2018-06-13 525 瀏覽
今日突然好想食泰國🇹🇭菜🌈🌈就來左ann姐泰國菜到試試🍽😋我地兩個人叫左🌈🌈🌈🌈一份炸豪餅 ...好香夠脆唔會好油好多豪仔👍🏻👍🏻明爐烏頭 …條魚夠滑個汁一流🤤🤤🤤蒜蓉包 ...🥖外脆內軟 蒜蓉味濃👍🏻泰式肉碎飯 …辣辣甜甜地好好送飯🤤泰式炒椰菜BB …辣辣地幾開胃👍🏻串燒(雞豬)⋯個汁好好食好夾👍🏻👍🏻👍🏻甜品有椰汁糕...甜道岩岩好好香椰汁味 夏天食正呀🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈
今日突然好想食泰國🇹🇭菜🌈🌈

串燒(雞豬)⋯個汁好好食好夾👍🏻👍🏻👍🏻

甜品有椰汁糕...甜道岩岩好
好香椰汁味 夏天食正呀🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈

2018-06-03 263 瀏覽
Poor service, the worst Thai food in Taipo much worst than in tai po market, but not cheap in price, not worth to come back, the satay is deep fried and not grill, the server still said that is grill but with a lot of oil the explanation... is the chicken have oil during grilling, the Pat tai is not right as well
2018-05-14 293 瀏覽
星期六夜晚8點左右,見唔洗等位就有得入,所以就抱住一試既心態去食。坐低嗰下先望個餐牌,本身想叫碟菜食,但見到個價錢有少少卻步(因為成$88)。好彩未落單,咁啱見到隔離叫左碟菜,嘩!細碟到...半斤菜都無,就收$88,梗係唔會叫啦!最後我地叫左泰國菜必叫既冬陰公、香葉肉碎炒飯同烤尤魚。首先上枱既係香葉肉碎炒飯。炒飯略為濕,無乜肉碎,味道尚可接受,但裝飾既菜令碟飯略為減分。之後上既係冬陰公,我地叫左個細既(佢有個大既,價錢差幾廿蚊左右,問店員個size幾大分別,佢話唔大分別)。個湯唔算辣,但比出面一般食開既較酸,蝦得三隻,都算大隻。但佢落既落唔係一般會落既草菇,係秀珍菇同珊瑚菇。最後上菜既係烤尤魚。以價錢黎講($88),都算係大隻,食落有烤既味道,口感唔會因爲烤而好乾,但佢俾既醬汁就細碟到唔夠點,而且唔點就咁仲好食。算係三碟入面較滿意既一碟。其實唔計食物,環境坐落唔係好舒服,同隔離枱完全無空間可言,講乜野隔離都聽到。如果想靜靜地食飯,呢度唔會係一個選擇,好有壓迫感。但如果喺大埔突然想食泰國野,呢間都可以係提供俾你頂下癮既選擇。

最後我地叫左泰國菜必叫既冬陰公、香葉肉碎炒飯同烤尤魚。

香葉肉碎炒飯

冬陰公(細)

烤尤魚

2018-05-12
2018-04-21 347 瀏覽
今次真係心口有個勇字之前已聽到有別的谷友說難食,但聽聞有些人説別的酒吧泰國人自己出來開的泰國餐廳,應該不錯,所以今次要自己親自試過先知究竟係好食定唔好食,大家都知啦🤓口味嘅嘢係好因個人㗎嘛😁我哋總共有五個大人開餐柚子大蝦沙律沙律最重要係個汁但⋯個汁真係麻麻哋❌鹹肉炒椰菜廟,有點奇怪的就是個鹹肉,我哋每個人食都覺得佢係燒肉辣蝦膏炒大蝦,得啲一個得,有驚喜,好味值得讚明爐烏頭,完全冇味配菜加滾水咁蟹肉炒飯OK幾香綠咖喱牛腩,鍾意食咖喱的人有可能會對佢有少少失望,因為佢只得濃濃的椰汁味,不過我喜歡椰汁所以都俾佢合格啦菠蘿炒飯,呢個餸留返比你哋自己試吓啦!它的價錢和一般的泰國菜館差不多是中上價最終的總結食泰國菜的話我不會再選擇他真的只此一次
今次真係心口有個勇字

我哋總共有五個大人開餐

柚子大蝦沙律
沙律最重要係個汁但⋯個汁真係麻麻哋❌

辣蝦膏炒大蝦,得啲一個得,有驚喜,好味值得讚

明爐烏頭,完全冇味配菜加滾水咁

蟹肉炒飯OK幾香

菠蘿炒飯,呢個餸留返比你哋自己試吓啦!

