行經K11見到間泰式蛋糕店,造型有趣全部都係泰式口味,款式好少見價錢進取,不過真係忍唔住買咗2件試吓🙈.📍榴槤𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣($88) 中間有層煙韌軟糯嘅麻糬,蛋糕濕潤鬆軟🤤 外層嘅榴槤忌廉超香濃嘅✨食落完全唔會膩 榴槤控一定會愛上😍 .📍芒果糯米飯𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙎𝙩𝙞𝙘𝙠𝙮 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($78) 賣相精緻🥭,但相比之下冇榴槤咁出色上層係芒果忌廉,中間加咗軟糯嘅麻糬同鬆軟蛋糕不過同糯米飯就好似冇乜聯繫🫣

行經K11見到間泰式蛋糕店,造型有趣
全部都係泰式口味,款式好少見
價錢進取,不過真係忍唔住買咗2件試吓🙈
📍榴槤𝘿𝙪𝙧𝙞𝙖𝙣($88)
中間有層煙韌軟糯嘅麻糬,蛋糕濕潤鬆軟🤤
外層嘅榴槤忌廉超香濃嘅✨
食落完全唔會膩 榴槤控一定會愛上😍

📍芒果糯米飯𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙎𝙩𝙞𝙘𝙠𝙮 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($78)
賣相精緻🥭,但相比之下冇榴槤咁出色
上層係芒果忌廉,中間加咗軟糯嘅麻糬同鬆軟蛋糕
不過同糯米飯就好似冇乜聯繫🫣
2023-11-14 291 瀏覽
Asok Thai Cake 嘅蛋糕有幾特別相信可由社交媒體上嘅眾多介紹得知今次我就買咗兩款蛋糕返去一試究竟!用刀叉🍴食嘅榴槤同船麵?原來佢哋嘅盧山真面目係慕斯蛋糕😆Durian($88)仿真度超高 而且啲刺唔會拮手 可放心食用🤣一拎出嚟已經聞到好香榴槤味 但食落味道冇聞落咁濃郁內層分別係榴槤慕斯&凝乳、麻糬同海綿蛋糕Boat Noodle($78)66% 朱古力慕斯同黑巧克力蛋糕食落唔甜而且有苦澀味而且麵上面嘅配料都好逼真🤣啲牛丸係好好食嘅椰子朱古力(?) 椰子味嘅麵條真係可以夾起 好盞鬼😆
Asok Thai Cake 嘅蛋糕有幾特別
相信可由社交媒體上嘅眾多介紹得知
今次我就買咗兩款蛋糕返去一試究竟!
用刀叉🍴食嘅榴槤同船麵?
原來佢哋嘅盧山真面目係慕斯蛋糕😆
Boat Noodle

Durian($88)

仿真度超高 而且啲刺唔會拮手 可放心食用🤣
一拎出嚟已經聞到好香榴槤味
但食落味道冇聞落咁濃郁
內層分別係榴槤慕斯&凝乳、麻糬同海綿蛋糕
Durian

Boat Noodle($78)

66% 朱古力慕斯同黑巧克力蛋糕
食落唔甜而且有苦澀味
而且麵上面嘅配料都好逼真🤣
啲牛丸係好好食嘅椰子朱古力(?)
椰子味嘅麵條真係可以夾起 好盞鬼😆
2023-11-11
下午茶
2023-11-07 215 瀏覽
Our client brought us a selection of cakes that were not only visually stunning but also incredibly delicious. These cakes were so realistic and adorable that it was hard to believe they were edible! But trust me, they tasted as good as they looked.🎂 Let's talk about the flavors. The Durian and Coconut cakes were absolutely divine. The rich and creamy Durian flavor was a true delight, while the Coconut cake transported me to a tropical paradise with its refreshing taste. As for the Boat Noodle

🎂 Let's talk about the flavors. The Durian and Coconut cakes were absolutely divine. The rich and creamy Durian flavor was a true delight, while the Coconut cake transported me to a tropical paradise with its refreshing taste. As for the Boat Noodle and Tom Yum cakes, they were definitely interesting, but I wouldn't personally order them again. Now, when it comes to the Thai Green Tea and Thai Tea cakes... well, let's just say they didn't quite hit the mark. But hey, I'll consider buying them as a gesture for special events.

