One of my colleagues is obsessed with the sweets from @moncher_dojima, so we bought some dojima rolls for her birthday celebration! It was my first time trying these super yummy treats, but I totally get why one can be so addicted.This classic original was rich yet lightly sweet. Wrapped in a layer of soft airy cake, the thick cream stuffing made with fresh milk from Hokkaido farms was not heavy at all and melted immediately in our mouths. My personal favorite, as the distinct bittersweet tea ta
Osaka Dojima Roll

[Osaka Dojima Roll]
Earl Grey Dojima Roll

[Earl Grey Dojima Roll]
My personal favorite, as the distinct bittersweet tea taste was subtle yet robust at the same time. But then again, I’m a sucker for anything earl grey so this may be a little biased.
Chestnut Dojima Roll

[Chestnut Dojima Roll]
Didn’t get to try this new flavor as it was such a hit among my colleagues that there wasn’t enough to go around, plus I was kinda full already, so ya…
2021-10-06
外賣自取
$100 (其他)
慶祝紀念
生日
Osaka Dojima Roll
Earl Grey Dojima Roll
2021-06-28 570 瀏覽
因為同同學一齊share,買咗牛奶,朱古力同埋伯爵茶味。牛奶味最好食由細到大都唔鍾意食忌廉,覺得其實都只係脂肪,冇乜特別,食落口冇味 😂 但我諗呢一間嘅忌廉,暫時來講係我唯一一間會食嘅,尤其是係roll cake。呢一間蛋糕舖嘅忌廉軟滑,個重點係,佢啲忌廉牛奶味好重,輕身,唔死甜,外面海綿蛋糕蛋糕體鬆軟,簡單清新,好好食。伯爵茶排第二伯爵茶忌廉嘅伯爵茶味其實都濃嘅,清新~朱古力味排第三我嫌佢朱古力唔夠重,客觀咁講,如果鍾意食朱古力嘅話,呢件蛋糕嘅朱古力味可能未必滿足得到,普普通通咁~
因為同同學一齊share,買咗牛奶,朱古力同埋伯爵茶味。

牛奶味最好食

伯爵茶排第二
伯爵茶忌廉嘅伯爵茶味其實都濃嘅,清新~

朱古力味排第三
2018-02-25 3588 瀏覽
農曆新年上朋友屋企拜年,買禮盒🎁送禮之如,梗係要買西餅上去一大班人一齊食。食完LUNCH去銅鑼灣SOGO supermarket 行下,見到baby Mon cher D蛋捲好似好正。朋友話衣間係日本人氣甜品,就買黎試下招牌堂島蛋捲 $188衣個係標榜人氣NO#1既蛋捲外面重有個《福》字應下節,就買衣個一個大約切到5-6件蛋糕包捲着忌廉餡料,蛋糕🍰鬆軟,忌廉部份佔既比率都幾多,奶香味濃,柔軟,甜甜地但一D都唔膩。
農曆新年上朋友屋企拜年,買禮盒🎁送禮之如,
梗係要買西餅上去一大班人一齊食。
朋友話衣間係日本人氣甜品,就買黎試下

招牌堂島蛋捲 $188
衣個係標榜人氣NO#1既蛋捲
外面重有個《福》字應下節,就買衣個
一個大約切到5-6件
蛋糕包捲着忌廉餡料,蛋糕🍰鬆軟,

2017-07-24 2998 瀏覽
之前去過大阪試過堂島卷的Roll Cake蛋糕之後, 對佢念念不忘,係日本食真係平好多,不過暫時未可以去到日本,心癮起走走買了一條原味的Roll Cake同家人分享.原條份量可以分到6-7份左右,視乎各小件的大小而家,這款Roll Cake同香港平時食到既有d唔同,外表只有一層海綿蛋糕,入面包著滿滿雪白的牛奶味Cream.外表曬上了Icing Sugar,先說說外表的海綿蛋糕,蛋味香濃,而且質感十分鬆軟,不過雪得太耐的話可能會影響口感,所以買了就要盡快享用,以免影響口感, 而中間滿滿雪白的牛奶味Cream, 牛奶味十分濃郁香甜, 而且質感十分幼滑,入口即溶,好幸福的牛奶味道,而且多吃也沒有太溜的感覺,跟家人分享一人一件至兩件好快就KO了. 太好味. 不過價錢略貴, 都係少食多滋味算了.
2017-06-05
下午茶
2016-04-20 4403 瀏覽
上次經過想買...今次我哩個抹茶控忍唔住買左...但總是希望越大失望越大!我買左櫻花抹茶堂兜卷Sakura Matcha Roll...食落抹茶味不重...蛋糕同埋入面既cream都冇乜味咁...食落似普通蛋糕 但好在佢唔太甜...入面既紅豆又係冇咩味既@_@不過好采冇乜抹茶味都有蛋糕味!成個抹茶卷最重抹茶味既係。。。抹茶粉仲係$38好貴....
上次經過想買...今次我哩個抹茶控忍唔住買左...
但總是希望越大失望越大!
我買左櫻花抹茶堂兜卷
Sakura Matcha Roll...
櫻花抹茶堂兜卷Sakura Matcha Roll
櫻花抹茶堂兜卷Sakura Matcha Roll
食落抹茶味不重...
蛋糕同埋入面既cream都冇乜味咁...
食落似普通蛋糕 但好在佢唔太甜...
入面既紅豆又係冇咩味既@_@
不過好采冇乜抹茶味都有蛋糕味!

