2024-08-21 223 瀏覽
今日約朋友去觀塘聚下,網上搵到呢間餐廳,比佢多個打卡位吸引住,相信好岩我朋友。呢到裝修以波希米亞風為主,好舒服又好靚。先係花花吊椅打卡,真係點影都咁靚,之後就坐低睇餐牌。我哋叫左兩個套餐,分別係越式香茅芫茜炸雞漢堡配炸薯條同埋香辣白酒牛油炒手拆蟹肉珍珠柱貝意大利麵。擺碟用心,炸雞用左香茅芫荽,特別香脆,炸雞肉又juicy, 切落去好多肉汁,漢堡又厚又鬆軟,配搭蕃茄同生菜平衡番個口感,食落又清新。至於個手拆蟹肉珍珠柱貝配意大利麵煮得啱啱好,意粉唔會太淋,柱貝有啲QQ咬口,蟹肉絲份量又多,成個意粉都好好味,豐富口感,白酒牛油食起嚟比忌廉汁同茄汁無咁膩。自家製焦糖餅咖啡預期之外嘅好飲,飲落特別香滑,焦糖餅慢慢溶化,口感特別豐富,值得一試,好好味!Grapefruit summer soda 呢杯飲品單單貌相已經夠吸引,顔色好靚,感覺好夏天,飲落有汽同香甜,夠晒清新開胃!

2024-08-21 182 瀏覽
經朋友極力大推的打卡cafe,當然是同好朋友去朝聖🤣Cafe以西式fusion為主,原來餐廳廚師有超過20年西餐經驗,主打輕食及甜品😃但主菜也很不過,計我話主菜也很不錯,尤其呢個蟹肉帶子雙色意粉意大利粉佈滿滿滿既蟹肉 ,蟹肉味好濃郁🥹個意粉好係雙色,有墨魚面,兩種口感,有層次感!夠創新!仲要擺盤好靚,值得一試!🥳炭烤五花豚肉條由於五花肉油脂多,口感上較其他瘦肉如里肌、後腿肉等更軟而不柴,非常惹味👍🏻宇治抹茶鮮奶其甜味與牛奶相得益彰。 將抹茶和牛奶的濃郁融合在一起的醇厚口感,美味!Grapefruit summer soda好清新!酸酸甜,好醒胃解渴😊重中之重當然是甜品 Tiramisu 梳乎厘班戟 輕盈且鬆軟,有如綿花糖般,入口輕盈,空氣感十足,配厚厚一層香滑Cream cheese忌廉。冇得輸!餐湯 自製香草麵包🥣🥖好好味
經朋友極力大推的打卡cafe,當然是同好朋友去朝聖🤣

炭烤五花豚肉條

宇治抹茶鮮奶

Grapefruit summer soda

好清新!酸酸甜,好醒胃解渴😊

重中之重當然是甜品 Tiramisu 梳乎厘班戟

餐湯 自製香草麵包🥣🥖好好味
2024-08-17 288 瀏覽
一間值得去打卡的餐廳,店鋪已波希米亞風格作佈置,室外庭園的風格,內里櫻花擺設的藤椅可供客人打卡用。🍯|雜錦海鮮沙律|爽脆的沙律菜配搭足料的海鮮:魷魚、帶子和蝦,並有酸酸甜甜的醬汁。🍯|自家制櫻花蝦炸蝦餅|不會太油膩,喜歡他的蜜糖芥末醬,與炸蝦餅配搭一流。🍯|法國鴨腿配牛油意大利飯|脆皮的鴨腿入口多汁,意大利飯軟腍。🍯|提拉米蘇疏乎釐班戟|值得介紹的甜品👍🏻提拉米蘇如瀑布般流出來,疏乎釐班戟軟綿綿。

