2023-04-12 248 瀏覽
咖啡飲得多,今次嘗下茶飲。BASAO Tea位於白沙道 Leica Store 隔離,一黑一白形成強烈對比。一開始係俾佢個豆腐抹茶Mousse Cake 吸引到。白白滑滑豆腐外層,好有豆味,配內層抹茶蛋糕,呢個配搭幾時都咁夾。茶飲方面,茶味芳香,Banana Oat Hoiicha 有驚喜,香蕉配茶,係意想不到又幾好飲,沙冰打得好幼細。店員幾Nice,見我影相仲向鏡頭Yeah! ✌🏻😆▫️Tofu Matcha Mousse Cake $60▪️Double Matcha Mousse Cake $62▫️Rock Tea Latte $50▪️Banana Oat Hoiicha $65

▫️Tofu Matcha Mousse Cake $60
▫️Rock Tea Latte $50
▪️Banana Oat Hoiicha $65

2023-04-09
2023-04-09 163 瀏覽
Foodie IG @foodpilgrimage.gps ➲銅鑼灣 Basao Tea圍繞茶為主題,簡潔小文青,茶木系氛圍好放鬆。食物和飲料選擇好多,尤其係甜品,最特別係menu有好少見嘅大紅袍拿鐵。➳ 𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐮𝐛𝐞 ⁽⁸/¹⁰⁾豆腐慕斯抹茶方塊蛋糕好得意,四四正正,豆腐部分佔大頭,入口絲滑,豆腐味好出唔會比抹茶蓋過。正中心係抹茶海綿蛋糕,夾層都係豆腐慕絲同埋原粒紅豆,而且甜度適中,不會太甜。➳ 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐫𝐚𝐩 ⁽⁸/¹⁰⁾蜜糖烤雞肉好嫩,配料洋蔥芝士番茄都好豐富,輕食之選。➳ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ⁽⁶/¹⁰⁾焙茶拿鐵味有點淡,甜度唔會太高,如果你鍾意淡口味啲,可以試下。⤵ @basaotea銅鑼灣白沙道16號地舖√銅鑼灣站F出口√ Walk-in#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblogge
Foodie IG @foodpilgrimage.gps

➲銅鑼灣 Basao Tea

蜜糖烤雞肉好嫩,配料洋蔥芝士番茄都好豐富,輕食之選。

➳ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ⁽⁶/¹⁰⁾

@basaotea
銅鑼灣白沙道16號地舖
√銅鑼灣站F出口
√ Walk-in

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #茶飲 #抹茶 #焙茶 #BasaoTea #matchalatte #hojichalatte #matcha #hojicha
2023-04-06 177 瀏覽
放假與朋友相約想找個cafe聊聊天,便來到bookmark了好久主打茶類飲品的BASAO TEA🫶🏻先叫了一份鹹食Honey Roast Chicken Wrap($88),新鮮出爐裡面的餡料和雞肉仍然是juicy的👍🏻甜品叫了三款,分別是聖誕焙茶戚風蛋糕($68)、大吉嶺春摘白玉蛋卷($58)同豆腐慕絲抺茶蛋糕($55),三款蛋糕體都十分軟熟,但亦不至於相當驚喜🤭飲品亦不過不失,沒有太大驚喜,如果飲品茶味更突出就更好了🤭
Honey Roast Chicken Wrap

聖誕焙茶戚風蛋糕

大吉嶺春摘白玉蛋卷

豆腐慕絲抺茶蛋糕

飲品亦不過不失,沒有太大驚喜,如果飲品茶味更突出就更好了🤭
Honey Roast Chicken Wrap
聖誕焙茶戚風蛋糕
2023-03-22 178 瀏覽
中午時段過嚟見到成間cafe 格調都幾好✨✨好chill 好適合一個人坐低靜靜地做嘢😆🙌🏽🙌🏽店員好nice 好好服務❤️❤️‍🔥➰豆腐慕絲抹茶蛋糕 $60豆腐味都幾濃 好似是緊豆腐花嘅感覺😚但係豆味唔係好食得出抹茶戚風蛋糕夾係中間可以中和一下😗🫶🏼食落比想像中甜 外面比較甜整體來講都唔錯👍🏽評分:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥➰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 $58蛋糕唔係好有彈性 係比較紮實😯無論係蛋糕同埋cream 都係茶紅茶嘅味道黑糖麻糬好煙韌 有一到二粒幾特別❤️😚同朋友share 啱啱好唔會好膩😆評分:💜💜💜💜環境 🍃🍃🍃🍃🍃食物🍡🍡🍡🍡性價比💰💰💰推薦🌈🌈🌈🌈回頭❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
中午時段過嚟

