2008-08-21 25 瀏覽
數個月前到此店一遊, 見大家說得那麼特別, 應該要去試試的...此店招牌菜, 是salad, 當然要叫一份試試...就要了 蟹肉青瓜牛油果基本上整個salad都是在吃青瓜... 也有一點點蟹肉...牛油果量也適中, 不過我總覺得青瓜太多... 不太對口味另外要了個 Potato skin我倆很喜歡potato skin的, 所以在大部西餐廳都會叫, 而這裡的skin, 也尚令人滿意... 厚厚的薯肉加上sour cream是開口的, 只可惜沒大多bacon, 不過overall 合格滿意主菜方面, 要了 carbonaracarbonara.. 我倆均認為只是普普通通.. 汁的確是濃的, 又有一大塊芝士在面,溶在意粉裡的確很正, 而且意粉的texture也不錯, 不過.. 煙肉是完全沒有味道的! 要知道煙肉在carbonara的角色是很重要的, 沒有了煙肉的香味, 整道菜都失色了... 要試試這裡的甜品, 放棄了apple crumble, 要了creme brulee蛋夠滑, 不過焦糖太厚, 厚很要大力打才能打開焦糖層... 失望... 始終, 沒太人可以好好掌握焦糖的厚度, whi

此店招牌菜, 是salad, 當然要叫一份試試...就要了
蟹肉青瓜牛油果

另外要了個
Potato skin

主菜方面, 要了
carbonara

creme brulee

蛋夠滑, 不過焦糖太厚, 厚很要大力打才能打開焦糖層... 失望... 始終, 沒太人可以好好掌握焦糖的厚度, which is很重要的一環

結論是, 不過不失, 但一次夠哂數
2008-08-20 17 瀏覽
本想0係尖沙咀食西餐, 睇過食評之後決定訂位, 點知要九點半先有位, 所以最終放棄, 諗住到時再周睇圍吓食乜, 點知行勻成個尖沙咀同成個鐘都搵唔到一間似樣0既西餐廳, 有0既話, 我個friend又話食過麻麻地, 點知最後成九點幾走去呢間餐廳搏吓有冇位. 成九點半, 間餐廳仲好full, 不過好彩仲有兩個位.....餐廳唔係好大, 不過好整潔. 座位好密, 加上好嘈, 所以坐得唔係好舒服. 到點菜啦! Menu選擇都算多, 有好多沙律, 啱哂on diet0既女仔. 最後揀0左鱸魚沙律同芝士什菌雞胸. 沙律份量唔算大, 配有橙肉酸酸0地幾好味, 不過菜多少少就好啦! 另外芝士什菌雞胸個份量就好震撼, 隻碟好大, 薯蓉好多, 味道濃郁, 雞胸唔"嚡", 不過有0的"溜", 扒什菜油多了一點點, 所以都食唔哂. 最後甜品揀0左Creme Brulee, 蛋好滑, 不過焦糖硬及燶了一點點.總體來說都不錯, 服務亦很好, 我會再來試試其他菜式, 如果有特式麵包提供, 我諗會令呢餐生色不少.

鱸魚沙律
芝士什菌雞胸
焦糖燉蛋
鱸魚沙律
芝士什菌雞胸
焦糖燉蛋
2008-08-17 19 瀏覽
Sesame Orange Chicken Salad可以叫半份的. 半份的size都唔算細. 蔬菜幾新鮮, 橙唔酸之餘, 仲幾甜tim. 反而雞絲就只係普通啫.Carbonara好creamy好正, 有一片片芝士係面, 撈埋意粉食, 好香. 意粉做得好好, 係有少少硬身, 令到意粉更加有口感. 份量唔大, 都會夠飽.Apple Green Crisp甜品係最滿意的. 焗得熱烘烘的, 外層麵包十分鬆軟, 乾身又脆. 內裡的蘋果好香甜. 再配有一個雪糕球, 一冷一熱, 加埋一齊食, 各補長短, 唔會太乾又唔會酸又夠甜, 好味道!裝修簡約, 燈光略暗, 環境氣氛做得唔錯. 食物賣相都好.
Sesame Orange Chicken Salad
Carbonara
Apple Green Crisp

