2024-05-05 22 瀏覽
我朋友話唔中意食印度野,因為的色全部都係黃色或者啡色,影相唔靚,我即刻介紹左呢一間,睇下佢有冇改觀。其實我邊度有咁叻吖,喺公司嘅一個印度同事同我講喺香港食咖哩佢一般都黎哩度,我又成日跟佢黎,先至有得扮下專家。🍖我地一下子就叫左三種雞料理,薄荷烤雞,鐵板烤雞喺好常見既做法,烤焗時間做得適合,就可以鎖住肉汁,做到juicy嫩滑又有彈性。今次第一次試加上薄荷同埋綠辣椒,配合左洋蔥,蕃茄仔同紅蘿蔔等等,食落更加清新,一塊接一塊。第二樣係chicken lollypop,做法應該係半炸焗。雞腿特登露出骨頭部份,方便拎上手食用。佢嘅皮相當酥脆,如果論肉汁程度,佢比薄荷烤雞更加爆汁,咁當然係因為個皮炸過既關係,但係絕對唔會過油,恰到好處。最後就係黃油雞masala,食印度野當然要有咖哩先岩啦,哩嗰雞相對切得細粒,咁就可以令你充分享受咖哩美味,哩嗰咖哩辣度岩岩好,可能加左乳酪,又夾雜左啲酸甜口味,特別醒胃,配合naan去食,味道好好。🍖個Naan做到鬆軟而又香脆,特別係哩個加入左蔬菜既小切粒,更加有口感。但因為佢油份相對重d,配合上面既masala 就岩岩好。另外我地其實又點左一個,薯仔椰菜花咖哩,薯

🍖個Naan做到鬆軟而又香脆,特別係哩個加入左蔬菜既小切粒,更加有口感。但因為佢油份相對重d,配合上面既masala 就岩岩好。另外我地其實又點左一個,薯仔椰菜花咖哩,薯仔軟綿綿,椰菜花融入咖喱入邊,質地更加豐盈,而且蔬菜拌蔬菜包,感覺呢一餐印度菜特別健康。

🍖最後當然唔可以唔介紹butter dosa,我特登放左我嘅手臂同佢比對,知佢咩料啦!又薄又脆,啖啖焦香牛油香,唔好話我地,隔離台兩個女仔都食晒!

🍺✨️最後飲翻個傳統lassi。溫和又健康,而且仲配合今次嘅主題,令成餐更加色彩繽紛。

印度菜🇮🇳對於我們這一家真係會經常幫襯,因為印度人重口味,佢哋好鍾意食返自己本土印度野,今次介紹俾大家嘅呢間印度餐廳已經開咗好耐,我哋好幾年前已經開始幫襯,呀囡5歲時向呢度搞過次生日會,今年佢都11歲了🤭我最欣賞Anjappar 既係佢地嘅Mango Lassi,非常足料正宗,重芒果味,絕對冇用水溝稀成份,真正結身芒果🇮🇳乳酪奶昔。💚 MANGO LASSI 芒果印度奶昔 $40前菜💚CHICKEN TIKKA $140呢款印度式烤雞,我家小朋友最愛,經炭烤過後雞肉充滿印度香料嘅同時保留咗肉汁,一啖咬落非常Juicy,加埋啲雜菜食,正正正。💚Mutton Sukka Varuval $140印度香料同羊一起煮好夾,因為我食過好多款菜式都好好味,呢款都唔例外,喜歡食羊既一定要試吓,食落有羊味但又唔會太蘇,炒出嚟帶點辣,非常惹味。💚ANJAPPAR CHICKEN DRY MASALA $120呢款無骨雞肉咖喱,汁底正宗不太辣,唯獨雞肉份量偏小,不過汁底用嚟點烤餅好味。💚PANEER BUTTER MASALA $99素食人士推介,印度芝士新鮮,又係用黎點烤餅一流。💚GARLIC NAAN

💚 MANGO LASSI 芒果印度奶昔 $40

前菜
💚CHICKEN TIKKA $140

💚Mutton Sukka Varuval $140

💚PANEER BUTTER MASALA $99
素食人士推介,印度芝士新鮮,又係用黎點烤餅一流。

💚GARLIC NAAN 印度大蒜烤餅 $40
蒜味好香好好食,新鮮熱辣出爐,大大塊,仲有d香菜同埋蔥油係上面,大家記得要趁熱食。

💚PAROTTO 分层面包 $35
Parotto 其實就係大家係超市買到既薄餅,不過當然新鮮出爐嘅好味好多。大家要試吓,呢個包食落有香酥牛油味,配上濃味既咖哩好味。

