餐廳: Bombay Dreams (雲明行)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-07-27 395 瀏覽
中環靚既餐廳特別多,最近發現有間好出色既印度菜🇮🇳,對於對印度菜情有獨鍾既我,點可以唔試過呢🥰位於雲明行Bombay Dreams, 來到門口已經感受到印度風情,走進餐廳裡面,好多不同國籍的食客都來捧場,大家有講有笑十分開心,食印度菜既人通常成班人,開開心心歡歡樂樂的氣氛,這也是我特別鍾意食印度🇮🇳餐既原因🙆🏻‍♀️服務非常好,幾位侍應微笑介紹美食,最後點左幾款我都覺得很滿意的😋1. Kurkure khumbh $142 第一道菜 ,芝士🧀焗炸過既大菰之類既,賣相吸引,大菰多汁外脆內軟,加上芝士濃郁無得頂👍🏻2. Chicken makhni $192 雞咖喱,咖喱綿滑又夠香😋3. Lukhnowi Gosht biryani $188 羊肉飯,好特別,羊肉控必食😋最鐘意印度香米口感真係好正4. Plain nan $48 印度🇮🇳薄餅是必食的,點咖喱🍛Drinks : 1. Rose lassi $68 超香玫瑰🌹香,第一次飲不是水果的lassi , 味道清新不錯2. Chile 🇨🇱 Merlot casillero $88 紅酒味道👅好,算是品嚐到好的紅酒🍷
Drinks :
2024-06-11
聽日放假🥳放工食餐好嘅,今晚去中環食印度菜🇮🇳 open kitchen+高檔裝潢仲有精緻高質印度菜,愛自己品味人生🥂🍤Bombay Chilgoza Prawns $168FIRST IMPRESSIONS好重要,所以我都揀咗餐廳人氣菜式Bombay炸蝦,大大塊炸蝦配搭薑、蒜、香菜和松子醃製而成的醬料,帶有微辣味好開胃,加上紫洋蔥食更加清新,作為前菜/佐酒菜都係一流👍🏻🥘Chicken Makhni $192每次食印度菜都會嗌嘅Butter Chicken,每間印度餐廳嘅牛油雞都有分別,依間用新鮮蕃茄熬製,入口重蕃茄味,然後帶出牛油、忌廉creamy 味道與口感。仲有一種未食過嘅味道,問咗waitress 叫”fenugreek” 中文叫胡蘆巴,味道好特別,賣個關子先~大家想知咩味就要去試下la😋🐟Goan Fish Curry $188用傳統椰子醬烹調的咖喱魚咖喱味濃厚,比起牛油雞會辣d,果種味道係令人越食越上癲,夾印度薄餅食真係perfect match😍另外要讚係印度薄餅係即叫即製,熱辣辣上枱鬆軟香口😌🥭Mango Lassi $68印度菜必飲飲品~芒果印度乳酪,入口滿滿濃厚口

🍤Bombay Chilgoza Prawns $168

🥘Chicken Makhni $192

🐟Goan Fish Curry $188

另外要讚係印度薄餅係即叫即製,熱辣辣上枱鬆軟香口😌

🥭Mango Lassi $68
印度菜必飲飲品~芒果印度乳酪,入口滿滿濃厚口感加上香濃鮮芒果味,美味鮮甜,差d一人飲哂2杯!

2024-05-14
  • Mango Lassi
  • Bombay Chilgoza Prawns
  • Chicken Makhni
  • Goan Fish Curry
2024-07-02 448 瀏覽
最近發現咗呢間位於中環嘅高級印度餐廳 Bombay Dreams,裝潢設計好有格調,企劃團隊絕對係匠心獨運。首先我試咗佢哋嘅「咖哩羊 Lamb Roganjosh」,羊肉煮得非常軟爛,配埋濃郁嘅咖哩汁,入口即化融化我心。咖哩嘅味道恰到好處,唔會太重或太辣,反而充滿印度香料嘅濃郁醇厚,好適合同朋友一齊品嘗。之後就試咗佢哋嘅「芝士印度餅 Chilli Cheese Nan」,呢個寸土寸金嘅中環商業區,竟然有間餐廳仲會有呢種極具創意嘅印度特色小食。餅皮薄又軟韌,配合香濃醇厚嘅芝士,簡直係絕配!連我呢個唔太鍾意芝士嘅人都愛上咗。總括嚟講,Bombay Dreams個氣派整體風格好有特色,食物嘅味道反而更加純正正統,難怪會吸引好多鍾意嘗試高級印度菜嘅食客。如果你同我一樣鍾意探索唔同國家嘅佳餚,Bombay Dreams絕對係一個必試之選!