🍯|雜錦海鮮沙律|

🍯|自家制櫻花蝦炸蝦餅|
不會太油膩,喜歡他的蜜糖芥末醬,與炸蝦餅配搭一流。

🍯|法國鴨腿配牛油意大利飯|
脆皮的鴨腿入口多汁,意大利飯軟腍。

🍯|提拉米蘇疏乎釐班戟|
2024-08-17 241 瀏覽
今日再encore觀塘呢間Cafe,之前食過已經覺得好高質,佢哋環境好靚,食物都不錯🙂‍↕️啱晒同朋友過嚟傾偈食飯👯‍♀️甜酸醬烤焗16小時慢煮美國豬肋骨配炸薯條🐷豬肋骨超級大份多肉,肉質軟腍,食落有少少甜酸醬,醬汁唔會太多,另外薯條都炸得超級香脆🍟香煎帆立貝日式咖喱意大利飯🥘呢個係西日fusion嘅意大利飯,意大利飯用咗日式咖喱汁嚟煮,煮得啱啱好唔會太硬,帆立貝都煎得幾香,整體食落幾特別自家製焦糖餅咖啡☕️賣相超級靚嘅咖啡,焦糖餅慢慢融入咗咖啡,飲落甜甜地好香焦糖味☺️Grapefruit Summer Soda🍹熱情果梳打飲落開胃唔會太甜,係夏日之選☀️

甜酸醬烤焗16小時慢煮美國豬肋骨配炸薯條🐷

香煎帆立貝日式咖喱意大利飯🥘

自家製焦糖餅咖啡☕️

Grapefruit Summer Soda🍹
熱情果梳打飲落開胃唔會太甜,係夏日之選☀️
2024-08-16 289 瀏覽
傳說中,觀塘工業區有間走度假風嘅餐廳。“Be Leaf”。仲未入餐廳,周圍都係度假風設計。花園拱門、度假村式座位、櫻花打卡吊椅等,都係必影嘅地方。由於天氣實在太熱,我哋先嚟兩杯嘢飲。Strawberry Avocado Smoothie - 好士多啤梨,好夠甜之餘,其實杯嘢係非常解渴。試想像冰凍嘅smoothie一啖罐落喉嚨嘅感覺🥶。Grapefruit Summer Soda - 如果唔想咁甜,可以考慮叫呢杯漸變色嘅特飲。靚之餘西柚味好突出,酸道充足帶少少回甘。雜錦海鮮沙律 - 海鮮包括大蝦、帆立貝同魷魚,全部都非常新鮮。新鮮蔬菜上面淋上意大利黑醋,係開胃嘅好選擇。香茅蒜香泰式炸雞翼 - 先讚一樣嘢,佢嘅溫度相當足夠,擺耐咗都仲好熱。雞翼明顯係放咗好多蒜香同香茅落去,非常夠味,亦能保留雞翼本身嘅肉汁。至於跟咗個泰式醬我就覺得未必一定要落。16小時慢煮烤法國鴨腿配牛油燴海鮮飯 - 呢個菜十分考功夫。首先經過慢煮嘅法國鴨腿,咬落去除咗有外面嘅脆香,鴨肉本身嘅鮮嫩亦都冇流失,好明顯係慢煮先有嘅效果。但Risotto絕對冇被比下去。充滿牛油香之餘,亦落咗啲臘腸去調味,可以話係好高質素嘅Ris
傳說中,觀塘工業區有間走度假風嘅餐廳。

“Be Leaf”。

由於天氣實在太熱,我哋先嚟兩杯嘢飲。

16小時慢煮烤法國鴨腿配牛油燴海鮮飯 - 呢個菜十分考功夫。首先經過慢煮嘅法國鴨腿,咬落去除咗有外面嘅脆香,鴨肉本身嘅鮮嫩亦都冇流失,好明顯係慢煮先有嘅效果。但Risotto絕對冇被比下去。充滿牛油香之餘,亦落咗啲臘腸去調味,可以話係好高質素嘅Risotto,份量亦相當大。