大大力推👍🏾

推介指數:8.5/10
2024-05-03 27 瀏覽
重申一次呢間餐廳乃全自費, 沒有任何用餐優惠 希望再次通過openrice審批! 🌼 Mango Lassi ($40)充滿芒果香真材實料,甜得嚟帶少少乳酪嘅酸,超級好飲👍🏼🌼 Chicken Lolly Pop($80)外表炸到香脆,棒棒雞腿有預先以香料、紅辣椒醃過,辣得過癮🤭雞肉就算炸完都系嫩滑Juicy的!記得蘸埋佢個蒜蓉醬,酸酸甜甜幾開胃🌼 Chicken Tikka ($108)由乳酪、香料同香草醃制的雞塊有四大件🥘配以各種雜菜。雞件沾滿辣醬,睇落紅卜卜,但入口辣度都系一般。同行朋友唔食辣都表示接受到👌🏼鐵板上嘅好處系菜式keep住熱辣辣,連帶炒雜菜都好有鑊氣。🌼 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 ($40)另外叫咗烤餅蘸咖哩食四大塊烤餅香噴噴,充滿蒜香同牛油香;而且煙煙韌韌,齋食都已經好滋味🌼 Butter Chicken Masala($120)黃油雞咖哩醬混有奶油同蕃茄醬,creamy之余味道唔會好辣,雞件已經去骨,keep到嫩滑🌼 Palak Paneer($90)鋪頭都另設多款素食菜。其中呢款印式芝士菠菜系將菠菜打成蓉,製成咖哩醬,配料有粒粒芝士,有咬口之餘唔膩

🌼 Mango Lassi ($40)
充滿芒果香真材實料,甜得嚟帶少少乳酪嘅酸,超級好飲👍🏼
🌼 Chicken Lolly Pop($80)
🌼 Chicken Tikka ($108)
鐵板上嘅好處系菜式keep住熱辣辣,連帶炒雜菜都好有鑊氣。
🌼 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 ($40)
另外叫咗烤餅蘸咖哩食
🌼 Butter Chicken Masala($120)
🌼 Palak Paneer($90)
鋪頭都另設多款素食菜。其中呢款印式芝士菠菜系將菠菜打成蓉,製成咖哩醬,配料有粒粒芝士,有咬口之餘唔膩,有驚喜🤭
🌼Butter Dosa 牛油薄煎餅($80)
打卡able嘅巨大薄脆📸
薄餅有一張枱咁長,唔好睇佢薄如紙,以為食脆片,其實食落都煙韌同埋充滿牛油香!
有四款醬,可以一路搣、一路蘸唔同嘅醬嚟食
2024-05-03 29 瀏覽
香港是世界美食聚集地,這間餐廳位於繁華的尖沙咀,主打印度特色菜式,於是假期晚上同家人嘗一下不同的風味!雞肉棒棒糖每一個雞腿都炸的很鮮紅,像一個個紅色的大棒棒糖,令人垂涎欲滴!外面的皮酥脆,裡面的肉鮮嫩多汁!再加上幾片黃色檸檬,滴點檸檬汁,蘸點辣椒醬,又香又辣,就連小朋友都忍不住吃了好幾個BAMBOO BIRIYANI印度竹筒飯一上枱,店員從竹筒中倒出熱騰騰的橙色米飯和雞蛋🥚。米飯混合了肉桂、八角和洋蔥,仲有羊肉!真是好有儀式感又有驚喜!牛油薄煎餅特別大份,煎餅卷起來有一張枱甘長,質地輕盈,口感柔軟,還配了四種紅黃青白醬,不同的味道,中意麼也口味就沾哪種醬,真是味道佳!黃油雞咖喱鮮豔的番茄黃油醬汁中,浸泡著鮮嫩的去骨雞肉塊。入口雞肉口感軟嫩,散發著濃郁的番茄味,葫蘆巴葉的獨特香氣在口中蔓延,美味可口!芒果印度奶昔每一口都充滿了濃郁的芒果香氣,奶昔的質地絲滑細膩,入口時帶來一股冰涼的清爽感,讓人感受到夏日的涼意,如此誘人,讓人難以抗拒!
雞肉棒棒糖

BAMBOO BIRIYANI

黃油雞咖喱

芒果印度奶昔

2024-05-02 26 瀏覽
這間印度特色餐廳寬敞明亮,菜式份量大,好適合家人朋友聚餐!雞肉大蒜烤肉串大大塊鮮嫩的雞肉經過蒜泥醃製後再烤製,融合了洋蔥的甜味與大蒜的香氣,又嫩又香,兼具燒烤香味!仲有清爽可口的黃瓜、胡蘿蔔、白菜和番茄。芒果印度奶昔芒果的甜美和奶昔的絲滑完美融合,口感豐富多樣,既有芒果香甜口感,又有冰淇淋的絲滑質地,每一口都讓人陶醉其中!牛油薄煎餅薄而鬆軟的餅皮卷成一長筒,經過精心烘烤而成,真的很薄很香脆,散發著牛油的香氣,味道濃郁而滋味,又不會過於油膩!起司烤餅烤餅比較柔軟,既有芝士奶香味又有烘烤香!
這間印度特色餐廳寬敞明亮,菜式份量大,好適合家人朋友聚餐!