2024-06-24
2024-06-24 500 瀏覽
之前已經有朋友推介過Bombay Dreams $195加一嘅lunch buffet - 拜託,第一間香港必比登印度fine dining咁抵(as in中環)得唔得架?估唔到我會試咗佢晚餐先:Bombay Chilgoza Prawns 炸大蝦伴番茄辣椒孜然醬、大蝦新鮮爽口,完美的opening!Mutton Beliram : 好傳統地道嘅印度菜式,慢煮羊肉經過醃製後嫩滑入味,係配飯或者配maam嘅好選擇!係餐牌幾個羊肉掙扎咗一陣,呢個睇落喺純屬慢煮羊肉,另外有一個有包麵粉。慢煮羊肉同佢嘅香料咖喱互相融合昇華,羊香滿口,比較多骨!Chilli Cheese NaanNaan 入面夾住滿滿芝士,有啲似pizza,沾著羊肉咖喱非常美味Murgh Tikka Peshawari 四大塊無骨嫩滑燒雞,非常值得讚嘅喺難得有燒雞從外到內都有均衡滲透的炭烤味,而無過乾仲係有肉汁嘅🥹都係有啲孜然香料嘅味,另外個綠色乳酪醬都好清新好夾Horse neckCognac Hennessey Vsop, Ginger beer, Angostura, LemonAngostura喺Concentrate

Chilli Cheese Naan

Murgh Tikka Peshawari

Horse neck
Angostura喺Concentrated bitters based on gentian, herbs and spices,可以想像同烈酒同薑啤加埋喺頗大人的味道🤣

影咗午餐嘅buffet area,好期待遲啲午餐食!

📍Bombay Dreams 🔍中環雲咸街46-48號雲明行1樓-----心癢癢又想食印度菜,選址這間有一段時間冇食,心心念念嘅印度餐廳。星期四夜晚八點嚟到,幾乎滿座,餐廳裝潢一如既往地雅緻高級,雖然喺香港都有幾多年歷史,但係保養得宜,冇因為歲月而留有痕跡。餐牌選擇喺印度餐廳嚟講都算好多,雖然我唔係素食者,都覺得佢哋幾貼心,有個專門for Vegetarian嘅餐牌。前菜:🍤Bombay Chilgoza Prawns新鮮大蝦質感爽彈,外層香脆金黃,內裡蝦肉嫩口,食落有點像平時的港式蝦多士,除了怕熱氣,味道沒有挑剔。🐏Shahi Galouti Kebab羊肉經過精細搗碎,再壓成餅型,質感好細膩綿密,入口即化,羊肉味頗出,不是蝦餅那種彈牙口感,是比較像薯餅那種散身少少的質感。🥘咖喱:🐥Chicken Makhni 🐟Mahi Sunehri記得對上一次食完對佢哋嘅咖喱留有深刻印象,同樣都係叫咗兩款。前者係佢哋嘅招牌菜,微甜微辣,牛油味極致濃郁,質地濃厚滑溜,估計是落重牛油所以做到咁滑咁香,好邪惡,但真心好正,我願意為佢長胖一點點。Mahi Sunehri質感就輕盈薄身少少,薑黃味好突出
📍Bombay Dreams

