位於海景嘉福洲際酒店大門對面馬路的Avenue75 (酒吧餐廳),店內牆身畫上用色繽紛又耀目的異國風情壁畫,極富藝術感、氣氛又夠情調!🎨🖼️🥘 蟹肉龍蝦湯·脆鍋巴 $148鍋巴,香脆鬆化!唔硬!龍蝦湯,好香濃,濃郁鮮味十足又唔腥!仲有一梳梳鮮拆熟蟹肉😋好味!🍝 鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯 $128保持粒粒彈牙緊緻的意大利飯,以海鮮高湯燴煮得好入味,仲有新鮮又爽脆的大茴香頭切粒增添口感!🍸 Highlander $80Dewar's White Label , Mancino Rosso , Orange Bitters_______________Avenue75 (尖沙咀)尖沙咀麼地道75號南洋中心地下36-41號舖_______________

🥘 蟹肉龍蝦湯·脆鍋巴 $148
鍋巴,香脆鬆化!唔硬!

🍝 鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯 $128

🍸 Highlander $80

_______________

Avenue75 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心地下36-41號舖

_______________
2023-02-08
2023-02-09 26 瀏覽
放工同朋友小聚,想搵間坐得舒服、有feel又有酒飲既餐廳食飯,大家都知道尖東一帶好多各種各樣酒吧,而呢間餐廳野食夠多種類,cocktail啱曬鍾意打卡既我地,決定試下✨🥰黄咖喱蟹肉.蒜蓉包 ($88) 💛💛💛💛🖤咖喱味香濃,每啖都有滿滿蟹肉,蒜蓉包烘得夠脆,咖喱份量足夠將每塊包搽滿,好滿足😍醉香脆皮燒雞( 半隻).香茅油飯($188)💛💛💛💛🖤果然雞如其名,真係脆皮、肉嫩、juicy,好好食😋,雖然係半隻,但實際份量好多,配埋醬汁(微酸辣)同油飯一齊食,似海南雞飯又帶自己特色✨✨Lady Grey($120)💛💛💛💛🖤係餐廳signature cocktail既其中一款,店員推薦唔好攪勻黎飲,一啖酒一啖cake咁食,營造high tea感覺。成杯酒好易入口,伯爵茶味濃郁,帶檸檬淡香,而朱古力蛋糕唔太甜,同杯cocktail非常夾!✨要注意脆皮雞飯等候時間較久✨留意餐廳係近尖東整體推薦指數:💛💛💛💛🖤

黄咖喱蟹肉.蒜蓉包 ($88)
💛💛💛💛🖤

醉香脆皮燒雞( 半隻).香茅油飯($188)
💛💛💛💛🖤

Lady Grey($120)

✨要注意脆皮雞飯等候時間較久
✨留意餐廳係近尖東

整體推薦指數:
💛💛💛💛🖤
好耐無happy hour喇~好想搵個地方chill下,呢間酒吧餐廳裝修得好特色,牆上嘅壁畫充滿異國風情,原來係用左餐廳裏面6款signature Cocktail~每款用左唔同國家元素為概念,每杯都各有特色,加埋現場音樂,令人即時放鬆心情~真係好chill😌…✨Ukiyo-e呢杯代表日本浮世繪嘅cocktail用左梅酒、茉莉綠茶清酒、柚子汁,入口酸酸地~味道好清新,加埋充滿東洋風情嘅杯套👍🏻✨Lady Grey呢杯來自英式下午茶為概念,上枱時配一件opera蛋糕,店員建議先飲一口,再食一口蛋糕,就會感受到獨特嘅味道,入口先有淡淡嘅檸檬同茶香,食咗蛋糕之後再飲就感受到回甘~層次真係好豐富除咗cocktail出色,食物質素都好驚喜🤩我哋試咗兩款串燒✨燒白鱔一串三件,非常厚身,外皮燒到好脆口,配秘製醬汁超級惹味,佐酒一流😍😍✨免治雞肉串咬到粒粒爽脆嘅雞軟骨,配日式蛋黃醬油漬,鹹中帶甜再加勁濃嘅蛋香~又係另一款佐酒佳餚

