2018-06-08 66 瀏覽
在香港,想搵一間好食而且平民價錢的葡國菜,真係不容易。平時通常食吃日、泰、韓、台、中、西餐,實在冇乜新意思咁岩女朋友就推介位於長沙灣的BOM Cuisine 葡國菜館餐廳位置都尚算方便,由長沙灣地鐵站行過去都只係5分鐘餐廳格局都非常歐式,裝潢都幾靚經理見到我地,就推介餐廳今日精選 - 芝士燒生蠔,又推介枝紅酒我地就隨便點了一碟豬仔比、葡國海鮮飯一食落去,味道真係唔錯葡國菜以往食馬介休,但我就冇乜興趣豬仔比反而深得我心,燒得香味可口海鮮飯亦相當足料。如果有朋友想食葡國菜,不妨推介一下依間餐廳。
在香港,想搵一間好食而且平民價錢的葡國菜,真係不容易。

平時通常食吃日、泰、韓、台、中、西餐,實在冇乜新意思

餐廳位置都尚算方便,由長沙灣地鐵站行過去都只係5分鐘
餐廳格局都非常歐式,裝潢都幾靚

我地就隨便點了一碟豬仔比、葡國海鮮飯
一食落去,味道真係唔錯

葡國菜以往食馬介休,但我就冇乜興趣
豬仔比反而深得我心,燒得香味可口
海鮮飯亦相當足料。

如果有朋友想食葡國菜,不妨推介一下依間餐廳。
2018-03-18
2018-06-07 65 瀏覽
<長沙灣有好味葡西菜😍>長沙灣同荔枝角越黎越多好味野 有時甘啱喺兩個mtr中間 如果好味既話 要行一陣都抵既😃輕鬆既音樂 灰啡色既牆身 加上木枱櫈 感覺舒服 😃 食物都幾多選擇 主要係葡萄牙同西班牙菜 意粉 豬手 炸小食都有 😍🍴蒜香炒澳洲牛肉粒 98 蚊🐮用左新鮮椰菜配黑醋汁做捲碟 牛柳粒切得厚度適中 肉質juicy帶d甜燒味香 仲要d乾炒蒜片。令到牛肉更香 底層仲有塊脆麵包 撈埋一齊食都好好味🍞正🐮🍴凍去骨豬手配蘋果醬 128 蚊🐖🍎凍食既豬手 切至一塊塊薄片 豬肉既肥膏昌瑩通透 肉質煙靭味濃 上面配以新鮮既蘋果蓉中和番豬肉既肥膩 仲加上酸檻欖 令到豬肉更清新 好食 🐷🍴蒜香白酒鮮蜆意粉 128蚊🍝🐚一上枱已聞到陣陣蒜香味 意粉爽口 除左有蒜香味 仲帶d白酒味 酒會蒸發 所以要意粉有酒味好有難度🍸 而上面既蜆肉係新鮮當日街市買 好鮮甜彈牙 同爽口意粉一齊食 唔錯😃🍴招牌葡萄牙烤乳豬 172 蚊🐖🔥用左熱辣辣既鐵盤整成乳豬既皮真係好香脆 入面同德國豬手唔同 比較軟同嫩滑 熱辣辣 點以 自製帶有雜菌既燒汁 都幾滋味🍄 側邊既黃薑飯都好味 黃薑味香。飯粒分明🍚上面配左d黑
<長沙灣有好味葡西菜😍>

🍴蒜香炒澳洲牛肉粒 98 蚊🐮

🍴凍去骨豬手配蘋果醬 128 蚊🐖🍎

🍴蒜香白酒鮮蜆意粉 128蚊🍝🐚

🍴招牌葡萄牙烤乳豬 172 蚊🐖🔥
用左熱辣辣既鐵盤整成乳豬既皮真係好香脆 入面同德國豬手唔同 比較軟同嫩滑 熱辣辣 點以 自製帶有雜菌既燒汁 都幾滋味🍄 側邊既黃薑飯都好味 黃薑味香。飯粒分明🍚上面配左d黑水㰖蓉 個味道好match有創意又用心😃

🍴抹茶蛋糕 42 蚊🍵🍰
兩層綠色既蛋糕 抹茶味香濃 應該落既抹茶比例好高 😍而黃色嗰兩層 hlb4感有d似guts比較甜 同苦甜適中既抹茶弓齊食都幾match唔錯 😃

🍴伯爵茶奶凍☕ 42 蚊
用左脆朱古力同士多啤梨做裝飾🍓🍫 伯爵茶奶凍除左香滑外真係好香茶味 十分唔錯

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Bom cuisine
長沙灣青山道441 號地鋪
#bomcuisine
~~~~~~~~~~~~
2018-06-07
正當傷腦筋為朋友那裡慶祝生日地方,剛剛發現一間隠世的葡萄牙餐廳位於長沙灣青山道。不過餐廳門面不是太顯眼👀所以很容易miss 左。餐廳店員非常殷勤招待,內裏氣氛也營造得很好,黃色柔和的燈光及伴巳悠閑的音樂。令在場每位食客有如身在葡萄牙🇵🇹餐廳環境下享用晚餐。老闆 Ruby 非常好人,傾談之中原來她有一份很熱誠的心開設這間餐廳。情有獨鍾葡萄牙菜。雖然餐廳不是 百分百葡萄牙菜、為了配合香港人口味,也沒辦法接受夾雜其他國家的菜式。但其中幾款葡萄牙菜做得相當不錯啊!招牌葡萄牙烤乳豬 配以自制燒汁及黃薑飯。飯面加了磨碎了既水欖沙沙。28 日大既乳豬,肉嫩香滑,皮很脆、香味濃郁。確是值得一試!😋😋傳統葡萄牙海鮮燴飯。材料豐富:青口,大蝦,帶子,大蜆再以龍蝦汁燴飯。味道豐厚味濃。不可不試。其餘菜式也不錯。當中既美國安格斯草餇肉眼扒。經燒烤後外層略帶焦香,甫切開可見肉汁豐盈,保持嫩滑口感。餐廳所提供小食也不錯。介紹一個炸蟹餅還有,葡萄牙🇵🇹白酒煮鮮蜆- 濃郁海鮮味及酒香味洋溢於口中。 BOM CUISINE 也提供多款酒類,啤酒,汔水。甜品也有多款選擇。,

餐廳所提供小食也不錯。
介紹一個炸蟹餅

BOM CUISINE 也提供多款酒類,啤酒,汔水。

甜品也有多款選擇。
2018-06-01 946 瀏覽
