♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍APRIL COFFEE LAB𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_yuenlong𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe .❅ 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 香蕉多士 ($55)❅ 𝐘𝐨𝐠𝐡𝐮𝐫𝐭 𝐁𝐨𝐰𝐥 乳酪碗 ($48)❅ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 凍牛奶濃縮咖啡($40)❅ 𝐋𝐨𝐧𝐠 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤黑咖啡($35).//Go all the way to Yuen Long to visit this cafe! Luckily it doesn’t disappoint - food and coffee are both in decent quality and affordable price, plus a simplistic yet comfy interior design (*¯︶¯*) With dark malt sourdough as base, topped with caramelised banana and almond butter, the 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 was truly a delig

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍APRIL COFFEE LAB
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe
❅ 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 香蕉多士 ($55)
❅ 𝐘𝐨𝐠𝐡𝐮𝐫𝐭 𝐁𝐨𝐰𝐥 乳酪碗 ($48)
❅ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 凍牛奶濃縮咖啡($40)
❅ 𝐋𝐨𝐧𝐠 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤黑咖啡($35)
Go all the way to Yuen Long to visit this cafe! Luckily it doesn’t disappoint - food and coffee are both in decent quality and affordable price, plus a simplistic yet comfy interior design (*¯︶¯*) With dark malt sourdough as base, topped with caramelised banana and almond butter, the 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 was truly a delight ( ´▽` )ノ Nothing to criticise except the fact that it is really far away...and it is a really tiny cafe so expect a queue during busy hours!
為了這家cafe勇闖大西北!! 以灰色作主調, 工業風的設計簡潔而舒適(*¯︶¯*) 咖啡很好喝, 食物也很高質素, 完全沒有可以挑剔的地方(除了對我來說真的很遠…..) 香蕉多士用上黑麥酸種麵包, 比起一般的酸種麵包口感更結實、麥香味更濃郁, 搭配甜甜的焦糖香蕉和杏仁奶油, 好吃又好看( ´▽` )ノ 小店座位不多, 週末/繁忙時間可能要預留排隊的時間~
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
Dirty
Dirty
2天前 0 瀏覽
由於同朋友喺元朗食完lunch,食唔落甜品,就喺附近搵間cafe坐,無意中發現呢間隱世cafe,入面坐位唔多,但勝在舒適整潔,適合傾計💬Iced long black ($38)朋友飲完話好提神😂冇咩特別Hot Mocha ($40)香甜可口,口感絲滑 。仲有好靚嘅獨角獸拉花,唔捨得飲🥹 整體感覺好relax,如果想靜靜地飲杯野放鬆下,呢度好岩feel 。下次想試佢嘅奶酪杯!

Iced long black ($38)
朋友飲完話好提神😂冇咩特別

Hot Mocha ($40)
香甜可口,口感絲滑 。仲有好靚嘅獨角獸拉花,唔捨得飲🥹

2024-10-26 74 瀏覽
【前言】April既咖啡我覺得入到元朗頭三甲🔥 無論fruity豆定nutty豆都好岩口味🫶🏻-今次唔多講咖啡 介紹下佢既食物當中香蕉多士做得出色又有誠意加楓糖漿燒過既🍌 + Almond butter + 穀物 + 酸種 🍞 = 無得輸 🥹未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
【前言】

未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
2024-04-14
  • 【🍴Banana Toast✨】
2024-06-29 269 瀏覽
宜間cafe 間唔中就想去,店入面個環境真係好舒服,本身想食all day breakfast ,因為宜到個all day breakfast ,入面有個🧀🥔芝士薯餅好好食,但今日想食清d,叫左個🥑牛油果,🍳炒蛋多士🍞。當然點會只有野食冇野飲,我叫左個手沖☕️🫖,Ethiopia 熱飲白花味好出,凍d 飲橘味重,好好飲😍😍,雖然天氣好熱,但手沖真係好香,入口好滑好舒服。店外有個外賣位,成日經過都覺得好有feel,不過通常我都坐定定食👍

2024-04-08 397 瀏覽
📍APRIL COFFEE LAB ⭐️輕食之選 咖啡愛好者必試呢一間嘅咖啡店,已經同朋友嚟過幾次~特別推薦佢嘅咖啡,佢嘅咖啡豆係自己炒嘅~好香☺️ 每次當我想食light啲,就會諗起佢!佢嘅主食以all day, toast 同bowl為主!我真係好鍾意OATMEAL BOWL😋好食!✨ MOCHA $38 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢間嘅咖啡真心香~拉花都好靚😍唔捨得飲✨ 燕麥碗 OATMEAL BOWL $58 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻隔夜燕麥|椰子片|香蕉|藍莓|香橙 | 亞麻籽 |楓糖漿建議大家可以轉個香橙做提子🍇會夾啲🤣但真心好食!同埋睇落細細碗,但食完好飽🤣👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)📍 APRIL COFFEE LAB (元朗)元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖.#stilleating元朗 #香港美食 #屯門美食 #元朗美食 #天水圍美食 #hkfood #hkfoodie #foodie #hkfoodblogger #aprilcoffeelab #元朗Cafe #cafe #咖啡

