▪️刺身

✨𝗪𝗵𝗮𝘁 𝗜 𝗲𝗮𝘁?
▪️明太子煎蛋卷 $88 (4.5/5)
▪️雞湯卡邦尼烏冬 $98 (4/5)
▪️三文魚三文魚子燒飯團 $78 (4.5/5)
▪️海膽汁燒蠔 $118 (4.5/5)
▪️鹽燒牛舌 $78 (4.5/5)
▪️宮崎A4和牛串 $148 (4/5)
▪️自家製免治雞肉棒 $36 (4/5)
▪️雞皮 $36 (4/5)
▪️豚肉香蔥卷 $36 (4/5)
▪️燒帆立貝 $148 (3.5/5)
▪️刺身拼盤7款 $380 (4/5)
▪️雞蛋布甸 $38 (4.5/5)
▪️豆乳布甸 $38 (4/5)
自家製免治雞肉扒
串燒
肉厚活3年帆立貝
自家製雞蛋布甸
꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Akoya
▪️尖沙咀寶勒巷10號3樓
▪️銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀 #joys_銅鑼灣

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
  • 自家製免治雞肉串
  • 雞蛋布甸
  • 雞湯卡邦尼烏冬
2024-09-09 0 瀏覽
呢間🇯🇵日式串燒居酒屋” 𝙰𝚔𝚘𝚢𝚊酒場“原來喺銅鑼灣都有分店, 而且仲人氣不減, 同樣咁受歡迎😍✨🦪海膽汁燒蠔每次黎到必點! 4大隻燒蠔,隻隻都肥美飽滿!海膽汁味道濃郁,多食都唔會覺得漏😋✨ 明太子煎蛋卷 明太子醬嘅份量夠晒佛心,鹹香味出晒嚟🥰✨🐔炸雞軟骨 炸粉唔會過厚,香脆惹味✨🍣刺身拼盤𝟽點盛 每款刺身各有2件, 有🐟吞拿魚、平目、深海池魚、真鯛、🦑魷魚、間八及伊佐木等, 款款新鮮美味,各有特色😋✨串燒🌟燒五花腩肉🐷🌟雞翼🐔🌟免治雞肉串🐥🌟豚肉金菇卷🍄‍🟫🌟粟米🌟牛腹肉串🥩串燒傳出陣陣🔥火炙香😍粟米外層塗上了牛油,味道特別香甜,非常推介👍🏻✨ 肉厚活𝟹年帆立貝 大大粒帆立貝被切成細粒,新鮮嫩口✨雞蛋布甸香甜滑溜,作為飯後甜品真係啱晒☺️

✨🦪海膽汁燒蠔

✨ 明太子煎蛋卷
明太子醬嘅份量夠晒佛心,鹹香味出晒嚟🥰

✨🐔炸雞軟骨
炸粉唔會過厚,香脆惹味

✨🍣刺身拼盤𝟽點盛

🌟豚肉金菇卷🍄‍🟫
🌟粟米
🌟牛腹肉串🥩

✨ 肉厚活𝟹年帆立貝
大大粒帆立貝被切成細粒,新鮮嫩口

✨雞蛋布甸
香甜滑溜,作為飯後甜品真係啱晒☺️
2024-09-06 0 瀏覽
同閨蜜食飯,當然要搵間高質餐廳,銅鑼灣呢間居酒屋係新開嘅分店,原本尖沙咀都有一間🫶🏻今次兩個人食咗好多嘢,捧住個肚走😆🥢刺身盛 合 7点盛 $3807款刺身,有赤身、拖羅、池魚、左口魚、真鯛、魷魚、伊左目,全部色澤都好靚🥰超新鮮,食得出係靚嘢,鮮甜滿足🉐🤍肉厚活3年帆立貝$148好大隻嘅帆立貝,燒好之後拿出嚟仲有火熱住佢,好高質,味道鮮甜🧡海膽汁燒蠔$118超超好食‼️必食必食‼️海膽汁好惹味,蠔味又超濃郁,兩者出奇地夾,食唔停口,底部有少少菜,索晒精華冇得輸🉐🐷豚肉露筍卷$36🐷豚五花肉$36🐥雞皮$36🌽燒粟米$28🍆燒茄子$28🍄‍🟫冬菇$28以上全部都燒得好好,唔會太乾太熱氣,粟米加埋牛油好好食,茄子就有蒜蓉加持必定惹味,雞皮夠脆口🐥自家免治雞肉串$36食落好有質感,沾上蛋汁更加滑溜🐥雞翼$36燒得十分香口,juicy唔乾如果叫炭火燒拼盆其實會更抵,$180有6串,包咗以上免治雞肉串、雞翼,其餘4款係隨機,但想食到自己想食嘅,所以我哋散叫😆🥢燒羊扒$88好大件,燒得香口,無羶味,啱我食🫶🏻🚩Akoya (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓

今次兩個人食咗好多嘢,捧住個肚走😆

🥢刺身盛 合 7点盛 $380

🌽燒粟米$28
🍆燒茄子$28
🍄‍🟫冬菇$28

🐥自家免治雞肉串$36
食落好有質感,沾上蛋汁更加滑溜

🐥雞翼$36
燒得十分香口,juicy唔乾

🥢燒羊扒$88
好大件,燒得香口,無羶味,啱我食🫶🏻

🚩Akoya (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓
2024-09-04 0 瀏覽
由尖沙咀開到嚟銅鑼灣,同樣大受歡迎,到晚上七點已經坐滿食客,充滿熱鬧氣氛✨刺身拼盤7點盛 $380餐廳會因應新鮮時令嘅刺身比客人,上菜時充滿驚喜,當天嘅7點盛係舌拿魚、拖羅、間八、魷魚、伊佐木、真鯛、平目、深海池魚等,樣樣都新鮮美味,特別係拖羅入口即溶,油脂充滿甘香✨明太子煎蛋卷 $88幾乎每台客人都點,切開蛋卷,滿滿的明太子慢慢流出,明太子帶點微辣,而蛋卷蛋味香濃,口感亦嫩滑,明太子配上蛋卷係絕佳配搭✨免治雞肉串 $36 肉質柔軟軟骨有咬口,加上月見蛋汁食落更滑嫩✨燒帆立貝 $148帆立貝肉厚大大粒,因此店員會預先將帆立貝切成粒,讓我們吃起來更加方便,然後用鹽火燒著加熱,增添視覺效果,帆立貝味道鮮甜無比✨海膽汁燒蠔 $118燒蠔飽滿蠔味濃郁,加埋味道香濃嘅鮮甜海膽汁,更能突顯出蠔嘅鮮味✨雞湯卡邦尼拌烏冬 $98雞湯卡邦尼Creamy濃郁,再將煙韌嘅烏冬和半熟蛋黃撈勻,令每條烏冬都掛滿汁,令口感更加香濃順滑✨三文魚三文魚子燒飯團 $78外層嘅飯團燒得香脆,有焦香味,面層更有粒粒飽滿又甘香嘅三文魚子和三文魚,再包埋脆口嘅紫菜,充滿層次,滿口幸福感✨燒味醂魚乾 $98我每次去燒烤店都喜歡吃

刺身拼盤7點盛 $380
舌拿魚、拖羅、間八、魷魚、伊佐木、
刺身拼盤7點盛

✨明太子煎蛋卷 $88

✨免治雞肉串 $36
肉質柔軟軟骨有咬口,加上月見蛋汁食落更滑嫩
免治雞肉串

✨燒帆立貝 $148
燒帆立貝

✨海膽汁燒蠔 $118

✨雞湯卡邦尼拌烏冬 $98

✨三文魚三文魚子燒飯團 $78

✨燒味醂魚乾 $98
我每次去燒烤店都喜歡吃味醂魚乾,但有時略嫌會燒得太過乾同硬,但呢度食到嘅口感比較軟腍,係我鍾意嘅口感,味道香甜惹味更散發著甘甜的酒香味,沾一點沙律醬更加美味
燒味醂魚乾

