之前見到ig好多人去呢間居酒屋,bookmark咗都好一排,今次同朋友專程到訪,就係為咗一試佢哋嘅明太子煎蛋卷💖個人覺得呢到最出色嘅係燒物同一品料理,明太子煎蛋卷 ($88) 呢個真心係必食推介,個蛋做到好嫩滑好軟熟,一切開入面嘅明太子即刻流曬出嚟💛肉厚活3年帆立貝($148) 一上菜個時仲有火嘅效果好啱打卡🤣 帆立貝都幾厚肉,食落幾彈牙🤪鹽燒牛舌($78)都幾出色,食落幾有咬口,加埋生椰菜冇咁膩~ 海膽汁燒蠔 ($118) 就用鐵板形式上,海膽汁比較甜,面頭做咗炙燒,蠔肉都算厚身,食落去都幾鮮~刺身拼盤七點盛 ($380) 當日就有平目、伊佐木、深海池魚、真鯛、間八、赤貝同拖羅,整體嚟講件件新鮮冇筋,而且相當厚切,推介大家由我上面列出嘅順序食就可以由淡味到濃味~島池味噌他他 ($148) 都幾得意,紫蘇葉嘅調味幾得意~炭火燒拼盤6串 ($180) 就有自家製免治雞肉串、雞翼、雞心、雞腎、青椒仔、雞頸,其中最鍾意嘅免治雞肉棒,加埋月見汁食超邪惡🥰 鍾意到加多咗一串自家製免治雞肉串 ($36)~三文魚三文魚籽燒飯團($78) 面頭佈滿三文魚跟三文魚籽,燒到外面脆口,三文魚都幾肥美,食落口

三文魚三文魚籽燒飯團($78) 面頭佈滿三文魚跟三文魚籽,燒到外面脆口,三文魚都幾肥美,食落口感都幾豐富😛

最正嘅係呢到啤酒做買一送一,即係$37.5就有一杯啤酒,啱晒同朋友一人一杯啤啤佢🍻
甜品都幾出色,自家製雞蛋布甸 ($38) 個焦糖香好有驚喜!食落去甜而不膩,而且夠滑~

總括嚟講,呢間居酒屋雖然定價唔平,不過質素都對得住個價錢,而且樣樣嘢都係新鮮熱辣嚟,幾碟都係出住煙咁上菜,侍應服務都算係殷勤,環境都算闊落好坐,整體嚟講都頗有質素,完全明白點解咁多人到訪~
  • 明太子煎蛋卷
  • 刺身拼盤七點盛
  • 三文魚三文魚子燒飯團
  • 免治雞肉串
2024-10-13 635 瀏覽
最近多嘢做夜咗收工 周圍搵邊度地方有宵夜食 一齊chill下飲番杯🍻有酒有串燒呢啲基本啦❣️炸雞軟骨 $68熱辣辣脆卜卜 金黃酥化嘅外皮一咬落脆口卡卡聲 送酒啱曬❣️特上刺身盛拼盤7点盛 $680成份閃令令擺盤勁靚✨大拖羅、中拖羅、牡丹蝦、赤貝、深海池魚、真鯛、平目魚全部色澤鮮艷 十分新鮮 油脂飽滿 啖啖都係入口溶化❣️明太子炭火牛油燒飯團 $72焦香可口嘅飯團表面放上鹹香濃郁嘅明太子醬 鹹鹹香香一口咬落十分惹味牛油香沾滿每粒飯粒❣️雞湯卡邦尼烏冬 $98採用清甜雞湯溝出嚟嘅卡邦尼湯底 刪減左平時個種刻板油膩感 鮮甜得嚟帶點忌廉香 十分創新❣️炭火燒拼盆6串 $180重頭戲炭火串燒🔥自家製免治雞肉串、雞翼、雞心、雞腎、青椒仔、雞頸其中最鍾意嘅免治雞肉棒點埋蛋漿食好滑好好味❣️豚肉露筍卷 $36炭燒過嘅蘆筍十分多汁 豚肉緊緊包裹住一咬噴汁💦非常juicy ❣️明太子煎蛋卷 $88金黃色軟綿綿嘅蛋卷切開流心明太子醬 微辣內餡同震揗揗嘅蛋卷超match成舊食曬都唔覺Heavy❣️雞蛋布甸 $38超香雞蛋味嘅布甸淋上焦糖漿濃郁美味 難怪大家都極力推薦😋❣️𝒮𝒰𝒩𝒯𝒪𝑅𝒴 𝒟𝑅𝒜𝐹𝒯

❣️炸雞軟骨 $68

明太子炭火牛油燒飯團
雞蛋布甸
𝒮𝒰𝒩𝒯𝒪𝑅𝒴 𝒟𝑅𝒜𝐹𝒯 𝐵𝐸𝐸𝑅
2024-10-04 677 瀏覽
打開人生地圖,竭盡全力一路向前衝之時,亦冀望覓得一個能「越過高山越過谷」,連結深刻的靈魂共鳴,感受相互的共性、獨特與信念,療癒彼此身心靈的「靈魂伴侶」。位於銅鑼灣的「Akoya」是一間時尚日式居酒屋,名字令人聯想到日本海域養殖珍珠的通稱,是代表「優質珍珠」的代名詞;「Akoya」同樣注重細節,致力打造優質的用餐體驗,提供各式各樣治療人心的日本料理,在這裏小酌幾杯,輕鬆吃喝,定能盡情放鬆自己的情緒和壓力,把你的身心帶回健康正軌。環境:✨室內裝潢設計沉實低調,配合雅致的木材、具質感的畫作等元素,在暖黃的燈光下折射出更多層次感,營造了非常適合酌酒、品嚐料理的氣氛。服務:✨當天正值晚市,人流頗多,職員態度友善有禮,服務到位,上菜及用餐時間均令人滿意。食物:🐟 刺身七點盛 ($380)✨擺盤蠻精美,包括味道相對素雅的伊佐木、細緻柔滑的間八、清甜淡麗的平目魚、柔韌的真鯛、肉質爽厚帶光澤的赤貝、彈口微甜的深海池魚,以及愈嚼愈濃香,魚油感漸增的吞拿魚。🐚 肉厚活3年帆立貝 ($148)✨鮮甜爽彈,熟度剛好,充滿大自然渾然天成的氣息。🍳 明太子玉子煎蛋卷 ($88)✨質感鬆軟柔緻而多汁,富蛋香,配搭鹹香