雞肉大蒜烤肉串

芒果印度奶昔

起司烤餅
烤餅比較柔軟,既有芝士奶香味又有烘烤香!
Anjappar由1964年開業至今 已經喺全球超過17個國家有分店餐廳環境好寬敞 裝修富印度色彩食客同樣多數都係印度藉人士 一定都好正宗😌🧅 Onion Pakoda 洋蔥圈 ($70)洋蔥條加上印度藏茴香Ajwain同其他香料一齊炸食落香脆 香料味都幾重 唔錯😆仲可以蘸薄荷醬黎食🐔Chicken Garlic Kebab 雞肉大蒜烤肉串 ($140)雞肉應該係串起黎烤完再放喺鐵板上面以蒜泥醃製嘅雞肉大大舊 好入味😋伴碟嘅蔬菜就略為遜色呢款菜同樣都可以蘸薄荷醬黎食🧈 Butter Dosa 牛油薄煎餅 ($80)一上菜真係忍唔住“哇”左一聲😯煎餅真係長達一米 啱哂打卡口感方面 煎餅表面薄脆 內裏有少少煙韌而且每啖有好香嘅牛油味😉仲可以配撘4款唔同嘅醬料黎食必點!👍🏻🍛 Butter Chicken Masala 黃油雞咖哩 ($120)醬汁以蕃茄、奶油、葫蘆巴葉製作Creamy又濃郁 好好味!😋🍛 Mixed Veg Curry 雜菜咖哩 ($80)咖哩同樣以蕃茄同葫蘆巴葉製作不過主角就變左做雜菜同芝士粒我個人就比較喜歡Butter Chicken Masala🤭🫓 Garlic N
餐廳環境好寬敞 裝修富印度色彩
食客同樣多數都係印度藉人士 一定都好正宗😌

🧅 Onion Pakoda 洋蔥圈 ($70)
洋蔥條加上印度藏茴香Ajwain同其他香料一齊炸

伴碟嘅蔬菜就略為遜色
呢款菜同樣都可以蘸薄荷醬黎食

Chicken Garlic Kebab

Chicken Garlic Kebab

🧈 Butter Dosa 牛油薄煎餅 ($80)
一上菜真係忍唔住“哇”左一聲😯
煎餅真係長達一米 啱哂打卡
口感方面 煎餅表面薄脆 內裏有少少煙韌
而且每啖有好香嘅牛油味😉
仲可以配撘4款唔同嘅醬料黎食
必點!👍🏻

Butter Dosa

醬汁以蕃茄、奶油、葫蘆巴葉製作
Creamy又濃郁 好好味!😋

Butter Chicken Masala, Mixed Veg Curry, Garlic Naan

Butter Chicken Masala

🍛 Mixed Veg Curry 雜菜咖哩 ($80)
咖哩同樣以蕃茄同葫蘆巴葉製作
不過主角就變左做雜菜同芝士粒

🫓 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 ($40)
烤餅大大塊 空氣感十足
塗滿左蒜蓉 十分香!😍
不過就略嫌油左少少
配撘咖哩或者masala食一流!☺️

🥤 Mango Lassi 芒果印度奶昔 ($40)
奶昔口感順滑 味道濃郁

• MixedVegCurry
  • ButterChickenMasala
  • ButterDosa
  • OnionPakoda
💭上星期黎尖沙嘴食完印度嘢,發覺同一幢嘢下層已經有多一間同樣食印度菜嘅餐廳😂同朋友決定咗搵日試埋呢間😍見好多印度人黎食,食物質素真係幾好👍🏻幾適合一班朋友嚟食─═★:;*─═☆:;*─═★:;*─═☆:;*─═★:;*🔸Chicken tikka 薄荷雞塊呢個係用鐵板熱辣辣咁上,雞肉冇骨又滑,洋蔥炒到好香,配薄荷醬食感覺較清新咁油膩🔸Chicken lolly pop 雞肉棒棒糖香料醃得好入味,外皮香脆,雞肉鎖住肉汁🍗🔸Butter Dasa絕對係餐廳招牌菜⭐️一上枱係嚇親我,係好長好巨型嘅薄餅,同隻手一樣咁長🤣薄餅好薄,外層香脆,內裏有小小煙靭,而且充滿牛油嘅鹹香味,仲可以配唔同嘅醬汁🥣好好食✨係必點🙌🏻🔸Butter NaanNaan係我食印度菜必食嘅嘢🫓有4大塊,好香蒜味,質感鬆軟,就咁食唔點汁都夠曬味,點咖喱食都一樣咁正😋👍🏻🔸Butter Chicken Masala印度菜嘅奶油雞係常見嘅菜式之一✨印度香料、蕃茄同奶油烹調,非常creamy同惹味!🔸Aloo Gobi Masala而呢一款就用咗花椰菜同薯仔加辣椒粉同黃薑粉烹調✨點nann都係幾夾,但留意返都係有啲辣㗎🫣🔸Bam

🔸Chicken tikka 薄荷雞塊

🔸Chicken lolly pop 雞肉棒棒糖
香料醃得好入味,外皮香脆,雞肉鎖住肉汁🍗

🔸Butter Dasa

🔸Butter Naan

🔸Butter Chicken Masala
印度菜嘅奶油雞係常見嘅菜式之一✨
印度香料、蕃茄同奶油烹調,非常creamy同惹味!