✨ MOCHA $38 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

呢間嘅咖啡真心香~拉花都好靚😍唔捨得飲

隔夜燕麥|椰子片|香蕉|藍莓|香橙 | 亞麻籽 |楓糖漿

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

📍 APRIL COFFEE LAB (元朗)
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖
2024-03-18 322 瀏覽
今日到訪一間許多人要由市區去到元朗探店嘅咖啡店。這咖啡店充滿工業風。,設計簡約又素雅。週末嘅早上座無虛席,今日試吓乳酪碗和燕麥碗。乳酪碗乳酪碗賣相精美,有藍莓、提子、香蕉和菠蘿乾。生果十分新鮮,乳酪口感香滑又唔會太酸,而且份量剛剛好,做一個輕盈嘅早餐唔錯。燕麥碗這燕麥碗嘅味道亦都唔錯,表面鋪滿生果,燕麥口感香滑,多一點飽足感,亦都唔會太甜。Latte這咖啡拉花很美,咖啡入口溫度剛剛好,口感香滑。Flat white這咖啡的咖啡味甘香醇厚,滑溜溜的,又帶nutty的堅果口味,唔會酸或者苦,仲有少少aftertaste.

設計簡約又素雅。

週末嘅早上座無虛席,今日試吓乳酪碗和燕麥碗。

燕麥碗

Latte

這咖啡拉花很美,咖啡入口溫度剛剛好,口感香滑。

Flat white

2024-03-17
早餐
2024-02-07 354 瀏覽
去元朗探望我的小可愛,四圍逛逛看下有冇合適的貓貓用品送給牠,可能是下雨天又或者時間太早,好多店都未開門營業。找間咖啡店歇腳,朋友介紹我在附近的April Coffee Lab,她說咖啡和食物都唔錯。店子外造型不錯好有工業風,店內簡潔明亮,給人舒適的感覺。因為剛剛吃個早餐,所以我們只點了咖啡,咖啡師會問下我們的口味才去沖泡。Flat White 我選了nutty 口味,聞一聞好香濃,帶有堅果、可可味,好適合同奶類產品混合,口感順滑。Latte 選了fruity 口味,朋友喜歡有花香、莓果的韻味。能夠各自飲到自己喜歡的味道,實在太滿足,多謝咖啡師的細心和專業。
去元朗探望我的小可愛,
四圍逛逛看下有冇合適的貓貓用品送給牠,
可能是下雨天又或者時間太早,
好多店都未開門營業。

找間咖啡店歇腳,
朋友介紹我在附近的April Coffee Lab,
她說咖啡和食物都唔錯。

店子外造型不錯好有工業風,
店內簡潔明亮,給人舒適的感覺。
因為剛剛吃個早餐,
所以我們只點了咖啡,
咖啡師會問下我們的口味才去沖泡。

Flat White 我選了nutty 口味,
聞一聞好香濃,帶有堅果、可可味,
好適合同奶類產品混合,口感順滑。

Latte 選了fruity 口味,
朋友喜歡有花香、莓果的韻味。

能夠各自飲到自己喜歡的味道,
實在太滿足,
多謝咖啡師的細心和專業。
2024-01-06 360 瀏覽
朋友推介嘅嘆啡加傾計cafe平日晏就都坐爆人咖啡一般熱嘅💲38 拉花會配合主題 例如聖誕節有聖誕老人🎅🏻 同聖誕機🎄 好可愛 岩晒打卡留影 有得揀豆嘅味道飲茶就💲30普通啲 普通茶包 暖笠笠 香噴噴器皿靚靚 坐得舒服
朋友推介嘅嘆啡加傾計cafe
平日晏就都坐爆人
飲茶就💲30普通啲 普通茶包 暖笠笠 香噴噴
器皿靚靚 坐得舒服
2023-10-12 370 瀏覽
我唔係大西北嘅居民,但我決定專程入元朗,就係要試吓April coffee lab嘅早餐+咖啡,仲忍唔住叫咗件蛋糕。室內座位得10個,室外有少量座位,見到唔少街坊買外賣咖啡。*藍莓多士 $58黑麥酸種麵包微濕潤,搽擦滿一層馬斯卡彭芝士,帶微奶香,鋪上藍莓,大大粒又甜。撒埋穀物片、椰子片,增加口感,配搭好夾。淋埋楓糖漿,甜上加甜,但完全唔膩,大推!鐵觀音焦香芝士蛋糕 $48雖然表面冇傳統焦黑外皮,但冇阻佢優秀之處。用叉輕輕一切,就知道質地綿密軟滑。芝士味偏淡,突出到鐵觀音茶味,香濃帶微回甘味。拿鐵 $38可選nutty/fruity,配奶當然揀nutty啦!奶泡細膩,入口奶味較重,咖啡味弱啲。
藍莓多士 $58
藍莓多士