這天我們從沙田放工,一起坐回家的巴士,多搭乘幾個站,來到了青山道這邊,我說要帶他尋味。平日這家位於青山道街口的小店,看似寧靜,但卻已經穩住在長沙灣區兩年多了。大廚曾經在酒店仼廚,煮得一手特色葡國菜,歡迎家庭聚餐,或是三五知己來這邊食葡國小食,飲飲酒。晚上來到,可以點Set Dinner,多少道Course自由加配。店長說也可以單點,份量大可以Share,亦可試試這裡的小食。南瓜忌廉湯配蒜蓉餐包,餐包一點都不馬虎,先是烘得脆底,上面在有牛油,香草和蒜,味道濃但卻層次豐富; 南瓜湯反而沒有想像中的甜,但湯底味道很濃郁,忌廉感不太重,食落不會太飽滯。小食拼盤,見到有馬介休球就點了,沒有細看,原來就係除左馬介休外其他就無什特別,果然廚師還是對葡萄菜式比較了得。 這裡的馬介休球比我在澳門吃過的不同,薯仔/麵粉比例相對較少,魚肉較多,食落軟綿綿。蟹餅,這個人捉得到我的口味,而我又捉得住餐廳的Top order , 質感跟馬介休球差不遠,蟹餅雖說不太大塊,但卻有滿滿的蟹肉,算鮮味,不像其他地方加入大量蔬菜粒,廚師希望客人吃到蟹肉的最原始味道。香煎帶子巴馬臣芝士香菇Risotto,簡單的配搭,卻做得出

香煎帶子巴馬臣芝士香菇Risotto,簡單的配搭,卻做得出色,飯感煮得剛好,沒有過火,大量既巴馬臣芝士配上鮮冬菇,濃郁幼滑,冬菇仍保留少許水份。廚師沒有吝嗇帶子,有很多,每粒都煎得金黃,卻不會乾,輕輕按一下帶子還帶點Spongy感。

招牌葡萄牙烤乳豬,沒有在葡國餐廳吃過烤乳豬,不過倒是在西班牙餐廳吃過很多,西班牙餐廳的乳豬比較少肉,所以這道菜甫一奉桌,就令我感到驚喜。乳豬皮薄,卻脆到不行,像在吃台灣豬肉紙似的。豬肉本來就多肉,但卻烤得Juicy。你卻最喜愛黃薑飯上的橄欖,食到一點也不留,黑橄欖切碎後製成Salsa,卻意外地好食,入口沒有苦澀味,拌飯很不錯。

木糠布甸,大概不算是葡萄牙甜點,不過食完Risotto和乳豬,有它為舌頭清新一下也不錯,主食比較大份,我們都飽了,兩個人就這樣分享一杯就夠了。
2018-05-25
  • 葡萄牙烤乳豬
2018-05-31 579 瀏覽
係香港好少會食到葡國餐,平時多數都係澳門食多餐廳裡面仲放左葡萄牙國旗添坐底無幾耐,服務員為我地推介了28日乳豬,既然佢特別推介,咁我地就叫呢個啦前菜:鵝肝多士配蘋果沙律塊鵝肝煎得好好呀,一啲都唔膩,外層煎到微微金黃,好creamy蕃茄汁大蝦炒蒜片辣肉腸呢度足足有成6隻蝦蝦肉夠爽口味道好惹味,加左辣肉腸,味道更豐富配上蒜蓉多士一齊食如果多多兩塊多士會更好蒜香馬介休炒西蘭花雖然有馬介休,但味道唔會死鹹面頭有自家製的欖蓉,成為成碟西蘭花的亮點主菜出場了招牌葡萄牙烤28日乳豬乳豬皮烤得好鬆脆呀,每次咬都脆卜卜肉質亦好嫩滑,一啲豬羶味都無超好味鮮製西瓜汁,好多西瓜蓉好明顯係鮮搾的Virgin Sangria 自家製木糠布甸好有口感,好creamy, 唔會一pat pat, 好食過係澳門食
係香港好少會食到葡國餐,平時多數都係澳門食多
餐廳裡面仲放左葡萄牙國旗添

前菜:鵝肝多士配蘋果沙律

蕃茄汁大蝦炒蒜片辣肉腸
呢度足足有成6隻蝦
蝦肉夠爽口
味道好惹味,加左辣肉腸,味道更豐富
配上蒜蓉多士一齊食
如果多多兩塊多士會更好

蒜香馬介休炒西蘭花
雖然有馬介休,但味道唔會死鹹
面頭有自家製的欖蓉,成為成碟西蘭花的亮點
主菜出場了
招牌葡萄牙烤28日乳豬
乳豬皮烤得好鬆脆呀,每次咬都脆卜卜
肉質亦好嫩滑,一啲豬羶味都無
超好味

鮮製西瓜汁,好多西瓜蓉
好明顯係鮮搾的

Virgin Sangria
自家製木糠布甸
2018-05-30
2018-05-29 353 瀏覽
長沙灣越來越多美食,今晚又有新發現!其實餐廳門面不太起眼,門外的小枱上放了不同酒樽,宣傳餐廳優惠: 任何酒精飲品買一送一,時段不限!對於酒控的我們確實吸引,尤其是在酷熱天氣下,一於坐抵嘆番杯美酒。餐廳裝修新穎簡約,樓底特高令空間感倍增,在柔和燈光襯托下顯得特別開揚舒服。令人眼前一亮的是牆壁上掛了一大套廚具,有創意!除了靠牆邊有一排黑色梳化椅外,其他的木枱椅簡單得嚟都幾舒服。先來一杯葡萄牙白酒 $48 (Buy 1 Get 1), 香醇易入口, 酒香撲鼻Crab Cake $68 ~ 點了這款比較特別的蟹餅, 真材實料, 外皮鬆脆, 佐酒必選!Roasted Sardines $88 ~ 沙甸魚質感輕盈軟綿,保持嫩滑口感,加些小檸檬汁提升鮮香味道!BBQ Pork Drumsticks $138 ~ 一碟四件份量十足, 豬仔髀經燒烤後外層略帶焦香, 肉質軟身入味,甫咬開可見肉汁豐盈,保持嫩滑口感,還充滿獨特的炭燒香氣呢!Seafood Rice Stew $168 ~ 個人認為這個葡萄牙海鮮飯較西班牙海鮮飯更適合香港人口味, 海鮮用料豐富,有原隻大蝦, 青口,墨魚及蜆肉, 飯質軟彈煙韌,

炸蟹餅

燒沙甸魚

炭燒豬仔髀

Seafood Rice Stew $168 ~ 個人認為這個葡萄牙海鮮飯較西班牙海鮮飯更適合香港人口味, 海鮮用料豐富,有原隻大蝦, 青口,墨魚及蜆肉, 飯質軟彈煙韌,拌以獨特的醬汁和細碎芝士,每一口都充滿滋味!