✨Ukiyo-e

✨Lady Grey

✨燒白鱔

✨免治雞肉串

2023-02-07
話說尖東海旁一向都好多酒吧,價錢可能偏高既關係,人流都唔算多~難得見到呢間餐廳咁滿人,咁就揀左入去食個晚餐😎餐廳既裝潢好artistic,6杯signature #cocktail 以餐廳牆上6幅畫作為主題。🍷Ukiyo-E($110) 🍶6款其中一杯就係呢杯,裡面有#茉莉茶清酒 同柚子汁,鐘意酒味重既話,呢杯幾岩你,唔會好甜,男朋友都話好飲!#黃咖喱蟹肉 - #蒜蓉包($88)🥘🍞濃郁嘅咖喱配上蟹肉,放上麵包,每一啖都食到好香既蟹肉,啲醬其實好夠鋪上麵包,超級滿足!🦀醉香脆皮 #燒雞(半隻) 香茅油飯($188)🍗🍚(需時30分鐘)店員同我哋推薦呢一個燒雞飯,開始都猶豫要等半個鐘,點知上左菜,食落好驚豔!好耐冇食高咁有水準既雞,雖然係烤,但保持到雞肉嫩滑,雞汁鎖左係雞肉,配埋泰式辣醬(平時生蝦點既醬汁),酸酸辣辣同燒雞出其地夾,怪不得隔離枱都對呢碟菜讚不絕口!🐓好欣賞餐廳同大廚都好有心思去經營,酒吧可以做到咁高質素既菜式,完全係意料之外,私心希望餐廳可以出隻全燒雞既菜式☺️。大家去開尖東既話,不妨去試一試!😍推介!🌟🌟🌟

Ukiyo-E

Ukiyo-E($110) 🍶

#黃咖喱蟹肉 - #蒜蓉包($88)🥘🍞
醉香脆皮 燒雞(半隻) 香茅油飯

醉香脆皮 #燒雞(半隻) 香茅油飯($188)🍗🍚
(需時30分鐘)

2023-01-26
Ukiyo-E
醉香脆皮 燒雞(半隻) 香茅油飯
2K
位於尖沙咀麼地道嘅Avenue 75 係充滿西班牙風味嘅餐廳 餐廳裏面有一塊富有西班牙民族特色嘅壁畫 再配合時尚型格嘅枱櫈同裝飾擺設 感覺好chill 好適合同幾個朋友聚聚舊傾吓閒計 餐廳亦有開放式酒吧 供應多種特色Cocktail 我同朋友特別鍾意坐喺窗邊望出去街景嘅位置 一路飲嘢一路望住出面嘅人同景 一路傾吓計都幾寫意-🥩碳燒香草羊扒 $168叫咗medium rare嘅羊扒 味道唔算太羶 但略嫌煮得太熟 口感有啲韌 特別鍾意點個芥辣醬 沾左羊肉汁嘅asparagus同埋薯仔格外滋味-😋麻香辣椒雞絲麵 $118麻香辣椒雞絲炒意粉 中西文化合璧 炒意粉嘅火候好夠 辣味亦都恰到好處 麻香味令到意粉昇華 非常惹味 食到齒頰留香 極度推介依度菜式-🍺Americana $130Peanut Butter Fat Washed Woodford Reserve Bourbon and Rye/Beer Reduction Syrup/Angostur Bitter/Apple Foam呢一種係蘋果花生醬嘅Cocktail 味道好特別同豐富 Cocktail表層鋪咗一層厚厚嘅泡沫 上面放咗蘋果
🥩碳燒香草羊扒 $168

😋麻香辣椒雞絲麵 $118

🍺Americana $130
/Beer Reduction Syrup
/Angostur Bitter
/Apple Foam
呢一種係蘋果花生醬嘅Cocktail 味道好特別同豐富 Cocktail表層鋪咗一層厚厚嘅泡沫 上面放咗蘋果乾 第一啖飲落去會feel到少少甜味又帶點苦澀 開始飲到中段就會感覺到淡淡嘅花生醬味 整體感覺唔錯 鍾意花生醬嘅朋友千奇唔可以錯過