鐵觀音焦香芝士蛋糕 $48
鐵觀音焦香芝士蛋糕

拿鐵 $38
拿鐵
2023-10-01
$130 (早餐)
藍莓多士
鐵觀音焦香芝士蛋糕
拿鐵
2023-09-27 285 瀏覽
隱藏於大坑渠旁邊嘅角落,卻穩藏唔住佢哋出色嘅咖啡和芝士蛋糕❤️放假約大伙兒入元朗食嘢,等待大家途中見附近間咖啡店評分好高,就順便試下+涼冷氣啦😂意外發現,佢哋咖啡非常好🫢叫咗杯latte,揀nutty風味。講真都有一段時間無飲過呢種質素,適合嘅溫度、綿密奶泡、濃郁回甘味重!而且只係$38🫶🏻🫶🏻仲有得儲印花送咖啡。飲多兩啖啡,心郁郁想配甜品,一陣仲要食飯嫁喂🤣再叫咗海鹽芝士蛋糕,海鹽平衡咗甜度,仲輕輕帶起咗奶味和芝士味。有如半熟芝士蛋糕,中間較軟身但不至於流心,亦都做得恰到好處!臨走時唔記得買多包豆試真啲添😂值得再嚟幫襯,一定要keep住如此高水質😉🫰

之前我嚟過April Coffee Lab,第一次品嚐他們的咖啡留低咗深刻嘅印象🥹😚😚。 今次我來到元朗,梗係要再次嚟試吓🤩。⭐️ Iced latte (nutty)☕️可以選擇fruity或nutty口味。 🎈Nutty口味使用嘅係混合咗巴拿馬(洗處理)、巴西(紫色天然處理)同哥倫比亞(天然處理)嘅豆子。 🎈Fruity口味則使用嘅係埃塞俄比亞天然處理嘅耶加雪菲咖啡豆☕️,偏向果風味,唔咁細膩。佢哋嘅咖啡係即叫即冲嘅😚,餐廳內嘅開放式廚房畀你可以睇到佢哋點樣調製杯咖啡。 喺佢哋調製咖啡嘅過程中,已經能聞到咖啡嘅香氣☺️ 。 佢哋使用優質嘅咖啡豆,搭配日本Meji頂級鮮牛奶。 飲完一啖之後,咖啡嘅香氣仍然喺口中繚繞🥹😚。我仲注意到佢哋有咖啡豆同水樽可以購買。🍄 總括而言如果你係咖啡愛好者☕️☕️,我強烈推薦你嚟試吓April Coffee Lab。 佢哋嘅咖啡一定能滿足你嘅味蕾🤩。📍APRIL COFFEE LAB  元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖Shop 22, G/F, Ho Wang Building, 11 Yu Wing Path, Yuen Long

⭐️ Iced latte (nutty)☕️

我仲注意到佢哋有咖啡豆同水樽可以購買。

🍄 總括而言

📍APRIL COFFEE LAB
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖
2023-08-05 233 瀏覽
同朋友經過見到唔需要等位,由於天氣實在太熱☀️即刻入去嘆杯啡chill 下🧊咖啡店細細間,座位唔多,計埋bar 格座滿最多10人,裝修走水泥簡約風,好岩同朋友飲杯咖傾下計👯‍♀️📌自選多士 🥑🍞 $68可以自選2款配料,揀咗牛油果片🥑、炒蛋🥚Sourdough Toast 外脆內軟,牛油果好新鮮,切到好薄片,唔會太熟或者太生👍🏻 炒蛋都炒得好滑,好有蛋香😋📌香蕉多士🍌🍞香煎多士會配黑麥sourdough toast, 塊toast略嫌薄身左少少,唔夠軟熟,香蕉開半切片,加左楓糖漿係面🍁🍯再即場用火槍燒,變成一層脆皮糖漿,食落會有香蕉嘅香味,脆脆地嘅焦糖,配埋sourdough toast 甜到啱啱好😋📌Ice Latte $42 🧊☕️📌 Flat White $38 ☕️🫘咖啡豆可以揀Nutty 或者 Fruity,個人偏好Nutty豆,配奶啡比較香濃😆🌟推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)

