❀ Bistro Breton by La Creperie #西環 ❀❗西環法國小餐館 平價品嚐多種正宗法國菜❗——————————————————西環街旁價錢實惠嘅小餐館居然食到正宗法國菜,廚師係當地法國🇫🇷採用法國海邊城市食材,適合閨蜜聚餐😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Oyster 2pc 生蠔🦪嚟自Cancale,新鮮重海水味,當地有個非常著名嘅沙灘,食完嘅生蠔殼可以直接抌上沙灘🤣.☞ Octopus carpaccio $138將八爪魚阿成一片片,加上橄欖油、洋蔥調味。.☞ French onion soup $98超有驚喜嘅正宗洋蔥湯🥰將洋蔥煲至軟腍,把其甜味迫晒出嚟,再加上濃厚嘅芝士🧀最底仲有浸淋咗嘅麵包🥖多重口感。.☞ Duck confit $238嚟到法國餐館,當然唔少得慢煮油封鴨腿🦆外皮比賣相香脆,肉質都算嫩滑。相比之下薯蓉更出色,打得非常細滑,牛油香頗重,差不多媲美米芝蓮級數😚.☞ French sole meunière $398用牛油烹調嘅法式龍脷柳,就咁聽好似非常油膩,但入口反而香氣撲鼻,簡單加少少檸檬汁已經超美味😋而且咁大嘅龍脷柳非常罕有‼️.☞ Creme bru
❗西環法國小餐館 平價品嚐多種正宗法國菜❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Oyster 2pc

☞ Octopus carpaccio $138
將八爪魚阿成一片片,加上橄欖油、洋蔥調味。

☞ French onion soup $98
超有驚喜嘅正宗洋蔥湯🥰

☞ Duck confit $238
嚟到法國餐館,當然唔少得慢煮油封鴨腿🦆
外皮比賣相香脆,肉質都算嫩滑。

☞ French sole meunière $398
而且咁大嘅龍脷柳非常罕有‼️

☞ Creme brulee $88
☞ Crepe suzette $118
唔少得試埋兩款經典甜品😆
焦糖布甸甜度適中,而且好重蛋香,口感非常順滑。
最後係火焰可麗餅,口感加上橙酒都唔錯👍🏻酸酸澀澀唔會咁膩。

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣:3.8/5
💞整體來講
能夠以較實惠嘅價錢品嚐多種正宗法國菜,不妨同三五知己嚟呢度聚餐!
2024-11-12 322 瀏覽
法國小餐館真的好適合閨蜜聚餐 吃着聊着 一頓飯就吃上了三個小時ㅋㅋBistro Breton by La Creperie食材新鮮 而且是份量一點都不少的法國菜😂分享我最喜歡的💫🦪Fresh Oyster From France頭盤生蠔超驚喜!!爽嫩新鮮🪄好吃的生蠔即刻開胃加分🩵🪿Duck confit招牌慢煮油封鴨腿!肉質嫩滑 鴨油香超重😋但我覺得薯蓉更出色🥔有點搶了鴨腿風頭😛因為薯仔味超濃 薯蓉打得超滑 配上鴨油香加牛油香甜味 係我在香港食過數一數二的薯蓉🌟加上我本身是薯仔控🥹❤️食到停不到😋🐟牛油檸檬汁比目魚魚質滑嫩 輕鬆就起到骨~冇需太多花巧調味反而最帶出到原本的鮮味🌊
法國小餐館真的好適合閨蜜聚餐 吃着聊着