✨雞腎 $36
雞腎食落口感爽脆,必點之一

✨鹽燒牛舌 $78
最鍾意食牛舌芯,咬落比較有口感,爽口又多汁

✨雞蛋布甸 $38
焦糖味道濃稠,布甸有濃厚嘅蛋香味,非常嫩滑,食埋甜品好滿足
雞蛋布甸

免治雞肉串
燒帆立貝
燒味醂魚乾
雞蛋布甸
最近去咗呢一間新開嘅居酒屋🍶~微微昏暗的居酒屋氛圍很適合小酌一杯呢🍺環境很不錯👍🏻而且串燒🍢燒物刺身都非常高質好吃❤️最特別令我有記憶點的是燒飯糰!!!!實在是太~好吃了!!!真的是人間美味🤤應該是吃過最好吃的燒飯糰🍙🔥真的非常出色必試‼️-🐮美國牛腹肉串 / $88(正常發揮的牛肉串~)-🐷豚肉蘆筍卷 / $36(蘆筍迷必吃!)-🍺High Ball /$68-🐟燒味醂魚乾 / $98(下酒小食必點~)-💛明太子煎蛋卷 / $88(超級重料嘅明太子餡!)-🐟刺身拼盤七點盛 / $380(赤身,伊佐木,間八,平目,尤魚,深海池魚,真鯛)-🐔自家製免治雞肉串 / $36(吃燒鳥必點的月見雞肉串!)-🐔燒雞皮 / $36(燒雞皮非常之香脆可口!)🐟銀鱈魚西京燒 / $138(超級香魚油香正!)-🐮鹽燒牛舌 / $78(牛舌燒得剛剛好!每一嚿都係厚切㗎!)-🍙三文魚三文魚籽燒飯糰 / $78(燒焦表面的飯團再加上粒粒三文魚籽!太正了!)-🍙明太子炭火牛油燒飯糰 / $72(微辣的明太子配上牛油香~明太子迷必試!)

-🐮美國牛腹肉串 / $88
(正常發揮的牛肉串~)

-🐷豚肉蘆筍卷 / $36
(蘆筍迷必吃!)

-🍺High Ball /$68

-🐟燒味醂魚乾 / $98
(下酒小食必點~)

-💛明太子煎蛋卷 / $88
(超級重料嘅明太子餡!)

-🐟刺身拼盤七點盛 / $380
(赤身,伊佐木,間八,平目,尤魚,深海池魚,真鯛)

-🐔自家製免治雞肉串 / $36
(吃燒鳥必點的月見雞肉串!)
自家製免治雞肉串

-🐔燒雞皮 / $36
(燒雞皮非常之香脆可口!)
燒雞皮

🐟銀鱈魚西京燒 / $138
(超級香魚油香正!)
銀鱈魚西京燒

-🐮鹽燒牛舌 / $78
(牛舌燒得剛剛好!每一嚿都係厚切㗎!)

-🍙三文魚三文魚籽燒飯糰 / $78
(燒焦表面的飯團再加上粒粒三文魚籽!太正了!)
三文魚三文魚籽燒飯糰

-🍙明太子炭火牛油燒飯糰 / $72
(微辣的明太子配上牛油香~明太子迷必試!)
明太子炭火牛油燒飯糰
2024-08-17
自家製免治雞肉串
燒雞皮
銀鱈魚西京燒
三文魚三文魚籽燒飯糰
明太子炭火牛油燒飯糰
朋友高度推介嘅居酒屋Akoya由尖沙咀終於喺銅鑼灣都開左分店喇!食物種類好多,除咗有必食嘅取消之外,仲有唔少刺身可以揀。如果乜都想試,建議可以叫個刺身拼盤,每樣刺身各兩件,新鮮又肥美😋鍾意食蛋嘅唔可以錯過明太子煎蛋卷,蛋卷好厚實,切開後嘅明太子仲會流哂出黎🔥三年帆立貝爽口肉厚,而海膽汁燒蠔一定唔可以錯過!四隻大大件,仲有超級濃郁嘅鹹香海膽汁🥹三文魚籽燒飯團,煎得好香口,仲有海量三文魚籽😚仲有好多人推介嘅雞湯卡邦尼拌烏冬!雞湯同芝士仲有卡邦尼汁完美融合喺烏冬入面,超級卦汁!最後一定要試埋佢哋嘅雞蛋焦糖布甸😌好有彈性又有口感😆📍Akoya銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓

📍Akoya
2024-09-01 0 瀏覽
♨️Akoya 酒場銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓@akoya_cwb ❤️銅鑼灣澳門逸園中心出咗名多好嘢食,今晚食呢間新開嘅日式居酒屋,食物種類繁多,啤酒買一送一好抵,有串燒又有刺身,絕對捧住個肚走👍🏻🔷Suntory生啤🔷香檸燒酎Mojoto🔷明太子煎蛋卷呢個有驚喜,個蛋非常滑,裏面明太子好似瀑布咁流出嚟,打卡一流,味道好得🔷免治雞肉串有咬口嘅雞肉串👍🏻🔷燒帆立貝用明火燒住牛油嘅帆立貝好鮮味🔷燒雞胸軟骨又香口又脆口🔷燒雞翼全串燒必然要嗌個雞翼👍🏻🔷燒雞腎🔷牛腹肉串牛串冇得輸夠晒牛香🔷刺身拼盤刺身好大盆有驚喜,份份魚好鮮甜新鮮🔷鹽燒牛舌厚切牛舌好爽口又juicy🔷豚肉香蔥卷🔷燒油甘魚鮫油甘魚鮫送酒一流好香🔷醬油燒飯團🔷粟米超甜粟米,得👍🏻🔷枝豆🔷鹽味雪糕🔷柚子雪葩最尾一定要點個甜品先夠完美食物:8.5/10抵食:8/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagr
♨️Akoya 酒場

🔷燒雞腎
🔷牛腹肉串
牛串冇得輸夠晒牛香
🔷刺身拼盤
刺身好大盆有驚喜,份份魚好鮮甜新鮮
🔷鹽燒牛舌
最尾一定要點個甜品先夠完美

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #居酒屋 #串燒 #串燒居酒屋 #日本料理 #香港探店 #探店美食 #探店日常 #探店 #食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #好好吃
2024-08-28 61 瀏覽
之前試過Akoya尖沙咀分店,覺得食物質素唔錯,同朋友去銅鑼灣行街,突然見到Akoya 起銅鑼灣開左分店,即刻入去食翻餐先。刺身併盤7點盛:擺盤精緻,刺身好新鮮,有7款不同既刺身,包括吞拿魚、深海池魚、大白、魷魚、伊佐木、間八、真鯛。深海池魚入口即化;伊佐木鮮嫰肥美,吞拿魚油脂豐厚,超好食。超濃厚雞湯烏冬:叉燒食落柔嫩入味,烏冬煙韌彈牙,湯底濃郁有雞味。炭火燒拼盤6串:有6款串燒,包括雞翼、青椒仔、雞軟骨、雞腎、雞肝、雞皮。雞翼烓燒到外脆內軟:雞皮燒到脆卜卜脆,食落酥脆可口。免治雞肉串:雞肉捧口感軟嫩,中間帶有雞軟骨爽脆可口,沾埋生蛋黃醬一齊食,口感更加嫩滑。豚五花肉:烤到金黃焦香,爽脆美味,食落不油膩。銀鱈魚西京燒:銀鱈魚肉質鮮嫩細緻,外皮烤到微脆,食落外脆內軟,沾埋沙律醬一齊食更加正。明太子牛油燒飯團 & 三文魚三文魚子燒飯團:外層既飯燒到脆口帶咸香,食落外脆內軟,仲有紫菜包住黎食,好特別好味。自家製雞蛋布甸:蛋香味濃郁,口感細緻線滑,焦糖帶帶微甘,唔會太甜。Calpis Soda & 蘋果梳打:兩杯飲品都好fresh , 好爽,而家甘既天氣最岩飲。🔎Akoya (銅鑼灣)📍銅鑼灣

