2024-07-14
偶然一餐食好啲,嚟到Black Sheep旗下嘅Associazione Chianti 托斯卡尼溫馨餐廳,滿足一下牛魔嘅我哋😉🦴1000克厚切佛羅倫斯T骨牛扒,BISTECCA ALLA FIORENTINA真係厚切,T Bone位真係唔係講笑,肉質軟軟的,面係碳燒到少少硬,入口好豐富;牛味唔算好勁,但腍。建議先食原味,之後先點佢嘅洋蔥汁👍🏻🥬香蒜橄欖油菠菜,SPINACI菠菜煮得腍,配埋檸檬,食完一塊牛再食一啖菜,即時中和咗🍝蘆筍意式煙肉鳥巢闊麵配巴馬臣芝士,TAGLIATELLE手工意粉係佢哋必食之一,蘆筍上哂味,每條手工意粉係硬身,但同樣掛到汁🥗切片時蔬沙律配橄欖油同乳酪,🍞蒜蓉麵包Pinzimonio & Nodini整體要大讚佢哋嘅橄欖油好好食,配咩都提升哂,去意式餐廳好少遇到咁實超滑,食到呢種咁實,本身材料係嚟自意大利,平時好少會到,大開味蕾😋 送上嘅蒜蓉包係一流,包控必食,一定要點番沙律嘅醬😍🥓意式火腿配哈密瓜,Pinzimonio E Melone正常水準🎂甜品大驚喜,必食🤩 首先有人生日職員送蛋糕時會齊齊唱意大利生日歌,Tiramisu 係好軟綿綿,但唔會死甜,淡淡
🥬香蒜橄欖油菠菜,SPINACI
菠菜煮得腍,配埋檸檬,食完一塊牛再食一啖菜,即時中和咗
🍝蘆筍意式煙肉鳥巢闊麵配巴馬臣芝士,TAGLIATELLE
🥗切片時蔬沙律配橄欖油同乳酪,🍞蒜蓉麵包
Pinzimonio & Nodini
🥓意式火腿配哈密瓜,Pinzimonio E Melone
正常水準
🎂甜品大驚喜,必食🤩 首先有人生日職員送蛋糕時會齊齊唱意大利生日歌,Tiramisu 係好軟綿綿,但唔會死甜,淡淡咖啡味,少少酒香,呢個我可以食一大碟🤣 Meringata 蛋白霜蛋糕,係我第一次,好食到好忍唔住大讚,外酥嘅蛋白霜,再加埋入面奶油香、雜莓、面頭嘅朱古力碎,輕身,完全無肥膩感🥰
🍷職員介紹嘅紅酒我哋覺得唔多夾到件牛,其他飲品我個人就一般🫢
座位唔多,我哋平日食都full house,客人咩組合都有,唱生日歌都唱咗至少五次,有興趣就book定📆
多謝兩位互相支援心靈健康嘅朋友,季度式見面,但完全唔覺陌生