2020-12-22 605 瀏覽
《光榮休業🥺》———————————————-#bb雞蛋仔 🐣- 早排中咗@yungfoodietwins 嘅giveaway,有機會試到呢款咁特別嘅格仔餅,個名已經出位過人,叫做「字典咁厚雪糕格仔餅」,超級足料,睇個樣已經覺得相當邪惡😈-冬天梗係要食雪糕啦,口味有好多任你揀!我哋就揀咗最愛嘅Cookie & cream,格仔餅係即叫即整,用咗店主特別研究出嚟嘅方法,非常香脆!中間夾住大大嚿嘅雪糕,口感非常豐富,冰火兩重天❄️🔥-呢款大人size完全可以夠兩個人食,店主仲會幫你一分為二,方便開心share❤️-好可惜因為疫情關係,而間小店只會營業到今個禮拜六。今年聖誕冇得出國玩,希望大家留喺香港就支持下呢啲疫境小店啦😭
《光榮休業🥺》
———————————————-
#bb雞蛋仔 🐣
2020-12-21
5 分鐘 (堂食)
2020-12-15 180 瀏覽
📍BB雞蛋仔 (上環) 今次要同大家介紹既就係呢間位於上環皇后大道中的小食店 😍 佢地主打雪糕格仔餅同埋雞蛋仔 有多款口味同特飲選擇 特別既係佢哋喺製作嘅過程之中唔會落到添加劑呢啲成份👍 所以食完係唔會口渴㗎😙 𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:💛 雪糕格仔餅BB版 綠茶味 ($18)💛 雪糕格仔餅BB版 豆腐味 ($18)特別要推介佢地字典咁厚既格仔餅配creamy雪糕 夠哂香脆呀!! 😆 佢地既雪糕格仔餅其實有分regular size同BB size既 ❤️ Regular size既話入面會有3球雪糕 而BB size入面就有2球雪糕 🤩 由於我同朋友都好鐘意食雪糕 所以就叫左2件BBsize~ 一上到黎發現真係好大份!! 真係成本字典咁厚!!! 💕 而且驚喜既係雪糕好夠凍 雖然我地食得好慢但係食完都唔係點溶 本身仲好驚會食到滴到成隻手都係tim >< 而且塊格仔餅一直keep住咁香脆😚口味方面我哋今次就選擇咗綠茶味同埋豆腐味 💛 豆腐味非常清新 而且唔會過甜 絕對啱晒平時唔係好鍾意食太甜嘅你哋 ☺️ 而綠茶味好香濃 味道非常出眾 𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:📍上環皇后大道221-2
📍BB雞蛋仔 (上環)

𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:
💛 雪糕格仔餅BB版 綠茶味 ($18)
💛 雪糕格仔餅BB版 豆腐味 ($18)

𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:
📍上環皇后大道221-227A號利基商業大廈地下C號舖
Shop C, G/F, Lee Kee Commercial Building, 221-227A Queen's Road Central, Sheung Wan
2020-12-11 117 瀏覽
呢間喺上環皇后大道中嘅雪糕格仔餅賣相真係好澎湃😎,影相打卡一流📸️!主抗雪糕格仔餅同雞蛋仔🥚,最少有10款口味以上,雪糕仲可以揀珍珠奶茶、冧酒提子、榴槤、紫薯,石板街,柚子等。.📍榴槤雪糕格仔餅($32 Large)Durian Ice-Cream Waffle📚字典咁厚嘅雪糕格仔餅你哋要唔要食呀?榴槤雪糕雪得好實,影多幾張相都唔怕會融🍦格仔餅入邊放咗三球雪糕🍦見老闆好用力咁將雪糕"質"落格仔餅度超有睇頭,抵讚👍🏻!榴槤雪糕唔算好濃但都食到榴槤味格仔餅比抵般嘅乾脆,可以輕鬆K.O.都唔覺膩.📍熱情果茉莉蒟蒻($20)Passion Fruit Jasmine Tea Konjac

📍榴槤雪糕格仔餅($32 Large)
Durian Ice-Cream Waffle
📚字典咁厚嘅雪糕格仔餅你哋要唔要食呀?
榴槤雪糕雪得好實,影多幾張相都唔怕會融🍦
格仔餅入邊放咗三球雪糕🍦
見老闆好用力咁將雪糕"質"落格仔餅度
超有睇頭,抵讚👍🏻!
榴槤雪糕唔算好濃但都食到榴槤味
格仔餅比抵般嘅乾脆,可以輕鬆K.O.都唔覺膩

📍熱情果茉莉蒟蒻($20)

2020-12-03 101 瀏覽
🤩超厚珍奶雪糕格仔餅🧋🧇一冷一熱好夾 香脆的格仔係童年回憶😆好似字典甘厚🍦係最愛的珍珠奶茶雪糕 奶茶雪糕creamy配上彈牙嘅珍珠🤎仲有好多款雪糕可以選擇 有冧酒 石板街 榴槤 紫薯 柚子味等等可以選一份/半份一個人都可以食到~
🤩超厚珍奶雪糕格仔餅🧋🧇

