2008-08-13 17 瀏覽
琴晚無喇喇好想食薯條,今朝起身就睇下呢頭有咩舖頭好食,triple o's太遠,gourmet burger又唔係好好坐,又食得太多shake'em buns,就去archie b's 試下.十二點去到,無人客..望一望個menu board,只係見到好多sandwiches,burger反而'璃'埋左一邊...hamburger同cheeseburger連fries都係五十蚊,我就要左個cheeseburger另加lemon lime.lemon lime好快送到,都幾大杯;試咗一啖,唔會話太酸,幾好.個burger同fries用一個紅色嘅籃上,都幾好笑,哈哈哈.我為薯條而黎,當然第一時間試吓-唔,外面好脆好脆,但好有薯味,食到有薯肉唔錯唔錯!!我覺得咁多burger舖頭入面最好食嘅薯條就係呢度!食完一倫薯條,就當然食佢個cheeseburger:個飽好大好厚,用牙簽叉住...個飽唔算好熱,有啲 失望塊牛肉又係,有筋,啲肉又'hai'..唔得嗰啲番茄生菜就OKAY,啲茄汁好多籃入面其實有條pickle嘅,但係個飽已經咁厚,我根本想加落去個飽度都唔得...食完burger再食番薯條,雖

塊牛肉又係,有筋,啲肉又'hai'..唔得
嗰啲番茄生菜就OKAY,啲茄汁好多

食完burger再食番薯條,雖然攤左一陣但依然好脆,果然好野!!

坐左一個小時度,都幾多人梨買takeaway...不過想彈下佢啲staff,黑口黑面,羅個burger basket梨嘅時侯又係,dau低就算....

background music又係,太大聲喇,大聲都好disturbing

我會再黎嘅,不過為嘅恐怕唔係佢個burger而係佢嘅fries了
lemon lime
burger籃
cheeseburger
lemon lime
burger籃
  • french fries
2008-03-31 2 瀏覽
先此聲明,此舖不在士丹頓街,而是位於荷理活道與士丹頓街中間的一段些利街。入口為Pure Fitness 和墨西哥餐廳的俊榮里(見圖,行人電梯旁)。Order 了個Double-Double (即孖芝),剩惠一百大洋,送薯條(所有飽餐都跟薯條,售價由$50 起)。即叫即煮,十分鐘有得食。一大啖咬入口,暖的,沒有滾熱辣的感覺,先扣十分。漢堡肉味不足,再減廿分。麪包唔熱唔脆,又減十分。再咀之下,肉根粒彈牙五次,牛膏『攝』牙隙兩處,又減十分。得我一枱 D 出品都係咁,唉!最好暫時仍是Al's Diner 和Duke Burger。
2008-03-17 10 瀏覽
Burger應該是這樣才夠Fat!而不是像澳門Fatburger那麼瘦小喇。Sabrett's 1ft. Long Hot Dog好像不夠一呎長啊!總括而言,這裡的比Shake em Buns抵飽,價錢比Shake em Buns貴一點,但附送的薯條很脆,值回差價。

Western BBQ Burger
Sabrett’s 1ft. Long Hot Dog
Onion Rings
2007-12-28 6 瀏覽
主人與奴隸獸在中環蘇豪區尋尋覓覓,原本想光顧某間食店,卻遍尋不獲。奴隸獸正心中納悶時,已在Archie’s B 的門前,於是毫不猶豫就大步踏進店內。很快就點了:1. Archie’s(HK$80):大大件三文治,餡料有Pastrami、芝士、Coleslaw 及千島汁。奴隸獸望見如此多牛肉,已經食指大動。一啖啤酒,一口三文治,真是開心。但主人覺得只有一款肉類,味道較為單調。2. Fried Mozzarella Sticks with Marinara Sauce(HK$40):Mozzarella Stick 外層鬆脆可口,有淡淡的香草味。內層芝士非常煙韌有咬口。蘸著Marinara Sauce,辣辣地,幾好味,是薯條或洋蔥圈以外的另類選擇。3. DOS XX Beer(HK$30)奴隸獸認為偶然光顧,亦未嘗不可,不過主人認為要考慮。

