2025-02-10 0 瀏覽
今日行過灣仔,見到熟口熟面嘅伙記,先知原來佢地搬咗去灣仔道福安大廈地下,依家試業中,招牌仲貼住紅紙,見環境好過之前,就入去試下⋯⋯環境食物仍然keep 住係門口大風d有待改善總之以後收工又多個好去處。

食物仍然keep 住
係門口大風d有待改善
總之以後收工又多個好去處。
2025-02-10
🚩個人力推 香港第一港式串燒🚩📍 BBQ美食屋串燒大家可能經常食,但大多屬於泰式日式,港式串燒專門店反而少見。今次介紹這間位於第三街的BBQ一直深受同區居民喜愛,皆因氣氛夠chill食物種類又多兼好食,我更是已光顧超過十年,間中都會去一嘗美味。🍴燒聖子皇 (時價)這裡的燒海鮮可説是頂級,一份聖子有兩隻,最近的價錢落在一百元前後左右。聖子的肉汁被保存得好,肉又嫩,最重要是配在底部的蔥粒和洋蔥粒,能有效為聖子肉提鮮。洋蔥粒尤其鮮甜,混和海鮮的味道,是一流的配角。🍴燒活鮑魚 (時價)鮑魚時價亦落在一百左右,但鮑魚有四隻,所以相對來説抵食。跟聖子一樣,鮑魚的配料亦是蔥粒和洋蔥粒,所以同樣夾得相當好。但大小方面就不要太強求,相對來說較細,但勝在數量搭夠。🍴法式鵝肝多士 ($75)鵝肝多士基本上亦是必食。鵝肝外皮被煎得香脆,內裡又保持滑溜,最緊要是吸收所有油香的多士,邪惡但非常美味。唯獨是一份只有一塊,雖然有點貴,但一場來到沒理由不要。🍴燒白鱔 ($78)我很喜歡白鱔,所以只要有白鱔基本上都有試一試。這裡的白鱔肉非常厚,但不會因為肉厚就拿捏不到火候,肉依然嫩口。雞蛋裏挑骨頭的話,鱔皮可以燒得再脆口
🚩個人力推 香港第一港式串燒🚩
📍 BBQ美食屋

🍴燒聖子皇 (時價)

🍴燒活鮑魚 (時價)

🍴法式鵝肝多士 ($75)

🍴燒白鱔 ($78)

我很喜歡白鱔,所以只要有白鱔基本上都有試一試。這裡的白鱔肉非常厚,但不會因為肉厚就拿捏不到火候,肉依然嫩口。雞蛋裏挑骨頭的話,鱔皮可以燒得再脆口一點,不過依然推介。

另外亦推介豉油撈飯,用來配串燒非常合適。你也快來試試吧!
2024-03-29
2024-06-28 737 瀏覽
西營盤親民價好味串燒 😋 唔怪得之滿座 朋友住附近帶我黎呢間食燒海鮮同串燒 又真係幾好食 街坊推薦真係冇伏首先鮑魚好淋 加埋個d蔥汁食好正 😋🤩唔知佢海鮮係唔係都係同一個調味呢 都好夾 帶子唔會燒到乾曬 仲好juicy 👍白鱔超級厚 係成塊扒嘅 燒到個邊脆脆地好好食👍牛舌係厚身彈牙 燒得剛剛好👍呢個係我個朋友最愛 天婦羅粟米🌽 粟米好甜 但我嫌佢個炸粉唔脆 🫢食左咁多嘢都係$200幾一個人 真係好抵食 一定會再幫襯 💪💪
西營盤親民價好味串燒 😋 唔怪得之滿座