裝修簡約, 燈光略暗, 環境氣氛做得唔錯. 食物賣相都好.
  • Apple Green Crisp
2008-08-16 12 瀏覽
aug 15, 08,4人來late late dinner,叫咗 : 1) 白酒青口-開頭食時都覺得d肉幾大隻,滑,無渣,同夠味,不過底下嗰d肉好似細隻d類-食食吓友人問我同la bons caxx,邊個好d,回想多次,我都喺投la bons caxx 2) 水牛雞翼-覺得麻麻喺因為無特別,只不過將炸過嘅雞翼同溫和咗嘅辣汁煮埋-感覺好似2個唔識嘅人局坐1枱對住食飯咁,2者毫無交流/互通知-不過個皮就的確炸得幾脆身 3) sesame orange chicken salad (1/2 portion)-ok 4) carbonara-全店嘅signature dish-處理得個咬口度算唔錯,個汁亦夠creamy-但唔知點解我就總覺得好似欠咗d嘢咁,但又講唔出,莫非喺唔夠鹹味/我太過期望呢 5) 烤腸platter-友人之前食過嘅推介-4條唔同味嘅腸,有雞肉,辣味,牛肉同懷似frankfurt脆皮腸-伴碟仲有燒過嘅蒜頭,baby spinach+大pat薯蓉-最喜歡就喺薯蓉因好薯,足料,好綿,又夠creamy6) creme brulee-都幾唔錯因cut落去,都feel到個burnt

1) 白酒青口

2) 水牛雞翼

-ok

4) carbonara
-全店嘅signature dish
-處理得個咬口度算唔錯,個汁亦夠creamy

5) 烤腸platter
-友人之前食過嘅推介
-最喜歡就喺薯蓉因好薯,足料,好綿,又夠creamy

6) creme brulee
-都幾唔錯因cut落去,都feel到個burnt sugar嗰層,雖然薄咗d
-底下蛋嘅部份都幾滑

7) applegreen crisp
-雖然用蘋果整嘅甜品我麻麻哋,但都不能要讚吓佢因面頭1粒粒嘅麵包pastry焗得好鬆,亦好有牛油味
-裡面嘅蘋果切粗粒,有肉桂味(唔太重手)

- 可能之前見食友都寫得佢唔錯,+上友人食過都大讚,故此我可能將期望set高咗,雖不難食,但只可以講踩住界話好食咁啦
2008-08-16
之前同朋友食過呢間,都有d難搵,我過左個門口都唔知,要返轉頭再搵d野食都幾好味,不過d沙律我就覺得一般嘞!但係d pasta同甜品就真係唔錯,一開始見d pasta得咁少,以為會唔夠食,但係可能d pasta好"漏"所以都幾易飽.味道都好好至於個apple crisp就真係好好食,都係覺得細份左d,如果大份d就仲好

一間感覺是吃沙律的餐廳,單是沙律款式已超過十款,好「鬼佬」。大雨天,約了朋友午餐,主要是貪這裡就腳又唔油膩。點零鐘,侍應多過客人,招呼卻不見特別好,二人分別叫了烤三文魚及冷麵沙律,頭盤一湯一沙律。沙律跟三款汁,要了芥辣汁,雜沙律菜份量唔少,夠凍卻不夠爽甜,有一半帶著苦澀味,準備功夫麻麻,同樣價錢,附近798的沙律用料比這裡好,那邊還是任添任食,這邊質素真是得過扯過。朋友的雜菜湯,清新輕盈,應該比沙律好。細小二人檯放下湯及沙律後,已無位容納主菜,幸好左右無人,借埋隔離檯用,勉強將兩款主菜擠下。烤三文魚配番薯蓉,三文魚用坑爐直接烤熟,肉嫩而不散,芯位呈粉紅色,冷藏功夫及火候拿捏得很準,只下了少量鹽調味,不帶泥腥味,很滿意。伴碟的番薯蓉,下了很重的牛油烹調,濃滑甘甜,二人皆好甜,自然能極速清碟!另一味冷麵,意想不到是fusion版上海冷麵,以酸醋汁代替傳統麻醬,下了不少花生碎,不懂欣賞粉腍的上海白麵,更不會欣賞用白醋做的冷麵汁,感覺是給鬼佬吃的上海冷麵,惟一的是好烤牛柳,肉質軟熟不過火,此外一無是處。環境不錯,在呃鬼佬的地方,唔叫fusion菜,老實地叫烤物總不會失望,午市同樣價錢有更好選擇