🔸Aloo Gobi Masala

🔸Bamboo Biriyani
店員嚟到嘅時候就將竹筒們啲飯出嚟
炒飯加入咗好多唔同嘅香料炒埋一齊,味道好均勻✨
羊肉唔羶,肉質幾嫩,唔肥膩🐑

🔸Mango Lassi
芒果奶昔大家都唔會陌生🙌🏻芒果味好濃,襯曬乳酪酸酸甜甜,好飲!

跨越半世紀老字號‼️正宗印度餐廳🇮🇳全球77間分店🌍🔥好多印度人都去食!#sdm尖沙咀 #sdm佐敦 #sdm小店 #sdm印度菜💎 Chicken tikka 脆皮雞腿紅辣椒烤雞$140值得一試‼️(😋:8/10)👍🏻:呢個烤雞味道幾特別👅係印度香料加印度酸奶加香草醃製嘅雞肉🍗所以個味道都幾濃👎🏿:。💎 Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒糖 $80必試💯💯(😋:8.8/10)👍🏻:呢個差唔多係每枱必點!每嚿雞髀都可以好似波板糖🍭咁拎住食,又方便又好食🤤氹小朋友👧🏻👦🏻(小編作為大朋友都表示巧開心🥳)呢個雞燒完都依然keep到juicy 🍗仲可以好似m記咁配甜酸醬👎🏿:。💎 Butter Dosa 牛油薄煎餅$80必試💯💯(😋:8.5/10)👍🏻:打卡必點📸超級長🤣好似話真係有一米!去咁多間印度餐廳都未見過,好特別🥳🥳🥳同埋整得好薄,真係好脆,有少少似食薯片咁🤩不過!真係最好有3-4個人一齊share😂👎🏿:嗰三個醬就我個人麻麻地💎 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40 必試💯💯(😋:8/10)👍🏻:足料嘅大蒜烤餅😍😍一上枱就超級香蒜茸味🧄大大塊,空氣感十足🫓每啖都有蒜茸

#sdm尖沙咀 #sdm佐敦 #sdm小店 #sdm印度菜

💎 Chicken tikka 脆皮雞腿紅辣椒烤雞$140
值得一試‼️(😋:8/10)

💎 Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒糖 $80
必試💯💯(😋:8.8/10)

💎 Butter Dosa 牛油薄煎餅$80
必試💯💯(😋:8.5/10)
👎🏿:嗰三個醬就我個人麻麻地

💎 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40
必試💯💯(😋:8/10)

💎 Palak paneer 印式芝士菠菜$90
可以一試✅(😋:7.7/10)
👍🏻:綠色嗰碗,純素🌱Paneer即係是印度芝士🫕係一種就算加熱咗都唔會用嘅芝士,所以食嘅時候依然會係一嚿嚿咁🧀🧀加埋新鮮菠菜、洋蔥、印度香料同香草做成嘅醬汁🧅🥬

💎 Chicken kurma 雞庫馬爾 $120
可以一試✅(😋:7.5/10)
👍🏻:黃色嗰碗,本身以為係咖哩味會好濃🥘但原來係印度咖哩裡面kurma算係最溫和嘅一款,主要係其他印度香料味,雞肉入面就大約有4件🍗
👎🏿:。

💎 Mutton sukka varuval 山羊肉 $140
正正常常⭕️(😋:7/10)
👍🏻:羊肉炒印度香料🌶️加埋少少辣椒,感覺有少少似手撕雞咁一絲絲嘅羊肉,冇咁有口感
👎🏿:這個賣相🤭🤭唔知點解同其他差咁遠😂