刺身併盤7點盛:

超濃厚雞湯烏冬:
叉燒食落柔嫩入味,烏冬煙韌彈牙,湯底濃郁有雞味。

炭火燒拼盤6串:

免治雞肉串:

豚五花肉:
烤到金黃焦香,爽脆美味,食落不油膩。

銀鱈魚西京燒:

明太子牛油燒飯團 & 三文魚三文魚子燒飯團:

自家製雞蛋布甸:
蛋香味濃郁,口感細緻線滑,焦糖帶帶微甘,唔會太甜。

Calpis Soda & 蘋果梳打:
兩杯飲品都好fresh , 好爽,而家甘既天氣最岩飲。

🔎Akoya (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓
日本料理是極受大眾所愛的菜系之一🇯🇵 這次跟友人前往的餐廳除了尖沙咀,現在在銅鑼灣也開了新分店🥳 選址位於澳門逸園中心,地點超便利👍🏻✂︎ ❥$𝟴𝟴 明太子煎蛋卷:眼見差不多每枱食客都有ᴏʀᴅᴇʀ,忍不住也要試試🙊 胖乎乎的蛋卷冒著煙,一切開橙黃色的明太子便一湧而出😻 清淡的蛋卷配搭咸香的明太子,配搭剛剛好相當滋味🍳👍🏻✂︎❥$𝟯𝟴𝟬 刺身拼盤7點盛:拖羅、赤身/深海池魚/魷魚/間八/平目/真鯛/伊左木🐟由刺身閃閃發光的色澤已可看出其新鮮度,每一款都讓人很滿意🫶🏻✨✂︎ ❥$𝟭𝟴𝟬 炭火燒拼盤6串:自家製免治雞肉串/雞全翼/秋葵/雞心/雞腿肉/豚肉露荀🍢最喜歡當中的免治雞肉串,夾雜著雞軟骨,吃著非常有口感🍗🫶🏻 沾上滿滿的蛋汁又香又滑😻🍳太美味的關係所以又額外點多了一份($𝟯𝟲) 免治雞肉串🫦🍗✂︎ ❥$𝟯𝟲 雞腎:緊實有致,口感爽脆✂︎ ❥$𝟭𝟰𝟴 厚肉活3年帆立貝:帆立貝已切成塊狀,鮮甜的湯汁滲著牛油香🧈✂︎ ❥$𝟭𝟯𝟴 燒油甘魚魚鮫:雪白的油甘魚肉好嫩喔🐟🤩 魚皮香脆,每口都鮮味十足,跟同行友人都很喜歡👍🏻💖✂︎ ❥$𝟵𝟴 超濃厚雞湯烏冬:烏冬中有日式叉燒、洋蔥、蔥花、半熟蛋,叉燒偏肥入口即化
日本料理是極受大眾所愛的菜系之一🇯🇵
❥$𝟴𝟴 明太子煎蛋卷:

❥$𝟯𝟴𝟬 刺身拼盤7點盛:
拖羅、赤身/深海池魚/魷魚/間八/平目/真鯛/伊左木🐟

❥$𝟭𝟴𝟬 炭火燒拼盤6串:
自家製免治雞肉串/雞全翼/秋葵/雞心/雞腿肉/豚肉露荀🍢
太美味的關係所以又額外點多了一份($𝟯𝟲) 免治雞肉串🫦🍗

❥$𝟯𝟲 雞腎:
緊實有致,口感爽脆
❥$𝟭𝟰𝟴 厚肉活3年帆立貝:
帆立貝已切成塊狀,鮮甜的湯汁滲著牛油香🧈

❥$𝟭𝟯𝟴 燒油甘魚魚鮫:

❥$𝟵𝟴 超濃厚雞湯烏冬:
烏冬中有日式叉燒、洋蔥、蔥花、半熟蛋,叉燒偏肥入口即化好不邪惡😈
烏冬Q彈有致,浸泡在濃郁的湯底中,味道相當不錯🍜

❥$𝟲𝟴 燒銀鱈魚乾片:
香脆可口