• 麻香辣椒雞絲意大利扁麵
2023-01-08 33 瀏覽
話說因為要做Body Check,所以成個假期都介左酒🥲今日搞掂body check,就即刻去附近搵間酒吧飲下野順便食飯,所以就去左Avenue 75😎入到去就俾幾幅圖畫吸引住,餐廳既圖畫都係圍繞酒吧發生既事情,都幾得意,侍應亦都介紹左佢地既signature cocktail,之後再睇menu,我地叫左以下既野:- FIESTA (Cocktail)🥃- Avenue 75 Tailor Made Mocktail🥤- 蜜糖芥末焗鵪鶉脾- 炭燒墨魚柳- 煙鴨胸香草青醬意大利扁麵🍝首先黎既係我既FIESTA,樣子很咖啡,飲落亦都好咖啡,酒加上了肉桂粉及有奶,令到我覺得好飲飲緊baileys既咖啡酒,唔錯唔錯👍然後就到大股東既Avenue 75 Tailor Made Mocktail,超級水果,應該係因為有橙🍊加黑加倫子落去,飲落酸酸甜甜,非常開胃👻跟住係蜜糖芥末焗鵪鶉脾,鵪鶉髀勁滑,加上有蜜糖既加持🤩,食落口勁嫩滑,1件接住1件好正👍接住既炭燒墨魚柳,送酒1流,炭燒既味道😎,但唔會太燶,配合埋泰國既綠色辣汁🥵,點落去勁好食,雖然個汁有少少辣,但點落去先夠惹味😋最後既煙鴨胸香草青醬意大

- FIESTA (Cocktail)🥃
- 蜜糖芥末焗鵪鶉脾
- 炭燒墨魚柳
- 煙鴨胸香草青醬意大利扁麵🍝

最後既煙鴨胸香草青醬意大利扁麵🍝好香既青草醬,加上煎香左既鴨胸,食落好非常好味,不錯☺️

總結:餐廳唔算大,環境好有藝術色彩,signature cocktail非常特別,食物唔錯,如果朋友傾下計飲2杯食埋飯係1個好選擇,鍾意飲酒吹水既朋友,可以黎試試呀👍
2023-01-04
  • 炭燒墨魚柳
2023-01-05 47 瀏覽
呢日朋友喺尖沙咀做完野 約我過去一齊食飯 所以我地喺附近搵間餐廳 見到呢間好似唔錯 OpenRice 到都幾多人推介 所以試下呢間野係好冇食 但真係幾好食喎💖💖.🐷龍蝦汁海鮮意大利扁麵👅8/10 $128個龍蝦汁好濃味🦞 唔錯唔錯 麵質好好 少少彈牙口感 真心欣賞🐷🐷 仲有青口 兩隻大大隻 幾好的 唔會猩👍🏻 有蝦 幾爽口 仲有蜆 份量都幾多下👍🏻👍🏻 整體都好好 真心推薦呀👍🏻💖.🐷鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯 👅9/10 $128個飯好香😍‼️ 芝士味勁濃🧀 啲蝦幾爽口 蝦上面有啲調味🦐 幾好味👍🏻 4飯蝦 我覺得都算係咁💖💖👍🏻👍🏻 勁高質呀😍😍.🐷雞/ 豬 泰式沙嗲 👅8/10 $68一共有4串 仲配左個好香嘅汁 燒到幾香 大家都可以試下 又有雞又有豬 一次過食兩款 岩曬啲三心兩意嘅人(即是在下)😂😂.🐷Mojito 👅9/10 $110Mojito唔算重酒 岩我呢啲新手 可以試下飲 發覺幾fresh同爽 有少少青澀味 聽講做得唔好嘅mojito會好苦但呢杯就絕絕冇呢個問題😍😍.順便讚下 店員好有禮貌 亦都反應好快 抵讚👍🏻.味道👅:8.5/10賣相👀:9/10扺食💰:8/10服務🙆
🐷龍蝦汁海鮮意大利扁麵👅8/10 $128