但我覺得薯蓉更出色🥔有點搶了鴨腿風頭😛

🐟牛油檸檬汁比目魚
  • Duck Confit
2024-11-10 303 瀏覽
🇫🇷 法式餐廳X舒適環境系列—▫️餐廳: Bistro Breton▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍此為:Shop 3, G/F, 321 Des Voeux Rd W, Sai Ying Pun▫️營業時間⏰:星期一 休息星期二至五12:00–23:00星期六至日11:30-23:00▫️價錢:~$200+—美味:🇫🇷🇫🇷🇫🇷+0.9🇫🇷環境:🇫🇷🇫🇷🇫🇷🇫🇷價錢:💰💰💰+0.9💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳—👧🏻好少食法國🇫🇷菜,依間裝修幾靚同有氣氛😁😁👦🏻👧🏻就去試吓,環境舒適🥰食物唔錯~📍Brittany Fish SoupServed with croutons & cheese價錢:$118分數: 🐟🐟🐟🐟勁似芝士焗飯🤣面層嘅芝士超級香濃🩷🩷加埋個湯幾惹味好夾~📍Crab PastaCooked with garlic butter, sun-dried tomatoes & aparagus價錢:$208分數:🦀🦀🦀+0.9🦀成個麵超級多蟹肉🦀🦀加埋個意粉好煙靭,不過相對比較重味啲😁廚師話係蟹肉嘅味—📍Crepe les Voiles de Saint Tropez(Vanilla
🇫🇷 法式餐廳X舒適環境系列

~
📍Crab Pasta
價錢:$208
分數:🦀🦀🦀+0.9🦀

(Vanilla ice-cream, camamelized apples & salted butter caramel)
價錢:$98
分數:🥧🥧🥧🥧
覺得呢款係法國幾特別嘅甜品🇫🇷加埋啲焦糖味甜甜地好似食緊薄嘅pancake🥞🥞

佢哋仲有唔同嘅紅酒白酒同埋甜酒可以試吓🥂🥂覺得氣氛同環境都唔錯

#好西 #打卡 #日本燒肉 #正餐 #美食 #HongKong #西營盤美食 #wine #法式 #燒肉 #france #amy_in_syp #燒烤 #和牛 #french #啤酒燒肉 #法式 #勁juicy #法式料理 #france #french
裝修係充滿法式風情嘅藍白色,亦都有少少海洋嘅感覺‼️好有格調🤟🏻,海鮮盤同crepe cake係佢地嘅一大特色,不過可惜當日未有得試海鮮拼盤,所以就試咗佢哋嘅晚市二人餐:-1️⃣「Menu Decouverte🍽️($968 for two)」🔸勃艮第蝸牛🐌🔸牛油蒜蓉炒迷你墨魚🐙🔸雞肉配羊肚菌🍗🔸煎海鱸魚配香橙忌廉汁🐟🔸軟心朱古力蛋糕🍰🔸火焰橘香可麗餅🧡🍊前菜重橄欖油香,墨魚比較重口味口,而主菜魚煎得幾香,不過覺得如果有薯蓉應該更加滿足,個人最愛雞肉配羊肚菌,羊肚菌香味滿滿,而雞肉燉煮到非常之軟腍腍,配上忌廉汁,淡淡Juicy,同埋佢有跟一個貝殼粉!👍🏻甜品方面有古古力心太軟,朱古力係偏苦澀甘香嗰款,我就非常之鍾意,但係朋友就鍾意冇咁苦嘅朱古力(細路一個🤣),配上雲呢拿雪糕同忌廉非常之格,而火焰可麗餅店員會喺你面前點火,而式感滿滿,橙酒味比較濃~
🔸勃艮第蝸牛🐌
🔸牛油蒜蓉炒迷你墨魚🐙
🔸雞肉配羊肚菌🍗
🔸煎海鱸魚配香橙忌廉汁🐟
🔸軟心朱古力蛋糕🍰
🔸火焰橘香可麗餅🧡🍊
2024-11-05 345 瀏覽
來點法式浪漫.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪位於西環的Bistro Breton by La Creperie 裝修帶有法式小餐館格局是會被店員熱情所渲染· 會不自覺愛上的小店•先來Welcome Drink | champagneꕺFresh Oyster From France 新鮮法國生蠔· 蠔味回甘蠔肉爽嫩ꕺBrittany Fish Soup 法式傳統魚湯· 伴以芝士、蒜蓉包香濃鮮味·很有特色風味ꕺEscargots de Bourgogne 濃濃蒜香的焗田螺· 田螺細嫩有彈性蒜香很加分· 配上吐司食香而不膩ꕺDuck confit 鴨腿先慢煮·然後封煎處理鴨皮酥脆而鴨肉細嫩· 豐富鴨油香最大讚是綿密細滑的薯蓉· 帶有香濃薯仔香絕對是在香港吃過最好吃的薯蓉ꕺRobster Pasta擺盤有著法式藝術的精緻龍蝦新鮮彈牙· 意粉裹滿香濃醬汁充滿龍蝦香氣· 每口都很滿足ꕺChocolate Lava Cake廚師特製改良過的心太軟呈現無可挑剔的流心效果· 朱古力香醇濃郁配上雪糕就是完美!ꕺFloating Island 店員介紹是法國人小朋友最愛的甜點蛋白打起成蛋白霜· 配上焦糖醬口感綿密有彈性
來點法式浪漫.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
裝修帶有法式小餐館格局
是會被店員熱情所渲染· 會不自覺愛上的小店

