2019-10-06 77 瀏覽
#bistrolabon 放工與朋友一同在觀塘揾飯食,上網發現有間新進觀塘的西餐廳,仲要有優惠,不用考慮,狗衝上去試😏😏星期一、三,6pm 後主菜買一送一😁😀下次一定要抓緊優惠天。但原來我當天是星期四,就點了set dinner.🔹火山石燒澳洲M6和牛牛腹扒 $328 目測燒得不錯,很香牛味,牛腹扒是脂肪很少所以牛肉味比較突出,但咬下去肉質軟稔,再沾配醬爆谷川燒汁,非常好吃😋😋😋🔹燒智利銀雪魚柳 $288 用日式味噌烹調,醬汁的獨特甜香能進一步提升魚肉的鮮嫩滋味,好滑👍👍👍🔹巴拿馬火腿楊桃沙律 套餐包, 正常味道😊😊🔹韓式火炙燒藍鮑魚 套餐包,味道是比較韓式少辣😉😉Bistro La Bon觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號舖
但原來我當天是星期四,就點了set dinner.

🔹巴拿馬火腿楊桃沙律 套餐包, 正常味道😊😊

🔹韓式火炙燒藍鮑魚 套餐包,味道是比較韓式少辣😉😉

Bistro La Bon

觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號舖
2019-10-06 2615 瀏覽
臨去旅行前✈緊係要去食番餐好慶祝下嫁啦😆 之前朋友推介過e間餐廳, 今次就去試下係唔係真係咁好味先🤣 我地叫左2個set dinner, 咁岩佢而家做緊優惠, 某社交平台like and share所有野飲買一送一😆😆👏🏻👏🏻Tokyo Strawberry Frozen🇯🇵🍓❄, 好香嘅士多啤梨味沙冰🍓🍧, 甜甜地幾好味😍😍Okinawa Bay🏖, 一開始佢係沙灘咁既顏色, 經過攪拌後變成海洋既藍色🌊, 幾有趣😆 味道幾特別而且感覺幾清新🤗巴馬火腿楊桃沙律🥗, 沙律菜幾新鮮同爽脆, 巴馬火腿同楊桃配搭新穎, 估唔到幾夾😮🤔韓式泡菜醬火灸澳洲藍鮑魚🇰🇷🇦🇺🔥🐚, 鮑魚幾爽口雖然加左韓式泡菜醬, 但都無蓋住鮑魚本身嘅鮮味😊是日餐湯: 菠菜湯🥣, 餐湯質地十分濃稠, 菠菜味亦好濃郁, 值得一讚嘅係佢加左少少火腿落去, 令個湯嘅味道同口感層次昇華👍🏻黑糖麵包🥖(左), 黑糖麵包富有香甜嘅黑糖味, 而且熱辣辣, 正!😋😊黑芝麻包🥖(右), 味道比黑糖麵包淡, 但有一粒粒嘅黑芝麻, 口感唔錯堡雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬🔥🐖🍖➕🍯🍏, 一上枱已經超級香, 🔪落去肉質非常軟腍, 色澤粉嫩, 外層

堡雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬🔥🐖🍖➕🍯🍏,
一上枱已經超級香, 🔪落去肉質非常軟腍, 色澤粉嫩, 外層鬆脆嘅黑毛豬架味道濃郁, 油脂同肉嘅分怖平均, 咬落去啖啖油脂爆哂出嚟, 而且肉汁豐富, 配埋甜甜地嘅青蘋果醬, 別有一番風味, 極度推介!😋😋👍🏻👍🏻

火山石燒澳洲M6和牛牛腹扒配意大利香芹醬🌋🔥🇦🇺🐂🥩➕🇮🇹🌱, 我地叫左5成熟, 火候掌握得好好🔥 食落去無筋, 切既時候亦唔痴刀, 牛扒🥩帶有小小肥膏, Oishi😋🤤🤤
兩個set嘅配菜方面都有豆角, 蘿蔔🥕同薯仔🥔比你中和番肥膩既口感同增加飽肚感🤭