葡萄牙海鮮飯

Serradura $42 ~ 這裏的甜品也是不可錯過的, 點了至愛的木糠布甸, 味道超fresh,口感順滑,令人回味!

木糠布甸

一間用心製作,以客為本的葡菜, 絕對不能錯過!
2018-05-23
炸蟹餅
燒沙甸魚
炭燒豬仔髀
葡萄牙海鮮飯
木糠布甸
2018-05-27 287 瀏覽
好耐冇見過呢個朋友仔 ~~ 又有手信收 ~~ 佢又就我就梗係搵間好食又好坐既餐廳啦 !! 平時我同同事都有黎開 ~~ LUNCH 既牛扒都幾抵食又好食 !!所以晚餐都係叫扒啦 !! 再加多個平時好想試但又冇叫既 燒乳豬 !! 先黎STARTER 煎帶子紅菜頭香橙櫻桃茄沙律伴柚子汁, 帶子有3粒, 煎得唔錯 ~~ 都好 JUICE,我幾鍾意個紅菜頭 ~~ 酸味味咁 !! 好開胃 !!香煎鵝肝多士配蘋果沙律塊鵝肝太細塊喇 ~ 同朋友 SHARE 好唔過口引 !! 哈哈 ~~ 多士都好脆口 !!! 側邊既沙律菜反而好夠 ~~ 個汁又好胃 !! GOOD !!椰菜花肉桂湯好濃既肉桂味,但我覺得 ... 做唔到朋友 !! 唔多欣賞 ~~ SORRY !!跟湯蒜蓉包其實個上菜次序怪怪地 ... 我午餐唔係咁架 !! 哈哈 ~~美國肉眼扒200克 配薯蓉個牛好正 ~~ 好 JUICE ~~ 好香濃既牛肉汁 !! 肉質都好夠淋 !! 最驚喜竟然係個薯蓉 !! 個經理話可能係限定版 ~~ 入面混左松露醬 !!同埋想提下係 ~ 小店都有幾選芥末俾你選 ~ 我最鍾意就係芥末子 !!! 正 ~~乳豬 配黃薑飯

先黎STARTER

椰菜花肉桂湯

跟湯蒜蓉包

美國肉眼扒200克 配薯蓉

乳豬 配黃薑飯
平時我地好想叫呢個黎試,一黎我離唔開塊扒 ... 第二最愛又會突然見到炸魚薯條 !! 所以遲遲都未試呢個 !!
今日終於有人陪我癲喇 !! 哈哈 ~~ 個乳豬幾好味 !! 好脆 !! 但又唔會好似燒味咁咁厚肉地 !! 個豬都值得叫黎試下 !!
反而想壇下個黃薑飯 ... 太硬喇 !!!! 又冇咩味道 ...我唔太 LIKE !!

我地叫左兩個算特別既野飲 ~~ 你可能會話突然在邊 ? 我會答你新鮮囉 !!
檸檬梳打 同 橙汁梳打 ~~ 同行朋友睇到亮點而叫 !! 哈哈 ~~  因為佢係寫住SQUASH 而唔係SODA

木糠布甸,可能呢排唔太食甜野 ... 個人認為太甜 !!

伯爵茶奶凍
呢個加分呀 !! 我個人好鍾意 !! 唔太甜得黎個 EARL GREY 都好出 !!

臨尾經理認出我 ... 我多咀問佢可唔可以送個 JELLY 俾我地 !! 哈哈 ~ 係呀 !! 我好為食架 !! 呢個 JELLY 都有加分 !!
我覺得佢係用鮮橙汁整架 !!