首先鮑魚好淋 加埋個d蔥汁食好正 😋🤩

白鱔超級厚 係成塊扒嘅 燒到個邊脆脆地好好食👍

牛舌係厚身彈牙 燒得剛剛好👍

本人一家老幼本打算去該店慶祝父親節,但由落單,上菜,追單,到埋單,我們都食到一肚氣! 1. 食材不足, 海鮮價 - 我們晚上7時入座, 本想叫鮑魚, 扇貝等海鮮, 可惜大部份海鮮唔係賣哂, 就係要叫大隻D既海鮮,但售價係貴近50-70%, 也沒有寫上當日的餐版上. 2. 落單混亂 - 由落單到第一串雞翼 (1串3隻,)足足等了30 分鐘, 我一共同時叫了3串, 到我埋單 (近9時),都未見其他兩串雞翼. 雖然我們已不斷追單, 但員工也懶理! 另外, 員工經常拎D煮好但冇人叫或客人已經走左的串燒去問我地要唔要! 其實你地不如快D去煮我張單仲好啦!3. 服務差, 員工黑面 - 我地叫了一碗粥,隔離食客比我遲來, 又遲order, 但佢碗粥先到! 我去追單,員工互相推諉, 話我冇落單. 後來, 看到幾位員工同隔離食客吹水! 這證明如果你唔係佢地熟客, 你要預左被歧視! 當然員工對我地全程黑面, 笑容只係留俾熟客啦!4. 餐杯都唔夠 - 這家餐廳不提供任何茶水。除了汽水及酒,只有菊花茶(每支售$32)未賣哂。我們叫了幾支菊花茶及要幾隻杯去share,員工話餐廳冇咁多杯,最後糾纏一番, 佢地先肯

4. 餐杯都唔夠 - 這家餐廳不提供任何茶水。除了汽水及酒,只有菊花茶(每支售$32)未賣哂。我們叫了幾支菊花茶及要幾隻杯去share,員工話餐廳冇咁多杯,最後糾纏一番, 佢地先肯俾幾隻啤酒膠杯!

5. 埋單 – 我們都等到累了, 也知道追單都冇用, 埋單算了. 三催四請後, 員工拿來一疊單, 上面只有一個手寫總數! 一如以往, 電子化帳單欠奉,付款也只收現金! 我只可用落後去形容此店!

開業多年, 我偶有光顧,可惜服務及體驗每況愈下. 其實, 老闆們想賺盡是可以理解, 但今晚的經歷實在太難忘,食物也不算出色,價格也不合理,CP值不高! 呢次肯定係我最後一次!

今日的香港,好店結業,劣店橫行. 哀哉!
2024-06-16
慶祝紀念
父親節
  • 沒有
以前久唔久都會嚟依間串燒舖望吓餐廳牆上面嘅報道呢間餐廳已經有廿幾年歷史,真係陪住唔少人成長😆琴晚去到啲員工都仲係原班人馬舖頭雖然多人但係唔使等太耐就有得食啦🥰基本地叫一枝Sake 先點餐紙照舊,如果想食海鮮記得問服務員報價😆有時都會賣晒或者冇入貨㗎正所謂慢功出細貨,好食嘅嘢係要等一陣嘅有啦!必食鵝肝多士😍 怕太滯兩個人分一件食都得鵝肝燒得啱唔好,配埋脆卜卜啱啱烤好嘅牛油多士🥰真係要嚟呢度先食到🤤當然仲有必叫嘅海鮮,我哋揀咗生蠔同埋鮑魚,兩樣都好掂😍🤤燒得熱辣辣,配料都好足,啲蠔底仲有芝士,好入味😍!除咗海鮮,都仲有好多其他美食,我哋今次揀咗牛仔骨、雞心喉、雞軟骨等🥰最後送上呢個努力整嘢食嘅叔叔😆後記:同唔少人覺得一樣,串燒嗌咗係真係需要等,不過反而咁樣其實可以坐耐啲,夠晒地道,喺約埋三五知己一齊飲酒食串燒嘅好地方🤤
以前久唔久都會嚟依間串燒舖
望吓餐廳牆上面嘅報道
呢間餐廳已經有廿幾年歷史,
真係陪住唔少人成長😆