亦都因為咁,我哋食完個Risotto已經飽晒,冇叫到甜品,可能留返下次先,再嚟一次度假嘅體驗?
2024-08-13
  • Grapefruit Summer Soda
  • 雜錦海鮮沙律
  • Strawberry Avocado Smoothie
2024-08-16 214 瀏覽
一段時間沒去這間觀塘區人氣爆燈Cafe水準依然保持得到👍🏻鍾意呢到裝修靚地點方便係同朋友聚會一個好選擇𝕠 雜菌海鮮沙律 🥗沙律配有多款海鮮, 帆立貝, 大蝦, 鮮魷沙律菜同蕃茄仔都好新鮮𝕠 炭燒五花豚肉條 🥓燒得好香口 外皮酥脆裡面肉質嫩多汁𝕠 16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油意大利飯 🪿意大利飯充滿牛油香味 法國鴨腿肉質鬆軟多汁𝕠 夏日提子梳打 🍇𝕠 白桃紅肉火龍果沙冰 🍑兩杯飲品都好fresh 唔會太過甜, 幾好飲𝕠𝕠𝕠 人均$ 265 𝕠𝕠𝕠
一段時間沒去這間
觀塘區人氣爆燈Cafe
水準依然保持得到👍🏻
鍾意呢到裝修靚地點方便
係同朋友聚會一個好選擇

𝕠 雜菌海鮮沙律 🥗
沙律配有多款海鮮, 帆立貝, 大蝦, 鮮魷
沙律菜同蕃茄仔都好新鮮

意大利飯充滿牛油香味
法國鴨腿肉質鬆軟多汁

𝕠 夏日提子梳打 🍇
𝕠 白桃紅肉火龍果沙冰 🍑
兩杯飲品都好fresh 唔會太過甜, 幾好飲

𝕠𝕠𝕠 人均$ 265 𝕠𝕠𝕠
2024-08-15 242 瀏覽
🔹 慢煮滷牛頰肉秘式辣醬意大利麵 ($128)辣醬有啲似係韓式辣醬+Tabasco嘅味道👅我平時食譚仔3小都覺得有少少辣🤏🏻不過辣嘅後勁唔強 辣得黎幾惹味😻牛肉亦都煮得幾淋~唔會韌到咬唔到~🔹 +$58 餐湯、香草麵包、飲品唔建議轉套餐😂😂 個麵包細到傻😂😂餐湯正常發揮 飲品叫左Grapefruit Summer飲品唔錯 幾freash~🔹BBQ豬肋骨 (Free)8月生日嘅你/想慶生嘅朋友仔可以黎!喺openrice訂枱就會送BBQ豬肋骨/海鮮凍盤!豬肋骨質素都唔錯👍🏻焗得幾入味 而且都有只少6條豬肋骨✨估唔到免費黎講 份量都俾得幾多!😻😻🔹法式焦糖卡士達梳乎厘班戟🥞 ($128)唔知係咪因為放耐左 所以上枱個陣個梳乎厘好塌😂😂冇左個種好fluffy嘅感覺味道黎講都係中上嘅!卡士達醬都俾得幾多 係夠食哂2個pancakes嘅👍🏻
🔹 慢煮滷牛頰肉秘式辣醬意大利麵 ($128)
辣醬有啲似係韓式辣醬+Tabasco嘅味道👅
我平時食譚仔3小都覺得有少少辣🤏🏻
不過辣嘅後勁唔強 辣得黎幾惹味😻
牛肉亦都煮得幾淋~唔會韌到咬唔到~

