2005-10-10 25 瀏覽
與友人光顧笑臉私房菜,懷著嚐美食的盼望而來~裝修很簡潔,沒有紅色地毯,只有像跳茶舞的木地板..每將桌上都有一張心意咭,客人也不會亂坐位~ 負責的亞sue是一個頗熱情的PR 一樣,悉心地在每道菜奉上後便會向各客人介紹材料及師傅的心得!不過本人卻只想靜靜的環境下欣賞食物及與友人一起的時間,所以很多時候為免主人家熱情過盛,本人與友人都會假裝在對話,避免主人家滿瀉的好客之道!南瓜湯- 口感很濃郁,幾好味。香煎鵝肝配魚子醬- 外面脆但內弱..因為裡面的溫度不夠暖,哎呀,不過都ok,都幾細塊!意式香醋墨魚沙律- D黑醋酸酸地,D沙律菜有些苦苦o地,在一大片綠色植物內隱藏雪過的墨魚bb.. 燒雞- 由於亞sue找不到一把更好的刀,她卻建議我赤手空拳強暴他/她.. ... 香草煎魚- 肉很厚,但肉也有些鞋...田螺燴意粉- 很槳口的外觀,也由於主菜之後,她才出場,所以胃口被封閉了...看見她更飽上額頭火焰雪山- 很小火的雪山且面對冰封三呎的雪山,很快火也熄滅~ 很多cream呀! 清香花茶- 很玫瑰花味的花茶,不過食了這麼多的食物,我卻希望有杯普洱,來消滯...
與友人光顧笑臉私房菜,懷著嚐美食的盼望而來~
裝修很簡潔,沒有紅色地毯,只有像跳茶舞的木地板..

南瓜湯- 口感很濃郁,幾好味。

香草煎魚- 肉很厚,但肉也有些鞋...

2005-09-30 38 瀏覽
因為"好" 朋友生日,有一些特別安排,也想找一個比較靜和有氣氛的地方吃飯,因為如此,一般餐廳不大符合要求,在openrice.com見到這裡的食評不錯,所以決定一試....食物已經很多其他人給過評語,但真的很不錯!"女人的心"這個湯很特別,一冷一熱!另外雞和鴨也是不錯的菜式!火焰雪山也是一個特別的甜品,但因當晚給我自己預備的驚喜而給比下去了!(Sue,不好意思!)服務方面真的無話可說,事前數天已致電book位,主理人阿Sue之後電郵菜單給我,之後還通過數次電話和e-mail,我也很多"無理"的要求,也煩過阿Sue很多次,但她一一為我安排好,但當仍晚不停問我還有甚麼可以幫到我,真的謝謝她!當晚壽星女過了很窩心的一晚,而這些我相信只有在私房菜才能做到!(但我想也不是每一間也可以做到!)事後阿Sue還再致電過給我,跟進我的"case"!真的,真的沒話可說!只有在此說聲:謝謝..!

2005-09-22 24 瀏覽
我於上月幫襯過.我同男友坐係窗邊好開心,仲不停討論隔離D樓好正. 講番D食物先--南瓜蕃茄冷熱湯+ 幾好飲.我男友仲搶黎飲TIM中間,有個肝醬多士+ 好正.食左兩次..香煎鵝肝配魚子醬+ 可能我唔食鵝肝..所以只係試左少少.脆脆地..之前問過SUE 可以轉.但只係.巴哈馬火腿密瓜.好似唔抵咁.唯有頂硬上意式香醋墨魚沙律+ 無特別.何況我唔食外國菜香草焗青口+ 好食脆皮鴨配紅酒汁+ 我本身唔飲酒.所以唔係咁BUY.鴨鴨有D 肥香草煎魚+ 好食...但我同男友覺得..之前個青口同主菜魚柳用同一個汁.唔係咁好田螺燴意粉+ 好食.但太多汁火焰雪山+ 正﹗冇得彈清香花茶+ OK出面大廳開P 好嘈..好彩關門靜唒總括.幾好架..但希望再平D TIM * SUE *好NICE
南瓜蕃茄冷熱湯+ 幾好飲.我男友仲搶黎飲TIM
中間,有個肝醬多士+ 好正.食左兩次..
意式香醋墨魚沙律+ 無特別.何況我唔食外國菜
出面大廳開P 好嘈..好彩關門靜唒
總括.幾好架..但希望再平D TIM
* SUE *好NICE
2005-09-18 21 瀏覽
9月16日晚要為朋友慶祝生日。見有許多人在Openrice.com 所給的評語都很不錯,於是決定一試, 結果亦沒有讓我們失望,朋友們跟我都感到非常滿意。環境–十分適合一班朋友開聚會。我們可以慢慢地用餐,亙相分享近況,老闆和老闆娘只是間中問問對食物的意見和為我們加水,其他大部時間也不會騷擾我們。不像在其他餐廳一樣,總被迫得早點吃完早點讓出枱來。(那晚我們笑聲不絕,如果因此騷擾了其他顧客,那就不好意了!)食物–起初以為食物的分量很少,對於我們四個應該沒問題;但原來分量都幾足,最後我們得捧著肚子離開。食物的味道也不錯我們一致都喜歡雞卷和甜品”火焰雪山”。而餐後的那杯花茶也完滿了我們的一頓飯。當晚安排–在訂位時,巳經向老闆娘提過是為朋友慶祝生日,請她為我們準備蛋糕,這都安排妥當。最窩心的是在我們到達時,便看到一早放在枱上印有壽星女名字的賀卡,可讓我們在咭上寫上祝福–這不是我們事先要求的。對於這小小的安排,不單只對壽星女來說,就連我們負責安排的也帶來驚喜。雖然我們不是食評家,試過的餐廳不多,但這裡卻給我的朋友和我一個愉快的晚上,這不是已做到一間好餐廳所具備的嗎?P.S. 朋友們還不約而同的問我,

