2019-02-26 451 瀏覽
今日与同事午飯,叫咗兩個午市套,香草忌廉豬扒意粉$67及白汁芝士雞肉意粉$65,完全大失水準,豬扒薄過澳門豬肉干,尤如酚蹄厚度,問老闆為何這樣薄,很晦氣回答"點樣做你先滿意",完全失去人情味,我立刻拍照做证,豬扒可以攝入差子隙,是我人生第一次食的猪扒最薄,厨師煮時已见到不对版應該不能出枱,樓面侍應見到薄如肉片的豬扒照取给客人,而咖啡失去之前的香味,白汁芝士鷄肉意粉汁太多而肉無味,好彩汁挽回失分,但這次真是令人太失望,佐敦區咁多食市,如不再大力改善,真的不會再回頭了。
2019-02-26
2019-01-28 762 瀏覽
2人行嚟到佐敦試吓依間平民版嘅茶餐廳~但係出奇地係食西餐意粉同甜品為主嘅蒜香蕃茄豬扒意粉~有一大塊香草煎豬扒~食落好淋唔會乾~蕃茄意粉汁少咗D食落比較乾身~但味道都可以黑椒雞肉意粉D黑椒汁辣到呢~雞肉睇落好入味~但食落得個辣字嘅黑椒味~浪費咗廚師嘅心機跟餐有一杯$17以下嘅飲品~我哋揀咗熱奶茶、熱好立克甜品加$9有吉士蛋~唔洗等好耐就上枱~上面焦糖略焦有苦味~吉士蛋重蛋味~軟林林好好食其實今時今日三十零蚊食到個下午茶又有意粉又有飲品~都算係良心製作

蒜香蕃茄豬扒意粉

黑椒雞肉意粉
跟餐有一杯$17以下嘅飲品~我哋揀咗熱奶茶、熱好立克

2019-01-25
蒜香蕃茄豬扒意粉
2019-01-25 442 瀏覽
食過翻尋味;上次是下午茶時段,覺得非常超值,美味又飽肚,見在餐牌下有追加牛扒、羊架和三文魚但要在晚餐時段晚上6:30之後才有得供應,一向愛吃羊的我怎能不試。就在今晚(1月25日)第二次造訪Amour cafe, 為的是一件燒羊架,這小店果然值得一嚐再嚐,羊架6/7成熟,咬下去肉質鬆軟,一面香口、另一面林滑尚有肉汁,配自製蜜糖芥末吊出鮮味,之後吃小酸青瓜解膩,真是恰到好處;套餐價錢上調了一至二元,追加或改都沒加價,燒羊架仍是+$69,大家要支持用心製作食物的小店。
5 分鐘 (堂食)
  • 燒羊架
2019-01-12 502 瀏覽
之前見到呢間Cafe以為佢係飲咖啡嘅,點知佢原來係食西餐嘅,問返啲同事原來佢係做得非常之出色嘅,所以今日就同朋友仔一齊去咗呢度食lunch,識我掛梵高既畫,老闆一定有啲taste。朋友叫咗個蒜香豬柳意粉,我自己就叫咗個雞扒長通粉,嗰個長通粉有非常之濃芝士香草味,個雞扒好好味呀,煎香兩面,雞肉有雞味又滑,絕對有水準,但唔知點解有啲生菜絲係個長通粉,份量都好多,食完都飽飽地,仲有甜品,好多人都推介嗰個吉士蛋,我同朋友就各自叫咗一個芝士餅同吉士蛋,但係個吉士蛋味道比較淡同我地想像中有啲唔同,相反呢個芝士餅味道比較輕而且唔會好膩,所以我地鍾意個芝士餅多啲。下次再試埋其他選擇先。
2019-01-07 428 瀏覽
門面完全不起眼,以為是雜貨舖,但見棟出來的餐牌價錢比一般茶餐低,門口阿哥熱誠招呼,就不防一試,已是下午茶時間二人各叫了香辣煙肉意粉($31),白汁芝士魚柳意粉($52),送飲品,我們要了咖啡,見到對面客人的mocha認真唔錯,衹要加$2就可改特色飲品,咖啡來了是即磨咖啡不算香滑,但唔難飲,兩客意粉都有水準,這價錢邊處揾,再加$9各叫了芝士餅和吉士蛋,真是意外驚喜,在別的甜品專門店會賣廿多元;post咗今天的價錢牌,相比open rice 2014年(6年前)的舊post價錢香辣煙肉意粉衹加了$2,其他附加食品都沒加價,難得的良心食肆
2019-01-07
2018-12-21 507 瀏覽
因為在佐敦上堂所以經常流連佐敦朋友知道就推介我試這家民間好吃西餐廳第一次來因為有落場時間所以食左閉門羹今次睇準時間來佢就剛剛開始晚市一個人食叫晚餐雞扒長通粉招牌吉士蛋外加左個羊架餐湯方面用杯飲湯別具特色味道是清新不花巧炸雞出奇的有肉汁而柔軟只是比較薄一開始分不清是什麼肉表面沾了醬沒有油膩感羊架不算香口但仍然高質呢個價錢基本上肯定唔會係高級食材做出軟熟有肉汁的羊架已經好超班招牌吉士蛋好吃不用猶疑本來以為與布丁無異但我十分喜歡糖漿的口味service是親切的茶餐廳feel裝璜就比較簡陋但食物足以彌補不足
因為在佐敦上堂