環境:

服務:

食物:
🐟 刺身七點盛 ($380)

🐚 肉厚活3年帆立貝 ($148)

✨鮮甜爽彈,熟度剛好,充滿大自然渾然天成的氣息。

🍳 明太子玉子煎蛋卷 ($88)

✨質感鬆軟柔緻而多汁,富蛋香,配搭鹹香的明太子,很不錯!

🍢 串燒
✨宮崎A4和牛串 ($148):
表面呈現金黃色的微焦感,火喉十足,擁有均勻油花,口感軟嫩細緻, 油而不膩。
✨自家製免治雞肉串 ($36):
軟硬度適中,香氣撲鼻,蘸上蛋黃同吃,更豐富惹味。
✨粟米 ($28):
香甜多汁,味道跟牛油很搭。
✨燒蕃薯配蜂蜜牛油 ($48):
粉糯甜蜜。

🐷 黑豚軟骨蔥鹽汁燒 ($78)

✨柔軟易咬開,含豐富膠原蛋白,適合下酒。

🐷 宮崎黑豚香腸 ($68)
✨甘香不會過於油膩,表現正常,同樣適合下酒。

🍮 自家製雞蛋布甸 ($38)
💗筆者推介!

✨入口柔滑細膩,帶有淡淡的酒香,蛋香與醇厚的焦糖醬交織,更富層次感,是份屬大人的雞蛋布甸!

🍺 Suntory Draft Beer ($75,買一送一)

🍹 Calpis Soda ($38)
2024-09-27 1019 瀏覽
位於銅鑼灣的「Akoya」是一間主打炭火串燒的日式居酒屋,裝潢風格以傳統日式居酒屋為主🎎🎏壁櫃上陳列左各種日本清酒🍶還播著日本的背景音樂,好有氣氛!菜單內食物款式選擇不少,包括刺身、沙律、小食、燒物、串燒、麵食及甜品等,每款菜式都擺盤精美👍🏻店員的服務貼心到位😊 刺身拼盤7點盛 $380刺身拼盤由廚師發辦❣️,今日的精選的刺身包括伊佐木、平目薄切、真鯛、吞拿魚、深海池魚、赤貝 及 間八,每款都有2件,每件都非常新鮮,除左平目薄切,每件都厚切肥美呢🤩肉厚活3年帆立貝 $148上桌時用上微火保溫,帆立貝肥大肉厚,店家將帆立貝切粒,方便進食,味道鮮甜帶牛油香,肉質彈牙👍🏻炭火燒拼盤6串 $180自家製免治雞肉串店家每天新鮮自家製成,入口可以吃到粒粒的雞軟骨🐔,再配上月見汁,肉汁鮮香肉嫩、味道微甜,口感層次好豐富🥰 雞腎雞腎食落彈韌,口感有嚼勁😋雞頸肉 可能因為雞頸活動量大🐔,雞味濃郁而且爽口,雞肉好嫩滑,油脂分佈均勻。雞心好珍貴嘅食材,一串有3粒雞心🫀,外觀呈錐形,肉質堅韌,口感軟嫩,沒有腥味。雞翼 外皮燒得香口帶脆,而雞肉保留非常多汁,肉質富彈性,雞味濃郁鮮美,口感柔軟。青椒仔日本青椒仔較細

刺身拼盤7點盛 $380
刺身拼盤7點盛

肉厚活3年帆立貝 $148

炭火燒拼盤6串 $180
雞腎
雞腎食落彈韌,口感有嚼勁😋
雞頸肉
雞心
雞翼
青椒仔
日本青椒仔較細小🫑,外皮好薄,海鹽提升了青椒味,吃起來爽口帶微甜。
炭火燒拼盤6串

燒雞皮 $36@
好鍾意食雞皮🤩將雞皮串成一串,雞皮燒得酥酥脆脆,吃起來很有彈性🤗
燒雞皮

宮崎黑豚肉腸 $68
爽脆的外皮包裹著味道香濃的黑豚肉,好味多汁,非常可口🤗
宮崎黑豚肉腸

超濃厚雞湯烏冬 $98
烏冬用上濃厚雞湯湯底🍜,濃厚惹味,配上富有彈性及嚼勁的烏冬,烏冬掛湯度高,而配料包括有2塊日式火炙叉燒及一隻溏心蛋☺️日式火炙叉燒肥瘦適中,而且仲經過火炙,外酥裡嫰;咬落去溏心蛋後半熟的蛋黃流出,蛋白軟滑,蛋黃味濃郁,吃完串燒后不妨來一碗清清味蕾。⁡
超濃厚雞湯烏冬