📌自選多士 🥑🍞 $68

📌香蕉多士🍌🍞

📌Ice Latte $42 🧊☕️
📌 Flat White $38 ☕️

🌟推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)
2023-08-03 175 瀏覽
April coffee lab價錢💲: $48/ $48/ $38好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.4/5 (好細,只有幾個位置)性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5-元朗小店特別多,去到大水渠個邊的轉角位有間細細的cafe,連入口都要行入小巷子入面。裝修簡約,水泥外牆加道向外的大窗口比人外賣咖啡顯得平凡得來又特別小小。輕食為主,當日通常有1款意粉,適合下午茶小聚😉-✅乳酪碗。因為當日冇晒紅石榴,佢比多左🫐我。base的乳酪係原味偏酸的個隻,介乎一般乳酪同希臘乳酪中間的質感☺️ 加埋楓糖漿味道適中,香蕉的香甜+新鮮藍莓同yogurt最match!個人鍾意佢大量的穀物脆同菠蘿乾,有口感之餘又美觀😗-✅黑芝麻水豆腐芝士蛋糕。豆腐芝士蛋糕質感軟滑,豆腐味濃郁,加底下的消化餅餅底,好自家製的感覺。面頭塗d芝麻醬,兩者的味道都食得出,唔錯。-✅✅piccolo. 唔識飲咖啡的我都覺得佢哋的咖啡好香,飲完係係個口到充斥住陣香味,好耐都唔散😍 所有比例啱啱好,好少有杯咖啡會令我難忘!
April coffee lab
價錢💲: $48/ $48/ $38
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.4/5 (好細,只有幾個位置)
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5

2023-07-25 129 瀏覽
7月21日 天陰🌥☁️明明未入元朗國前個天都仲光光地🌤,入地嚟就暗哂,雖然已經7月到尾,但我今日去食野地方係叫April,又係一間舖頭細細嘅Cafe,室內室外都有個吧枱仔,舖頭咖啡為主,食物唔多款,我叫左個靚靚嘅All Day breakfast 加多杯Ice Black,宜到個All Day 有咩呢基本都係多士,炒蛋,煙肉,豬肉腸,牛油果,大啡菇⭐️⭐️重點介紹又出現⭐️⭐️佢All Day 入左有個芝士薯餅,個薯餅係一層層薯仔薄片入面仲有d 西蘭花,成個薯餅係好濃芝士香奶香,而有咬口,好好食,個Ice Black 佢有兩款豆我揀,我就今次揀咗fruity d 嘅豆,天氣太熱啦,下次冇咁熱試埋手沖先😍😍
7月21日 天陰🌥☁️
2023-07-25 119 瀏覽
元朗近排多左好多新cafe 全部都好chill咖啡食物都好吸引其中一個就係<𝔸𝕡𝕣𝕚𝕝 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕃𝕒𝕓>星期日中午時段去 等左大概20分鐘可以入座途中落雨 店員好sᴡᴇᴇᴛ咁比兩張櫈我地喺詹篷下坐低等入到店內 裝修簡單得黎有格調以工業風為主 睇落舒服又平靜食物飲品都好出色🍂𝔸𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 全日早餐 $118-個酸種麵包好好食 外脆內軟-大啡菇同牛油果調味都啱啱好🍂𝕠𝕣𝕖𝕔𝕔𝕙𝕚𝕖𝕥𝕥𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕦𝕟𝕒𝕘𝕚 & 𝕔𝕣𝕒𝕓 𝕚𝕟 𝕞𝕚𝕤𝕠 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖 蒲燒鰻魚蟹肉味噌貓耳朵 $128- 貓耳粉係好有咬口嘅意粉 面積大亦好掛汁- 一上菜見到堆木魚花郁下郁下 好吸引🍂𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $38/$42- 分別叫左一杯凍一杯熱- 有得揀唔同味嘅豆 不過同朋友都鍾意nutty味多d所以都係揀左house blend
元朗近排多左好多新cafe 全部都好chill

🍂𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $38/$42
- 分別叫左一杯凍一杯熱
- 有得揀唔同味嘅豆 不過同朋友都鍾意nutty味多d
所以都係揀左house blend
20 分鐘 (堂食)