回頭❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥

2023-03-22
  • 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
  • 岩茶牛奶
銅鑼灣Shopping行到最岩坐低唞吓黎個下午茶🌤️ 與其商場入邊嘅Cafe我更加鍾意路邊既小店🏙️ 呢間Cafe對住內街人流同車唔會太多☕️ 韓風木系嘅裝修用咗唔少植物去點綴🌴 整體感覺比起銅鑼灣既都市感好舒服💕⭐️ 大吉嶺麻糬蛋糕 🍰韓式嘅甜品果然打卡度好高🇰🇷 中間嘅Cream infuse左紅茶 茶香淡淡地唔會有苦味😛 麻糬口感特別 整體鬆軟程度更好同Cream更Smooth會更好🤍⭐️ 抹茶牛奶 🍵整體入口好幼滑 抹茶味唔算太濃💚但係同牛奶融入得好好🍼
大吉嶺麻糬蛋糕

⭐️ 大吉嶺麻糬蛋糕 🍰
抹茶牛奶

⭐️ 抹茶牛奶 🍵
整體入口好幼滑 抹茶味唔算太濃💚但係同牛奶融入得好好🍼

大吉嶺麻糬蛋糕
抹茶牛奶
🍵木系茶室|精緻茶飲店包辦採購包裝 設生產線講究公平環保茶藝 . ▫️大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷_$58 「坊間少見大紅袍口味嘅蛋糕,茶味要仔細食先察覺,唔算好鬆軟偏濕潤。忌廉之間嘅麻糬有驚喜!口感煙韌到似係液體咁,而且黑糖味濃郁又唔覺甜膩~」 識食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 ▫️岩茶牛奶_$50 「同樣係大紅袍,茶味喺飲品到相對突出啲。牛奶佔嘅比例似乎幾高,順滑而且甜味適中,唔會變咗台式手搖飲品咁。」 識飲:🧡🧡🧡🧡🧡🖤 ▫️煙燻小種茶白玉蛋糕卷_$58 「煙燻小種都係紅茶,特別在經過松木煙燻。蛋糕體同忌廉都有明顯茶味,面頭仲見到啲茶葉碎。不過中心嘅白玉就冇調味,亦唔夠麻糬口感咁正。」 識食:🧡🧡🧡🧡🧡🖤 ▫️搖擺烏龍_$65 「採用阿里山烏龍茶葉,再混合蘋果汁。整體口味清新帶酸,以花香同水果香為主調,啱晒配搭蛋糕卷~」 識飲:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 . 環境:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 抵食:🧡🧡🖤🖤🖤🖤 //鋪頭裝修以暖色、木頭為主,有刻意營造出一個平靜嘅空間。可惜位於銅鑼灣想坐多陣都有啲唔好意思,店內仲有品茶師,會介紹點用現代氮氣沖泡方式沖傳統茶。// . 🍽BASAO Tea (銅鑼灣分店) 🚪@basa

▫️大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷_$58

識飲:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

環境:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
抵食:🧡🧡🖤🖤🖤🖤

🍽BASAO Tea (銅鑼灣分店)
🚪@basaotea
📍銅鑼灣白沙道16號
📍金鐘月街17號

收藏咗哩間tea room好耐只係一直無閒情到月街嘆茶原來白沙道都有分店位置較方便就來一個tea啦舖仔細細服務幾好綠葉+大窗都係我最愛係份menu有d霉😜嚟呢度當然要嘗熱茶試咗烏龍單叢都有幾款點了黃槴香純粹名字優雅一聞芳香撲鼻再飲精神一振😂可是尾段濃澀化不開飲剩了反而卷蛋味道很喜歡大吉嶺春摘相信係紅茶但紅到咁就為打卡開心清清幽幽中間有煙韌白玉個topping放返幾條茶葉好攪笑但又幾crispyok夾!兩種茶風味一併嚐過不油膩剛剛好🍵
收藏咗哩間tea room好耐

