2011-04-20
呢度成日都爆, 所以要早兩星期訂位生日揀係bonheur慶祝係因為爸爸鍾意啲waiters同爸爸幾熟, 所以都好有親切感, 仲成日嬲我細佬傾計我地一家人都覺得bonheur嘅appetisers同desserts做得最出色, 相反main course就好一般所以我哋今次主攻頭盤加甜品我哋八個人叫咗九個頭槃,三個湯,五個主蔡同啲甜品麵包籃係即時嘓侷,所以熱熱哋.麵包唔錯,有芝士味同香草味,食得出係真材實料芝士我個人唔太鍾意,但係呢度嘅芝士包有濃郁嘅芝士味,食到芝士係侷爐出黎嗰陣味道點住醋黎食,係一個唔錯嘅開頭APPETISERS:Foie GrasX3: BONHEUR嘅 foie gras一向有保證,外脆而裡面又有甘香嘅油脂,一份三個人食啱啱好, 伴碟嘅stewed apple一向係我最鍾意,可惜今次略嫌蘋果唔夠冧,失望Seared Scallop Salad X2: 帶子係黎自美國,估唔到美國嘅帶子比日本嘅清甜同滑好多 唔試過真係唔知原本美國嘅帶子咁好食 帶子好簿,大約0.6cm厚,面頭淋上清清嘅漿汁同魚子,既唔會宣賓奪主,仲錦上添花.
生日揀係bonheur慶祝係因為爸爸鍾意
所以我哋今次主攻頭盤加甜品
我哋八個人叫咗九個頭槃,三個湯,五個主蔡同啲甜品 麵包籃係即時嘓侷,所以熱熱哋.麵包唔錯,有芝士味同香草味,食得出係真材實料
點住醋黎食,係一個唔錯嘅開頭
APPETISERS: Foie GrasX3: BONHEUR嘅 foie gras一向有保證,外脆而裡面又有甘香嘅油脂,一份三個人食啱啱好,
伴碟嘅stewed apple一向係我最鍾意,可惜今次略嫌蘋果唔夠冧,失望 Seared Scallop Salad X2: 帶子係黎自美國,估唔到美國嘅帶子比日本嘅清甜同滑好多 唔試過真係唔知原本美國嘅帶子咁好食
沙律嘅醋味調較得好好,酸酸甜甜嘅味道好開胃 Roasted French Quail, Sauce GrapeX2:法國鵪鶉好似細版雞髀,肉質鮮滑,拷得一啲都唔乾,但我個人覺得冇乜特別,
就係好似食緊好味版嘅迷你雞髀咁 Crab with White AsparagasX2:好好味!白露荀味道清甜,簡單黎講即係冇乜味,配住濃香嘅蟹肉同蟹本身嘅油同膏,好出色
頭盤推介:Seared Scallop Salad,Crab with White AsparagasX2:
SOUP:
Fish with Tomato & Mushroom: 冇試到
MAIN DISH: Lobster(Half Roasted, Half with Cheese and Mushroom):我對龍蝦嘅印象係冇味,好鞋,所以知道有龍蝦揀都冇乜興趣.
媽咪同姨媽share一隻,煮法唔同.龍蝦出乎我意料,好鮮甜同滑,
令我對龍蝦改觀 有啲後悔冇叫
Sea Brass with Pumpkin Puree:我係超級南瓜怪!係魚下面嘅南瓜茸先係主角,連唔鍾意食南瓜嘅家姐都讚!魚就麻麻哋,唔滑同冇乜魚味 法國羊髀: waiter推介,可惜只係一般.我哋發現bonheur嘅肉係好普通,唔建議食(牛肉,羊肉)呢個比較韌, 冇羊味
DESSERT:
Souffle- banana butterscotch:banana味好濃,個底啲香蕉茸好味,souffle好light weight,冇咁heavy
souffle- ginger:爸爸話好好味, 我都聞到好大陣薑味 apple tart with vanilla ice cream:唔係好好味,冇乜特別, 一定唔夠whisk好味 Napoleon Birthday Cake: 媽咪預早order, 外型好靚,面頭嘅朱古力icing rose唔簞只靚,仲幾好味添
napoleon俾mango slices包住,mango好甜好滑, 冇筋, good!
我鍾意佢嘅custard, 俾tony wong更出色,冇咁甜但更滑. 酥皮脆得黎唔會太大陣牛油味
夾係custard嘅blueberries, raspberries同strawberries全部都好新鮮同甜,
我鍾意佢啲寫係牌上嘅font, 好得意
個蛋糕仲要唔收錢!
total: $3797 + $300tips
抵食!!service又好, 不停斟水,好似一家人, 環境窄咗啲同noisy, 但係好warm,好啱食飯傾計
price: $418+10% three course dinner; $448+10% four course dinner