它的價錢和一般的泰國菜館差不多是中上價

最終的總結
食泰國菜的話我不會再選擇他
真的只此一次
2018-04-08
2018-03-07 389 瀏覽
叫了三個菜,分別是冬蔭公、生菜包和酸辣鳳爪。三個菜味道不佳,很不入味。冬蔭公湯稀得似水,配料如菇菌海鮮量略少;雖有四隻大蝦,但蝦肉鬆散霉爛,難以入口。生菜包肉碎調味不足,入口單調。鳳爪肉帶鹼水味,與酸辣汁味道分離,連作蘸醬也算不上。惟寄望在安全的椰青,然內籠狹小淺窄,只有少量椰青水,椰肉亦像曾被刮出,懷疑是個二手椰青!另外價錢亦較坊間的貴,兩口子叫了三個菜竟要將近$300才能買單,如此劣質經驗,實在讓人~不!值!得!再!幫!襯!
2018-01-17 379 瀏覽
好耐無食過泰菜,近近地去左Ann 姐泰菜試下.坐下睇下張餐牌,可選的菜式不多.最後點了青㗎哩雞,蝦醬炒飯,泰式炒通菜和蝦餅.二人食.先講㗎哩雞,無乜香味,鳼塊又少.失敗. 另外蝦醬炒飯加左臘腸粒,又咸又多油.食完滿口油.又口干.食物咁嘅水平,一定無下次.
2018-01-17
位置黎講係個呢區比較旺既一帶,價錢偏貴都預左,平時夜晚排隊既人都幾多,今次晏少少黎就只係等一陣就有位。打開menu,可以簡既款式唔多,最後叫左三樣野。基本上黎到泰菜既餐廳都必點蝦餅,份量幾大,又多件,炸得夠脆,入面既蝦膠都多蝦,唔錯。至於呢個,黎既時候我知道我叫錯了,因為濕炒唔岩我的。不過食落都有d驚喜,入面既炒河味道幾濃。柚子沙律又係去泰菜館必叫,今次味道一般啦,柚子唔夠甜,無乜香味。蝦就幾大舊,不過唔多隻。總結:呢個地段、呢個價錢、呢個味道,都可以接受但略嫌少少貴。不過就唔會返兜了。
位置黎講係個呢區比較旺既一帶,價錢偏貴都預左,
平時夜晚排隊既人都幾多,今次晏少少黎就只係等一陣就有位。

打開menu,可以簡既款式唔多,最後叫左三樣野。

基本上黎到泰菜既餐廳都必點蝦餅,
份量幾大,又多件,炸得夠脆,入面既蝦膠都多蝦,唔錯。

至於呢個,黎既時候我知道我叫錯了,因為濕炒唔岩我的。
不過食落都有d驚喜,入面既炒河味道幾濃。

蝦就幾大舊,不過唔多隻。

總結:
呢個地段、呢個價錢、呢個味道,都可以接受但略嫌少少貴。
不過就唔會返兜了。
2017-11-03 343 瀏覽
今日媽媽生日,但媽媽遲到,早咗係ann姐泰國菜等,但店員不滿我哋太遲叫嘢食,竟然對我哋黑口黑面,態度極差!最後我哋都等唔切媽媽就叫咗6碟嘢,但都係好一般,又唔夠煱氣,食物也不新鮮。之後都唔會再嚟食
2017-10-09 442 瀏覽
細細間,但成日見人等位,就試下佢。因為無得訂座,所以18:30已經去取位,但都滿座。等左45分鐘一早寫定食咩,一入座即叫。價錢唔平,又唔太貴!埋單4位650元都食得飽飽冬陰功湯叫細,都夠6人飲青咖哩有點稀(欣賞佢個蒜蓉包,好食)炒蜆唔係好多隻,所以最唔抵,但勝在夠大隻。刺身蝦都爽口既條明爐魚118元最抵食其他樣樣水準都可以總結有下一次,唔收加一,感覺良好
細細間,但成日見人等位,就試下佢。