一冷一熱好夾 香脆的格仔係童年回憶😆
可以選一份/半份一個人都可以食到~
2020-11-26 112 瀏覽
~原來BB雞蛋仔係特許經營架,感受到呢間上環店對食物質素好有要求,佢地主打係厚過字字典既雪糕格仔餅,超多款口味和特飲選擇,值得一提既係佢地主張蛋漿唔落牛油,亦無用到添味劑等成份,就算食哂之後都唔會好口渴,你試過未呢?💁‍♀️雪糕格仔餅BB版-咖啡味/曲奇味($18)👍"今次BB版都唔細件 雪糕超厚身 真係厚過字典嫁""同埋超讚既係我地食得好慢但雪糕都好夠凍唔係點溶 加上格仔餅到我食完之前都仲係好脆"

💁‍♀️雪糕格仔餅BB版-咖啡味/曲奇味($18)👍
"今次BB版都唔細件 雪糕超厚身 真係厚過字典嫁"
2020-11-17 79 瀏覽
.呢間我幾鍾意呢 主打雪糕雞蛋仔 格仔餅有好多唔同口味 (可以睇睇餐牌)呢日叫咗⭐️曲奇雪糕格仔餅$24 特飲$16👍🏻格仔餅真心高質 雪糕完全冇留手 厚厚一層👍🏻基本上有幾多位 就夾幾多入去👍🏻即叫即做 好鬼大份 格仔餅仲脆身👍🏻而且大份 夠二人份量店員細心幫手切做兩份😎即使 切左一半 都成隻手咁大份👍🏻雪糕仲要好食wo 多曲奇.👌🏻特飲就未到太特別 ok啦.‼️總結 雪糕格仔餅 真心好評 有驚喜嘅一間小店.題外話:因為掛住影相雪糕溶 流到隻手 店員仲主動拎紙巾比我 加分.#BB雞蛋仔地址:上環皇后大道221-227A號利基商業大廈地下C號舖
呢間我幾鍾意呢 主打雪糕雞蛋仔 格仔餅
有好多唔同口味 (可以睇睇餐牌)
呢日叫咗⭐️曲奇雪糕格仔餅$24 特飲$16
‼️總結 雪糕格仔餅 真心好評 有驚喜嘅一間小店
#BB雞蛋仔
地址:上環皇后大道221-227A號利基商業大廈地下C號舖
2020-11-14 74 瀏覽
一直都係雞蛋仔控🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️ 一個月總會食2次呢間最出名係雪糕雞蛋仔/格仔餅而且亦都好多種口味😍 款款都好想試老闆即叫即整 確保食品都係新鮮熱辣🌀 香橙朱古力粒雞蛋仔 $24.最後揀咗無食過既香橙朱古力🍫味由於我帶返屋企🏠先食所以外皮已經唔脆啦 不過份量十足口感好實在 唔似空氣飽 食落有d 似蛋糕值得一讚唔會好乾 有微微蛋香不過相對下香橙味比朱古力味更突出.下次嚟一定要試雪糕格仔餅😻.見到其他食客食得好滋味

一直都係雞蛋仔控🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️ 一個月總會食2次

所以外皮已經唔脆啦 不過份量十足
口感好實在 唔似空氣飽 食落有d 似蛋糕
值得一讚唔會好乾 有微微蛋香
不過相對下香橙味比朱古力味更突出
下次嚟一定要試雪糕格仔餅😻.
見到其他食客食得好滋味
香橙朱古力雞蛋仔
香橙朱古力雞蛋仔
2020-06-05 365 瀏覽
之前寫嘅食評好多都係關於可以坐喺度食嘅餐廳,今次就同大家分享一下好有港式味道嘅小食店喇。BB雞蛋仔喺上環皇后大道中,次次喺SOHO食完飯、喺中環行一陣街覺得肚餓都會經過。今次第一次入去食就揀咗曲奇雪糕加雞蛋仔。原先都係抱着試一試加上肚餓嘅心態去食,但係食落覺得有驚喜。曲奇嘅雪糕味好好,唔會覺得好假,甚至乎有啲似Dryers嘅曲奇味添。個雞蛋仔都係新鮮出爐整嘅,上面好脆,再yarm啲雪糕嚟食會非常之好食,係夏天消暑肚對抗肚餓嘅時候嘅小食良品。最最最重要嘅係佢嘅價錢十分親民,大家可以去試吓。
2020-06-03
2020-02-06 449 瀏覽
<香港·上環>第一次食BB份格仔餅GAP着巨大雪糕,仲可以揀抹茶味雪糕!飯後甜品食極都唔會飽😂😂😂BB份:1/2份 (HKD18)成人份:1份 (HKD24)食到周身都係😂😂😂可一不可再#bb雞蛋仔
<香港·上環>
BB份:1/2份 (HKD18)
成人份:1份 (HKD24)
食到周身都係😂😂😂可一不可再