P.S. 朋友們還不約而同的問我,在哪裏得知有這間餐廳呢?
2005-09-12 31 瀏覽
我上星期由朋友介照, 去了這間私房菜晚膳, 但這晚我花費了300元以上, 但我食完後對這間私房菜真覺得有點意見.首先我覺得在最基本餐桌用具真要改善.(1) 可否提供專給切扒及較鋒利的刀, 好讓客人能容易切開扒類食物.(2) 至於在配菜方面, 是否應該將紅蔔白熟透才給予客人食. (3) 餐桌用具, (例如: 抬墊, 餐碟) 如果可以用一致樣式用具更好至於味道, 因應各客人接受口味而異, 但我覺得全晚食物有以下感覺.(1) 龍蝦湯: 太過鹹, 可否較淡一點, 最多不夠味道, 可提供鹽給客人自已調味, 而最奇怪, 龍蝦湯一粒龍蝦肉都沒有, 如果不是待應說出, 我估不到這是龍蝦湯.(2) 墨魚沙律: 味道ok, 但沒有特別驚喜.(3) 雞卷k, 幾特別(4) 鴨: 太肥, 紅酒味太濃而帶苦澀.(5) 羊架: 過份稔, 調味過火, 失去最基本原有羊味及質感(6) 燒雞: 是主菜中最正常(7) 意大利飯: 太多汁, 太過Creamy, 而且意大利應該較硬身一點.(8) 天使麵: 本身ok , 但估不到與意大利飯汁味太相近, 而且份量不足.(9) 火燄雪山: 蛋白打得不好, 不好味. 其實為何

首先我覺得在最基本餐桌用具真要改善.

(2) 墨魚沙律: 味道ok, 但沒有特別驚喜.
(3) 雞卷
k, 幾特別
(4) 鴨: 太肥, 紅酒味太濃而帶苦澀.
(6) 燒雞: 是主菜中最正常
(9) 火燄雪山: 蛋白打得不好, 不好味.
其實為何我會花費300.00選擇食私房菜, 而放棄選擇在環境, 服務, 食物, 賣相上能提供最基本保證的四, 五級酒店食一個包肚的自助餐,?
而且起碼能夠食到最基本生蠔, 青口, 一般海鮮類食物及各款DESSERT. 但為何我要消費相等價錢食私房菜,因為我希望能食到一些花心思之特別菜式, 在賣相, 口感上另客人覺得"特別","難忘"及"好味", 我估我個人認為這是私房菜獨特之處, 駒使客人慕名而來.
其實我覺得環境, 佈置ok, 但其實能夠讓客人能享受一個更有私人空間的時刻最好,. 其實食私房菜的人, 我估除想食到一些私房秘制食物之外亦同時希望享受有一個"私竇""私人TALKING"的時刻(盡量service人仕不要經常打擾), 好讓三五知享受相聚時刻是最好不過.

