同工作伙伴到堅尼地城一帶商討工作時宜搜尋一下 不出所料 大多咖啡店都空間細小比較狹窄座位不多不適宜長時間逗留幸好,搵到Blue Place Cafe距離鐵路出口僅3分鐘路程 非常方便店面賣運動衣物用品 行入少少則内有乾坤😊小小的料理地方有齊所需用具咖啡機、甜店展示櫃、收銀台旁邊有樓梯上上層坐位落單付款後職員會送餐上樓樓上地方大環境闊落 最重要人少當日平日逗留三個半鐘由1600-1930,客人不過十人傾生意、hea下 ,呢度係唔錯嘅選擇可惜嘅係wifi完全唔work 連線不斷disconnect 下午茶時段,一杯咖啡+一件蛋糕$58蛋糕種類有接近十種小編要左杯flat white同紐約芝士蛋糕中規中矩 咖啡唔酸不過偏甘苦芝士蛋糕有芝士香 餅底硬且散 感覺唔係太新鮮 雪得硬左
同工作伙伴到堅尼地城一帶商討工作時宜
搜尋一下 不出所料 大多咖啡店都空間細小比較狹窄座位不多
不適宜長時間逗留
幸好,搵到Blue Place Cafe
距離鐵路出口僅3分鐘路程 非常方便
店面賣運動衣物用品
行入少少則内有乾坤😊
小小的料理地方有齊所需用具
咖啡機、甜店展示櫃、收銀台

旁邊有樓梯上上層坐位
落單付款後職員會送餐上樓
樓上地方大環境闊落 最重要人少
當日平日逗留三個半鐘
由1600-1930,客人不過十人
傾生意、hea下 ,呢度係唔錯嘅選擇
可惜嘅係wifi完全唔work

中規中矩 咖啡唔酸不過偏甘苦
芝士蛋糕有芝士香 餅底硬且散 感覺唔係太新鮮 雪得硬左
Flat  White
2020-01-30 917 瀏覽
講開隱世cafe,呢間位於blue place樓上嘅cafe一定夠隱世啦~ 樓下係售賣運動用品嘅店舖,估唔到樓上有個環境咁休閒恬靜嘅地方,感覺好relaxing~☺️☺️食呢間cafe一定要預留充足嘅時間,因為佢上菜速度偏慢,我地3個人去都要等大概半個鐘先上主菜~ Green Tea Latte (單叫$32;套餐價$20)跟餐飲品一律加$20就有,選擇都唔少,幾抵飲👍🏻 我揀左大路嘅green tea latte,有抹茶嘅澀味但算輕微可以接受,奶味偏重,甜度亦適中,整體味道唔錯~奶油煙三文魚扁麵 ($78)呢個扁麵嘅醬汁口感好rich又creamy,好好味,超級邪惡呀🤤🤤 扁麵口感適中,唔會煮得過淋~可惜煙三文魚只係魚肉碎,如果量多啲會更吸引~其實呢間cafe我想嚟好耐架啦,奈何佢上菜速度偏慢,lunchtime唔可以太多人去😥 不過呢度環境真係唔錯,幾適合靜靜地做下野,如果唔趕時間嘅話呢度真係幾好,食物質素又唔錯,可以一試~😊

Green  tea  latte

奶油煙三文魚扁麵
奶油煙三文魚扁麵 ($78)

Green  tea  latte
2020-01-28 531 瀏覽
奶油煙三文魚意大利飯 $98間野好隱蔽要落足眼力先可以搵到😂呢個可以揀扁麵或者意大利飯 價錢都一樣整體三文魚份量適中 奶油味亦都夠出 幾creamy 不過飯嘅質地就比其他餐廳嘅硬少少整體來講餐廳氣氛好好 坐得好舒服 環境都好靚 好有英式風格 但係食物價格有少少貴而且份量唔夠多 男仔應該食唔飽下次想嘗試吓蛋糕set 🍰💕加埋杯嘢飲只不過$58 比較抵啲 而且蛋糕種類都幾多 有唔同芝士蛋糕 朱古力蛋糕仲有紅絲絨蛋糕同muffin 🧁 🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅Blue Place Cafe (西環)西環卑路乍街93-95號地下
奶油煙三文魚意大利飯 $98