是日甜品:意大街奶凍🇮🇹🍮 奶凍味道香濃, 上層係士多啤梨味啫喱, 味道不過不失

總結: 食物味道同賣相高質, 值得一提既係上碟真係好靚,食得之如又睇得👍🏻😍 價格唔算貴, cp值高, 環境幾chill同舒服, 服務質素幾好, 推介!😊😊😋👍🏻
2019-10-03
  • 菠菜湯
  • 堡雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬
  • 巴馬火腿楊桃沙律
  • 黑糖麵包
朋友從紐西蘭返黎,當然要食餐好的聚聚舊!今次就選了這間在觀塘的樓上西餐,每人吃個set dinner。整體質素好,價錢合理,環境亦相當不錯,如果情侶一齊黎,就好perfect喇!——————————🔸沙律:巴馬火腿楊桃沙律有大量沙律菜之餘,還加入清甜多汁的楊桃,清新感up!再加上鹹鹹香香的巴馬火腿,整體配合剛好。🔹頭盤:韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚藍鮑魚好大隻,配上酸辣的韓式泡菜醬,酸酸辣辣,味道就像冷盤的日本螺肉!不過藍鮑魚原隻上,加上雪過,口感硬實,比較難咬。🔸餐湯:洋蔥番茄湯真材實料!番茄及洋蔥打成蓉,勁香又天然,好正!🔹主菜:堡雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬 $298見到個配搭咁特別,當然要叫來試試!小編孤陋寡聞,第一次聽「堡雲酥」,原來是法國南部傳統的焗羊架方法,在面層塗上芥末醬、麵包糠和香草來焗香,吃起來更有層次。不過黑毛豬架燒得偏乾,肉質帶硬,好彩脂肪位夠甘香,配酸甜的青蘋果醬好開胃~主菜:火山石燒澳洲M6和牛牛腹扒配意大利香芹醬 $328超水準之作!牛腹扒叫了5成熟,火候掌握得剛剛好,軟腍得黎又不腥。與微辣意大利香芹醬一齊食,真係勁惹味!最抵讚的是伴有燒蔬菜:薯仔、紅蘿蔔、豆
——————————
🔸沙律:巴馬火腿楊桃沙律

🔹頭盤:韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚

🔸餐湯:洋蔥番茄湯
洋蔥番茄湯

真材實料!番茄及洋蔥打成蓉,勁香又天然,好正!

🔹主菜:堡雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬 $298

主菜:火山石燒澳洲M6和牛牛腹扒配意大利香芹醬 $328
火山石燒澳洲M6和牛牛腹扒配意大利香芹醬

超水準之作!牛腹扒叫了5成熟,火候掌握得剛剛好,軟腍得黎又不腥。與微辣意大利香芹醬一齊食,真係勁惹味!最抵讚的是伴有燒蔬菜:薯仔、紅蘿蔔、豆等,幫助中和膩感。

🔸甜品:士多啤梨醬奶凍+飲品:咖啡
士多啤梨醬奶凍

咖啡

最後是甜品及飲品,士多啤梨醬奶凍不算滑嫩,但勝在奶味重,醬汁酸甜好食;咖啡不過不失,同樣不錯。

洋蔥番茄湯
火山石燒澳洲M6和牛牛腹扒配意大利香芹醬
士多啤梨醬奶凍
咖啡
2019-10-04 1697 瀏覽
店內環境寬敞舒適,裝潢頗有格調。Happy Monday / Wednesday晚上6點後,Main Course買一送一(所贈送主菜以價格最低計算)。新張優惠期間,於Facebook Like and Share 所有飲品買一送一(所贈送飲品以價格最低計算)。餐廳主打空運刺身、時令生蠔及海鮮、扒類等白酒青口青口味道鮮甜、香口嫩滑,充滿奶香又帶有陣陣酒香。芝士菠菜栗子脆包外層相當酥脆鬆化,每一口咀裡都滋滋作響。入口芝士味濃郁,加上栗子,口感豐富。韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚鮑魚煙韌彈脆有嚼勁,味道酸酸辣辣,惹味又醒胃。煎帶子三文魚籽香草醬帶子肥美厚身,輕輕煎香兩邊,以鎖著鮮味,內裡仍保持嫩滑。再配上晶瑩飽滿的三文魚籽,口感清新不膩口,不會搶去帶子的鮮味,口感豐腴。南瓜湯顏色亮麗,南瓜味道濃郁,口感滑溜,香醇甜美,喝得津津有味。麵包烘得暖暖的,非常軟熟,香口美味。燒安格斯牛柳 口感柔軟,肉質軟腍juicy,牛味十足,香口美味。意大利奶凍賣相艷麗,入口軟軟滑滑奶味香醇,不甜不膩。
店內環境寬敞舒適,裝潢頗有格調。