自家製雞蛋布甸 $38
雞蛋布甸蛋味香濃🥚,入口感滑溜又充滿彈性🍮,食埋甜品就滿足晒🥰
自家製雞蛋布甸

檸檬茶酒 $58
檸檬茶味突出,入口酒質清爽,甜度較適中。

香檸Mojito (無酒精) $58
薄荷草本香氣伴隨檸檬鮮酸果香,飲落好清新解膩。
香檸Mojito,檸檬茶酒
超濃厚雞湯烏冬
自家製雞蛋布甸
香檸Mojito,檸檬茶酒
2024-09-20 1060 瀏覽
🪭B豬去完德國旅行之後返嚟啦,梗係同佢食餐好㗎啦!咩叫好嘢?一定係日本嘢啦🇯🇵!📌要揀間靚嘅日本餐廳好簡單,因為心目中已經有答案。熊妹之前已經試過尖沙咀的《Akoya》係受盡高度評價🔝,仲要原來近排喺銅鑼灣開咗分店,岩哂B豬呢個港島人,絕對值得一試再試!📌銅鑼灣新分店位於Sogo隔離澳門逸園中心8樓,一如《Akoya》作風,以啡色木系為主的居酒屋🏮,配上柔和的燈光💡,形成一個個私人包廂🧱,係一間具有傳統風味的居酒屋。📌跟尖沙咀店的餐牌一樣,有齊各式各樣的串燒,仲有多款小食、刺身、沙律、飯團同甜品,當然唔少得一系列嘅啤酒🍺同埋日本酒🍶,原意讓人們放工後過來放鬆一下把酒談歡的居酒屋,今時今日已經演變成多姿多彩的日式餐廳。明太子煎蛋卷,$88港女必點食品 - 明太子煎蛋卷🍳。煎得超級靚仔的煎蛋卷金黃發光,沒有任何虎皮紋,一層一層咁包起一大堆明太子,切出嚟嘅時候明太子真係滿瀉晒出嚟,玉子煎得熟度剛剛好,好重蛋香味,用上日本蛋真係唔同啲!鮮蝦牛油果野菜沙律,$98今次銅鑼灣店嘅沙律係改良版,有啲分別喎!面頭一大堆芝士碎🧀,內裏有好多沙律菜🥬,蕃茄仔🍅、粟米荀🌽、牛油果🥑同好多嚿大大粒的大蝦🍤,撈

明太子煎蛋卷,$88
鮮蝦牛油果野菜沙律
鮮蝦牛油果野菜沙律,$98
今次銅鑼灣店嘅沙律係改良版,有啲分別喎!面頭一大堆芝士碎🧀,內裏有好多沙律菜🥬,蕃茄仔🍅、粟米荀🌽、牛油果🥑同好多嚿大大粒的大蝦🍤,撈上酸味味嘅千島醬,好味在主要係新加嘅材料 - 芝士碎,再提升咗成個沙律嘅味道。
肉厚活3年帆立貝,$148
B豬最愛吃帆立貝🐚,見到呢個肉厚帆立貝即刻心心眼😍!
帆立貝珍寶size大大隻再切粒,扇貝下面放了火石,燃燒著熱辣辣的帆立貝上枱,可以即時吃到帆立貝的鮮味!
燒味醂魚亁
燒味醂魚亁,$98
B豬話居酒屋必點的佐酒小食。用味醂燒起嘅魚乾,肉質好實在,味醂醬味濃郁,食一條送一啖酒,正正特顯出居酒屋的寫意。
三文魚三文魚子燒飯團
三文魚三文魚子燒飯團,$78
日本燒飯團面頭塗上醬油去燒,燒到表面脆脆地,再咬落熱呼呼的飯團🍙,面頭三文魚子多到滿瀉同內裏嘅三文魚肉親子配搭,再加埋脆口嘅紫菜味道,成為今餐全場的MVP!
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌,$78
一碟牛舌👅有6-7件,牛舌好厚實,食落勁爽口,有嚼勁,牛舌的獨特口感永遠都令人吃上隱。驚喜在配菜有生椰菜都有撈上調味醬汁,食完牛舌再食一片椰菜清新口腔,呢個配搭好唔錯!
燒羊扒
燒羊扒,$88
羊扒🍗唔係好大一件,食落肉質粉嫩,好軟淋,羊臊味唔重,外表收乾點油脂,燒到有點脆,呢份羊扒做得幾出色!好窩心地扒柄包起了錫紙,可以好放心地拎起羊扒一口一口咁咬來吃,滋味無窮。
炭火燒拼盆6串,$180
廚師發辦👨🏻‍🍳六款串燒🍢,得出自家製免治雞肉串,雞腎,青椒仔,雞頸,雞心同雞翼,中了最愛的自家製免治雞肉串!開心🥳!
自家製免治雞肉串
由雞肉同雞軟骨攪碎形成的雞肉串再點上月見醬油蛋黃汁,啖啖肉之餘又有軟骨節脆口咬感,滋味程度絕對滿分💯!
另外,青椒仔🫑面頭鋪上木魚絲,食落又唔辣,幾特別!

雞腎、雞頸同雞心就全部雞的內臟位,加了調味去了內臟腥味,食落爽口。

雞翼係一隻雞全翼,燒到雞皮收乾,雞肉嫩滑,主要調味到位夠惹味!

整體來說,串燒做得都幾出色,對居酒屋來說絕對是代表性的食品!
雞湯卡邦尼烏冬,$98
食咗咁多小食,都要點一款主食的。卡邦尼烏冬明顯係fusion菜,用上烏冬取代意粉🍜,食落好有咬口,雞湯味反而濃郁過卡邦尼嘅味道,內裡放入好多煙肉條,仲有經典卡邦尼的溫泉蛋,撈埋一齊質感濃稠,雞湯忌廉味道濃郁,每次來都必試的主食。
自家製雞蛋布甸,柚子雪葩
自家製雞蛋布甸,$38
飯後甜品不二之選,《Akoya》招牌自家製雞蛋布甸,從來都無令人失望。滑溜嘅布甸🍮好重雞蛋味道,焦糖醬汁好重焦烤味,就算食到好飽好飽,咁好味的甜品好快就清左,食甜品真係第二個胃!

