喺附近買完嘢,又到食飯時間~行到呢間餐廳門口,見到好似幾舒服就入左去😌為左避免選擇困難症發作,都係揀set好啲🤣starter 我哋揀咗cold cuts & cheese 拼盤,同白酒炒蜆配香辣檸檬白酒高湯平時唔係好敢叫Cold cut,因為要人多先食得晒,今次呢個作為頭盤一兩個人share剛剛好👍🏻蔬菜類有調味過,少少酸好開胃白酒炒蜆,好香白酒味,完全冇沙,意大利香草包好香脆,用嚟點白酒高湯一流😋😋大蝦蘆筍意大利燉飯配龍蝦忌廉湯醬,很喜歡risotto 嘅口感,唔太生又唔會太稔,龍蝦味好濃,正👍🏻意式烤乳豬配薯蓉及蘑菇汁,皮好脆,肥瘦適中,薯蓉好幼滑,加埋蘑菇汁好香再來兩個甜品,我哋揀咗Tiramisu同埋cheese cake配士多啤梨醬甜品都頗為大份,意大利餐廳嘅Tiramisu實在無可挑剔😋😋😋 cheese cake加埋酸酸甜甜嘅士多啤梨醬,芝士味香濃得來又唔會太膩估唔到由Starter到main course到Dessert都好有驚喜

5 分鐘 (堂食)
  • SELECTION OF COLD CUTS & CHEESE
  • SAUTEED CLAMS
  • PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO
  • ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU
2025-05-22 0 瀏覽
Alonzo 有 $268 3 course brunch 但我哋心大心細最後都係要咗 À la carte menu~Handmade Burrata Cheese with Sicilian tomato & basil pesto比平時一般更為淡口嘅 Burrata,食完無乜負擔~ 最鍾意嘅竟然係個蕃茄,超甜,好食~Beef Carpaccio - Beef Tenderloin, wild rocket, parmesan cheese & truffle paste呢款意式生牛肉薄片我哋一致地認為係唔太好食,口感係夠軟滑但食落係無應有嘅牛肉鮮香🌚滿心歡喜但食完係靜曬~Italian Frittata with sausage, asparagus & melted cheese 意式焗蛋餅 - 配香腸,蘆筍,芝士一開始我以為啲香腸,蘆筍會切碎喺入面,點知係原條放喺面頭,個樣有啲震撼 🖖(謎之好似 Halloween d special menu 咁)~ 呢款我鍾意,個蛋好 Fluffy 有啲似梳乎厘咁嘅感覺,食落帶點肉嘅油香,一啲都唔 dryRigatoni Amatrici
Alonzo

Rigatoni Amatriciana - Roman guanciale, onion & tomato 蕃茄煙肉條紋長通粉

Rigatoni 夠彈牙 Al Dente,雖然個長度有啲吊詭好似特別短咁,但都好索汁。蕃茄汁底濃鮮,而且豬面頰肉夠鹹香~🥓

Tagliata Sandwich - Black Angus in mustard & mushroom gravy 牛柳三文治

切得好醜樣,仲要一路食一路散要大扣分 😥
Sauteed red wine & theyme mushrooms

Alonzo's signature tiramisu (single portion)
Tiramisu有咖啡香,口感幼滑又輕盈~唔錯
加多 $198 有 2 hours free-flow 🍷🍾~
係抵玩嘅
2025-05-04
  • Alonzo's signature tiramisu
1K
又到我至愛嘅Restaurant Week,今次揀咗灣仔一間意大利餐廳食lunch,順便慶祝媽咪生日,前一晚先扑鎚訂位,響特殊要求寫上"for Birthday”,估唔到餐廳咁好會響碟寫字兼唱生日歌,作為一個小驚喜。🍴餐湯⭐️⭐️⭐️🍴沙律⭐️⭐️⭐️⭐️好似打碎咗嘅薯仔湯,味道ok。黑醋車厘茄火箭菜沙律,好新鮮好味。🍴大蝦蘆筍意大利燉飯⭐️⭐️⭐️⭐️賣相靚,龍蝦忌廉汁香濃惹味,意大利飯煙煙韌韌但唔會過硬,香草大蝦蘆筍配搭唔錯,大家一致認為主菜之中最好味。🍴招牌卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉⭐️⭐️⭐️醬汁比較濃杰,凍咗會變漿糊,意粉煙韌口感啱好,脆口嘅面頰肉帶點咸香,好似食緊乳豬皮咁,好好味,不諱為招牌。🍴意大利四重芝士長通粉⭐️⭐️⭐️⭐️鍾意食芝士嘅人就不能錯過,雖然係無配料齋通粉,但芝味香濃,通粉管埋藏咗好多醬汁,咬落爆晒汁,就算凍咗醬汁都唔會變杰。🍴芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️芝士質感creamy富奶香,餅底肉桂味非常重,家姐話唔錯,愛肉桂人仕必食。三人共消費:$489