2018-03-29
2018-05-13 44 瀏覽
環境不錯,很舒服又帶點文青feel,我同朋友點左2款食物,一個拼盤及一個主菜。拼盤炸得尚可接受,個人最欣賞就係洋蔥圈及魷魚圈,好好食。而個主菜雞就遜色了,雞肉較乾⋯我們食了一半就無食了,反而配菜的薯蓉更出色,醬汁特別。
環境不錯,很舒服又帶點文青feel,
我同朋友點左2款食物,一個拼盤及一個主菜。
拼盤炸得尚可接受,個人最欣賞就係洋蔥圈及魷魚圈,好好食。
2018-05-05 63 瀏覽
去完長沙灣探朋友既BB 順便係埋個度食飯啦 好耐冇去長沙灣啦 原來而家多左好多唔同既餐廳 見到呢度有間葡國餐廳咁特別 就試一試啦當我地好認真咁睇緊menu 既時候 侍應行左過黎為我地介紹一下 原來呢間本來你食葡國餐 但係為左迎合附近街坊既口味 而家調節到大部份係fusion 菜 〰️傳統西班牙海鮮燴飯〰️第一眼就見到呢隻大虎蝦啦 開頭我以爲面頭灰灰地色既係蝦膏 點知一放入口就食到原來係橄欖加上蒜蓉 第一啖食係多少少澀澀地 但係嗒嗒下又覺得幾醒胃 繼續講返個飯先 其實有少少似意大利飯 但係佢冇雞湯味 變左係勁重既橄欖油味 雖然係咁 但係又唔會食到成口油個飯中間仲有蝦.青口.蜆肉.魷魚.帶子粒 材料豐富〰️葡萄牙霹靂烤原隻法式春雞〰️呢個雖然係烤雞 但係雞肉保持到好鮮嫩 雞既皮下脂肪唔多 食埋個雞皮都唔怕肥 而且雞亦係切好左 咁就唔駛原隻雞食咁狠狽啦個雞下面有薯蓉 薯蓉吸左啲雞汁 別有一番風味

〰️傳統西班牙海鮮燴飯〰️

個飯中間仲有蝦.青口.蜆肉.魷魚.帶子粒 材料豐富

〰️葡萄牙霹靂烤原隻法式春雞〰️

個雞下面有薯蓉 薯蓉吸左啲雞汁 別有一番風味
前陣子住在長沙灣的朋友仔喜X新居入伙,下午去了他的新居作客參觀新居:由於朋友仔的朋友多眾多,晚上又有另一組客人到來作客,Step和娘子在傍晚時分便離開;準備離開之際,Step也問了朋友仔附近有沒有甚麼好吃的餐廳,好讓我們用膳後再回家;朋友想了一會,便跟Step說: 『之前在後面青山道往荔枝角方向,有一間吃西班牙菜的餐廳,我和老婆之前在那裡用過膳,覺得值得再去,你和你娘子一起去試試吧…』 雖然朋友仔將這間餐廳的地理位置描繪得繪形繪聲,但卻對Step說他忘記了這家餐廳的名字,Step當然立即上網找找,終於知道這間西班牙菜餐廳的名稱為Bom Cuisine。 ------------------------------ ~地點位置~ Bom Cuisine位於長沙灣青山道441號地舖,距離長沙灣港鐵站有一點距離,乘搭巴士在長沙灣道下車的話,其實也是差不多,由長沙灣港鐵站C2出口,沿著長沙灣道右轉興華街直行,穿過元洲街後便到達青山道左轉,穿過昌華街後便到達Bom Cuisine,全程步行約為12-15分鐘,正正就在秋創商業大廈對面。 -----------------------------

~地點位置~

~裝潢擺設~

來到Bom Cuisine的門口,你會因為它的簡約而輕易地忽視了它,黑櫃落地玻璃窗,門口上面灰色石板,黑色字體中滲透出紫色的霓虹光,目光很容易忽略了而步行走過;不過如果你能將視線停留的話,透明玻璃窗可以清清楚楚看到餐廳內的情況,透出橙黃色的燈光,帶給人們一種和暖舒適的氣氛;

門口位置擺放了一張黑色餐桌布檯,上面放了不少白酒紅酒的『吉』樽,告訴大家這家是一家西餐廳;

側邊放了2個餐牌,一個是自家菜單,另一個則是晚飯套餐,好讓路過的客人觀看選擇;

玻璃上除了貼有Bom Cuisine是網上外賣平台獨家外賣店外,還有不少美食推介,如女士最愛的Homemade Macaron、秘制乳豬、到會美食套餐等,供客人參考;

踏入餐廳,主要用上了時下西餐廳皆愛使用的簡約工業風的裝修,主要以水泥牆為主體,右邊除了有一幅白色文化磚牆外,水Bar檯與右手邊的一幅將用上了楓木木板來做裝潢,令冰冷的水泥牆多了一份暖意;
右面有一行黑色的長長SOFA,2邊檯等用上了黑色鐵架配上楓木檯面與坐椅櫈板,繼續貫徹工業風的格調;

令Step一眼望得入神的可說是天花用西式烹調廚具的裝飾,展示給食客看西餐常用的廚具,另具心思;

這幅牆令成熟冰冷的工業風突然變得清新溫暖的少女感覺…

四周牆壁上還掛了不少富有特色又和飲食有關的掛畫,邊食邊欣賞實在非常有趣呢…

~美食~

初來步到,看完Bom Cuisine的Menu,Step和娘子的選擇困難症又開始發作,可能餐廳經理看到我們一面疑惑,立即過來介紹Bom Cuisine的鎮店菜式,經理非常友善健談,在他的介紹下我們很快便選擇了Set Dinners…

Bom Cuisine Set Dinner包括了4道菜,價錢則和其他西餐廳一樣,按照選擇不同的主菜有不同的價錢;

前菜 – 大蝦凱撒沙律 (8♥/10♥)

剛order不久,Waiter便送上了這個大蝦凱撒沙律,雖然沙律的份量不算多,但3只煎得金黃色的大蝦卻盡入Step的眼簾;

進食時,羅馬生菜新鮮爽口,廚師巧妙地將大蝦煎得金香可口,令大蝦的鮮味更為鮮甜突出,肉質鮮嫩爽彈,實在是令人愛不惜口;

無論沙律醬汁與芝士的份量絕不欺場,整體沙律較為濕潤,口感層次不俗,可說是稍重口味的凱撒沙律,芝士腔的你絕對不能錯過呢…

餐湯 – 南瓜湯 (8♥/10♥)

今日的是日餐湯為南瓜湯,而且還付上新鮮烘製而成的牛油蒜蓉包,Step和娘子最愛就是這個蒜蓉包,除了熱哄哄之外,還有蒜蓉香味也特別濃郁撲鼻;