2005-08-30 25 瀏覽
I was searching in Openrice for a restaurant to celebrate my husband's birthday, I found Bon Appetit and as there were quite a lot of good comments I decided to go with it, and it turned out to be a great choice It's really a great place to celebrate birthday as they provide 'customized' service (they printed a card with my husband's name in it and put it on the table so it was the first thing he saw when he arrive the table). Also I love their 'fire burn snow cake' (the dessert), it was the
It's really a great place to celebrate birthday as they provide 'customized' service (they printed a card with my husband's name in it and put it on the table so it was the first thing he saw when he arrive the table). Also I love their 'fire burn snow cake' (the dessert), it was the best of its kind, the outer layer (the egg white) was done perfectly, also they had sesame icecream in it which was my husband's favourite..
2005-08-25 19 瀏覽
8月23 晚上和2位朋友一起去Bon Appettit 吃晚飯,其中一位朋友是壽星女,事前經已一早通知Sue (店主),為朋友預備Surprise,對於Sue 既悉心安排,真係非常感謝!其中有3道菜最令我地回味,講出黎分享下:第一道菜:"女人的心( 南瓜蕃茄冷熱湯)",凍蕃茄好鮮甜,南瓜湯飲落味道好warm,哈哈,不過最正都係D烤蒜蓉飽,味濃而不油膩,強!第二道菜:"意式黑醋墨魚沙律",D黑醋酸酸地,好鬼惹味,配埋勁有口感的墨魚,食落好有"嚼頭",係一個唔錯既前菜&冷盤。至於主菜,Wow~有我至心愛既鵝肝,鵝肝外面好脆口,內裡好滑好滑好滑,入口即溶,加上一匙仔既黑魚子醬,令人有一份好矜貴既感覺。(所以,就算貴D都要Order呢個有鵝肝既Set!)最後,有一個"惹火'"火焰雪山,"乙水"得壽星女非常開心!值得一提既係,尋晚有幾枱客都係黎慶祝生日,睇黎Bon Appettit 都已經成為吃生日飯的聖地Lu~

其中有3道菜最令我地回味,講出黎分享下:

最後,有一個"惹火'"火焰雪山,"乙水"得壽星女非常開心!

2005-08-24 21 瀏覽
早前一行六人(全男班)到上址初嘗「法式私房菜」,老闆娘阿Sue服務體貼,安排我們入坐房間;我事前用電郵揀選了$320p.p. 菜單,當中有出名的南瓜湯、鵝肝魚子醬、紅酒鴨等,而甜品火焰雪山更是我的最愛。全晚阿Sue走出走入介紹各樣菜式,及詢問各食客意見。這是我一次去這裡,感覺現場氣氛不俗,屬於約會女仕晚餐的最佳地點,包保一晚難忘。最後埋單$1900,免紅酒開瓶費,我給$100貼士.## 因為該處是唐式舊樓,地址不容易找尋(這才是真正私房菜),請小心!升降機要按4字樓,不是4樓(3字樓)。3字樓單位是「阿差家庭」,請不要誤按門鈴zzzz擾民^_^
2005-08-22 51 瀏覽
首先,頭盤(龍蝦湯)~味道太咸,沒有龍蝦肉,不能很定是否足料,因太似灌頭湯之濃味.(墨魚沙津)~可算全晚最對路之作,墨魚嘴好爽口.(蘇皮雞肉)~外層幾爽口,但雞肉帶雪藏味,一定要用配味,否則,等同火雞肉(牛油局海鮮飯)~記憶中,意大利飯是硬身的,所以好失望,飯身太軟,牛油太濕,不合格之作.(主菜:翠皮鴨)~不想評論,總之,吃燒雞最對路.(雪山雪榚)~外層蛋白太鬆,口感欠奉,內層雪榚一般,欠驚喜人手太少,如三枱爆客時,平均一小時,才能上2款菜.
(墨魚沙津)~可算全晚最對路之作,墨魚嘴好爽口.
(主菜:翠皮鴨)~不想評論,總之,吃燒雞最對路.
(雪山雪榚)~外層蛋白太鬆,口感欠奉,內層雪榚一般,欠驚喜

人手太少,如三枱爆客時,平均一小時,才能上2款菜.
2005-08-22 11 瀏覽
在這兒慶祝女朋友的生日, 食上樓私房菜的感覺的確幾特別...老闆阿Sue 細心地預備了生日片, 又特別安排了一個連我也有surprise的送禮物的環節, 再加上親切的服務(不是high class那一類, 而是很warm的), 令我和女朋友也有很愉快的回憶. 那道鵝肝是我最愛的一道菜