🍴餐湯⭐️⭐️⭐️
🍴沙律⭐️⭐️⭐️⭐️
好似打碎咗嘅薯仔湯,味道ok。
黑醋車厘茄火箭菜沙律,好新鮮好味。

🍴大蝦蘆筍意大利燉飯⭐️⭐️⭐️⭐️

生日
用餐優惠
信用卡優惠
2025-05-21 0 瀏覽
📍 Ask For Alonzo(灣仔)520的日子📅必須慶祝浪漫一下🩷今日竟然唔係我愛你嘅日子,反而係餐廳有兩個壽星仔女喺度慶祝生日嘅日子 餐廳仲會播Happy birthday歌🩵so sweet 😘😘✨ 羅馬肉丸除咗肉醬多到滿瀉之外,仲毫不吝嗇咁灑上大量巴馬臣芝士,香草肉丸味道幾惹味添🐷✨ 蕃茄粒普切塔多士蕃茄粒普切塔多士。麵包表面烤得恰到好處,散發出陣陣香氣,蕃茄粒清新的口感,加上蒜蓉汁的調味,更為惹味。✨ 卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉蛋超級橙黃,以撈勻但更creamy濃郁意粉🍝好掛蛋汁!仲有煎到超脆既風乾豬面規,食落好有層次感🩷✨ 大蝦蘆筍意大利燉飯以香濃龍蝦汁煮成意大利燉飯,口感creamy,似奶油濃稠,燉飯咬下煙韌,加上新鮮大蝦🦐爽口彈牙~✨ 招牌提拉米蘇入口偏濕 浸得好濕透 滿滿酒香 尾段微微咖啡香味☕️道同埋口感平衡得剛剛好 愛酒人士會愛🩷✨ 意式白巧克力奶凍味道清新,帶有濃烈嘅白朱古力味,甜度適中,又Q彈🥛兩杯都有清新嘅檸檬香,好清甜🩷配埋少少酒🥂飲落好舒服😌打卡清純感覺🩷✨ SPIKED LEMONADE✨ GIN AND TONIC

📍 Ask For Alonzo(灣仔)

520的日子📅必須慶祝浪漫一下🩷

✨ 羅馬肉丸

✨ 蕃茄粒普切塔多士

✨ 卡邦尼意粉配風乾豬面頰肉
蛋超級橙黃,以撈勻但更creamy濃郁意粉🍝
好掛蛋汁!仲有煎到超脆既風乾豬面規,食落好有層次感🩷

✨ 大蝦蘆筍意大利燉飯

✨ 招牌提拉米蘇

✨ 意式白巧克力奶凍
味道清新,帶有濃烈嘅白朱古力味,甜度適中,又Q彈🥛

兩杯都有清新嘅檸檬香,好清甜🩷
配埋少少酒🥂飲落好舒服😌
打卡清純感覺🩷
✨ SPIKED LEMONADE
✨ GIN AND TONIC

2025-05-15 0 瀏覽
呢一間餐廳喺港島區有唔少分店今次去咗星街呢一間分店呢一區比較恬靜,記住喺PP 3嗰度有電梯可以搭上嚟咁就唔使捱斜路Tasting menu ($288 /pp)Negroni 🥃($68)happy hour價抵飲Bread 🍞麵包混入果乾同堅果,配埋質感幼滑嘅松露牛油Sautéed calms 🐚(+$48)每隻蜆都肥嘟嘟脹卜卜,蒜片、紅椒、香草🌿好香口,最正係用麵包蘸埋個汁嚟食,精華一滴都冇嘥Alonzo’s carbonara 🥚意粉Al dente, 煙肉煎到好焦脆,鹹香撲鼻,但係如果意粉個蛋汁再濃少少就好啲Alonzo’s signature tiramisu ☕️手指餅浸滿濃郁咖啡酒香,mascarpone芝士打得輕盈,甜度控制得幾好