🔹 +$58 餐湯、香草麵包、飲品
唔建議轉套餐😂😂 個麵包細到傻😂😂
餐湯正常發揮 飲品叫左Grapefruit Summer
飲品唔錯 幾freash~

🔹BBQ豬肋骨 (Free)
8月生日嘅你/想慶生嘅朋友仔可以黎!
焗得幾入味 而且都有只少6條豬肋骨✨
估唔到免費黎講 份量都俾得幾多!😻😻

🔹法式焦糖卡士達梳乎厘班戟🥞 ($128)
味道黎講都係中上嘅!卡士達醬都俾得幾多
係夠食哂2個pancakes嘅👍🏻
2024-08-15 220 瀏覽
今日相約舊同學去觀塘Be Leaf打卡兼午膳,餐廳近門口位置擺設了一張充滿東南亞假日風情的搖搖椅,四周環境都很寫意。我們點了兩份午餐,包餐湯及麵包。🐷🥓甜酸醬烤焗16小時慢煮美國豬肋骨配炸薯條~豬肋骨肉質鬆軟不黏骨,只需輕輕一切,骨和肉已立即分離。配上甜酸醬同吃,令豬肋骨更惹味。🦀🍝香辣白酒牛油炒手拆蟹肉珍珠柱貝意大利麵~意大利麵口感微辣al dente,配上一梳梳蟹肉及珍珠柱貝,鮮味十足。☕自家製焦糖餅咖啡~兩大片焦糖餅浸於咖啡內,非常吸睛。喝第一口已感受到淡淡的焦糖香味,口感順滑。🫖陳皮洛神花茶~洛神花茶較坊間的出品特別,配上陳皮後,口感微酸回甘,清新特別。

2024-08-15 174 瀏覽
Cafe以木系裝潢,座位寬敞舒適,環境雅緻寫意。餐廳更添置好多個打卡位,洋溢著濃厚既波希米亞風,非常igable!!!雜錦海鮮沙律海鮮非常豐富,墨魚、蝦、青口,八爪魚,沙律菜非常新鮮,食材豐富,配上秘製醬汁,酸甜醒胃炭烤五花豚肉條五花豚肉烤得香口惹味,肥瘦均勻,帶有香濃肉香玫瑰鹽香烤焗原隻野生加勒比海龍蝦尾配海膽醬燴意大利飯龍蝦爽甜彈牙,每顆意大利飯沾上海膽醬,滋味萬分蘋果金寶蛋糕有驚喜,幼滑忌廉卷蛋中間夾着蘋果蓉,再配上雲呢拿雪糕、焦糖脆餅和合桃粒,口感豐富,甜度適中,非常美味Be Leaf📍九龍觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖

雜錦海鮮沙律

炭烤五花豚肉條
五花豚肉烤得香口惹味,肥瘦均勻,帶有香濃肉香

玫瑰鹽香烤焗原隻野生加勒比海龍蝦尾配海膽醬燴意大利飯
龍蝦爽甜彈牙,每顆意大利飯沾上海膽醬,滋味萬分

蘋果金寶蛋糕

Be Leaf
📍九龍觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖

2024-08-14 189 瀏覽
一黎到已經被佢裝修格調吸引🤩🤩 店鋪內外都係打卡點,充滿文青氣息,環境舒服,坐足一日都冇問題!甜酸醬烤焗16小時慢煮美國豬肋骨配炸薯條套餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬肋骨份量唔細,經過慢煮之後再烤焗,令到豬肋骨表皮香脆,內裡肉質鮮嫩肉滑,輕輕一切已經能夠分開,甜甜酸酸既,十分惹味開胃!而炸薯條脆卜卜,一口接一口,簡直一流🤤香煎帆立貝日式咖喱意大利飯⭐️⭐️⭐️⭐️意大利飯粒粒分明,食落去帶有少少日式咖喱既味道,慢慢地係口腔散發出黎,唔係話好濃烈,要細味品嚐先感覺出咖哩味。帆立貝鮮味香甜,好大粒,唔惹少!自家製焦糖餅咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡本身香醇濃郁,帶有一絲絲奶香。一上台已經食左一粒焦糖餅,香脆焦香,差d就想就咁食曬佢😁當焦糖餅溶落咖啡內,反而令咖啡奶香味更上一層次,伴隨住點點焦糖香氣味。Ocean Paradise ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️清新怡人,甜甜的,同咖啡香醇既口味有別樣既體會。如其名ocean paradise,呈天藍色,感覺好似置身係大海中一般,視覺上享受,打卡一流🤩是日餐湯係南瓜湯,香滑creamy濃稠,帶有淡淡既南瓜香氣。打卡聊天一流!