朋友的雜菜湯,清新輕盈,應該比沙律好。

環境不錯,在呃鬼佬的地方,唔叫fusion菜,老實地叫烤物總不會失望,午市同樣價錢有更好選擇,相信近期不回返兜。
氧化了的M菜,苦澀不爽
不懂欣賞這冷麵沙律
三文魚做得好比(笑)面佢
三文魚做得好比(笑)面佢
  • 烤物
附近無咩停車場, 咪錶又唔多, 如果搭地鐵就好d, 有個出口對到正星期日中午都好少人, 得3檯客. 我地叫左一個牛扖沙律做頭盤, 呢個無half portion. 約十分鐘就上菜, 好快手. 塊牛扖幾好味, 暖暖地, 下面沙律菜好多, 不過係無dressing個隻. 我要點醋同olive oil先食得落. Carbonara with clams , 蜆仔幾細隻, 不過味道唔錯, carbonara無令我失望, 好creamy, 意粉好有咬口, 同其他人的comment一樣, 有點偏硬.最後梗要食埋個signature甜品, apple crisp. 上檯時好熱, 面頭層脆脆用黎點雪糕食, 好好味. 不過真係太飽, 最後食剩哂d蘋果.service好殷勤, 不停加水, 不失為一個拍拖或家聚的好地方

2008-08-10 15 瀏覽
本身好喜歡食salad~又喜歡食甜品的我, 知道這裡滿足到這兩大願望, 當然要來試!點了一個華多夫salad, 一個salmon with sweet potato, 一個牛肉芒汁意粉,最重要當然是Apple Crisp!salad 很清新, 蘋果爽甜, 沙律菜也很新鮮三文魚雖然是主角, 但我們都覺得作為配角的蕃薯南瓜蓉更為美味!牛肉芒汁意粉的酸酸甜甜正好為炎熱的天氣帶來一點清新的感覺!最重要的Apple Crisp正正方方的牛油粒, 脆脆的, 很香, 又不會太膩裡面的蘋果粒甜度適中, 加上vanilla 雪糕這甜品實在令人太幸福了*

最重要當然是Apple Crisp!

salad 很清新, 蘋果爽甜, 沙律菜也很新鮮
牛肉芒汁意粉的酸酸甜甜正好為炎熱的天氣帶來一點清新的感覺!

最重要的Apple Crisp
正正方方的牛油粒, 脆脆的, 很香, 又不會太膩
裡面的蘋果粒甜度適中, 加上vanilla 雪糕
甜品實在令人太幸福了*
2008-08-06 7 瀏覽
(1) Baffalo Wings - so-so. Since one piece was half raw inside and we complained. We got it for free.(2) Grill Salmon as main course - excellent. It came with mashed sweet potatoe, caulifower and carrot.(3) Pasta with Clams in clear broth - excellent to me because I like clams in clear broth. Some people found it a little too fishy.(4) Carbonana - great.(5) Caesar Salad - best in Hong Kong at such an economical price. Romanie lectucce was so fresh. It's the genuine Caesar receipe. We didn'

(4) Carbonana - great.

(5) Caesar Salad - best in Hong Kong at such an economical price. Romanie lectucce was so fresh. It's the genuine Caesar receipe. We didn't add grill chicken.

(6) Tuna Salad - Great. The dressing taste good. Tuna fish in half raw. Greens were fresh.

(7) Grilled Stuffed Chicken Breast as main course - I prefer the grilled salmon as main dish better.

(8) Mexican wraps with grilled beef - above average, but less better than Hard Rock Cafe's.

(9) Strawberry shortcakes - some people like it. It was so-so to me.

(10) Apple Crumble - good. We got it for free after we had asked them what they can do if it's a birthday party for one of us. Very generous and friendly!

(11) Cockrage fee - Only the 3rd bottle of wine will count HK$50 for each bottle.

I liked it here and will come back tomorrow for lunch.
  • Pasta of clams in clear broth
  • caeser salad
  • tuna salad
  • grilled salmon as main course
2008-07-30 1 瀏覽
上星期閒日想黎食...點知fully booking........愈來愈多人知道呢間餐廳吧....今次再黎...都冇book..但早少少o黎...好彩都有位..見之後幾個walk in都冇位呀....叫o左捧捧雞salad..今次醒啦..叫o左half portion...配埋D脆脆..柑仔..口感唔錯呀~~本來main course想試其他o野...但最後都叫番grill salmon...好好味..再叫埋Carbonara...好creamy~煙肉整得好好味~個汁都好good ar~唔會太漏..份量share o岩o岩好...最後太full啦...叫唔到dessert.......下次要試下其他o野先~同埋要記住book位...* service唔錯呀

愈來愈多人知道呢間餐廳吧....

見之後幾個walk in都冇位呀....