一早寫定食咩,一入座即叫。

價錢唔平,又唔太貴!埋單4位650元

都食得飽飽

冬陰功湯叫細,都夠6人飲

青咖哩有點稀(欣賞佢個蒜蓉包,好食)

炒蜆唔係好多隻,所以最唔抵,但勝在夠大隻。

刺身蝦都爽口既

條明爐魚118元最抵食

其他樣樣水準都可以

總結有下一次,唔收加一,感覺良好
2017-10-08
2017-09-18 474 瀏覽
星期日一覺睡醒,就跟家人出去吃東西,附近開了間泰國菜,平常晚上都看到門外有人輪候,所以下午茶時間想著應該人應該沒有那麼多吧。大概2點的時候到餐廳,還有午餐可以選擇。($98)大的冬陰公湯,冬陰公湯用鍋盛著,底下還有少許火在給冬陰公湯加熱,材料都很豐富,蝦都有6隻,裡內還有些菇類香茅芫茜。湯的味道不算很辣,甜甜酸酸的,很滋味,份量都多,我們共5人每人最少都分到2-3碗。($128)雜錦拼盤,有香茅雞亦、有炸蝦餅、有魚餅和泰式春卷。先是炸蝦餅,炸得很香脆,蝦肉亦彈口而且裡面很特別,有點像沙拉醬的芝士藏在裡面。魚餅就看上去有點燒焦了的感覺,表面都乾不過吃不到焦味,就有點香料在裡面,味道都很清新。香茅雞亦都正常,炸得很香脆。而春卷就頗好吃的,裡面的餡料應該都是素的,沾到泰式辣醬,好吃😋!($60)沙嗲串燒,有豬跟雞每款3條,沙嗲醬很惹味很香濃,吃上去有串燒風味,可惜有點不熟,咬上去裡面肉有點紅色,馬上跟店員講,他們馬上重新換了新的給我們。($48)濕炒河粉配雞,份量很多,配料也很豐料,河粉有另外用醬油炒過,除了雞肉外還有雜菜和雜菇,加上濕濕的醬汁,很好味。($55)午餐D泰式豬肉炒飯,裡面有些

大概2點的時候到餐廳,還有午餐可以選擇。

($55)午餐D泰式豬肉炒飯,裡面有些豬肉乾似的炒在裡面,有些蛋碎在蛋裡面,雖然好味但扣分不少。

($48)蝦醬炒飯,很香濃蝦醬味,咸咸的,香口好味,雖然很飽但都忍不住吃多幾口。

午餐包了一杯龍眼冰,味道都甜甜的。($18)泰國啤酒,5%酒精,一般啤酒味。($30)椰青,裡面不夠凍。($30)青檸沙冰,味道怪怪的,不酸只甜,而且冰跟汁很分離。

沒有加一服務費,所以感覺價錢都還合理!
2017-09-17
2017-09-18 316 瀏覽
今日同寶踩完車上大尾督就去左join係大埔逃走左既朋友們一齊食飯,黎到ann姐等位,都等左一陣。但食完呢間野真係一肚氣。記得睇最尾入到去睇下menu都算多選擇乜類都叫啲啦先黎個炒通菜,都幾辣,因為落左好多辣椒,味道都ok既生蝦都幾冰鮮下,厚肉但唔夠新鮮,調味汁唔夠惹味拼盤都好食既,尤其欣賞魚餅,但個春卷好鬼辣,唔食得辣既朋友要小心叫完青咖哩冇野送,所以叫又多左個蒜蓉包。都好味既,但係對我黎講都係辣過頭多啲椰汁就好喇再黎個醉貓炒金邊粉,點之前問過佢同泰式金邊粉有咩分別,佢話好大分別,呢個係咸辣,果個係酸加辣,我就覺得好鬼辣都食唔到原材料既味道,同埋油左少少一班人食完野,見門口冇人等緊裡面又有枱,時間又尚早,梗係坐低傾下計架啦,唔知係咪老細既呀叔係咁問我地啲野仲要唔要,服務態度真係麻麻收錢個呀姐仲離譜,朋友張一百蚊紙放落褲袋所以皺左啲姐,佢一臉嫌惡咁問張錢做乜事,好似唔想收咁野食冇咩特別態度仲咁鬼乞人憎,呢間野冇下次
但食完呢間野真係一肚氣。記得睇最尾
入到去睇下menu都算多選擇
乜類都叫啲啦
泰式炒通菜
先黎個炒通菜,都幾辣,因為落左好多辣椒,味道都ok既
生蝦
生蝦都幾冰鮮下,厚肉但唔夠新鮮,調味汁唔夠惹味
併盤
青咖哩豬肉