成個抹茶卷最重抹茶味既係。。。抹茶粉

仲係$38好貴....

2016-04-18
外賣自取
$38 (宵夜)
2016-04-14 3279 瀏覽
一直未有機會試位於銅鑼灣Sogo非常有名的 Baby Mon Cher 堂島卷 Dojima Roll, 上個禮拜剛好與幾位友人剛好經過就決定買一整個試一下。它的包裝盒設計非常精美,上面的插畫好得意。 一打開包裝盒可以聞到香噴噴的忌廉味,海綿蛋糕包著大量忌廉,忌廉軟滑而且有濃濃的鮮奶味,但我略嫌外層海綿蛋糕口感未達理想,比預期中的沒那麽鬆軟。不過我覺得比其他同類型的蛋捲Baby Mon cher 的屬於中上質素,值得一試。怕肥的朋友亦可以試一人分量,我覺得味道不會太甜,食完不會覺得太膩。

它的包裝盒設計非常精美,上面的插畫好得意。
2016-04-13 2629 瀏覽
之前見到已經想試一試堂島卷,今日經過就買左件獎勵一下自己,白雪雪的奶油濃濃的,佔滿左卷蛋正中間,好重牛奶味,打到d奶油好輕身,而且仲好滑好軟好細綿,不是雪隔天個種實,卷蛋質地都好軟熟,好香牛油味,一件好細,$32,價錢唔便,好在都有質素

2015-08-22 3565 瀏覽
有哪個少女魂不愛吃滿滿的鮮奶油, 不愛吃甜滋滋的新鮮水果, 不愛粉紅色, 不曾經愛過哈囉吉蒂? 這家日本來的蛋糕店就剛好可以滿足我內心的少女魂...女生嘛, 偶爾還是要哄哄自己開心.今天我就來到位於銅鑼灣SOGO的這家baby mon cher分店, 買幾塊蛋糕回家與媽媽一起品嘗品嘗.款式選擇並沒有特別多, 但每件蛋糕的造型都非常漂亮可愛...足以讓我花多眼亂.我挑了幾款口味, 分別是:布朗尼口味, 水果pancake 還有 hello kitty牛奶布丁口味. 除了水果pancake以外, 其他兩款口味的底部蛋糕正是用他們家的堂島捲. 我另外還買了兩塊原味堂島捲, 好讓我可以更仔細地品嘗他們家的鮮奶油.店員包裝時有附上乾冰, 這點我覺得非常重要! 曾經去過有名餅店TXny Xong買生日蛋糕...居然沒付上乾冰...在炎熱的夏天拿著蛋糕坐巴士...老實說...我當時還真的蠻擔心蛋糕會融掉...所以附上乾冰絕對是個PLUS.言歸正傳...蛋糕外型很好. 布朗尼的巧克力味道很濃郁, 就是上面的布朗尼蛋糕有點偏乾, 幸好有淋在表面上的鮮奶油輔助, 但布朗尼本身如果可以在濕潤一點就更好. 巧