Negroni 🥃($68)
happy hour價抵飲

Bread 🍞
麵包混入果乾同堅果,配埋質感幼滑嘅松露牛油

Sautéed calms 🐚(+$48)

Alonzo’s carbonara 🥚

2025-05-01 0 瀏覽
香港隱世意大利餐廳,斜坡上的味覺旅行!意式小館驚喜記,托斯卡尼風情呢!環境滿滿舒服,斜坡餐廳瞬間飛到意大利小鎮!日落時分暖黃燈光亮起,滿滿浪漫 熱辣辣面包番茄燕麥味,外脆內軟,松露蛋黃醬香濃 白酒炒蜆蜆肉肥美,面包點醬汁,非常夾,醬汁咸香 意式焗肉丸肉感很高,酸甜番茄醬,滿滿芝士,令人回味意大利之快樂 主菜高光時刻,份量多滿滿之水準龍蝦燉意大利飯飯吸滿龍蝦精華,大蝦彈牙到,鮮味! 脆皮乳豬皮脆飲薯片,蘑菇汁和薯蓉是絕配 招牌意大利芝士旦糕咖啡酒香濃郁,口感如雲朵,綿綿好吃意式奶凍奶香滑溜,甜度剛剛好,酸甜 店員會主動推薦,換碟速度快,細心的服務,令人感到熱情約定姊妹朋友,來試店內其他料理

熱辣辣面包
番茄燕麥味,外脆內軟,松露蛋黃醬香濃

白酒炒蜆
蜆肉肥美,面包點醬汁,非常夾,醬汁咸香

意式焗肉丸
肉感很高,酸甜番茄醬,滿滿芝士,令人回味意大利之快樂

主菜高光時刻,份量多滿滿之水準
龍蝦燉意大利飯
飯吸滿龍蝦精華,大蝦彈牙到,鮮味!

脆皮乳豬
皮脆飲薯片,蘑菇汁和薯蓉是絕配

招牌意大利芝士旦糕
咖啡酒香濃郁,口感如雲朵,綿綿好吃

意式奶凍
奶香滑溜,甜度剛剛好,酸甜

店員會主動推薦,換碟速度快,細心的服務,令人感到熱情

約定姊妹朋友,來試店內其他料理
這家意大利餐廳沿斜坡而建,進入餐廳已經在1樓了,如果坐近街外的位置,就像在異國的露枱用餐一樣,氣氛真的好讚。這晚吃的這個套餐$299,簡直性價比上天了。🥖餐前麵包 配松露蛋黃醬餐廳面包有兩款,蕃茄及堅果燕麥,熱熱脆脆的,配松露蛋黃醬好搭。前菜🥓🧀精選意大利凍肉及芝士拼盤提供了3款凍肉及辣肉腸,配了軟芝士/煮軟了的甜椒絲,還有麵包,各種搭配都好吃。🦪白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包蜆肉飽滿,不過有點咸,檸檬白酒汁沒甚麼辣度,麵包不同沾醬汁,蜆肉直接放麵包上面就咸度剛好。主菜🍛🦐大蝦蘆筍意大利燉飯 配龍蝦忌廉湯醬大蝦爽口,意大利燉飯軟硬適中,龍蝦汁原全被飯吸收了,非常入味,配上鮮嫩的蘆筍片。🐖意式乳豬 配薯蓉及蘑菇汁煮得軟硬適中的豬腩肉,四邊包括豬皮都烤很很脆,特別是豬皮,很鬆化,當然不能跟中式燒乳豬比,算可以,薯蓉奶香綿滑,蘑菇片也保留了脆度,挺不錯的。甜品🍰ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU作招牌Tiramisu,果然不同凡響,咖啡味及冧酒味都好特出,口感滑溜。🍮WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA意式白朱古力奶凍,奶味朱古力味都很香