間野好隱蔽要落足眼力先可以搵到😂
呢個可以揀扁麵或者意大利飯 價錢都一樣
Blue Place Cafe (西環)
西環卑路乍街93-95號地下
2019-07-07 1092 瀏覽
上網見到環境唔錯,唸住同friend黎試下,落單噶時候話要等半個鐘至四十分鐘,點知等左一個鐘先有嘢食,除左等之外,環境服務都唔錯,食物質素一般。特別牛角包唔知發生咩事,味道真的不ok。

牛角包?
2019-07-07
60 分鐘 (堂食)
2019-03-30 1347 瀏覽
如果唔係見到其他人講既話,都應該比較難搵到呢間咁隱蔽既咖啡店🙈佢係間運動用品店比較昏黃既閣樓內,從啲相當中都應該會感受到有陣復古既風味,出盡奶力去黃啲色都仲係咁🤦🏻‍♀️人流唔會話好多,亦好似得一千零一個店員落單兼夾煮野,等待時間難免會長少少,都要差唔多半個鐘到架🤔▪️ 卡邦尼扁麵(7.5/10)💲88兜麵望落比較乾身,不過食落其實有驚喜😯佢係蘸左啲蛋黄汁,同埋落左好多芝士粉同蒜,會比起平時既卡邦尼更為重口味,入面有煙肉片,扁意粉既軟硬度亦適中🍝▪️ 奶油煙三文魚意大利飯(7/10)💲98面頭有煙三文魚捲,味道方面會係同卡邦尼頗為相似,呢個既奶油會重手少少,可能尾段會膩🧐飯粒方面就好有生米口感,真係需要多加咀嚼,外層軟返少少會更好🤣▪️ 全日早餐(7.5/10)💲108呢個全日早餐都比想像中飽肚,蘑菇都幾有菇菌香,香腸係採用左雞肉腸,炒雞蛋好香滑加上黑松露夠香口,鴨胸肉都厚切但唔會韌,煙三文魚又係有好幾片捲埋一齊,吐司夠脆身有少少香草味,沙拉有黑醋、蕃茄粒🍅▪️ 柑橘蛋糕(7/10)💲38忌廉層甜甜地,蛋糕層會稍微乾身,夾層既有檸檬酸,而唔係所謂既柑橘,不過都係開胃🙃🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 卡邦尼扁麵(7.5/10)💲88

卡邦尼扁麵

▪️ 奶油煙三文魚意大利飯(7/10)💲98

奶油煙三文魚意大利飯

▪️ 全日早餐(7.5/10)💲108

全日早餐

▪️ 柑橘蛋糕(7/10)💲38

柑橘蛋糕

🔎 整體評分(7.5/10)
卡邦尼扁麵
全日早餐
話說聖誕新年個陣有好多唔同嘅聚餐發掘咗好多新Cafe 都未分享得徹 😀 搵到一間佛心指數101嘅樓上 cafe, 入口已經超越咗低調嘅標準....佢藏身系間運動服裝店入面,係人哋嘅閣樓 😙 真係唔知地址都真係唔會識摸路過嚟~好明顯佢哋真係俾人食環境,樓上嘅空間超闊落🙆,客人要落留下點餐,上面完全係食客嘅私密空間,有埋茶水任斟同一個我前所未有見過好乾淨精緻嘅廁所 😍 大部份座位都係梳化同,營造屬於自己嘅空間,由於咁隱蔽人流亦唔多,🙇 可以慢慢坐傾計又唔會俾人嘈親柑橘蛋糕 x 紫薯 latte ❤️ ($58)評分:7.5/10.呢個柑橘蛋糕見好似幾有特色決定一試,味道清新,奶油部份香滑。蛋糕方面比較扎實,類似似 carrot cake 咁嘅質感可以食到粒粒狀嘅麵粉 👍紫薯 latte 嘅溫度沖得啱啱好唔會燙到嘴唇,味道唔會話好甜 😸,不過拉花就好似失咗手咁奶油煙三文魚扁麵 ❤️ ($98)評分:7.5/10.佢哋熟食嘅選擇就唔多,都係啲最常見嘅西餐組合 😶 不過質素都可以接受,絕對唔系伏食 😌 白汁意粉嘅醬夠 creamy 煙三文魚大大卷,誠意搭夠黑松露蘑菇意大利飯 ❤️ ($98)評分:7/

柑橘蛋糕 x 紫薯 latte ❤️ ($58)
評分:7.5/10.