3. DOS XX Beer(HK$30)

奴隸獸認為偶然光顧,亦未嘗不可,不過主人認為要考慮。
Archie’s
DOS XX Beer
2007-11-08 4 瀏覽
五個人放工黎左呢度食快餐.店子細細得三四張檯, 不過環境又幾舒服的.還有大學時代經常飲的Snapple; 又有Miller Lite...um ... that is good =).要了一份Central Italian Grocery Grinder: 有Salami, Provolone Cheese, 配菜一堆, Salami 鹹鹹香香的, 凍凍的但幾好食; 另奉上的通心粉就一般.菇仔要的一份Mustroom cheesesteak, 上錯左變左Classic cheesesteak, 偷了一舊牛食, 有點似洋蔥牛柳=p值得一提的是薯條超好食, 勁脆, 我也犠牲食了幾條.PD 要了份Western BBQ Burger, 個飽仲大過burger king, 卒之要分開食, 夠哂飽肚.另有Mozzarella Sticks with Marinara Sauce, 呢個差少少, 炸得唔夠耐, 芝士唔夠溶, 不過外表夠脆挽救不少分數.下次自己黎要食burger 先.Menu:http://www.menulog.hk/archie_bs/menus/
五個人放工黎左呢度食快餐.
店子細細得三四張檯, 不過環境又幾舒服的.
值得一提的是薯條超好食, 勁脆, 我也犠牲食了幾條.

下次自己黎要食burger 先.

Menu:
2007-10-21 11 瀏覽
約一年前, 和一眾食友在此吃了一個相當開心愉快的午餐. 情景還歷歷在目. 今日再來, 氣氛完全不一樣. 沒有一眾嘻哈笑罵的食友們, 也沒有其它客人, 感覺的確像去了美國小鎮的三文治店般清靜. 要了一份Big Beef & Chedder Sandwich, 配菜絲沙律. 可能是星期天吧, 又可能是人客少, 店員也懶懶閒的, 差不多等了十五分鐘才有得吃. 不過慢工出細貨, 完成品的賣相也相當不錯. 麵包烘得有點過火, 太硬, 吃罷嘴角也損了, 但裡面的配料卻相當新鮮, 生菜又脆又甜, 燒牛肉半熟, 火候剛好, 味道夠濃郁, 車打芝士配合特製醬汁, 令菜和肉的味道更厚, 香味更有層次, 這份三文治, 除了麵包過硬要扣點分以外, 可以說做得相當出色. 這個賣六十元, 不便宜, 但可以說是物有所值. 因為如果自己DIY做一份相似的三文治, 成本可能也相差無幾甚至更高. 菜絲沙律則不知何解帶點榴槤香, 相當耐人尋味, 我懷疑是洋蔥和醬汁混合之後存久了所產生的異味. 但這個畢竟只是配角, 不對口味不碰就是, 無謂投訴了.其實這裡環境是不錯的, 熱鬧和冷清分別會帶給你不同的感覺. 但我還是喜歡一年前
約一年前, 和一眾食友在此吃了一個相當開心
愉快的午餐. 情景還歷歷在目. 今日再來, 氣
氛完全不一樣. 沒有一眾嘻哈笑罵的食友們,
也沒有其它客人, 感覺的確像去了美國小鎮的
三文治店般清靜.

絲沙律. 可能是星期天吧, 又可能是人客少,
店員也懶懶閒的, 差不多等了十五分鐘才有得
吃. 不過慢工出細貨, 完成品的賣相也相當不
錯. 麵包烘得有點過火, 太硬, 吃罷嘴角也損
了, 但裡面的配料卻相當新鮮, 生菜又脆又甜,
燒牛肉半熟, 火候剛好, 味道夠濃郁, 車打芝
士配合特製醬汁, 令菜和肉的味道更厚, 香味
更有層次, 這份三文治, 除了麵包過硬要扣點
分以外, 可以說做得相當出色. 這個賣六十元,
不便宜, 但可以說是物有所值. 因為如果自己
DIY做一份相似的三文治, 成本可能也相差無幾
甚至更高.

菜絲沙律則不知何解帶點榴槤香, 相當耐人尋
味, 我懷疑是洋蔥和醬汁混合之後存久了所產
生的異味. 但這個畢竟只是配角, 不對口味不
碰就是, 無謂投訴了.

其實這裡環境是不錯的, 熱鬧和冷清分別會帶
給你不同的感覺. 但我還是喜歡一年前的那一
次. 起碼人多好辦事, 可以吃多些不同款式嘛.