醉貓炒金邊粉
都食唔到原材料既味道,同埋油左少少

野食冇咩特別態度仲咁鬼乞人憎,呢間野冇下次

沙嗲雞串燒
生蝦
併盤
2017-09-02 191 瀏覽
豬扒飯的豬扒炸到乾得似食緊肉乾,紅咖哩的調味不知所謂,連配菜都沒炸熟就上碟,速度仲要慢!海南雞飯,雞肉無味道,賣相差,油飯一啲都唔香只有奇怪的香料味而且都係冷冰冰,連湯都無配只有一杯太甜的龍眼冰
2017-09-02
2017-08-25 228 瀏覽
晏就1點半左右走入黎,得三台客坐係食,咁我地就本住點都試下嘅心態入黎,try try la。個待應就俾左個有d 迫嘅位我地坐。不過,係咁熱嘅天氣下入到一間冷氣充足嘅餐廳就算啦。咁佢午餐餐牌算有d 合適嘅餐揀。最後我地就揀左豬手飯同埋泰式炒金邊粉。飲品就叫左龍眼冰。咁龍眼冰甜甜地,消暑幾好,幾抵飲。豬手飯嘅豬手都夠腍,而且味道不錯,所以幾好食。至於金邊粉個賣相雖然普通,但佢味道剛剛好,唔會太咸。都ok 好食傢。

咁龍眼冰甜甜地,消暑幾好,幾抵飲。

豬手飯嘅豬手都夠腍,而且味道不錯,所以幾好食。

2017-08-09 318 瀏覽
好朋友Salon新店開張, 當然要去整個靚頭先整完個靚頭, 佢地就話隔離開左間新既泰國菜, 咁就求其衝入去試下, 一試有驚喜拼盤 $128 因為唔要魚餅, 所以轉左3隻雞翼, 我覺得雞翼仲吸引😂 樣樣都幾好食, 反而串燒就一般豬肉碎生菜包 $60 夠香辣好食價錢唔貴, 款款份量都好足, 味道又好, 有驚喜上菜都好快, 仲熱辣辣, 可能我地成9點先去到, 枱枱都就黎食完, 所以淨係煮我地個枱!不得不提, 冷氣好勁😱 凍到打冷震囉! 其實咁樣會令到D餸勁快凍囉😑
好朋友Salon新店開張, 當然要去整個靚頭先

豬肉碎生菜包 $60 夠香辣好食
價錢唔貴, 款款份量都好足, 味道又好, 有驚喜

2017-08-09
2017-07-29 286 瀏覽
同朋友的每月一聚👭今次黎到大埔食泰菜滿桌都是我喜歡食的♥️3個人6個餸冬陰功係暫時食過咁多間泰菜唯一一間飲唔到太多湯渣而且味道岩岩好 唔太酸唔太辣 好開胃食泰菜梗係唔少得泰式生蝦依度d生蝦新鮮彈口仲要勁大隻如果d 生蝦汁再辣多少少就prefect!泰式豬手炆到好淋 好入味啖啖骨膠原碎肉生菜包依個一般般 沒有太大的驚喜炒通菜 正 通菜爽口唯一差評既係青木瓜沙律 真係酸到一個點如果冇咁酸應該會好好多P.S 依間小店就算book 左枱都要齊人先可以入座
同朋友的每月一聚👭今次黎到大埔食泰菜
滿桌都是我喜歡食的♥️

3個人6個餸

冬陰功係暫時食過咁多間泰菜唯一一間飲唔到太多湯渣

而且味道岩岩好 唔太酸唔太辣 好開胃

食泰菜梗係唔少得泰式生蝦
依度d生蝦新鮮彈口仲要勁大隻
如果d 生蝦汁再辣多少少就prefect!

泰式豬手炆到好淋 好入味
啖啖骨膠原