在觀塘來來回回的,很早以前已經被 be leaf的靚靚環境吸引到,是夜終於有機會一嚐,當然要大大打咭,扼一下like 👍餐廳從內至外,滿滿打咭點,靚靚餐廳,當之無愧!先來雜錦海鮮沙律 $108,醒胃一下。大蝦、凡立貝、魷魚🦑軟腍有驚喜,沙律菜🥬新鮮爽脆凡立貝巨型,抵食!慢煮鹵牛頰肉秘式辣醬意大利面餐 $280 牛頰面肉軟腍入味,秘式辣醬微辣醒神。意大利粉口感軟硬適中,沾滿了醬汁,好味道!忌廉南瓜🎃湯配自家制香草麵包,味道中規中矩,完滿了一份套餐的需要!經典提拉米蘇梳乎釐班戟,空氣感滿瀉的梳乎釐,蛋味香濃,飯後最佳甜品 🍮飲品 Iced Ocean Paradise ,有點益力多的乳酸味,藍色清新可人,味道不錯還有陳皮洛神花茶 $45,暖暖的,微酸的,開胃消滯!大滿足的一頓晚餐!

餐廳從內至外,滿滿打咭點,靚靚餐廳,當之無愧!

先來雜錦海鮮沙律 $108,醒胃一下。

大蝦、凡立貝、魷魚🦑軟腍有驚喜,沙律菜🥬新鮮爽脆

凡立貝巨型,抵食!

慢煮鹵牛頰肉秘式辣醬意大利面餐 $280

牛頰面肉軟腍入味,秘式辣醬微辣醒神。
意大利粉口感軟硬適中,沾滿了醬汁,好味道!

還有陳皮洛神花茶 $45,暖暖的,微酸的,開胃消滯!

大滿足的一頓晚餐!
波西米亞風既打卡餐廳 ,好岩同另一半黎食。入面食得輕鬆,唔會有壓力頭盤係海鮮沙律🥗, 好足料,有蝦有帆立貝同魷魚🦑酸味十足,好開胃!加左$88 轉set 有埋餐湯 同甜品 同野飲 好抵🤪一個心太軟都係番到 Ocean Paradise - 呢杯好fresh ,係梳打黎 ,漸變既藍色好吸引眼球培茶鮮奶 (熱)有拉花 好有心思,培茶味濃厚 。餐湯 - 如果再濃d會更好, 略嫌過淡,麵包夠脆。慢煮滷牛頰肉秘式辣醬意大利麵開頭食落口,係未食過既感覺,入面有一陣腐乳味同韓式辣醬味,小小辣,食食下會愛上左。甜品簡左心太軟朱古力味好濃厚,暖暖地既朱古力漿夾埋凍既雲尼拿雪糕🍦 好正 😋

頭盤係海鮮沙律🥗,
好足料,有蝦有帆立貝同魷魚🦑
酸味十足,好開胃!

培茶鮮奶 (熱)有拉花 好有心思,培茶味濃厚 。
餐湯 - 如果再濃d會更好, 略嫌過淡,麵包夠脆。

慢煮滷牛頰肉秘式辣醬意大利麵

甜品簡左心太軟
16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯 $148法國鴨腿經過長時間的慢煮,肉質非常嫩滑,醬汁入味,口感豐富。鴨皮烤得金黃酥脆。牛油燴意大利飯嘅米飯吸收了鴨腿的醬汁,味道濃郁。🌟 評分: 6.5/10是日餐湯及自家製香草麵包及任選飲品一杯 +$58餐湯清淡可口,自家製的香草麵包鬆軟。🌟 評分: 7/10炭烤五花豚肉條 $98五花豚肉條的外焦內嫩,同埋好夠肥炭烤味好香,配上特製嘅醬汁。🌟 評分: 7.5/10香茅蒜香泰式雞翼(6隻) $108泰式雞翼有六隻雞翼,肉質鮮嫩,搭配酸甜的醬汁好match。🌟 評分: 7.5/10Grapefruit Summer Soda $46酸酸甜甜的口感好啱消暑。🌟 評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 7/10🧡 環境: 7.5/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 7/10 📍 Be Leaf (觀塘)觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖

16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯 $148
🌟 評分: 6.5/10

是日餐湯及自家製香草麵包及任選飲品一杯 +$58
餐湯清淡可口,自家製的香草麵包鬆軟。
🌟 評分: 7/10

炭烤五花豚肉條 $98
🌟 評分: 7.5/10

香茅蒜香泰式雞翼(6隻) $108
泰式雞翼有六隻雞翼,肉質鮮嫩,搭配酸甜的醬汁好match。
🌟 評分: 7.5/10

Grapefruit Summer Soda $46
酸酸甜甜的口感好啱消暑。
🌟 評分: 7/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 7/10
🧡 環境: 7.5/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 7/10

📍 Be Leaf (觀塘)
觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
2024-09-18 227 瀏覽
今日收工好累,唔想煮飯,咁啱有個同事問一唔一齊食晚飯,跟住我哋兩個去咗樓下間餐廳食,兩個人叫左個雜錦海鮮沙律,好清新,用橄欖油同醋mix沙律菜加上大蝦、魷魚同帆立貝。之後就南瓜湯配自家製香草麵包,南瓜湯唔會好甜👍🏻👍🏻。我地主菜就叫左個16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯,鴨腿唔會好油膩,做到偏乾身。想濃味啲就一啖牛油燴意大利飯一啖鴨腿😋😋香茅蒜香泰式炸雞翼,大大隻,以為佢表面啲香茅乾身,雞肉會唔夠嫩,但唔會,仲係好滑同juicy。最後仲叫左Grapefruit Summer Soda同士多啤梨牛油果奶昔野飲nice👍🏻

一直都想試呢間熱門打卡點難得黎開觀塘就一於試下由峇裡島風情嘅Be Leaf又踏入門口開始已經感覺到少女風當然亦有佢名不虛傳嘅打卡位真係非常啲吸睛食物方面呢度就唔係賣印尼嘢嘅反而有少少fusion嘅西餐為主雜錦海鮮沙律呢個沙律可以話係相當足料有帶子,大蝦同埋魷魚沙律菜相當新鮮爽脆啱曬一啲健康人士香茅蒜香泰式炸雞翼(3隻)呢個炸雞翼非常香脆亦充滿肉汁,肉質嫩滑是非常推薦的菜式新鮮甜蝦蝦湯伴意大利雲吞呢個算係一個相對稀有嘅菜式意大利雲吞外皮厚度適中配上蝦肉一齊食都幾特別是日餐湯及餐包香草包食得出係自家製係香脆嘅而是日餐湯係南瓜湯,都幾香南瓜味蝶豆花特飲非常少女心嘅一杯特飲大紅大紫嘅顏色非常適合打卡味道就酸酸甜甜咁凍宇治抹茶鮮奶特色嘅係抹茶鮮奶上亦有奶泡飲落茶味偏重