但我十分喜歡糖漿的口味

service是親切的茶餐廳feel
裝璜就比較簡陋
但食物足以彌補不足

This was a small eatery which the environment was not good. However, the seating were nearly full.I ordered the dinner set of .黑醋豬柳意粉 which came with a cup of potato cream soup, drink and dessert.Potato cream soup was just potato soup without any milk and had a hint of sour which made me think of resting too long and so I just drunk some. The main dish of 黑醋豬柳意粉 was also disappointed me which was not vinegary enough and meat was just a few sliced pork.After consuming the main dish and soup, I

After consuming the main dish and soup, I could just had expectation for dessert and I chose cheese cake. It was not cheesy enough and the taste of cheese was a bit strange for my taste buds. The whole dinner which could satisfied me was coffee. Therefore, I thought it was both my first and last visit though this dinner set was $60-ish.
2018-07-28
2018-08-08 1018 瀏覽
抵食西餐劣質環境2018/07/19走到佐敦街道,見到這裝修簡陋的cafe,店面如同茶餐廳,但餐牌中卻沒有茶記固有嘅常餐或焗飯,餐牌上有嘅係如同一般樓上cafe的嘅餐牌,不同醬汁配意粉或長通粉。餐牌上固有套餐大多$55已有餐湯和甜品。但一般cafe有很多特色飲品或沙冰,此店於飲品上反而如同一般茶記。牆上嘅餐牌以秀麗嘅字跡寫著可選擇嘅醬汁。我點了磨菇煙肉意粉,等咗一陣,餐湯及飲品先來了。此店如同接手茶記營運落黎,連餐具也同茶記一樣,餐湯也用杯上,餐湯的味道簡單就係薯仔及香草味,沒有忌廉在內,所以湯也較浠,餐飲朱古力與一般茶記飲到的相近沒甚麼朱古力味,清淡如水。意粉的材料也很簡單,就是磨菇和煙肉的味道,醬汁唔多冇咩味,但香草非常香,煙肉也香口。餐廳內大部份客人也拼坐,餐廳內只有近5張枱,去當日還有一張留坐的。食完意粉我立即叫店員上甜品,就係此時有隻識跳的昆蟲係我坐的枱上狂跳,在調味料樽上游走,最後更不幸嘅事發生咗,隻蟲跳向我塊面反彈咗落枱,店員就上甜品。這是店中嘅芝士餅,厚實嘅蛋糕有濃濃嘅蛋香,口感上不特別細滑,但食得出係濃厚芝士製,可惜蟲蟲兩次跳上蛋糕面,繞圈,我食咗兩啖後,見蟲蟲係蛋糕
抵食西餐劣質環境
2018/07/19

這是店中嘅芝士餅,厚實嘅蛋糕有濃濃嘅蛋香,口感上不特別細滑,但食得出係濃厚芝士製,可惜蟲蟲兩次跳上蛋糕面,繞圈,我食咗兩啖後,見蟲蟲係蛋糕上散完步咩胃口都冇哂。此店主菜是香口的,芝士餅也不錯,套餐來說是一分錢一分貨。