柚子雪葩,$38
另外,再叫左個柚子雪葩🍧,超級清新又解一餐飯膩,食到濟一濟不妨試下呢個甜品解膩!
美丈夫柚子酒,檸檬茶酒
美丈夫柚子酒🍸,$62 / GLS + $10 w/Soda
檸檬茶酒🍹,$58 / GLS
📌好高興再次光臨《Akoya》都依然保持水準,希望「一啖串燒一啖酒」的感覺能夠繼續承傳下去💪🏻。

2024-09-12
鮮蝦牛油果野菜沙律
燒味醂魚亁
三文魚三文魚子燒飯團
鹽燒牛舌
燒羊扒
自家製雞蛋布甸,柚子雪葩
美丈夫柚子酒,檸檬茶酒
⭐️明太子煎蛋卷🥚 $88蛋卷熱辣辣出晒煙,口感軟熟。一切開d明太子漂晒出黎,味道鹹香。⭐️肉厚活3年帆立貝 $148上枱時d火仲燒緊🔥緊係即刻打卡! 帆立貝呈刺身狀態,撈勻牛油後就食得,肉質嫩滑爽甜,雖然少少貴但好食。⭐️鹽燒牛舌👅 $78牛舌幾厚肉,肉質軟嫩爽彈帶嚼勁,淨係用鹽調味都夠晒。配埋爽脆椰菜,解一解膩。⭐️炭火燒拼盤6串 $180✿自家製免治雞肉串 ✿雞心 ✿雞頸肉 ✿雞腎 ✿青椒仔 ✿雞翼用炭火燒既串燒特別香,多左陣煙燻味。免治雞肉串口感軟滑,點埋生雞蛋口感更綿密;雞心雞腎燒得岩岩好;雞翼外皮香脆,肉質嫩滑有汁。⭐️海膽汁燒蠔🦪 $118蠔幾大隻,肉質飽滿。外層口感焦脆,咬落軟滑爆汁,海膽汁味道香濃惹味。⭐️醬油燒飯團🍙 $48飯團外層燒到焦脆,咬落脆卜卜完全係食緊飯焦咁,一咬果下會覺得硬身,但同內裡軟熟既飯融埋之後口感岩岩好。⭐️特上刺身盛拼盤7點盛🍣 $680✿大拖羅 ✿牡丹蝦 ✿伊助木 ✿深海池魚 ✿赤貝 ✿間八 ✿真鯛刺身每款2片,主要係白身魚,食落幾新鮮。大拖羅厚切,肉質肥美富油脂感,一件都夠晒滿足;真鯛肉質柔韌,味道淡得黎帶甘甜;赤貝肉口感柔滑,裙邊爽脆。⭐️自家製雞蛋布甸

⭐️明太子煎蛋卷🥚 $88

⭐️海膽汁燒蠔🦪 $118

⭐️醬油燒飯團🍙 $48

⭐️特上刺身盛拼盤7點盛🍣 $680

⭐️自家製雞蛋布甸🍮 $38
幾飽都一定要叫呢個布甸。布甸蛋味幾香,口感軟滑,焦糖味道較濃,甘甜香醇,但食完都唔會膩。

⭐️Mojito🍸 $68
⭐️High ball🥃 $68
兩款飲品味道唔錯,正常發揮,對🐻黎講酒感低。

💬店員服務幾好幾貼心。
2024-11-06 78 瀏覽
依間餐廳係朋友推介,話係近期食過嘅居酒屋最好食嘅一間🤩咁啱同事生日近近地就同佢去依間到慶生🎉繁忙時間坐滿晒所有人,所以想黎既記得試先預約啦🐿️ @akoya_cwb .炸雞軟骨 岩岩炸起🔥令到每一粒都脆卜卜,炸粉只係薄薄一層,岩晒用黎送酒🍺.🔥炭火燒拼盤6串有時決定唔到揀咩好就交俾大廚決定👨‍🍳拼盤嘅6 串都係用炭火慢烤🤭香味濃郁👍🏽根本就係選擇因難症嘅人嘅好朋友🙂‍↔️.🍳明太子煎蛋卷食居屋梗係唔少得食煎蛋卷,蛋卷軟綿嫩滑,結合明太子嘅鹹香,配搭相當出色。.🍢豚肉露筍卷呢款豚軟骨有兩種燒法,一種以蔥鹽汁燒,帶青蔥味,另一種係山土葵燒,帶有一點辣味。🌶️.🐽豚軟骨蔥鹽汁燒/山葵燒呢款豬軟骨有兩種燒法,一種以蔥鹽汁燒,帶青蔥味,另一種係山葵燒,帶有一點辣味。而豬軟骨肉質非常軟腍,入口即化,非常惹味。😋.🐟銀鱈魚西京燒銀鱈魚肉質鮮嫩甜美,燒到微焦嘅外皮,配上西京燒醬汁和沙律醬,帶出濃厚又清爽嘅海鮮風味。🍥.🦪海膽汁燒蠔新鮮肥美嘅蠔與濃厚風味嘅海膽汁意外地夾,濃郁嘅海膽汁突出咗蠔肉嘅奶油香,非常滿足。👍🏽.🦞燒帆立貝燒帆立貝完美保留了鮮美的風味。帆立貝經過簡單燒烤後,口感鮮嫩,搭配上特製的醬汁和牛