香煎帆立貝日式咖喱意大利飯⭐️⭐️⭐️⭐️

自家製焦糖餅咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️

Ocean Paradise ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-08-12 227 瀏覽
- Mixed Seafood Salad- Charcoal Grilled Pork Belly- Crab Paste Spaghetti with Crab Meat and Sashimi Scallops - Daily Soup with Bread- Soufflé Pancake - Hibiscus Tea•My friend and I recently visited Be Leaf for dinner, where we enjoyed a variety of dishes 😆.We started with the Mixed Seafood Salad, which was a light and refreshing dish 🥗. The seafood was fresh, with a nice balance of flavours from the assortment of ingredients 🦐. Next, we had the Charcoal Grilled Pork Belly. The pork belly was wel
- Mixed Seafood Salad
- Charcoal Grilled Pork Belly
- Daily Soup with Bread
- Soufflé Pancake
- Hibiscus Tea

Next, we had the Charcoal Grilled Pork Belly. The pork belly was well-cooked, with a crispy exterior and tender, juicy meat inside 👍🏻.

For our main course, we ordered the Crab Paste Spaghetti with Crab Meat and Sashimi Scallops 🍝. The pasta was perfectly al dente, and the crab paste sauce was rich and savoury 🦀. The addition of fresh crab meat and tender sashimi scallops elevated the dish 🤍.

For dessert, we enjoyed the Soufflé Pancake 🥞. The pancake was light and fluffy ☁️, with a delicate sweetness that made for a delightful end to the meal 🍽️.

For the drink, we had Hibiscus Tea 🌺, which was refreshing, balancing the richness of the food nicely 🫖.

Overall, our experience at Be Leaf was enjoyable!

2024-08-08
2024-08-12 286 瀏覽
打卡一流❗️峇里風人氣西式Cafe🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹觀塘有間主打峇里風的人氣西式Cafe乾花拱門、戶外藤椅座位等設計打卡一流食物賣相吸睛又好食更提供寵物餐單大家可以帶愛犬一齊來!① 甜酸醬烤焗16小時慢煮美國豬肋骨配炸薯條 $209豬肋骨醃得好入味,肉質軟腍,骨肉很容易就分離薯條超級酥脆,好香薯仔味套餐包了一碗蘑菇湯及一小口蕃茄麵包② 香煎帆立貝日式咖哩意大利飯$102一入口好香的咖喱味有少少食忌廉芝士的感覺意大利飯好有咬口,口感有點像食薏米帆立貝新鮮彈牙③ 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟$128香濃的蛋香味,配上肉桂餅乾碎口感很豐富④ Grapefruit Summer Soda$46⑤ 焦糖餅咖啡 (凍)$33📍Be Leaf 觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
打卡一流❗️峇里風人氣西式Cafe

觀塘有間主打峇里風的人氣西式Cafe
乾花拱門、戶外藤椅座位等設計
打卡一流
食物賣相吸睛又好食
更提供寵物餐單
大家可以帶愛犬一齊來!

① 甜酸醬烤焗16小時慢煮美國豬肋骨配炸薯條 $209
豬肋骨醃得好入味,肉質軟腍,骨肉很容易就分離
薯條超級酥脆,好香薯仔味
套餐包了一碗蘑菇湯及一小口蕃茄麵包

② 香煎帆立貝日式咖哩意大利飯$102
一入口好香的咖喱味
有少少食忌廉芝士的感覺
意大利飯好有咬口,口感有點像食薏米
帆立貝新鮮彈牙

③ 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟$128
香濃的蛋香味,配上肉桂餅乾碎
口感很豐富