但環境真係非常差,達到影響人食欲嘅地步,如此店唔會重新裝修應該都唔會再去,我唔想與蟲蟲共進晚餐。

先小人後君子,呢間鋪頭嘅門面真係好up dup, 望落唔好話西餐廳,連茶餐廳都唔係真係好似。入口位好窄,入面嘅衛生情況都有待改善。朋友係食嘢期間都有見到小昆蟲,雖然食物質數唔錯亦都抵食😗,但始終打開門做生意門面功夫都要做得足啲先可以留住客人。昆蟲影響人食欲就長遠真係一個要搞定嘅問題晚餐:香草忌廉雞扒長通粉套餐❤️ ($69)評分:8.5/10.包埋「薯仔忌廉湯」、餐飲同埋自家製甜品 (可以揀芝士餅或者吉士蛋) 咁識揀就梗係要食蛋啦 🤗 其實嚟呢間餐廳食野有一半原因係為咗慕名嚟見證呢舊好動 L 嘅治癒布丁真身。布丁本身唔太甜,有煮家風味,同出面預先包裝好嘅個啲焦糖布丁好大分別,好滑溜 😍😋 配埋有些許苦嘅焦糖醬食,綜和番陣味。系幾值得嗌嘅~但個意粉亦都唔輸蝕,忌廉汁好濃郁好厚。其實可以話係我食過最好食嘅一個忌廉汁。塊雞扒大塊同厚身得嚟煎得一啲都唔乾,好嫩滑。茶餐:蒜香番茄豬扒意粉 ❤️ ($33) 包飲品評分:7/10.友人 C 腸胃岩岩好番少少,食唔落咁多嘢於是嗌咗冇包餐湯甜品淨係有餐飲嘅茶餐。價錢好貼地地平一大截。😀 豬扒幾大塊,但望落同食落都有啲乾。其實覺得豬扒可以同意粉撈埋嚟煮咁樣會

晚餐:香草忌廉雞扒長通粉套餐❤️ ($69)
評分:8.5/10.
香草忌廉雞扒長通粉套餐

茶餐:蒜香番茄豬扒意粉 ❤️ ($33) 包飲品
評分:7/10.
友人 C 腸胃岩岩好番少少,食唔落咁多嘢於是嗌咗冇包餐湯甜品淨係有餐飲嘅茶餐。價錢好貼地地平一大截。😀 豬扒幾大塊,但望落同食落都有啲乾。其實覺得豬扒可以同意粉撈埋嚟煮咁樣會濕潤啲
蒜香番茄豬扒意粉

香草忌廉雞扒長通粉套餐
  • 香草忌廉雞扒意粉
2018-07-25 752 瀏覽
久不久都會來Amour Cafe 午餐,由我第一次來,已經覺得老闆樣貌,很像以前無缐電視嘅處境劇目-香港85的茂叔,他有一份親切,他做的西餐好味得嚟好有港式風味,店內沒有什麼華麗的裝修,但就是食出那平民的味道,每每看吸引你再度歸來。他們的是日餐湯會用膠茶杯送上,意粉即叫即炒,還有那甜品焦糖布甸🍮和芝士餅都做得很出色,配上那即磨咖啡☕️,以佐敦這個旺區嚟講,$70有找的一個午餐,相當合理價。如果你想預訂一個芝士蛋糕外賣,都只是$108,真是相當超值,值得推介
他有一份親切,
每每看吸引你再度歸來。

2018-06-30 800 瀏覽
放工之日常,就係要解決午餐嘅糧食危機。返工咁攰,除咗想搵個地方食下野,都想搵個地方坐低飲杯咖啡,提下神。普通茶餐廳嘅咖啡已經滿足唔到我,但你又冇理由係Starbucks飲咗咖啡先,因為你未食午飯. 如果你都有呢一種矛盾,去我而家講既呢間就解決了問題. 講得呢度可以飲咖啡,當然唔係普通嘅即沖咖啡。據聞佢有部咖啡幾去整咖啡嘅, 而且你可以選擇普通嘅flat white ,Cappuccino 同 cafe latte.雖然我唔識品評咖啡嘅味道,但以一般人去飲都覺得唔錯的。佢呢個係豬扒長通粉,亦都可以改造意粉。豬扒未到正常,煎得幾香。易啲番茄汁又唔算太鹹或太酸,小小偏向甜,小編幾鐘意呀。30幾蚊可以飲到杯咖啡,同食到個晏晝算係一個幾抵嘅選擇。

30幾蚊可以飲到杯咖啡,同食到個晏晝算係一個幾抵嘅選擇。
2018-05-19 1143 瀏覽
如果唔係朋友帶黎食飯,都唔會發現到呢間隱世餐廳!由於外面搭棚關係入口變得更隱蔽。雖然過左午飯時間,但都要等一陣先有位坐。雜菜湯並唔係普通餐廳嘅紅湯,相對清甜同唔會好重胡椒粉味(重點多湯渣,like!)今次叫左米蘭雞扒芝士長通粉芝士味濃而且忌廉滲入哂長通粉內*呢個都係我西餐鐘意叫長通粉嘅原因但份量太大,食到後期有種好濟嘅感覺雞扒有麵包糠包住 + 炸過肉未算乾身,仍有肉汁,但炸完嘅脆身表皮令到整體口感好乾*個人都係比較喜歡煎嘅甜品叫左吉士蛋,係布甸黎唔太甜同有蛋味,可惜太飽食唔哂