入口時外面烘得奇脆無比,但進食後蒜蓉包的內層又帶點鬆軟的質感,和一般的蒜蓉包有點不一樣,不是只有脆硬的質感,正啊;加上牛油與蒜蓉的份量不少,吃起來滿口也是牛油與蒜香交雜的味道與香味呢

用來配合南瓜湯來一起進食,帶點鹹香的蒜蓉包蘸上味道略帶甜味的南瓜湯,味道非常匹配,金屬籃中的4片蒜蓉包立即俾Step和娘子完全KO,很想再要多數片來跟南瓜湯一樣進食呢;

南瓜湯味道尚算濃郁,唯獨湯的質感不是Step和娘子喜愛的稠濃質感,否則口感會更勝一籌呢。

主菜 - 招牌葡萄牙烤28日乳豬, 配黃薑飯, 黑橄欖沙沙及燒汁(HKD248)(8.5♥/10♥)

這個主菜是經理推介的,是這裡Bom Cuisine的招牌菜,經理在介紹時說這這個招牌烤乳豬,專門選擇只有28日的BB豬來制作,因為還未發育和未有太多的走動,肉質幼嫩鬆軟,同時也有著濃郁的肉香,再加上他們大廚的獨門配方,用紅酒醋醃製後再經個多個程序的烤焗,經過數小時才可完成的一道美食;Step聽完經理的解釋後,已經欲罷不能,一定要order試一試…

送來時,整道菜餚放在一整塊鐵板之上,不過並沒有吃鐵板扒餐時的熱辣辣zizi聲音;4件切開了的乳豬的表皮烤得非常均勻,未食已能看得出表皮口感必定非常香脆,而乳豬的份量亦不算少,目測估計厚度約有1吋厚呢;則邊放有黃薑飯和黑橄欖沙沙,醬汁則是普通的燒汁呢…

Step立即起動,先將乳豬用叉叉起,可以看到乳豬的肉質粉嫩有層次,肉質一層層令人看得著迷

可以看得出頂層的燒豬皮,下面還有一層薄薄的脂肪,還有分層的嫩肉和瘦肉;這裡要讚一讚廚師的手藝,乳豬烤烘時間控制得宜,整體肉質鬆化,只需要用叉輕輕一扯就可以將豬肉分開,入口後,老實說,感覺很有我們食廣東燒肉味道,同樣是滋味惹味,但這道菜的口感比起廣東燒肉更上一層樓,表皮香脆可口,入口時可聽到卜卜的聲音,肉質雖然還未到化綿的地步,但還是嫩滑鬆化

更難得的是豬肉中還保留了不少肉汁,也是令其肉質鮮嫩的主因,愈食愈停不了口,加上調味與鹹味適中,整體鮮甜味道也是來自乳豬的肉質本身,你叫我怎能不一件又一件地吃完呢?!

在吃的過程中,Step並沒有蘸上燒汁和乳豬一起食用,原因是乳豬的調味已經足夠,再蘸上燒汁便會鹹味太出的感覺呢;
黃薑飯的味道同樣適中,入口時帶出淡淡的黃薑味道,米飯稍硬好咬口,不過感覺有點油膩,幸好還有一點黑橄欖沙沙令整個黃薑飯吃起來中和了一點膩油,也可以加上一點燒汁和黃薑飯一起進食,同時間也令這個黃薑飯的味道變得更為美味呢

甜品(8.5♥/10♥)

『好戲在後頭』,這句話大家都很明白,不過在Bom Cuisine的美食又豈止鎮店之寶的葡萄牙烤28日乳豬,原來最令Step留下深刻印象竟然是最後一道菜的甜品!?

Waiter問Step和娘子想要甚麼甜品的時候,我們當然不知道有甚麼可以選擇,Waiter於是便請了Step和娘子一同到水BAR檯的玻璃冰櫃中揀選自己喜愛的甜品

冰櫃中有著不下於5款的甜品可供選擇,可以說每一件皆是非常精緻漂亮,一問之下完全每一件皆是由Bom Cuisine的廚師精心炮製,怪不知Step和娘子對這些甜品的外型與名字也是非常陌生呢…

Step選擇了伯爵茶黑加侖子蛋糕,而娘子則選擇了玫瑰荔枝蛋糕,娘子還任性地order了一顆Macaron;

Step事不宜遲立即起動,這個伯爵茶黑加侖子蛋糕,表面塗了一層味道香濃、甜中帶點酸的黑加侖子果醬,裡面則是淡淡清香的伯爵茶蒽絲,對於一位黑加侖子控的Step來說,這個配搭非常新鮮,一濃一啖,一酸一甜,一黏一滑,實在是一個非常簡單的Mix and match,特別是這個伯爵茶慕絲,香滑無比,用來作為晚餐的總結實在是令Step從口至心都有種被融化了的感覺,正啊;

娘子的心型玫瑰荔枝蛋糕也是另一佳作,入口時,有著陣陣的玫瑰花香味,同時中間又有著香濃的荔枝味道,2者配合也同樣是天衣無縫,同樣是絲滑的荔技慕絲,在中心位置師傅巧妙地加入了白朱古力醬,令整個玫瑰荔枝蛋糕的味道層次更為豐富,娘子吃得笑逐顏開呢…

Macaron上面的朱古力蝴蝶是否非常別緻,栩栩如生呢…

最後Step加錢order了這杯青檸梳打,青檸酸味不錯,Soda氣量充足,只是略為甜了一點…

~總結~

朋友的介紹真的不錯,這間吃西班牙菜的Bom Cuisine食物水準果然沒有令Step和娘子失望,雖然店舖位置離港鐡站有段距離,但卻沒有影響到食客的興致,晚上7點半左右的Bom Cuisine依然是客似雲來,座無虛席 (相中的"吉"位是預留給已經訂了檯的客人,約為10個人左右);
無他的,附近數個新起的樓盤陸逐落成入伙,這區的人流愈來愈多,這也造就了不少識食的同區住客前來用膳…

當然坐擁天時地理,也不代表可以成為食客的首選,食物質素至為重要,Step和娘子在吃過Bom Cuisine的Set Dinner後,不但有著不錯的水準,特別是主菜與甜品,皆令Step和娘子有著不少的驚喜

通常能吃到美味的西班牙/葡國菜時,價錢一定不會便宜,但Bom Cuisine價錢相對上較為相宜一點,地點位置於民生區域,租金上沒有其他區分如旅客區或商業區的包袱,得以令租金低一點,也可以令價錢回饋給食客,令食客可以享用到價廉物美的美食,實在難得呢…

還要稱讚經理和Waiter的服務態度良好,可以說是有求必應,實在令客人(包括Step和娘子)感到賓至如歸,這個相信也是令餐廳不時爆滿的其一關鍵所在呢…

Bom Cuisier,一間隱藏在長沙灣與荔枝角中間的美味西班牙菜餐廳,待weekend或假日再過來這裡享用一個豐富的西班牙餐吧!!