🐏Shahi Galouti Kebab

🥘咖喱:
🐥Chicken Makhni
🐟Mahi Sunehri
記得對上一次食完對佢哋嘅咖喱留有深刻印象,同樣都係叫咗兩款。前者係佢哋嘅招牌菜,微甜微辣,牛油味極致濃郁,質地濃厚滑溜,估計是落重牛油所以做到咁滑咁香,好邪惡,但真心好正,我願意為佢長胖一點點。Mahi Sunehri質感就輕盈薄身少少,薑黃味好突出,加上孜然同蒜蓉等等,味道比較強烈及有特色,坊間好少食到呢一種味道嘅咖喱,值得一試。
最近我到咗一間位於中環嘅印度餐廳「Bombay Dreams」,感受到濃濃嘅異國風情。入座後,環境整潔明亮,配合溫暖柔和嘅燈光,俾人感覺舒適放鬆。有芝士小食送,香料味重~首先推介嘅係「Kurkure Khumbh」$142,係一款香脆可口嘅鮮菌料理。菌菇包裹住開心果芝士同甜椒,再配上濃郁鮮甜嘅蕃茄醬,層次豐富迷人。菌菇鮮嫩彈牙,配料互相映襯,酸甜交織,令人忍唔住一口接一口。接著試過嘅係「Raan-E-Dream」$498,呢道慢煮羊腿真係好驚喜!羊腿肉質鮮嫩,入口即化,仲有淡淡羊香。佢用酸奶同各種香料醃製,然後再放進窯爐慢煮,令肉質更加軟嫩鮮美。醃製嘅香料賦予羊肉獨特嘅異國風味,配搭上餐廳自家製嘅香料醬汁,突顯出多重味道層次,非常討喜。最後試咗嘅係「Chilli Chesse Naan」$62,呢個 naan包夾住辣椒同芝士,令人一口接一口停唔到手。外層酥脆,入口即化,內裡香濃辣椒芝士餡料味道鹹香惹味,跟羊腿完美結合,渾然天成。 「Gulab Jamun」外表看起來酥脆金黃,散發著濃濃的奶香味。一口咬下去,Q彈細膩的質地瞬間在口中化開,帶來無與倫比的柔滑口感。內餡餡料恰到好處,既不會過

有芝士小食送,香料味重~

「Gulab Jamun」外表看起來酥脆金黃,散發著濃濃的奶香味。一口咬下去,Q彈細膩的質地瞬間在口中化開,帶來無與倫比的柔滑口感。內餡餡料恰到好處,既不會過於濃郁,也不會過於甜膩,恰恰中和了奶香和香料的完美平衡

我喺 Bombay Dreams 嘅用餐體驗非常難忘,除咗環境舒適寫意,菜式質素高,更讓人感受到道地嘅印度特色。強烈推薦大家來試試,一定唔會失望呢!

人均$300起|中環|印度菜|Bombay Dreams你們有試過印度菜嗎?如果你無從入手,不妨參考我的介紹喔!除了重慶大廈外,最近在中環找到一家環境舒適的印度菜,熱情的服務、一流的菜色,實在是讓我們大開眼界!先來炫這個印度頭盤!Palak Patta Chaat這是一道口感香脆的前菜,裡面有香料、洋蔥和番茄🍅上面還有小豆子,卡崩脆的口感真幸福☺️Tandoori Seabass震驚到我了!原條大魚烤熟之後、 點上一旁酸酸甜甜的印度薄荷醬,Lamb Roganjosh這是羊肉咖哩喔,盡管是咖哩,可是丁點也不辣,羊肉也不臊,而且火候控制得很好。Palak Paneer菠菜燉起司🧀別看他是綠色的樣子,其實巨好吃😋裡面也有起司顆粒,還有不同的印度香料,一定要點上Garlic Nan,用手吃很有印度風情欸。Garlic Nan他們有提供起司口味的,不過我覺得Garlic更好吃😋,掰開一塊塊點上咖哩。而且他們家還會把Nan放在布裡面保溫,很貼心的服務喔!Mango Lassi說起印度🇮🇳菜,怎可沒有芒果奶昔呢印度的芒果🥭不像泰國的,沒有那麼甜,可是帶一點幽香,高雅的感覺更適合奶昔。——————為食
人均$300起|中環|印度菜|Bombay Dreams

你們有試過印度菜嗎?
如果你無從入手,不妨參考我的介紹喔!