這晚吃的這個套餐$299,簡直性價比上天了。

🥖餐前麵包 配松露蛋黃醬

🥓🧀精選意大利凍肉及芝士拼盤

🦪白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包

🍛🦐大蝦蘆筍意大利燉飯 配龍蝦忌廉湯醬

🐖意式乳豬 配薯蓉及蘑菇汁

🍰ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU

🍮WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA

意式白朱古力奶凍,奶味朱古力味都很香,但不會很甜,配了帶果肉的藍莓果醬,酸甜交融。

飲品
🍋🍸Italian Lemonade

我朋友可以喝酒的,不過陪我一齊喝沒酒精的Lemonade,意式Lemonade 裏面多了一片香草,令一整杯飲料更清新了,這幾天天氣比較熱,立馬透心涼。

總結,食物大部分都滿意以上,服務態度可以說💯,餐廳環境我們真的好喜歡,有點中上環Soho區的感覺,有點帶我出了個國的感覺,我是一定會再來的。
2025-04-01 443 瀏覽
今日同朋友黎到灣仔搵食,搵左呢間意大利菜🇮🇹食個晚餐🥣,環境幾靚,氛圍感滿滿,又幾岩約會喎😆!人均$288起就有Dinner set食,整體食物都幾高質🩷前菜ROMAN MEATBALLS 羅馬肉丸配蕃茄醬及巴馬臣芝士🧀,肉丸一咬肉汁滿滿,味道酸酸地咁,再有層芝士加埋,juicy好味🤤SAUTEED CLAMS 白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包蜆都夠鮮甜,食到啲啲酒香咁主菜PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO 大蝦蘆筍意大利燉飯,龍蝦忌廉湯醬燉飯好濕潤,大蝦都夠爽彈,整體都好creamyROASTED ITALIAN SUCKLING PIG 意式烤乳豬 配薯蓉及蘑菇汁乳豬外皮烤得半脆身,另一半係骨膠原滿滿既feel😆,肉身有肥有瘦咁,食落味道鹹香味出,配埋濃郁嘅蘑菇汁,味道更豐富甜品ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU招牌提拉米蘇意大利菜必食既甜品,果然出色WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA意式白巧克力奶凍仲紅藍莓醬,味道酸甜酸甜幾得意

人均$288起就有Dinner set食,
整體食物都幾高質🩷

ROMAN MEATBALLS

SAUTEED CLAMS
白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包
蜆都夠鮮甜,食到啲啲酒香咁

PRAWN & ASPARAGUS RISOTTO
大蝦蘆筍意大利燉飯,龍蝦忌廉湯醬
燉飯好濕潤,大蝦都夠爽彈,整體都好creamy

ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG
意式烤乳豬 配薯蓉及蘑菇汁

ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU
招牌提拉米蘇
意大利菜必食既甜品,果然出色

WHITE CHOCOLATE PANNA COTTA
意式白巧克力奶凍
仲紅藍莓醬,味道酸甜酸甜幾得意

2025-03-24 467 瀏覽
嚟過呢個集團其他餐廳happy hour,第一次試佢嘅tasting menu,$288一位價錢平過滙豐dining week嘅menu:🍽白酒炒蜆配香辣檸很白酒高湯及香脆意大利香草包-蜆肉配白酒煮嘅汁好鮮美,麵包吸晒啲醬汁好好食👍👍👍👍👍🍽蕃茄粒普切塔多士配意式蒜蓉烤麵包-個黑松露醬汁出奇地出色,即時嚟到麵包level up👍👍👍🍽意大利凍肉及芝土拼盤:standard每樣有D👍👍👍👍🍽伏特加些汁煙內長通粉配蘋果煙肉、甜青豆配忌廉肉汁:醬汁住得非常好,好開胃清晒👍👍👍👍👍🍽大蝦蘆筍意大利飯:滿滿嘅意大利風情👍👍👍👍🍰signarure TIRAMISU:較一般tiramisu咬口🍰 義式白巧克力奶凍:動L好清爽配gin tonic一流🍹Auntie Maria Aperol Spritz:都係紅色嘅cocktail,配燉飯同埋通粉好夾呢度氣氛好好,本身星街就係好多金融才俊聚腳嘅地方,當日見到有明星係度食晚飯,侍應服務貼心周到,係拍拖或者同朋友去聚腳嘅好地方