一直都想試呢間熱門打卡點

食物方面呢度就唔係賣印尼嘢嘅
反而有少少fusion嘅西餐為主

雜錦海鮮沙律
呢個沙律可以話係相當足料
有帶子,大蝦同埋魷魚
沙律菜相當新鮮爽脆
啱曬一啲健康人士

香茅蒜香泰式炸雞翼(3隻)
呢個炸雞翼非常香脆
亦充滿肉汁,肉質嫩滑
是非常推薦的菜式

新鮮甜蝦蝦湯伴意大利雲吞
呢個算係一個相對稀有嘅菜式
意大利雲吞外皮厚度適中
配上蝦肉一齊食都幾特別

是日餐湯及餐包
香草包食得出係自家製
係香脆嘅
而是日餐湯係南瓜湯,都幾香南瓜味

蝶豆花特飲
非常少女心嘅一杯特飲
大紅大紫嘅顏色非常適合打卡
味道就酸酸甜甜咁

凍宇治抹茶鮮奶
特色嘅係抹茶鮮奶上亦有奶泡
飲落茶味偏重
這晚又過來觀塘覓食,一早預訂了這家Cafe,因為IG都看到相片好美,食物好像也還不錯,所以就想過來打卡。在對面路口看過去,都要忍不住尖叫出來了,真的好美,幸好有預約了,搞不好就要排隊了。想說兩個人也沒有多點,1個沙律,1個主食,1份小吃,還有喝的,想不到份量這麽多,吃不完😅。說說食物味道吧。✴️🥗雜錦海鮮沙律 $108好大一碟,非常豐富的沙律,兩大隻帆立貝/大蝦/魷魚,加上大量新鮮沙律菜,配上意大利油醋汁,非常清新爽口。✴️🍛16小時慢煮醬烤法國鴨腿配 牛油燴意大利飯 $206(套餐價 配餐湯+麵包+飲品)慢煮鴨腿肉質鬆軟,意大利飯奶味濃,我相當喜歡,加上辣肉腸及毛豆,好輕微的辣味,令個飯味道多了一重咸香,好好食。✴️🥣是日餐湯/麵包 (跟餐配)又像南瓜又像某種豆類磨蓉來煮的,不肯定,不過就挺香滑濃郁的。配的麵包小小一塊,有堅果跟提子乾,很鬆軟。✴️🍗香茅蒜香泰式炸雞翼 (3隻)$68每隻size都好大,炸得外酥裏嫩,咬開有肉汁爆出來,再淋上它特配的酸辣醬汁,非常惹味。✴️🍵Roselle Tea with Honey (跟餐配)洛神花陳皮茶,酸甜可口,陳皮獨特的味道想不到跟洛神花這麼夾,侍應會

✴️🥗雜錦海鮮沙律 $108

🍛16小時慢煮醬烤法國鴨腿配 牛油燴意大利飯

✴️🥣是日餐湯/麵包 (跟餐配)
🥣是日餐湯/麵包 (跟餐配)

✴️🍗香茅蒜香泰式炸雞翼 (3隻)$68
🍗香茅蒜香泰式炸雞翼 (3隻)

🍵Roselle Tea with Honey (跟餐配)

洛神花陳皮茶,酸甜可口,陳皮獨特的味道想不到跟洛神花這麼夾,侍應會不停幫忙加熱水,不會喝幾口就沒有了。

✴️🍹Ocean Paradise Soda $48
🍹Ocean Paradise Soda

外型非常好看,藍色漸變,乳酸口味的特飲,非常清新,加上薄荷葉以及檸檬片,喝下去有種清涼薄荷口感,非常適合夏天,一口解暑。

總結,環境真的好美,適合打卡,食物質素也真的可以,值得回訪。
🍛16小時慢煮醬烤法國鴨腿配 牛油燴意大利飯
🥣是日餐湯/麵包 (跟餐配)
🍗香茅蒜香泰式炸雞翼 (3隻)
🍵Roselle Tea with Honey (跟餐配)
🍹Ocean Paradise Soda
  • 🍹OceanParadiseSoda
  • 🍵RoselleTeawithHoney(跟餐配)
  • 🍗香茅蒜香泰式炸雞翼(3隻)
  • 🥣是日餐湯/麵包(跟餐配)
  • 🍛16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯
2024-09-16 275 瀏覽
係講食評前,要提醒大家,呢度個冷氣好好好唔夠,成餐飯食到出汗😭😭😭😭=返返正題,星期六來食,成個menu嘅選擇少好多😭價錢都好進取,但食物質素就正正常常=🦀 ||松葉蟹肉炒滑蛋酸種麵包配薯條 $128||滑蛋都幾puffy幾滑,上面鋪咗啲蟹肉,冇話特別鮮甜但都算中上質素,酸種麵包都幾厚身,趁熱食嘅時候都幾香!成個main整體就係不錯,但又實在唔及其他cafe小店出色啦🤧呢個價錢絕對有更好的選擇🐟 ||香煎鯖魚明太子意大利飯 $108||呢個係CP值最高嘅option!原條鯖魚係面,意大利飯都幾香幾濃味,仲有啲枝豆&蟹肉碎,算係呢三個入面最出色(仲要係最平🤣)🍝 ||香煎鮮蝦蟹肉自家製濃蝦湯意大利麵 $158||對呢個滿滿期待,但相對意大利飯,呢個真係好淡,意粉都只係普通質素,自己會煮到嘅感覺,有蟹肉碎但海鮮味唔太入味,蝦都只係有三隻🥲🥲,正常唔腥但都冇話特別香整體真係一般吧,呢個CP不高,相信weekday來食set lunch會開心啲!😋
=
=
🦀 ||松葉蟹肉炒滑蛋酸種麵包配薯條 $128||