先來炫這個印度頭盤!

Palak Patta Chaat
這是一道口感香脆的前菜,裡面有香料、洋蔥和番茄🍅
上面還有小豆子,卡崩脆的口感真幸福☺️

Tandoori Seabass
震驚到我了!
原條大魚烤熟之後、 點上一旁酸酸甜甜的印度薄荷醬,

Lamb Roganjosh
這是羊肉咖哩喔,

Palak Paneer
菠菜燉起司🧀
別看他是綠色的樣子,其實巨好吃😋

Garlic Nan

Mango Lassi
說起印度🇮🇳菜,怎可沒有芒果奶昔呢

——————為食分界線——————
📍 Bombay Dreams (雲明行) (中環)
中環雲咸街46-48號雲明行1樓

人均消費: $300
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-05-01 222 瀏覽
The interior of the restaurant is beautiful, an ideal place for dates or a comfortable and classy evening with friends and family. The clientele is mostly older folks with a mix of foreigners and locals. The service is attentive but sometimes too attentive. The staff took away my friend’s amuse bouche before she was done and throughout the meal the staff kept wanting to take our plates away when there was still food on them. Not sure why they seemed so rushed as the restaurant was not even full.

Food was good but not amazing, not sure if it’s worth the price. The standout to me was the Bombay Chilgoza Prawns ($168):

The Chatpati Gobhi ($118) and Butter Chicken/Chicken Makhni ($192) were decent but the Amritsari Kulcha ($62) that we ordered to go with the butter chicken was a bit too dry and hard. We wished it was fluffier.

Mango Kulfi ($88) for dessert was tasty but the portion was quite small:

Cocktails were also decent especially for the price. Surprisingly same price or even cheaper than a 330ml pint of Sapporo.
Overall a good experience and might return for cheaper deals (e.g. lunch / lunch buffet), but I don’t think dinner and a la carte is worth the price.
之前夜晚嚟過撐枱腳Veg food 同 Kulfi 都非常唔錯經理噓寒問暖服務周到今日即慶 Book Lunch Buffet 嚟試下啲 Non-vegLunch Buffet $198+10% 性價比非常高長枱上面有湯、沙律、好多款熱葷同甜品全部都無伏個人偏愛 Medhu Vada / Fish Tikka / Pickles / Burfi侍應會送上每人一份嘅 Masala Dosa 同 NaanNaan 新鮮即製偏向脆口加咗 $30 要咗一杯 Masala Tea好可惜香料味太淡了 ☹️午市全場 Full 晒好熱鬧 * 記得 Book 位 *其中一位男經理就算忙都好 Nice 嚟問下意見但係另一位女經理似乎真係太忙了喺我身後伸手收碟之餘我食緊生果甜品嗰陣仲強行收晒我啲餐具 ☹️☹️☹️晏晝嚟食個 Quick Lunch 可以嘅想慢慢享受都係留返夜晚先嚟啦
之前夜晚嚟過撐枱腳
Veg food 同 Kulfi 都非常唔錯
經理噓寒問暖服務周到