Bom Cuisine
地址:長沙灣青山道441號地舖

味道: 8.5♥/10♥
環境: 8♥/10♥
服務: 9♥/10♥
衛生: 8♥/10♥
抵食: 8♥/10♥
整體評價: 8♥/10♥

是次消費: HKD584(連加一) (人均消費HKD292)
5 分鐘 (堂食)
  • 伯爵茶黑加侖子蛋糕
  • 招牌葡萄牙烤28日乳豬
  • 玫瑰荔枝蛋糕
  • 大蝦凱撒沙律
2018-04-11 119 瀏覽
除了在澳門, 我真的沒有在香港吃過好味的葡國菜。這間名為Bom Cuisine 的餐廳位於長沙灣的一個小角, 但其食物質素及服務態度都有水準。我們點了一個晚餐和兩個小食。當中, 招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯, 黑橄欖莎莎和燒汁成了我們最喜歡的晚餐主菜。乳豬烤得外表香脆可口, 重要是肉很嫩滑, 肥肉位置很鬆化而不會油膩。同時, 黑橄欖莎莎很惹味, 與味道剛好的黃薑飯配搭得好吃, 而燒烤醬味道完全沒有喧賓奪主, 反而提昇了食物的味道層次。而晚餐包了一個前菜和一杯飲料, 我們選了柚子汁帶子紅菜頭沙拉, 它的柚子汁很清好香, 帶子是軟身的, 紅菜頭新鮮, 吃得其用心。餐飲補了差價點了海鹽鮮奶咖啡, 海鹽味濃但沒有蓋了咖啡味, 如果配以拉花, 整體會更吸引, 也能配合餐廳外至內的物質。兩個小食為小食拼盤及芝士焗粟米片。拼盤有雞翼, 薯條, 炸魷魚圈, 炸洋蔥圈和馬介休! 天呀! 是很有水準的馬介休, 它用了黑椒, 鹽和忌廉放入薯溶中攪拌再炸, 吃時很滑, 很均勻, 有豐富感。味道不會很鹹, 重要是皮薄且脆而有咬口, 讚! 薯條也不錯, 啖啖薯仔而有粒粒鹽, 炸得不油不太乾身。 芝士焗粟米片吃時

兩個小食為小食拼盤及芝士焗粟米片。拼盤有雞翼, 薯條, 炸魷魚圈, 炸洋蔥圈和馬介休! 天呀! 是很有水準的馬介休, 它用了黑椒, 鹽和忌廉放入薯溶中攪拌再炸, 吃時很滑, 很均勻, 有豐富感。味道不會很鹹, 重要是皮薄且脆而有咬口, 讚! 薯條也不錯, 啖啖薯仔而有粒粒鹽, 炸得不油不太乾身。 芝士焗粟米片吃時不只芝士熱溶, 粟米片也是熱的, 很好吃! 如果再加點醬會更易吃完整大碟, 醬與粟米片比例也能提昇。

最後要分烹蘋果金寶的好吃! 它的甜度適中, 蘋果溶清香, 面頭焗得脆脆的, 旁邊更用了蘋果乾碎碎弄成伴碟, 跟晚餐只需加24蚊, 抵吃的! 畫上完美句號 !

總而之, 這一餐吃得很高興, 食物有質素, 服務態度也姿好, 店長會親自介紹食物, 也耐性推介食物, 親切與體貼招待, 值得一試。
柚子汁帶子紅菜頭沙拉
28 天乳豬
蘋果金寶
海鹽拿鐵
2018-04-06 478 瀏覽
消失左一星期, 因為上星期去左東京睇櫻花~返黎就約朋友羅手信喇~朋友最近好忙, 所以就佢去返佢公司附近啦~佢平時LUNCH 去開既飯堂黎~不過佢LUNCH 只有一個鐘, 見朋友唔好咁趕啦, 就決定黎呢度食DINNER~呢度都幾唔就腳~朋友係荔枝角返工, 我行完D2 PLACE 搵佢放工一齊行過去都要10-15分鐘~黎到呢度7點, 我地係第一枱, 好好享受下寧靜既氣氛~坐低左就諗食乜喇, SET DINNER 由198-298不等~ 包STARTER, 餐湯, 甜品及飲品~ 呢個價係呢區都算貴.不過食埋甜品後就覺得都OK WOR, 甜品有加分~朋友話平時LUNCH 都離不開食扒~ 咁佢都好推介既又知我LIKE 牛..咁就梗係叫啦~另一款就叫左呢度既SIGNATURE, 平時佢LUNCH 都好想叫, 但都係揀左牛行先, 今晚就等我地一次過試齊去啦~先黎STARTER 輕煎帶子紅菜頭香橙櫻桃茄沙律伴柚子汁, 帶子有3粒, 煎得好嫰口~香煎鵝肝多士配蘋果沙律呢個都唔錯~ 不過太細塊唔係好夠喉~ 雖然我都知呢個係一人SET, 不過好多時我都中意SHARE 食, 如果可以分成兩小舊, 感覺會開心D

黎到呢度7點, 我地係第一枱, 好好享受下寧靜既氣氛~

坐低左就諗食乜喇,

先黎STARTER
輕煎帶子紅菜頭香橙櫻桃茄沙律伴柚子汁

香煎鵝肝多士配蘋果沙律

不過好多時我都中意SHARE 食, 如果可以分成兩小舊, 感覺會開心D~

是日餐湯係椰菜花肉桂湯, 第一次試呢款湯,
好濃既肉桂味, 好在我唔抗拒肉桂味, 因為我有唔少朋友都唔太LIKE 肉桂,. 呢個湯都幾大膽呀下.XDD
椰菜花肉桂湯

跟湯蒜蓉包~ 佢上黎時比例慢, 我要留返個湯先一齊食到~
配蒜蓉包

招牌葡萄牙烤28日乳豬 配黃薑飯, 黑橄欖莎莎及燒汁 $248
呢個好味呀, 真係自己燒架~~~ 好脆好香~~~ 唔駛點燒汁都夠味喇,不過就只得4件, 唔夠喉呀!!