賣相👀:9/10
扺食💰:8/10
服務🙆🏻‍♀️:9/10
2023-01-05 34 瀏覽
之前朋友去咗Avenue 75 食飯, 叫咗杯好特別嘅cocktail, ✨今日早放工就順便去試下啦。 餐廳好有格調, 店員禮貌, 食物種類多選擇。有佐酒嘅串燒, 又有主食飯、麵、肉類、湯等供應, 酒類亦非常豐富。 所有package都很好💖, 餐廳牆上的畫鮮豔奪目,配上輕鬆音樂, 另人用餐愉快😊。點了一杯signature cocktail🍸 試試,店員用心介紹,最後我點了代表日本既Ukiyo-e ,日本武士裝飾的酒柸, 真係好靚, 雖用🍶清酒調配,都容易入口, 帶小小酸味,個人覺得清清淡淡,好岩女仔飲。另一柸點了Avenue 75 mocktail🥃,這個店員會細心詢問你想要的口味去調配,這杯是青檸加菠蘿汁,非常開胃,好清新。🦐香草牛油蝦串牛油未好香,大蝦爽嫩啖啖肉, 配有青紅椒,襯托出非常好吃🦞龍蝦汁海鮮意大利扁麵 龍蝦汁🦞超正, 味道超濃郁, 也不會太鹹味道啱啱好,海鮮有大蝦🦐 ,蜆肉🦪及墨魚🐙。 意大利扁麵每一口也掛上龍蝦汁,讓人吃個不停口。整體用餐愉快,店內環境寬敞,食物質素很好,下次再約三五知己過嚟飲多幾杯 。

🦐香草牛油蝦串
牛油未好香,大蝦爽嫩啖啖肉, 配有青紅椒,襯托出非常好吃

🦞龍蝦汁海鮮意大利扁麵

2023-01-01 48 瀏覽
Avenue75 🍻聖誕節都係離不開超有氣氛既尖東又黎到南洋中心附近今次係地膽Fd子介紹嘅Avenue75 一入店就俾海藍色裝修吸引配埋特色壁畫同埋柔和音樂氣氛幾好 幾舒服🥩 照燒美國牛仔骨 $118 一客有兩大片不愧係牛仔骨 牛味好出肉質嫩口得黎又Juicy仲可配黃色芥末醬咁食添🍹 Ukiyo-e $110想Chill就必需酒~估唔到呢度嘅cocktail好有驚喜我地叫左杯Cockatil : ukiyo-e 意思係浮世繪綠茶清酒加柚子汁呢個組合真係無得輸呀因為我好中意飲柚子入面有埋清酒&梅酒&柚子汁有酒味得黎仲好fresh🍤 鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯 $128一上碟就已經好香茴香既香味4粒大大既蝦放上面忍唔住第一口放入口勁彈牙又汁就好香意粉嘅質感啲煙韌韌仲好掛汁超好食呀
Avenue75 🍻

不愧係牛仔骨 牛味好出
肉質嫩口得黎又Juicy
仲可配黃色芥末醬咁食添

🍹 Ukiyo-e $110
想Chill就必需酒~
估唔到呢度嘅cocktail好有驚喜

超好食呀
鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯
Ukiyo-e
鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯
年尾充滿HOLIDAY MOOD周圍都好有節日氣氛🥰同朋友相聚去左尖沙咀呢間酒吧 好CHILL☺️餐廳裝修以藍色為主 好有異國風情 藝術感滿滿😉牆上有好多壁畫 燈光略為昏暗內有梳化 卡位 外有長BAR枱配以輕快既音樂 予人輕鬆既感覺😆MENU有唔同既酒類 小食 串燒同主菜仲有本書仔介紹番6款特色COCKTAILS原來係MATCH番壁畫 代表6個國家 好有心思😍叫左杯COCKTAIL同1個小食加2個意粉食物都好高質 係到輕鬆度過一個晚上😎💥 Signature Cocktail : Ukiyo-e代表日本既Signature Cocktail將清酒同梅酒混合 帶點柚子同茶味酒精感都有 但酸酸地幾易入口同食物亦好夾😛💥炭燒墨魚柳🦑2大片墨魚柳 上枱果陣已經切開一片片份量係意想不到既多 墨魚食得出係好新鮮彈牙燒得好香 要趁熱食再點佢地既辣汁 就更加惹味🤤呢個大推呀 係必點ITEM😋💥龍蝦汁海鮮意大利麵🦞龍蝦汁幾濃郁 意粉煮得岩岩好 亦好掛汁仲有好多唔同種類既海鮮 e.g. 青口 八爪魚仔 大蝦 蜆海鮮份量好足料 食哂D意粉都仲食到海鮮😍💥 煙鴨胸青醬意大利麵🦆青醬香濃好惹味 加左D松子同有D翠