配埋D脆脆..柑仔..口感唔錯呀~~

本來main course想試其他o野...
但最後都叫番grill salmon...
好好味..

個汁都好good ar~唔會太漏..
份量share o岩o岩好...

最後太full啦...叫唔到dessert.......

下次要試下其他o野先~
同埋要記住book位...

* service唔錯呀
同上次有D唔同~多o左檸檬?!
reserved
同上次有D唔同~多o左檸檬?!
2008-07-25 5 瀏覽
applegreen是本人的御用西餐廳。最愛是她的salad類。曾試mushroom 及 california style,水準之上。海鮮拼盤 $168 ,味道特別,用膠袋上枱,內裡有燒過的粟米,其貌不揚,原來好好好味....有海鮮味道..服務有禮,環境舒適。星期五要訂位。
applegreen是本人的御用西餐廳。

最愛是她的salad類。

服務有禮,環境舒適。

星期五要訂位。
  • Salad
又係下雨晚上 , 4 隻腳鐵膽book 好位去搵食 棒棒雞沙律: source 好清新, 但似乎菜佔左3份2 , 幾百蚊都幾貴, 後知後覺先知有半份叫, 本身唔好沙律, 食一注就夠皮 Grill Salmon: 三文魚燒得仲好滑身同岩岩好, 保留幾分嫩口, 加埋薯蓉同上, 好Match, 言談間唔覺唔食有 3分1Salmon, 咁多個主菜呢個取得我心Carbonara個汁做得幾濃幾漏, 仲要加埋煙肉, 自己不太喜歡,好在不太大件頭, .食左一口已到頂 .Apple Crisp 配埋ice-cream , 本身我又唔多好蘋果批, 所以先了左小小試味, …..焗到熱辣辣左加埋凍冰冰雪糕就可以到得冰火交 既感覺確係幾得, 可以食多一口呢 Creme Brulee 面頭ge焦糖層薄薄的脆片層~燒得好脆好甜, 內滑外脆, 好鍾意呀 ~~ Brownie :最唔掂呢個, 一個字甜… 仲明白點解咬落會似食糖既感覺既 ?
又係下雨晚上 , 4 隻腳鐵膽book 好位去搵食
Creme Brulee 面頭ge焦糖層薄薄的脆片層~
燒得好脆好甜, 內滑外脆, 好鍾意呀 ~~

• Grill Salmon
2008-07-17 4 瀏覽
這裡的餐牌選擇不算多但大部分也很合口味所以2人想了很久才決定要:1. 野菌沙律 黑醋油 (半份)單是看這道賣相精緻的沙律已感到這個蘋果不簡單野菌是剛烤熟的微暖連帶新鮮非常的沙律菜一起吃還有味道剛好的黑醋油實在是令人為之一振的開胃前菜唯一想要的是加多點點茄乾可以嗎? 2. 明太子意大利粉 (額外加了蜆)這裡的意粉就是我們想吃又很少吃到的口感!夠硬淨但不是不能咀嚼那種不敢說這是否就是所謂的al dente但於我們來說就必定是剛剛好了每條意粉也沾滿明太子和不油不膩卻好吃的忌廉汁再配合鋪面那堆像海膽的紫菜絲來吃一啖一滿足 ps) 這裡只供應spaghetti約有10款汁料選擇,其中不乏素食的3. 芝士野菌燒雞胸份量十足的兩大件雞胸上鋪上芝味無窮的芝士/蕃茄/香草混合醬簡簡單單的一道主菜卻是令人一吃再吃厚厚的雞肉雖是冰鮮貨色但看得出是下過功夫處理的味道一點也不寡肉質亦夠稔夠鬆化而且和醬汁確是很夾墊底的grilled veggie也是用心之作值得一讚可是那大堆頭的薯蓉放在這碟主菜內似乎有點過多了味道很不錯 (應該是加入了牛油和忌廉才那麼香滑)但我們也吃不下了4. Applegreen Crisp
這裡的餐牌選擇不算多
但大部分也很合口味
所以2人想了很久才決定要:

1. 野菌沙律 黑醋油 (半份)
單是看這道賣相精緻的沙律
已感到這個蘋果不簡單
野菌是剛烤熟的微暖
連帶新鮮非常的沙律菜一起吃
還有味道剛好的黑醋油
實在是令人為之一振的開胃前菜
唯一想要的是加多點點茄乾可以嗎?