Archie B's NY Sandwiches
2007-10-16 33 瀏覽
又來試下這間的巨型漢堡及三文治,Burger選擇不多,反而sandwich有不少款式,揀了一個較輕治的蛋沙律三文治及一份蘑菇漢堡。蛋沙律三文治選了light rye,side dishes 是一細盒菜絲沙律。三文治的料非常之多,料從麵包周邊四方八面漏出來,食相非常狼狽。蛋沙律除了有蛋外,還有生洋蔥,洋蔥太突出了,搶走了蛋香,只食到有濃濃的洋蔥味。菜絲沙律的醬汁不多,味道清新。蘑菇漢堡大大個,厚厚的牛肉,一分為二後清楚見到鮮嫩的牛肉,一食之下充滿肉汁,又有肉味,味道比起上星期食的Big Ernis好得多。side dishes是炸薯條,又脆又肥大,食到停唔到口。
蘑菇漢堡
2007-09-23 13 瀏覽
在IFC看完電影已經九點多,大多餐廳已近乎打烊邊緣,徒步上Soho,找些速食算.結果去到俊榮里內的Archie,s B,一間以美式紐約style主力的三文治店.店內格局的確"美利堅",如果店內有一些紐約洋基棒球隊的精品的話,那就更加重NY味了.相信用店子的名字來命名的菜式,大抵也是"店自慢",所以,就來一客Archie,s,再來多一支Miller Lite啤酒.E小姐本來想要杯Latte,撞正咖啡機故障,唯有乾哽.Archie,s份量不小,包一小盒菜絲沙律.Hoagie軟熟,夾著幾片如火腿的Pastrami,夾著芝士,菜絲來吃,都幾難說不滿足.一向的北美的啤酒觀感麻麻,Morton,s同百威並不是小弟所喜,"米拿"又如何?味道很淡,感覺如飲水.眼見差不多前來堂食/外賣的顧客也是老外,這些速食店,在Soho上是不可或缺的.並不是每個老外也有錢,花幾百銀吃一頓晚餐的.

並不是每個老外也有錢,花幾百銀吃一頓晚餐的.

2007-06-13 4 瀏覽
我自己就行去soho區專登買個burger入戲院食先...)睇左menu一陣就決定買個bacon cheese burger$60...其實佢地既價錢都偏貴樣樣野都要$50左右...不過burger餐就包薯條, 可惜當日太早佢話未有薯條我改左食沙律...即叫即做所以我都等左成10分鐘左右先有. 一入場我就緊唔住攞出來食..嘩真係一啖都咬唔曬成個如果咀細既人就慘啦..我同老闆消滅左成個就已經反曬肚..不過老闆仍然覺得MOS BURGER既包好味D唔會咁飽漏我就覺得這個BURGER都好正D BACON都好脆只可惜塊肉就唔算多汁.
我自己就行去soho區專登買個burger入戲院食先...

2007-05-14 4 瀏覽
為「潮拜」而潮拜。The Pilgrim 係Hoagie Roll 夾Roast Turkey 同Sage Stuffing,有Gravy 同Cranberry Sauce:火雞胸一片俾完又一片,一俾俾成七八片,啖啖肉;唔知係咪個個淨係幫襯burgers / dogs and fries,紅莓醬好似*breathe* 咗好耐咁,乾到癲;特大號三文治包烘的時間不夠,加上cranberry sauce 唔夠juicy,做唔到以前既冰火效果。無以前咁好,但搵唔到比佢更好,點算。無藍tone 的相:http://q2kill.blogspot.com/2007/05/just-bunch-of-munchies.html
為「潮拜」而潮拜。

無以前咁好,但搵唔到比佢更好,點算。

無藍tone 的相:
2007-03-17 2 瀏覽
無意中經過, 又記得曾係呢到見過好評, 就試下啦!一入到去就覺得好美國的平價店feel, 不過好多時呢d地方野都幾好食唔係太肚餓, 所以只能afford叫一個burger/ sandwich, 加左2 個side dishes, 最後都覺得太多喇1. big beef& cheddar 呢個係sandwich type, 塊cheddar唔係溶, 不過d beef真係要讚讚! 雖然好薄, 但都有牛味! 唔錯, 又唔會太飽滯2. chilli cheese fries 嘩呢個好cheesy! 我好鍾意!! 唯一不足之處就係d fries唔夠厚身, thickness大概係m記薯條咁... 如果可以切得厚身d, 口感仲好呀!3. fried mozerella 呢個係全晚最一般貨式, 芝士好似pizza hut芝心批咁, 好chewy, 不過唔係話十分好食, 大概我下一次都唔會再點的dishoverall 都係值得去試的! soho區另一平價食物呀!