年尾充滿HOLIDAY MOOD

青醬香濃好惹味 加左D松子同有D翠玉瓜粒
煙燻鴨胸煎完皮脆 鴨胸肉好香
撈埋掛哂汁既意粉 好出色 🥰
2022-12-30 25 瀏覽
尖沙咀酒吧唔係得諾士佛臺㗎, 行到靠海邊位仲有唔少特色酒吧㖭㗎☀大街位見到呢間bar入邊壁畫好靚同埋有個好正嘅bar枱, 仲係happy hour時段有位🙆🏻🍸 Renaissance Gardeningredient 有garlic infused grey goose, mancino dry vermouth, basil cordial, clarified tomato juice, oliber brine同tabasco. 原本expect會係一杯血紅色嘢飲但係上到嚟係薑黃色嘢飲. 以為好多濃味嘢溝埋一齊會好重味但係飲落又好fresh, 上邊仲落咗少少檸檬皮釣一釣味. 🦐 Cajun Shrimp Risotto with Fennel Seafood sauce 以前好鍾意食risotto, 但係年紀大咗食唔到好多嘢就食少咗🤣 呢個risotto份量就啱啱好~ 而且飯粒飽和煙韌. 係我嘅理想型😍🦑 Charcoal Grilled Cuttlefish 呢個墨魚柳有驚喜. 睇上去唔算燒得好脆但係食落有炭香味! 有彈性但又易咬, 個醬酸酸甜甜好好食但係唔點汁都係咁正!我酒

🍸 Renaissance Garden

🦑 Charcoal Grilled Cuttlefish

我酒精敏感又死要嚟bar, bartender都好窩心咁根據個人需要去tune返杯嘢飲, waiter仲話可以根據個人口味去tailor made自己鍾意嘅嘢飲㖭~
2022-12-29 22 瀏覽
💬特點 : 氣氛一流。長期有新創意的酒吧💬🔶交通,環境🔶位於尖東噴水池附近,洲際海景嘉福酒店對面的Bhood & Avenue Bar 75 ,其實為同一個老闆的,風格各有不同,Avenue 主打梵高畫的環境,Bhoof 比較平實,但不變就是充滿創意的質素。不知道剛剛的聖誕節大家過得好嗎?小弟在平安夜,就在此酒吧倒數,配合著酒吧的三款創意cocktail , 親切的員工,若大家31號尋找節目中, Avenue /Bhood 為一大首選🍷🍻🥂🍾評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸酒類🔸以下介紹3款節日cocktail ,加上當日為寒冷天氣而設的暖身紅酒🍷🥰🥰🥰再一次,很榮幸地嘗試到 調酒大使 delphine_kong 和Avenue /Bhood 其他調酒師,例如 paulinejam0306 的手勢節日cocktail 主要用上 Aperol 和 Campari 調製🔸Campari Xmas fizz 🔸(Campari, Cranberry juice , rosemary & thyme cordial ,soda)鮮紅色的Campari ,20.5%酒精成分起跳的意大利利口酒,總是帶上點點

💬特點 : 氣氛一流。長期有新創意的酒吧💬

🔶交通,環境🔶

🔸酒類🔸

🔸Campari Xmas fizz 🔸

鮮紅色的Campari ,20.5%酒精成分起跳的意大利利口酒,總是帶上點點的苦味和藥草風味

不用上傳統的Vermouth(so called Americano - Cocktails ),改用上蔓越莓,迷迭香,配合梳打水,感覺和Campari 很配襯,而且蔓越莓,迷迭香傳統功效可預防病毒,有點像一杯健康感覺的cocktail。