一併嚐過
不油膩
剛剛好🍵
2023-01-31 258 瀏覽
BASAO一向出名茶飲,呢方面無庸置疑。銅鑼灣白沙道分店空間感大,平日係鬧市由繁忙時間都唔係好多人。嗌完一杯熱茶再坐係窗口位hea一個下晝係不錯選擇好飲指數 : 8/10CP值 : 7/10回頭率 : 8/10價錢 : 6/10

好飲指數 : 8/10
CP值 : 7/10
回頭率 : 8/10
價錢 : 6/10
Bergamot Fog 伯爵茶牛奶
Bergamot Fog 伯爵茶牛奶
遊走在ᴄᴡʙ 下午茶時間又到好快地搜了一下附近的ᴄᴀғᴇ行幾步就到了!進店睇完有岩食 坐低點餐去🙋🏻‍♀️ · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 豆腐慕絲抹茶蛋糕 $𝟓𝟓:食到山水豆腐花的味道 再加抹茶味🍵覺得幾ᴍᴀᴛᴄʜ 完全不膩的蛋糕👍🏻 ✿ 牛油果抹茶鮮打特飲 $𝟔𝟓:喜歡牛油果🥑人士推薦一試 口感很濃郁 抹茶味都飲到但相對淡ᴅ ✿ 焙茶牛奶 $𝟒𝟓:轉咗紙杯裝 因為見到人哋用原杯 個杯好靚但好細杯 係ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ又見到有ᴅ係原杯相 有ᴅ係紙杯 唔知係客人ʀᴇǫᴜᴇsᴛ定點呢 不過原杯太細杯了 2啖飲完🫣但味道好喝的😽 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 坐窗邊位 ᴄᴀғᴇ外的長椅有不少人打卡喔 木風🪵坐得幾舒服 係冷氣太凍了愈坐愈凍🥶
遊走在ᴄᴡʙ 下午茶時間又到

愈坐愈凍🥶

2022-09-04
  • 焙茶牛奶
2022-11-01 351 瀏覽
二次再訪,銅鑼灣以茶道為主題cafe,各款茶味蛋糕+飲品,環境舒服適合自己一個人慢慢坐/同朋友休閒食件蛋糕傾吓計。👓麥茶牛奶 Barley Tea LatteAutumn seasonal menu🍁麥茶自身有陣烤麥焦香味,配上牛奶竟然味道有趣又好飲,明明冇咖啡嘅成份但有少少似咖啡味。好欣賞好夠熱,熱辣辣好舒服的確好有秋天嘅感覺!評分:8/10👓大吉嶺春摘白玉蛋糕吉 $58好香同明顯茶味,蛋糕軟熟,內裏嘅白玉軟綿綿有啲似麻薯,但覺得可以再多啲!好食嘅不過定價係有少少貴。味道質感上覺得好過招牌豆腐慕絲抹茶蛋糕😂評分:8/10

👓麥茶牛奶 Barley Tea Latte
Autumn seasonal menu🍁
評分:8/10
👓大吉嶺春摘白玉蛋糕吉 $58
評分:8/10
2022-10-26 348 瀏覽
茶屋🍵BASAO •白芽奇蘭 Baiyaqilan $70我最推薦的就是這裡的熱茶 十分之甘甜 要細細品嚐🍶·玄米茶杏仁奶 Genmaicha Almondmilk latte $50·大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷 Da Hung pao tea cake roll $52是比較多人推薦這款蛋糕卷啦 所以也選了😗 可能是因為很多人推 期待值會更高 就感覺是正常沒有出錯的蛋糕卷 是很好吃無錯啦!只是不會有很驚喜的感覺 但它不會膩 這點挺好的😝•豆腐慕絲抹茶蛋糕 Tofu mousse matcha cube $55反而這款我是十分推薦大家來試 會比較有特色 豆腐味很出彩 與抹茶配合得剛剛好 最底層還會有黑豆作伴🤣*畢竟這裏的性價比不算高,難得來到 就選些比較特別一點的吧😳*
茶屋🍵BASAO