🔥炭火燒拼盤6串

🍳明太子煎蛋卷

🍢豚肉露筍卷

🐽豚軟骨蔥鹽汁燒/山葵燒

🐟銀鱈魚西京燒

🦪海膽汁燒蠔

🦞燒帆立貝
燒帆立貝完美保留了鮮美的風味。帆立貝經過簡單燒烤後,口感鮮嫩,搭配上特製的醬汁和牛油🧈層次豐富,每一口都充滿了帆立貝的鮮甜。😚

🐮鹽燒牛舌
牛舌肉香十足,口感滑嫩彈牙,搭配上鹽的調味💦簡簡單單但味道非常飽滿。😇

🍮雞蛋布甸
布甸口感綿密細膩,帶有淡淡的蛋香,以這道甜品收尾非常完美。💯
極高人氣嘅尖沙咀居酒屋「Akoya」喺港島都食到喇🤘🏻餐廳喺銅鑼灣澳門逸園中心插旗開分店我諗應該唔少人都知道,畢竟都開幕咗幾個月當日星期日下午六點半去到都仲有位入座後無耐個場都差唔多坐滿建議大家都係提前訂位銅鑼灣分店同尖沙咀店嘅裝潢都幾相似有吧檯區、有2人、4人及6人枱某啲座位有木屏風作間隔Menu同尖沙咀店係一樣都係有刺身、串燒、海鮮、沙律、小食、野菜、飯/烏冬、甜品選擇唯獨兩間嘅Daily Special係有分別!嚟用餐前可以上佢哋社交平台查看Daily Special🫡𓇬 雞湯卡邦尼拌烏冬 $98先講講呢道最令人期待嘅招牌菜💁🏻‍♀️幾乎每枱客人都會叫一碟醬汁係雞湯混合芝士及黑胡椒而成再灑上芝士碎加持,芝士味好香濃帶鹹香🧀因為落咗雞湯嘅關係,成件事即刻日式咗食落亦無想像中咁膩不過食到最後難免都係會有少少膩滯感覺 (笑)🤰🏻𓇬 明太子煎蛋卷 $88呢個明太子煎蛋卷似乎都係必叫嘅招牌菜一切開玉子燒明太子即刻湧出👀 呢度嘅玉子燒係關西風做法,感覺就係加入咗高湯所以口感上會相對濕潤多汁雖然明太子嘅份量多,卻意外地唔會過鹹👌🏻𓇬 自家製雞蛋布甸 $38點估到雞蛋布甸都係招牌之一布甸望落去表面
極高人氣嘅尖沙咀居酒屋「Akoya」喺港島都食到喇🤘🏻
餐廳喺銅鑼灣澳門逸園中心插旗開分店
我諗應該唔少人都知道,畢竟都開幕咗幾個月
當日星期日下午六點半去到都仲有位
入座後無耐個場都差唔多坐滿
建議大家都係提前訂位

銅鑼灣分店同尖沙咀店嘅裝潢都幾相似
有吧檯區、有2人、4人及6人枱
某啲座位有木屏風作間隔

Menu同尖沙咀店係一樣
唯獨兩間嘅Daily Special係有分別!
嚟用餐前可以上佢哋社交平台查看Daily Special🫡

𓇬 雞湯卡邦尼拌烏冬 $98
先講講呢道最令人期待嘅招牌菜💁🏻‍♀️
幾乎每枱客人都會叫一碟
醬汁係雞湯混合芝士及黑胡椒而成
再灑上芝士碎加持,芝士味好香濃帶鹹香🧀
因為落咗雞湯嘅關係,成件事即刻日式咗
食落亦無想像中咁膩
不過食到最後難免都係會有少少膩滯感覺 (笑)🤰🏻

𓇬 明太子煎蛋卷 $88
呢個明太子煎蛋卷似乎都係必叫嘅招牌菜
一切開玉子燒明太子即刻湧出👀
呢度嘅玉子燒係關西風做法,感覺就係加入咗高湯
所以口感上會相對濕潤多汁
雖然明太子嘅份量多,卻意外地唔會過鹹👌🏻

𓇬 自家製雞蛋布甸 $38

特別鍾意油脂豐腴入口溶化嘅拖羅及爽口池魚
要講最鍾意嘅一款就一定係爽甜鮮度十足嘅牡丹蝦
建議牡丹蝦放喺最後先食💁🏻‍♀️

𓇬 雞肝醬配多士 $98
雞肝醬質感綿密細滑,唔腥無太多調味
面頭多咗一層焦糖,巧妙地壓住雞肝特有嘅內臟味道
多士焗到脆一脆,簡單抹上雞肝醬已經好美味

𓇬 肉厚活3年帆立貝 $148
一上枱就著晒火,火焰燒得耐,俾足時間你打卡🫢
帆立貝粒粒厚肉,中間嗰粒最重牛油味😂
我掛住影相無留意啲牛油已經融哂喺中間位置
如果有多啲牛油就更加好

𓇬 海膽汁燒蠔 $118
炸蠔大隻飽滿,海膽汁味道香濃
個汁調味偏濃重鹹鮮,一大班人食就啱
一人食一隻啱啱好😎

𓇬 Apple Soda $38 & Calpis Soda $38
2024-10-24 71 瀏覽
記得喺舊公司果陣, 以前老闆喺度攪左個食日本野既staff party, 而知呢度差不多每層都有D 好吸引我層層停去explore 美食既大廈😆今年係我同老公婚第10周年, 咁岩啤酒買一送一, 加埋一向一見到和牛 (Menu 中既宮崎A4和牛串)對眼會發光, 仲有本店serve 既串燒platter (每set HKD 180) 真係好滿足到老公飲啤酒, enjoy 日本又香又juicy 做串燒咁慶祝結婚週年了不過我去居酒屋就一向都比較留意時日而對島池味噌他他感興趣- 佢係一個紫菜包他他既食法, 而且仲有種擺入口即溶既口感,不過同老公既分甘同味之下,大家都比較enjoy 口感脆脆既三文魚三文魚子燒飯團總結:我早過老公到餐廳,店員們都好好向我時日推介,同埋我同我老公都點左一人一set既串燒platter 而仔細地講我地知我同我老公個platter 除左個雞翼同雞棒係大家都有之外,其他野都係唔同咁比我地兩公婆食得開心。返到屋企之後,老公就同我講話原來宮崎A4和牛串一串係唔夠喉
返到屋企之後,老公就同我講話原來宮崎A4和牛串一串係唔夠喉