🔸Hazelnut Negroni🔸

Campari, Cinzano 1757 Posso Vermouth ,Frangelico)

Nergroni永遠是我最愛的調酒,苦味甜味永遠完美平衡 ( 各 30ml 的Gin, Sweet Vermouth , Campari 混合而成),這杯用上意大利的vermouth ,香氣,花香味都比傳統Vermouth 更多,口感會比較溫暖,帶點苦甜的收尾,再配上Frangelico 榛子🌰酒,就像一杯為冬天而設的 Negroni (截稿前又變回21度了,不過倒數又會凍,又合適了🥰)

🔸Aperol Fluffy Orange 🔸
(Aperol,Fresh & Fluffy Orange Juice)

鮮橙色的開胃酒,配上 鮮榨橙汁,其實就是意大利經典雞尾酒,比例為1:1 ,傳統的Garibaldi 用Campari ,就不妨試試Aperol 的口感又會否適合你🥰。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

最後都介紹Mulled Wine , 用上蘋果,香梨🍐,加上香料和紅酒熬製的Mulled Wine ,為當日免費派發,讓大家都能在寒冷的天氣好好享受酒吧門外的Busking 🎶🎤。

31號,睇來我有倒數選擇👽

Campari  Xmas  fizz
Hazelnut  Negroni
Aperol    fluffy  Orange
Mulled  Wine
2022-12-24
$240 (其他)
Campari  Xmas  fizz
Hazelnut  Negroni
Aperol    fluffy  Orange
Mulled  Wine
  • Lady Grey
  • See my Pearl
2022-12-20 430 瀏覽
臨近聖誕,今晚收工去左尖沙咀食飯,貪尖東聖誕氣氛濃厚!係隔離食左個light dinner之後轉場去左Avenue75 飲返杯。Avenue75係一間酒吧餐廳,裝修以海藍色為主調,燈光昏暗,音樂輕鬆。餐牌主要係小食,有Tapas,串燒,都有肉類,薄餅,湯,意大利粉同意大利飯。先叫一杯cocktail。Ankara $100 另加一Hibiscus Infused Bombay SapphireVerbena Rooibos TeaHoneyChilli Peri Peri呢杯cocktail係非洲背景,賣相好exotic,隻杯同隻碟係一套。而且係暖暖地上枱,夠特別。顏色呈酒紅色。味道方面唔難入口,面頭有一粒辣椒,服務員特別提我地唔好咬粒辣椒。白鱔 秘制燒汁 $78 另加一白鱔串燒一客三件大大件,燒得皮脆肉香,食落勁多肉汁,肉質彈牙,非常好食啖啖肉。伴有車厘茄同醃青瓜解膩。香茅雞翼 $65 另加一香茅雞翼一客3隻,變咗單骨方便食用,燒得燶燶地,皮脆肉嫩,食落隱隱有香茅味。都係伴有車厘茄同醃青瓜解膩。照燒美國牛仔骨 $118 另加一照燒美國牛仔骨一客兩片,燒得肉質嫩口又多汁,照燒汁味道唔錯