🐟 ||香煎鯖魚明太子意大利飯 $108||

🍝 ||香煎鮮蝦蟹肉自家製濃蝦湯意大利麵 $158||

2024-09-16 284 瀏覽
餐廳精緻裝修,打卡一流,環境都幾優雅,係張枱細啲。燒椒醬風味炭燒牛舌調味幾獨特,個辣椒醬都好辣下,牛舌肉質鮮嫩多汁。香煎自家制櫻花蝦炸蝦幾有創意,外皮係夠酥脆,但蝦餅肉有點太實,唔夠彈性。慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯,鴨肉口感好正,肉質嫩口夠guicy,配埋意大利飯,味道濃郁又夾。加$58有餐湯、香草麵包及飲品,算係物超所值,但餐湯麵包一般。用餐氛圍舒適,好適合節日慶祝或情侶聚餐,值得推介,可以返食。
餐廳精緻裝修,打卡一流,環境都幾優雅,係張枱細啲。

用餐氛圍舒適,好適合節日慶祝或情侶聚餐,值得推介,可以返食

2024-09-15 436 瀏覽
環境&食物質素都唔錯,可以慢慢坐低chill下炭烤五花豚肉條五花豚肉條肥瘦均勻,油花滿滿,兩面煎至金黃色,咬落脆卜卜,表層淋上蜜糖芥末醬,中和番唔會好油膩,所以整體都幾推薦~香茅蒜香泰式炸雞翼香茅味好出,配埋泰式辣醬,超match!!香濃蟹膏雙色意大利麵配手拆松葉蟹肉刺身帶子份量十足,用左兩款意粉,一白一黑,蟹膏醬汁亦相當掛汁,帶子size大大粒又厚又彈牙,松葉蟹肉亦非常鮮甜!養生花茶蔓越莓玫瑰紅棗茶由於有蔓越莓加持,味道酸酸甜甜,帶淡淡玫瑰香氣,非常養生~
環境&食物質素都唔錯,
可以慢慢坐低chill下

炭烤五花豚肉條

五花豚肉條肥瘦均勻,油花滿滿,兩面煎至金黃色,咬落脆卜卜,
表層淋上蜜糖芥末醬,中和番唔會好油膩
,所以整體都幾推薦~

香茅蒜香泰式炸雞翼
香茅蒜香泰式炸雞
香茅味好出,配埋泰式辣醬,超match!!

香濃蟹膏雙色意大利麵配手拆松葉蟹肉刺身帶子

份量十足,用左兩款意粉,一白一黑,蟹膏醬汁亦相當掛汁,
帶子size大大粒又厚又彈牙,松葉蟹肉亦非常鮮甜!