💎 Mango lassi 芒果印度奶昔 $40
必試💯💯(😋:8.3/10)
👍🏻:好香濃嘅芒果味🥭比起出面嘅奶昔會再結身少少
👎🏿:。

㊙️呢間餐廳在印度已經超過60年❤️‍🔥係全球17個國家都有分店。餐廳裝修風格充滿印度特色🇮🇳侍應廚師都係正宗的印度人,非常傳統🤭🤭

環境:8/10
服務:8/10
價錢:人均約$200
性價比:8/10

📍 Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #尖沙咀 黃店 #尖沙咀cafe #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #佐敦 #佐敦美食 #佐敦好去處 #anjappar #anjapparchettinad #anjapparchettinadrestaurant #anjapparhk
  • Butter Dosa
  • Mango Lassi
  • Chicken Lolly Pop
  • Garlic  naan
走進印度國度,平時好少食印度餐廳,朋友想轉下口味,於是乎搵到呢間食完有驚喜的餐廳,好多印度人都一齊食,氣氛唔錯~餐廳環境寬敞,牆壁帶有印度色彩,用上colourful 嘅畫1. Chicken’65 🐔 (雞65)脆炸雞塊🤩🤩用竹筒容器裝住好多件雞件,屬必點項目外層炸得夠乾身,內層嫩滑,記得食時吱少少檸檬汁,點埋甜酸汁就更惹味2.Fish Tikka 香草魚塊熱辣辣鐵板上枱,大大塊魚扒切件上,內有勁多黃椒,洋蔥,生葉絲,車厘茄,另有一個印度香料薄荷醬,味道清新可口,帶點田園味道3. 牛油薄煎餅Size 勁巨型,跟一隻手臂差唔多,配有4種醬,包括椰子乳酪🥥,青色係印度薄荷醬,蕃茄醬,咖喱辣醬,個人喜歡椰子醬味道清新又唔漏,煎餅可以用手撕開黎食,好薄微脆,食落帶咸味4. Garlic naan 印度蔥油薄餅厚身煙韌type,有蔥有蒜,好香牛油味,係偏油少少,應該係印度style 😂另叫左2款香料味濃嘅dishes 黎點薄餅,係好配的❇️Butter Chicken Masala黃油雞咖喱無骨雞件用蕃茄,奶油,黃油醬去煮,帶香辣,食到咖喱香辣味,蕃茄甜味,幾開胃❇️Mutton Kurma羊肉棗

1. Chicken’65 🐔 (雞65)脆炸雞塊🤩🤩
用竹筒容器裝住好多件雞件,屬必點項目

2.Fish Tikka 香草魚塊

3. 牛油薄煎餅

4. Garlic naan 印度蔥油薄餅
另叫左2款香料味濃嘅dishes 黎點薄餅,係好配的
❇️Butter Chicken Masala黃油雞咖喱
❇️Mutton Kurma羊肉棗
好多香料,椰香味重,個汁比較杰身,羊肉塊煮得好腍好入味

飲品
Mango Lassi 芒果印度奶昔
質感綿滑,有濃郁嘅芒果乳酪味,Lassi 係印度傳統嘅飲品,亦可以為印度重口味餸菜解膩,值得一試~
2024-04-04
  • Butter chicken masala
  • Mango Lassi
  • Chicken 65
2024-04-12 1842 瀏覽
今日同媽咪嚟尖沙咀行街 順便搵咗間印度菜🇮🇳同佢一齊試下~萬事昌廣場呢度其實有2間印度餐廳3樓係素食印度菜 2樓係素食同葷食兼備嘅印食餐廳前者我早前已同朋友到訪 今次就同媽媽試另一間🤤呢度環境走典雅印度風裝修 以紅色為主調並設有窗邊位置 對住陽光食嘢更開心🤣CHICKEN LOLLY POP 雞肉棒棒糖($80)我覺得呢道菜非常之啱香港人口味😍香港人超級鍾意食炸雞 鍾意到漢堡連續快餐店都要推出炸雞而呢款紅噹噹嘅炸雞以紅辣椒瑪莎拉調味賣相吸引 外表炸得香脆可口 肉質鮮嫩叫人難以抗拒PUDHINA MURGH TIKKA 薄荷雞塊($140)睇menu已經覺得綠色嘅雞肉好特別🤣就嗌嚟試下雞肉以薄荷同青椒醃製而成 加上蔬菜以鐵扒上碟 油香十足雞肉夠大件 會食到淡淡薄荷味BUTTER DOSA 牛油薄煎餅($80)呢個超大塊超級長嘅煎餅絕對滿足到現今香港人嘅打卡慾望🤣不過我就驚食唔食得晒多啲😂薄煎餅炸得香脆 食落焦香味、鹹香十足配上椰子醬、番茄醬、薄荷醬以及一款好似係印度咖哩蔬菜醬有4款醬 就唔怕會食到悶 混醬又得 點食都得🤣最後真係食唔晒 要打包拎走😂BUTTER CHICKEN MASAL
今日同媽咪嚟尖沙咀行街
順便搵咗間印度菜🇮🇳同佢一齊試下~
萬事昌廣場呢度其實有2間印度餐廳
3樓係素食印度菜 2樓係素食同葷食兼備嘅印食餐廳
前者我早前已同朋友到訪 今次就同媽媽試另一間🤤

呢度環境走典雅印度風裝修 以紅色為主調
並設有窗邊位置 對住陽光食嘢更開心🤣

CHICKEN LOLLY POP 雞肉棒棒糖($80)

我覺得呢道菜非常之啱香港人口味😍

睇menu已經覺得綠色嘅雞肉好特別🤣就嗌嚟試下
雞肉以薄荷同青椒醃製而成
加上蔬菜以鐵扒上碟 油香十足
雞肉夠大件 會食到淡淡薄荷味

BUTTER DOSA 牛油薄煎餅($80)

呢個超大塊超級長嘅煎餅
絕對滿足到現今香港人嘅打卡慾望🤣
不過我就驚食唔食得晒多啲😂

薄煎餅炸得香脆 食落焦香味、鹹香十足
配上椰子醬、番茄醬、薄荷醬以及
一款好似係印度咖哩蔬菜醬
有4款醬 就唔怕會食到悶 混醬又得 點食都得🤣
最後真係食唔晒 要打包拎走😂