鵝肝燒得啱唔好,
配埋脆卜卜啱啱烤好嘅牛油多士🥰
真係要嚟呢度先食到🤤
法式鵝肝多士

當然仲有必叫嘅海鮮,
我哋揀咗生蠔同埋鮑魚,
兩樣都好掂😍🤤
燒得熱辣辣,配料都好足,
啲蠔底仲有芝士,好入味😍!
燒活生蠔
燒活鮑魚

除咗海鮮,都仲有好多其他美食,
我哋今次揀咗牛仔骨、雞心喉、雞軟骨等🥰
牛仔骨

新鮮燒雞心

雞皮串
西冷牛扒

黑椒炒雜菜

最後送上呢個努力整嘢食嘅叔叔😆

後記:同唔少人覺得一樣,
串燒嗌咗係真係需要等,
不過反而咁樣其實可以坐耐啲,
夠晒地道,
牛仔骨
新鮮燒雞心
西冷牛扒
2024-02-15 1669 瀏覽
我食過幾次,見好耐無食想黎食下,我住大西北都專程過黎食滿心期奇待,點知今日比個好hard feeling 我,我超級失望。第一當我到達左,有位帶眼鏡高高瘦瘦既姐姐叫我坐bar 枱,但我表示唔想,想坐座枱,而且我見到有2枱都差不多食完,就我前一面一枱客同我講佢地走啦咁我米諗住等下。但係個姐姐多番強調示意我去坐bar 枱超過3次,同我講下次book既話下次要講要枱,根住又同我講入面有張但係好細好迫(心諗我唔介意,我係想放低D袋,因為我拎住好多野)。佢仲要好大聲無咩禮貌同我講:咁你等下啦!我都跟返佢既態度同佢講好呀。然後姐姐黑我面望住我,咁唯有我都黑面對望。好啦,最出面張枱客已走,姐姐都未有示意安排我住,叫左入面幾個客換枱搬左出黎坐,者係話我聽D座枱係淨放比熟客坐而生客既一定要坐bar枱?仲要係佢地同熟客同生客2個態度黎,然後安排我坐座枱。第二當我滿心期待已久黎呢到一定要叫既海鮮(帶子、蟶子個D),我問佢今日有咩海鮮既時候,佢就話今日咩都無哂,得返鮑魚同蝦。令我好失望我其實已經唔想食想走,但我都照食簡左鮑魚同其他串燒小食。(心諗我打電話book既時候點解你唔講定話無哂D咩海鮮?如果我知我一定

第二當我滿心期待已久黎呢到一定要叫既海鮮(帶子、蟶子個D),我問佢今日有咩海鮮既時候,佢就話今日咩都無哂,得返鮑魚同蝦。令我好失望我其實已經唔想食想走,但我都照食簡左鮑魚同其他串燒小食。(心諗我打電話book既時候點解你唔講定話無哂D咩海鮮?如果我知我一定唔會咁遠走過黎食)

第三我食完第1 round想再加野食,咁佢已經得鮑魚比我簡,咁我再叫多份,點知姐姐同我講已經無,我都無奈地笑了,咁唯有我叫飯同花膠填飽個肚。但重點黎啦姐姐同我講帶子無哂,但佢又好大聲比我聽到佢同格離D熟客講有帶子喎,咁我唔知係米要book既時候講要留?定佢針對我專登同我講無啦?但我以往book既時候係唔需要話要留淨知龍蝦要留。

總括而言,今餐我食得好嬲好失望,我覺得佢地好過分,如果唔係佢地熟客既都唔好黎食啦~我都唔會再想黎食。

2024-02-15
慶祝紀念
情人節
2023-09-15 1033 瀏覽
晚上來到都幾旺場,8成滿,因為坐吧枱,坐得比較迫同唔自在。不過又唔算話坐得太辛苦。坐嘅位置是可以望住廚師喺入邊做嘢,發覺佢哋分工好仔細,有一個專人負責整海鮮,有好多海鮮類別嘅選擇。嗰日食咗鮑魚,蝦,扇貝….海鮮樣樣都好有質素。肉類方面都試咗好多,豬頸肉唔係一串,是一碟的。菜芯比較特別,第一次食燒菜心。蔬菜類,除咗菜芯,仲食咗雞髀菇,同埋茄子,正正常常,冇咩特別。不過茄子唔係一整條燒,我自己覺得原條燒好食啲。食物嘅質素都幾滿意,不過環境就比較一般,價錢亦都唔算平。兩個人食七百幾蚊,其實可以有好多選擇,都可以坐得好舒服。所以食物方面係 但係overall 只能夠比OK。
嗰日食咗鮑魚,蝦,扇貝….