💰 Here's a breakdown of the prices:
- Durian: $88
- Coconut: $78
- Tom Yum: $78
- Boat Noodle: $78
- Thai Green Tea: $68
- Thai Tea: $68
其他
2023-10-23 231 瀏覽
好想知道芒果糯米飯味嘅蛋糕係點😆 而且4寸真係好適合人少少嘅慶祝,仲可以加錢即時寫生日牌👍🏻入口中間有一層層冰凍嘅芒果,再加上淡淡嘅椰汁味,同埋加左麻糬黎扮糯米飯嘅煙韌,如果要準確啲形容我諗起嘅味道,就係楊枝甘露!😆 不過呢個楊枝甘露好好味👍🏻------------------------------🌟回頭指數:8/10會想試吓其他造型嘅蛋糕🤭佢啲蛋糕仔都好得意,又有冬陰功又有泰式奶茶咁🤩 無平時咁悶📍地址:Asok Thai Cake (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 32

芒果糯米飯

🌟回頭指數:8/10

📍地址:Asok Thai Cake (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 32
芒果糯米飯
2023-10-10 254 瀏覽
📌 Asok Thai Cake - 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 32🗓(8/10) 星期日 💈特式:今年生日期間收到最大的驚喜,應該就係呢幾個cakes,等我同大家講下🧁味道先,下面係由最好食開始嘅排序:🥭🍚芒果糯米飯 $7️⃣8️⃣ - 呢個係4款之中最好味嗰個,因為始終芒果糯米飯本身都係甜品,用嚟做蛋榚就一定會夾到,而且個味道都係最為大眾接受,當然佢個蛋榚質地亦做得非常好,味道唔太甜之外,仲比到晒芒果糯米飯應有嘅味道比你。榴槤 $8️⃣8️⃣ - 榴槤都係非常好食,只係輸芒果糯米飯少少,因為佢榴槤味唔夠重,同埋榴槤味只著眼係外面,入面個芯就無加入榴槤主素,但整體都係好出色。🥥椰青 $7️⃣8️⃣ - 其實椰青個外型係最吸引,因為真係做得超似,就連d紋埋都做埋出嚟,而家整個蛋榚都充滿椰青香味,入面仲有椰青肉,成個蛋榚係4個之中最神似,但敗筆係外皮全個係白朱古力,食到一半會有少少膩嘅感覺,但論外觀就真係一流。🍜冬蔭公 $7️⃣8️⃣ - 呢個一聽就知佢係最古怪,不過又估佢唔到,雖然佢係一件蛋榚,但食落真係有冬蔭公味,而且味道仲幾像真,不過始終冬蔭公同甜品真心唔係好夾,但又未致於
🗓(8/10) 星期日

🍜冬蔭公 $7️⃣8️⃣ - 呢個一聽就知佢係最古怪,不過又估佢唔到,雖然佢係一件蛋榚,但食落真係有冬蔭公味,而且味道仲幾像真,不過始終冬蔭公同甜品真心唔係好夾,但又未致於唔好食。

💰💸價錢:大約$78~88/件,價錢就一定係唔平,但好明顯呢間cake shop係賣特式賣手工,所以價錢就見仁見智啦。

🐲💬總結:我覺得佢地個芒果糯米飯同榴槤味係出色嘅,另外斑蘭蛋榚味我估都應該無伏,其他我就未必會再試了。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-10-08
外賣自取
$78 (其他)
慶祝紀念
生日
  • 芒果糯米飯
  • 榴槤
中環街市內有不少甜品糕點小店都別出心裁,而ASOK Thai Cake就以冬蔭功、船麵、泰式奶茶等各款泰式美食作為藍本,創造出一系列立體造型蛋糕。各款泰式美食主題蛋糕均設有迷你版本,另外亦有麻糬、忌廉泡芙、軟麵包及三款飲品選擇。Durian 榴槤 ($88)榴槤表裡如一,以榴槤果肉及榴槤慕絲與海綿蛋糕層層疊疊,榴槤味濃郁得齒頰留香,加上麻糬口感煙韌層次豐富。Mango Sticky Rice 芒果糯米飯 ($78)以切半芒果為造型賣相幾可亂真,芒果果肉鮮甜而椰子慕絲椰香醇厚​,與榴槤一樣夾層加入煙韌麻糬及海綿蛋糕,將芒果糯米飯味道與口感上的特色都能完美呈現。Banana Roti 香蕉煎餅 ($76)面層一條迷你香蕉以白朱古力脆皮包涵香蕉慕絲,下層再將班戟餅皮加上香蕉蛋糕、香蕉蓉等層層交疊,整體香蕉味道濃郁香甜且層次分明,配以煉奶及朱古力醬令還原度更高,就連「底盤」亦由白朱古力製成,從頭到尾都一絲不苟。Coconut 椰青 ($78)椰青外層由白朱古力製成,內層則結合椰子蛋白慕絲、海綿蛋糕、椰子肉及椰青水啫喱多種元素,相對其他蛋糕款式最為清新。