餐廳主打空運刺身、時令生蠔及海鮮、扒類等

白酒青口

青口味道鮮甜、香口嫩滑,充滿奶香又帶有陣陣酒香。

韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚

鮑魚煙韌彈脆有嚼勁,味道酸酸辣辣,惹味又醒胃。

南瓜湯

燒安格斯牛柳

口感柔軟,肉質軟腍juicy,牛味十足,香口美味。

意大利奶凍
賣相艷麗,入口軟軟滑滑奶味香醇,不甜不膩。
南瓜湯
2019-10-02 111 瀏覽
今次同朋友去咗觀塘區食西餐,餐廳環境唔錯幾有氣氛,我哋每人叫咗個set dinner。巴馬火腿楊桃沙律 第一次食楊桃沙律,楊桃酸酸哋又好清爽,好適合加入沙律。韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚 泡菜醬都幾特別,令到味道更開胃。是日餐湯 雜菜湯清清甜甜,配上好香烘焙味嘅麵包超正。大阪味噌燒智利銀鱈魚柳 $288 魚柳嫩滑,配上大阪味噌燒都幾新奇,食落又幾夾喎,而且仲幾惹味𠻹。堡雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬 $298 睇menu時被個醬吸引,食落真係好正,焦糖濃濃嘅甜味,加上清甜青蘋果,豬肉嘅味道即刻帶有清甜味,推介。是日甜品 奶凍好滑溜,味道亦都幾濃。需加一服務費,埋單2人約$640。P.S. Like同share餐廳facebook嘅話, 所有飲品買一送一如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚
韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚 泡菜醬都幾特別,令到味道更開胃。
是日餐湯
是日餐湯 雜菜湯清清甜甜,配上好香烘焙味嘅麵包超正。
大阪味噌燒智利銀鱈魚柳
是日甜品
是日甜品 奶凍好滑溜,味道亦都幾濃。
需加一服務費,埋單2人約$640。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
是日餐湯
大阪味噌燒智利銀鱈魚柳
是日甜品
2019-10-01 62 瀏覽
夜晚諗唔到食咩梗係喺觀塘工業大廈度搵好西去食啦今次肥雞就試咗呢一間法式餐廳咁入到去呢個座位非常之大差唔多成千呎而且佢有啲海鮮吧可以畀人揀3號聽聞佢啲生蠔非常之出色但係嗰日肥雞個肚唔係好舒服所以就冇事到咁肥仔今次呢就嗌咗個set dinner嗌咗個麵包蟹黃帶子意粉反而今次嗰啲蟹膏就唔係好食得出但係一如以往啲大仔非常之新鮮又係去到刺身級別 咁肥仔朋友就嗌咗個黑毛豬扒同埋安格斯牛扒咁佢個黑毛豬雞肉味非常之龍澳而且外皮煎得比較香口味道都唔錯塊牛扒今次嗌咗五成熟

2019-10-01 73 瀏覽
觀塘呢間餐廳環境清幽幾舒服,佢嘅食物款式特別,包括西餐同埋一啲刺身飯。今次叫咗羊架同刺身飯既套餐。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。刺身飯一個定食餐,有湯、水果!刺身包括有帶子、大蝦、三文魚、魚子等。刺身嘅質素唔錯,特別佢嘅大頭蝦同埋帶子。仲有既係個人都幾中意定食餐入面有水果。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。羊架羊架叫左7成熟,肉質唔過硬,表面有少許海鹽既味道,食落幾好味👍🏻👍🏻👍🏻

今次叫咗羊架同刺身飯既套餐。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

刺身
一個定食餐,有湯、水果!
仲有既係個人都幾中意定食餐入面有水果。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