BUTTER CHICKEN MASALA 黃油雞咖哩($120)

無骨雞肉配上番茄、奶油和葫蘆巴葉黃油醬
雞肉肉質非常嫩滑 黃油醬酸甜開胃🤤

MUTTON KURMA 羊肉棗($140)

我好鍾意呢款羊肉咖喱嘅醬汁😍
充滿奶油香 送飯或送NAAN都一流

GARLIC NAAN 印度大蒜烤餅($40)

食印度咖哩當然要配NAAN先夠地道
大蒜烤餅蒜香十足 略嫌餅面油咗少少🤏🏻

🍹ROSE MILK 玫瑰牛奶($35)

飲品呈粉紅色 非常有少女心🤣
不過飲落甜咗少少 如果叫走甜或少甜應該會好啲

☕MASALA TEA 馬薩拉茶($35)

雖然比想像中細杯咗啲 但飲落又幾好飲喎
有奶味之餘亦不失茶味 飲完想encore🤣
2024-04-11
  • MASALA TEA
  • CHICKEN LOLLY POP
2024-04-10 99 瀏覽
我哋今次嚟到尖沙咀試下特色異國菜🍴。我哋就揀咗一間幾有人氣嘅印度菜餐廳🇮🇳,裏面華人、白人、印度人顧客都有🙌🏻。同埋都有特色打卡菜式,我哋就一於試下啦😝!.🍗Chicken Lollipop 雞肉棒棒糖($80)我哋最推薦呢款💕!香料醃製嘅味道好香,而且調味適中,好啱口味😋。而且紅色嘅醬料好有特色,而且炸得好酥脆,點埋甜甜酸酸嘅醬好味😆。.🐟Fish Tikka 魚($180)裏面係一大塊魚扒🫦,食落去每一啖都係滿滿嘅魚肉。醬料就係好有印度特色嘅豐富香料味道🌿,亦都有加一啲酸奶乳酪調味。.🐔Butter chicken masala 黃油雞咖哩($120)呢款調味方法係印度好常見嘅味道,而且因為冇咁辣🤩,即使係香港人都容易接受。甜甜香香嘅味道💕,啱晒夾埋印度薄餅一齊食。.🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)另一款好有印度特色嘅菜式。將菠菜打成蓉狀🥬,然後配埋唔同香料,呢款就辣啲、惹味啲💥。裏面亦都有印度菜常見嘅茅屋芝士🧀,切成細粒,好易入口,唔會過膩。.🧄Garlic naan 印度大蒜烤餅($40)整得幾好,食落有煎香咗嘅脆口感覺🍳,同時間上面嘅蒜油好香。味道同埋口感
🍗Chicken Lollipop 雞肉棒棒糖($80)
🐟Fish Tikka 魚($180)
🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)
🧄Garlic naan 印度大蒜烤餅($40)
整得幾好,食落有煎香咗嘅脆口感覺🍳,同時間上面嘅蒜油好香。味道同埋口感都比起普遍印度餐廳有特色🌟,好啱配唔同嘅咖喱食。
🫓Butter dosa 牛油薄煎餅($80)
呢款絕對係打卡之選📸,勁大份,仲長過一隻手臂。食落有牛油同埋烘焙嘅甜香味🧈,而且脆卜卜,口感特別。仲可以配幾款唔同味道嘅醬汁㖭🥞。
🥭Mango lassi 芒果印度奶昔($40)
印度菜唔少得嘅梗係芒果奶昔😋。呢度奶昔嘅調味同樣係中亞風格🍰,甜味比較重,不過同時間奶香同埋芒果味都好出。
2024-04-07
午餐
2024-04-08 33 瀏覽
印度料理第二擊,再次來到尖沙咀挑戰我的味蕾。店鋪整潔,沒有華麗裝修,菜式美味好看,是實力至上的餐廳。🔸Mango Lassi 芒果印度奶昔 ($40) 芒果和印度乳酪混合的特式飲料,口味偏甜,像奶昔一般🔸Mutton Biryani 羊肉印度香米 ($120)羊肉炒飯,必點。羊肉軟冧入味,好好食,非常極之豐富多樣的香料烹製。齒頰留香,全全俾呢個飯俘虜左。 🔸Butter Dosa 牛油薄煎餅 ($80) 幾乎每枱都會點,香脆又軟熟,一片好大的煎餅。 用手撕成小塊,沾著盤子附上的4款醬汁同吃。🔸Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊 ($140) 無論是色彩及或味道,相當吸引的一道菜。鐵板上綠色醃製的雞塊,一試難忘,驚歎我的味蕾。附上青色辣味醬汁,沾著吃相當惹味醒神。🔸Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒糖 ($80) 以香料充分醃製, 紅噹噹的雞下腿,~相當吸引眼頭,上桌時已經流口水~。炸雞趁熱食,香脆可口,無論是單純擠上新鮮檸檬汁 ,或者蘸上酸甜醬汁,是10分美味。🔸Cheese Naan 起司烤餅 ($40) 餅底香脆,餅面煙韌,中央夾層加入了芝士。三重口感,