Durian 榴槤 ($88)
Durian 榴槤

Mango Sticky Rice 芒果糯米飯 ($78)
Mango Sticky Rice 芒果糯米飯

Banana Roti 香蕉煎餅 ($76)
Banana Roti 香蕉煎餅

Coconut 椰青 ($78)
Coconut 椰青
Durian 榴槤
Banana Roti 香蕉煎餅
Coconut 椰青
2023-09-27 150 瀏覽
要買一個細細個嘅生日蛋糕,偶然發現呢度原來有一啲泰式特色美食造型嘅蛋糕,咁啱又鍾意食榴槤,又見到嗰個榴槤造型蛋糕仔好逼真,好趣緻,所以就買咗一個試下加咗十蚊寫生日牌,第一個佢真係寫得好核突,所以我要求佢再寫過,佢雖然係有啲唔情願,但係我係畀錢嘅關係,佢都有再寫過,第二個我就收貨啦服務員好詳細咁樣解釋咗個蛋糕係點樣整成嘅,主要係有用泰國金枕頭一齊整成嘅mousse同埋sponge cake,點知切開嘅時候先發現原來係有麻薯喺入面,而我係唔食麻薯嘅。。。不過都冇辦法啦榴槤味係有嘅,都幾香,但係當然就食唔到榴槤肉或者榴槤蓉啦,不過真係想要講其實個蛋糕係偏甜,我覺得兩個人分一件啱啱好,一個人食曬嘅話真係會好甜同埋覺得好漏

2023-09-24 141 瀏覽
經過見到哩間既蛋糕好可愛好精緻每款都做得超迫真😍好有興趣試下係咩味🥭 芒果糯米飯 $78面頭係帶淡淡芒果味既芒果蓉,裡面係海綿蛋糕同麻糬,食落係有糯米飯既口感🥥 椰青 $78外層用上白朱古力,裡面除左有海棉蛋糕,仲有少許椰青肉,再加上有枝朱古力扮飲管😆
經過見到哩間既蛋糕好可愛好精緻
每款都做得超迫真😍
好有興趣試下係咩味

🥭 芒果糯米飯 $78

🥥 椰青 $78
2023-09-22 119 瀏覽
行過K11見到呢間泰式食物造型嘅蛋糕,買咗幾個試吓。榴連控表示好味道,值得一試;椰青就非常清新(但如果外層白朱古力都可以做到椰青味就更加好)依家嫌甜咗d;最後冬陰公就…鍾意試新奇野嘅可以試吓,但真係咸咸甜甜辣辣咁就唔係幾啱我啦其實一睇蛋糕大合照,我係想試班蘭($68)嫁,但用組合set唔抵買($420/6,$70@)😅所以睇吓有冇下次機會淨買一個班蘭試吓先,當然仲有可以試埋泡芙、軟麵包同咖啡味蛋糕🤭