🍽意大利凍肉及芝土拼盤:standard每樣有D👍👍👍👍

🍽大蝦蘆筍意大利飯:滿滿嘅意大利風情👍👍👍👍

🍰 義式白巧克力奶凍:動L好清爽配gin tonic一流

2025-03-19
5 分鐘 (堂食)
  • penne vodka
2025-03-17 536 瀏覽
環境好,有浪漫氣氛,服務周到!食物高質✨👍🏻超讚前菜🍖精選意大利凍肉及芝士拼盤🧀 拼盤份量十足,有各種不同嘅凍肉,香濃好味,配上濃滑芝士,做開胃菜係絕佳選擇!🥂白酒炒蜆🍲蜆肉鮮嫩多汁,搭配香辣高湯,好食到停唔到口。加上香脆嘅意大利香草包,外脆內軟,沾埋高湯,真係好正!依道菜不但色香味俱全,還帶有海洋嘅清新感,非常爽口。主菜🥓卡邦尼意粉🍝 意粉口感滑溜,配上風乾豬面頰肉同意大利雞蛋,簡直係天作之合。每一啖都有濃厚嘅奶香同豬肉嘅香氣,而黑胡椒嘅香辣味道又恰到好處,不會太膩,令人一試難忘!🌶️意大利辣肉腸辣汁螺絲粉🌭辣味十足,搭配風乾同茅屋芝士,辣中帶香,口感層次分明!甜品🍰招牌提拉米蘇提拉米蘇口感綿滑,咖啡香氣出色,充滿酒香,係大人向必食之選!🍓芝士蛋糕配士多啤梨醬芝士蛋糕酸甜適中,士多啤梨醬令人感到清新,餅底厚實香脆。飲品🍋Lemonade🥂White Wine
環境好,有浪漫氣氛,服務周到!食物高質✨👍🏻超讚

🍖精選意大利凍肉及芝士拼盤🧀

🥂白酒炒蜆🍲

🥓卡邦尼意粉🍝

🌶️意大利辣肉腸辣汁螺絲粉🌭
辣味十足,搭配風乾同茅屋芝士,辣中帶香,口感層次分明!

🍰招牌提拉米蘇

🍓芝士蛋糕配士多啤梨醬
芝士蛋糕酸甜適中,士多啤梨醬令人感到清新,餅底厚實香脆。

飲品
🍋Lemonade
🥂White Wine
2058 瀏覽
2025-03-13
2025-03-07 529 瀏覽
📍 去咗灣仔一間好有格調嘅西餐廳,餐廳裝潢走高端歐式風格,特別吸引外國人前來聚餐。- *罗马肉丸 (ROMAN MEATBALLS)* 肉丸細膩多汁,肉質非常嫩滑,番茄醬酸甜濃郁,帶點天然果香,與刨成薄片的帕爾馬芝士結合,豐富咸香層次,入口即溶,令人回味無窮。- *炒蜆 (SAUTEED CLAMS)* 蜆肉鮮甜,伴隨微微的辣感,白酒和柠檬汤底味道清新,將海鮮的鮮味提升至另一層次。配上香脆的意式脆面包,吸滿湯汁,口感濃郁又不膩。蛤蜊意大利面 (SPAGHETTI ALLE VONGOLE)意大利面煮得剛好「al dente」,有嚼勁又彈牙,炒蒜香四溢,蛤蜊夠鮮,白酒和辣椒增添一絲微微的刺激感,檸檬的清香為整道菜帶來爽口的尾韻,非常平衡又惹味。意式烤乳猪 (ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG)乳豬皮香脆,帶有燒烤炭香,肉質軟嫩,入口即化,搭配土豆泥的綿滑口感,再加上濃郁的黑森林蘑菇醬,提升了整體的香氣和味道,令人齒頰留香。ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU)* 提拉米苏層次分明,咖啡味道濃郁又不苦,配上細膩的奶油與濕潤的手指餅,甜度適中,每