Lunch Buffet $198+10% 性價比非常高
長枱上面有湯、沙律、好多款熱葷同甜品
全部都無伏

晏晝嚟食個 Quick Lunch 可以嘅
想慢慢享受都係留返夜晚先嚟啦
2024-03-01
2024-01-27 1167 瀏覽
Bombay Dreams 自 2002 年開業以嚟一直致力於提供各種印度美食。喺2009年作為香港第一間登上米芝蓮必比登嘅印度餐廳,絕對肯定咗佢嘅地位裝修以印度王宮為設計藍本,優雅低調而且空間感充足。而貫穿始終滿滿嘅香料罐向各位來賓宣佈今晚嘅香料盛筵正式展開。一嚟就先 order 一份 Roast Papad,烘烤至鬆脆,配薄荷dip dip 🍵開胃之選。Vegetable samosa 酥皮入面包住薯仔、豌豆同芫荽混合嘅餡料,食嗰時配埋個酸辣醬更加 complex (好食但真係會好飽)Bombay Chilgoza Prawns 🍤🍤🍤大蝦以薑、蒜、芫荽醃入味再油炸到香脆爽口啖啖肉, 加入咗 pine nuts 更加香,同時香料味唔太重無搶到蝦原本嘅味道~嚟到必試佢哋自家現點現烤的tandoori ,透過玻璃窗可以見到佢哋嘅 tandoori 製作過程,我哋點咗比較少見嘅鯧魚選擇🐟完條鯧魚經過高溫烤熟唔會乾柴,皮微脆帶焦香而入面亦保留肉汁,食落肉質細緻鮮美又少刺。Chicken Makhni (butter chicken) 配 nan & Garlic nan 各一🫓用新鮮番茄、

Bombay Chilgoza Prawns
用新鮮番茄、牛油同 cream 製成的肉汁加入雞肉烹製,雞肉嫩醬汁香,濃郁可口而口味温和,配各式 nan 都係一流。唔食辣嘅朋友都可以一戰~
Chicken Makhni

飲品分別要咗 Masala Chai,杯名為 north east 嘅印度inspired cocktail 出奇地幾好飲而且唔貴~ North East 靈感嚟自生產紅茶聞名嘅印度東北部,飲落有大吉嶺茶同香甜嘅生果味,同埋佢哋隻Dum-Dum Tiki 好搞笑 😆😆
2023-12-11
Chicken Makhni
  • tandoori pomfret
2023-12-30 446 瀏覽
落嚟呢間餐廳,真係為咗食個印度buffet喎!首先講講佢哋個pani puri,配上嗰個薄荷汁真係正到爆炸🤯!啖啖肉醬包吸滿哂鮮味,入口即溶,印象深刻。當個garlic naan送上嚟嗰陣,香氣四溢,啖啖軟熟,撈埋咖喱汁,口感正宗!唔好以為印度食物唔夠變化,佢哋個自助區嘅選擇多到數唔晒-印度烤雞肉汁香濃惹味,炸魚塊鬆脆,跟住炸素菜餅更係淋上咗迷人草香!咖喱類嘅選擇就更加令人心動,羊肉咖喱、牛油雞、芝士咖喱,每款都有佢唔同嘅滋味同口感,而且都唔會令人感到太慅😍,夠惹味,吸引到我黎回黎去~食完咖喱,仲有印度甜品等緊你嫁!印度鮮奶球、蛋糕都好誘人,記得試下佢哋個mango lassi,啱啱好解吓腻,勁添食呀!整間餐廳service都算好,會俾個滿足沈醉嘅體驗。實話實說,間間唔錯㗎👍!食得開心之餘,又可以撈到多啲知識,真係高質又滿足嘅食飯體驗!下次有機會,又會選擇嚟呢度大飽口福啦!🥳🍛👌

2023-12-18 381 瀏覽
好耐冇食印度嘢, 見到呢間啲相都唔錯, 就同朋友來呢間試試<<Bombay Chillgoza Prawns>>一共四隻大蝦, 食得出係新鮮蝦, 而且仲大隻, 炸得非常脆口彈牙, 一隻可以食到三啖, 真係好滿足, 個人就唔鐘意點埋個醬來食, 但朋友就話加埋個醬就更加有層次👍🏻👍🏻<<Tawa Masala Sea Bass>>呢條魚真係冇得頂, 肉厚煎得香, 而且加埋D印度香料, 真係一流, 加埋檸檬汁就更加fresh, 個人就鍾意原汁原味, 唔太鐘意點醬, 呢個係全晚最好嘅菜<<Fish Koliwada>>第一次食到係外脆, 但入口魚肉就差唔多即溶嘅炸魚, 香料夠味, 食到停唔到口, 但係食之前一定要小心, 因為入面D魚肉真係熱辣辣😜<<Chicken Makhni>>濃濃奶香咖哩配滑雞, 咖哩配飯或者薄餅都係一流, 而且雞肉份量多, 足夠3-4人食<<Garlic Naan>>3大塊, 蒜蓉味唔會太過濃, 入口又香又軟,
好耐冇食印度嘢, 見到呢間啲相都唔錯, 就同朋友來呢間試試