1. big beef& cheddar

2. chilli cheese fries

3. fried mozerella

2007-03-09
已經是第二次光顧了....這裡的三文治及漢堡包用料新鮮(即叫即做), 而且份量十足....我每次食半份都開始很飽, 所以配菜我大多會選擇菜絲沙律或薯仔沙律...另外, 這裡的佈置令人很relax, 可以看看他們提供的雜誌, 電視常播著Michael Jackson或其他外國舊歌, 感覺真的如置身New York的小食店....

這一餐,記憶所及,已是連續第二年的公益金便服日與OR的食友吃午飯,上年是鵝肝專門店,今年是吃鬼佬三文治,一樣開心。同場加映,花花花專誠帶來的西莓千層糕﹝謝謝!﹞,大家嘻嘻哈哈,又一餐。專兄放假,藍月又剛好出市區工作,就順手叫埋一眾中環友吃午飯。原本想去的,卻都已滿座,急就章的情況下,就一行六人來了這裡。一坐低,叫些飲的,有cream soda有diet cream soda有diet root beer,意外地是沒有一人叫啤酒。六個人,叫了4份特色三文治及一份薯條,包括Archies、Dagwood Triple Deckers、Smokin’Joe’s Hickory BBQ Beef、Veggie Super Submarine及Chille Cheese Fries。Dagwood Triple Deckers最貴,要一百大元一份,但份量是最夠的,一開四,三人分吃也一樣有多。三層包夾著兩層餡,厚厚的,差點一口也吃不下。餡料有兩塊車打芝士、兩層火腿、兩層火雞肉、紅洋蔥、蕃茄、生菜,下層又來兩塊瑞士芝士、三片燒牛肉、鹹牛肉、再來紅洋蔥、蕃茄、生菜,非常豐富。可惜各樣食材是凍凍的,如果

Dagwood Triple Deckers最貴,要一百大元一份,但份量是最夠的,一開四,三人分吃也一樣有多。三層包夾著兩層餡,厚厚的,差點一口也吃不下。餡料有兩塊車打芝士、兩層火腿、兩層火雞肉、紅洋蔥、蕃茄、生菜,下層又來兩塊瑞士芝士、三片燒牛肉、鹹牛肉、再來紅洋蔥、蕃茄、生菜,非常豐富。可惜各樣食材是凍凍的,如果有多點熱的感覺,會更好。吃得下一份Triple Deckers,必是大胃王無疑;

以招牌命名的Archies,是在幾款三文治中,最好吃的。用烘熱的hoagie,包著幾層厚的煙牛肉pastrami,加上生菜絲、瑞士芝士及千島醬,味道好又豐富,煙牛肉軟熟亦美味。這個招牌三文治,值得一試;另一心水是Smokin’Joes’s Hickory BBQ Beef,辣肉醬加生菜絲的組合,應該幾冶味,藍月及Christy都覺得幾滿意。當然覺得不錯的還有是專兄,雖然他沒有吃。

照顧到未必人人喜歡酸青瓜,這裡的是另上的。不過在吃濃膩三文治的同時,吃一下酸食物,正好中和;每份三文治都有一份通粉沙律或薯蓉作前菜,用上了油醋去撈的,都幾清新醒胃;最後來的Chille Cheese Fries,純是我怕大家吃不飽,用來填肚的,不過照觀察,大家在掃清所有三文治後,是非常的飽了。

天天吃這些會受不了,但耐不時吃一吃,又不錯。尤其幾位圍內好友聚首,吃鬼佬食物,感覺上是更加輕鬆。

埋單455蚊,每人九十蚊多一點,中等價錢。

想看多一點相片,可以來這裡:http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2101328715

題外話:這裡與鄰舖Taco Loco是同老闆的,食物也可以在隔離買來這邊吃。
2006-09-19 1 瀏覽
作為一個勁愛burger o既人, 平時o係中環遊走都係去triple o 度食, 直至上年年尾先發現此店的所在位置, 同男友一試之下, 就變成常客了! 因為呢度d 牛肉比triple o 好食哦! 加上呢度氣氛好正, 夜晚無乜人, 環境寧靜, 同男友去食好似好幸福咁哦... 哈... 不過小妹近日轉工, 已經少咗去lu, 都要搵日去下先.
2005-02-02 11 瀏覽
Another lazy Sunday....went to Archie B for brunch around 4pm. I like to sit outside if the weather is nice. Been here so many times, still always crave for their huge cheese burger($50), it's big enough to share among 2 girls, great value!!! Plus an order of the Caesar salad ($55), it's very creamy and cheesy, the portion is quite small though. Best burger for the price, many other options of sandwiches, reminds me of NY Deli.