先來Welcome Drink | champagne

ꕺFresh Oyster From France
新鮮法國生蠔· 蠔味回甘蠔肉爽嫩

ꕺBrittany Fish Soup
法式傳統魚湯· 伴以芝士、蒜蓉包
香濃鮮味·很有特色風味

充滿龍蝦香氣· 每口都很滿足

ꕺChocolate Lava Cake
廚師特製改良過的心太軟
呈現無可挑剔的流心效果· 朱古力香醇濃郁
配上雪糕就是完美!

ꕺFloating Island
店員介紹是法國人小朋友最愛的甜點
蛋白打起成蛋白霜· 配上焦糖醬
口感綿密有彈性· 很有驚喜啊!
2024-09-24 742 瀏覽
I came here for the lunch special that they were running for Restaurant week . It’s a small restaurant , pretty nice. The fish soup was just OK (a bit too fishy) but the crabmeat pasta was quite nice, a nice garlic flavour that matched the crab. Chocolate banana crepe was very good, nice mix of flavours . But at nearly $250 including a soda drink, it was fairly expensive for a lunch meal
  • Banana  crepe
2024-09-10 968 瀏覽
Restaurant Week試Bistro Breton,原來係La Creperie開既,所以一定要食crepe。剛開門,第二枱客,Restaurant Week lunch $198, 叫咗Brittany Fish Soup,湯濃,第一☝️次見湯有芝士🧀多到可拉絲。主菜Beef Bouguignon(+$48)燉牛肉,腍,薯蓉滑。甜品🍮Crepe La Pomme Caramel有焦糖蘋果加焦糖醬,個crepe皮煙韌,正👍🏻最後black coffee,夠濃
2024-09-07
Crepe  La  Pomme  Caramel
Beef  Bouguignon
Brittany  Fish  Soup
Black  Coffee
  • Brittany fish soup
  • Crepe
🍴MENU DECOUVERTE $968 HKD for 2 persons🍴勃艮第蝸牛配蒜蓉牛油上面有個印花麵包,幾有心思,蝸牛重草青味,蒜蓉牛油好重味,正常,個人唔太鍾意🤣🍴烤金文畢芝士 配百里香和蜂蜜芝士好鹹香,麵包好香脆,配麵包剛好。🍴煎海鱸魚配香橙忌廉汁魚下面得洋蔥墊底,魚結實唔乾,有魚味,個汁偏酸,橙味幾出。🍴雞肉配羊肚菌半隻春雞配上羊肚菌汁伴忌廉貝殼麵個雞好軟腍,冇汁會乾同鞋口,個汁偏鹹,唔重菌味,忌廉貝殼麵幾重忌廉味,主菜份量偏少😂🍴火焰橘香可麗餅香橙焦糖醬,火焰法國柑受怡香橙甜酒聖特羅佩重酒味但勁苦,口感濕潤,個人覺得一般,酒鬼可試。🍴蘋果可麗餅雲呢拿雪糕,焦糖蘋果、鹹牛油焦糖係movepick雪糕🫶🏻呢個清啲食到餅皮好香帶少少煙銀口感,焦糖蘋果幾香軟腍,鹹牛油焦糖配落剛好,唔會太甜,好食的。推薦指數: 7/10可能係正宗法國口味,但全部菜式上枱係微温,一啲都唔熱,冇一樣係熱食😂❓可能味道口感上扣左分,ok冇伏,服務ok的,但未必再訪了。