海鮮樣樣都好有質素。
肉類方面都試咗好多,豬頸肉唔係一串,是一碟的。
菜芯比較特別,第一次食燒菜心。

所以食物方面係
但係overall 只能夠比OK。
2023-09-12 854 瀏覽
🦑 西環勁抵食BBQ 🍢呢度嘅海鮮係好抵食,燒活鮑魚,燒生蠔同燒蟶子皇都係必點~ 新鮮又肥美。而且神奇地竟然有炸白蝦!平時日式餐廳先有,估唔到呢間 up dup dup 都有得食🤤 又香又酥又脆,味道鹹鮮,送酒佳品,正仲有呢度嘅啤酒又平,不得了。難怪成日都爆場啦 (所以建議一定要訂位啊)不過今次未食到朋友仔推薦既粥同甜品,下次要嚟再戰😋p.s. 佢哋係比較地踎街坊 feel,服務就麻麻哋唔好太多諗法同埋係會漏單要自己追單,同埋因為全部食物即叫即燒,要預等耐啲時間~然後神奇地社交平台個名又叫BBQ 海鮮串燒專門店,咁多花朵~
🦑 西環勁抵食BBQ 🍢
呢度嘅海鮮係好抵食,燒活鮑魚,
燒生蠔同燒蟶子皇都係必點~ 新鮮又肥美。
不過今次未食到朋友仔推薦既粥同甜品,下次要嚟再戰😋
2023-08-31
  • 燒鮑魚
  • 燒花膠
  • 燒蟶子皇
2023-03-12 1584 瀏覽
食物還可以,但個別服務員態度不好,令顧客食慾大減。而且給錢後不找零錢(雖然只需要找一元,但也是錢),問服務員拿,還需要顧客等,非常不方便。燒烤店不止這一間,不會再來消費。

2023-03-11 1190 瀏覽
態度真係好差好差 好似你欠左佢咁 野食等左個幾鐘都未有 其他人的野食都黎左問佢佢係唔會幫你追唔係繁忙時間 等都唔係問題態度先唔能夠令人接受我未試過食飯咁5開心我以後都唔會再黎😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓
態度真係好差好差 好似你欠左佢咁
態度先唔能夠令人接受
我未試過食飯咁5開心
我以後都唔會再黎

2023-03-11 1170 瀏覽
一向都有幫襯開呢間,因為附近唯一的串燒店,其實食物係OK ,等得耐就慣左,都唔係問題。最大問題係:伙記每一個態度都好差,問多句都反你白眼,喝你。食飯覺得冷氣凍想轉位,又黑面串你,一路調位一路同其他伙記解釋:「佢話冷氣吹到佢痴根喎!」我都有講唔好意思麻煩到佢地,但其實個位真係吹到頭痛⋯⋯⋯客人想調又有咩好鬧?!仲要串我:「我都著短袖⋯⋯你有咁凍咩」心諗,咁做野緊係熱,點比較啊?!可能環境又細,又嘈多人,又等得耐(起碼15-20分鐘先有一串野食),次次去食都搞到心情差⋯即使佢食物OK,都唔知再幫唔幫襯好入去俾錢俾人鬧咁!要頂得順港式服務態度+ 忍受等好耐,你先好食~~
最大問題係:伙記每一個態度都好差,問多句都反你白眼,喝你。
仲要串我:「我都著短袖⋯⋯你有咁凍咩」
心諗,咁做野緊係熱,點比較啊?!