先叫一杯cocktail。
Ankara

白鱔 秘制燒汁 $78 另加一
香茅雞翼

香茅雞翼 $65 另加一

照燒美國牛仔骨 $118 另加一
照燒美國牛仔骨一客兩片,燒得肉質嫩口又多汁,照燒汁味道唔錯,配有黃色芥末醬,唔洗點都夠味。
今餐食物認真唔錯呀。
2022-12-20
白鱔 秘制燒汁
香茅雞翼
照燒美國牛仔骨
Avenue 75📍 Shop 36-41 G/F SOUTH SEAS CENTRE 75 MODY ROAD T.S.T EAST❤️ 4.98/5🔹唔知大家有無自己幻想過如果要開一間餐廳,大概會係點樣,今日去呢間餐廳完全係我自己想開既餐廳類型😍😍😍🔸位於尖東麼地道,餐廳門口係開放式向馬路邊,然後隔離相連既係餐廳調酒區,呢個設計我真係超級鐘意,可以一路望住人來人往一路飲酒/食野,感覺好chill。🔹之後餐廳內部裝修設計好Artistic,加入好多唔同既畫作風格,聽餐廳經理講係一D好出名既藝術作品,最最最重點係佢地將呢d作品結合手工Cocktail,創作左一杯杯有藝術故事既酒,完全將飲cocktail既層次昇華,我地叫左一杯Ukiyo-e,置身於咁有氣勢氛圍呢個環境,飲呢杯酒覺得自己個人層次都提高左😆🔸當然,除左餐廳既外觀同埋超水準既藝術裝修設計之外,呢度既食物水準都好高質,先會令我咁心動,我同朋友叫左兩個maim dishes,一個係龍蝦汁海鮮意大利麵,一個係醉香脆皮燒雞,兩個都係超高水準之作,完全對得住呢度既裝修同埋價錢,尤其係個脆皮燒雞,有種食緊四位數字既三黃雞既感覺,一點不誇張
Avenue 75
❤️ 4.98/5

🔸當然,除左餐廳既外觀同埋超水準既藝術裝修設計之外,呢度既食物水準都好高質,先會令我咁心動,我同朋友叫左兩個maim dishes,一個係龍蝦汁海鮮意大利麵,一個係醉香脆皮燒雞,兩個都係超高水準之作,完全對得住呢度既裝修同埋價錢,尤其係個脆皮燒雞,有種食緊四位數字既三黃雞既感覺,一點不誇張。

🔹我真係好鍾意好鍾意呢間餐廳,呢度係好適合一個人發呆,兩個人談心,三五成群來聚會❤️❤️❤️

#hkfoodie #tstrestaurant #tstcocktail
#zoeintst #mytop1

2022-12-14
5 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦汁海鮮意大利扁麵
  • 醉香脆皮燒雞
✨ Avenue75 尖東高質壁畫西餐廳🎄 踏入12月,尖東的聖誕燈飾已亮燈,不妨提早一下感受聖誕節氣氛,到尖東好好享受美食之餘,再細賞節日燈飾。位於尖東一間靜中帶旺的西式餐廳Avenue75會是小編的心水推介。📸️ 餐廳有6幅色彩繽紛的壁畫,靈感源自於不同國家的地道色彩,而每幅壁畫與餐廳中的6款Signature Cocktail 是相對應的,畫中刻劃畫出飲品的材料各所代表的國家文化,相當富特色。🍹 Lady Grey $120Lady Grey 是源自英式下午茶的概念,這款Cocktail飲品會配以一件巧緻的Opera Cake,店員建議先喝一口飲品再配一口蛋糕來享用。Cocktail有清新的檸檬味及伯爵茶香,入口微酸回甘。配襯的歌劇院蛋糕有食用花點綴,味道帶朱古力、榛子和咖啡的3重口感。整體是一道容易入口的Cocktail,有飲品又有甜點,顏值及打卡度高,必點。🍖 豬 /雞沙嗲串燒 $68豬 、雞沙嗲串燒每款兩串,兩款外層都焦香可口,熱辣辣的充滿肉汁,配以帶花生粒的沙嗲醬更香濃惹味。🐏 碳燒香草羊扒•新薯露筍 $168碳燒香草羊扒燒至7成熟,肥瘦均勻,肉嫩多汁。配以新薯露筍,健康又
✨ Avenue75 尖東高質壁畫西餐廳

🍹 Lady Grey $120

🍖 豬 /雞沙嗲串燒 $68

🐏 碳燒香草羊扒•新薯露筍 $168
碳燒香草羊扒燒至7成熟,肥瘦均勻,肉嫩多汁。配以新薯露筍,健康又飽肚。

🔸小總結:
餐廳環境充滿異國風情,店員親切有禮。飲品極富特色,食物味道不錯,值得回訪。

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:4.8/5
🔰餐廳環境:4.9/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳:Avenue75
🌐地址: 尖沙咀麼地道75號南洋中心地下36-41號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀
#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #Avenue75 #LadyGrey
2022-12-08