言歸正傳...蛋糕外型很好. 布朗尼的巧克力味道很濃郁, 就是上面的布朗尼蛋糕有點偏乾, 幸好有淋在表面上的鮮奶油輔助, 但布朗尼本身如果可以在濕潤一點就更好. 巧克力口味的堂島捲不會死甜, 吃完也不會覺得很膩.
水果蛋捲口味吃起來沒有很特別...沒有讓我有甚麼深刻印象.
至於HELLO KITTY布丁口味, 牛奶布丁奶味濃郁, 內藏酸甜的苺味果醬. 配上底層堂島捲的鮮奶油, 甜而不膩. 外型可愛, 女生看到都會不捨得吃hello kitty的臉蛋吧.
最後就當然是嘗看看原味的堂島捲.
撇除其他口味可愛的造型, 我個人是比較喜歡原味. 因為吃原味才能仔細嘗出他們招牌日本鮮奶油的細膩口感和濃郁的奶香. 別被那厚厚滿滿的奶油嚇到, 吃起來並沒有想像中的膩. 日本出產的牛奶特別有名, 所以這鮮奶油吃起來是特別的滋味.
吃完少女味這麼重的甜點心情特別好. 男生想哄女朋友開心的時候, 可以考慮這家的蛋糕.
2015-08-03
  • 原味堂島捲
2015-05-28 3494 瀏覽
今朝早先食完一個卷,下午經過見到仲系想食。本人一個禮拜要食幾次蛋糕,都有小小發言權。呢間ge蛋糕卷真系算得上唔錯。蛋糕夠軟熟,奶油香滑得離又唔太甜,正!tea set美式咖啡換茶+3蚊,系一般調味茶包,都ok啦~
2015-02-13 4571 瀏覽
琴日去咗Sogo鳩嗚,買得攰攰地落咗basement間Baby Mon Cher飮杯嘢食件cake.原來有tea set,$75一杯美式咖啡+cake,改成tea另加$3,其實都幾貴.我揀咗Berry Garden,得個茶包,honey都冇,仲係用紙杯!好奇怪,同懶kawaii嘅環境唔match囉.咖啡就好似用瓦杯,不過個款好唔靚,咁肉酸一定冇人撻.本來想叫堂島乳酪卷,冇哂.就試千層繽紛,之前見fd posted上FB,好似好正咁.件cake真係幾大件嗄,啱果D貪大件嘅人.係crepes加cream加幾片生菓和一嚿仔cheese cake捲埋,啲crepes完全無蛋味無乜香味,有d韌,好可疑,唔知用乜整?不過上面d strawberry好大粒好甜.下次都係食番堂島卷,我一個人可以食1/3條,係正常portion三件,因為啲忌廉真係好輭滑幼細,入口即化,我依家諗起都流口水...
Tea set
2015-02-12
2015-01-17 4656 瀏覽
其實因為本人用開嘅一個飲食平台close咗,咁我就唯有喺Open Rice繼續啦 ^^!呢間可愛Cake Shop我食過好多次 (因為住銅鑼灣,Sogo實在係我成日落腳嘅地方),但一直都未有好好讚過。今次因為朋友生日,見到可愛嘅事Hello Kitty餅,好想睇吓我朋友切Hello Kitty個樣有幾變態 (>~<),又想試吓佢哋嘅新款式 - Chocolate Cheese Cake,於是又忍唔住買咗!Hello Kitty餅比我想像中好味得多,因為大多呢啲咁嘅餅都係「得個樣」,但呢件就有啲唔同,睇得又食得。除咗係外面嘅Cream之外,佢裏面係海綿蛋糕,唔太甜,好軟,同外面嘅啫喱Cream好match,大家真係可以一試!而另外嗰兩件嘅Chocolate Cheese Cake就啱晒我!因為我好鍾意Cheese Cake,更加鍾意朱古力。佢哋兩個溝埋合體,係有少少over (飽),但真係好正好creamy ^^ 而家再去都買唔到喇 =.=其實佢哋嘅主打蛋卷 (突然唔記得叫咩添),好好味,第一次係朋友介紹,話係關西特產,之後就成日買,所有味我都試過晒,真係唔知點推介你哋。
Classic有原味同朱古力味,但佢新出嘅生果味都好fresh,下次再食我就再影相報導先。
2014-12-18
10 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日
2015-01-02 4038 瀏覽
這間店除了裝潢同食物賣相吸引,其實食物都很好味。以前經過幾次都好多人,無位坐,所以無入去食,今次經過終於比我見到有一坐空枱,於是即刻入去食。買了一個hello kitty蛋糕,其實是北海道牛奶布甸。布甸很滑,有濃濃的牛奶味,眼睛是紅豆。我想下次經過,有位的話,我會再入去食其他甜品。
這間店除了裝潢同食物賣相吸引,其實食物都很好味。