個黃薑飯配水欖醬就有D 失色喇, D飯有D硬, 但我唔知係咪葡國飯係咁, 即係ROSETTO D FD呢~
招牌葡萄牙烤28日乳豬

然後, 個乳豬我係好味到唔記得左影下CLOSE UP畀大家睇XDDDD

美國肉眼扒200克 配薯蓉, 時令菜蔬, 半熟櫻桃茄, 牛肝菌汁$268
美國肉眼扒200克

好有份量既牛扒呀! 200G 其實我唔會有意識係幾大塊, 要圖像化先知XDD

上菜時有唔同既芥末揀~分別係
法國芥末/ 芥末籽/ 英國芥末, 我揀左芥末籽呀!

切開左係PINKU PINKU 家~~~~

然後又要講下D配菜, (可惜又冇影到) 塊牛扒底咪有D 薯蓉呀, 時菜咁既...
個薯蓉呢...我一路食, 一路話好似有黑松露味喎, 但我又諗如果有黑松露做乜唔寫出黎呢? 寫出黎既係牛肝菌醬ONLY.
呢個我識分丫...唔係呢個味黎...
然後直到有個店員認到我朋友時, 我都真係忍唔住要問下... 佢就入去廚房CONFIRM 是對的!!!
我話點解唔寫出MENU呀?! 可以係賣點黎家~ 但店員話因為呢D 配菜口味未必FIX 既, 睇廚房發板.
呢D小細節又幾有驚喜喎~

食到7788 就上餐飲喇~SET DRINK 最普通寫住0 既就唔洗加錢, 其他價錢都係要ON TOP 加既~

我地揀左LEMON SQUASH 檸檬梳打 同ORANGE SQUASH橙汁梳打...
點解叫呢? 因為佢係寫住SQUASH 而唔係SODA (呢個理由係咪太低B? XDDD), 咁我地就覺得唔係假野, 係鮮搾既~

檸檬梳打, 橙汁梳打

好喇, 甜品喇~~~
D甜品係佢地自己做家喎~
我覺得係加分環節黎~ 之後一次過講~

木糠布甸 Serradura
 呢個係比較普通既一款~~~唔係差既, 不過就平平無奇無特別~XDDD
Serradura 木糠布甸

伯爵茶奶凍 Earl Grey Panna Cotta
好味呀呢個, 值得一試~~~ 加分係靠佢~~~~~ 好香既茶味, 又唔會太甜~
Earl Grey Panna Cotta 伯爵茶奶凍

最後我地加多個香橙果凍~~~ 呢個就簡簡單單, 不過都SHARP 過木糠布甸喎~~~
ORANGE JELLY 香橙果凍

好喇, 點解話甜品加分呢,
先前有講過, 呢度既地點唔近地鐵站, 同埋係舊區,點先吸引到人黎食呢?
西餐大把選擇啦係咪?!
我自己就覺得真係要有D 細節去突圍既~~呢度既配菜, 醬汁, 甜品都做得幾好~有吸引到~
同埋呢度好適合慢活, 岩哂黎傾計, 尤其我岩岩去完旅行有大把野分享~~~ ^^
2018-03-29
美國肉眼扒200克
檸檬梳打, 橙汁梳打
Earl Grey Panna Cotta 伯爵茶奶凍
ORANGE JELLY 香橙果凍
2018-03-27 909 瀏覽
約朋友食飯,還記得我地上次去澳門大吃大喝,盡興而歸。今次我哋決定再戰葡國菜,上網見到呢間穩陣,一於試吓。餐廳位於青山道,其實平時響荔枝角搭車返屋企沿途都會經過見到佢,裝修同氣氛明顯同旁邊其他鋪頭唔同,都幾sharp 架。我同朋友叫咗一個set dinner,香煎挪威三文魚扒蒜香墨魚汁意粉伴菠菜 (with set $198)再叫D葡國特色野試吓。首先出場嘅係跟餐嘅沙律,我哋揀咗大蝦凱撒。大大隻蝦球,肉質好結實,羅馬生菜亦都好新鮮。雖然佢係跟餐沙律,但係一啲都唔求其,份量都唔少,兩個人share都好夠食。餐湯係菠菜蓉忌廉湯,不過不失,加啲黑椒會好味D。香烤沙甸魚配田園沙律$82,葡國特色食品,識食一定食呢啲。一上枱,嘩,啱啱烤出嚟嘅咋,好香!我地急不及待已經每人一條,滴少少檸檬汁上面,我唔客氣啦!魚皮烤到脆脆地,魚肉好滋味,魚骨係細細軟軟嘅,好容易分開。有魚味得來,仲要係一啲都唔腥架!呢條沙甸魚,我俾五星星。有美食豈能冇美酒?本來想叫返杯西葡特飲sangria 回味吓,想落order 之際,見到有葡國啤酒買一送一,即係廿幾蚊一枝咋!即刻轉軚先,我地叫左一黃一黑。易入口、好香麥味、夠凍、唔

大蝦凱撒

餐湯係菠菜蓉忌廉湯,不過不失,加啲黑椒會好味D。
菠菜忌廉湯

香烤沙甸魚配田園沙律$82,葡國特色食品,識食一定食呢啲。
一上枱,嘩,啱啱烤出嚟嘅咋,好香!
我地急不及待已經每人一條,滴少少檸檬汁上面,我唔客氣啦!

呢條沙甸魚,我俾五星星。

香烤沙甸魚配田園沙律$82

即刻轉軚先,我地叫左一黃一黑。易入口、好香麥味、夠凍、唔苦,同飲開的啤酒好唔同,個人覺得黑啤好飲D 。
Super  Bock

Set dinner 嘅主菜出場,係香煎挪威三文魚扒蒜香墨魚汁意粉伴菠菜 。三文魚扒size 是巨型的,份量幾乎多個墨魚汁意粉。三文魚煎得好香,由於超厚切嘅關係,魚肉外皮香脆,裡面嫰滑,好好味!