- *罗马肉丸 (ROMAN MEATBALLS)*

- *炒蜆 (SAUTEED CLAMS)*

ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU)*
提拉米苏層次分明,咖啡味道濃郁又不苦,配上細膩的奶油與濕潤的手指餅,甜度適中,每一口都充滿幸福感,完美為整個用餐劃上甜美句號。
2025-02-23 560 瀏覽
—掛畫係動物混合食物present出嚟 好得意Tasting Menu($288pp)前菜+主菜+甜品點完餐送上嘅walnut& raisin包有誠意Roman Meatballs(+38)肉丸實淨唔鬆散 有肉汁幾濕潤有蕃茄醬同芝士一齊食Sautéed clams(+48)蜆肉肥美冇沙 辣辣地意大利香草包烘至脆身可以浸一浸白酒高湯汁Prawn & asparagus risotto(+28)基底用上龍蝦忌廉湯食起上嚟入味但唔會死鹹混入蘆筍豐富口感Roasted Italian suckling pig(+58)酥脆嘅乳豬皮底下有層薄薄脂肪頓時為肉身增添油潤感 配薯蓉跟蘑菇汁Alonzo’s signature tiramisu/White chocolate panna cotta甜品配酸酸的莓醬頓時喚醒了味蕾——————————————Ask For Alonzo 灣仔星街8號地下B號舖
掛畫係動物混合食物present出嚟 好得意
Tasting Menu($288pp)
前菜+主菜+甜品
點完餐送上嘅walnut& raisin包有誠意
Roman Meatballs(+38)
肉丸實淨唔鬆散 有肉汁幾濕潤
有蕃茄醬同芝士一齊食
Sautéed clams(+48)
蜆肉肥美冇沙 辣辣地
——————————————
Ask For Alonzo
灣仔星街8號地下B號舖
2025-02-20 703 瀏覽
今日去灣仔,晚飯自己一個去咗我好鍾意嘅一間意大利餐廳ASK FOR ALONZO食。佢哋成日會轉新嘅set Menu,次次嚟都有驚喜😊 首先,我試咗SAUTEED CLAMS呢道菜用咗辛辣檸檬同白酒高湯煮,搭配酥脆嘅focaccia,味道真係非常開胃,讓人忍不住多食幾口。接住嚟係ROASTED ITALIAN SUCKLING PIG外脆內嫩,配上滑身嘅馬鈴薯泥同黑森林蘑菇醬,味道層次分明,每一口都令人陶醉。最後,當然要試佢哋嘅招牌甜品——ALONZO'S SIGNATURE TIRAMISU。呢個提拉米蘇口感細膩,咖啡香味濃郁,甜而不膩,真係完美嘅收尾。仲有一杯清新嘅Limoncello,為今次嘅用餐體驗畫上圓滿句號😊

今天要介紹的餐廳位於灣仔,是一家在香港有幾間分店的意大利餐廳。餐廳分店遍布大坑、灣仔、上環和跑馬地。餐廳的裝修非常有格調,提供室內和室外的用餐環境,非常適合和朋友聚會。服務態度也很好,用餐時感到好舒服。 麵包 每人各有兩款麵包,分別加有麥片果仁乾和sun-dried番茄,外脆內鬆軟,搭配自家製松露加巴馬臣芝士醬,滑順香濃。前菜精選意大利凍肉及芝士拼盤 包含意式火腿、Salami、Parma Ham和兩款芝士,配上香烘過的法包。白酒炒蜆 配香辣檸檬白酒高湯及香脆意大利香草包,蜆非常嫩多汁,湯汁微辣,味道不錯,搭配脆口多士十分美味。主菜烤意大利乳豬乳豬肉質柔滑,配薯蓉同蘑菇醬,乳豬皮烤得香脆,肉質柔軟,熟度剛好,搭配濃郁的蘑菇汁,幾惹味!大蝦蘆荀意大利燉飯 用龍蝦忌廉湯醬,燉飯的火候控制得很好,加上五隻大蝦爽脆,燉飯醬汁豐富,味道香甜微辣。甜品Alonzo's Signature Tiramisu 餐廳的招牌提拉米蘇,滑順可口,咖啡味和可可味濃郁,是完美的結尾。Ask For Alonzo 灣仔星街8號地下B號舖 港鐵金鐘站 F 出口, 步行約6分鐘

麵包

Ask For Alonzo
灣仔星街8號地下B號舖
港鐵金鐘站 F 出口, 步行約6分鐘
2025-01-17 934 瀏覽
終於到Happy Friday ,今晚黎到灣仔星街食dinner,餐廳環境幾chill同幾有氣氛,而且員工每個都好nice😎我叫左兩個dinner set,$288 dinner set 呢個價錢非常親民,包前菜主菜,仲包埋甜品🤩佢另外首先會上左bread basket,佢d麵包真係好有誠意,係熱辣辣,再加埋黑來露醬,真係好有誠意😻Roman Meatball:肉丸肉味濃,加埋芝士同蕃茄醬,好開胃😌Sauteed Clams:呢個好有驚喜,d蜆超鮮甜!小小辣好惹味,呢個係前菜必揀!😎Nduja Salami Spiralotti:呢個係辣肉腸蕃茄螺絲粉,味道好濃郁,辣辣地幾好食😌Roasted Italian Suckling Pig:呢個乳豬薯蓉個乳豬皮好脆,加埋佢個蘑菇醬,薯蓉都好入味😻甜品我揀咗芝士蛋糕同Tiramisu ,兩樣味道都唔錯,食完甜品就好滿足🤙🏽