即使佢食物OK,都唔知再幫唔幫襯好
入去俾錢俾人鬧咁!
要頂得順港式服務態度+ 忍受等好耐,你先好食~~
2023-03-04
15 分鐘 (堂食)
2023-02-08 1202 瀏覽
食啲咁嘅嘢要九百幾爭少少就差唔多成千蚊!仲要係啲鵝肝好多血水啊!啲元貝都冇!垃圾中垃圾!講真做生意一定係要賺錢,但係都要睇吓你食啲乜嘢!食埋啲咁嘅嘢真係有點貴同埋有一個侍應態度差到不得了一定唔會再幫襯冇下次
2023-01-14 1008 瀏覽
🇭🇰香港撸串约等于奢侈品📍位于西营盘第三街他们家最大做强之后,街的两边各有一个店铺,同时运作。店内环境比较局促,好的味道也就不介意环境的一般般了。印象比较深刻的几个菜🌟金针菇肥牛卷🌟麻香贡丸🌟南瓜天妇罗🌟生蚝和扇贝 这两个可以说非常的肥美了还点了一个枝豆,在我们那里叫毛豆,这里会在表面撒上盐巴,台湾的朋友说在他们那里会撒上胡椒粉,不过也是一道可口的开胃或者下酒小菜。老板阿姨可以说非常的热情了,不断介绍他们家的菜品,人多的话建议一次性点够,后续加单的话速度会非常的慢。还点了一个小烤鱼🐟,是那种一小条的鱼摆摆,撒上柠檬汁后肉质还是比较鲜美的,美中不足的就是表皮烤糊了,可以把火候再掌握得好一些。💰吃下来人均300左右,对于男生而言才够饱,超级怀念内地酣畅撸串的时光了。
🇭🇰香港撸串约等于奢侈品

📍位于西营盘第三街

印象比较深刻的几个菜

🌟金针菇肥牛卷

🌟麻香贡丸

🌟南瓜天妇罗

🌟生蚝和扇贝

这两个可以说非常的肥美了

得閒星期日晚想食少少傳銷就可以嚟到附近嘅Bbq~ 難得冇人排隊直入就坐低咗!叫咗唔同嘅串燒同埋一杯大生啤,其中特別啲嘅就有牛心、雞心、雞皮等。雞心都燒得幾好,煙un得來唔會咬到香口膠咁樣牛心就相對普通,味道都算濃郁但係感覺好似食牛肉粒開心啲。茄子一上嚟嗰啲鰹魚碎搖吓搖吓真係好得意咬落去超級熱但係又多汁又好食~呢個荷蘭辣肉腸非常之正,外皮超級趣,而且入邊肉質都好juicy燒雞翼我鍾意食~ 外脆內軟而且燒到啱啱好最後就係全晚總冠軍 MVP 豬頸肉超級厚切而且大大份咁樣先至$45

雞心都燒得幾好,煙un得來唔會咬到香口膠咁樣

牛心就相對普通,味道都算濃郁但係感覺好似食牛肉粒開心啲。

茄子一上嚟嗰啲鰹魚碎搖吓搖吓真係好得意
咬落去超級熱但係又多汁又好食~

燒雞翼我鍾意食~ 外脆內軟而且燒到啱啱好

因為住西營盤,所以間唔時想食串燒,都會近近地黎尼間bbq美食店😋 無論係平日定假期,夜晚七點打後佢一定長期滿座,所以記得要book位,有時太多客人連電話外賣自取佢哋都唔接架,可想而知尼間街坊小店幾出名🤣呢間串燒店係比較傳統舊式個種,食物唔會太花巧,但就係燒得好香好入味,食串燒就係要食佢嘅調味料啊嘛🤣我平時好中意嗌好多串雞軟骨,$10一串超平🤣蟹籽沙律🥗都好大兜好好食😋 仲有啲燒海鮮以時價計算,我食過蟶子都好新鮮好重蒜蓉味👍🏻

我平時好中意嗌好多串雞軟骨,$10一串超平🤣
蟹籽沙律🥗都好大兜好好食😋
仲有啲燒海鮮以時價計算,我食過蟶子都好新鮮好重蒜蓉味👍🏻