香煎挪威三文魚扒蒜香墨魚汁意粉伴菠菜

而墨魚汁意粉係黑色嘅意粉,由於冇另外加到墨魚汁,所以唔會食到成口烏卒卒。食起上嚟係方便嘅,但係就少咗墨魚嘅鮮味。意粉佢用蒜蓉炒,好香蒜蓉同牛油味。
建議可以加多點菠菜,因為啲菠菜入曬味真係好正㗎!
香煎挪威三文魚扒蒜香墨魚汁意粉伴菠菜

我地仲 order 左傳統葡萄牙海鮮燴飯$168,以為佢用傳統大盤上,點知係用咗白色湯碟,睇落份量好少,但係食下食下都覺得好夠。
海鮮都幾多架,有一隻煎大虎蝦、青口、帶子、蝦仁、魷魚、魚片,全部都係用靚料。燴飯濕濕地又唔會有湯汁滴出來,飯嘅濕度控制得啱啱好,仲有好香番茄味,食得出有加黑椒,酸酸甜甜少少辣好惹味!另外這大虎蝦煎得好香,蝦肉結實。
相比起墨魚汁意粉,我鍾意海鮮飯多啲。
傳統葡萄牙海鮮燴飯$168

其實已經超飽,但係set仲有包一個甜品。而我哋就叫左最細細件嘅 Tiramisu 。
賣相都好有心思喎,味道都唔錯,層次分明。
Tiramisu

原來都仲有一杯餐飲,我就叫左杯熱檸水消吓滯。
建議餐飲可以用啲靚靚嘅杯上,襯返個靚甜品,俾我影返幾張呃 like 都好吖!

Service好好呀,菜式係逐道上,慢慢食慢慢嘆,咁食物先至唔會凍哂㗎嘛!每上一碟菜,侍應哥哥都會過嚟介紹吓,仲會幫手換餐碟,very good 呀!樓底高,唔會嘈,好好坐。此情此景,飲返兩杯就啱啦

價錢好抵,每人都係二百幾咋!
以後有多一個新浦點喇!
大蝦凱撒
香烤沙甸魚配田園沙律$82
Super  Bock
傳統葡萄牙海鮮燴飯$168
Tiramisu
2018-03-25 88 瀏覽
葡色小店 值得一蒲😂😂😂唔算好近地鐵站 不過值得一去!1️⃣香烤沙丁魚 $82做得出色 沙丁魚頗肥小編溫馨提示 沙丁魚偏向多骨 要小心食😂2️⃣時令新鮮生蠔 $48買二送一 幾抵食嘅 系法國新鮮生蠔唔算肥 但都食得過👍🏻👍🏻3️⃣炸葡萄牙馬介休球 $86有五粒 新鮮馬介休再加上薯仔蓉 食落幾香 多人食會好d 無咁飽肚4️⃣招牌葡式烤乳豬 $172BB豬 食落真系唔同d嫩d嘅😋😋肥瘦適中配上黃薑飯 配搭有創意 味道一流👍🏻5️⃣葡萄牙傳統海鮮飯 $168有幾多海鮮 : 蝦 蜆 青口 帶子 魚少少辣辣地 其實幾開胃 飯有d似risotto嘅口感 唔會太多水 幾正!!!6️⃣Black Rock 西班牙手工啤酒 🍻 小編推介少少麥味 唔算太重女士飲 都非常合適
葡色小店 值得一蒲😂😂😂
唔算好近地鐵站 不過值得一去!

1️⃣香烤沙丁魚 $82

配上黃薑飯 配搭有創意 味道一流👍🏻

5️⃣葡萄牙傳統海鮮飯 $168
有幾多海鮮 : 蝦 蜆 青口 帶子 魚
少少辣辣地 其實幾開胃
飯有d似risotto嘅口感 唔會太多水 幾正!!!

6️⃣Black Rock
西班牙手工啤酒 🍻 小編推介
少少麥味 唔算太重
女士飲 都非常合適

2018-03-23 512 瀏覽
今日專登嚟到長沙灣同朋友食晚餐,佢就揀左呢間餐廳,門口相比隔嚟啲舖份外有格調。以為係長沙灣區一間地區小舖,入到嚟估唔到都幾大吓。有六款晚餐,應該係每日都會更新。頭盤有三款,我哋就食左兩款。輕煎帶子紅菜頭香橙櫻桃茄沙律伴柚子汁 - 個名好長呀,哈哈!帶子有三粒,微微封煎,裏面仲係鮮嫩軟滑,唔錯。香煎鵝肝多士配青蘋果沙律 – 食唔到有青蘋果喎,多士香脆再加上鵝肝甘香,味道好夾,有啲清新蘋果蓉,唔會覺油膩。椰菜花忌廉湯配蒜蓉包 - 椰菜花味道偏淡,反而更似薯仔湯味道。招牌葡萄牙烤28日乳豬配黃薑飯 黑橄欖莎莎 燒汁 - 烤乳豬有四大件,薄薄外皮脆卜卜,掂。肉質好嫩滑,冇羶味。黃薑飯太乾身,而黑橄欖莎莎香氣清新有咬口,好特別。傳統葡萄牙海鮮燴飯 – 海鮮材料都幾多,燴飯有龍蝦汁味,好鮮。Set dinner 個甜品可以去甜品櫃自己揀,今日有六款揀都算多,有驚喜!揀左木糠布甸同Tiramisu~Order完,隔左陣先上枱,原來要扮靚靚。木糠布甸 – 係一大杯,好正。軟滑輕型,甜度適中。Tiramisu – 上面放左塊粉紅色花瓣,側面再有啲糖花做裝飾,係靚喎!甜度都適中,但咖啡味略嫌唔夠濃。最後飲

以為係長沙灣區一間地區小舖,入到嚟估唔到都幾大吓。

有六款晚餐,應該係每日都會更新。

木糠布甸 – 係一大杯,好正。軟滑輕型,甜度適中。

最後飲埋餐飲,食飽飽回家去。