羊架

2019-09-30 1544 瀏覽
bistro la bon $250 今晚肥妹仔同屋企人近近哋去咗觀塘一間樓上嘅西餐廳度食晚餐。我哋四個都叫咗setdinner ,貪佢有湯,沙律,頭盤,主菜仲有甜品,餐飲添!巴馬火腿楊桃沙律沙律菜有火箭菜,生菜等等,非常新鮮。 巴馬火腿唔算好咸, 淡淡嘅油脂香味,好好食。而佢嘅dressing係酸酸甜甜,好香楊桃味,非常新鮮。韓式泡菜醬火焰澳洲藍鮑魚就係聽個名都已經不了!佢係一個冷盤,個鮑魚係用咗韓式辣醬調味,鮑魚肉質比較硬淨, 爽口彈牙, 肥妹仔好少食用鮑魚做冷盤嘅菜式,不過呢一個真係令我大開眼戒。忌廉南瓜湯勁香南瓜味,真材實料,好鮮甜好香。北海道帶子麵包蟹王闊條麵半壓縮俄羅斯魚子醬 $258呢一個係肥家姐叫嘅,齋係個名都已經嚇死人!又魚子醬又蟹黃 ,不過食落去真係好香好鮮味!佢嘅闊條麵係比較粗身,食得出係好香麵粉嗰陣香味。帶子嚇死人,非常大隻,鮮甜爽口彈牙,表面煎到微脆,食落去係啖啖肉,超級滿足。大阪味噌燒智利銀鱈魚柳 $288呢一個係肥媽叫嘅,肥媽鍾意食海鮮多個肉類。不過呢一個鱈魚柳肥妹仔都試咗一啖,真係要強推!因為真係好滑,魚味好出。佢唔需要過份嘅調味,就咁煎香已經超級好食。

韓式泡菜醬火焰澳洲藍鮑魚

忌廉南瓜湯
勁香南瓜味,真材實料,好鮮甜好香。

北海道帶子麵包蟹王闊條麵半壓縮俄羅斯魚子醬 $258

大阪味噌燒智利銀鱈魚柳 $288

看雲酥烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬  $298
呢一個就係肥妹仔叫㗎啦!因為成日食開牛,想試下食豬。呢一個黑毛豬㗎真係冇得輸,係肥妹仔食過咁多間黑毛豬入面水準算係偏高嘅一種。佢嘅豬一啲都唔柴,係好香豬嘅鮮味,只要輕輕灑上少少海鹽已經可以好食。

火山石燒澳洲m6和牛牛腹扒配意大利香芹醬  $328
呢一個就係肥爸叫嘅,肥爸係牛狂熱者,去邊都會食牛。不過肥妹仔都會成日偷肥爸啲牛食!牛腹扒味道算唔錯,牛味好出,肉質就比較 硬實,唔會好淋,叫咗五成熟係剛剛好。

hazelhut latte
好香hazelnut味,個latte有好香嘅牛奶味,鍾意飲比較溫和啲嘅咖啡愛好者一定要試。

2019-09-24
2019-09-28 174 瀏覽
觀塘巧明街開咗間新嘅西餐廳,相約友人去試一試。內部環境寬敞舒適,Modern簡約裝修,餐具新淨,有藝術感。一入餐廳已經俾人俾一個好high class嘅感覺。Facebook like and share 有飲品買一送一優惠。好着數我哋點左一杯Jasmine Mojito 同埋一杯Mango Rita,賣相不俗,飲落去有少少酒,好refreshing。頭盤係蘇格蘭蟶子刺身,有成隻手板咁長,食落去好爽口、好新鮮,好似啱啱撈上來咁。我同友人都鍾意食海鮮,我哋嗌咗每人一隻鮑魚。呢個crossover 菜式感覺清新,食材好新鮮。口感爽口彈牙,每一口都有不同的層次,好似給鮑魚煮法重新定義。好好食👍🏼👍🏼👍🏼跟住來一個菠菜忌廉湯,成個菜式嘅presentation好有藝術感,我好欣賞嗰碗,同湯裏裏嘅忌廉互相輝影,飽口福之餘亦可飽眼福。沙律有幾塊西班牙火腿,火箭菜味道比較濃,不過啱啱好中和火腿本身的鹹味。Happy Monday/Wesnesday 6點後有Main course買一送一 優惠,我哋嗌咗一個黑松露意粉同埋德國豬手。意粉有濃郁嘅黑松露味道,口感比較彈牙,味道唔錯。主角德國鹹豬手上碟時都
觀塘巧明街開咗間新嘅西餐廳,相約友人去試一試。