<<Bombay Chillgoza Prawns>>

<<Tawa Masala Sea Bass>>

<<Fish Koliwada>>

<<Chicken Makhni>>

<<Garlic Naan>>
3大塊, 蒜蓉味唔會太過濃, 入口又香又軟, 可以配咖哩一齊食, 咖哩加埋蒜蓉味, 真係不得了🤤🤤

<<Mango Lassi>>
比起平時飲開嘅 芒果味會更香濃,唔會好甜,酸酸地好開胃同好refreshing😋

食物質素同價格成正比, 而且仲有好多出面食唔到的印度菜, 絕對唔會失望, 而且位置方便, 食完仲可以去蘭桂坊玩玩😂
2023-12-06 1125 瀏覽
中環印度餐廳Bombay Dreams連續多年獲得米芝蓮香港推介,亦是首間印度餐廳得此殊榮。Bombay Dreams位處中環商業大廈內,裝修低調華麗,木色金屬系襯托上暗藍綠色,一洗印度餐廳的老土風,簡約脫俗。 餐牌全英文,沒有圖片,名字亦看不懂,但可根據描述估計食物類型。 前菜有印式芝士,印式芝士不似西式芝士般煙韌,反而更似中式口味,外層炸脆,味道有點似椒鹽豆腐。Mango / Mango Lassi食印度菜很喜歡叫上乳酪飲品,既可解辣,味道亦酸酸甜甜亦十分吸引。Mango Lassi乳酸味重,但並不太濃杰,順滑容易入口。 Murgh Chaat 烤雞沙律配上生紫洋蔥、青瓜、蕃茄、甜椒,味道清新帶辣勁,十分爽口開胃。Kurkure Khumbh 蘑菇切半釀入芝士、甜椒及香草再炸脆,配上甜酸帶辣醬汁,味道令人驚喜。Non Vegetarian 此烤物除了有烤雞胸及雞脾外,尚有烤大蝦、羊肉、魚及免治肉串,醃料方面運用了大量的香料及乳酪,香味封鎖在肉類當中,而且乳酪有助分解蛋白質,令肉質更嫩滑。 Chicken Makhni (Butter chicken) 奶油咖喱雞將雞件以酸奶椰槳及咖

Mango / Mango Lassi

Murgh Chaat

Kurkure Khumbh

Non Vegetarian

奶油咖喱雞將雞件以酸奶椰槳及咖喱香料煮成,醬汁非常香濃,配上烤餅或米飯均非常合適。

Garlic Naan
扁平麵包配上蒜蓉香草,香濃惹味,口感煙韌,可以不用搭配印度醬汁單獨作主食。
2023-12-05
紀念日
Bombay Dreams原來屈指一數已經有20年歷史是第一所印度餐廳連續12年獲得米芝蓮香港與澳門必比登推介新店重開都是在離舊店不遠處的雲咸街新店裝修參照印度皇宮為藍本比舊店更典雅貴氣更能呼應掌廚為皇室御廚後代的身份據網上新聞報導Chef Qureshi是印度北方邦Uttar Oradesh首府勒克瑙Lucknow御廚團隊Khansama的第七代後人如是者食客在此品嚐到的是其家族傳承數百年的皇室食譜難怪聽說是中環最佳印度菜前菜聽聞Bombay Chilgoza Prawns是必試菜式鮮蝦比一般蝦大香料很豐富薑、蒜、芫荽很入味配上酥脆松子但又不會蓋過大蝦鮮味在米芝蓮餐廳之中除了品嚐一些很signature的菜式家傳戶曉的菜式也很值得一試他們也的確做出與一般餐廳之間的分別像素食的Samosa相信在咖哩的調味中下了不少功夫十家印度餐廳有十種咖哩的味道如何令香料比一般餐廳香辛辣濃郁而不膩Bombay Dreams的確突圍而出另一道KURKURE KHUMB則是一道比較別緻的小碟,炸得薄脆的脆皮, 包著極香的羊奶芝士, 混以青黃椒和蘑菇,點蕃茄醬來吃,蘑菇和羊奶的香味纏繞不散。Mutton
Bombay Dreams原來屈指一數已經有20年歷史