🔸Mango Lassi 芒果印度奶昔 ($40)
芒果和印度乳酪混合的特式飲料,口味偏甜,像奶昔一般

🔸Mutton Biryani 羊肉印度香米 ($120)

🔸Butter Dosa 牛油薄煎餅 ($80)

🔸Cheese Naan 起司烤餅 ($40)
餅底香脆,餅面煙韌,中央夾層加入了芝士。三重口感,配咖喱食味道最夾。

咖哩。一款肉類,一款素食

🔸Butter Chicken Masala 印度黃油雞咖哩 ($120)
經典的印度菜式,幾乎是每個吃印度料理的人,必點的項目。連雞肉內裡一絲絲都充分醃製,橙紅橙紅色的,無骨雞肉 搭上順滑的咖喱,有蕃茄的甜味又有奶油的濃郁,啖啖滋味。

🔸ALOO GOBI Masala 椰菜花薯仔咖喱 ($80)
椰菜花薯仔切成小塊,與綜合香料同煮,喜出望外既好味。推薦!

店員英文流利,同時 菜單上也印有中文字及菜式註解。點餐非常順利,完全無需擔心語言的隔閡。
  • 牛油薄煎餅
1K
👧🏻😋👅🍽✨尖沙咀印度菜性價比超高☺️-Anjappar Chettinad Indian Restaurant🇭🇰 尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖 🇭🇰-🇮🇳 長假期去食, 見大多數都係大枱起碼10人, 觀察所見印度大家族多數一人一碟, 而香港人一班friend多數share食🇮🇳 位置闊落冷氣夠, 仲有私人廂房, 重要係餐點選擇超多, 除左咖喱仲有多款鐵板, 唔同既印度薄餅/麵包, 素食同肉食都好多選擇-🍤Appetizers💯Onion Oakoda $70 印式同平時食既洋蔥圈好唔同, 洋蔥一條條而非一圈圈冇咁juicy但酥脆好多, 粉漿用左印度香料調味, 再點chuteny食好開胃💯Chicken Lolly Pop $80 必點! 用醃左既雞肉漿包返住雞鎚骨, 外脆入軟勁多汁仲好入味-🍲 Curry ✨Butter Chicken Masala $120 少少香辣但牛油同香料甜味都好出, 好開胃, 雞肉大大件啖啖肉但好鬼滑!✨Mutton Kurma $140 帶骨羊腩超級腍! 個汁比較稀配naan食唔夠掛汁, 但就咁食都好ok, 帶yogurt奶香味✨Pal
👧🏻😋👅🍽✨

Onion Oakoda
Chicken Lolly Pop

🍲
Curry
✨Palak Paneer $90 菠菜芝士香甜帶辣, 芝士粒較挺身, 掛上濃濃菠菜汁完全唔輸俾肉類

🫓
Bread
💯Butter Dosa $80 大大碌煎餅捲起脆脆的好香牛油味, 配上四款醬汁各有風味, 濃淡都有可按口味蘸汁, 再唔係點咖喱汁又得!
💯Garlic Naan $40 重蒜油好香濃, 就咁食已帶鹹香, 點咖喱更有風味, Naan好鬆軟

🍹
Drink
✨Mango Lassi $40 酸酸甜甜必點之選

Onion Oakoda
Chicken Lolly Pop
Mango Lassi
 ՞ټ՞💥最近成日見到呢個超巨型1️⃣米長牛油薄煎餅fairy少食印度菜☝🏻但今日都黎朝聖下~現場印度人多過香港人就知咩料啦😼!!💋一試即愛上啊啊啊!!🧚🏻‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧚🏻‍♀️🟢 —— Butter Dosa 牛油薄煎餅 $80超巨型!! 超吸睛!! 足足1️⃣米長牛油薄煎餅!!長到差啲放唔落…上枱真係好震撼😻薄餅香脆帶些微韌勁, 牛油香味非常濃郁~附有4款特色醬: 薄荷, 番茄, 咖哩, 椰子乳酪呢個絕對係打卡必叫之選!!📸🟢 —— Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒腿 $80超推薦🔥雞腿熱辣辣上台仲出緊煙~咬落皮脆肉嫩勁juicy爆汁💦雞肉醃得夠入味, 炸得好香口, 出色!!🟢 —— Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40蒜蓉愛好者 ⚠️ 請!即!衝!烤餅鬆軟蒜味超濃郁, 搭配咖哩無敵~🟢 —— Butter Chicken Masaa 黃油雞咖哩 $120印度菜經典之選🇮🇳!! 番茄奶油醬偏稠身微甜微辣好惹味, 雞肉份量都頗多, 推薦!!🥳🟢 —— Palak Paneer 印式芝士波菜 $90印式芝士呈方粒形, 口感有些許彈性芝士味
 ՞ټ՞💥最近成日見到呢個超巨型1️⃣米長牛油薄煎餅
fairy少食印度菜☝🏻但今日都黎朝聖下~
現場印度人多過香港人就知咩料啦😼!!
💋一試即愛上啊啊啊!!