Jasmine  Mojito  Mango  Rita

蘇格蘭蟶子刺身

韓式火炙藍鮑魚

菠菜忌廉湯

Parma ham  salad
黑松露意粉

主角德國鹹豬手上碟時都好震撼。份量未免太著數吧。豬手內軟外脆,火候掌握精準。每一啖都食到蜜糖味,好好食。不過份量太多,真係唔想晒,所以打包返屋企再食。
燒德國豬手

最後以一個甜品奶凍作結。
奶凍

新餐廳真係喜出望外,CP值好高,會返來再試。

2019-09-25
黑松露意粉
燒德國豬手
奶凍
2019-09-28 64 瀏覽
D frd話觀塘工業區好多樓上好野食男朋友話隔離有平位泊車上去4樓 成層都係佢既最衰唔係閒日去 原來有買一送一佢個廚房好正 有新鮮生蠔 今次無食:(叫左set dinner 超級忙 因為好多野要食Parma ham salad 重點係塊ham隻鮑魚有驚喜 脆卜卜 好新鮮 唔知以為係刺身再來南瓜湯 好creamy 終於來main course 一個係三黃雞配黑松露雞皮好脆 同黑松露好夾 入面仲有breadcrumbs 竟然係咁 好好食 雞油流哂出來仲有個火石燒澳洲和牛 我叫7成 軟淋淋 入口溶左 可見件牛好高質 配埋cocktail 慢慢坐 我杯beeragaila 好好玩我至愛 corona 住呢頭可以來encore 埋單 staff 話6:00 後滿300 送刺身 我果日送哂 sad
D frd話觀塘工業區好多樓上好野食
2019-09-28
  • 火山石燒澳洲M5和牛肉眼蓋伴意大利鮮香芹醬
  • 三黃雞
2019-09-28 56 瀏覽
今晚約左閨蜜去食飯,閨蜜話想食西餐就係觀塘搵到呢間特色西餐廳!最正嘅係今晚係Happy Wednesday!!! Happy Monday or Wednesday係18:00後所有主菜買一送一!所以決定今晚可以放縱一晚食番餐勁嘅!🔥蘇格蘭蟶子刺身之前都冇諗過蟶子可以做刺身,食起上嚟好甜,蟶子肉好厚身咬落好有口感,輕輕掂下Wasabi豉油就更加好味!🔥巴馬火腿楊桃沙律沙律落咗黑醋,楊桃好甜,巴馬火腿鹹鹹地,呢個沙律一次過比到你不同味覺嘅衝擊!🔥韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚鮑魚配韓式泡菜醬呢個配搭好新穎,都係第一次食,食落又覺得出奇地夾,鮑魚好新鮮,口感好爽!🔥菠菜忌廉湯呢個湯好濃郁,飲落似係加咗薯仔落去煮,有種好thick嘅感覺!🔥餐包表面上呢兩個係一個普通嘅餐包,但實際上餐廳係有用心製作,左邊嗰個係黑糖包,右邊嗰個係黑芝麻包!個人認為黑芝麻包好特別好好味!🔥大阪味噌燒智利銀鱈魚柳呢味又係一樣fusion菜,大阪燒嘅醬汁同木魚加上銀鱈魚上,係出奇地夾同好味!魚柳好嫰滑好清,配上濃味嘅大阪燒汁,完全係perfect match!🔥蒜香洋蔥蜆肉扁意粉蒜蓉同洋蔥點綴左成個意粉,帶出左一陣香味,蜆

🔥蘇格蘭蟶子刺身

🔥巴馬火腿楊桃沙律

🔥韓式泡菜醬火炙澳洲藍鮑魚

🔥菠菜忌廉湯

🔥餐包

🔥大阪味噌燒智利銀鱈魚柳

🔥蒜香洋蔥蜆肉扁意粉
蒜蓉同洋蔥點綴左成個意粉,帶出左一陣香味,蜆肉夠鮮甜沒有沙!

🔥芒果慕絲蛋糕

🔥Snow White
係由白朱古力整成嘅沙冰!