榴連
椰青
冬陰公
2023-09-19
榴連
椰青
中環/尖沙咀🇭🇰 泰國特色造型蛋糕🍰全部蛋糕都係泰國食品造型 超級得意🤤 蛋糕有大有細 今次朋友生日 揀左4個petite cake 試下😆🔸𝐃𝐮𝐫𝐢𝐚𝐧 $𝟖𝟖榴槤愛好者必食‼️ 榴槤味一啲都唔假 好似食緊真榴槤咁 連唔係特別鐘意食榴槤嘅朋友(唔抗拒) 都覺得好好食🔸𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐑𝐨𝐭𝐢 $𝟕𝟔同真正香蕉煎餅味道好似 最驚喜係個底盤都食得 係用白朱古力整 不過有啲甜🤣🔸𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 $𝟕𝟖入面係好似啫喱咁 又有啲蛋糕🍰 滿滿椰子味 賣相都好靚好似真椰子🥥🔸𝐓𝐨𝐦 𝐘𝐮𝐦 $𝟕𝟖呢個冬蔭功味好特別 食落真係辣辣地😂 不過辣味硬係同蛋糕有啲唔夾 因為覺得蛋糕應該要係甜嘅😂😂 但試下都無妨 因為好特別 造型都好靚😝 用黎打卡一流📍Asok Thai Cake 🗺️中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖🗺️尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 32..#mytaste_尖沙咀#mytaste_中環#mytaste_蛋糕#mytaste_甜品
中環/尖沙咀🇭🇰 泰國特色造型蛋糕🍰

#mytaste_尖沙咀
#mytaste_中環
#mytaste_蛋糕
#mytaste_甜品
Asok Thai Cake今年媽咪生日多咗個驚喜,就係細佬搭飛機返嚟香港比驚喜媽咪,再加埋我訂咗個榴槤蛋糕比媽咪食,一打開雖然塌咗落嚟少少,可能拎返屋企途中塌咗落嚟,其他都好似真榴槤咁,榴槤控可以試下!1.榴槤3D蛋糕$680(7.5/10)呢個3D榴槤蛋糕雖然造型好鬼似,但味道好鬼甜,榴槤味好少,連果肉都好少,不過入面唔係非一般生日蛋糕咁,入面唔係綿綿蛋糕,係麵包口感嘅蛋糕,中間仲有麻薯喺度,好Q彈,絕對可以送比鍾意食榴槤嘅人!👍P.S:網上買完先知原來如果喺K11 Musea分店即場用VISA買會有9折優惠,因為我網上買係揀咗K11 Musea分店拎,所以好似蝕咗咁,不過唔緊要,依家話比大家知就得,VISA 9折優惠係由即日起做到9月30日!個人口味總評分:7.5/10@asokthicake地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓Kiosk 32Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#asokthicake #K11Musea #尖沙咀好去
Asok Thai Cake

1.榴槤3D蛋糕$680(7.5/10)

個人口味總評分:7.5/10

@asokthicake

#asokthicake #K11Musea #尖沙咀好去處 #3D蛋糕 #榴槤蛋糕 #生日蛋糕 #生日快樂 #bday #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
外賣自取
今日經過中環街市,見到好多唔同特色嘅鋪頭,忽然間比一間泰式甜品店吸引住呀!初頭以為係買真嘅生果,細心留意去望多陣,原來全部都係好有泰國特式呢蛋糕,仿真度極高😍賣相真係太吸引啦,就算怕肥都忍唔住要買左幾件蛋糕🧁🥧🍰返屋企試下!😋😋😋首先要講最吸引嘅一定係🌟榴槤 Durian $88- 有厚厚嘅榴槤cream係面,裡面有麻糬同海綿蛋糕,鍾意食榴槤嘅朋友,一定覺得好正😋🌟椰青 $78- 成個椰青嘅造型,配埋食用花,睇到已經透心涼💗原來椰青的外表喺白朱古力,裹面係麻糬、蛋糕加鮮椰子肉,真係清新又好食👍🌟芒果糯米飯 $78-外層芒果味香濃,裡面係一層薄薄嘅麻糬,好似食緊芒果糯米飯甘👍🏻呢3款真係太靚,像真度又極高。🌟香蕉煎餅 $78🌟泰式綠奶茶 $68🌟泰式咖啡 $68而呢3款蛋糕,都賣相精緻,入口又甜度適中,食埋都吾會覺得好滯,真係好睇又好食!同朋友分享真係一流😍😍😍