④ Grapefruit Summer Soda$46

⑤ 焦糖餅咖啡 (凍)$33

📍Be Leaf
觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
2024-08-09 453 瀏覽
呢個食評hold左好耐先打,嗰日係214情人節見佢內部裝修唔錯,諗住啲嘢可能真係都好好食,Menu形容食物都幾好,成個set Menu兩個人加埋幾乎過千蚊。雖然入到去,裝修十分之靚,但係服務員態度十分之惡劣,尤其是個經理,成餐需要10%服務費,但係成餐我feel唔到有任何service,啲人起咗餐就走咗連杯水都冇上俾我哋,要舉手先俾到,如果每位人頭$500嘅餐廳,都做唔到casual Dining嘅話,根本就係一間差既餐廳。關於嗰晚嘅所有食物,我可以好負責任咁講,冇一樣嘢係好食嘅,杯水最好飲。佢哋Menu形容什麼自家製同埋其他形形色色嘅形容詞,都係掩蓋唔到佢哋啲嘢難食,廚房根本冇認真整過啲食物俾人食。$500嘅話,我寧願食10轉車仔麵。呢間嘢啲嘢食擺盤係靚,但完全冇用份量又少嘢又唔好食,撞正情人節我同女朋友食到都嘈撚晒。我唔明點解佢喺OpenRice有咁多正評,影張靚相就話好好食。之後到咗情人節聖誕節等等,就整嘢食整勁難食。Btw,舖頭出面有露天位置,十分之不建議坐喺嗰度,因為出邊係巴士站,咁你就可以食住塵食嘢。希望大家唔好俾啲正評蒙蔽雙眼,我祈求呢個食評可以少啲人踩呢個大雷。
呢個食評hold左好耐先打,嗰日係214情人節

2024-08-08 256 瀏覽
好耐冇黎食觀塘依間Cafe印象中佢啲野食好好味 有誠意餐廳環境仲好打卡able🤳🏿⭕️ 雜錦海鮮沙律 海鮮足料 有齊帶子 魷魚🦑 蝦🦐沙律菜幾新鮮鐘意個dressing 酸酸甜甜好fresh⭕️ 香煎自家制櫻花蝦炸蝦餅 蝦餅外層鋪滿櫻花蝦再拎去炸好香口 淡淡櫻花蝦味🌸中間蝦肉肉質彈牙on side配埋honey sauce 好夾😍⭕️ 16小時慢煮醬烤法國鴨腿配牛油燴意大利飯 慢煮既鴨腿肉好淋身😌 牛油香滲滿成碟飯 好惹味👍🏻配埋☝🏻 是日餐湯 & 自家製香草麵包🥖好驚喜 好軟熟🫶🏻 一舊唔夠喉🤣⭕️ 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟🥞賣相好吸引🤩 味道都💯成個pancake好鬆軟 蛋味好香好濃唔會太甜 食左半個仲想再encore🤤
好耐冇黎食觀塘依間Cafe

唔會太甜 食左半個仲想再encore🤤
  • 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟
  • 雜錦海鮮沙律
2024-08-07 301 瀏覽
天氣很好,約了朋友行街, 順道可以搵間靚餐廳聚聚舊。 觀塘的Be Leaf 環境靚靚,是經常來的餐廳 。而且最近換了新的brunch餐牌, 配搭更加靈活。香煎鯖魚明太子意大利飯和式洋食風格, 鯖魚煎得香脆, 明太子意大利飯很有驚喜, 味道香濃帶少少辣, 毛豆軟硬啱啱好, 整體感覺鮮味。松葉蟹肉炒滑蛋 酸種麵包配炸薯條酸種麵包煙煙韌韌, 烤得香香脆脆, 配上厚厚的滑蛋, 嫩滑多汁蛋味香濃。 加埋鮮味嘅蟹肉 同埋清新嘅沙律菜 , 感覺非常健康。自家製焦糖餅咖啡,每次來必點的焦糖餅咖啡, 除咗賣相精美, 咖啡亦都非常香醇濃厚, 特別係焦糖餅, 香脆甜美十分 吸引。Grapefruit summer soda, 色彩鮮豔夏日氣氛, 酸酸甜甜好適合夏天。

香煎鯖魚明太子意大利飯

松葉蟹肉炒滑蛋 酸種麵包配炸薯條