奶油煙三文魚扁麵 ❤️ ($98)
評分:7.5/10.
奶油煙三文魚扁麵

黑松露蘑菇意大利飯 ❤️ ($98)
評分:7/10.
友人 C 幾乎見親黑松露蘑菇系列嘅嘢食都會嗌,而且幾乎每每都嗌risotto 😂 但都難怪嘅呢兩樣嘢撈埋好難唔好食。呢個 risotto 小妹只係試咗一啖,覺得個醬同前面嘅意粉基本上係一樣嘅,但個飯都處理得唔錯,唔會太硬未熟咁
黑松露蘑菇意大利飯
黑松露蘑菇意大利飯
  • 柑橘蛋糕
2019-02-10 713 瀏覽
農曆新年由新界出發去行個大運,和小朋友去聞名不如見面的香港大學,感受一下文學的氣息,行完後,再搭地鐵去堅尼地城搵嘢食順便休息一下,出咗地鐵站之後,行咗一陣就看見有間買戶外體育用品的鋪頭,裏面原來有Cafe,而座位在樓上的,視察完環境後,發覺很舒適及整潔(包括洗手間,這點很重要,尤其是帶埋小朋友出街)於是立刻坐下來休息,叫老公落樓下order,等了一陣後,職員就送食物及飲品上來,最驚喜的是,龍蝦湯和南瓜湯,龍蝦湯比美升級酒店,而南瓜湯就很甜,很適合小朋友,另外咖啡及食物也做得很好,有機會一定會再來。
畫左花的龍蝦湯
煙三文魚扁意粉
黑松露意大利飯
舒適的環境
2019-02-08 519 瀏覽
上有咖啡廳,下有户外用品專門店。早有耳聞西環有如此一角,甚有特色。咖啡種類琳瑯滿目,有別於街上唾手可得。主食有意大大利飯及意粉為主打,又有蛋糕糕點吸引你眼球。煙大文魚奶油蘆筍意粉賣相出色,份量也拿揑得準確。唯奶油醬不足,吃到一半會感到乾身,奶油香也隨之揮發。小笛子咖啡外行人的話,即是我,會當成一杯latte and expresso 的中心點,比double shot再濃多一點點,喜愛咖啡因,就會喜歡。朱古力脆粒蛋糕賣相也有標準咖啡店的水準,但味道卻不盡如人意。層次分明,口感卻不扎實,甜度也是眼高手低,沒有令人很回味。總括來說評價也是十分高,原因是環境隱蔽又不失典雅,像是一個空中樓閣、或是秘密花園。幸有叮叮作為嚮導,帶我前來這秘境。

煙大文魚奶油蘆筍意粉

煙三文魚奶油籚筍意粉
賣相出色,份量也拿揑得準確。
唯奶油醬不足,吃到一半會感到乾身,奶油香也隨之揮發。

小笛子咖啡

小笛子
外行人的話,即是我,

朱古力脆粒蛋糕

煙三文魚奶油籚筍意粉
小笛子
  • 煙三文魚奶油蘆筍意粉
2018-09-14 979 瀏覽
呢款蛋糕幾特別,又唔算好甜 ,口感同一般蛋糕唔同呢😳入面有d 果仁 環境又舒服 下次再試下其他蛋糕先服務員服務又好👏👏👏咖啡又好飲~~正地方又夠靜 ,又有冷氣 ,又有Wifi ,又無時間限制
環境又舒服
下次再試下其他蛋糕先
服務員服務又好👏👏👏
咖啡又好飲~~正