我想下次經過,有位的話,我會再入去食其他甜品
2015-11-30
2014-11-30 4302 瀏覽
近年每次想起卷蛋,都會不奇然想到佐敦的「宏」。不過自從日本人氣品牌 Mon Cher 登陸香港之後,矜貴版的卷蛋也多了一個選擇。 堂島卷, 3.5/5堂島卷是這裡的鎮店之寶,除了相當軟細的蛋糕之外,堂島卷還有她們獨步單方用來自北海道製作的忌廉,難怪味道如此吸引。 幸福御守, 4/5這個「幸福錦囊」也是用了秘製的忌廉,不過今次改以薄薄的班㦸皮包着。班㦸的味道有很重的牛油香,配上柔軟的鮮忌廉和芝士,口感特別豐富。
堂島卷, 3.5/5
幸福御守, 4/5
10 分鐘 (外賣自取)
$28 (宵夜)
2014-11-07 4542 瀏覽
來自大阪的堂島卷 Dojima Roll , 外形只不過像一件普通卷蛋 ( 蛋卷、瑞士卷 Swiss Roll ) , 可是它可以在大阪具有壓倒性人氣 , 甚至在全日本也非常有名。 由 Patisserie Mon cher 製造兼販賣 , Mon cher 是法文可解作「我所愛的人」而丈夫卻在她的首間海外姊妹分店 baby Mon cher 裏購買了兩件 Dojima Roll 來與「我」分享嚐嚐。因為嚮往巴黎那種遊樂園 : 優雅的旋轉木馬、五光十色的摩天輪、 雨後彩虹的七種顏色 , 從這樣的感情、浪漫和可愛, 完全像魔法一樣喚醒每個人的童真。 甜亦都是魔法 , 因此 Patisserie Mon cher 會把甜點製作成閃閃發亮的珠寶 , 光看已能讓人幸福感滿溢。 漂亮如首飾箱般的蛋糕盒 , 與手抽紙袋襯成一套。 盒內備有一包乾冰 , 以保存她的溫度堂島卷 Dojima Roll 的出名是肯定的 , 並非因為她是日本貨 , 是因為她固若金湯的食物品質 , 蛋味濃郁兼鬆軟的海綿蛋糕 , 有著細膩的香甜 , 中間的厚層忌廉看似是異常肥膩 , 但吃進口裏會發覺質地如絲幼滑、輕盈 , 入口

漂亮如首飾箱般的蛋糕盒 , 與手抽紙袋襯成一套。
盒內備有一包乾冰 , 以保存她的溫度
堂島卷 Dojima Roll
堂島卷 Dojima Roll 的出名是肯定的 , 並非因為她是日本貨 , 是因為她固若金湯的食物品質 , 蛋味濃郁兼鬆軟的海綿蛋糕 , 有著細膩的香甜 , 中間的厚層忌廉看似是異常肥膩 , 但吃進口裏會發覺質地如絲幼滑、輕盈 , 入口溶化 , 奶味濃郁 , 味道與新鮮牛奶無異 , 據聞是用上了北海道產新鮮牛奶 , 口味清淡就算多吃幾口也不會過甜。

黃色及白色構成的圓形代表著幸福、緣份、永遠 , 並成為了 Patisserie Mon cher 的代言標誌。
外賣自取
$28 (其他)
堂島卷 Dojima Roll
2014-11-06 3716 瀏覽
今日一家之煮約了她妹妹去銅鑼灣玩廿四孝的一家之煮回家時亦不忘帶點伴手禮給她家的兩隻化骨龍呀~~今日一家之煮就帶了Baby Mon Cher的堂島卷回來呀~~未試過這名物的小妹,真的開心極了!!包裝是一貫日本的作風,漂亮漂亮的~打開盒子,就見到一條肥嘟嘟的卷蛋啦~~ 卷蛋的樣子比想像中粗糙,無論蛋糕還是忌廉,氣孔都很粗糙但食落糕身雞蛋味充足,質感則沒有如期中的鬆軟,是因為放在雪櫃太久了嗎?還幸忌廉的質素不錯,有濃郁的牛奶味,滑溜溜的,食落亦不會有膩的感覺,挽點不少分數~可能是Expectation 太大了吧,今次有一點小失望下次,還是讓我飛到日本,試試本店的出品吧~~
今日一家之煮約了她妹妹去銅鑼灣玩
未試過這名物的小妹,真的開心極了!!

包裝是一貫日本的作風,漂亮漂亮的~
打開盒子,就見到一條肥嘟嘟的卷蛋啦~~
卷蛋的樣子比想像中粗糙,無論蛋糕還是忌廉,氣孔都很粗糙
可能是Expectation 太大了吧,今次有一點小失望
下次,還是讓我飛到日本,試試本店的出品吧~~

2014-06-27