2. 明太子意大利粉 (額外加了蜆)
這裡的意粉就是我們想吃又很少吃到的口感!
夠硬淨但不是不能咀嚼那種

而且和醬汁確是很夾
墊底的grilled veggie也是用心之作
值得一讚
可是那大堆頭的薯蓉放在這碟主菜內似乎有點過多了
味道很不錯 (應該是加入了牛油和忌廉才那麼香滑)
但我們也吃不下了

4. Applegreen Crisp
這該是餐廳的主打吧!
不過這是我們是晚較失望的作品

就是令人很舒服的感覺
洗手間光線充足也很乾淨

這裡的侍應是全女班
都是甜美漂亮肌膚白晢的女孩
有禮貌又勤快 (不停為我們加水和換碟)

也喜歡這裡待客人完成一道菜才上另一道

野菌沙律
明太子意大利粉
芝士野菌燒雞胸
Applegreen Crisp
和朋友係尖沙咀,而她想食西式野,唸起之前係 openrice 睇過呢間食店評價唔錯,便來試下:Caesar Salad ($82):見到多數人客都係自選沙律,但我都係簡單地點左我既最愛Caesar Salad。菜未夠爽甜,沒有 bacon,但幾片大芝士片就好香濃,沙律醬份量比較少,清淡 D都幾好。Carbonara意粉 ($78):麵條較硬身,口感很正!Sauce又creamy 又香bacon味,好好味!但份量太少了!Apple Crisp ($48):有幾枱都要左呢甜品,舖面既 crisp都幾甜,不過夾埋底下既apple食就啱啱好!Apple焗完無酸酸既味道,亦唔會好腍!Apple Crisp熱辡辡,加埋伴碟既vanilla雪糕球,好好味!Chocolate Sundae ($48):開頭以為係食開既美式款 (大舊厚身,熱熱的,朱古力溶溶地那款),但原來係將朱古力 brownie切成好細粒,然後係上面加上vanilla雪糕球,口感和味道比傳統美式款差很遠!份量比Apple Crisp細好多呢!我地另外要左兩杯飲品:Virgin Daiquiri ($35) 和 Grape Sho (
我地另外要左兩杯飲品:Virgin Daiquiri ($35) 和 Grape Sho ($38),味道一般。
環境其實唔錯,但可能有兩枱共 20 個人聚會晚飯,,所以超級嘈!好難頂!!
總括而言,呢度食物既質素幾好,雖然唔係傳統既美式菜,但也值得黎試下。
Caesar Salad ($82)
Carbonara意粉 ($78)
Apple Crisp ($48)
Chocolate Sundae ($48)
Caesar Salad ($82)
Carbonara意粉 ($78)
Apple Crisp ($48)
  • Carbonara意粉
(非會員)
上星期六, 一家一行8人,有老有嫩,一早訂了檯食lunch. 點了以下食品:Snackotato BoatsSoupaily Soups - 蕃茄豆湯Salad:Tuna TatakiClassic Caesar topped with Grilled ChickenSpaghetti:Creamy wild mushroomsMain course:Grilled Salmon- served with Zucchini & Cauliflower on a bed of homemade mashed sweet potatoChicken Madeira- topped with melted Mozzarella Cheese, covered with Fresh Mushroom Madeira Suce & served with Mashed PotatoesDesserts:Chocolatae brownie sundaePeanut Butter & Banana TurnoverCreme Brulee x 2- Caesar Salad 的 size 很大,個

Snack:

Chicken Madeira

Desserts:
Chocolatae brownie sundae
Creme Brulee x 2

- Caesar Salad 的 size 很大,個salad dressing 剛剛好,唔多唔少,唔會太濕.
- Tuna Tataki 的 tuna 好好味,個salad dressing有少少酸,幾特別;我覺得OK,不過有人會覺得酸左D.

- Creamy wild mushrooms spaghetti 既sauce 好cream, 但唔'漏'.

- Grilled Salmon既肉質好嫩,即使係grilled,不會太dry;做配菜既sweet potato真係好sweet,整個配合都好好.

-Chicken Madeira亦不錯,個sauce 有好濃既蕃茄味.

- 甜品方面,Peanut Butter & Banana Turnover 有好濃既花生味 & 香蕉味, 以前未試過,幾特別; Creme Brulee 都好味,有水準,而且價錢唔貴,$38, portion 亦不小; 反而Chocolate brownie sundae 就一般,都可以一試.

Sat.個日唔算多人,坐得都舒服,會再幫襯.

• Tuna Tataki
  • Grilled Salmon