🍴勃艮第蝸牛配蒜蓉牛油

🍴烤金文畢芝士 配百里香和蜂蜜
芝士好鹹香,麵包好香脆,配麵包剛好。

🍴煎海鱸魚配香橙忌廉汁
魚下面得洋蔥墊底,魚結實唔乾,有魚味,個汁偏酸,橙味幾出。

🍴雞肉配羊肚菌
半隻春雞配上羊肚菌汁伴忌廉貝殼麵

🍴火焰橘香可麗餅
香橙焦糖醬,火焰法國柑受怡香橙甜酒聖特羅佩
重酒味但勁苦,口感濕潤,個人覺得一般,酒鬼可試。

🍴蘋果可麗餅
雲呢拿雪糕,焦糖蘋果、鹹牛油焦糖

推薦指數: 7/10
1973 瀏覽
1948 瀏覽
༺ Bistro Breton by La Creperie ༻Bistro Breton by La Creperie 獨特之處是主打法國海邊城市Brittany的美食,廚師係當地人,海鮮食材都來自法國🇫🇷餐點正宗~🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵➳ Top Quality Oysters”Category No.2" ($117@2pcs) 法國Brittany生蠔新鮮🦪入口有海水鮮味及礦物味道,肉質爽滑🥰➳ Mussels Mariniere($258)法國青口肉質好飽滿,幾鮮甜,有淡淡白酒味😙400g份量都好多!仲配上炸薯條😆➳ Chicken with Morels($258)半隻春雞配上羊肚菌伴忌廉貝殼粉,雞肉嫩滑😆雞肉醬汁creamy帶羊肚菌,貝殼粉忌廉汁同樣creamy,而且好掛汁🥰➳ Lobster Pasta($258)意粉賣相好靚,龍蝦肉質彈牙爽口,而且已經拆肉,好方便食用😆意粉掛汁,如果醬汁味道更濃郁便好😙➳ Crème Brûlée($88)➳ Crepe Suzette($118)試了兩款法式甜點🍮💛 焦糖布丁外脆內滑,重蛋奶香味💛另外的可麗餅,店員會

🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵

➳ Mussels Mariniere($258)

➳ Chicken with Morels($258)

➳ Lobster Pasta($258)

➳ Crème Brûlée($88)
➳ Crepe Suzette($118)
試了兩款法式甜點🍮💛 焦糖布丁外脆內滑,重蛋奶香味💛另外的可麗餅,店員會即度淋上法國香橙甜酒,會有火焰效果😆可麗餅重香橙甜酒味,crepe質地薄有微煙銀感!