十家印度餐廳有十種咖哩的味道
如何令香料比一般餐廳香
辛辣濃郁而不膩
Bombay Dreams的確突圍而出

Mutton Beliram , 即燜煮羊肉
香料和烹煮步驟都極繁複
所以羊肉雖燜煮得軟稔且入味
我還是覺得香料才是主角
香料包含了酥油、香菜籽、凝乳、洋蔥、生薑、大蒜、紅辣椒粉、丁香、綠荳蔻、黑胡椒、肉桂、味鹽
非常費心
香料的混和醬汁濃郁
但卻有層次
為了不要浪費這道菜的醬汁我特意點了Garlic Nan餅來配

Garlic Nan也不是普通Nan
為了烹製正宗及地道風味,餐廳的廚房特意放置兩座特製的炭火泥爐,令Nan餅散發出獨特的焦香氣味和酥脆的表皮, 熱力也在餅上持續良久
另外一提
餐廳餐牌上的選項多達十多頁
份量也不少
非常建議多邀幾個朋友一起用膳
可以多品嚐幾道菜
想吃道地的印度料理在Bombay Dreams就能吃得到,Bombay Dreams的主廚乃是印度皇室御廚的後裔,這裡提供超過過百種的特色印度皇家美食,每道菜式都讓人驚艷不已,喜歡吃印度料理的朋友千萬別錯過Bombay Dreams呢。Bombay Chilgoza Prawns裹上薄薄的炸粉炸至深黃,配上Bombay的松果醬,滿是果仁香卻不辛辣,食慾一整個被激發,不吃辣的人客也能放心享用Bombay Chilgoza Prawns。蝦隻大尾紮實彈牙,松果醬與炸蝦味道融洽,令人吮指回味。Kurkure Khumbh是Bombay Dreams必點印度素菜小食,大蘑菇釀入茅屋芝士和燈籠椒去酥炸,肥美的大蘑菇飽含水份,茅屋芝士滋味無窮,然後再醮點蕃茄酸辣醬吃,蕃茄酸味濃郁,尾韻還帶點微辣風味,Kurkure Khumbh美味可口。Tawa Masala Sea Bass是本日逸品之一,Tawa Masala Sea Bass使用海鱸魚,肉厚且香,軟而細嫩,除印度香料外,還有淡淡的魚鮮味。鑊仔瑪莎拉醬的蒜香、茴香濃郁而不厚重,不但沒有把魚肉的鮮香蓋彰,反而還有不錯的搭襯效果。Spinach

Spinach Cheese Naan真的好吃,光看Spinach Cheese Naan也知道絕對道地,外皮微酥,鬆軟帶點芝士的拉絲咬勁,沾點Chicken Makhni咖哩汁,真是一種欲罷不能的上癮組合。

Chicken Makhni是印度菜常見的咖哩,濃郁的咖哩加入奶油烹調,嚐起來滑順無比。無骨的雞肉煮到軟嫩入味,不會柴柴的,份量亦給得不少,Chicken Makhni辛香微辣,飽口涮嘴,跟Spinach Cheese Naan是銷魂的絕配。

朋友沒喝過Mango Lassi都不知道原來芒果與奶酪是這麼合拍,濃濃的芒果果香跟奶酪清新的酸美喝上來酸酸甜甜,冰涼順滑,飯後來一杯Mango Laasi爽口又解膩。