🔥Tokyo Strawberry Frozen

感覺上呢度嘅菜式都加入左fusion嘅元素,fusion得黎係好夾嘅!
2019-09-27 47 瀏覽
咁啱到觀塘 上網搵到呢間新開嘅工廈西餐廳 地點其實都好易搵~如果下次有fd生日仲可以係到包場添我地就嗌左2個main course set 平時星期一同星期三仲有買1送1 真係好抵~~好喇 終於上頭盤了係Parma Ham沙律 佢配嘅汁嘅希臘汁酸酸甜甜可以中和番Parma ham 醃鹹味食完成個沙律都開胃曬然後係牛油果蝦多士一上到嚟就見到個擺盤好靚 就算係前菜都咁花心思而味道方面都好fresh啊 因為有牛油果可解走油炸嘅膩口感 呢間餐廳係味道配搭方面好有諗頭啊頭盤仲未完啊 仲有餐包同餐湯~唔好睇少佢地只不係前菜啊 其真都可以好出色餐包送上嚟個陣仲暖暖地 而口感有啲似麥包 但又會好dry 仲要鬆鬆軟軟咁 唔知係咪餐廳自己焗 但就算唔係都好識揀!而餐湯就好creamy 有啲薯茸係裏面 令成個湯更加有質感 而且唔似好鹹個啲西湯 呢款甚至有少少甜香終於嚟到main course了我同朋友嗌左香煎帶子闊意粉餐廳係擺盤方面真係幾著重意粉同樣都有紅菜頭汁做裝修而意粉同朋友都致認為意粉好有嚼勁 唔會太過淋身 可能因係用蒜香煮 成個意粉都別有一番風味 同出面個奶油意粉好唔同而帶子係做得好出色我朋友就叫左
咁啱到觀塘 上網搵到呢間新開嘅工廈西餐廳
地點其實都好易搵~如果下次有fd生日仲可以係到包場添

好喇 終於上頭盤了

係Parma Ham沙律 佢配嘅汁嘅希臘汁
酸酸甜甜可以中和番Parma ham 醃鹹味
食完成個沙律都開胃曬

然後係牛油果蝦多士

一上到嚟就見到個擺盤好靚 就算係前菜都咁花心思

頭盤仲未完啊 仲有餐包同餐湯~

唔好睇少佢地只不係前菜啊 其真都可以好出色

我朋友就叫左個澳洲和牛
一嚟到就見到啲裝飾好花心機
嗌左5成熟 啱啱有個種牛味出左嚟
就算凍左都唔會太軔
而且好大塊 兩個女仔食啱啱好~

最後嚟到甜品
上面係啲jelly下面係啲慕絲
唔會甜到膩 留番係最後食就perfect池

另外值得一提個到啲餐具都好抵讚
有雲石碟~

2019-09-26 113 瀏覽
九月第四個星期一晚上,觀塘。過了一個郊外遊的周末,今天下班後跟友人來到觀塘區找一下吃的,他說有一家新開的西餐廳,不會太遠,最喜歡探新店了,就跟他去吃吃看。餐廳位於巧明街一幢新落成的商業大廈中,燈光明亮易找。裡面環境時尚寬敞,服務生安排我們坐卡位,位子蠻舒適的。看到他們的二人套餐有五道菜,價格在200多到300多,挺吸引也划算,那就選這個了。我先點一杯原味的Beergarita,這是一款近年在韓國非常流行的創意飲料,把啤酒倒插在於攪碎後的冰裡面,啤酒隨著份量慢慢滲出,清清涼涼的汽泡感受,很適合現在炎熱的季節。友人點了一杯Mojito,也是小清新的清爽感受,薄荷葉,酒精跟糖的份量可以重一些,稍為覺得清淡。巴馬火腿楊桃沙律,有我喜歡的火箭菜,楊桃肉厚果味清甜,酸汁份量剛剛好。韓式泡菜醬火灸澳洲藍鮑魚,這是一道冷盤,藍鮑魚經過輕微火灸,肉質堅韌爽口,脆嫩鮮美。是日餐湯為雜菜清湯,比較驚喜的是他們的自家制餐包,有黑芝麻跟蕃茄南瓜口味,剛烤出來熱騰騰的,鬆軟無比,沾湯吃味道更好。主菜有普羅旺斯香草烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬,黑毛豬架烤得軟嫩不柴,肉質鮮嫩彈牙,加入百里香伴碟,普羅旺斯得天獨厚的環境盛
九月第四個星期一晚上,觀塘。

餐廳位於巧明街一幢新落成的商業大廈中,燈光明亮易找。
裡面環境時尚寬敞,服務生安排我們坐卡位,位子蠻舒適的。

Beergarita

Mojito

韓式泡菜醬火灸澳洲藍鮑魚

自家制餐包

是日餐湯為雜菜清湯,比較驚喜的是他們的自家制餐包,有黑芝麻蕃茄南瓜口味,剛烤出來熱騰騰的,鬆軟無比,沾湯吃味道更好。
普羅旺斯香草烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬

主菜有普羅旺斯香草烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬,黑毛豬架烤得軟嫩不柴,肉質鮮嫩彈牙,加入百里香伴碟,普羅旺斯得天獨厚的環境盛產各式各樣的香草,讓這道菜增添異國風情。
北海道帶子麵包蟹黃闊條麵伴壓縮俄羅斯魚子醬

北海道帶子麵包蟹黃闊條麵伴壓縮俄羅斯魚子醬,闊條麵煮成Al Dente口感,每條麵條沾滿醬汁,濃郁惹味,帶子煎得表面微焦,裡面保持刺身嫩滑口感,這是我們最愛的帶子熟度呢!
Panna Cotta

甜點是意式奶凍 Panna Cotta,意大利文翻譯過來就是煮過的奶油的意思,奶凍是咖啡口味,有別於常見的香草口味,香氣撲鼻,適量的巧克力醬讓味道微苦中帶甜,質感實在,不斷搖晃也不會塌下,挺不錯的。

結帳的時候,注意到原來中午12點到5點用餐會免收加一服務費,那就可以介紹在觀塘區上班的朋友試試看。
2019-09-23
自家制餐包
普羅旺斯香草烤黑毛豬架配焦糖青蘋果醬
北海道帶子麵包蟹黃闊條麵伴壓縮俄羅斯魚子醬
2019-09-26 81 瀏覽
今日同朋友去觀塘Apm 行街,之後搵到間近既翻新工廈食西餐!😆😆去過觀塘既西餐廳好多次,佢地地方大,設計好現代化,仲有好多別出心裁既菜式。今次呢間西餐廳食多國菜,兩個人埋單700內,氣氛一流!首先我地叫左個頭盤,薄切三文魚香草汁。上碟見好足料,三文魚有成9-10塊,仲要塊塊都靚同新鮮,唔會話有暗黑。加埋醋汁沙律菜,酸酸地好開胃。😋😋😋食完頭文魚,就上個餐湯同面包。面包兩款,都好鬆軟!唔會太硬,食唔落口!😬個白湯就好濃郁,好多蔬菜料!😊😊主菜就係德國睇拼盤同煙肉洋蔥意大利粉!😛😛嘩😝😝德國腸有成四款咁多,附上芥末醬,真係好惹味,而且肉腸既質地好爽口、幾正!兩個人食都好大份,食唔哂🤣🤣而意大利粉既白汁唔會好膩,反而岩岩好,加埋幾塊西班牙火腿,味道一濃一淡,夾得岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋仲有講漏左個白酒煮硯,最正❤️❤️白酒味唔會蒸發,而且硯肉粒粒都好大 🤪🤪加左少少香草味,真係太正😋😋最後兩杯野食都好比貨😆最鍾意杯 strawberry 🍓 frozen😊😊平時既frozen 溶冰之後,都無咩味又或者味道太假,但佢味道好Fresh ! 另外一杯夏威夷特飲既味道都唔會太假😆😆

2019-09-26 73 瀏覽
朋友聚餐,試新地方。坐下來對menu很有期望,只是覺得偏貴,有点是推客人点套餐。氣氛沒太大驚喜。燈光有問題,整晚時亮時暗。開了支酒,整晚有小蚊滋飛入酒杯。結果要用餐紙巾整晚蓋住酒杯。員工也沒有理會。食物也沒什驚喜反而有点失望。湯沒湯但一盤湯料。。。炸蝦的粉浆令蝦大了四倍。牛油果醬除了因為綠色而肯定是牛油果外,一点也吃不到。多士硬化的程度可以傷牙。。。西餐廳突然有一抬人互相敬酒。。。。以西餐廳的格局及價格,試一次便可以了。
朋友聚餐,試新地方。
氣氛沒太大驚喜。燈光有問題,整晚時亮時暗。
食物也沒什驚喜反而有点失望。
湯沒湯但一盤湯料。。。炸蝦的粉浆令蝦大了四倍。
西餐廳突然有一抬人互相敬酒。。。。
以西餐廳的格局及價格,試一次便可以了。
2019-09-12