• 三文魚三文魚子燒飯團
最近呢間居酒屋爆紅 由尖沙咀開到嚟銅鑼灣✨選擇多元化 CP值高 難怪咁多人推薦😍.📌雞湯卡邦尼烏冬 $98店家招牌菜🌟卡邦尼加入雞湯烹調 香滑唔滯有鮮味🐔撈勻溫泉蛋, 芝士, 黑椒同煙肉 香口惹味🍳🧀🥓烏冬Q軟又掛汁 超creamy🍜.📌明太子炭火牛油燒飯團 $72飯團燒至外層焦脆 中心米飯軟熟🍙鋪上鹹鮮辛辣明太子 加埋半融牛油 超香口🐟🌶️🧈不過加埋飯團嘅醬油 偏鹹左啲👀.📌燒蕃薯配蜂蜜牛油 $48好有驚喜 超推介💯蕃薯外層燒至焦脆 入口粉糯清甜🍠搭配蜜糖同牛油 好香口🍯🧈.📌北海道產花魚一夜干 $118燒花魚好易起骨 肉質緊實濃鹹香 即啲檸檬汁更提鮮🐟🍋.📌豚肉韭菜芝士卷 $36甘鮮豚肉片卷住濃草青味韭菜 加埋鹹香芝士片 配搭特別 冇違和感🥓🌱🧀.📌豚肉金菇卷 $36金菇肥牛見得多 原來同豚肉都好夾🥓🍄‍🟫.📌豚肉露筍卷 $36露筍爽脆多汁 中和豚肉油膩感 好清爽🥓🌱.📌豚五花肉 $45五花腩肥瘦相間 口感軟嫩爽彈🐷.📌雞翼 $36雞翼燒得幾有水準 雞皮微脆香口 肉質夠嫩又入味🐓.📌雞胸軟骨 $36雞胸位嘅軟骨比平時嘅爽脆 連住多啲肉 不過冇左爽軟富骨膠原嘅口感🍗.📌野菜沙律 $78
📌雞湯卡邦尼烏冬 $98
📌雞翼 $36
雞翼燒得幾有水準 雞皮微脆香口 肉質夠嫩又入味🐓
📌雞胸軟骨 $36
📌野菜沙律 $78
沙律菜新鮮爽甜 配料仲有青豆, 玉米旬, 洋蔥, 車厘茄 好豐富🫛🌽🧅🍅拌以胡麻醬 清爽惹味🥗
📌燒茄子 $28
茄子厚肉軟嫩 加埋柴魚碎 好香口🍆
📌冬菇 $28
冬菇爽滑多汁 燒完好香 配搭柴魚碎 鮮味提升🍄‍🟫
📌燒粟米 $28
粟米燒完再搽牛油 都吊唔到個清甜味 一般🌽
📌自家製雞蛋布甸 $38
好多人推介嘅甜品 慶祝會有手寫朱古力生日板 夠晒心思🎂布甸綿密實在 口感好軟滑🍮但焦糖過燶 個苦味蓋過咗雞蛋香🥚
📌香檸 Mojito (Non-Alcoholic) $58
青檸加梳打水整成嘅冇酒精mojito 清爽解膩🍋‍🟩
📌Coke Zero $25
估唔到可樂都唔Hea 附有一小舊檸檬仔🍋
相關食物相片 可參考本人已上傳之影片🎦
2024-10-19 141 瀏覽
銅鑼灣炭火串燒食過好食,其他熱食同刺身都有驚喜。整體覺得價錢合理,座位都寬敞,今次朋友生日當然再嚟食過 @ Akoya 拼盤六串價錢$180都合理而且好味,雞肉嫩,雞翼皮脆口,其他唔會太乾身。豚肉蘆筍卷豬肉味濃,美國牛腹肉串牛肉味濃,而且幾軟熟鹽燒牛舌冇諗過份量唔少厚切入邊好軟熟,表面帶點脆口。燒羊扒,羊臊味唔濃,口感軟熟。燒粟米冇諗過粟米好香又甜,有粒小牛油好可愛刺身拼盤7點盛 $380,赤貝同魷魚用一個小碗入邊有柚子味十分清新,刺身新鮮而且厚切又淡到濃味道都齊晒雞湯卡邦尼烏冬$98 ,怪不得每一台都有食啦,烏冬夠彈牙,配上醬汁又唔會好泣嘅感覺,兩個人分啱啱好因為我哋唔飲酒精唯有叫了無酒精香檸Mojito 同可樂再加食甜品自家製雞蛋布甸,蛋味好香,仲有啲焦糖味