養生花茶蔓越莓玫瑰紅棗茶
由於有蔓越莓加持,味道酸酸甜甜,
帶淡淡玫瑰香氣,非常養生~

2024-09-12
香茅蒜香泰式炸雞翼
2024-09-14 292 瀏覽
感覺食物沒有特別好吃,味道中規中矩,而且都是QR code下單,也沒有看到服務的部分。主食不包套餐的話,基本上均價是200多,加了88,增加了甜品+餐包+餐湯+飲料。餐飽和湯的部分,份量偏少,而且也是中規中矩的南瓜忌廉湯和一塊麵包(感覺像是從蛋糕裡面切下來的)。我們點了牛扒主食,一開始以為還有配菜(薯條/薯蓉之類的),但並沒有😂 牛肉叫了五成熟,但最後是七成熟。總結來說的話,如果以打卡為主,我記得挺不錯的,打卡位置多,而且餐廳內也有裝飾,拍照很出片。但如果是為了用餐體驗的話,感覺沒必要。

2024-09-13
接朋友放工喺附近兜圈嘅時候見到間餐廳,個裝修望落覺得好舒服好靚,就同佢入嚟試吓。見到仲係寵物friendly Café,咁啱嗰時有隻狗仔坐喺到,如果天氣再凍啲嘅話坐出邊都幾舒服。入嚟就發覺都幾多打卡位,幾適合朋友聚會。‣ 雜錦海鮮沙律 $108本身純粹係想減肥,所以嗌個海鮮沙律,但結果出乎意料之外覺得足料。佢嘅魷魚係有輕輕烤過,而且仲有帶子、蝦,我覺得海鮮嘅份量係有誠意嘅。醬汁唔會話好多,我覺得係可以突顯到菜嘅鮮甜,同埋我都幾滿意係用醋嚟做醬汁底。‣ 香茅蒜香泰式炸雞翼 $68佢嘅炸雞翼都整得唔錯,咬落去嘅時候真係分別食得出香茅同埋蒜香嘅味道,而且雞翼都好大隻,雞肉多汁而又唔會炸得好油膩。而我覺得不得不提嘅就係佢嘅醬汁,我覺得作為常見嘅酸甜醬,佢相對上比較偏甜啲,而且都澀身啲,但係我覺得反而呢樣嘢好中我胃口。‣ 16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯 $206牛油香味真係十足,而且飯底都偏向傳統嘅risotto,食落去係帶啲半熟嘅口感。而佢嘅鴨腿都處理得唔錯,鴨肉嫩滑,令到成個意大利飯唔會話好寡。‣ 是日餐湯及自家製香草麵包 +$58個香草麵包都幾得意,幾濃麥香味,搭配南瓜湯就啱啱好

‣ 雜錦海鮮沙律 $108

‣ 香茅蒜香泰式炸雞翼 $68

‣ 16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯 $206

‣ 是日餐湯及自家製香草麵包 +$58
個香草麵包都幾得意,幾濃麥香味,搭配南瓜湯就啱啱好。

‣ Grapefruit Summer Soda
呢杯包埋喺套餐入面,西柚味都幾出。打卡嚟講個漸變色都好靚,而且又唔會話好甜,都幾得意。

‣ Ocean Paradise $58
第一啖飲嘅時候覺得好衝擊,因為冇諗過咁酸,第二啖飲嘅時候有心理準備就覺得好酸爽,梳打水都好足,超夠氣。
  • 雜錦海鮮沙律
2024-09-11 277 瀏覽
之前經過呢間好靚嘅餐廳,今次終於book 左晚餐時段。雜錦海鮮沙律沙律配上各款海鮮,有鮮魷、大蝦、帶子,海鮮爽口彈牙,新鮮沙律菜加上番茄,非常開胃。是日餐湯係南瓜湯,餐包係香草麵包正常發揮16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯意大利飯充滿牛油香味,配上芝士碎片、洋蔥、辣肉腸,味道有層次。主菜法國鴨腿好經過慢煮醬烤烹調,肉質非但不會乾硬,反而鬆化入味,非常美味。餐飲點了Grapefruit Summer Soda同Ocean Paradise顏色好靚,好適合打卡,夏天飲用頗解渴原味鮮果疏乎厘班戟甜品製作需時,店員都提醒20min 製作時間,可以合適時候叫後上。疏乎厘蛋香味燶,可配上楓糖漿及鮮忌廉,加上生鮮水果,甜而不膩。
之前經過呢間好靚嘅餐廳,今次終於book 左晚餐時段。