#bb雞蛋仔
喺上環食完飯諗住慢慢行去中環嘅時候,見到好耐之前喺柴灣已經試過一次嘅 @bbeggwaffle 原來喺上環都開咗鋪頭,仲要都開咗一段時間,嗰個位置真係好少經過啊!所以食飽都要食番底支持下~另外仲見到有人食佢嘅格仔餅雪糕食,雪糕真係字典咁厚,下次再試🥰.《比利時朱古力雞蛋仔》$22 😋😋😋雞蛋仔即叫即整,等大概10分鐘先有,都合理嘅。外層好香脆,雖然裏面嘅朱古力粒粒超多,但食落口有一種食蛋糕仔嘅感覺,幾重蛋香味,所以唔會太甜,半溶嘅朱古力粒又令到雞蛋仔冇咁乾身,唔錯!.Was walking around in central after a full dinner 🍽 but then we came across this place (which was originally from chaiwan) and we just couldn’t resist 😂 got our favourite chocolate chip 🍫 egg waffles! we only had to wait 10 mins which is reasonable for an egg waff
《比利時朱古力雞蛋仔》$22 😋😋😋
Was walking around in central after a full dinner 🍽 but then we came across this place (which was originally from chaiwan) and we just couldn’t resist 😂 got our favourite chocolate chip 🍫 egg waffles! we only had to wait 10 mins which is reasonable for an egg waffle place 😆 the waffle was pretty big and full of chocolate 😋 and the exterior was crunchy! the inside is relatively cakey compared to some of the other famous ones but overall, still a good egg waffle 🤤 next time we will definitely try the ice cream waffle!
𝐁𝐁雞蛋仔 @bbeggwaffle
📍#BELLYwongs_sheungwan #BELLYwongs_chaiwan
#BELLYwongs_chinese #BELLYwongs_hongkong #BELLYwongs_snacks #BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_chocolates
2019-12-20 301 瀏覽
上環小食之選一份香港風情的雞蛋仔/格仔餅都好平。依間店既特別之處係格仔餅配雪糕個份量太大所以放棄了吃。但聽其他顧客講好好味,熱騰騰既格仔餅內裡裝住冷冰冰既雪糕🍦,下次要試試。而且有多款口味老闆係即叫即做
上環小食之選

一份香港風情的雞蛋仔/格仔餅都好平。
依間店既特別之處係格仔餅配雪糕
老闆係即叫即做
原味雞蛋仔
2019-12-03
10 分鐘 (堂食)
原味雞蛋仔
2019-11-18 300 瀏覽
叫咗半份格仔餅+豆腐雪糕, 都係十幾蚊.格仔餅係即叫即做. 豆腐雪糕清淡但不失味道,有啲似無糖維他奶. 我係要兩隻手捧住+夾實份格仔餅,大大口咬落去. 燙熱的格仔餅配上 creamy的雪糕口感十分過癮. 味覺+肚腩十分滿足.最難得係老闆不忙回頭笑著說,“係咪好抵食呢.” 看到老闆對食物出品嘅熱情, 同執著地盡量保持貼地的價錢. 不論男女老幼, 都只可以點頭回答,急不及待享受這一時刻的滿足.
叫咗半份格仔餅+豆腐雪糕, 都係十幾蚊.

半份格仔餅加豆腐雪糕
半份格仔餅加豆腐雪糕
2019-11-04 195 瀏覽
Bookmarked BB Egg Waffle for quite some time, and I finally got to try it after walking pass it on a Saturday afternoon.This Waffle with Tofu Ice Cream definitely worths more than HKD$22! The egg waffle was freshly made upon ordering, and it had a crunchy top wrapping fluffy waffle inside. There was generous amount of delicious tofu ice cream. Staff told me to have a first bite quickly to try out the hot and iced sensation. It’s really an interesting tasting experience! The whole portion was rea
Waffle with Tofu Ice Cream

The whole portion was really filling, you could opt of half portion for HKD$16.
2019-11-02
5 分鐘 (堂食)
Waffle with Tofu Ice Cream
2019-08-03 483 瀏覽
一早聽過bb雞蛋仔好大份,今日經過上環分店,就買半份黎試下。我揀左豆腐味雪糕,點知半份既雪糕都好大舊,好抵食。格仔餅係偏硬既,就算雪糕溶溶地都唔會變到好軟身。不過我都係中意傳統既格仔餅多d
豆腐雪糕格仔餅
2019-08-03
2019-05-16 656 瀏覽
薑汁撞奶雪糕夾餅 誤打誤撞見到BB雞蛋仔!唔整返件都對唔住自己啦😌有基本口味雪糕如朱古力、曲奇咁,而特別口味雪糕就賣貴少少😂,特別口味有幾款都想試吖😍,除左有K叫左既薑汁撞奶外,仲有珍珠奶茶、冧酒提子、金枕頭榴槤、益力多等,K決定遲下要試哂咁多隻味!!😍😍.BB雞蛋仔既特色係多!非常多! 微暖既格仔餅包住塞到滿哂既雪糕,雪糕仲有啲煙韌既口感,薑汁撞奶既味道都好出,一啖就食到哂格仔餅同雪糕,真係好幸福吖💕💕,店員仲好細心比埋羮同紙巾,加分😜不過建議兩個人Share食吖😂,一個人真係食唔哂🤗🤗
薑汁撞奶雪糕夾餅
外賣自取