➳ Sparkling Homemade Pineapple & Ginger Ale Cooler($45)
➳ Bistro Breton Lemonade($45)
➳ Val De Rance Sweet(2%)($50)
Ginger ale 及lemonade 都好清新😆
特別推薦Val De Rance Sweet!好似Apple cider, 不重酒精味,甜甜酸酸的,好好味😚
2024-07-05 990 瀏覽
We usually go to La Creperie in Wan Chai and tried this too and were very happy with our experience. The restaurant is comfortable and casual. The menu is wide enough to keep everyone happy and all the dishes were great. I was so happy to find beef tartare and my daughter loved the steak. It's a happy atmosphere and we also love their french cider. The only downside is that the cooking exhaust fan in the restaurant could be stronger.
2024-04-09
2024-06-28 909 瀏覽
係西環一間唔錯嘅 french bistro 👍 平日夜晚冇book檯就咁walk-in都有卡位坐❣️餐廳有格調 適合情侶約會 👩‍❤️‍👨 如果想要多d空間最好要求坐卡位 因為另一邊嘅檯同檯之間距離好近 講嘢隔離檯應該聽到曬🤫前菜我地叫左個 octopus carpaccio - 佢個octopus係切到好薄好薄 配埋紫洋蔥 青瓜 酸酸地 好開胃另一個一定要試❣️escargots de bourgogne 有驚喜❣️細細粒嘅escargots 上面係一塊麵包脆脆 篤開點下面嘅蒜香牛油超邪惡 記得個麵包唔好浸係d油太耐 唔係會冧晒之後就當然要食埋個galette 同 crepe 啦!galette我地叫左La chorizo 個皮係脆脆地 有好香嘅buckwheat味 而crepe 我地就叫左les voiles de st tropez - caramelised apple 配埋 salted butter caramel 好好食 幾飽都食得落 😂
係西環一間唔錯嘅 french bistro 👍

2024-04-12 1899 瀏覽
午市套餐 ($198) 包前菜、主菜、甜品以及飲品 超值!Chef’s soup - broccoli soup西蘭花味夠濃,湯濃稠,有水準Garden salad好大份 沙律菜好新鮮,配上酸酸嘅柚子醋汁好開胃Duck confit法式油封鴨腿🍗 一切落去D肉即刻分開,鴨肉好嫩滑,調味又岩岩好👍🏻 加埋下面有好香牛油味嘅薯蓉 – 係經典嘅配搭Crab pasta蟹肉好多好足料,每一啖都食到有蟹肉🤤 意粉煮得啱啱好,加上用牛油煮好香,食到唔停口🤭Seabass用上簡單嘅調味煎,確保食出本身魚嘅鮮味,鱸魚啖啖肉外皮有微微嘅焦香,配上香橙醬令到味道更有層次,而且底層仲放咗好多fennel食落去酸酸甜甜,中和番creamy嘅醬Crepe la chocolat banane果然係La Crêperie旗下,可麗餅有番D水準👍🏻邊邊煎得香脆,中間同時間又軟熟Crepe la pomme caramel焦糖蘋果唔會太甜, 配埋鹹牛油焦糖好夾, 個crepe都好香好軟熟—𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: if in the area💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $210 𝗉𝗉 🌟 𝗈
午市套餐 ($198) 包前菜、主菜、甜品以及飲品 超值!

Chef’s soup - broccoli soup

西蘭花味夠濃,湯濃稠,有水準

Garden salad

好大份 沙律菜好新鮮,配上酸酸嘅柚子醋汁好開胃

Duck confit

𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes
𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: if in the area
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $210 𝗉𝗉
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7/10
📍 Bistro Breton by La Creperie
西環西營盤德輔道西321號瑧璈地下3號舖
2024-03-12 1477 瀏覽
用咗OpenRice book位 一去到中午冇咩人流 但原來2:30就冇lunch 要留意除咗lunch set 我地單點左洋蔥湯 好好飲👍🏻 想再叫既一道經典法式料理另外個鹹餅都好好食 用料雖然簡單但同我係法國食既差唔多 即叫即整 讚👍🏻相對下蟹肉意粉比較普通 唔係唔好食 但比較淋唔算特別 可以skip意粉類服務環境都好好 值得再來👍🏻下次再想試多啲甜品 同埋晚餐嚟食選擇可能會仲豐富 午餐份量都好夠性價比高 唯一美中不足係飲品相對一般