2024-10-19 143 瀏覽
Akoya價錢💲: $88/ $380/ $148/ $118/ $138/ $98/ $36串燒/ $78/ $38甜品好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5-之前一路都係食尖沙咀分店的akoya,而家係銅鑼灣開左分店方便港島區的朋友! 服務好好,會不時幫客人換碟。氣氛又好,食物質素都好,價錢都唔算好貴,值得不斷回頭!-✅✅✅明太子煎蛋卷。呢個必點!形狀四四方方,成個枕頭咁😂d蛋仲要生熟度剛好,入面食到有蛋漿,外面就熟d凝固左。有淡淡的味淋香,一切開d明太子流曬出來!!好澎拜!濃味又帶微辣的明太子同淡味的鷄蛋balance得好好☺️-✅✅刺身拼盤7點盛 。呢7款入面有好多白身魚,例如魷魚、伊佐木、間八、平目魚、真鯛、深海池魚同吞拿魚🤩每款都新鮮厚肉,除左平目薄切,加小小酸汁。伊佐木肉質細嫩。間八肥美甘香。真鯛有口感。吞拿魚赤身都柔軟唔腥。成碟的刺身都高質。-✅肉厚活3年帆立貝。呢個性價比一般般。但帆立貝係大隻的,同埋燒到半生熟,好嫩。加埋牛油燒味道更香。上擡的時候仲會有火焰效果🤓-✅海膽汁燒蠔。4隻蠔,每隻都幾creamy,
Akoya
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5

✅海膽汁燒蠔。4隻蠔,每隻都幾creamy,肚位都好有蠔味的甘香!海膽醬比得好多,未免有d過鹹🧐
🆗銀鱈魚西京燒。銀鱈魚好肥美,魚油超級香。肉質幾結實,調味甜甜的,本身已經係個好食的魚。如果可以燒得乾身d,個表皮可以焦脆焦脆就會好食好多🥹

✅✅鷄湯卡邦尼烏冬。呢個好creamy,但唔會好膩,因爲無咩cream的感覺,而係啖啖都係蛋汁+芝士。烏冬係扁+幼的,好滑溜😍入面有小小煙肉帶出鹹味。主食來講呢個推介。

✅✅自家製免治雞肉串/ 雞肝。雞肉串入面的軟骨幾多,有口感😌沾埋蛋黃同燒汁,呢款一定係必叫!雞肝唔會烤得過熟,入面粉嫩粉嫩🤪

✅雞翼/ 豚肉蘆筍卷/ 豚肉韭菜芝士卷。雞翼完隻,燒得個皮幾香脆。蘆筍無渣,但包住的豚肉有啲太薄🙈韭菜卷就幾好食,juicy,芝士同韭菜味好夾。

✅✅✅鹽燒牛舌。呢個性價比超高!$78有好多,仲要舊舊都有厚度,唔係薄切🥳呢到的牛舌係食爽脆同有韌度口感的😎牛脂味愈嚼愈出!旁邊忠有d麻油野菜解膩。

✅✅雞蛋布丁/ 柚子雪芭。布丁係動L到的質地,幾軟滑。蛋味夠出,最好食係個焦糖醬,好有苦苦地的焦糖味🍮 呢陣味可以令人覺得無咁甜。柚子雪芭refreshing,做結尾就最啱。

再食再食都係唔會失望的一間😋 啤酒仲買一送一🍺
📍銅鑼灣人氣居酒屋‼️• 二訪同樣驚喜🤩— Akoya🇯🇵·#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_日本菜==============================上年第一次喺尖沙咀店食已經覺得好好味😍最近佢地喺銅鑼灣開咗第二間分店即刻再約朋友嚟食!平日夜晚嚟到座無虛席,可見人氣十足🤩——————————————————————⭐️明太子煎蛋卷 $88 (4.5/5)蛋卷嫩滑富蛋香,加埋爆多嘅明太子餡,好有鹹香😋·⭐️雞肝醬多士 $98 (4.5/5)雞肝醬面頭喺燒咗嘅焦糖脆面,食落軟滑,鹹甜交錯~配埋多士好夾!·⭐️雞湯卡邦尼拌烏冬 $98 (4.5/5)上次喺尖沙嘴分店已經覺得好好味😍雞湯加埋芝士碎同雞蛋黃口感香濃濕潤😋烏冬好彈牙又夠掛汁~·⭐️免治雞肉串 $36 (4.3/5)雞軟骨串juicy帶點煙韌,點埋甜豉油蛋黃無得輸🥹·⭐️豚五花肉 $45 (4/5)五花肉外皮微焦,油脂味重😋·⭐️宮崎A4和牛串 $148 (4.3/5)和牛肉軟腍juicy,肉味濃郁~·⭐️銀鱈魚西京燒 $138 (4.3/5) 魚肉好重油香,味道鮮甜·⭐️三文魚三文魚子燒飯團 $78 (4.5/
📍銅鑼灣人氣居酒屋‼️• 二訪同樣驚喜🤩— Akoya🇯🇵
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_日本菜
——————————————————————
⭐️明太子煎蛋卷 $88 (4.5/5)

蛋卷嫩滑富蛋香,加埋爆多嘅明太子餡,好有鹹香😋
⭐️雞肝醬多士 $98 (4.5/5)

⭐️雞湯卡邦尼拌烏冬 $98 (4.5/5)

⭐️免治雞肉串 $36 (4.3/5)

雞軟骨串juicy帶點煙韌,點埋甜豉油蛋黃無得輸🥹
⭐️豚五花肉 $45 (4/5)

五花肉外皮微焦,油脂味重😋
⭐️宮崎A4和牛串 $148 (4.3/5)

和牛肉軟腍juicy,肉味濃郁~
⭐️銀鱈魚西京燒 $138 (4.3/5)

魚肉好重油香,味道鮮甜
⭐️三文魚三文魚子燒飯團 $78 (4.5/5)

飯團燒到脆卜卜,加埋勁多魚子充滿鹹香,好好味!😍
⭐️雞蛋布甸 $38 (4.5/5)