首先要講最吸引嘅一定係
🌟榴槤 Durian $88
🌟椰青 $78
🌟芒果糯米飯 $78
呢3款真係太靚,像真度又極高。

🌟香蕉煎餅 $78
🌟泰式綠奶茶 $68
🌟泰式咖啡 $68
2023-07-03
  • 芒果糯米飯
  • 椰青
  • 榴槤
最近去K11,都會比路中間呢間pop up Store嘅蛋糕所吸引🤭🤭佢將所有嘅泰國菜式都完美還原成蛋糕嘅外表😍👏🏻有經典嘅芒果糯米飯、冬陰功、珍多冰等,有大大件蛋糕都有細細件cake🥰今日終於有機會可以買一個芒果糯米飯大蛋糕,慶祝朋友生日🥳我真係超期待‼️果然冇失望,一切開入面有兩層好似椰汁斑蘭糕煙煙韌韌嘅內涵👍🏻出面一層慕絲有好濃嘅椰汁味😯都幾驚喜~最surprise既一定係連蛋糕下面⬇️塊綠色葉,都食得架😆😆爽爽的,珍多冰的口感🤭🤭我食曬🤣隔離個芒果🥭唔係就咁半片新鮮芒果,而係打成蓉再用模整成的😋好甜好甜但不是死甜💛價錢係4百幾一個,但性價比高過啲社交平台網店得個靚字既蛋糕🍰呢個又打得卡又好食🤤正正👍🏻一定回購~~
2023-06-22 444 瀏覽
ASOK Thai CakePetite Cakes榴槤 Durian可愛迷你榴槤造型嘅蛋糕,卻帶出香濃榴槤味,蛋糕mousy 軟綿質感,同真實榴槤具攻擊性嘅外型,形成強烈嘅對比。椰青 Coconut椰青蛋糕的骰可愛,椰青外殼做出椰子皮嘅質感,入邊嘅mousse 帶出香甜嘅椰子味,再加上朱古力做嘅飲管,細緻特別。冬陰功Tom Yum超級可愛特別造型嘅冬陰功蝦麵蛋糕,外型精緻。冬陰功湯碗同埋鮮蝦都係由白朱古力製成,而冬陰功湯底就係帶冬陰功辣味嘅蛋糕慕絲,造型同味道同樣令人驚喜。Mochi 雞蛋麻糬 Egg Mochi雞蛋麻糬煙靭嘅外皮,包住雞蛋味嘅餡,食得一粒係唔滿足嘅。Soft Bun泰式奶茶軟麵包 Thai Tea Soft Bun泰式奶茶軟麵包麵包表面沾滿砂糖,帶出滿滿甜味。而包入面充滿泰式奶茶吉士,帶出流沙效果,很喜歡這個加入泰國元素嘅配搭,口感獨特。
ASOK Thai Cake

Petite Cakes

榴槤 Durian

椰青 Coconut

冬陰功Tom Yum

Mochi

雞蛋麻糬 Egg Mochi

雞蛋麻糬煙靭嘅外皮,包住雞蛋味嘅餡,食得一粒係唔滿足嘅。

Soft Bun

泰式奶茶軟麵包 Thai Tea Soft Bun

2023-06-16 1688 瀏覽
中環揾食艱難,又要唔太貴又要有特色,想必會到中環街市看看。有不同類型的食店,除了地下foodcourt, 其他都主要做外賣為主。今日諗住去買外賣返公司食,俾我見到呢間新開的泰式蛋糕店,仲要件件都係打卡之選,就決定買返幾件,同同事分享。係辦公室食榴槤蛋糕,口味好似重咗少少,好濃的榴槤味mousse, 最驚喜係除咗有海綿蛋糕 係入面,仲有mochi, 口感大不同,好有層次。仲有椰青同芒果造型的蛋糕。個椰青睇落同真的一樣,食埋呢兩個就知,都係有海綿蛋糕配多重layer, 增加不同口感。椰青口味會比芒果味清新,有真椰子肉係入面,更有口感。而芒果造型蛋糕,其實係芒果糯米飯味,味道會更複雜,為芒果配搭椰子味的mousses, 再有mochi, 層次更高。雖然賣蛋糕為主,但有見到似donut 的軟麵包同糯米糍,就各買咗一件做午餐。香蕉味的糯米糍,個糯米糍煙靭得嚟又好軟熟,食到香濃的香蕉味道,入面有海綿蛋糕同忌廉, 細細一件都有唔同層次。而軟麵包就係椰子口味,外表同donut 一樣,少少沙糖係表面,中間有口感比較輕的忌廉餡,淡淡的椰子味,唔會膩,同埋價錢相宜。

durian

coconut