服務環境都好好 值得再來👍🏻
下次再想試多啲甜品 同埋晚餐嚟食選擇可能會仲豐富
午餐份量都好夠性價比高 唯一美中不足係飲品相對一般
2024-03-01 1266 瀏覽
呢間餐廳係由好識食法國菜既frd介紹, 我對佢好有信心, 所以今次同其他frd聚會既時候, 就決定去呢間試試啦~ Weekend既brunch唔算太多人, 大約1/3既座位坐左人. 環境幾靜幾舒服, 仲安排左我地坐窗邊位, 有d太陽既冬天好舒服呀☀️本身係有weekend brunch set既, 但我地就a la carte左黎share! 服務都非常唔錯, 有詳細同我地推介菜式~前菜: 薄切章魚🐙呢個值得試! 章魚好新鮮, 配左紫洋蔥+青檸汁+青瓜, 成個感覺好fresh 好開胃!經典牛肉他他🐮🍟嗌呢個時, 待應有提醒係生肉黎, 睇黎好多人誤會左haha. 呢個他他配埋蛋黃🥚 好新觧有牛肉咸香, 呢個我食左超多haha. 個薯條有驚喜, 炸得好香脆 仲係岩岩炸起!🤤主菜: 法式油封鴨腿🍗必試必試必試! 本身唔係鍾意鴨骴既人, 但朋友話試下, 好彩有叫到! 一切落去 即刻分開, 鴨骴好嫩滑, 調味又岩岩好👍🏻加埋下面有好牛油香既薯蓉, 呢個下次黎一定要再食🥹甜品: 火熖橘香可麗餅🍊上菜時會有"淋火熖"睇, 可以打下卡haha. 鍾意飲酒既frd覺得幾好食, 不過唔好酒既黎講有d苦聖特羅

前菜:

主菜:

甜品
聖特羅佩蘋果可麗餅🍎必試! 焦糖蘋果唔會太甜, 配埋鹹牛油焦糖好夾, 個crepe都好香好軟熟, 呢個會係想再訪既原因!!

🥢總結: 對法國菜唔太熟悉既我, 今次令我想再訪+試下其他法國菜餐廳. 雖然呢間有d少貴, 但食物味道同質素都好高, 值得再訪!!
經典牛肉他他, 薄切章魚, 法式油封鴨腿
火熖橘香可麗餅, 聖特羅佩蘋果可麗餅
2024-02-03
經典牛肉他他, 薄切章魚, 法式油封鴨腿
火熖橘香可麗餅, 聖特羅佩蘋果可麗餅
  • 法式油封鴨腿
  • 聖特羅佩蘋果可麗餅
2023-12-10 2755 瀏覽
遇然機會下有得試食呢間la creperie 旗下嘅法國餐廳,估唔到有意想不到嘅質素。首先食嘅喺一道魚湯。魚湯有濃密嘅鮮味,本身我仲記錯以為係一道龍蝦湯。魚湯配備咗一份芝士,將芝士倒入魚湯更令鮮味昇華。然後係一碟龍蝦意粉,一食就食得出係選用左好優質嘅意粉,龍蝦更加唔係平時香港食開嘅波士頓龍蝦,肉質更實,鮮味更勝平時龍蝦,龍蝦用香料醃過,味道層次相當豐富。最impressive嘅係佢意粉嘅醬汁係好濃郁好新鮮嘅嘅龍蝦味道,令我醒起有聽過法國菜係唔會浪費食材嘅任何部分,想必意粉醬汁係用烹調龍蝦時留下嘅精華製成,食得出所有食材都非常新鮮,非常有心機。最後係甜品,橙味嘅crepe。la creperie本身就係香港crepe嘅market leader。crepe當然唔會令人失望。 餐廳環境優雅,服務良好,整個用餐體驗同食物質素就好似當年係法國旅行嘅體驗咁。呢間法國bistro絕對會令人有驚喜。

龍蝦意粉
龍蝦意粉