那道鵝肝是我最愛的一道菜
2005-08-04 17 瀏覽
今天慶祝朋友生日, 專程到訪, 主要是好評多, 想試試.食物唔錯, 女仔食可能多o左少少. 但其中出名的鴨, 好似中式做法好好多. 南瓜湯好滑.三人都喜歡飲酒, 但第一枝白酒壞o左, 所以退貨. 紅酒選擇不多, 但OK. 另類食店, 有好酒應該較易留客.服務好好, 講o左一次, 阿Sue回電已記得我個名. 雖然佢晚上不在, 但同事在我一入門口已問我有甚麼特別慶祝, 稍後已預備好印有我朋友名字之生日咭. 感覺好好.最後我發覺甜品是朱古力蛋糕而不是火焰雪糕, 我反映, 佢地就立即做一個, 並唔好意思地說因太急, 味道可能有偏差. 我只求氣氛, 已好多謝.埋單連鵝肝及2枝紅酒, 3人約1450, 見無加一, 給了1600. 下次有類同朋友類同目的, 會再來.不過樓下大堂有異味, 但想信佢地都控制唔到.
今天慶祝朋友生日, 專程到訪, 主要是好評多, 想試試.

不過樓下大堂有異味, 但想信佢地都控制唔到.

2005-07-22 36 瀏覽
見到其他人的評價,忌不住來寫吓comment。其實口味嘅野,好個人。我已在這店吃了幾年,差不多從他開店就開始光顧。阿sue嘅親切服務我們很appreciate。無論電話或email都有覆。至於我們其他朋友試過都一致好評。收三百幾一d都唔貴, 有鵝肝(其他餐館食一客都百幾啦)。我食過諾士佛台地面一間西餐,三百蚊一個set dinner 簡直不知所謂!我們每隔一排都會來bon appetit 聚會,貪佢個房夠坐十人, 有privacy。不過阿sue最好再加些新菜色,因為我們常來的都想試吓新野。
2005-07-19 17 瀏覽
之前唔知係咪塞車定其他原因無登到我的食評,卒之有時間補寫喇:連openrice都來這裡開美食大會,兼夾有之前的資深食家的推介,我就同朋友慕名來試試。我最欣賞這裡的青口,仲有四季果沙律焗魚,好好味。其他菜式水平好過出面的餐廳,我本人就好喜歡這裡。服務好好,由confirm booking 到上菜換碟,都跟得好貼,我眼見其他食客都同我們一樣相當enjoy. 氣氛好warm. 咁美味,咁有心思的原創美食,如果你問我,我會答你好掂,一定會再來。

2005-07-18 6 瀏覽
我今年十歲,有機會與家人一起嚐試何謂私房菜,我最欣賞是這裏的香草烤春雞,鮮蒜容飽,雞卷和火燄雪山,好特別! 好好味! 環境很舒適,希望下次可以和同學一起再來就好了!
2005-07-17 16 瀏覽
我曾經被班friends 安排在這裡慶祝生日, 見到出面又無門牌又無乜其他宣傳,唔知得唔得呢?嘩,無介紹錯呀,我作為主角真係覺得好正,好掂! 感覺如下:-一入去,覺得個color tone 好舒服,Party其間又有privacy, 唔似得係其他地方比d伙計成日行黎行去眼望望,老闆又無話成日入黎,好似去到人地屋企搞Party咁,座下來已經見到自己張生日卡,係出面餐廳都未必安排到,好personal. 成晚無比人趕,可以一大班人慢慢傾,又可以挨係張sofa,又可以換下CD的歌(呢度有兩套Sound System,影響不到其他食客) 講真,我唔係話要d Friend 請食鮑參翅肚,要款雜,要走來走去傾唔到計既我不如食buffet. 呢度有d 唔同,比呢個價,我係期望緊一些特色美食,材料可以好平凡,但我欣賞佢既配搭及煮法,可以令食物的鮮味發揮,好似:女人的心,鵝肝,煙焗雞卷,四季果焗魚等,無味精,好清新。平日成日見的材料可以有咁特別的效果,好有心思,係一個唔低既境界,好掂。到差唔多食甜品時,老闆及其他人都一齊唱歌比我聽,我覺得好有主角feel. 當晚仲有其他兩圍都係食生日飯,我就覺得無黎錯

到差唔多食甜品時,老闆及其他人都一齊唱歌比我聽,我覺得好有主角feel. 當晚仲有其他兩圍都係食生日飯,我就覺得無黎錯,原來呢度係聖地黎既,靜又得,熱鬧又得- 只係自己發現得遲J 唔靠廣告,淨係referral 都有咁多客,一定又其過人之處!!

我覺得不饋為最perfect的party, 好感動,同其他船P, buffet 或一些sitting area好細的私房菜Birthday Party好唔同,比呢個價有晒以上的享受,我覺得Value For Money, 下次我一定會係返度回饋我D Friends!

By the way, 我係教Cooking Class 的。