蛋糕卷

•豆腐慕絲抹茶蛋糕
Tofu mousse matcha cube $55

2022-10-23
2 分鐘 (堂食)
蛋糕卷
  • 白芽奇蘭
想輕鬆and chil 下,所以叫左外賣的cakes🧁,食落,有香濃茶味,配上煙韌的麻糬同香滑的cream,真係一流🤩,而且味道唔會好甜☺️今次係連唔食開甜品的男同事都讚,問lee 間係邊間cake shop 😂,所以係值得一試嫁🤪☁️大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷$67☁️大吉嶺春摘白玉蛋糕卷$67味道:🌕🌕🌕🌗🌑以上係外賣平台價😆,但食完,你會有想再食的衝動🥰下次會想試堂食🤣

☁️大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷$67
☁️大吉嶺春摘白玉蛋糕卷$67

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

以上係外賣平台價😆,但食完,你會有想再食的衝動🥰
下次會想試堂食🤣
2022-10-16 2163 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣 同朋友諗住chill一個下午☕ 梗係要搵間Cafe坐吓update吓大家啦😉 呢間Cafe出名茶飲特別 所以今次都係飲咗啲茶類飲品為主蜜糖烤雞卷餅好鍾意食wrap 因為佢層外皮好香麥味🌾 而且烤得好脆 入面嘅烤雞就係比較瘦嘅雞扒🐥 鍾意健康飲食嘅朋友應該都啱食 而且底部有啲蜜糖醬 甜甜地咁更加開胃 隔離仲有個輕量嘅沙律🥗 真係完全唔使驚唔夠飽啊豆腐慕絲抹茶蛋糕呢個我就俾佢嘅外型吸引咗 其實蛋糕櫃仲有好多款蛋糕㗎 但係始終對豆腐味嘅甜品情有獨鍾😂 因為佢外型又似磚豆腐 外層嘅mousse就係豆腐味 但係個人覺得佢甜咗少少🤏 而入面嘅抹茶蛋糕比例比較細 豆腐同埋抹茶蛋糕感覺唔係好夾 所以其實有少少失望🙍🏻‍♂️岩茶牛奶茶香的確好重 而且岩茶味道特別 但係餐廳嘅拉花就好一般🥲 有少少失望玄米茶杏仁奶玄米茶杏仁奶係飲到兩種味道balance得好好👍🏻呢間cafe都坐得好舒服😌都好推薦大家嚟試吓佢

玄米茶杏仁奶係飲到兩種味道balance得好好👍🏻

呢間cafe都坐得好舒服😌都好推薦大家嚟試吓佢
2022-10-07 144 瀏覽
銅鑼灣有好多文青打卡cafe,今次去呢間係專飲茶嘅茶cafe(唔知可唔可以咁叫)成間店都係文青主題,客人都係靜靜地享受飲品、或者用電腦工作。專登揀左窗口位,曬住太陽打下卡,又可以望下出面繁忙嘅街道,同休閒嘅環境相映成趣。呢間店推介岩茶牛奶,其實就係烏龍茶嘅一種,好濃郁茶香。而我特別推介桂花蜜青心烏龍,係夏日限定,桂花蜜有好滋潤嘅感覺加上烏龍茶,好清新,好啱夏天。兩款飲品都好重茶味,完全同台式茶飲兩種層次。茶香係清新,入口好舒服,低糖但又唔苦。Chin Shin Osmanthus 桂花蜜青心烏龍 ($45)Rock Oolong Latte 岩茶牛奶 ($50)

Rock Oolong Latte 岩茶牛奶 ($50)
Basao Tea 🍵 人氣茶cafe · 必試培茶麻薯蛋捲·岩茶牛奶大名鼎鼎嘅茶藝cafe 終於搵左日放假去食個tea~ 環境舒服 木系裝修岩茶牛奶 好特別 第一次試岩茶 味道偏濃郁 似紅茶/烏龍茶個種味道 加埋牛奶🥛好香濃大紅袍烏龍茶麻薯蛋捲 一樣蛋糕體好香茶味🍵 食落係濕軟濕軟 偏有彈性~ 麻薯好香黑糖味 食落好煙韌Overall 個到環境好舒適 食物質素唔錯 但係價錢偏高~ 如果去飲杯野 傾下計都ok環境:☁️☁️☁️☁️抵食:☁️☁️☁️☁️

大紅袍烏龍茶麻薯蛋捲

環境:☁️☁️☁️☁️