🟢 —— Butter Dosa 牛油薄煎餅 $80
超巨型!! 超吸睛!! 足足1️⃣米長牛油薄煎餅!!
長到差啲放唔落…上枱真係好震撼😻
薄餅香脆帶些微韌勁, 牛油香味非常濃郁~
附有4款特色醬: 薄荷, 番茄, 咖哩, 椰子乳酪
呢個絕對係打卡必叫之選!!📸
Butter Dosa 牛油薄煎餅
超推薦🔥雞腿熱辣辣上台仲出緊煙~
咬落皮脆肉嫩勁juicy爆汁💦
雞肉醃得夠入味, 炸得好香口, 出色!!
Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒腿, Mango Lassi 芒果奶昔
🟢 —— Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40
蒜蓉愛好者 ⚠️ 請!即!衝!
烤餅鬆軟蒜味超濃郁, 搭配咖哩無敵~
黃油雞咖哩, 印式芝士波菜, 印度大蒜烤餅
印度菜經典之選🇮🇳!! 番茄奶油醬偏稠身
微甜微辣好惹味, 雞肉份量都頗多, 推薦!!🥳

🟢 —— Palak Paneer 印式芝士波菜 $90
印式芝士呈方粒形, 口感有些許彈性
芝士味唔算好突出🧀主要係沾醬嘅甜洋蔥x香料味
配埋Naan一齊食真係停唔到口!!🫦
Garlic Naan 印度大蒜烤餅
🟢 —— Chicken Tikka 薄荷烤雞$140
炒雞熱辣辣鐵板上枱♨️洋蔥香味四溢
雞肉有6大件, 肉質尚可
以薄荷醬醃製, 食落微辣惹味
相比之下整體唔及其他菜式驚艷😝
Chicken Tikka 薄荷烤雞
🟢 —— Mango Lassi 芒果奶昔 $40
芒果唔係假香精味, 甜度啱啱好
搭配重口味嘅印度菜好解膩好fresh💦

🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ ~~~~🧚🏻‍♀️

p.s. 店員服務態度超好🥹🫶🏻!!
會主動推薦菜式! 仲好細心問你辣度!
無論食物定服務💯體驗都一級棒~

✏️整體評分:#foodiefairy_4分
💸人均消費:$100-$200
📍地點:Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
  • 印度大蒜烤餅
  • utter Chicken Masaa 黃油雞咖哩
  • Palak Paneer 印式芝士波菜
2024-03-21 43 瀏覽
作為一個咖喱迷,尋找一間傳統印度風味嘅餐廳係長遠而困難嘅任務。而今次呢間可以話真係食到好好正宗嘅印度風味!炸雞棒棒糖係超級好食嘅炸雞!如果要同平時大家食開嘅著名快餐炸雞相比,佢更香、更juicy !好好食喎,食落去嘅辣味回味無窮!薄荷雞塊青咖喱可以為香港比較少見嘅咖喱菜式。呢個青咖喱雞塊食落去有濃厚嘅香料味,配埋薄荷醬,更是清新而香,味道嶄新而可口。牛油薄煎餅一上枱已經俾佢大大塊嘅外型嚇一嚇,之後大家一齊拎部電話出嚟打卡!佢配有四個唔同嘅醬料,各有不同風味,有帶微辣嘅,亦有清新香味嘅,絕對適合唔同人嘅口味!個人最愛牛油果醬!黃咖喱菜 + 黃油雞咖喱 (配印度蔥油薄餅)黃咖喱相對嚟講比較似我哋平時食開嘅咖喱,食落去香辣惹味。另一款較似紅咖喱嘅,就香料味比較重,同樣地非常香!配埋熱辣辣嘅烤餅,好鬆軟,又香口,醮上咖喱一齊食,味道好夾!印度竹筒飯 (Bamboo Biriyani)呢個飯上枱嗰陣已經令人印象深刻,上枱之後將啲飯從竹筒敲出嚟,香味四溢!呢個飯已印度香米作主料,配上軟熟羊肉,食落去香辣惹味。而且份量十足,絕對夠大家食!Mango Lassi 芒果印度奶昔 飲落去口感濃郁,芒果嘅香

炸雞棒棒糖

薄荷雞塊

牛油薄煎餅

黃咖喱菜 + 黃油雞咖喱 (配印度蔥油薄餅)

印度竹筒飯 (Bamboo Biriyani)

Mango Lassi 芒果印度奶昔
飲落去口感濃郁,芒果嘅香味非常之濃,亦都唔會出現奶味太重嘅情況,飲落去甜中微酸,開胃至極!

總括而言,這間餐廳環境寬敞舒適,食物更加係高水準之餘,亦保留印度傳統嘅口味,可以話係食印度菜嘅首選之一!