估唔到甜品都好出色!布甸好滑蛋味香濃🤩
———————————————————————-
📍Akoya @akoya_cwb
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心8樓
2024-10-19 71 瀏覽
位於銅鑼灣澳門逸園中心嘅Akoya酒場係一間主打食炭火串燒嘅居酒屋,去到門口已經聞到陣陣炭烤味,店內裝修以木系為主,好有似置身日本一樣🏮刺身拼盤7點盛 $380拼盤擺得好有心思,是日刺身有間八、深海池魚、新鮮赤貝,赤身,拖羅,油甘魚、伊佐木,刺身新鮮又厚切,推薦試吓!🍢串燒宮崎A4和牛串 $148雞胸軟骨 $36自家製免治雞肉串 $36雞翼 $36豚肉蘆筍卷 $36燒茄子 $28青椒仔 $32居酒屋必食串燒,呢度嘅串燒用炭火嚟燒,味道特別香口帶有炭香味!和牛串雖然少貴,但好值得叫,牛味超香濃又多肉汁,回味無窮!其他肉類輕輕加上黑椒同鹽已能帶出鮮味,蔬菜就加上木魚絲增添味道,串燒送酒真係無得頂!🏮鹽燒牛舌 $78牛舌又係必點!!肉質超爽彈,完全唔會韌!塊塊都好厚切,好有口 感!伴碟仲有椰菜食,新鮮又爽脆🏮明太子煎蛋卷 $88玉子燒充滿蛋香味,切開時明太子滿瀉哂好足料,又滑又香口🏮三文魚三文魚子燒飯團 $78飯團燒得好焦脆,帶有醬油咸香味,附有大量三文魚子,鮮味十足🏮雞湯卡邦尼烏冬 $98醬汁好creamy又濃厚,厚切煙肉有口感,面頭灑上芝士碎同黑椒有誠意,烏冬煙韌又掛汁,非常滋味🏮自家製

🏮刺身拼盤7點盛 $380

燒茄子 $28
青椒仔 $32

🏮鹽燒牛舌 $78

🏮明太子煎蛋卷 $88
玉子燒充滿蛋香味,切開時明太子滿瀉哂好足料,又滑又香口

🏮三文魚三文魚子燒飯團 $78
飯團燒得好焦脆,帶有醬油咸香味,附有大量三文魚子,鮮味十足

🏮雞湯卡邦尼烏冬 $98

🏮自家製雞蛋布甸 $38
布甸香甜軟滑,綿密又充滿雞蛋香嘅口感,絕對要一人一個

2024-10-17 72 瀏覽
人氣日式居酒屋「Akoya」喺銅鑼灣開分店啦🥳🥳之前去過佢地的尖沙咀店已經覺得好高質,今次就嚟試下銅鑼灣新店啦!新店環境闊落,裝修以木系為主,充滿日式風情🎌~~🍱刺身拼盤7点盛 $380✨刺身包括吞拿魚、真鯛、間八、深海池魚同魷魚等,全部都好新鮮!!當中至愛吞拿魚刺身!肉質鮮甜肥美,油脂香十足😋😋🍡炭火燒拼盤6串 $180✨賣相吸引!包括有自家製免治雞肉串、雞腎、雞胸軟骨、雞翼同青椒仔等~~全部味道都唔錯!免治雞肉串口感爽彈、啖啖肉🍗,蘸蛋漿食好正❤️❤️🦪海膽汁燒蠔 $118✨一共有4隻蠔燒,隻隻脹卜卜、夠肥美!!面頭淋滿海膽汁,味道十分濃郁~用嚟送酒一流🍶!!🍜超濃厚雞湯烏冬 $98✨雞湯味道香濃,烏冬口感煙韌,掛哂汁好入味!!配料有日式叉燒🐷同溏心蛋🥚,整體份量都好多~兩個人share啱啱好🤤🤤🐟銀鱈魚西京燒 $138✨銀鱈魚魚皮燒得香脆,魚肉鮮嫩幼滑!!入口帶淡淡白味噌的甘甜味,十分開胃👍🏻👍🏻🥚明太子煎蛋卷 $88✨蛋卷厚身嫩滑、重蛋香~切開中間就見到滿滿的明太子,鹹鹹地辣辣地好惹味!!🔥肉厚活3年帆立貝 $148✨上枱時一直有細火燒住,keep住熱辣辣~~帆立貝好厚身,味道鮮甜
人氣日式居酒屋「Akoya」喺銅鑼灣開分店啦🥳🥳

🍱刺身拼盤7点盛 $380✨
當中至愛吞拿魚刺身!肉質鮮甜肥美,油脂香十足😋😋

🍡炭火燒拼盤6串 $180✨

🦪海膽汁燒蠔 $118✨
一共有4隻蠔燒,隻隻脹卜卜、夠肥美!!
面頭淋滿海膽汁,味道十分濃郁~用嚟送酒一流🍶!!

🍜超濃厚雞湯烏冬 $98✨
雞湯味道香濃,烏冬口感煙韌,掛哂汁好入味!!

🐟銀鱈魚西京燒 $138✨
銀鱈魚魚皮燒得香脆,魚肉鮮嫩幼滑!!
入口帶淡淡白味噌的甘甜味,十分開胃👍🏻👍🏻

🥚明太子煎蛋卷 $88✨

🔥肉厚活3年帆立貝 $148✨
上枱時一直有細火燒住,keep住熱辣辣~~
帆立貝好厚身,味道鮮甜彈牙!另外加咗牛油調味🧈,食落更香口❤️❤️

🍮自家製雞蛋布甸 $38✨
最後一定要食埋佢地的招牌甜品!!
雞蛋布甸口感滑溜,每啖都充滿濃郁的蛋香同焦糖香!食完好滿足🥰🥰

🥃梅酒 $52✨
🍹Apple Soda $38✨