雖然過左午飯時間,但都要等一陣先有位坐。

今次叫左米蘭雞扒芝士長通粉
芝士味濃而且忌廉滲入哂長通粉內
*呢個都係我西餐鐘意叫長通粉嘅原因

但份量太大,食到後期有種好濟嘅感覺

雞扒有麵包糠包住 + 炸過
肉未算乾身,仍有肉汁,但炸完嘅脆身表皮令到整體口感好乾
*個人都係比較喜歡煎嘅

甜品叫左吉士蛋,係布甸黎
唔太甜同有蛋味,可惜太飽食唔哂

雜菜湯
米蘭雞扒芝士長通粉
2018-05-18
5 分鐘 (堂食)
2018-04-24 944 瀏覽
同朋友黎食晚餐第一次黎!一定會再黎!唔起眼唔似cafe的cafe裝修唔係好靚 但食物先係重點!😍係食意粉既!有多款意粉揀!蕃茄蘑菇雞肉意粉熱辣辣!好味道👍🏻👍🏻👍🏻有雜菜湯 用杯裝既👍🏻吉士蛋 似布甸 好味!芝士蛋糕 都好味平均$6x 又有湯飲又有甜品又有野飲仲要係好食!十分滿意😋
同朋友黎食晚餐
第一次黎!一定會再黎!
唔起眼唔似cafe的cafe
裝修唔係好靚 但食物先係重點!😍
係食意粉既!有多款意粉揀!
蕃茄蘑菇雞肉意粉
熱辣辣!好味道👍🏻👍🏻👍🏻

有雜菜湯 用杯裝既👍🏻

吉士蛋 似布甸 好味!
芝士蛋糕 都好味

平均$6x 又有湯飲又有甜品又有野飲
仲要係好食!十分滿意😋
2018-04-19 791 瀏覽
第1次食呢間cafe應該係2年前,自此之後就差唔多個個星期都有黎visit,然後次次都係叫呢個米蘭xx配長通粉(黎得多就會知呢間小店既服務極好,基本上佢做到既要求佢都會做比你!所以我先可以次次都食到米蘭x長通粉!)其實我都無喺其他地方見過呢個「米蘭雞/豬扒」既做法,簡單介紹佢就係炸扒!但係你唔會食到任何多餘既炸粉,佢地亦都係即叫即炸新鮮熱辣大大塊上比你,我自己覺得2個人分都好夠。除咗雜菜湯、主菜同埋飲品,佢仲會有個甜品!甜品又係日日新鮮日日不同~芝士餅同吉士旦就日日有既,另外就要睇老闆心情做咗啲咩特別版啦。每1次黎我最期待就係食佢呢個芒果芝士餅(如果有)!你要知道真係好好食!本身唔食芝士既我都好鐘意,因為食落其實係好似布din咁既口感,我同朋友鐘意到久唔久會成個訂返屋企添架!!!

除咗雜菜湯、主菜同埋飲品,佢仲會有個甜品甜品又係日日新鮮日日不同~芝士餅同吉士旦就日日有既,另外就要睇老闆心情做咗啲咩特別版啦。每1次黎我最期待就係食佢呢個芒果芝士餅(如果有)!你要知道真係好好食!本身唔食芝士既我都好鐘意,因為食落其實係好似布din咁既口感,我同朋友鐘意到久唔久會成個訂返屋企添架!!!

2018-04-17
2018-03-09 1392 瀏覽
呢排好鍾意食意粉,從友人口中得知呢間鋪頭平靚正,所以放工後決定到此一試。晚上有幾個套餐set選擇,包餐湯,意粉,甜品和餐飲。是日餐單係雜菜湯,用杯上,有點奇怪叫了一個香草忌廉豬扒意粉醬汁足夠,意粉硬度適中,有菜豬扒味道普通。另外,叫了一個奶油磨菇鴨胸肉意粉。其實都好好食,不過個人覺得香草忌廉豬扒意粉好食d甜品芝士餅不會太*漏*,自己食哂成件都無問題,吉士蛋就好滑總括黎講,雖然店鋪環境好普通,但食物質素,價錢,值得一去

晚上有幾個套餐set選擇,包餐湯,意粉,甜品和餐飲。

是日餐單係雜菜湯,用杯上,有點奇怪

叫了一個香草忌廉豬扒意粉
醬汁足夠,意粉硬度適中,有菜
豬扒味道普通。

甜品

芝士餅不會太*漏*,自己食哂成件都無問題,吉士蛋就好滑

總括黎講,雖然店鋪環境好普通,但食物質素
,價錢
,值得一去