地方又夠靜 ,又有冷氣 ,又有Wifi ,又無時間限制
Carrot  Cake
Carrot  Cake
2018-09-01 325 瀏覽
細佬話想試下,就黎左呢度 ,環境清優舒服叫左個期間限定意粉 "青汁大蝦意粉""All Day Breakfast " 咖啡好正 野食好正環境好正三五知己聚會一流無限時 又有Wifi 爽會介紹多d 朋友黎試下同埋又唔係好多人,可能因為係樓上 d 人唔多覺 ,而家想搵到d 咁既質素既咖啡室已經好難,飲一間少一間 如果有個露台可以抽煙🚬🚬就更加好啦😍坐左兩個幾鐘左右 ,未消化完 ...本身仲諗住試下佢個Cake Set ,d 朋友話好好味 ..可惜消化唔切 ,下次黎再吃
細佬話想試下,就黎左呢度 ,環境清優舒服
叫左個期間限定意粉 "青汁大蝦意粉"

"All Day Breakfast "

咖啡好正

2018-08-31
午餐
  • 青汁大蝦意粉
2018-05-22 1069 瀏覽
The ambiance is amazing. Peaceful and quiet. Food & coffee is 👏🏼. Decor is very interesting and adequately spaced so you don't hear the next table. Bring a book and read away.
下午茶
2018-04-24 710 瀏覽
I went to this cafe two days in a row around 12-12.30pm but it was not open for business on BOTH days because the person-in-charge was late for work. Very ridiculous given that opening hours are at 11am. And there is no notice whatsoever, they even laid out the menu at the shop front. And for two days in a row!! Never returning again, since they dont seem to want to do business. 😡😡😡

2018-04-24
This cafe is a hidden gem in the center of Kennedy Town. It's aprx. opposite of Starbucks located on the second floor of a blue clothing retail store. You wouldn't think at first that there's a nice cafe on 2/f. The atmosphere is relaxing and quiet, some students come here to study and others are enjoying a good read. Quality of food and coffee is great, however, the service is slow so better only come over if you are not in a rush. This is my favorite cafe in Kennedy Town.
2018-04-03
$98 (早餐)
  • Ham & Cheese Croissant
  • Spaghetti Carbonara
2017-11-28 1403 瀏覽
今日放工約左朋友傾下計,想響西環搵個地方坐下,見到呢間cafe離地鐵站唔遠,所以就揀左佢黎試下。呢間cafe係響一間體育用品店入面,都唔算難搵,只係有d意想不到。cafe有2層,下層是點餐位置,有麵、蛋糕、咖啡等輕食,上層是座位,眼看大概都有50個位,仲有廁所同wifi。當日是平日下午,店面只有3-4組客人,十分寧靜。等左朋友一陣就去點餐,我點red velvet cake同mocha,同行朋友點左pasta。點完餐佢仲會送餐上上層俾你,唔洗專登行番落去攞😃上餐時間都好快,pasta係即叫即煮熱辣辣的。所有食物嘅味道都係正常的,冇話特別好味。但用呢個價錢去享受呢一個舒服嘅環境同消磨下午嘅時間,是十分超值的!

2017-10-01 1367 瀏覽
男朋友介紹這裡有間隱世cafe,我很疑惑,門面是賣運動用品的,何來cafe? 原來這是blue place的附屬cafe,在樓上。我10:30am便來到,樓下運動用品店店員說cafe 11am才開門,她也很友善地早些開放上層冷氣讓我坐著等想不到樓上裝修這麼細緻用心木系的家具擺設給人很warm的感覺,不同corner的風格都略有不同。到樓下點餐,點了All day breakfast,由於我不吃煙肉和香腸,廚師便替我換上了煙三文魚。炒蛋不夠香滑,也不夠熱,幸好沙律菜夠新鮮。紫薯latte看賣相已經奶泡不夠細滑,比較甜。$108包餐飲($32內)價錢合理,很欣賞這裡的裝修,如果可以增加食物種類和改善質素會更好!

想不到樓上裝修這麼細緻用心

All day breakfast

炒蛋不夠香滑,也不夠熱,幸好沙律菜夠新鮮。

紫薯latte

紫薯latte看賣相已經

2017-09-30
$100 (早餐)