雜錦海鮮沙律

是日餐湯係南瓜湯,餐包係香草麵包
正常發揮

16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯

顏色好靚,好適合打卡,夏天飲用頗解渴

原味鮮果疏乎厘班戟

2024-09-11 252 瀏覽
喺觀塘返工咁耐 成日行過見到呢間好啱打卡 全部都係花花勁靚🌸❣️西班牙蒜片辣肉腸大蝦配墨西哥薄餅 $118蒜片同辣肉腸勁香勁好味脆卜卜嘅墨西哥薄餅吸收配料精華 微辣惹味好正❣️16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯 $236大大隻鴨腿燒到骨肉分離 鴨肉厚身相當實在🪿牛油意大利飯帶油香而不膩 同鴨肉一齊食勁match ❣️+$88 升級至套餐:🥢南瓜忌廉湯濃濃忌廉湯打入南瓜蓉 十分香濃幼滑🎃🥢焙茶巴斯克芝士蛋糕焙茶同濃郁芝士🧀️蛋糕形成強烈對比 啖啖略帶茶香香氣十足 一個人食曬都唔會太濟🥢陳皮洛神花茶酸味味嘅洛神花加入獨特味道嘅陳皮好有特色 仲要飲多唔厭 認真可以一杯接一杯🥃❣️Ocean Paradise $48湖水藍嘅顏色好夢幻 加入梳打水成杯好fresh 好清新 打卡人士must try

❣️西班牙蒜片辣肉腸大蝦配墨西哥薄餅 $118

❣️Ocean Paradise $48
2024-08-29
焙茶巴斯克芝士蛋糕
2024-09-11 252 瀏覽
好耐無去觀塘覓食。近排多數係元朗覓食。因老婆想去觀塘按摩。所以今晚好理所當然在觀塘找吃。**黑松露手拆蟹肉滑蛋厚多士**是一道令人垂涎的創意料理,將新鮮的蟹肉與滑嫩的蛋液完美結合,搭配上香氣四溢的黑松露,為這道菜增添了奢華的風味。厚多士外脆內軟,恰到好處的烘烤使其吸收了蟹肉和蛋液的精華,口感層次分明,令人一試成主顧。每一口都散發著海鮮的鮮甜與松露的獨特香氣。**法式焦糖卡仕達疏乎厘班戟**則是一道甜品的藝術品,輕盈的班戟包裹著香濃的卡仕達醬,外層的焦糖脆皮為其增添了迷人的口感。每一口都如同在舌尖上舞動,甜而不膩,完美平衡了香草的香氣與焦糖的甜蜜。

2024-08-02
5 分鐘 (堂食)
2024-09-11 196 瀏覽
轉咗新工,約返舊同事一齊喺觀塘附近食個午餐😎😎 呢間餐廳不錯打卡食飯一流😍😍 秘製滷竹牛頰肉配糖心蛋和風冷蕎麥麵-$143 天氣熱,食個冷麵令到成個人都舒服晒🥳🥳 而且個冷麵汁一如既往地非常好食,再配埋糖心蛋😍😍 香煎帆立貝日式咖喱意大利飯- $135真係估唔到日式咖喱都可以配意大利飯,帆立貝大大粒😍 口感一流👍 焦糖餅咖啡+$33 焦糖再配上咖啡,甜甜的口感😍😍 陳皮洛神花茶-$15 養顏必備啊,而且仲顏值非常之高👍地址:Be Leaf (觀塘)觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖

秘製滷竹牛頰肉配糖心蛋和風冷蕎麥麵-$143

香煎帆立貝日式咖喱意大利飯- $135

焦糖餅咖啡+$33
焦糖再配上咖啡,甜甜的口感😍😍

陳皮洛神花茶-$15
養顏必備啊,而且仲顏值非常之高👍

地址:Be Leaf (觀塘)
觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